• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Dulciuri diverse

Eclere cu frisca si crema de vanilie

Eclere cu frisca si crema de vanilie
De multa vreme imi statea gandul la o portie de eclere facute in casa! Am asteptat putin, m-am documentat prin diferite locuri sa vad care este modalitatea perfecta de a le face, si dupa ce m-am lamurit cum sta treaba cu el, am trecut la fapte. Nu mi s-a parut greu, deloc…chiar as putea spune ca este un desert usor de facut, dar grozav de apreciat!

Eclere cu frisca si crema de vanilie_0134


Eclere

50 gr unt gras
150 ml apa
65 gr faina
un varf cutit sare
2 oua mari
 
Crema de vanilie
1 cana lapte
3 galbenusuri
2 linguri amidon
2 linguri zahar brun
1/2 pastaie vanilie
 
Frisca
200 ml smantana dulce
2 lingurite zahar pudra vanilat
 
Glazura
50 ml smantana dulce
40 gr ciocolata amaruie

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 40 min.

Eclere cu frisca si crema de vanilie_0135


Punem pe foc apa impreuna cu untul si lasam sa dea in clocot, moment in care luam vasul de pe foc si adaugam toata faina odata si amestecam bine pana obtinem un aluat omogen, care se desprinde de pe marginile(fundul) vasului. Adaugam si sarea, apoi il lasam sa ajunga la temperatura camerei. Ouale le batem usor cu o furculita. 

Eclere cu frisca si crema de vanilie


Cand aluatul s-a racorit suficient adaugam cate putin din compozitia de oua si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Procedam asa pana cand obtinem un aluat omogen si de consistenta unei creme (am incercat sa surprind in poza aspectul aluatului la final) Daca ouale sunt foarte mari s-ar putea sa nu trebuiasca adaugat chiar tot amestecul de oua. 

Eclere cu frisca si crema de vanilie


Punem aluatul intr-un pos (preferabil cu varf rotund, dar eu n-am avut varf rotund suficient de mare, si am ales unul cu forme :P) si formam eclerele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Este bine sa lasam spatiu intre eclere pentru ca vor creste la coacere. Mie mi-au iesit in jur de 20 eclere mici, dar puteti sa le faceti si mai mari.

Eclere cu frisca si crema de vanilie


Preincalzim cuptorul la 220 de grade. Punem tava cu eclere pe treapta a 2-a de jos in sus, si le lasam la 220 de grade timp de 10 minute. Micsoram focul la 190 de grade si mai coacem eclerele pentru jumatate de ora. Este important ca ele sa fie bine rumenite peste tot, altfel vor ramane portiuni de aluat necopt cu gust neplacut.

Eclere cu frisca si crema de vanilie


Cat timp se coc eclerele putem sa facem crema de vanilie. Cele 3 galbenusuri le frecam cu amidonul. Laptele il punem pe foc impreuna cu zaharul si cu semintele pastaii de vanilie. Cand laptele s-a infierbantat bine si este aproape sa dea in clocot il luam de pe foc si punem 2 linguri de lapte peste galbenusuri amestecand energic. Trepat turnam tot laptele amestecand continuu, apoi punem amestecul pe foc, la flacara medie spre mare. Fierbem 2-3 minute pana se ingroasa, dupa care luam crema de pe foc. Acoperim cu folie alimentara si dam la rece.

Smantana pentru frisca o batem timp de un minut cu mixerul la viteza medie, adaugam si zaharul apoi continuam mixarea pana cand devine pufoasa. 

Pentru glazura, topim pe foc mic ciocolata impreuna cu smantana. Cand amestecul este fierbinte omogenizam si dam la rece.

Taiem eclerele in doua, punem cate o lingurita(doua, depinde cum va place) de crema de vanilie la baza, acoperim cu un strat generos de frisca, apoi punem din nou capacul eclerului deasupra si glazuram cu ciocolata. Procedam la fel cu toate eclerele, dupa care putem sa servim cu multa pofta! Se pastreaza la frigider intr-un recipient inchis pentru 2-3 zile fara probleme. Trebuie doar ca voi sa rezistati tentatiei de a le manca pe toate odata 😀

Enjoy!

Eclere cu frisca si crema de vanilie_0139


33 Comments

Prajituri

Prajitura cu branza, mere si caramel – Apple caramel cheesecake

Prajitura cu branza, mere si caramel – Apple caramel cheesecake
Sunt fan branza!! Si asta o spun nu doar pentru concurs, ci pentru ca mereu mi-a placut branza extrem de mult, si am fost un suporter infocat inca din copilarie :) Acum a venit momentul sa ma infatisez la concursul organizat de Bucatar Maniac impreuna cu Delaco, care are ca tema principala branzica…favorita mea 😉 

Am ales o prajiturica extrem de buna, excelenta…si asta nu e o lauda (de sine  :D) e exprimarea unei reusite care a incantat toata familia. Branza si caramelul fac o treaba tare buna impreuna, la fel si merele si scortisoara. Prajitura asta le imbina pe toate 4 la un loc intr-o explozie de arome!! 

Prajitura cu branza, mere si caramel _3
Baza
150 gr unt
1 + 1/2 cani faina
1/4 cana zahar
2 linguri fulgi de ovaz
1/4 lingurita scortisoara
1/4 lingurita sare
 
Crema de branza
400 gr ceva fin pufos cu smantana Delaco
2 oua mici
1/4 cana zahar
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura suc de lamaie
 
Stratul de mere
2 mere mari
1 lingura zahar
1/2 lingurita scortisoara
 
Crumble
6 linguri de unt sau 50- 60 gr
1/2 cana faina
1/3 cana fulgi de ovaz
2 linguri fulgi de migdale
1/3 cana zahar
 
Caramel
1 cana zahar alb + brun
1/2 cana apa
1/2 lingurita sare
1/2 cana smantana pentru frisca
30 gr unt
1/2 lingurita esenta de vanilie

Timp de preparare: 40 min.Timp de coacere: 45 min.
Prajitura cu branza, mere si caramel_1
Pentru baza se combina untul cu faina, zaharul, sarea, scortisoara si fulgii de ovaz pana se obtine un aluat sfaramicios (nisipos). Pregatim o tava de dimensiuni 24/24 cm, o tapetam cu hartie de copt, apoi turnam aluatul in tava si apasam bine cu fundul unui pahar. Din loc in loc intepam cu o furculita. Coacem baza timp de 10-12 minute la 180 de grade, pana capata o culoare usor aurie.

Pentru crema de branza mixam ceva fin pufos cu smantana Delaco cu zaharul timp de 2 minute, dupa care adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. La sfarsit adaugam esenta de vanilie si sucul de lamaie. Turnam crema peste blat si nivelam.

Curatam merele de coaja si le taiam in bucati potrivite pentru o ‘muscatura’, le amestecam cu zaharul si scortisoara apoi le punem uniform peste stratul de branza.Pentru crumble se amesterca untul cu faina, fulgii de ovaz, fulgii de migdale si zaharul pana obtinem un aluat sfaramicios (dar mai putin omogen decat primul). Presaram aluatul peste mere si introducem prajitura la cuptor pentru 30-35 de minute. Cand e gata o scoatem din cuptor si o lasam la racorit.

Pentru caramel punem zaharul si apa intr-o tigaie pe foc mediu, amestecam usor pana cand incepe sa fiarba, dupa care il lasam sa fiarba nestingherit. Cand capata o culoare aurie luam caramelul de pe foc, adaugam sarea si smantana pentru frisca si amestecam energic ferindu-ne de vapori. Adaugam si untul dupa care punem din nou caramelul pe foc, il lasam sa fiarba 2-3 minute pana se inchide putin la culoare. Il luam de pe foc si adaugam esenta de vanilie. Il lasam deoparte pana ajunge la temperatura camerei.

Cand prajitura e rece si numai buna de servit se portioneaza dupa preferinta apoi se invaluie intr-un strat generos de caramel. Prajitura cu branza, mere si caramel – un adevarat deliciu!!!

Enjoy!

Prajitura cu branza, mere si caramel _2
Sursa : closetcooking


34 Comments

Aperitive Retete de mancare

Rulada de curcan cu bacon si branza

Rulada de curcan cu bacon si branza
Imi place grozav carnea de curcan, si o folosesc destul de des. De cele mai multe ori o prepar simplu, la gratar cu garnitura de legume, sau snitele…sau chiar chiftele. Dar cand am chef de ceva mai ‘altfel’ pregatesc rulada, cu diverse umpluturi si combinatii. Azi am o reteta destul de simpla, dar extrem de gustoasa si aratoasa.

Rulada de curcan cu bacon si branza

Ingrediente
1 piept curcan – 600gr
200 gr branza de vaci slaba si scursa bine
50 gr cascaval
1/2 legatura marar
8 felii bacon
sare
piper
oregano

Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 45 min.

Rulada de curcan cu bacon si branza

Spalam pieptul de curcan si il impartim in doua bucati cat de cat egale. Facem o taietura pe orizontala in fiecare bucata, dar fara sa taiem carnea de tot, astfel incat sa obtinem o bucata mai mare si mai subtire. Batem fiecare bucata cu ciocanul de snitele. Condimentam cu sare, piper si oregano pe ambele parti si lasam carnea la rece pana terminam umplutura.
Branza de vaci o zdrobim cu o furculita, adaugam cascavalul ras si mararul taiat marunt, apoi punem sare si piper dupa gust.

Pregatim si feliile de bacon, eu am folosit cate 4 (erau mari) pentru fiecare bucata de carne. Impartim umplutura in mod egal pe cele doua bucati. Luam o bucata de carne si incepem sa rulam strans apoi o infasuram in bacon si putem sa punem scobitori din loc in loc, ca sa nu se desfaca la coacere. La fel procedam si cu cealalta bucata de carne.

Rulada de curcan cu bacon si branza

Preincalzim cuptorul la 190 de grade, punem cele doua rulouri intr-un vas termorezistent, turnam 1/2 ceasca de apa si dam la cuptor pentru 40-45 de minute, pana cand baconul este bine rumenit. Lasam sa se raceasca complet dupa care putem sa servim cu pofta! 

Merge bine ca aperitiv, dar si ca fel principal alaturi de o garnitura de legume. Invitati mei au fost super multumiti, eu la fel 😉

Rulada de curcan cu bacon si branza


31 Comments

Muffins/Cupcakes Dulciuri de post

Briose cu struguri

Briose cu struguri
O reteta de briose cu struguri, parfumata, usor de executat si chiar de post…asta e ceea ce am pregatit eu azi pentru voi. Cine posteste maine, poate sa se rasfete putin cu un dulce fructat. Cei care nu postesc, nici nu-si vor da seama ca au de a face cu un dulce de post. 
 Briose_cu_Struguri_3
Ingrediente
270 gr faina
260 ml lapte de soia
80 ml ulei
110 gr zahar brun
1 lingurita esenta de vanilie
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita praf de copt
48 boabe de struguri.
 
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 18 min.
 Briose_cu_Struguri_2
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Pregatim tava cu hartiute pentru briose si trecem repede la struguri. Numaram 48 de boabe de struguri – cata precizie!! – adica pentru fiecare briosa vom folosi cate 4 boabe de struguri, la spalam si le lasam la scurs.
 
Intr-un bol amestecam cu ajutorul unui tel faina cernuta, zaharul, praful de copt, sarea  si bicarbonatul de sodiu. Separat masuram laptele de soia si uleiul si turnam usor peste amestecul de ingrediente uscate. Amestecam folosindu-ne de tel pana la omogenizarea compozitiei.
 
Turnam cate o lingura de compozitie in fiecare forma, punem 4 boabe de struguri si mai completam cu compozitie astfel incat sa umplem 3/4 din capacitatea formei de briosa. Dupa ce am terminat compozitia introducem tava la cuptor si coacem briosele pentru 18-20 de minute. Le scoatem din cuptor si le lasam 10 minute in tava, dupa care putem sa le trasferam pe un platou.
 
Cand sunt reci le servim cu mare pofta!!Ar fi bine ca boabele de struguri sa fie fara samburi, altfel o sa va dea putin de cap la degustare :) Am fost rapida azi, ca si reteta de altfel 😉
 
Enjoy!! 
 Briose cu struguri_1


54 Comments

Prajituri Cheesecake

Mini Lemon Curd Cheesecakes

Mini Lemon Curd Cheesecakes
Aceste prajiturele mi-au placut atat de mult cand le-am facut, pe langa faptul ca sunt dragute foc, sunt si foarte bune, un pic dulci-acrisoare…au asa un aer fresh! Combinatia branza + lemon curd m-a cucerit cu ceva timp in urma, acum nu am facut decat sa-mi confirm sentimentele care ma incearca de fiecare data cand mananc asa ceva. Cu siguranta o sa va convinga si pe voi daca le incercati, si merita pentru ca se fac tare usor, si sunt numai bune de pus pe masa, oricand…la orice ora 😀
 Mini Lemon Curd Cheesecakes_1
Baza
200 gr biscuiti digestivi
80 gr unt
1/2 lingurita esenta de lamaie
 
Crema
350 gr branza cremoasa
200 ml smantana grasa
110 gr zahar
2 oua mari
1 lingura amidon
1 lingura zeama de lamaie
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura miere
50 gr lemon curd
 
Decor
frisca
lemon curd

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 40 min.
 Mini Lemon Curd Cheesecakes_4
Cred ca din aceaste cantitati mi-au iesit cam 16 mini-cheesecakes, stiu ca au fost ceva la numar, dar numarul poate sa difere in functie de formele folosite. Pentru baza am folosit acum biscuiti digestivi cumparati, se mai intampla lucrul acesta cand nu am biscuiti facuti in casa…si nici timp sa-i fac :D. 
Maruntim la robot biscuitii pana capata o textura fina. Untul il topim la foc mic apoi il adaugam peste biscuiti impreuna cu esenta de vanilie si omogenizam. Tapetam formele de cupcakes cu amestecul de biscuiti, si apasam bine pe fund. Eu am avut forme de silicon, e mai usor de lucrat cu ele pentru reteta asta, dar daca nu aveti decat din cele clasice in tava teflonata, puteti sa le ungeti usor cu unt, sau chiar sa puneti hartiute de copt.
Incalziti cuptorul la 180 de grade si dati formele cu baza de biscuiti la cuptor pentru 10 minute, nu mai mult. Dupa ce s-a scurs timpul le scoatem si le lasam deoparte. Reducem focul la 160 de grade.
 Mini Lemon Curd Cheesecakes_3
Daca nu aveti lemon curd, reteta o puteti lua de aici, iar apoi putem trece mai departe la urmatorul pas.
Branza o mixam impreuna cu smantana si zaharul timp de 3 minute. Adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Punem si cele doua linguri de amidon si mixam usor ca sa-l incorporam in crema. La sfarsit adaugam esentele…minunatele esente care dau un plus de savoare fiecarui preparat, si mierea.
 
Turnam crema peste baza de biscuiti in fiecare forma, si le umplem aproximativ 2/3 din capacitatea totala. Punem cate o lingurita de lemon curd deasupra si facem bucle cu un varf de cutit. Introducem prajiturelele in cuptor, si le lasam acolo (dar nu uitam de ele) timp de 30-35 de minute. Cand sunt gata deschidem usor usa cuptorului si le lasam acolo pret de o ora, dupa care le putem da la frigider.
 
Pentru ornare ne inarmam cu smantana pentru frisca, cam 200 ml am folosit eu, o mixam bine cu o lingurita de zahar pudra si ornam fiecare cheesecake in parte. Peste frisca putem pune si un strop de lemon curd ca sa fie mai dragute 😉 
 
Enjoy!! 
 Mini Lemon Curd Cheesecakes_2
 


51 Comments

Checuri Aperitive

Chec aperitiv cu somon afumat si ardei

Chec aperitiv cu somon afumat si ardei
Nu, azi nu e dulce…e un chec aperitiv delicios, cu somon afumat, ardei si branza sarata, mmmm, o combinatie chiar reusita care s-a consumat foarte repede. Si sa nu va spun ce miros a facut in toata casa dupa ce l-am scos din cuptor 😀
Sa trecem repede la reteta ca azi nu vreau sa zabovesc prea mult la povesti.
 
Chec aperitiv cu somon si ardei_3
Ingrediente
3 oua mari
170 gr faina
1 lingurita sare
1 lingurita boia dulce
un praf nuscoara rasa
1/4 lingurita piper
50 ml smantana
25 ml ulei
80 ml lapte
1/2 ardei gras rosu
100 gr somon afumat
100 gr cas de oaie/telemea/cascaval
cateva fire patrunjel
 
Timp de preparare:25 min. Timp de coacere: 60 min.

Chec aperitiv cu somon si ardei_2

Ouale si un praf de sare le mixam cu mixerul pana devin spumoase si isi dubleaza volumul.
Ardeiul, de fapt jumatatea de ardei, ca al meu era destul de mare si mi s-a parut ca ar fi prea mult sa pun unul intreg, il spalam si il taiem in fasii mai micute. Somonul la randul lui il taiem marunt, la fel si patrunjelul.
 
Casul de oaie (asa am folosit eu) il maruntim sau il dam pe razatoare, la fel procedati si cu telemeaua daca folositi dintr-aia. Daca folositi cascaval il treceti pe razatoarea cu gauri mari.
 
Intr-un bol amestecam faina cu sarea, boiaua dulce, nuscoara rasa si piperul. In alt vas amestecam smantana cu uleiul si laptele. Turnam jumatate din cantitatea de faina peste oua si mixam usor cu mixerul la viteza mica pana se omogenizeaza compozitia si nu mai raman cocoloase. Punem si jumatate din compozitia lichida, cealalta jumatate de faina si mixam din nou usor. La sfarsit turnam restul de compozitie lichida. Ardeiul, somonul,  casul/cascavalul  si patrunjelul le incorporam usor cu miscari de jos in sus.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade, Tapetam o forma mai maica de chec, de 17cm lungime, cu hartie de copt si turnam compozitia de chec, nivelam suprafata si dam la cuptor pentru 50-60 de minute, sau pana cand este bine rumenit deasupra. Al meu s-a rumenit bine dupa cum se vede in poza, a fost la bronzat, dar s-a si ales cu o mica crapatura…putin inestetica.
 
Este tare bun, merge de minune cu smantana proaspata si cu o salata – eu am renuntat la salata in favoarea rosiilor, preferatele mele 😉
 
Pofta buna!
 
Chec aperitiv cu somon si ardei_1


22 Comments

Torturi Dulciuri de post Provocarea secreta Raw/Vegan

Tort cu mousse de rodie – raw/vegan

Tort cu mousse de rodie – raw/vegan
Uite ca a sosit si momentul provocarii secrete! Luna aceasta am avut o sarcina grea, pentru ca am avut de rasfoit un blog delicooos (dupa cum ii spune si numele) plin cu retete excelente, sanatoase si multe dintr ele chiar raw/vegan. Nu cunosteam prea bine acest blog, dar am ramas impresionata de ce este acolo, autoarea este o mamica talentata, care-si rasfata familia cu mancare santoasa, gatita si prezentata intr-un mod superb. Va invit sa rasfoiti blogul delicioasei!Din multitudinea de retete va spun drept ca mi-a fost greu sa aleg, insa m-am oprit asupra unui tort raw/vegan cu mousse de rodie (primul meu tort de acest gen) pentru ca mi-a placut mie tare mult cum arata, si pentru ca era intr-adevar o provocare pentru mine. Acest tort il trimit repede la Ama pentru provocarea secreta de luna aceasta.

Tort cu mousse de rodie rawvegan_2

Baza

150 gr migdale
2 lg sirop de agave
2 lgte esenta de vanilie
60 ml ulei de cocos
1/2 lgta sare
2 lg suc de lamaie
 
Mousse
400 gr migdale
200 ml ulei de cocos
100 ml suc de lamaie
2 lgte esenta de vanile
1/2 lgta sare
150 ml sirop agave
220 ml suc de rodii
150 gr piure de sfecla

Timp de preparare: 20 min.Tort cu mousse de rodie - rawvegan_3

Reteta in sine nu a fost grea, insa niste factori extreni au facut ca tortul sa nu arate exact asa cum ar fi trebuit :)) Primul a fost faptul ca am lasat cumparaturile pe ultima zi, si chiar in aceea zi nu am mai gasit caju la hipermarketul pe care-l frecventez eu aproape zilnic…asa se face ca am folosit migdale in loc de caju, cum era in reteta originala. Cel de-al doilea mai mult intern decat extern a fost faptul ca robotul meu de bucatarie nu este chiar asa de puternic si nu a iesit o crema ff fina. Dar, cu toate acestea a fost extrem de bun!!! Am fost chiar incantata de gust, chiar si de aspect, si ma bucur tare ca am reusit sa sparg gheata la retele raw.

Pentru baza punem toate ingredientele intr-un blender puternic (1000W scria in postarea originala) si mixam bine pana obtinem o pasta, care nu e obligatoriu sa fie foarte fina. Tapetam baza unei forme de tort cu diametrul de 17cm si o dam la rece.

Pentru mousse…eu am fiert o sfecla in apa timp de o ora jumatate, dupa care am cantarit 150gr pulpa si cu putina apa in care a fiert si le-am blenduit bine pana am obtinut un piure. Sucul de rodie nu a fost proaspat facut in casa pentru ca mi se parea o treaba migaloasa, asa ca l-am luat gata facut din magazin (lenesa de mine :D). In schimb sucul de lamaie a fost proaspat stort in casa :P. 

La fel ca si pentru baza punem toate ingredientele in acelasi blender puternic (daca-l aveti) si mixam bine pana obtinem o crema fina. A mea nu a fost chiar asa de fina, dupa cum se observa din poze…insa, nu a deranjat pe nimeni ;).
Turnam mousse-ul peste crusta si punem tortul la congelator pana se intareste crema (cam 1-1.5 ore), apoi se muta in frigider pana in momentul servirii. Se orneaza cu boabe de rodie, sau fructe de padure…eu am ales rodia, daca tot suntem in sezon 😉

Enjoy!!

Tort cu mousse de rodie  rawvegan_1


49 Comments

Torturi Dulce Romanie

Best Ever Chocolate Cake

Best Ever Chocolate Cake
Din nou tort :) si inca unul cu extrem de multa cicocolata. Motivul pentru care va aduc azi tort, este ca am ajuns la 100 de retete publicate, si trebuie sa ‘marchez’ cumva aceasta reusita. Nu este un eveniment, e doar o reusita de care ma bucur si sper sa ajung la cat mai multe. 
 
Acest tort este extrem de ciocolatos, e visul oricarui pasionat de ciocolata…al meu a fost, l-am implinit, acum astept sa vina altul 😉 Daca e ‘Best Ever’ nu stiu…stiu doar ca e cel mai bun de pana acum. Si daa, va dau si voua reteta, poate va determina ispita sa-l incercati 😛
Best Ever Chocolate Cake_3
Ingrediente tort
135 gr faina
40 gr cacao
1 lingurita praf de copt
1 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita cafea instant
175 gr unt
160 gr zahar brun
3 oua
100 gr ciocolata topita
3 linguri lapte
1 lingurita zahar vanilat
100 gr merisoare + o lingura faina
 
Crema + decor
300 gr ciocolata neagra
300 ml smantana pt frisca
100 ml smantana de gatit

Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 30 min.
Best Ever Chocolate Cake_1
Pregatim ingredientele cu doua ore inainte de a ne apuca de treaba, acest lucru va face ca ingredientele sa aiba o temperatura asemanatoare in momentul folosirii. 
Ciocolata o topim la bian marie impreuna cu o lingura de lapte, si o lasam deoparte. Untul il mixam cu zaharul pana devine ca o crema, adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare (aproximativ 1 minut pentru fiecare ou). Adaugam si ciocolata topita si mixam pana la omogenizare.
 
Separat cernem faina cu cacaoa, sarea, praful de copt si bicarbonatul. Adaugam si lingura de cafea instant (la cere se poate renunta daca nu va place) si amestecam toate ingredientele uscate cu un tel. Merisoare le spalam, le lasam la strecurat apoi le amestecam cu o lingura de faina.
 
Incorporam treptat ingredientele uscate in compozitia lichida mixand la viteza cea mai mica. Adaugam si cele 2 linguri de lapte ramase. Compozitia trebuie sa fie ca a unei smantani groase, daca vi se pare ca este prea subtire nu mai adaugati lapte, daca din contra e prea groasa puteti sa adaugati una-doua linguri de lapte in plus mixand usor dupa fiecare lingura. La sfarsit incorporam usor merisoarele in compozitie.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim 2 tavi identice pentru tort, daca se poate cu diametrul de 15-17cm. Tapetam fundul tavilor cu hartie de copt, si le ungem usor cu unt pe laterale apoi presaram cacao si scuturam ca sa eliminam excesul.
 
Impartim compozitia in mod egal in cele doua tavi si dam la cuptor pentru 30-35 de minute. Daca nu aveti doua tavi identitce puteti sa coaceti pe rand cele doua blaturi. Sa faceti un singur blat din toata compozitia nu e recomandat pentru ca s-ar putea sa ramana necopt la mijloc.
 
Dupa 30 de minute facem testul cu scobitoarea, daca iese curata inseamna ca blatul e gata, daca nu…le mai lasam 5 minute. Cand sunt gata, oprim cuptorul si le lasam acolo 5 minute cu usa intredeschisa, dupa care le scoatem si le transferam cu grija pe un gratar. Lasam blaturile deoparte, pana la racirea completa.
 
Intre timp ne putem apuca de crema…aici nu e prea mult de lucru. Topim pe foc mic frisca, smantana si ciocolata. Cand e fierbinte compozitia amestecam usor pentru omigenizare, apoi o dam deoparte. Lasam crema la rece peste noapte. Daca nu e timp de asa ceva atunci puteti da crema la congelator pentru jumatate de ora, dupa care treceti direct la asamblare.
Best Ever Chocolate Cake_4
Impartim crema in doua parti, o parte o vom folosi pentru umplere, cealata pentru ornare.Taiem fiecare blat in doua pe orizontala. Asezam un blat pe platou, punem 1/3 din crema pentru umplere, alt blat si 1/3 crema…si tot asa pana cand terminam blaturile. Crema pentru ornare o folosim ca sa imbracam tortul…dupa cum ne place. Eu am facut niste striatii subtiri cu ajutorul unei forme pentru ornat.
 
Va invit la tort!! Enjoy!
Best Ever Chocolate Cake_2
Si pentru ca este ‘Best Ever’ tort cu ciocolata, am sa particip cu el la provocarea Dulce Romanie octombrie 2012, gazduita luna acesta de Mihai Lambru, proiect ce a ajuns la editie aniversara.


34 Comments

Dulciuri diverse

Macarons – Prima incercare

Macarons – Prima incercare
Hello macarons!!! 
Normal ca asa trebuia sa incep postarea de azi pentru ca acesti macarons sunt prima mea incercare de a face macarons cu propriile-mi puteri. Inainte de a ma apuca de treaba asta am mancat o singura data…un singur macaron 😛 si atunci ce-mi veni?? Pai sa va explic…am luat-o ca pe o provocare. Cu doua zile inainte de a ma apuca de treaba cineva m-a intrebat daca stiu sa fac macarons, pentru ca a cautat in tot Clujul si foarte greu a reusit sa gaseasca. Binenteles ca a trebuit sa raspund nu, eu abia daca stiam ce gust au, d-apoi sa ma apuc sa-i si fac. Si uite asa m-am ambitionat, m-am inarmat cu ingredientele necesare si m-am apucat de treaba.

Macarons - Prima incercare_2
Am cumparat zahar pudra din comert, ca asta e regula, cel facut in casa nu e bun pentru ca nu are amidon…apoi am trecut la faina de migdale, pe care am avut norocul sa o gasesc, dar nu a fost foarte fina…voi sa incercati sa luati una fina, fina…ca altfel o sa va fie greu, o sa va explic unde.

Sunt cateva reguli de respectat pentru a face macarons, am citit undeva ca astea s-ar putea sa fie doar mituri, dar fiind prima data am incercat sa le respect:

  • albusurile folosite la macarons sa aiba cel putin 2 zile vechime (tinute in frigider, normal)
  • albusurile trebuie scoase cu cel putin o ora inainte de folosire de la frigider
  • zaharul pudra sa fie din comert pentru ca are amidon, cel de casa nu are
  • faina de migdale si zaharul pudra trebuie cernute de 3 ori inainte de a le folosi
  • albusurile se bat la inceput impreuna cu un praf de sare
  • dupa ce formam macarons, ii lasam o ora la temperatura camerei si abia apoi ii introducem la cuptor, ei trebuie sa fie fermi cand ii atingem
V-am speriat? Probabil nu, pentru ca multa lume stie despre tehnica lor. Pana la urma nu este chiar asa complicat…insa trebuie putina rabdare.
 
Ingrediente
3 albusuri – aprox 95-100 de grame
170 gr zahar pudra
100 gr faina de migdale
30 gr zahar tos
1 varf cutit sare
 
Crema
50 gr ciocolata neagra
100 gr ml smantana
1 lingura cacao
2 linguri zahar

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. (2 ture)
Macarons - Prima incercare_1
Faina de migdale                                Zahar pudra                                 Colorant albastru
Incepem prin a cerne faina si zaharul pudra de 3 ori. Vaiiii, acest lucru mi s-a parut chiar greu, si a durat extrem de mult…si asta pentru ca faina de migdale nu este foarte fina si se cerne greu, iar zaharul pudra este putin lipicios si anevoios de cernut. Bun, dupa ce am terminat de cernut putem lua o pauza, e clar ca mainile au nevoie de putina odihna.
 
Macarons
 
Trecem la albusuri, scoase din frigider cu o ora inainte, pe care le mixam impreuna cu praf de sare timp de 3 minute, pana cand capata consistenta. Adaugam 1/3 din cantitatea de zahar tos si mai mixam 3 minute. Punem inca 1/3 din zahar si mixam pentru inca 3 minute,la fel procedam si cu ultima parte de zahar. 
 
Acum ca sa fac o paranteza :D…eu am uitat sa scot albusurile din frigider, si le-am pus putin la microunde pentru a le incalzi…maaaaaaaaaaaare greseala :))) pentru ca o parte din albusuri (una mica e drept) s-a transformat in omleta 😀 si am incercat sa o elimin dar nu am reusit de tot, asa ca am inceput sa mixez albusurile cu ‘zdrente’ prin ele care treptat s-au incorporat in albusuri si nu s-a mai cunoscut nici macar o bucatica din ele. Dar voi sa nu faceti ca mine!!!
 
Bun, avem albusurile batute spuma, avem faina si zaharul cernute…urmeaza amestecul de compozitii. Eu am pus si putin colorant in mixul de faina, dar voi puteti sa-l omiteti daca nu va plac colorantii – nici mie nu-mi plac, dar am vrut eu sa am macarons albastri :D. Punem faina si zaharul peste albusuri si amestecam usoooor cu miscari de jos in sus pana la incorporarea completa. Mie mi s-a parut cam groasa compozitia, asa ca data viitoare probabil voi reduce putin din cantitatea de zahar pudra + faina.
 
Sa nu credeti ca s-au terminat peripetiile. Partea amuzanta acum incepe…formarea macarons-ilor. Eu am avut un pos cu varful destul de ingust, iar compozitia de macarons, dupa cum am mai spus, mi s-a parut consistenta, asa ca m-am chinuit grozav sa-i fac: ma durea mana de la apasat…eram toata manjita cu crema albastra…bucataria mea era toata albastra :))) peste tot erau urme de macarons…ce mai!!! Si din cauza asta, dupa cum se poate vedea macarons-ii mei nu arata impecabil, au niste mici denivelari 😀 
 
 
Dupa ce am facut in mod eroic o tava de macarons, am asteptat juma de ora ( nu mai mult) ca ei sa devina fermi, apoi i-am dar la cuptorul cu ventilatie preincalzit la 150 de grade pentru 10 minute. Apoi am trecut la tura a doua, insa va imaginati ca eram cu rabdarea la limita, iar tura a doua a iesit si mai chinuit.
 
Cu toate peripetiile la care am fost supusa nu regret ca i-am facut, si chiar au iesit destul de bine avand in vedere conditiile date (pos-ul era cat pe ce sa-mi strice toata treaba) Cu siguranta o sa urmeze si runda a doua de macarons, prima incercare e mereu cea mai grea insa e piatra de temelie pentru urmatoarele.
 
Crema a fost floare la ureche. Am topit la bain marie ciocolata cu smantana, apoi am adaugat cacaoa si zaharul si am amestecat pana s-au topit. Dupa ce s-a racit crema am umplut cu mare drag (ca la faza asta eram chiar mandra de mine) dragutii macarons.
 
Enjoy!!

Macarons - Prima incercare_3

 


74 Comments

Tarte/Placinte sarate

Tarta(Galetta) cu ardei si rosii cherry

Tarta(Galetta) cu ardei si rosii cherry
Imi place sa fac aluaturi sarate, cred ca in ultima vrema am facut mult mai multe decat cele dulci. Si mereu caut combinatii noi, cu legume fel de fel, dar neaparat cu lactate. Acum am incercat ardeiul, asta e o maaare minune, pentru ca pana anul trecut nu-l suportam in mancare. Mereu strambam din nas cand ma intersectam cu el in bucatarie :)) Dar se pare ca am inceput sa ne imprietenim, si colaborarea merge struna 😉
Tarta(Galleta) cu ardei si rosii cherry4
 
Tarta
200 gr faina integrala
80 gr unt rece
1 ou
un praf de sare
4-6 linguri apa foarte rece
 
Umplutura
2 ardei rosii medii
200 gr rosii cheryy
200 gr cas de oaie/cascaval
2 oua
100 gr branza de vaci
100 ml smantana
100 ml lapte
sare
piper
busuioc proaspat
2 catei de usturoi
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40-45 min.
 
Tarta(Galleta) cu ardei si rosii cherry2
Pentru aluatul de tarta am ales sa pun faina integrala, unt mai putin decat in reteta normala…si asta ca fie putin mai usor si mai dietetic.
 
Faina o cernem impreuna cu sarea intr-un castron, iar in mijloc facem o adancitura. Untul taiat cubulete mici si oul le punem in gropita din faina si incepem sa framantam cu varful degetelor, usor si fara graba, si mai ales cu multa rabdare, pentru ca este nevoie. Cand aluatul este aproape omogen, pentru ca nu are cum sa fie mai mult de atat in aceasta faza, incepem sa adaugam apa lingura cu lingura, framantand usor (ca sa nu solicitam prea mult untul) dupa fiecare adaugare. Cand aluatul este moale dar nelipicios ne oprim si nu mai adaugam apa. Punem aluatul la rece pentru jumatate de ora. 
 
Ungem cu unt o tava normala de tarta, si apoi trecem repede la umplutura. Spalam toate legumele. Ardeii ii taiem in fasii subtiri si nu prea lungi, rosiile le lasam intregi. Casul de oaie (asta am avut eu dar merge si cascaval) se da pe razatoarea cu gauri mari. Busuiocul se toaca marunt, la fel si usturoiul.
 
Intr-un vas incapator se bat usor ouale impreuna cu sare si piper dupa gust. Se adauga branza de vaci maruntita cu furculita, apoi smantana, laptele si casul de oaie razuit. Se amesteca bine si se mai potriveste de sare daca este cazul. La urma se adauga busuiocul si usturoiul.
Tarta(Galleta) cu ardei si rosii cherry3
 
Cuptorul il preincalzim la 180 de grade. Scoatem aluatul din frigider si il punem pe masa de lucru. Intindem o foaie subtire, rotunda, cu diametrul mai mare cu 10cm decat cel al tavii unde urmeaza sa coacem tarta. Punem usor aluatul in tava, lasand sa curga marginile pa laterale, si-l intepam cu furculita din loc in loc. Peste aluat punem ardeiul si rosiile, incercand sa le distribuim uniform. Turnam peste legume amestecul de oua si lactate. Marginile tartei le urcam usor deasupra umpluturii, asa incat sa obtinem o forma rustica, nearanjata…gen galetta.
 
Introducem tarta la cuptor si o lasam la foc mediu pentru 40-45 de minute, sau pana cand capata o culoare frumoasa deasupra. O lasam putin la racorit, apoi o portionam dupa preferinta si servim cu pofta!

Tarta(Galleta) cu ardei si rosii cherry1


22 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316