• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Torturi

Cappucino chocolate cake – Tort cappucino cu ciocolata

Cappucino chocolate cake – Tort cappucino cu ciocolata
Ca sa-mi exprim bucuria ca azi e vineri, si ca vine weekendul…yuhuuu!! …am decis sa va aduc un tort ca sa va rasfat putin. E un tort simplu de facut dar extrem de delicios…cu blat pufos de cacao, aromat cu cafea si scortisoara, si o crema fina de frisca si ciocolata alba plus un strop de savoare . Marturisesc ca in ultima vreme m-am pus pe facut torturi…mi se par taaare aspectuoase pentru un desert ce poate fi simplu dar si complicat.
Reteta de azi nu este una complicata, pentru ca de multe ori sunt in lipsa de timp si din dorinta de a face ceva bun, rapid si dulce…caut retete care sa nu ma solicite prea mult. Normal ca sunt si exceptii de la regula…insa azi mergem pe mana regulei, da? 
Cappucino chocolate cake_3
 
Timp de preparare: 40 min Timp de coacere: 25-30 min
 
Blat
100 gr unt
200 gr zahar
3 oua mari
50 ml lapte
175 gr faina
50 gr cacao
1 plic praf de copt
1/2 lingurita sare
6 lg cafea fierbinte
1/2 lingurita scortisoara
 
Crema
100 gr ciocolata alba
200 gr smantana pentru frisca
1 lingura cafea tare
1 lingurita esenta de vanilie
Cappucino chocolate cake_1
Ingredientele pentru tort ar fi bine sa fie pregatite cu aproximativ doua ore inainte de a ne apuca de treaba, asta o sa mai elimine din riscurile unei nereusite. Daca totusi nu aveti timp sa le pregatiti dinainte, atunci incalziti cuptorul la 50 de grade pentru 5 minute, si lasati acolo ouale si untul pana pregatiti restul ingredientelor.
 
Pregatim 2 tavi cu diametrul de 17cm – asa am avut eu – dar cred ca merge si pana la 20cm, doar ca nu va mai fi asa inalt tortul. Tapetam baza cu hartie de copt, ungem pe laterale cu putin unt si presaram cacao (tot pe laterale), avand grija sa fie distribuita uniform si sa nu ramana surplus. Cuptorul il preincalzim la 180 de grade
 
Untul moale se mixeaza cu zaharul pana devine ca o crema. Eu am mai spus, dar repet, nu mixez mai mult de 10 minute, pentru ca nu am rabdarea necesara, dar din experienta pot sa spun ca este suficient. Adaugam ouale pe rand si mixam cate un minut dupa fiecare adaugare.
 
Faina o amestecam cu cacaoa, praful de copt, sarea si scortisoara. Pregatim cafeaua, daca nu o avem deja facuta. Turnam jumatate din cantitatea de faina peste compozitia de unt si oua si mixam usor pana la incorporarea completa. Atentie sa nu ramana cocoloase! Turnam laptele si mixam usor, apoi restul de faina. La sfarsit punem si cele 6 linguri de cafea si omogenizam.
 
Impartim compozitia in cele doua tavi in mod egal pe cat posibil – eu am avut o tava cu fund detasabil si o oala 😛 – si introducem tavile la cuptor. Lasam timp de 25-30 de minute. La 25 de minute facem testul cu scobitoarea, daca iese curata e gata…daca nu, mai lasam cateva minute si facem din nou proba.   
 
Lasam blaturile sa se raceasca in tava pentru 10 minute, apoi le transferam pe un gratar.
Pentru crema topim ciocolata cu 100ml de frisca la bain marie. Cand compozitia este omogena iar ciocolata topita punem deoparte vasul si adaugam esenta de vanilie. Lasam la racit, iar cand a ajuns la temperatura camerei o punem pentru jumatate de ora in congelator. Daca nu este graba cu tortul, atunci crema poate fi lasata si peste noapte, iar asamblarea va ramane pentru ziua urmatoare.
 
Restul de 100 ml de frisca ii mixam bine cu jumatate de lingurita de zahar vanilat. Scoatem crema din congelator si o mixam si pe dumneaiei bine de tot, apoi usor incorporam frisca batuta si lingura de cafea.
 
Acum ca le avem pe toate pregatite urmeaza sa ‘montam’ tortul. Punem un blat pe un platou, jumatate din crema, celelalt blat si apoi restul de crema. Deasupra presaram cacao cu scortisoara si servim cu mare pofta pentru ca este grozav de bun.
 
Enjoy!!
Cappucino chocolate cake_2


50 Comments

Retete de mancare

Mamaliguta in straturi la cuptor – o altfel de mamaliga

Mamaliguta in straturi la cuptor – o altfel de mamaliga
Nunu, nu este tort…sau am putea sa-i spunem si asa, hai sa fie un tort de mamaliguta. Suna dubios, ciudat?…suna a ceva ce nu prea ati manca? In mod sigur nu la desert, dar ca fel principal…mai exact ca o masa copioasa ar merge de minune. Asa ca azi va prezint un mod de a reinventa mamaliga noastra traditionala, sau clasica mamaliga, facuta din apa si faina de malai.
Sa nu credeti ca am ceva impotriva modului de a servi mamaliga simpla cu o bucata buna de branza si niste slaninuta langa ea :D, nici vorba…doar ca mie imi place sa mai ies din rutina, si sa transform ceva bun in ceva la fel bun, sau poate si mai si, doar ca sub un alt aspect.

Mamaliga cu carne si branza la cuptor

Ce m-am gandit eu sa fac, aveam prin frigider niste bucati de carne ramase de la gratar, le vedeti in poza mai jos…ahh bune rau 😀 Mai aveam cas de oaie proaspat de la bunica…asa ceva sa tot ai la casa 😉 si pe langa toate astea mai aveam si o multime de rosii cherry luate din piata la oferta :)) Asa ca le-am adunat pe toate la un loc, am facut o portie zdravana de mamaliga si le-am bagat la cuptor.

Mamaliga cu carne si branza la cuptor


Ingrediente

o cana faina de malai
1 l apa
1 lingurita sare

Umplutura
3 cotlete de porc ramase de la gratar
200 gr cas de oaie
1 ou
rosii cherry

Timp de preparare: 25 min. Timp de coacere: 30 min.

Pentru mamaliga punem apa la fiert, adaugam lingurita de sare si o lasam pe foc pana incepe sa fiarba. Masuram o cana de faina de malai, cana normala de 250ml, iar in momentul in care fierbe apa adaugam faina de malai treptat amestecand bine cu un tel sau lingura de lemn. Eu folosesc telul sa nu ma risc cu cocoloasele.  S-ar putea sa nu trebuiasca chiar toata cana de faina, sau cine stie, poate mai trebuie o lingura in plus…important e ca in final sa avem o mamaliga nu prea moale, nu vrem sa curga din tava :P, dar nici prea tare astfel incat sa poata fi modelata si dupa ce s-a racit putin. Asa ca va orientati voi, dar eu zic ca o cana ar fi suficienta in mod normal.

Pentru umplutura…luam bucatile de cotlet si le taiem bastonase subtiri, la fel procedam si cu casul de oaie. Eu in prima faza m-am rezumat la aceste ingrediente. Am pus jumatate din cantitatea de mamaliga intr-o tava de 17cm diametru, am pus carnea si casul…si apoi mi-a venit ideea sa sparg si un ou acolo, zis si facut! Am turnat restul de mamaliga si am ‘ornat-o’ cu rosii cherry pe care le-am pus din loc in loc apasandu-le putin in mamaliga. Cam atat.

Mamaliga cu carne si branza la cuptor

Mamaliga cu carne si branza la cuptor

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si dam mamaliga la cuptor pentru 30 de minute. O servim calda cu smantana, dar si rece cred ca merge destul de bine.

Sa aveti pofta!

Mamaliga cu carne si branza la cuptor


Mamaliga cu carne si branza la cuptor


33 Comments

Prajituri

Clafoutis cu struguri si migdale

Clafoutis cu struguri si migdale

Cand vine vorba sa fac un desert, deseori se intampla sa ma gandesc ce anume n-am consumat de mult, sa fie nou dar totusi vechi, si daca se poate intr-o combinatie diferita :))) Poate nu prea are sens ce spun, insa stiu ca atunci cand aleg sa fac desert si nu numai, poate fi vorba si de mancare, ajung sa rederulez meniurile din trecut pana ma opresc la ceva ce suna bine si care trebuie neaparat preparat :)

Reteta de azi consta intr-un clafoutis – cel de data trecuta cu visine si banane mi-a placut enorm – putin diferit, intr-o combinatie noua cu struguri, care trebuie sa recunosc m-a speriat putin pentru ca nu prea folosisem eu struguri in prajituri….dar care m-a cucerit complet. Sunt atata de aromati strugurii in prajituri, grozavi!! Dar musai sa fie fara samburi, ca altfel o sa aveti de lucru.

Clafoutis cu struguri si migdale_2

Ingrediente

100 gr migdale macinate
40 gr faina
1/2 praf de copt
4 linguri zahar brun
80 ml smantana
80 ml lapte
3 oua mari
300 gr struguri boabe fara samburi
fulgi migdale
1 lingura zahar vanilat
1 praf sare
40 gr caimac/unt

Clafoutis cu struguri si migdale_3

Acest clafoutis este putin diferit, are lichid mai putin si seamana mai degraba cu o prajitura/souffle, dar daca va place reteta clasica de cafoutis, puteti sa o luati de aici…sau sa puneti mai mult lichid (lapte) in compozitie.
Migadele daca nu le aveti gata macinate, atunci le puneti la robot si le macinati fin.

Intr-un vas amestecam migdalele cu faina si praful de copt. Untul – eu am folosit caimac pentru ca aveam in dotare – se freaca cu zaharul pana se mai deschide la culoare apoi se adauga galbenusurile pe rand si se mixeaza bine. Peste crema de unt si oua se pune smantana (de gatit) si se omogenizeaza. Adaugam si jumatate din cantitatea de faina, mixam cu mixerul la viteza mica, turnam laptele si apoi cealalta jumatate de faina si mixam usor.

Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare si le incorporam usor in compozitia de clafoutis cu miscari de jos in sus. Pregatim 3 vase ceramice medii spre mici sau unul mai mare, le ungem cu unt si pe fund repartizam boabele de struguri. peste struguri presaram zahar vanilat si cate o lingura de fulgi de migdale, apoi turnam compozita de prajitura. Deasupra presaram fulgi de migdale.

Preincalzim cuptorul la 170 grade, si dam vasele la cuptor pentru 35-40 de minute pana se rumenesc bine deasupra. Eu am pus vasele pe raftul al 3-lea de sus in jos, pentru ca imi era frica sa nu se arda prea tare deasupra, si a fost tare bine.

Servim dupa ce clafoutisul a ajuns la temperatura camerei. Se poate consuma cu frisca, dar eu am omis-o de data aceasta.
Enjoy!

Clafoutis cu struguri si migdale_1


32 Comments

Aperitive

Rulada de pateu de casa cu unt aromat

Rulada de pateu de casa cu unt aromat

Mereu mi-a placut pateul, fie el de porc sau de pui stiu ca il consumam cu placere. Pateul de casa este un adevarat deliciu, mi-a luat ceva vreme pana m-am hotarat sa-l fac, mi se parea ceva…complicat, delicat, si da…imi era frica de nereusita 😀 Pana la urma e normal, sa te sperie ceva ce n-ai mai facut, dar dupa ce se sparge gheata, parca totul devine mai usor…de facut, de mancat…stiti voi 😉 Apoi a urmat practica, am exersat mai multe retete, cu diferite arome, cu sau fara unele ingrediente si am ajuns intr-un final (cel putin momentan) la o rulada cu unt. Si ideea nu-mi apartine, meritul este al unei persoane mare amatoare de paine cu pate + unt neaparat.

Ingrediente
500 gr ficat de curcan
1 ceapa medie
4 catei usturoi
1 lingura coniac
sare, piper
1 lingura smantana
2 linguri ulei de masline
100 gr unt
marar

Asadar, luam 500gr de ficat (eu am vrut sa fie de curcan, si asa a fost) si le fierbem in apa cu sare pentru 20 de minute. Scurgem ficatul de apa si-l lasam putin la odihnit, la racoare ar fi ideal.
Curatam ceapa si usturoiul si le taiem marunt. Incingem intr-o tigaie teflonata cele doua linguri de ulei si calim ceapa cu usturoiul pana devin moi si sticloase.

Punem ficatul in blender impreuna cu ceapa si usturoiul si mixam pana obtinem o pasta fina. Adaugam lingura de smantana, sare si piper dupa gust si mai mixam putin pana la omogenizarea completa. Pasta de ficat nu trebuie sa fie foarte moale, si chiar daca de obicei pun mai mult unt sau smantana, acum am lasat-o asa pentru a putea fi intinsa si, mai important, pentru a putea intinde untul peste ea, fara sa fie riscul sa ne inpotmolim cu cutitul in pasta 😛

Untul il scoatem de la rece si-l lasam sa ajunga la o consistenta numai buna de intins pe paine.
Pentru a obtine rulada ne ajutam de o bucatat de hartie de copt de dimensiuni 20/30. Intindem pasta de ficat uniform, fara sa ajungem pana la margini iar peste ea punem untul moale si incercam sa-l uniformizam pe toata suprafata. Presaram marar/patrunjel tocat marunt si incepem sa rulam pe latura mai mica. Dam rulada la rece.

Am servit rulada cu paine proaspata facuta in casa. Stiu ca lipseste painea din poza, dar asta e pentru ca a trecut asa repede,impreuna cu jumatate din rulada…ca nici n-am observat decat in momentul in care sa fac pozele 😀 Dar va imaginati voi o paine proaspata, aburinda, peste care intindem din abundenta dintr-un pate de casa delicios.

Pofta buna!

 

 


41 Comments

Cheesecake

Pear Cheesecake

Pear Cheesecake

Daca va este pofta de un cheesecake aromat, cu crusta delicioasa de biscuiti facuti in casa…atunci vin eu cu solutia potrivita. Imi era dor de un cheesecake, si daca tot am spart gheata anul asta la prajiturile cu pere, m-am hotarat sa-l fac cu pere…si cu cocos, o combinatie extrem de parfumata si delicata.

Pear Cheesecake_2

Crusta
250 gr biscuiti integrali
120 gr unt
1/2 lingurita scortisoara
1 lingurita zahar vanilat

Crema
800 gr crema de branza
150 ml smantana grasa
100 gr zahar brun
50 gr miere
3 oua
2 pere medii spre mici
2 linguri nuca de cocos
1 lingura cu varf amidon
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura zeama de lamaie

Decor
200 ml smantana pt frisca
1 lingurita zahar vanilat
1 para
fulgi de cocos

Pear Cheesecake_4

Pregatim o tava teflonata de dimensiuni 20-21cm. Poate sa fie si mai mare, dar mie imi place sa fac un cheesecake inalt. O tapetam cu hartie de copt la baza si…cam atat, nu este necesar sa fie unsa. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Punem in robot biscuitii si-i macinam fin, adaugam peste ei zaharul vanilat si scortisoara si amestecam. Untul il topim la foc mic apoi il adaugam peste biscuiti si omogenizam. Punem biscuitii in forma de tort, presam bine pe fund si ridicam stratul de biscuiti si pe margini. Dam la cuptor pentru 10 minute, apoi lasam deoparte si trecem la umplutura. Miscoram focul la 160 de grade.

Crema de branza o mixam cu zaharul si mierea timp de 3 minute, dupa care adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare, pana la incorporarea completa. Adaugam amidonul si smantana si mixam usor inca un minut. La sfarsit adaugam esenta de vanilie si zeama de lamaie, mixam usor si lasam deoparte.
Perele le taiem felii subtiri si le stropim cu putina zeama de lamaie ca sa nu se oxideze.

Punem jumatate din crema peste baza de biscuiti, asezam feliile de para, deasupra presaram cele doua linguri de cocos, apoi turnam restul de crema. Dam la cuptor pentru o ora. Daca e necesar se poate lasa mai mult sau mai putin in functie de caz. La sfarsit cheesecake-ul trebuie sa fie usor auriu deasupra, in niciun caz maroniu, si trebuie sa aiba un usor tremur la miscare. Eu de obicei las cheesecake-ul o ora, si este suficient.
Lasam in cuptor la racit pentru 2 ore, dupa care il punem la rece pentru cel putin 6 ore, sau peste noapte.
Pear Cheesecake_1

Pentru decor mixam smantana pentru frisca cu zaharul vanilat si decoram cheesecake-ul dupa preferinta. Eu am pus si cateva felii de para stropite cu putina zeama de lamaie si fulgi de cocos. Se face destul de usor, dar mereu este de efect si face ravagii printre degustatori. Pe mine m-a cucerit complet…a fost delicios!! Am pastrat o feliuta si pentru voi.

Enjoy!

Cu aceasta reteta particip la concursul organizat de Pastai de vanilie si Caietul cu retete, concurs de toamna!
Ingredientul folosit este zahar vanilat care il folosesc mereu la retetele mele dulci.

Pear Cheesecake_3

 


54 Comments

Tarte/Placinte sarate Aperitive

Placinta cu spanac

Placinta cu spanac

Dragii mei, azi va prezint reteta mea preferata de placinta cu spanac, este reteta care o fac cel mai des cand simt nevoia unei placinte delicoase si satioase.  Cred ca v-am mai spus ca sunt o foooarte mare iubitoare de spanac, si-l consum in orice varianta se poate, asa ca nu putea sa lipseasca tocmai placinta.

Aluatul se face destul de usor, se lucreaza usor cu el, si este minunat…cum ar veni, e the best!!! Umplutura se mai poate adapta, dupa placerea fiecaruia. Eu nu fac mari schimbari, cand fac placinta asta uneori mai inlocuiesc casul de oaie cu branza de vaci, si cam atat, in rest nu scot nimic.

Placinta cu spanac5

Ingrediente aluat
500 gr faina
100 gr unt
220 ml apa
1 ou
1 lingurita sare

Umplutura
400 gr spanac stors
1 morcov
1 ceapa mare
4 catei usturoi
150 gr cas de oaie
100 gr cascaval
100 ml smantana
3 oua + 1 albus
1/2 legatura marar
1 galbenus pt uns

Placinta cu spanac2

Cernem faina intr-un vas, adaugam untul taiat cubulete si incepem sa amestecam pana cand obtinem o compozitie nisipoasa. Adaugam oul batut cu sare si apa treptat, si framantam bine pana la omogenizare. Vom  obtine un aluat moale dar nelipicios, cel putin asa trebuie, dupa caz mai puteti adauga apa sau faina. Lasam aluatul la rece pentru jumatate de ora cel putin.

In acest timp ne apucam de umplutura. Daca aveti spanac congelat, iti lasati la decongelat si atata tot.
Daca aveti spanac proaspat, atunci treaba e mai complicata…trebuie oparit in apa clocotita cu sare pentru 5 minute, asta dupa ce a fost spalat in cel putin 3 ape inainte, apoi se scurge, se lasa la racit si se taie marunt.

Morcovul se curata si se da pe razatoarea cu gauri mici, ceapa se toaca marunt. Mararul se spala si toaca marunt, apoi se adauga peste morcov si ceapa. Usturoiul se curata si se taie marunt marunt, sau se zdrobeste.

Ouale impreuna cu albusul le batem putin cu furculita, adaugam sarea, smantana si omogenizam. Tot aici punem si casul de oaie si cascavalul date prin razatoare. La final adaugam spanacul si legumele si amestecam bine. Adaugam sare si piper dupa gust.
Observati ca eu n-am calit/prajit nimic….am vrut sa fie totul mai usor pentru stomac, si mai putina munca :)

 

Din cantitatile date de mine au rezultat doua placinte mici facute in tava de 18cm diametru, dar poate fi facuta si doar una in tava normala de tarta.

Placinta cu spanac6

Scoatem aluatul de la rece si-l impartim in doua, o parte putin mai mare care va fi baza. O intindem intr-un cerc de diametru mai mare ca dimensiunea tavii, astfel incat sa ramana aluat si pentru margini. Punem aluatul in tava, il intepam din loc in loc cu furculita apoi turnam umplutura. Indreptam marginile si le aducem usor peste umplutura.

Din aluatul ramas, intindem o foaie din care facem fasii ce le punem peste umplutura. Ungem cu galbenusul de ou diluat cu o lingura de lapte ca sa putem lucra mai usor si sa ajunga mai bine. Dam la cuptorul preincalzit la 180de grade pentru 40-45 de minute.

Dupa ce e gata neaparat trebuie sa asteptam sa se raceasca putin. Mie mi-e greu, mai ales cand simt mirosul ei fantastic in toata casa….

Pofta buna!

 

Placinta cu spanac3


32 Comments

Clatite

Clatite cu urda si crema de whisky

Clatite cu urda si crema de whisky

Clatite!! Mereu o mare bucurie la noi in casa cand se fac clatite. Faptul ca unul la prefera cu ciocolata, altul cu dulceata, sau altul cu branzica este mai putin important, ceea ce conteaza este sa fie clatite, pentru ca apoi fiecare le serveste cu ce doreste 😛 Eu trebuie sa recunosc ca imi plac clatitele cu orice (comestibil :P) dar pe primele locuri s-ar situa branzica si ciocolata (ordinea nu stiu daca e asta pentru ca mi-e greu sa ma hotarasc). De data aceasta am ales sa le fac cu urda, pentru ca aveam mai multa la dispozitie in frigider si pentru un plus de savoare am adaugat si cateva arome…delicioase!

Clatite cu urda si crema de whisky_1

Ingrediente
8 clatite
300 gr urda
1 lingura sirop de artar
2 linguri crema se whisky
1 lingurita esenta de vanilie
boabe de struguri
smantana, zahar pt servit

Clatite
3 oua
1 cana lapte
1/4 cana smantana
1 cana faina
1/2 cana apa minerala
1/4 cana zahar
1 lingurita sare
Clatite cu urda si crema de whisky_3Puteti sa folositi ce reteta de clatite va place, eu am folosit reteta mea preferata pe care am folosit-o si aici, si cu care nu dau gres niciodata (aproape niciodata, ca sa sune mai realist).

Incepem cu clatitele care se pregatesc foooarte usor, dar cert este ca ne tin o bucata buna de timp langa aragaz. Pentru asta eu folosesc doua tigai, chiar daca am un vas in plus de spalat, macar timpul de preparare e injumatatit.

Amestecam ouale cu ajutorul unui tel, adaugam sarea si zaharul si mixam bine. Turnam smantana in compozitie si omogenizam, apoi treptat punem laptele si faina, alternand ca sa nu ramana cocoloase. La sfarsit punem si apa minerala si omogenizam. Punem compozitia la frigider pentru minim jumatate de ora.

Pregatim tigaia de copt, o ungem cu foarte putin ulei de fiecare data cand facem o clatita noua. Coacem bine clatitele pe ambele parti, iar cand am terminat treaba (dulce dar anevoioasa) putem sa trecem la umplutura.

Urda o maruntim bine cu furculita, adaugam siropul de artar, crema de whisky si esenta de vanilie si amestecam bine pana obtinem o pasta fina si omogena. Nu am pus mai mult dulce in crema pentru ca urda este mai dulceaga de felul ei, la fel si crema de whisky si strugurii.

Din clatitele rezultate luam 8 clatite, cele mai frumoase, si le ungem cu crema. Punem cateva boabe de struguri si le rulam cu grija. Incalzim cuptorul la foc mediu, stropim clatitele cu putina smantana si le dam la cuptor pentru 10-15 minute.  Dupa ce le scoatem din cuptor presaram putin zahar si apoi le servim cu mare pofta.

Enjoy!

Clatite cu urda si crema de whisky_2


17 Comments

Torturi Cheesecake Dulce Romanie

Triple Chocolate Toffifee Cheese Cake

Triple Chocolate Toffifee Cheese Cake

Stiu ca la prima vedere numele suna extrem de incarcat si ultra mega-calorios. Nu am de gand sa spun ca nu ingrasa :P, dar nici nu este o combinatie de speriat. Totul depinde de cum jonglam cu ingredientele, si cat zahar si grasime vrem sa adaugam in plus. Iar in final o sa rezulte un tort minunat, ce merita savurat la maxim cu fiecare inghititura.

Este un tort spectaculos, cu siguranta musafirii vorfi impresionati, asta in caz ca va hotarati sa-l impartiti cu cineva, dar va spun eu ca merita sa faceti asta, o sa va trezitti cu o gramada de laude.

Ce mai trebuie sa va spun la inceput este ca desi pare o lista lunga si complicata de ingrediente, nu este un tort greu de facut. Daca avem pregatite toate ingredientele din timp, treaba o sa mearga struna si intr-o ora este gata. Bun, sa trecem la treaba!

Triple Chocolate Toffifee Cheese Cake _3

Crusta
350 gr biscuiti integrali
150 gr unt
3 linguri cacao
2 linguri zahar
2 linguri lapte
1 lingurita scortisoara

Caramel
200 gr zahar
4 lg apa
1 lingurita sare
70 gr unt
70 ml smantana grasa
50 gr alune
50 gr arahide

Ciocolata strat 1
80 gr ciocolata neagra > 70% cacao
1 lingura ulei
1 lingura lapte

Crema branza
300 gr branza de vaci
100 gr smantana
100 gr ciocolata alba de buna calitate
150 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
4 gr gelatina granule

Ciocolata strat 2
100 gr ciocolata neagra > 70% cacao
2 linguri lapte
1 lingura ulei

Decor
100 ml smantana pt frisca
1/2 lingurita zahar
bomboane toffifee

Triple Chocolate Toffifee Cheese Cake _2

Hmm, cu ce incepem? Cu caramelul as zice eu. Punem intr-o tigaie teflonata (un wok ar fi ideal, dar merge si una normala) zaharul si cele 4 linguri de apa, lasam la foc mediu pana incepe sa fiarba si amestecam de cateva ori cu lingura de lemn., Cand incepe sa fiarba dam focul o idee mai mare, punem lingura de lemn deoparte pentru ca in faza aceasta nu mai avem nevoie de ea, si-l lasam pe foc pana cand vedem ca-si schimba culoarea. Cand devine auriu-aramiu (dar nu foarte) il luam de pe foc si adaugam sarea, apoi smantana si amestecam energic ca sa nu se intareasca caramelul. Untul il taiem cubulete si-l punem in caramel, iar la final adaugam si alunele sarate si alunele de padure putin maruntite – dar putin de tot. Lasam deoparte caramelul la racorit.

Trecem repede la crusta. Punem biscuitii in robot si-i macinam fin. Rasturnam biscuitii maruntiti intr-un bol mai mare, adaugam zaharul, cacaoa si lingurita de scortisoara si amestecam cu o lingura pentru o distribuire uniforma a ingredientelor. Untul topit il adaugam peste biscuiti si omogenizam. Adaugam si cele doua linguri de laptele. Dupa preferinta se poate adauga mai mult, pentru a putea ‘modela’ crusta mai usor.

Triple Chocolate Toffifee Cheese Cake _5

Tapetam fundul unei tavi detasabile – 21cm diametru – cu hartie de copt. Punem compozitia de biscutii, o distribuim uniform pe fundul tavii si pe pereti pana sus. Presam bine biscuitii cu fundul unui pahar, apoi o dam la rece pentru 10 minute (eu am pus direct in congelator pentru o racire mai rapida si mai intensa). Dupa 10 minute scoatem tava din congelator si turnam caramelul peste stratul de biscuiti. Dam din nou la rece, la frigider.

Pregatim primul strat de ciocolata. Rupem ciocolata bucatele, adaugam lingura de ulei si de lapte, si le topim la bain-marie sau la microunde. Eu am ales varianta mai usoara, microundele. Turnam ciocolata peste caramel si introducem din nou tava la frigider.

Pentru crema de branza, incepem cu ciocolata alba, care am o topim la bain-marie de data aceasta, fiind mai sensibila si sa nu riscam sa o ardem/prajim. Lasam ciocolata topita deoparte si punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece, 4-5 sa fi fost la numar.

Mixam branza cu smantana in blender pana devin o pasta fina. In loc de branza si smantana puteti folosi si crema de branza gata cumparata din magazin, dar eu am vrut sa fie mai ‘bio’ si am folosit produse luate din piata, dar sa stiti ca am obtinut o minunata crema de branza, fina si pufoasa (in final). Scoatem crema de branza din blender sau din cutie si trecem la mixer. Adaugam treptat ciocolata topita. Dam mixerul la viteza mai mica si incorporam si gelatina hidratata.

Smantana pentru frisca o mixam cu o lingurita de zahar vanilat, apoi o incorporam cu miscari de sus in jos in crema de branza. Turnam crema de branza peste glazura de ciocolata si dam tortul la congelator de aceasta data.

Preparam glazura 2 identic cu prima glazura, eu tot la microunde ca sa respect partea cu identic, si o lasam la racorit 15-20 minute. Cand crema de branza este suficient de intarita, turnam glazura de ciocolata, nivelam frumos si din nou introducem tortul la frigider. Cred ca v-ati dat seama cat de esentiale sunt frigiderul si congelatorul pentru prepararea acestui tort, la final o sa ajungem sa le multumim lor pentru reusita

Triple Chocolate Toffifee Cheese Cake _1

Ce a mai ramas de facut? De cumparata o cutie mica de bomboane tofifee :))), in caz ca n-ati primit-o cadou de la cineva 😛 si….de mixat bat smantana pentru frisca cu putin zahar vanilat.

Cand e intarita bine glazura de ciocolata ornam cu moate de frisca, iar in varful fiecarui mot punem cate o bomboana toffifee, iar efectul vizual va fi maxim!!

Cred ca v-am ametit cu procesul de preparare…dar repet nu e complicat, mai anevoioasa e partea cu scosul de la/bagatul la rece. Atata tot!!

Enjoy!

Sursa: Taste.com.au

LATER EDIT (si asta pentru ca nu stiam care e tema de luna aceasta ) Cu aceasta reteta particip la provocarea Dulce Romanie octombrie 2012, gazduita luna aceasta de Mihai Lambru. Acest proiect a fost inceput de Mihaela – care ma uimeste mereu cu talentul ei – iar acum a  ajuns la editie aniversara.

Triple Chocolate Toffifee Cheese Cake _4


82 Comments

Biscuiti

Biscuiti integrali de casa – Wholemeal biscuits

Biscuiti integrali de casa – Wholemeal biscuits

Era si cazul sa vin cu reteta aceasta, pentru ca in multe retete anterioare (in special cele de cheesecake) am tot promis ca va aduc si o reteta de biscuiti integrali de casa pe care ii folosesc cu succes in alte preparate. A durat ceva pana sa le vina si lor vremea, dar uite ca mi-a facut timp sa-i si pozez :)

Biscuiti integrali de casa_3

Ingrediente
200 gr faina integrala de grau
100 gr tarate de grau
75 gr zahar brun
1 lingura sirop de artar
1/2 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
150 gr unt
1 ou
2-3 linguri lapte rece
1 lingurita lichior amaretto

Biscuiti integrali de casa_1

 Iata ce avem de facut:

– faina integrala o amestecam cu taratele, sarea si praful de copt. Le cernem si le lasam deoparte. Daca taratele sunt prea mari, atunci nu le adaugam la cernut, ci doar dupa ce am cernut faina, si apoi amestecam bine cu telul.
– untul moale il mixam bine de tot cu zaharul, aproximativ 10 minute, pana cand obtinem o compozitie cu textura aerisita, ca a unei creme.
– oul il punem peste crema de unt si mixam bine, apoi adaugam siropul de artar si lichiorul amaretto
– incorporam faina in crema de unt cu ajutorul mainilor si formam un aluat omogen
– in functie de cat e de dens aluatul punem si laptele. Incepem cu 2 linguri, daca aluatul e prea tare si se lucreaza dificil cu el, atunci mai punem o lingura si framantam pana la incorporara completa
– dam aluatul la rece pentru cel putin o ora.

Intre timp ne inarmam cu cele necesare pentru a forma biscuitii. Tapetam o tava mare de aragaz cu hartie de copt. Pregatim forme pentru biscuiti, eu i-am facut patrati si rotunzi, dar se pot face oricum. Pe langa toate acestea mai avem nevoie de faina pentru intins aluatul (in caz ca e necesara) si neaparat un sucitor!!!

Biscuiti integrali de casa_4

Intindem cu grija aluatul, avand grija sa apasam mereu pe margini pentru a nu se rupe aluatul. Cand ajungem cu el la grosimea de 0.5mm ne oprim, formam biscuitii ii punem in tava si-i mai dam la rece pentru 20 de minute. Partea de aluat care a ramas ( mie mi-au iesit 2 ture) o dam din nou la rece, iar cand este cazul procedam la fel si cu ea.

Cuptorl il preincalzim la 180 de grade. Cand este incins introducem tava cu biscuitii si ii coacem pentru aproximativ 20 de minute. Dupa ce scoatem tava din cuptor, ii mai lasam 5 minute in tava, apoi ii transferam cu grija pe un gratar. Dupa ce s-au racit complet ii putem pastra in recipiente inchise ermetic.

Sunt deliciosi!! S pot consuma ca atare, cu o cana cu lape/ceai/cafea, sau oricand aveti chef de o rontaiala sanatoasa.

Enjoy!!!

Biscuiti integrali de casa_5


37 Comments

Ovo-lacto-vegetarian

Souffle de conopida – Cauliflower souffle

Souffle de conopida – Cauliflower souffle

Conopida, o alta leguma vedeta a toamnei care isi face loc printre retelele mele. Souffle-ul de conopida este mereu pe placul tuturor in casa, se face usor, se consuma repede si cu multa pofta. Si pentru ca am achizitionat de curand un set de vase dragute de ceramica, am zis ca neaparat trebuie incercate cu o reteta buna de souffle.


Ingrediente
1 conopida de 1kg
4 oua
200 ml smantana
3 lg faina
200 ml lapte
100 gr cascaval
50 gr telemea de casa
sare dupa gust
nucsoara rasa

Conopida se spala si se desface in buchetele mai mici, se pune la fiert in apa cu sare pentru 15 minute. Cand e gata fiarta, o scurgem si o lasam la racorit.

Ungem bine cu unt 4 vase de ceramica, mai micute, sau unul mai mare. Tapetam baza cu pesmet.
Separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le amestecam cu o furculita, adaugam smantana si telemeaua razuita si amestecam bine. Punem cele 3 linguri de faina si amestecam bine ca sa nu ramana cocoloase. La final punem si laptele, si buchetelele de conopida.

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, apoi le incorporam usor in cealalta compozitie, amestecand de jos in sus. Adaugam sare si nuscoara rasa dupa gust. Turnam compozitia in vasele pregatite, iar deasupra razuim cascaval.

Cuptorul il preincalzim la 180 de grade celsius, iar cand este incins introducem souflle-ul la cuptor si-l lasam acolo pentru 35-40 de minute. Ideea este sa fie rumen si frumos pe deasupra.

Simplu si bun, acestea sunt cuvintele pentru souffle-ul de conopida. Este satios, iar eu il consum cu placere alaturi de legume proaspete.

Sa aveti pofta!

 


21 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316