• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Prajituri

Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie

Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie

Pentru aceasta prajitura nu am decat cuvinte de lauda!!! Nu vreau insa sa va ametesc cu dintr-astea, si nici sa va plictisiti tot auzindu-ma spunand cat e de buna. Asa ca o sa fiu scurta, e buna, cea mai buna prajitura (aka pandispan) cu prune de pana acum pe care evident am facut-o eu. V-o recomand cu incredere e ffff aromata si e potrivita pentru toti membrii familiei.
Cand am facut-o m-am gandit ca trebuie sa iasa ceva potrivit pentru puiul meu, care e fan dulciuri…dar pe el inca nu l-am bagat in dintr-alea ciocolatoase, are timp destul mai incolo 😉 Am zis ca neaparat trebuie sa aiba ceva fructe zemoase, dar si ceva fructe tari (bogate in proteine). Si pornind de la aceasta idee am ales prunele, ca sunt pe cale de disparitie pentru anul acesta :P, si nucile…preferatele mele, iar pentru o aroma de vis am am combinat lamaia cu vanilia, si gata.

Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie_2

Ingrediente
100 gr unt
50 gr caimac
2 oua
125 gr zahar
150 gr faina
50 ml lapte
1 lgta sare
1 lgta bicarbonat de sodiu
1 lgta esenta lamaie (nu am avut naturala)
1 lgta esenta vanilie (preferabil naturala)
300 gr prune
50 gr nuci

Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie_1

Stiu ca v-ati mirat vazand pe lista de ingrediente caimacul (spuma laptelui dupa fierbere), dar va spun eu ca asa bine inlocuieste untul, ca abia se simte diferenta 😉 Am folosit caimac, tocmai in ideea de a reduce cantitatea de unt, care cu cat mai putin, cu atat mai bine,. Stiu ca si caimacul are portia lui de grasime, dar macar e bio 😛

Acum vine si reteta…era chiar cazul :) Ingredientele sa le aveti la temperatura camerei, am mai zis asta, e un lucru esential pentru o buna reusita a retetei.

Prunele le spalam, le curatam de samburi si le taiem in sferturi. Faina o cernem impreuna cu sarea si bicarbonatul intr-un vas separat. Nucile la maruntim putin cu cutitul.

Untul moale il mixam bine cu zaharul, adaugand treptat si caimacul, pana obtinem o crema. Adaugam si ouale, unul cate unul si mixam bine dupa fiecare adaugare.  Adaugam jumatate din cantitatea de faina, mixand bine ca sa nu ramana cocoloase in compozitie. Turnam incet laptele mixand continuu, dupa care adaugam si cealalta jumatate de faina. La sfarsit vine momentul pentru esente, cea de vanilie si cea de lamaie.

Incorporam usor fructele si nucile in compozitie, amestecand cu miscari de sus in jos. Pregatim o tava rotunda de 21-23cm diametru, o tapetam cu hartie de copt si turnam compozitia de prajitura. Cuptorul trebuie preincalzit la 170 de grade, cand este incins punem tava cu prajitura pe treapta a 3-a de sus in jos a cuptorului, si o coacem pentru o ora.

Cand e gata, oprim focul si o mai lasam 5 minute in cuptor. O scoatem apoi din cuptor, dar o lasam in tava pana la racirea completa, dupa care putem sa o mutam pe un platou, o decoram cu zahar pudra si coaja rasa de lamaie.

Servim cu muuulta pofta, pentru ca e tare aromata iar blatul parca e insiropat !!!
Enjoy!

Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie_3


26 Comments

Aluat sarat Aperitive

Paine impletita cu branza, gogosar si verdeturi

Paine impletita cu branza, gogosar si verdeturi

Azi vin cu o painica delicioasa cu umplutura de branza, care e perfecta pentru pachetelul de la scoala sau de la serviciu, inlocuind cu succes sandwich-ul. Umplutura nu e batuta in cuie, se poate pune cam tot ce va face voua placere. Eu am renuntat la carne de data aceasta si am mers doar pe mana lactatelor, preferatele mele . Am folosit cas pentru ca asa ceva am avut in casa, insa poate fi si branza/cascaval/telemea etc.

Ca sa va spun un secret…imi place painea dar…doar dimineata 😛 Micul meu dejun e musai sa aiba o felie de paine cu ceva (combinatii sunt destule) si o cana cu lapte. Daca imi lipsesc lucrurile astea doua, parca ceva nu e bine. Cu asta se intelege si ca eu nu consum cereale cu lapte…nu-mi plac si gata!!! Ok, si ca sa revenim la subiect va spun ca am facut painica asta impletita cu care m-am delectat cateva dimineti bune.

Paine impletita cu branza, gogosar si verdeturi_1
Aluat
500 gr faina
1 lingura zahar
2 linguri ulei
o lingurita sare
13 gr drojdie proaspata
280-300 ml apa calduta

Umplutura
300 gr cas de oaie
1 gogosar
1/2 leg marar combinat cu patrunjel
1 lingurita oregano
sare si piper dupa gust

Aluatul il puteti face manual sau la masina de paine. Eu am ales sa-l fac manual ca sa ajustez compozitia dupa cum ‘simt’ eu ca e bine. Voi sa-l faceti cum va este mai comod si mai la indemana;)

Faina o cernem intr-un castron mare. Apa o punem la incalzit, apoi adaugam zaharul si drojdia sfaramata si lasam 10 minute la odihnit. In mijlocul fainii facem o adancitura si adaugam apa cu drojdia, incepem sa framantam. Cadn aluatul a ajuns intr-o stare omogena adaugam si sarea, mai framantam 2-3 minute, apoi punem uleiul si framantam pana la incorporarea completa.

Am scris 280-300 ml de apa, pentru ca asta variaza in functie de tipul de faina. Eu am folosit 300 pentru ca faina a absorbit mai multa apa, si mie imi place sa fac aluaturile mai moi. Ideea este ca trebuie sa obtineti un aluat elastic, moale dar nelipicios. In functie de asta mai puteti voi adapta cantitatile de faina sau apa.

Paine impletita cu branza, gogosar si verdeturi

Dupa ce am terminat partea cu framantatul, lasam aluatul la dospit pentru o ora, intr-un loc caldut, ferit de curentii de aer. Eu incalzesc putin cuptorul, 5 minute la 40 de grade, si pun acolo aluatul la dospit.

Pentru umplutura nu trebuie decat sa taiem gogosarul cubulete, mararul si patrunjelul il tocam marunt, apoi amestecam cu casul razuit pe razatoarea cu gauri mari, cu o lingurita de oregano, si cu sare si piper dupa gust. Atata tot!

Dupa ce aluatul a dospit il impartim in doua bucati egale – eu am facut doua painici mai mici, puteti sa faceti si una mare. Luam o bucata de aluat, ii dam o forma dreptunghiulara, si o impartim in 3 parti egale facand o adancitura fina in aluat cu ajutorul cutitului…atentie, nu trebuie taiata!!! In partea din mijloc punem umplutura, apoi celelalte parti le impartim in fasii subtiri de aproximativ 2-3 cm. Incepem sa aducem cate o fasie de aluat peste umplutura, continuam cu alta fasie din partea cealalta, si tot asa alternam pana terminam toate fasiile.
Rezultatul trebuie sa fie cam ca in imagine.

Procedam la fel si cu cealalta bucata, punem cela doua paini intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu galbenus de ou si le mai lasam jumatate de ora la dospit.
Incalzim cuptorul la 200 de grade, introducem painile la in cuptor si le lasam la copt pentru 25-30 de minute. Daca vedeti ca se rumenesc prea tare, mai reduceti focul la sfarsit.

Cam asta a fost povestea painii impletite. Sa aveti pofta!

Paine impletita cu branza, gogosar si verdeturi

 


29 Comments

Dulciuri diverse

Alcoholic Chocolate Pudding – Budinca de Ciocolata Alcoolizata

Alcoholic Chocolate Pudding – Budinca de Ciocolata Alcoolizata

Nu stiu de la ce mi s-a facut pofta de budinca, dar cert este ca ma batea gandul de ceva zile bune, si era musai sa fie de ciocolata, preferata mea!! Clar nu voiam sa fac o budinca de la plic, am renuntat la treaba aia cu mult timp in urma, dupa ce m-am ingrozit citind eticheta…asa ca am ales varianta de casa.
Aveam chef de ceva combinatie…si instant m-am gandit la visine, nu ma intrebati de ce, dar mi se pare ca visinele merg cel mai bine in combinatie cu ciocolata, insa cum am zis, e doar parerea mea proprie si personala. Asa ca m-am hotarat sa-mi satisfac poftele si sa fac o budinca cu aroma de visine…din visinata.

Ce pot sa va spun este ca a iesit o combinatie mortala!!! Si nu in sensul rau, chiar e grozav de buna, as manca in fiecare zi asa ceva, pe cuvant! Posibil sa fie budinci de casa si mai bune decat asta, dar e cea mai cea dintre cele incercate de mine 😉
Budinca de Ciocolata_3

Ingrediente
4 galbenusuri
1/2 cana zahar
1/3 cana visinata
1/2 cana visine din visinata
1 + 1/2 cana smantana dulce pentru frisca
1 lingura cacao
90 gr ciocolata neagra
1 lingurita esenta de van
frisca + visine pt decor

Budinca de Ciocolata_4
Asa…cum procedam? Simplu de tot.
Galbenusurile le mixam bine cu zaharul, pana cand se deschid la culoare si arata ca o crema, mmm…numai buna de mancat.
Ciocolata o rupem bucatele.

Punem frisca si visinata pe foc mediu, intr-un vas cu frundul mai gros. Cand lichidul este fierbinte de tot punem o lingura-doua in compozitia cu oua si mixam bine bine ca sa omogenizam compozitia, si sa nu obtinem o omleta alcoolizata 😛 Turnam amestecul cu oua in vas, amestecand continuu si-l punem inapoi pe foc.

Adaugam bucatile de ciocolata si cacaoa si amestecam din nou bine de tot, pana la omogenizare. Lasam pe foc cateva minute bune asa incat compozitia sa aiba timp sa se ingroase. Cand ajunge la consistenta potrivita, de genul unei creme/budinci (evident) luam vasul de pe foc. Cand s-a mai racorit putin adaugam si esenta de vanilie si turnam in pahare, 4 la numar mi-au trebuit mie. Lasam la racit la temperatura camerei, apoi le bagam la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de a le servi. Daca nu rezistati atata, nicio problema ca tot buna o sa fie 😉

Budinca de Ciocolata_2

E asa usor sa faci budinca, dar mai usor e sa o mananci :))) Daca tot am alcoolizat budinca, am zis sa o si servesc in pahare numai bune pentru tarii 😛 Deasupra am pus visine din visinata si am ornat cu frisca facuta din smantana grasa mixata bine cu un praf de zahar. Daa, probabil ca ati ochit si paharelele alea cu visinata…alea au fost doar pentru decor, doar nu va inchipuiti ca le-am servit eu :)))

Sa aveti pofta!!

Budinca de Ciocolata_1


28 Comments

Tarte/Placinte sarate Retete de mancare

Individual chicken pies

Individual chicken pies

Aceste placinte sunt un adevarat deliciu, toti ai casei am fost incantati si am savurat intens fiecare inghititura. Este o nou reteta frantuzeasca inspirata din cartea ‘Pastry’ a lui Michel Roux, carte de care eu sunt super multumita. Nu am respectat eu reteta de acolo dar am retinut partea cu puiul si legumele care s-au combinat pentru a da nastere unei placinte super bune, fara nicio exagerare.
Aluatul e facut tot dupa o tehnica de acolo, si daaa…stiu ca am mai promis ca o sa v-o arat, dar inca n-am facut-o…rusine sa-mi fie 😛 Dar n-au intrat zilele in sac ( cel putin sper ) si o vina si momentul ala cand o sa vin cu tema facuta ca sa va prezint aluatul frantuzesc – classic puff pastry cum se numeste el  – folosit pentru reteta asta, si nu numai.


Ingrediente
400 gr classic puff pastry
600 gr piept de pui
2 morcovi
2 ardei grasi
2 cepe medii
150 gr brocolli proaspat
2 rosii
1/2 pahar vin
50 gr unt
sare piper dupa gust
1/2 lingurita oregano
1 lingura faina

Pentru uns
1 ou – 2 linguri smantana

Am folosit aluatul frantuzesc ramas de la somonul in crusta,ceea ce mi-a ramas dintr-o portie de aluat facut in casa, dar se poate folosi si foietaj gata cumparat, sau facut in casa dupa tehnica pe care o stie fiecare.

Punem la fiert morcovii si brocolli in apa cu sare, fierbem pentru 15 minute, le scurgem, fara sa aruncam apa in care au fiert, si le lasam deoparte.

Cepele le curatam si tocam marunt. Ardeiul il spalam si-l taiem cubulete. Rosiile, dragele de ele le taiem cuburi de asemenea.

Untul il topim intr-o tigaie mai mare, adaugam ceapa si ardeiul si le lasam la calit 2-3 minute. Punem si rosiile, si mai lasam pe foc inca 2-3 minute. Pieptul de pui il taiem cubulete si-l adaugam in tigaie, lasam amestecul pe foc 5 minute, dupa care adaugam vinul si mai lasam 15 minute la fiert.

Morcovul il taiem marunt, desfacem buchetele mici de brocolli si le punem in tigaie, adaugam 1/4 pahar de apa in care au fiert, o lingura de faina, o jumatate de lingurita de oregano si mai lasam 5 minute pe foc pana se leaga compozitia.

Partea cea mai grea a trecut, urmeaza partea distractiva…ca doar nu se termina reteta asa banal.

Ungem 4 forme termorezistente cu unt, ale mele au avut 14cm diametru. Aluatul frantuzesc il intindem intr-o foaie subtire de 0.5mm. Decupam cercuri de diametru mai mare decat formele, le punem in forma astfel incat sa ne ajunga si pe margini. Repartizam in mod egal compozitia de pui cu legume. Deasupra punem un capacel de aluat, apasam bine pe margini ca sa-l inchidem ca pentru o placinta, si ungem cu amestecul facut din ou si smantana. Mie mi-a mai ramas putin aluat si m-am jucat facand mici modele pe care le-am pus deasupra placintelor.

Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute, pana cand vedem ca sunt bronzate frumos de deasupra. Le scoatam pe un gratar, si musai sa asteptam 10 minute sa se raceasca, pentru ca placinta asta frige rau, nu gluma…dar sa nu intrebat de unde stiu.

Stiu ca pare putin complicata treaba asta, dar nu e o reteta care sa o faci in orice zi, ci este una de zile mari, iar daca vreti sa va impresionati musafirii, e o alegerea potrivita. Daca inca nu sunteti convinsi atunci va invit la masa!

Pofta buna!


34 Comments

Muffins/Cupcakes

Cupcakes cu pere si cocos – Coconut Pear Cupcakes

Cupcakes cu pere si cocos – Coconut Pear Cupcakes

Recunosc ca nu prea fac deserturi cu pere, desi ca fructe imi plac fff mult. Pentru mine situatia este in felul urmator, cu cat imi place mai mult un fruct, cu atat mai putin il folosesc in deserturi, si asta pentru ca imi place sa-l consum in starea lui naturala, sa ma bucur din plin de el, fara nicio modificare sau combinatie etc. Binenteles orice regula are si o exceptie, si anume capsunele, care le consum cu placere oricum.
Reteta asta de cupcakes cu pere si cocos s-a nascut din dorinta de a face ceva cu pere, pentru ca am vazut ca duc lipsa, daaa…exact asa! Si din dorinta de a experimenta ceva nou, ca doar de asta m-am apucat de bucatarit si bloggerit.

Pear Cupcakes_2

Ingrediente cupcakes – 9 bucati (atatea au iesit)
50 gr unt
2 oua mari
80 gr zahar
160 ml iaurt gras
100 gr faina
100 gr nuca de cocos
1/2 lingurita esenta de rom
1/2 lingurita sare
1/2 praf de copt
100 gr pere

Decor
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
felii de pere

Pear Cupcakes_3

Untul moale se mixeaza cu zaharul pana devine ca o crema, apoi se adauga ouale pe rand mixand bine dupa fiecare.
Separat amestecam faina cu nuca de cocos, sarea si praful de copt ajutandu-ne de un tel.
Perele le spalam bine si le taiem cubulete, fara sa le curatam de coaja.

In compozitia de oua si unt adaugam amestecul de ‘prafuri’ si iaurtul, alternativ, si mixam bine dupa fiecare adaugare ca sa nu ramana cocoloase. La sfarsit punem si esenta de rom.

Cuptorul il incalzim la 190 de grade, nici mai mult nici mai putin. Pregatim tava pentru cupcakes cu hartiute speciale de copt. Punem compozitia in forme, apoi infingem bucatile de pere atat cat sa fie acoperite de aluat.

Dam la cuptor pentru 18-20 de minute, timp suficient pt a fi bine coapte. Le scoatem pe un gratar si le lasam la racit.

Pentru decor mixam bine frisca rece timp de un minut, adaugam zaharul vanilat si continuam mixarea pana capata consistenta dorita. Atentie, sa nu mixati prea mult pentru ca exista riscul sa se taie frisca, si asta clar nu va doriti.

Cand sunt reci, decoram fiecare cupcake cu frisca si cate un mot de para in varf 😛
Au fost tare delcioase si delicate, perele fac casa buna cu nuca de cocos si esenta de rom. Am pastrat cateva si pentru voi. Enjoy!

 

Pear Cupcakes_1


38 Comments

Tarte/Placinte dulci Dulce Romanie

Tarta cu piersici si crema de branza

Tarta cu piersici si crema de branza

Nu se putea sa lipsesc de la provocarea Dulce Romanie a lunii septembrie 2012 gazduita de Nicol. Ingredientul ales a fost piersica, fruct ce-mi place tare mult dar pe care nu prea il folosesc in deserturi, pentru ca imi place sa-l consum asa, in starea lui naturala. Gandindu-ma ce as putea face cu el, care sa fie si usor, si deicios (evident) dar si rapid, am ales o tarta, iar cu aceasta ocazie am si inaugurat tava mea speciala pentru tarte.
Tarta cu piersici si crema de branza

Ingrediente baza 
100 gr alune sarate
50 gr zahar
100 gr faina
50 gr unt
1 ou
1 praf de sare

Umplutura
100 ml smantana pentru frisca
150 crema de branza
1 lingura suc lamaie
3 linguri cu varf zahar pudra
1/2 lingurita zahar vanilat
piersici, struguri

Tarta cu piersici si crema de branza_2

Incepem cu baza. Alunele le macinam fin, adaugam faina, zaharul si sarea si amestecam. In mijloc facem o adancitura si punem untul taiat cubulete si oul si incepem sa framantam. Trebuie sa obtinem un aluat omogen si nelipicios. Dupa caz mai adaugam faina daca este prea moale, sau putin lapte daca este prea tare. Lasam la rece pentru cel putin o ora.

Preinzalzim cuptorul la 180 de grade si ungem cu unt o forma de tarta. Scoatem aluatul din frigider si pe masa infainata intindem o foaie rotunda mai mare decat diametrul tavii. Punem cu grija foaia in tava, taiem surplusul de pe margini si nivelam usor suprafata. Acoperim cu hartie de copt si boabe de fasole. Dam la cuptor. Dupa 25 de minute scoatem hartia de copt si boabele de fasole si mai dam la cuptor pentru 5 minute.
Scoatem tarta din forma si o lasam la racit pe un gratar.

Trecem la umplutura repejor 😛
Crema de branza o mixam cateva minute, vreo doua-trei, cu zaharul, adaugam si zeama de lamaie si omogenizam. Frisca o batem bat cu zaharul vanilat si o incorporam usor in crema de branza. Cu aceasta crema umplem interiorul tartei si omogenizam. Deasupra punem felii subtiri de piersica si boabe de struguri.

Dam la frigider pana a doua zi, timp necesar ca sa se inmoaie putin baza tartei. Poze cu sectiunea n-am, pentru ca s-a evaporat instantaneu in momentul servirii, si totul era pe graba deoarece ne pregateam de plecare. Da, ati ghicit sau nu -P ca tarta a fost facuta inainte de concediu. Oricum, eu va invit la o portie virtuala!

Enjoy!

Tarta cu piersici si crema de branza_1


21 Comments

Aperitive

Rulada de cascaval

Rulada de cascaval

Am lipsit o perioada bunicica de aici, dar toata ‘vina’ se datoreaza escapadei pe care am facut-o in Grecia la frumoasa mare Egee. Si cand spun frumoasa nu glumesc, pentru ca mereu ma fascineaza limpezimea ei si culoarea de smarald. Am avut o vacanta frumoasa si relaxanta, dar odata ajunsa acasa am simtit o dorinta nimicitoare 😛 de a ma apropia de bucatarie. Si iata ce am pregatit: o bunatate de rulada de cascaval, cum nu se mananca decat acasa!

 

Ingrediente
100 gr unt
3 linguri pline cu varf de faina
500 ml lapte
5 oua
1 lingurita sare
350 gr cascaval

Este o rulada ce se face usor, iar cu reteta nu ma pot lauda ca-mi apartine, pentru ca am preluat-o de la mama mea. Asadar ne apucam de treaba cu ingredientele la temperatura camerei.

Untul il punem la topit intr-o cratita cu fundul gros. Adaugam cele 3 linguri de faina si amestecam bine sa nu se faca cocoloase. Treptat adaugam laptele amestecand continuu si lasam pe foc pana ce compozitia se ingroasa, avand consistenta unei smantani. Luam cratita de pe foc si adaugam o lingurita de sare.

Separam ouale, iar galbenusurile le adaugam pe rand in compozitia cu lapte, mixand bine dupa fiecare.
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, apoi le incorporam cu miscari usoare, de jos in sus, in compozitia cu galbenusuri.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Turnam compozitia intr-o tava de dimensiuni 28/40 tapetata cu hartie de copt, si o dam la cuptor pentru 20-25 minute, pana se rumeneste usor deasupra.

Scoatem tava cu grija din cuptor si o lasam doua minute sa se odihneasca, apoi o acoperim cu hartie de copt si intoarcem tava cu fundul in sus printr-o miscare ferma. Rulam blatul ajutandu-ne de hartia de la baza si-l lasam la racit.

Pentru umplutura eu am folosit cascaval simplu combinat cu afumat, dar cred ca se pot face orice combinatii de branzeturi, inclusiv cu carne si legume. Asadar am dat cascavalul pe razatoarea cu gauri mari, am desfacut rulada, am pus umplutura si am rulat din nou. Am mai introdus rulada la cuptor pentru 5 minute, tot la 180 de grade, pentru a se inchega umplutura.

Servim cu mare pofta ca aperitiv sau la micul dejun langa o cana mare de lapte (asta e pentru copii asa ca mine :P) sau o cana cu cafea petru cine prefera varianta asta.

Pofta buna!

 

 


39 Comments

Aluat dulce

Spirale cu nuca si cacao

Spirale cu nuca si cacao

Trebuie sa recunosc ca-mi plac aluaturile dulci, si desi nu am postat multe retete din categoria aceasta, imi place sa le fac mai ales cand urmeaza sa ne pornim la drum. Am eu o reteta pe care o folosesc des si azi v-o prezint si voua, seamana putin cu cea de la cozonac, dar e putin altfel….mai simplificata asa ca pentru aluaturile rapide. Ideea de baza insa ramane, si anume nu folosesc unt. Nu stiu de ce dar nu-mi place sa folosesc unt la aluaturi, si il inlocuiesc cu smantana. Mi se pare ca iese aluatul mai pufos in varianta asta, poate e doar o parere, dar asa imi place mie.

Spirale cu nuca si cacao_2

Aluat
600 gr faina
2 oua
80 gr smantana
250 ml lapte
50 gr zahar
1 lingurita sare
13 gr drojdie proaspata

Umplutura
250 gr  nuca
50 gr cacao
80 gr zahar
50 gr unt
1 lingurita zahar vanilat

Spirale cu nuca si cacao_3
Procedeul e simpu, din nou :). Incalzim putin laptele pe foc mic, dizolvam zaharul si drojdia, apoi il lasam sa se odihneasca 10 minute.

Faina o cernem iar in milocul ei facem o gropita. Ouale le batem usor cu furculita apoi adaugam smantana – aveti grija sa folositi ingrediente la temperatura camerei. Daca sunt reci de la frigider incalziti-le usor pe foc.

Punem laptele si drojdia in mijlocul fainii, in gropita facuta, turnam si amestecul de oua si smantana si incepem sa framantam. Adaugam sarea si continuam framantarea pana obtinem un aluat elastic, omogen, moale dar nelipicios. Dupa caz mai adaugam faina sau lapte. Lasam la dospit pentru o ora la loc caldut ferit de curenti.

Pentru umplutura macinam nuca fin adaugam cacaoa, zaharul si zaharul vanilat si amestecam. Scoatem 50 grame de unt de la rece si-l lasam la temperatura camerei.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il punem pe masa infainata, il intindem intr-o foaie dreptunghiulara nu foarte subtire, cca 0.5-0.7cm. Untul moale il intindem uniform pe suprafata aluatului, apoi presaram nuca uniform si apasam usor cu mainile. Rulam cu grija si cat mai strans. Cu o ata taiem spirale groase de 4cm, le asezam in tava pe hartie de copt, le ungem cu galbenus si le mai lasam la dospit pentru 30 de minute.
Incalzim cuptorul la 180 de grade si le coacem pentru 25-30 de minute pana cand se rumenesc frumos.

Dupa ce le-am scos din cuptor le-am insiropat cu un sirop facut din 250 ml apa, 50 gr zahar si 1 lingurita esenta de rom. Au fost delicioase!!! Mi-a placut mult ca s-au pastrat moi si pufoase mai multe zile…asta pentru ca au iesit muuulte!!!

Enjoy!!

Spirale cu nuca si cacao_1


29 Comments

Prajituri

Peanut Caramel Brownies

Peanut Caramel Brownies

Imi plac brownies la maxim, si nu vreau sa va spun cate retete am incercat pana am ajuns la cea pe care eu o consider ca mericrocant…
Si ca fac o combinatie cu adevarat mortala, am adaugat si niste arahide sarate si prajite pe ici pe colo, si deasupra am presarat rauri de caramel…dar gata, sa trecem la reteta, ca ma intind cu vorba, si cu laudele, si poate n-o sa va vina sa ma credeti ca e cu adevarat buna :)

Peanut Caramel Brownies

180 gr ciocolata neagra, cel putin 70% cacao

135 gr unt
4 oua mari
115 gr faina
20 gr cacao
1/2 lingurita sare
1/2 praf de copt
1 lingurita esenta de vanilie
150 gr zahar
50 gr arahide sarate (dar nu foarte) si prajite
50 gr caramel

Peanut Caramel Brownies

Stiti care e partea cea mai grea la prajitura asta? Asteptarea…dada, pentru ca se face foarte usor, nu necesita foarte mult timp de coacere, dar in schimb trebuie lasata la racit la temperatura camerei pentru cel putin 3 ore. Daca o taiati mai repede o sa aiba un aspect mai dens, mai umed (desi la gust o sa fie minunat), si poate nu prea atractiv, dar daca o lasati in pace 3 ore bune, o sa fie numai buna de taiat, iar aspectul si gustul vor fi fara comentarii. Mai jos in poza o puteti vedea cum a aratat la taierea din prima faza la o tura precedenta de brownies, restul pozelor sunt facute dupa ce s-a scurs timpul anevoios, dar necesar, de asteptare.

Peanut Caramel Brownies_3

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam o tava de dimensiuni 24/24cm cu hartie de copt.

Ciocolata si untul le topim la bain marie, sau microunde…insa aveti grija sa nu se arda. Adaugam zaharul si amestecam energic.

Ouale le adaugam in compozitie cate unul pe rand, mixand bine dupa fiecare. Separat cernem faina cu cacaoa, sarea si praful de copt si le adaugam in compozitie. La final adaugam esenta de vanilie si arahidele maruntite putin cu cutitul si omogenizam.

Turnam compozitia in tava si – mai avem ceva de facut, doar nu era sa uitam de caramel – turnam in rauri caramelul peste compozitia ciocolatoasa, nu va speriati ca nu o sa-l strice cu nimic, o sa creasca la fel de frumos, iar din loc in loc va veti intalni cu o parte mai cremoasa si carameloasa…divin, nu gluma .

Lasam la cuptor pentru 20-25 de minute. Eu am lasat 25 de minute, si am obtinut o textura pufoasa, nu foarte densa, dar deloc uscata…putin inspre umeda. Daca va place brownie-ul cu textura umeda, atunci nu-l lasati mai mult de 20 de minute la cuptor.

Vedeti ce usor se face, efortul e insesizabil, acum urmeaza doar asteptarea…dureros de dulce!
Noi am servit prajiturica asta cu Inghetata de vanilie cu cocos si merisoare, a fost un deliciu!!

Enjoy!

Peanut Caramel Brownies_1

Reteta e adaptata dupa JoyOfBaking


30 Comments

Prajituri

Prajitura marmorata cu prune si crema de branza

Prajitura marmorata cu prune si crema de branza
O prajiturica simpla, cu fructe de sezon, dar extrem de buna! Super pufoasa, nici nu mi-as fi imaginat ca ar putea sa creasca asa mult, asadar la aspect am fost foarte multumita. Stiu ca aduce mult cu prajitura ‘Valurile Dunarii’, doar ca i-am gasit o alternativa care mie mi-a placut mai mult, cu crema de branza si am folosit prune in loc de cirese/visine.
Praitura marmorata cu prune si crema de branza_1
Ingrediente blat
200 gr unt
4 oua
150 gr zahar pudra
300 gr faina
1 lingurita sare
1 pachet praf copt
2 linguri cacao
150 ml lapte
300 gr prune
 
Ingrediente crema
400 gr branza de vaci
150gr smantana grasa
110 gr zahar pudra + 1 lingurita zahar vanilat
75 gr unt
prune pentru decor
Praitura marmorata cu prune si crema de branza_2
Modul de prepararea este unul clasic, si trebuie sa incepem cu untul (moale neaparat) si cu zaharul. Am folosit zahar pudra de data aceasta ca sa-mi fac viata mai usoara, si sa reduc timpul de mixare a zaharului cu untul.
Bun, dupa ce am mixat untul cu zaharul adaugam galbenusurile cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare.
Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt, alternand cu laptele, si mixam la viteza mica.
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, apoi le incorporam usor in compozitie. Pana aici nimic greu.
 
Compozitia o impartim in doua parti, cat de cat egale sa fie. Eu am lasat un strop mai mult pentru partea maro, pentru ca m-am gandit ca daca va fi jos, o sa fie nevoie de mai mult cantitate ca sa arate la fel de crescuta ca si cea alba.Asadar in partea (putin) mai multa adaugam cele doua linguri de cacao si amestecam usor.
 
Tapetam o tava patrata de 24/24cm cu hartie de copt si turnam partea maro. Peste ea punem cu grija partea alba si nivelam.
Prunele le taiem in sferturi si le ‘infigem’ in tava din loc in loc. Dam la cuptor la 170 de grade pentru 25-30 de minute, vedeti voi in functie de cum se umfla/rumeneste/miroase in bucatarie. Cand e gata o scoatem pe un gratar la racit.
 
Pentru crema punem toate ingredientele la blender si le mixam bine. Crema o intindem peste prajitura racita, o portionam si punem cate o jumatate de pruna in varful fiecarei felii, si cam asta a fost treaba.
Initial ma gandisem sa decorez cu caramel, dar am zis ca n-ar rost sa o incarc suplimentar, iar fructele sunt de efect mai ales cand e sezonul lor. Asa ca am ramas la fructe! Simpla, rapida si delicioasa!
Enjoy!
Praitura marmorata cu prune si crema de branza_3


47 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316