• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Muffins/Cupcakes

Cupcakes cu cirese

Cupcakes cu cirese

Sa va mai zic ca-mi plac ciresele? Stiti deja asta…Acum va spun ca-mi plac cupcakes(urile) si muffins(ii) pentru ca mi se par usor de facut, sunt niste prajiturele foooarte gustoase si arata foarte bine. Asa sunt si aceste cupcakes cu cirese care desi sunt foarte delicioase, la partea de aspect cam lasa de dorit. Insa noi le-am mancat chiar si asa.

Cherry Cupcakes_2

Ingrediente cupcakes  (12-16 bucati)
80 gr unt
2 oua mari
100 gr zahar
240 gr faina
25 gr cacao
240 ml lapte gras
1/2 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
100 gr cirese spalate si curatate de samburi

Ingrediente topping
150 ml smantana pentru frisca
150 gr crema de branza
50 gr zahar
50 gr cirese

Ingredientele sa fie la temperatura camerei, da? Asa vom lucra mult mai usor cu ele, si vom obtine o compozitia perfecta.
Untul il mixam cu zaharul pana devine ca o crema pufoasa si aerata. Adaugam galbenusurile pe rand si mixam bine dupa fiecare. Albusurile le punem separat intr-un bol.
Amestecam faina cu cacaoa si praful de copt, si adaugam in reprize in compozitia de unt, alternand cu laptele. Vom obtine o compozitie ca de smantana groasa.

N-am uitat de albusuri 😀 Le batem spuma tare cu sarea, apoi le adaugam in compozitia de cupcakes, amestecand usor cu o spatula.

Incalzim cuptorul la 180 grade, pregatim tava de briose cu hartie de copt, si punem cate una-doua linguri de compozitie. Adaugam ciresele rupte in jumatati, si daca mai avem compozitie putem sa mai turnam putin si deasupra cireselor.

Cupcakes cu cireseCupcakes cu cirese

Lasam la cuptor aproximativ 25-30 de minute, dar nu mai mult de 30 ca altfel se usuca prea tare. Le scoatem cu grija din cuptor, si le lasam la racit.

Acum ne apucam de topping…adica luam frisca de la frigider si o batem bine cu zaharul pana se intareste bine de tot. Separat mixam putin branza pana devine cremoasa, si o adaugam usor in frisca, folosindu-ne de o spatula.
In aceasta compozitie adaugam si ciresele taiate marunt, mai marunt decat am facut-o eu pentru ca bucatile mari m-au deranjat la ornat…Dam compozitia la rece pana in momentul ornarii.

Cand sunt reci cupcakes-urile noastre, le ornam dupa preferinta si inspiratie (poate mai buna decat a mea) 😀
Blatul de la cupcakes a iesit chiar bun, aerat dar nu prea tare, dulce dar nu foarte dulce, cu gust de ciocolata si parfumat de aroma cireselor.

Enjoy!!

 

Cherry Cupcakes_1


27 Comments

Tarte/Placinte dulci Dulciuri de post

Placinta cu cirese si capsune – Cherry & Strawberry Pie

Placinta cu cirese si capsune – Cherry & Strawberry Pie

Asa a iesit, ca ar fi trebuit sa fie cu rubarba si capsune, dar fiindca nu s-a facut chip sa gasesc rubarba prin locurile prin care am umblat…am nascocit eu o reteta de placinta care combina doua din fructele care-mi plac la nebunie: ciresele si capsunele. Daca mai adaugam si faptul ca e de post, am rezolvat problema cu dulciurile in postul asta (cel putin una din ele…ca eu una sigur nu m-as multumi doar cu o placinta pe tot parcursul postului )
Dar sa revenim la reteta. Nu este complicata, chiar deloc, a fost una din cele mai rapide retete pe care le-am facut, pentru ca mi se anuntau musafiri, iar timpul avut la dispozitie era masurat.

Cherry Strawberry Pie_1
Ingrediente aluat
120 gr margarina taiata in cuburi
150 gr faina alba
120 gr faina neagra
1 lingurita sare
1 lingura zahar
4 linguri lapte de soia rece

Ingrediente umplutura
600 gr cirese
300 gr capsune
100 gr zahar
30 gr amidon
2 linguri lapte de soia
1/2 lingurita sare
1 lingurita esenta de vanilie

Incepem cu aluatul de placinta.
Punem faina cernuta intr-un vas incapator, in mijloc adaugam margarina, sarea si zaharul si incepem sa amestecam pana obtinem un aluat omogen. Adaugam laptele si omogenizam. Trebuie sa obtinem un aluat moale dar nelipicios. Dupa caz se mai poate adauga lapte sau faina. Dam la rece pentru minim 30 de minute. Eu avand la dispozitie putin timp, am lasat aproximativ 25-30 de minute doar si aluatul nu s-a racit foarte bine, dar n-au fost probleme nici la prelucrare si nici la coacere.

Intre timp ne apucam de umplutra. Spalam bine fructele, scurgem bine apa, si le usuram de samburi, codite, frunzulite si alte accesorii nedorite :) Le taiem in doua si le punem intr-un castron incapator. Peste cirese punem laptele de soia, zaharul, vanilia, sarea, amidonul si amestecam foarte bine. Lasam fructele sa stea la marinat pentru 10 minute.

Pregatim o tava de placinta, eu cum n-am avut, am folosit o tava de tarta, cam marisoara pentru cantitatea pregatita de mine, si mi-a rezultat o placinta cam plata :))) Dar de buna, buna a fost!

Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in doua, o parte (cea de jos) se poate lasa mai mare. Intindem o foaie mai mare decat tava (a mea a fost de 26 :D, dar recomand una de 21-23 cm ) pe care o punem la baza placintei, turnam umplutura iar sus acoperim cu cealata foaie, sau putem face tot felul de modele.

Cherry Strawberry Pie_3

Era sa uit sa mentionez de cuptor :D…Daaa, trebuie folosit si el pentru placinta asta :))
Preincalziti cuptorul la 200 grade, cand este bine incalzit puneti placinta la cuptor. Dupa 20 de minute reduceti la 180 de grade si mai coaceti 20-25 de minute, pana se rumeneste usor pe deasupra si umplutura incepe sa faca bulbuci 😀

O scoateti cu grija si va recomand sa o lasati la racit, dupa care o puteti pudra cu zahar…eu n-am mai facut asta, mi-a placut cum a aratat asa.
De buna a fost foarte buna, nici nu ai fi zis ca e de post!

Enjoy!
Cherry Strawberry Pie_2

 


17 Comments

Inghetata

Inghetata de capsune si ciocolata

Inghetata de capsune si ciocolata

Mai tineti minte ce ziceam in postarea de la tortul meu cu standarde ridicate :)) ? Ziceam ca am uitat untul exact in momentul in care eram pregatita sa-l fac…si stiti ce am facut atunci? Inghetata clar!
Pentru ca aveam la dispozitie si ciocolata si capsune, ce altceva putea fi mai delicios in afara de un tort extra ciocolatos si cremos….decat o inghetata racoroasa si cremoasa?

 

Anii trecuti nu mancam inghetata aproape deloc, parca cea din magazine nu ma atragea deloc. Dar preferintele in legatura cu inghetata mi s-au schimbat brusc in momentul in care am vazut cat de diferita este inghetata de casa fata de cea cumparata. Gustul este incomparabil, ingredientele le putem alege dintr-o gama larga, insa avantajul e ca putem opta pentru ingrediente cat mai sanatoase. Acum o sa ziceti ca are si minusuri…singurul pe care eu il cunoc e ca nu asa cremoasa si aerata ca si cea din comert, insa o sa uitati de el daca incercati aceasta inghetata cu capsune si ciocolata, o inghetata minunata facuta de mine in bucataria bunicilor mei.

Inghetata de capsune si ciocolata_2

Inghetata de ciocolata
150 gr zahar
3 galbenusuri
300 ml lapte
400 ml smantana
1/2 lingurita sare
1 lingura cacao
60 gr ciocolata neagra rupta bucatele

Inghetata de capsune
200 gr zahar + 3 linguri zahar
3 galbenusuri
300 ml lapte
400 ml smantana
1/2 lingurita sare
250 gr capsune
150 gr mascarpone

Inghetata de capsune si ciocolata_3

Puteti incepe cu oricare doriti. Puteti sa faceti doar una, cea care va place mai mult. Eu cum am mai zis prefer sa fac doua sortimente, ca sa pot satisface mai multe gusturi :)

Pentru inghetata de ciocolata…turnam intr-un vas metalic laptele, zaharul, cacaoa si sarea, ametecand constant. Galbenusurile le batem putin cu furculita si in momentul in care laptele fierbe, se adauga peste galbenusuri 2-3 linguri de lapte fierbinte amestecand energic sa nu se transforme in omleta 😛
Compozitia cu oua o turnam peste restul de lapte si lasam pe foc pana cand amestecul incepe sa se ingroase. Luam de pe foc si adaugam bucatile de ciocolata, amestecam bine pana ce intreaga ciocolata este incorporata.

Lasam compozitia la racit, apoi adaugam si smantana (am inlocuit frisca cu smantana gustoasa de la tara) in compozitie…si va iesi o minunatie cremoasa pe care o turnam in vasul pregatit pentru hibernat la congelator 😀
Lasam inghetata de congelator pentru 4-5 ore. Din ora in ora spargem acele de gheata…dar in acest timp nu stam degeaba, ci putem trece la inghetata de capsune.

Incepem operatiunea cu minunatele capsune, proaspete si extrem de parfumate. Le spalam bine, le pasam cu o furculita, puteti folosi si blenderul dar eu am vrut bucati putin mai mari, apoi adaugam cele 3 linguri de zahar si le lasam deoparte.
Laptele cu zaharul si sarea le punem pe foc, cand amestecul incepe sa fiarba turnam cateva linguri peste galbenusurile (putin batute), apoi rasturnam ouale in vasul cu lapte de pe foc. Amestecam continuu pana vedem ca se ingroasa. Luam vasul de pe foc si lasam compozitia la racit.
Cand s-a racit complet incorporam usor capsunele si smantana. Mascarpone il mixam putin cu mixerul la viteza mica, cand capata consistenta unei creme il adaugam usor in compozitia noastra cu capsune.

Punem si aceasta compozitie la congelator, si procedam intocmai ca la inghetata de ciocolata.
Cand cele doua compozitii s-au racit suficient putem sa ne servim dupa cum ne e placul si pofta…de capsune, sau de ciocolata, sau de ce nu…de amandoua? Se vede clar ce am ales eu, nu? :)))

Pofta buna!

Inghetata de capsune si ciocolata_1

 


7 Comments

Torturi

Chocolate Strawberry Buttercream Cake

Chocolate Strawberry Buttercream Cake

Povestea acestui tort este una lunga…a inceput in urma cu cateva luni, cand l-am descoperit pe un blog superb: Sweetapolita . De atunci am fost bantuita de imaginea lui, dar si de dorinta de a-l face…dar am asteptat. Am asteptat sa apara capsunele, am asteptat sa apara un eveniment. Capsunele au aparut destul de repede, au fost si evenimente, dar tortul intarzia sa apara :))
Era programat pentru Rusalii, tocmai trecuse ziua copilului, dar si ziua bunicului meu, asa ca imi propusesem sa-l fac pentru ei, pentru sarbatori, pentru toata familia. Dar nu a fost sa fie asa….tortul s-a tot incapatanat sa apara. De fapt problema a fost untul pe care l-am uitat din greseala in frigider :)) iar noi plecasem cu toate celelalte ustensile/ingrediente necesare afara din localitate la bunici. Acum o sa ziceti: si acolo la bunici nu exista unt??? Exista unt, dar dintr-ala facut din apa si grasimi vegetale. Nu era ingredientul de care avea nevoie acest tort. Standardele acestui tort erau prea inalte, asa ca am amanat facerea lui….pana acum…

Chocolate Strawberry Buttercream Cake_2

Am avut emotii, mari…oare imi va iesi asa cum trebuie, daca nu creste blatul, daca nu iese crema, daca nu…nici nu stiti cate mi-au trecut prin cap. Nu mai facusem pana acum swiss merengue buttercream, mi se parea ceva extrem de greu, si ca riscul de a strica totul era mai mare decat mi l-as putea imagina.

Am inceput cu blaturile, zic eu partea cea mai usoara din tort. Acum da, pot sa ma dau mare si tare ca blatul a iesit asa cum mi-am dorit, dar inainte de a-l scoate din cuptor, aveam inima cat un purice :))))
Am pregatit toate ingredientele pentru blat cu aprox 2 ore inainte de a-l face. le-am asezat frumos pe masa, le-am si pozat, dar nu stiu de ce am omis sa pun poza cu ele, promit sa revin si sa remediez situatia.

Pentru blat avem nevoie de urmatoarele (lista e cam lunga, dar merita toti banii ) :
240 gr faina alba normala
250 gr zahar
90 gr cacao extra neagra
1 lingurita bicarbonat
2 lingurite praf de copt
1 lingurita cu varf de sare
100 ml ulei vegetal
280 ml iaurt
250 ml cafea tare si fierbinte 😛
3 oua mari
1 lingurita esenta de vanilie

Chocolate Strawberry Buttercream Cake_1

E bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, acesta e si motivul pentru care le pregatim cu 2 ore inainte, exceptie facand cafeaua pe care o preparam doar inainte de a ne apuca de treaba.

Intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate cu telul. Intr-un bol separat batem usor ouale, adaugam uleiul, iaurtul si esenta de vanilie. Turnam ingredientele lichide peste cele solide si amestecam bine (dar usor) pana se omogenizeaza. La sfarsit turnam si cafeaua fierbinte, care va produce o multitudine de arome la fiecare miscare de tel.

Pregatim 3 tavi cu diametrul de 21 cm, asta daca le aveti. Eu nu am decat una :)), am mai improvizat o tava dintr-o cratita cu acelasi diametru, lucru care mi-a salvat o buna parte din timp. Daca nu aveti decat o tava, le coaceti pe rand la 180 de grade pentru 30-35 de minute.
Dupa 30 verificati, daca scobitoarea iese curata, atunci gata, opriti cuptorul…ca sa nu se usuce prea tare blaturile.

Le scoatem frumos pe un gratar, le admiram…si adulmecam mirosul de ciocolata cu cafea. Le lasam la racit. Eu le-am facut cu o seara inainte, iar dimineata am trecut direct la crema.

Chocolate Strawberry Buttercream Cake_3
Daaa….crema, aici erau temerile mari si emotiile cat casa. Cred ca daca nu mi-ar fi iesit, as fi plans 3 zile si 3 nopti la rand :))) DAARR….am fost scutita de asa o tragedie, rabdarea si munca mi-au fost recompensate si mi-a iesit crema exact cum trebuia.
Inainte de toate pregatim un bol incapator pentru a putea mixa crema, il curatam si degresam bine, Daca aveti un bol metalic este super, daca nu, merge si cu unul de plastic, asa cum am avut eu. 
 
Strawberry swiss merengue buttercream (mai bine asa decat tradus)
7 albusuri de ou
500 gr unt
330 gr zahar (eu nu l-am facut prea dulce, dar a fost super asa, deloc gretos)
2 lingurite esenta de vanilie
1 varf de sare
2 cani capsune proaspete
Incepem cu capsunele (daaa, preferatele mele). Le punem in blender si le facem piure. Daca va deranjeaza semintele puteti sa-l strecurati, dar eu l-am lasat asa, si nici nu le-am simtit :)
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Intre timp punem o cratita pe foc cu putina apa, astfel incat daca punem bolul cu albusurile pe ea, apa sa fie cu doua degete mai jos de fundul bolului.
Cand apa e aproape de punctul de fiebere, punem bolul cu albusuri pe ea, dam focul mai incet si mixam in continuare.
Incepem sa adaugam zaharul treptat, cate o lingura si mixam bine pana se topeste. Repetam operatiunea pana cand zaharul este topit, iar spuma de albusuri este calda. Luam bolul de la bain marie, si continuam sa mixam pana cand fundul bolului este la o temperatura neutra iar spuma de albusuri e intarita.
Untul il taiem cubulete, si adaugam cate un cub pe rand, mixam bine dupa fiecare pana la incorporarea completa. Abia cand s-a omogenizat bine trecem la urmatorul cubulet de unt.
Spre final s-ar putea sa se taie crema, dar continuati sa mixati cat mai asiduu cu putinta pana devine spumoasa si frumoasa.
Va stergeti fruntea de sudori, adaugati esenta de vanilie si piureul de capsuni, omogenizati….si GATA cu minunatia de crema. O dati putin la rece, sa se odihneasca putin, si ea dar si voi.
Luati cate un blat pe rand, si-l taiati in doua cu un cutit bine ascutit si cu taisul lung. Pregatiti un platou pentru tort. Eu n-am avut suport, desi asa mult imi doresc unul cu picior, dar cred ca din cauza aceasta nici nu-l gasesc nicaieri :)))…Deci, revenim la platou…punem un blat de tort, 2 linguri cu varf de crema, alt blat de tort, alte 2 linguri de crema, si tot asa. Crema ce ramane o folositi sa imbracati tortul, il aranjati frumos, acoperiti toate colturile :)) si-l dati iar la rece.
Pentru glazura:
200 gr ciocolata neagra
80 gr unt
2 linguri lapte
Eu le-am topit toate la microunde (in acelasi bol, of course), in reprize de cate 30 de secunde, apoi am omogenizat si am lasat putin la racit.
Am scos tortul din frigider, am turnat glazura peste el, asa la intamplare…ET VOILA!!!! Sper ca va place suportul improvizat!
 DSC_1
Am fost extrem de incantata de tortul pe care l-am facut, este cel mai frumos tort al meu de pana acum.
Gata cu lauda de sine :))) sau cum s-ar zice, destul despre mine!
Pe voi va servesc cu cea mai frumoasa felie! Si cea mai buna. La multi ani Raluca! :*


63 Comments

Prajituri

Prajitura rapida cu branza si cirese

Prajitura rapida cu branza si cirese

De data asta va prezint una dintre cele mai simple si mai gustoase prajituri cu branza si cirese. Eu o numesc rapida pentru ca se face repede, si nici nu necesita o tehnica foarte complicata. Reteta o am de la mama mea draga, ea ma rasfata mereu cu prajiturica asta cand eram la casa ei, si acum o mai face din cand in cand si e la fel de buna. De data aceasta am incercat-o eu, dar postarea aceasta o dedic mamei mele, si-i multumesc pentru reteta!

Prajitura rapida cu branza si cirese_2

Ingrediente blat

4 oua
12 linguri lapte
10 linguri ulei
10 linguri zahar brun
15 linguri pline faina
1 lingura cacao
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare

Umplutura
250 gr branza
50 gr zahar
1 ou
200 gr cirese

Cel mai bine sa pregatiti toate ingredientele inainte, pentru ca prajitura se face repede, si sa nu pierdeti prea mult timp pentru a cauta ingredientele necesare.
Pregatim ciresele…aceste minuni colorate si extrem de buuune. Le spalam, scoatem samburii si le rupem in jumatati, lasam deoparte, si incercam sa nu ne atingem de ele…ca ramanem fara umplutura :)

Branza de vaci se amesteca cu oul si zaharul, nu trebuie mixerul, cu mana/lingura e suficient.

Intr-un vas incapator spragem ouale si le batem putin cu telul, adaugam sarea si amestecam. Punem cele 10 linguri de zahar si mixam cu telul 2-3 minute pana cand compozitia face putin spuma.
Incalzim 4 linguri de lapte, si punem lingurita de bicarbonat. Atentie, laptele nu trebuie sa fie fierbinte, ca sa nu stingem bicarbonatul de tot :P. Punem in compozite laptele incalzit si restul de lapte, adaugam uleiul si amestecam.
Separat amestecam faina cu praful de copt, o cernem si o punem in compozitie. Amestecam usor cu telul pana la omogenizare.

Pregatim o tava de 25/35 cu hartie de copt, si incalzim cuptorul la 180 de grade.
Turnam in tava 2/3 din compozitie. Punem branza din loc in loc, apoi cirese din loc in loc, asa incat sa acoperim uniform suprafata blatului. In compozitia ramasa punem o lingura de cacao, sau daca vi se pare prea gros aluatul, puneti doar jumatate. Turnam compozitia cu cacao in tava, si dam la cuptor.

Coacem prajiturica pentru 30-35 de minute. Dupa 30 de minute facem testul cu scobitoarea. Daca iese curata, e gata…siti voi! 😉

Asteptam sa se raceasca complet, dupa care o portionam dupa preferinta. In bucati cat mai mari e cat mai bine. Se poate presara zahar pudra deasupra, dar eu n-am mai pus, pentru ca nu ne plac dulciurile foooaaarte dulci :))))
Toti care au gustat din ea au spus ca e foarte buna, si credeti-ma ca n-au fost putini! Daca mai adaugam ca e si foarte ‘rapida’, merita facuta!

Pofta buna!

Prajitura rapida cu branza si cirese_1


16 Comments

Aluat sarat

Covrigi – bretzel

Covrigi – bretzel

Nu, nu, de data aceasta nu e desert, insa este o gustare minunata! Cand nu aveti timp de facut prea multa mancare, sau cand va este pur si simplu pofta de covrigi (asa cum mi-a fost mie), atunci aceasta este reteta potrivita!
Despre reteta stiu de la Ana Maria iar cand am vazut cat de bine arata, m-am gandit sa-mi pun si eu manutele la treaba.

Covrigi - bretzel_1

 

Ingrediente

500 gr faina alba

12 gr drojdie
1 lingurita zahar
1 lingura ulei
280-300 ml apa
1 lingurita sare

Pentru oparit 
1 litru apa
6 lingurite bicarbonat
2 lingurite sare

Drojdia o punem intr-un vas impreuna cu apa calduta (nu fierbinte) si zaharul. Amestecam putin, si lasam 10 minute la odihna.
Faina o cernem si o punem intr-un castron incapator, facem o gropita in centru si turnam apa impreuna cu drojdia. Incepem sa framantam. Cand aluatul este omogenizat adaugam si sarea, si continuam framantarea. Cand suntem aproape gata adaugam si lingura de ulei si mai framantam pana la omogenizare. Trebuie sa obtinem un aluat elastic care nu se lipeste de maini. Dupa caz, se mai poate adauga faina sau putina apa.
Lasam aluatul intr-un loc caldut, ferit de curenti, pentru aproximativ o ora.

Covrigi - bretzel
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul incepem sa formam covrigii. Impartim aluatul in 12 bucati egale. Luam fiecare bucata si formam un snur subtire, dupa care incercam sa ii dam o forma de covrig. Eu nu am poze la partea asta, dar la Ana gasiti poze care explica foarte bine tehnica 😉

Punem la fiert apa cu bicarbonatul si sarea.
Intre timp pregatim o tava cat mai mare (tava de la aragaz e cea mai potrivita) cu hartie de copt.
Incalzim cuptorul la 220 grade.

Cand apa fierbe, luam fiecare covrig in parte si-l punem la oparit. Nu-l lasam mai mult de 30 de secunde in apa, apoi il scoatem cu paleta si-l asezam cu grija in tava pregatita. Repetam operatiunea pentru fiecare covrig, pana la epuizare.
Covrigii se presara cu sare, mac sau susan dupa cum va este placul si pofta :)

Cand cuptorul este incins, se introduce tava cu covrigii. Sa coc timp de aproximativ 25-30 minute.
Se scot pe un gratar si se lasa la racit iar apoi se servesc cu mare pofta! Enjoy!

DSC_0084


9 Comments

Prajituri

Prajitura cu foi si crema de lapte

Prajitura cu foi si crema de lapte

Foi pufoase de pandispan, crema fina de lapte, parfum de vanilie, gust subtil de nuca , aroma delicata de portocala…si nu doar atat. Clar rezumatul nu e suficient pentru a descrie reteta ce urmeaza sa v-o prezint, dar va puteti face o parere despre minunatele ingrediente pe care le contine. Reteta? Urmeaza acum.

Prajitura cu foi si crema de lapte_2

Ingrediente foi

12 oua
300 gr faina
1/4 lingurita sare
200 grame zahar
1 lingurita zahar vanilat
2 linguri cacao

Se pun deoparte doua linguri faina.
Galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul pana devin ca o crema, si zaharul e topit complet (eu am prestat la mixer aproximativ 15 minute :P). Se adauga faina si se amesteca cu mixerul la viteza mica, apoi se incorporeaza albusurile batute spuma tare cu praful de sare., dar cu grija, sa nu scoatem aerul.
Compozitia se imparte in doua, intr-o parte se pun cele doua linguri de faina puse deoparte si se amesteca usor, iar in cealalta parte se pune cacaoa.

Urmeaza sa coacem foile, 4 la numar, pe dosul tavii. Se pregateste o tava de 25/35cm cu hartie de copt, sau se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina. Se intinde usor jumate din compozitia alba, se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 15-20 minute. Dupa 15 minute se face testul cu scobitoarea, stiti voi 😉
La fel se procedeaza si cu celelalte foi. Le lasam la racit, si preparam crema.

Crema
1200 ml lapte
120 gr amidon
150 gr lapte condensat
5 lg zahar
120 gr ciocolata alba
200 gr unt
200 gr nuca macinata
1 lingurita esenta de vanilie
sucul de la o portocala
dulceata de caise

Se amesteca 5 lg zahar cu amidonul si se adauga 200 ml lapte putin cate putin pana la omogenizarea completa. Restul de lapte il punem pe cratita la infierbantat 😛 impreuna cu ciocolata alba. Cand da in clocot se pune peste amestecul de amidon, iar apoi compozitia se pune pe foc pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit.
Separat mixam untul cu laptele condensat si il adaugam in crema racita. Adaugam nuca macinata, vanilia si sucul de portocale, apoi omogenizam.

Gata cu treaba, incepe distractia!
Punem pe un platou o foaie (eu am inceput cu una alba), o ungem cu gem dupa preferinta. Am ales gemul de caise pentru ca e mai acrisor si se combina frumos cu ingredientele dulci din crema. Peste gem se intinde 1/4 din crema.
Procedam asa cu fiecare foaia pana la ultima, pe care nu o mai ungem cu gem, dar o acoperim cu restul de crema, presaram cu nuca macinata, si facem onduleuri cu furculita.
Prajitura se da la rece pentru cateva ore bune, peste noapte ar fi ideal.

Noi ne-am delectat cu aceasta prajitura cu foi si crema de lapte, sper sa faceti si voi la fel!
Pofta buna!

Prajitura cu foi si crema de lapte_1


22 Comments

Aluat dulce

Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca
Mereu prezent pe masa noastra in zile de sarbatoare, mereu savurat cu placere de toti ai casei, traditional si totusi mereu la moda. Asa vad eu cozonacul, si mereu ma fascineaza mirosul lui proaspat scos din cuptor. Cel cu nuca este favoritul nostru, iar reteta imbina o parte din sfaturile mamei mele, dar si tehnica pe care am preluat-o de la Laura si care m-a determinat sa-l fac.  Reteta de cozonac cu nuca….
Cozonac cu nuca_1

Asadar, ne inarmam cu forte proaspete (e nevoie de ele neaparat), cu un vas incapator si urmatoarele ingrediente:

Maia
100 gr faina
100 ml lapte gras
25 gr drojdie proaspata

Aluat
1 kg faina
4 linguri zahar
1 lingura miere
~300 ml lapte
1 lingurita zahar vanilat
4 galbenusuri
4 linguri smantana
1 lingura ulei
1 ou intreg
1 lingurita plina cu varf de sare

Umplutura
600 gr nuca macinata
200  ml lapte
3 linguri cacao
1 lingura miere
180 gr zahar
2 lingurite esenta de rom

 

Incepem cu maiaua. Laptele caldut (nu fierbinte) se amesteca cu faina si drojdia maruntita.
Se lasa la dospit intr-un loc caldut si ferit de curentii de aer. Cuptorul incalzit foarte putin este cel mai potrivit loc, pot sa confirm! Se lasa in jur de 45 de minute, eu am lasat-o doar o jumatate de ora pentru ca ma grabeam, si a fost bine si asa :)

Pentru aluat vom avea ceva mai mult de munca. Cernem faina intr-un castron, si facem o adancitura.
Galbenusurile le batem putin cu oul intreg, adaugam smantana, zaharul , mierea si omogenizam.Laptele il incalzim putin.
In adancitura facuta in faina punem maia, apoi amestecul cu galbenusuri si laptele. Incepem sa framantam aluatul pana obtinem o compozitie cat de cat omogena. Adaugam sarea si mai framantam pana se omogenizeaza bine. La sfarsit adaugam uleiul si mai framantam putin pana obtinem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini. Daca aluatul este prea lipicios se mai adauga cate o lingura de faina.

Operatiunea de framantare nu este usoara, iar pentru a obtine un aluat bun este bine sa se framante cat mai mult. Eu am rezistat eroic o jumatate de ora, si a iesit un aluat extrem de elastic si usor de lucrat, dar cine vrea poate sa-l framante si mai mult 😀
Acoperim aluatul cu folie de plastic sau cu un prosop curat de bucatarie, si il lasam la dospit pentru o ora, la loc caldut, adica din nou la cuptor in cazul meu.
Un alt aspect important pentru un aluat reusit este ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, deci scoase din frigider cu aproximativ 2 ore inainte de folosire.

In timp ce aluatul dospeste ne ocupam de umplutura, partea cea mai buna a cozonacului pentru mine 😛
Nuca macinata se amesteca cu zaharul si cacaoa. Laptele impreuna cu mierea se incalzesc la foc mic, se amesteca bine pana se dizolva mierea, apoi se pune treptat peste nuca si se amesteca incontinuu. La sfarsit se pune esenta de rom, si din nou amestecam bine pana se omogenizeaza aromele. Compozitia nu trebuie sa fie lichida, ci bine legata.

Dupa o ora, aluatul se pune pe masa de lucru presarata cu faina, se framanta putin pentru a se scoate aerul, atat doar, iar apoi se imparte in patru. Fiecare bucata se intinde bine si se unge cu 1/4 din crema.
Bucatile de aluat se ruleaza strans, si se impletesc doua cate doua, unindu-se bine la capete.

Se pregatesc doua tavi de cozonac, se ung cu ulei sau se tapeteaza cu hartie de copt, si se pun cozonacii in ele cu delicatete. Se aranjeaza cat mai frumos posibil 😛
Se ung cu albus batut si se mai lasa la dospit inca o ora, pana ce cozonacul depaseste putin marginea tavii

Cuptorul se incalzeste bine la 190 grade. Dupa ce cozonacii au terminat de crescut, iar cuptorul este cald, se introduc la cuptor. Dupa 10 minute micsorati temperatura la 180 de grade si mai lasati cozonacii 30-35 de minute, pana sunt rumeniti frumos.

Asa aratau cozonacii mei proaspat scosi din cuptor. Bine crescuti, nu?

Cozonac cu nuca_0082

Se lasa 10 minute in tava, sa se racoreasca putin, apoi se scot pe gratar, iar voi va trebui sa aveti rabdare sa se raceasca complet pentru a putea gusta din minunatia asta 😛
Cu cat asteptarea e mai lunga, cu atat mai mare e placerea! :)
Tot familionul a fost incantat de isprava mea, si acum fiindca se apropie o sarbatoare importanta, cu siguranta va trebui sa repet aceasta minunatie. Enjoy!

Cozonac cu nuca_0133

 


9 Comments

Torturi Clatite

Tort de clatite cu ciocolata amaretto

Tort de clatite cu ciocolata amaretto
Cine nu iubeste clatitele? 
Eu ma declar suporter infocat, se vede asta si dupa culoarea capsunilor, nu?
Daca e vorba de clatite, atunci cu ciocolata sa fie, sau cu branza?…ma mai gandesc.
De data aceasta am ales clatitele cu ciocolata, multa ciocolata…intr-o prezentare festiva.
DSC_5

Sa trecem la reteta…

Clatite
6 oua
2 cani lapte
1/2 cana smantana
2 cani faina
1 cana apa minerala
1/2 cana zahar
1 lingurita sare cu varf

Ouale se bat putin cu zaharul si sarea, se adauga  smantana, apoi alternativ se adauga faina si laptele. La sfarsit se adauga si apa minerala. Se va obtine o compozitie de consistenta smantanii, care se da la frigider pentru cel putin juma’ de ora.
Se coc clatite intr-o tigaie, cu diametrul de 23 cm, asa am folosit eu dar voi puteti sa le faceti de ce dimensiune doriti. Se lasa clatitele la odihnit :)

Crema ganache
250 gr ciocolata neagra
200 ml smantana pt frisca
50 ml smantana de gatit
1 lg lichior amaretto
Ciocolata se rupe bucatele si se pune pe foc impreuna cu smantanile :P. Se aduce compozitia la punctul de fierbere, fara a fierbe insa, apoi se lasa la racit. Intre timp ne apucam de crema numarul doi…mmm…

Crema de ciocolata si amaretto
150 gr ciocolata neagra

2 lg smantana
120 gr branza de vaci
6 lg lapte condensat
100 gr nuci
2 lg cacao neagra
200 ml smantana pentru frisc
2 lg lichior amaretto

Branza se mixeaza cu smantana pana se obtine o crema fina, se adauga laptele condensat si ciocolata topita, apoi alunele si cacaoa. La farsit se adauga lichiorul amaretto pentru a-i intregi ansamblul de arome 😛
Se lasa la racit pana pregatim frisca.
Frisca se bate tare cu o lingurita zahar vanilat si se incorporeaza usor in crema.   

Bun, acum ca am terminat partea mai grea, trecem la partea distractiva…asamblarea!

DSC_2

Pe un platou, sau farfurie mai lata, depinde ce aveti…se pune o clatita, se unge cu crema ganache, apoi se pune un strat de crema amaretto. Operatiunea se repeta pana la epuizarea clatitelor sau pana va plictisiti :))

Eu am fost salvata de devoratorii de clatite din jurul meu care au avut grija sa nu-mi dea mult de lucru :)

Tortul se orneaza cu crema ganache ramasa si se pudreaza cu cacao. Eu am renuntat la cacao, si am inlocuit-o cu capsuni delicioase.
Este intr-adevar o retata care ia ceva timp si rabdare, dar va asigur ca e delicioasa si merita facuta 😉
Enjoy!
DSC_4


25 Comments

Muffins/Cupcakes

Briose cu branza si iaurt + Am blog!

Briose cu branza si iaurt + Am blog!
 Da…m-am hotarat dupa lungi dezbateri sa-mi fac si eu un blog propriu si personal 😛
Ce a fost asa greu? 
Probabil partea cu hotararea :))

Trebuie sa recunosc ca am ceva emotii, sunt foaaaaarte incepatoare in ceea ce priveste blogging-ul, dar sunt convinsa ca pe parcurs le voi descoperi pe toate.
As putea sa spun ca sunt incepatoare si in ce priveste gatitul si pozatul (mai ales :P), dar cum am spus mai sus…e doar inceputul.

Ar trebui sa postez si o reteta, nu?
Da, m-am gandit sa incep cu o reteta simpla dar extrem de gustoasa si pe placul toturor ce iubesc branzica in deserturi.

Asadar…

cheesemuffins2

Briose cu branza si iaurt

 Pentru briose

–> 3 oua
50 gr unt
150 ml iaurt
150 gr zahar brun
250 gr branza
200 gr faina
2 lg pline cu amidon
1 lingurita zahar vanilat
1 praf de copt
4 lg lapte

Pentru frosting (optional)

200 gr branza vaci mai cremoasa
50 gr unt
75 gr zahar

Aluatul de briose:
Se mixeaza ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul si au consistenta unei creme fine. La mine operatiunea asta dureaza cam 10 minute pentru ca nu am rabdare sa tin mai mult mixerul in mana :P, dar voi puteti fi mai constiincioase si sa mixati chiar si 20 minute pentru a obtine o superba crema pufoasa si bine aerata.
Bun, in acest moment se poate adauga untul dar trebuie sa fie moale, nu topit ci la temperatura camerei, si se mai mixeaza putin. Se adauga iaurtul apoi laptele si se omogenizeaza bine cu mixerul la viteza cea mai mica sau chiar cu telul. Se adauga zaharul vanilat si un praf sare.
Branza de vaci (de casa am folosit eu ) se marunteste putin cu furculita si se adauga compozitiei de mai sus.
Intr-un bol separat se amesteca cu telul faina, amidonul si praful de copt, toate acestea cernute in prealabil.
Amestecul de faina se toarna peste compozitia cu ouale, si se omogenizeaza usor, nu energic, atat doar cat sa se obtina un aluat omogen.
Se pregatesc 12 forme de briose cu hartie de copt sau se ung cu unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia in formele astfel pregatite.
Atentie, nu umpleti formele de briose decat 3/4 ca sa aiba loc sa creasca.
Se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30 minute, dar verificati dupa 25.
Cand sunt gata – suprafata e crapata usor si scobitoarea iese curata – se scot din cuptor si se mai lasa 10 minute in tava. Dupa 10 minute se aseaza pe un gratar si se lasa la racit.
Frosting:
In timp ce se coc briosele, se poate prepara frostingul. Cei care doresc, normal, si care mai au energie 😀
Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana devine pufos, adica tot 10 minute in cazul meu :)) Apoi se adauga branza si se omogenizeaza.
Eu am folosit zahar brun pentru frosting care da o usoara culoare aurie, daca nu va place si-l doriti alb ca zapada :P, atunci folositi zahar alb.
Se decoreaza dupa preferinta si inspiratie (eu trebuie sa mai lucrez la capitolul asta :P)
Trebuie sa precizez ca sunt extrem de bune, au gust de papanasi copti si in varianta aceasta sunt mai sanatosi decat cei prajiti. Daca nu ma credeti va trebui sa incercati! Enjoy!
cheesemuffins


24 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 67
  • 68
  • 69

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316