• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Tarte/Placinte dulci Dulciuri de post

Placinta cu prune, afine si banane

Placinta cu prune, afine si banane

Suntem din nou in post, perioada in care ar trebui sa fin mai atenti unii cu altii, mai atenti cu sufletul nostru, mai atenti fata de tot ce tine de latura spirituala. Stiu ca e greu cateodata, fiindca traim intr-o lume agitata cu tot felul de preocupari, dar din cand in cand eu cred ca putem sa ne oprim din agitatie si sa admiram lucrurile simple si frumoase, adica sa-i darium si sufletului timpul ce i se cuvine.

As fi putut spune mai multe, dar mai bine ma opresc aici, nu vreau sa devin foarte melancolica, cel putin nu mai mult decat sunt acum. Va invit cu drag sa incercati o reteta buna de post pentru voi si pentru cei dragi voua.

Placinta cu prune, afine si banane_2
Aluat
280 gr faina
100 gr margarina
lapte soia rece in functie de cat cere aluatul
1 lingura zahar
1/2 lingurita sare

Umplutura
600 gr prune
200 gr afine
1 banana mare coapta
1/2 lingurita sare
1 lingura suc lamaie
80-100 gr zahar
1 lingurita esenta vanilie
2 linguri lapte soia
2 linguri amidon

Placinta cu prune, afine si banane_1
Incepem cu aluatul care trebuie sa stea minim o ora la frigider.
Faina o cernem si in mijlocul ei punem margarina taiata cubulete, zaharul, sarea si incepem sa framantam cu degetele, vom obtine un sluat sfaramicios. Peste el turnam laptele treptat, nu am scris exact cantitatea pentru ca nu am masurat, dar undeva intre 50 si 100 de ml. Adaugam lapte pana cand obtinem un aluat omogen, nu foarte moale, dar elastic. Il acoperim cu folie alimentara si-l dam la rece.

Umplutura se face foarte rapid. Fructele le spalam bine, prunele le curatam de samburi, iar banana o lasam deoparte. Intr-un bol mare punem prunele rupte in jumatate si afinele. Peste fructe adaugam amidonul, zaharul, sarea, esenta de vanilie, sucul de lamaie si laptele de soia, apoi amestecam bine ca sa fie distribuite toate uniform. Lasam deoparte.

Placinta_cu_prune_afine_si_banane_0012

Preincalzim cuptorul la 200 de grade.
Dupa ce aluatul s-a intarit destul de bine ne pregatim manutele pentru prepararea placintei.
Scoatem aluatul de la rece si-l impartim in doua parti, una mai mare pentru baza.
Intindem partea mai mare incercand sa-i dam o forma rotunda, putin mai mare decat diametrul vasului in care coacem placinta. Asezam aluatul frumos in tava, apoi turnam umplutura peste. Banana o taiem felii subtiri si o adaugam peste umplutura.

Restul de aluat il intindem intr-o foaie subtire si taiem fasii pe care le punem peste placinta.
Introducem tava cu placinta la cuptor. Timp de 15 minute lasam placinta la 200 de grade, dupa care micsoram focul la 175 si mai lasam asa pentru 35-40 de minute pana este rumenita deasupra.

O lasam putin sa se raceasca, dupa care putem sa dam atacul. De fapt nu, mai intai o pudram cu zahar ca sa fie mai frumusica, si apoi putem sa o servim fara nicio grija.
Eu n-am facut-o prea dulce, 80 de grame de zahar am pus, dar daca va place mai dulce, puteti sa puneti mai mult zahar.

Sa aveti  pofta buna!

Placinta cu prune, afine si banane_3


19 Comments

Checuri

Chec cu afine si merisoare

Chec cu afine si merisoare

Azi desert, un chec delicios mai exact! Cu afine, din nou afine, dar am facut o pasiune pentru ele in vara asta, si vazand ce bine se comporta la copt le folosesc totmai des in preparatele mele. Daca mai punem si la socoteala si multitudinea de beneficii pe care ni le ofera nu putem sa facem mofturi cand le consumam. Afinele ocupa un loc de frunte in topul fructelor terapeutice, si contin o parada de vitamine: A, E, F, PP si B1, B2. Daca nu v-am convins pana acum cu afinele, poate va convingeti incercand acest chec.

 Chec cu afine si merisoare_2

Cu checurile am avut eu multe experiente neplacute, de genul: a iesit prea copt, prea necopt, s-a lasat dupa ce l-am scos din tava…sau nu a crescut deloc. De data asta pot sa spun ca sunt mandra de mine si de reusita mea. Poate ca suna prostesc sa ma bucur asa pentru un chec :P, dare sa stiti ca pentru mine a fost o mare bucurie cand am vazut ce frumos s-a facut, iar dupa ce am si gustat din el, m-am indragostit pe loc!

Ingrediente pentru o forma de chec de 8.5/17.5cm
150 gr unt
150 gr zahar
3 oua mari
200 gr faina
1 lingurita praf copt
1/2 lingurita sare
50 ml iaurt
100 gr afine
100 gr merisoare uscate
fulgi de migdale

Chec cu afine si merisoare_1
Procedeul de ‘facere’ al acestui chec este unul simplu, clasic, fara pasi care sa iasa din tipar.

Pregatim o tava de chec mai mica, de dimensiuni 8.5/17.5 cm, o ungem cu unt si tapetam cu faina, sau folosim bine cunoscuta hartie de copt. Preincalzim cuptorul la 170 de grade.

Untul moale, la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana devine pufos si aerat. Eu am rabdare maxim 10 minute pentru treaba asta, deoarece am mixer manual si trebuie sa stau langa el, singur nu se descurca defel 😛 Oricum va asigur ca este suficient, din cate am constatat eu.
Adaugam ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare adaugare.

Ingredientele uscate le amestecam separat intr-un bol. Cand spun ingrediente uscate ma refer la: faina, sare, praf de copt, pe care le cernem si apoi le amestecam bine cu un tel. Le incorporam in compozitia de unt cu oua, mixand usor la viteza mica, apoi adaugam iaurtul si omogenizam.

Adaugam afinele spalate si scurse bine de apa, apoi merisoarele si amestecam usor astfel incat fructele sa fie distribuite unifiorm in compozitie.

Turnam compozitia in tava de chec, presaram deasupra fulgi de migdale si dam la cuptor pentru 55-60 de minute, sau pana cand e bine crescut si rumenit pe deasupra.

Cand e gata scoatem tava din cuptor si mai lasam la racit 10-15 minute, dupa care il scoatem pe un gratar si asteptam momentul potrivit pentru a fi portionat in felii cat mai generoase 😛

A iesit extrem de pufos, ‘very soft’ cum ar spune americanii, cu un gust minunat. Cand m-am hotarat sa fac acest chec, m-am gandit sa fac ceva bun pentru puiutul meu, pentru ca el e inca prea mic sa-l bombardez cu chestii dintr-alea ciocolatoase de care-mi plac mie :D, dar n-a fost singurul care l-a degustat…oare de ce?

Aaa, daca tot ziceam de experientele nereusite, sa va spun cateva lucruri pe care le-am invatat eu.
Cand facem blaturi, checuri este foarte bine ca:

  •  ingredientele sa fie la temperatura camerei
  • sa respectam cantitatea de praf de copt
  • sa mixam bine untul cu zaharul si ouale sa le adaugam pe rand
  • faina e bine sa fie cernuta inainte de a o adauga in compozitie
Atat pentru azi, sper sa va fie de folos postarea mea. Feliile cele mai frumoase le-am pastrat pentru voi 😉
Enjoy!
Chec cu afine si merisoare_3


33 Comments

Retete de mancare

Budinca de fasole verde

Budinca de fasole verde

O reteta simpla va aduc azi, usor de facut, are ceva calorii 😛 dar daca nu exagerati cu portiile va promit eu ca nu se vor simti deloc. Fasolea verde imi place cel mai mult in ciorba, dar si preparata asa simplu cu ulei si  usturoi – o mancarica ce o consumam destul de des in post.
Stiu ca se apropie postul, voi incerca sa postez si cateva retete de post, dar pana atunci va prezint aceasta mancarica buna, buna…doar cum altfel?

Ingrediente
500 gr fasole verde
4 oua fierte tari
3 oua
300 ml smantana
sare
piper
2 linguri pesmet
patrunjel
2 catei usturoi
100 gr bacon

Am scris bacon in reteta, dar eu de fapt nu am folosit bacon, ghiciti ce? 😀
Nu aveam bacon in frigider si cum nu aveam chef sa-mi misc fundul pana la magazin (cred ca nici de timp nu dispuneam prea mult, dar asta mi se intampla mereu nici nu are rost sa mai spun) am folosit ce am avut prin casa.

Cu ce incepem? Cu fasolea, pentru ca va dura putin mai mult pana se fierbe. Intr-o oala incapatoare punem 2-3 litri de apa si putina sare. In momentul in care fierbe apa turnam cateva polonice peste fasolea curatata de margini si rupta bucatele (dar fara sa o fi spalat inainte). Incercati sa acoperiti cu apa toata fasolea pentru ca acest procedeu tine rolul de spalare. Din cate am inteles eu de la mama, pentru ca de la ea am tehnica, daca oparim fasolea fara sa o fi spalat inainte cu apa rece atunci fierbe mai repede.

Scurgem fasolea bine si o punem in restul de apa, mai adaugam apa daca e cazul, si o lasam la fiert pentru aproximativ 45 de minute.

In timp ce fierbe fasolea ne ocupam de celelalte ingrediente.

Baconul il prajim putin, pana se scurge grasimea, apoi il scoatem pe servetele absorbante de hartie.
Fierbem tare 4 oua, prin tare a se intelege 7-8 minute.

Celelate 3 oua le batem usor si le amestecam cu smantana, pesmetul, patrunjelul si usturoiul tocate marunt. Condimentam cu sare si piper dupa gust.

Pregatim un vas termorezistent. Il ungem cu unt apoi il tapetam cu pesmet.
Fasolea se scurge bine de tot de apa, iar cuptorul il incalzim la 190 de grade celsius.
In tava pregatita asezam un strat de fasole verde, ouale fierte taiate jumatati sau rondele si deasupra punem restul de fasole si baconul. Peste toate acestea turnam compozitia cu oua si smantana si introducem vasul la cuptor.

Cam aceasta a fost povestea retetei de azi, nu prea lunga, nici prea complicata dar cu siguranta gustoasa.
Va las cu bine, eu ma duc sa-mi fac ordine in idei pentru ca ma asteapta mai multe evenimente importante luna ce vine.
Pofta buna!


9 Comments

Biscuiti

Biscuiti in straturi

Biscuiti in straturi

Biscuitii astia i-am facut cu ceva vreme in urma, inainte de a merge in concediu, dar am tot amanat postarea lor. Nu puteam sa-i tot las asa deoparte, avand in vedere ca sunt foarte buni, sunt preferatii nostri cel putin pentru moment. Recunosc ca reteta nu e de la mine citire, am pornit de la reteta Mihaelei (a nu stiu cata oara :P) de fursecuri spirale pe care am tot modificat-o pe parcurs, iar acum va prezint varianta mea.

Eu i-am numit biscuti in straturi, dar oricum s-or fi numind sunt buni de tot (chiar daca risc sa ma repet), si partea cea mai buna e ca rezista cateva saptamani daca sunt pastrati la loc racoros, intr-o cutie etansa.

Biscuiti bicolori_1

Ingrediente
250 gr unt
3 oua
70 g smantana grasa de gatit
220 gr zahar brun

In plus pentru partea alba
100 gr ciocolata alba
2 linguri lapte
2 cani faina
1 lingurita esenta de vanilie
1/2 praf de copt

In plus pentru partea maro
100 gr ciocolata neagra
2 linguri lapte
2 cani faina
1 lingura cacao
1 lingura miere de albine
1/2 praf de copt

 

Cum procedam? Nu este greu, doar ca sunt mai multi pasi de executat si poate parea putin mai migalos.

Topim ciocolata neagra impreuna cu doua linguri de lapte la microunde, amestecam bine si lasam la racit. La fel procedam si cu ciocolata alba.

Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, deci trebuie sa-l scoatem cu cel putin 30 de minute inainte de a ne apuca de treaba. Daca e cald afara cum a fost zilele trecute, il punem putin la soare si in cateva minute se rezolva. Daca nu, si nu aveti timp de asteptat, atunci il puneti cateva secunde la microunde.

Punem untul intr-un castron incapator si incepem sa mixam, adaugam zaharul treptat si mixam pana cand untul devine pufos si aerat, iar zaharul este topit. Partea cu zaharul sa fie topit eu zic ca nu e obligatorie, pentru ca merge si fara conditia asta, va spun din proprie experienta. Bun, acum ca am lamurit treaba cu untul incepem sa adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare, pana este complet incorporat. Adaugam si smantana si mai mixam pana la omogenizarea completa.
Impartim compozitia in doua vase separate, in cantitati egale daca se poate.

Pentru partea neagra:
Intr-un vas punem ciocolata neagra racita la temperatura camerei si mixam bine. Cele doua cani de faina le amestecam cu praful de copt, un praf de sare si cacao si le adaugam cernute in compozitia cu unt si ciocolata. Adaugam si mierea. Daca mai este nevoie de faina se mai pot adauga o lingura, doua. Compozitia trebuie sa fie mai densa dar nu foarte tare, pentru ca urmeaza sa fie lasata la frigider, timp in care se va raci suficient pentru modelare.

Pentru partea alba:
In cealalta jumatate de compozitie adaugam ciocolata alba racita, faina cernuta cu praful de copt, esenta de vanilie si omogenizam. Punem si aceasta compozitie la frigider.

Cat timp le lasam la rece? Cel putin o ora.
Daca nu dispuneti de timp suficient, atunci puteti sa le puneti pentru 20-30 de minute la congelator.

Dupa ce s-au intarit suficient incepem formarea biscuitilor. Aici o sa fie putin mai complicat, pentru ca daca aluatul nu va fi suficient de tare – sau afara cald cum a fost in cazul meu – atunci aluatul, fiind moale, s-ar putea rupe si asamblarea va fi mai anevoioasa. Dar nu e cazul sa ne pierdem optimismul, pentru ca orice problema se poate rezolva cu rabdare 😉

Intindem partea maro intr-o foaie subtire de 5mm, la fel procedam si cu partea alba, dupa care le suprapunem. Impartim foaia suprapusa in doua, si punem o parte peste cealalta. Repetam procedeul inca de doua ori ca sa ne iasa 8 straturi.

Biscuiti-bicolori_0130

Cu un cutit cu taisul subtire si infainat taiem biscuiti grosi de aproximativ 1 cm, ii asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt lasand distanta intre ei pentru ca vor creste la copt.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si coacem biscuitii pentru 15-18 minute, sau pana cand sunt putin rumeniti pe laterale. Ii scoatem pe un gratar, si-i lasam la racit.

Merg de minune alaturi de un pahar de lapte, sau doua…sau cate sunt necesare pentru a termina toti biscuitii :)) Foarte usor nu se vor termina pentru ca ies destul de multi, asa ca va puteti bucura de ei mai multa vreme.
Eu imi iau portia, si cana de lapte si va las cu bine!

Enjoy!

 

Biscuiti bicolori_2


19 Comments

Aluat sarat Retete de mancare

Pizza bio sau nu?

Pizza bio sau nu?

Ce rasfat poate fi mai bun dupa o vacanta frumoasa, dar cu un drum lung si obositor inspre casa?
Putea sa fie si o prajitura, dar aia nu tine tare mult de foame, asa ca am ales ceva mai consistent si mai rapid, pentru ca stiti voi, oboseala mare cere efort minim :))
Nu zic ca se face cat ai zice ‘pizza’, dar cu siguranta este o mancare usor de facut, si tare buna de mancat.
Cu desertul promit sa vin cat de repede pot, trebuie doar sa-mi fac ordine in casa si in ganduri, sa trec de la senzatia de vacanta (in care m-am cufundat in totalitate) la frenezia din bucataria mea :)

pizza_de_casa

De ce am numit asa postarea aceasta? Pentru ca tine de alegerea noastra ce vrem sa punem pe farfurie. E foarte usor sa facem pizza, sunt pline raioanele cu fel de fel de branzeturi si mezeluri, trebuie doar cumparate, taiate si puse pe aluatul de pizza, care si el la randul lui se gaseste in comert, apoi repede bagate la cuptor, si produsul e gata.
Recunosc, si eu mai fac acest lucru, si vina cea mai mare o are lipsa de timp, bat-o vina 😛
De cand am inceput sa gatesc tot felul de produse de casa, cum ar fi pastrama si cascavalul, am inceput sa le folosesc si la pizza, asa ca pot sa spun ca am gasit si o alternativa sanatoasa dar si extrem de gustoasa.
Daca vreti sa o incercati, va garantez ca nu o sa va para rau, am testat-o eu pe pielea mea :))
Daca vi se pare prea mare efortul, atunci puteti inlocui ingredientele mai ‘dificile’ cu ce gasiti in comert. Cu siguranta tot buna va fi.

pizza_de_casa
Aluat pizza
200 gr faina
120 ml apa sau mai mult
8 gr drojdie proaspata
1/2 lingurita zahar
1 lingurita sare
1 lingura ulei

Umplutura
pastrama de curcan
cas de oaie
cascaval de casa
1 ceapa verde
1 rosie medie
2 oua
100 ml smantana
sare
piper
suc de rosii/ketchup (tot de casa, normal)

pizza_de_casa

Incepem cu aluatul. Apa o incalzim putin si dizolvam in ea drojdia proaspata si zaharul, lasam asa 10 minute.
Faina o asezam intr-un castron si in mijlocul ei punem apa cu drojdia, apoi incepem sa framantam. Cand ingredientele s-au incorporat, adaugam sarea si mai framantam putin. La urma adaugam uleiul si framantam pana obtinem un aluat omogen, elastic si nelipicios. Lasam la dospit intr-un loc caldut pentu jumatate de ora.

Pentru umplutura nu am scris chiar toate cantitatile pentru ca nu am stat sa le cantaresc (foamea striga dupa mine), ci le-am pus dupa ‘ochi’. Voi puteti sa puneti din fiecare dupa preferinta. Oricum, ce trebuie sa spun e ca mie imi place pizza cu muuulta branza, si la mine a avut un avantaj clar in fata carnii.

Pastrama, cascavalul, ceapa si rosia se taie bucati. Casul se da prin razatoarea cu gauri mari.
Ouale se bat usor si se adauga smantana, sare si piper dupa gust.

Dupa ce aluatul a crescut putin, il intindem intr-o foaie subtire, rotunda, cu diametrul mai mare cu aproximativ 5cm decat cel al tavii (asta ca sa facem o bordura cu cas de oaie, lucru ce nu l-am spus pana acum :P)
Asezam aluatul in tava, punem casul de oaie pe margine si-l acoperim cu aluatul in surplus, in asa fel incat sa formam o bordura. Ungem aluatul cu un strat subtire de suc de rosii sau ketchup (dupa cum va place) si introducem tava la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 10 minute.

Dupa cele 10 minute scoatem cu grija tava din cuptor, si asezam pe aluat ingredientele gata taiate. Peste ele turnam amestecul de oua si smantana, si mai dam la cuptor pentru 20-25 de minute, pana cand e rumenita frumos pe deasupra.

Cand e gata, asteptam sa se raceasca putin, apoi o portionam dupa preferinta. In poza de mai jos am incercat sa surprind o sectiune cu pastrama de curcan in prin plan, si cu aluatul colorat de sucul de rosii.

A fost o pizza extrem de buna, a mancat si cel mic si mofturos, iar eu n-am avut retineri sa-l hranesc cu asa ceva. 
Eu am servit-o cu rucola proaspata, baietii au preferat-o simpla, ca sa-i simta mai bine gustul 😛
Va servesc cu o felie rumena si aburinda?

Pofta buna!

pizza_de_casa


19 Comments

Inghetata

Inghetata cu cafea si alune prajite

Inghetata cu cafea si alune prajite

Cald sau nu, tot vara este afara, si pofta mea de inghetata nu trece asa usor. Cred ca am dat intr-o dependenta dintr-aia serioasa :)) Adevarul e ca nu stiu cum fac, dar mereu am inghetata in congelator, si asta nu pentru ca nu mananc, ci pentru ca mananc si apoi ma apuca pofta sa fac alta.

Inghetata de casa e delicioasa, cred ca am mai spus ca, de cand am inceput sa fac acasa, nu mai cumpar deloc din comert :)) Imi place sa fac pentru ca de cele mai multe ori se face si rapid. Pe langa asta pot sa pun eu ce ingrediente vreau in ea…cafea…alune prajite. V-am facut pofta? Sa trecem la treaba atunci.

Inghetata cu cafea si alune prajite_3
Ingrediente
3 galbenusuri
250 ml lapte
2 linguri cafea instant
200 gr zahar
100 gr alune prajite si macinate
250 gr ricotta
300 ml smantana grasa
1 lingurita zahar vanilat

Ingrediente sos
60 ml lapte
2 linguri zahar
2 lingurite cafea
30 gr unt

Inghetata cu cafea si alune prajite_2

Laptele il punem la foc mic. Amestecam galbenusurile cu zaharul si cafeaua.
Cand laptele este fierbinte turnam incet peste amestecul de galbenusuri si mixam bine, sa nu cumva sa transformam inghetata intr-o omleta delicioasa cu cafea :)) Punem pe foc (tot mic) si amestecam pana se ingroasa compozitia, insa fara a o fierbe. O lasam deoparte la racorit.

Trecem la alune. Daca nu aveti alunele (de padure) gata prajite, atunci incalziti cuptorul la 180 de grade, puneti alunele intr-o tava si le lasati la cuptor pentru maxim 10 minute. O sa parfumati toata casa, garantat!
Bun, acum ca avem si alune prajite, le aruncam in robot si le maruntim bine.

Ricotta o mixam putin pana devine pufoasa. Separat mixam frisca cu o lingurita de zahar vanilat, pana isi mareste volumul. Nu trebuie sa fie batuta bat. 

In compozitia cu galbenusuri si cafea punem ricotta, frisca batuta si omogenizam cu ajutorul unei spatule. Adaugam si nucile prajite si macinate si le incorporam cu miscari de jos in sus.
Pregatim o caserola/tava pentru congelator si turnam compozitia pentru inghetata.

Introducem vasul la congelator si mai amestecam de 2 ori din ora in ora, e suficient pentru ca e o inghetata cremoasa de felul ei 😉

Masina de inghetata nu am, asa ca nu pot sa va explic procedeul ce trebuie urmat cu ajutorul ei, dar cu siguranta cei dintre voi care aveti masinarie de asta, stiti perfect cum merge treaba 😉


Cat timp sta inghetata la congelator putem sa facem sosul, si chiar sa-i dam timp suficient pentru a se raci.
Punem pe foc laptele, cand este incalzit adaugam zaharul si cafeaua si amestecam bine pana cand sunt topite complet. Adaugam si untul, amestecam pana se topeste, si-l lasam la racit.

Acum suntem gata cu toate. Cand inghetata e intarita suficient putem sa o servim cu cea mai mare pofta pentru ca merita 😉 Ideea pentru inghetata asta mi-a venit de la cheesecake-ul cu cafea. Si nu-mi pare rau deloc ca am incercat si o inghetata in stilul acesta!

Enjoy!

Inghetata cu cafea si alune prajite_1


35 Comments

Cheesecake

Blue Berry Cheese Cake

Blue Berry Cheese Cake

Un cheesecake pentru care nu e nevoie de cuptor, e delicios, cremos si fructat pentru ca are afine din belsug. Am inceput sa folosesc afine tot mai des in deserturi pentru ca sunt foarte aromate, si dau o culoare frumoasa produsului final. Dar sa nu uitam si de proprietatile lor terapeutice asupra organismului pentru ca sunt o adevarata mina de vitamine.

BlueBerry CheeseCake_1
De obicei fac cheesecake la cuptor, insa parca mi s-a facut dor de unul cremos, fara coacere. Si da, se poate numi cheesecake pentru ca are destul de multa branza in compozitie, ceea ce mie imi place foooarte mult.

Baza
200 gr biscuiti
80 gr unt

Umplutura
200 gr afine
400 gr crema de branza
300 ml iaurt
300 ml frisca lichida
200 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita zahar vanilat
15 gr gelatina

BlueBerry CheeseCake_4
Pentru inceput pregatim baza. Tapetam baza unei tavi cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt.
Biscuitii ii macinam la robot, si peste ei turnam untul topit. Punem compozitia pe fundul tavii si apasam bine ajutande-ne de un pahar, sau de dosul palmei. Baza o punem la rece pana ne apucam de umplutura.

Pentru a realiza acest model de cheesecake avem nevoie de un inel ajustabil, pe care sa-l strangem pana la diametrul de 16 cm. Daca nu aveti inel, puteti sa alternati cele doua compozitii dupa preferinta.

Afinele le spalam bine si le scurgem de apa, dupa care le predam blenderului si le pasam. Lasam deoparte piureul.

Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri de apa rece.
Incepem sa mixam crema de branza cu zaharul si adaugam jumatate din cantitatea de iaurt. Omogenizam, adaugam sarea si mai mixam 1 minut.

Incalzim cealalta jumatate de iaurt la foc mic, adaugam gelatina si amestecam bine ca sa o distribuim uniform.
Lasam la racorit. Cand a ajuns la temperatura camerei o adaugam peste amestecul de branza cu iaurt si amestecam din nou cu ajutorul unui mixerului la viteza mai mica.

Frisca rece (de la frigider) o mixam 1 minut la viteza medie, adaugam lingurita (sau doua depinde de cat de bine se intareste frisca) de zahar vanilat si mai mixam pana cand frisca devine pufoasa si e suficient de intarita.

In amestecul cu branza si iaurt incorporam usor frisca cu miscari de jos in sus, ajutandu-ne de o spatula. Impartim compozitia in doua, intr-una din ele punem piureul de afine.

Punem inelul ajustabil in mijlocul tavii si turnam compozitia cu afine, nivelam si dam la congelator pentru jumatate de ora. Cealalta compozitie o punem la rece.

Dupa o ora, scoatem tava de la congelator, si luam inelul cu grija ca sa nu stricam forma. Umplem tava cu compozitia de la frigider, nivelam si dam din nou la rece pentru cel putin doua ore.

BlueBerry CheeseCake_2

Dupa ce s-a intarit crema putem sa ornam dupa preferinta si inspiratie, apoi feliem si servim cu pofta. 

Este un cheesecake destul de usor de facut. Partea mai delicata e cu inelul, care nu trebuie scos in caz ca nu e intarita suficient compozitia cu afine. Daca mai are nevoie de timp, mai lasati-o sa se odihneasca la congelator 😉

Enjoy!

BlueBerry CheeseCake_3


10 Comments

Ovo-lacto-vegetarian Aperitive

Turtite de dovlecel

Turtite de dovlecel

Inca o mancare gustoasa cu dovlecel, dar care de data aceasta nu e facuta la cuptor. Mi-am luat inima in dinti si am infruntat caldura, atat cea de afara cat si cea din casa (de langa aragaz unde am incins eu focul :D). Nu prea imi place mie sa stau langa aragaz dar am vrut sa fac si ceva prajit, care desi nu e asa sanatos…are un gust, de sa nu mai vorbim.

Pentru turtite avem nevoie de urmatoarele
2 dovlecei medii
2 morcovi
2 cepe verzi
cateva fire de patrunjel si marar
150 gr branza telemea
2 oua mari
7-8 linguri pesmet
2 linguri faina
sare
piper

Totul se face foarte repede, aveti nevoie de robot si razatoare ca sa mearga treaba struna. Daca nu aveti robot, o sa lucrati putin mai mult pentru ca va trebui sa taiati marunt legumele, dar nici asta nu dureaza prea mult.

Morcovul il curatam si-l taiem bucati mari, il aruncam in robot. Ceapa o curatam, o taiem jumatati si o aruncam peste morcov. Pornim robotul si le maruntim bine. Daca nu aveti robot, sau nu vreti sa-l puneti in functiune pentru ca mai apoi sa aveti ce spala, atunci taiati legumele marunt cu cutitul. 

Trecem la dovlecel…il spalam bine, il curatam de coaja si-l dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Patrunjelul si mararul le tocam marunt, apoi dam si branza prin razatoare si le punem toate peste dovlecel.

In castronul cu dovlecelul adaugam morcovul si ceapa maruntite, spargem ouale, punem pesmetul si faina, sare si piper dupa gust si formam o compozitie omogena. Daa, mai simplu de atat nici ca putea fi.

Compozitia va fi putin moale, dar asa si trebuie. Nu va fi nicio problema la coacere deoarece oul si pesmetul sunt puse acolo ca sa-si faca treaba de ‘legare’.

Incingem o tigaie cu ulei, si punem cate o lingura (plina bine) din compozitie in tigaie. Nu am cronometrat exact cat le-am lasat la copt, dar cate 3-4 minute pe fiecare parte cred ca sunt suficiente, avand in vedere ca nu avem de a face cu carne aici 😛

Cand sunt rumenite bine le scoatem pe un platou cu servetele absorbante, si le lasam putin la racorit.

Noi le-am servit cu parmezan ras si cu salata. Voi puteti sa adaugati ce va face placere langa ele. Oricum sunt delicioase, si pot fi mancate asa simplu.
Iar am fost scurta, dar nu am avut prea multe de zis la o asa reteta simpla. Acum imi raman doar cuvintele de lauda (nu la adresa mea :P) pentru ca a iesit o mancarica asa buna, si va las in compania pozelor.

Pofta buna!


20 Comments

Prajituri

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

Mai aveam putin caramel in frigider, si m-am gandit ca trebuie facut ceva cu el, nu doar mancat pur si simplu, sau uns pe paine :)) Aveam si provizii serioase de ciocolata alba, nu stiu exact pentru ce le-am facut, dar cine s-ar fi uitat la mine in debara ar fi zis: maaaama…asta numai ciocolata alba mananca :))) Normal ca nu puteam sa las o astfel de impresie (desi nu cred ca era aveam nimic de pierdut cu asta) asa ca i-am venit de hac ciocolatei cu super tortul cu afine, si cu aceasta prajiturica ciocolatoasa si carameloasa.

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate_1

Blat

60 gr unt moale
80 gr zahar brun
150 gr cioco alba
50 ml smantana
1 lingura lapte
75 gr faina
1 lingurita rasa cu praf de copt
2 oua mari
1/2 lingurita esenta de vanilie


Crema
200 gr  frisca liuchida
200 gr cioco alba
50 gr unt
100 gr nuci
4 linguri zahar
caramel dupa preferinta

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate_3

Nimic greu la prajitura asta, poate parea mai complicata pentru ca sunt mai multi pasi in procesul de ‘facere’, dar nu e de speriat.
Pentru blat ar fi bine ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. Se lucreaza mult mai usor asa, si sansele de a avea surprize neplacute sunt mici.

Untul il punem la topit pe foc mic, adaugam aharul si lasam pe foc pana cand acesta din urma este topit complet. Dam deoparte si lasam amestecul putin sa se racoreasca.

Faina o amestecam cu praful de copt. Ciocolata o rupem bucatele si o topim pe bain marie, sau microunde.
Adaugam ciocolata peste unt si omogenizam. Treptat adaugam cate un ou, amestecand bine dupa fiecare adaugare. Punem smantana si laptele, si din nou amestecam. Pentru amestecare este suficient un tel, nu are rost sa murdariti mixerul decat daca vreti neaparat 😛
La sfarsit incorporam faina cernuta, amestecand bine ca sa nu ramana cocoloase, apoi adaugam esenta de vanilie.

Pregatim o tava de dimensiuni 24/24 cm cu hartie de copt. Incalzim cuptorul la foc mic cca 140-150 de grade celsius. Turnam blatul pentru prajitura in tava si o coacem pentru aproximativ 40-45 de minute.

Cand e gata o scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca in tava.
Cat timp se raceste prajitura, ne apucam de crema…

Frisca o punem pe foc mic. Cand ajunge la punctul de fierbere adaugam ciocolata rupta bucatele si untul si amestecam bine, lasam la racit. Cand s-a racit suficient de bine punem vasul cu crema la congelator pentru jumatate de ora. Timp suficient ca sa ne apucam de nucile caramelizate.

Punem cele 4 linguri de zahar pe foc mic,si lasam sa se caramelizeze. Cand zaharul e topit complet adaugam si nuca apoi amestecam bine, astfel incat nucile sa fie complet acoperite.
Punem nucile pe o planseta, iar cand au ajuns la o temperatura suportabila mainii (nu va dura foarte mult, pentru ca zaharul caramelizat se solidifica foarte repede, iar temperatura scade la fel de repede) luam o punga curata mai groasa, punem nucile in ea si le sfarmam (aka lovim) cu ajutorul sucitorului. Acum e momentul sa va descatusati de toata tensiunea (daca nu aveti probleme, atunci pentru voi va fi o mica distractie).

Reteta de caramel o puteti lua de aici, si ar fi bine ca el sa fie pregatit inainte de a va apuca de prajitura.
Buun, cred ca au trecut si cele 30 de minute alocate sederii cremei la congelator, si e momentul sa punem si mixerul in functiune. Pana la urma tot nu scapam de intrebuintarea lui.

Scoatem crema din congelator si incepem sa o mixam la viteza medie spre mare pana cand devine pufoasa si e suficient de intarita. Adaugam nucile caramelizate si cu ajutorul unei spatule le integram in crema cu miscari de jos in sus.

E momentul pentru asamblarea prajiturii. Insa nu e cine stie ce moment pentru ca asamblarea aproape ca se face singura 😛

Peste prajitura turnam crema si nivelam, o taiem cubulete si ornam cu caramel (din abundenta daca va place foarte dulce) .

Este o prajitura care iese destul de dulce, dar nici nu ar avea cum altfel doar are un as in maneca – aka caramelul. Dar este perfecta pentru zilele cand vrei sa-ti indulcesti viata cu ceva…caramelos si ciocolatos.

Enjoy!

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate_2


30 Comments

Torturi

Blueberry Black & White Chocolate Cake

Blueberry Black & White Chocolate Cake

Tortul acesta l-am facut in weekendul ce a trecut. Ocazia? Nu pot sa spun ca a existat o anume ocazie, pur si simplu imi era dor de un tort, si de mult aveam in minte aceasta combinatie. Voiam ceva ciocolatos, cu fructe, dar care sa nu fie greu de facut. Visam la un tort cu mai multe nivele, neaparat cu blat de ciocolata si cu crema alba completata de fructe. Initial m-am gandit sa folosesc zmeura, dar o folosisem la cateva deserturi inainte, asa ca am ales afinele.

DSC_2

Ingrediente blat

80 gr unt
75 gr zahar
200 gr ciocolata neagra
4 oua mari
1/2 lingurita sare
1 lingurita rom
100 gr faina
20 gr cacao
1 lingurita praf de copt
2 linguri lapte
80 gr smantana

Crema
200 gr ciocolata alba
200 ml frisca
1 plic intaritor frisca
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura crema whisky
300 gr afine

Decor
400 ml frisca
2 lingurite zahar vaniliat
1 lingura crema de whisky

DSC_4

Cand m-am apucat de tort, asa cum ziceam, aveam eu o vaga idee despre cum as vrea sa arate. Dar pe masura ce inaintam cu lucrul, planul se tot schimba, veneau alte idei, cele vechi fugeau de mine si uite asa a iesit acest ‘black & white’ blueberry cake. Este delicios, si la final chiar am fost super multumita de rezultat.

Cu ce sa incepem? Va spun eu, cu crema, clar! Trebuie facuta cu o seara inainte ca se aiba timp suficient pentru a se raci. Procedam in felul urmator – desi sunt convinsa ca nu e prima data cand vi se spune procedeul acesta, eu totusi il reiau ca sa nu am mustrari de constiinta ca nu am dat reteta toata – frisca o punem pe foc mic si o aducem pana la punctul de fierbere, fara a o fierbe insa, mare atentie la faza asta. Ciocolata alba o rupem bucatele iar cand frisca e bine incalzita o scufundam in ea si amestecam bine, bine  pana la omogenizare. Lasam putin la racit, dupa care putem sa adaugam extractul de vanilie (preferabil natural) si crema de whisky.
Cand s-a racit complet o punem la frigider si o lasam asa peste noapte

A doua zi avem urmatoarele lucruri de facut…spalam afinele si le lasam la strecurat…

Apoi ne apucam de blat, blaturi mai exact pentru ca vor fi doua la numar, fiecare cu diametrul de 18 cm.

Toate ingredientele pentru blat sa fie la temperatura camerei, asta inseamna ca trebuie scoase cu doua ore inainte de a ne apuca de lucru. Da, da…stiu ca sunt cam multe reguli de respectat, dar nu e asa greu. Nu trebuie decat sa retineti ca avem nevoie de crema sa fie facuta cu o seara inainte, iar pentru blat cu 2 ore inainte pregatim toate ingredientele.

Avand toate ingredientele pregatite, treaba va merge mult mai repede si mai usor. Am uitat sa precizez, dar chiar se face repede tipul acesta de blat, iar efortul este minim.

Untul il topim intr-o cratita si adaugam zaharul. Amestecam pana cand zaharul este complet topit si lasam deoparte.

Ciocolata rupta bucatele o topim separat la bain marie, sau la microunde, dupa care o adaugam peste unt si lasam sa se racoreasca putin.

Pregatim faina cu cacaoa, sarea si praful de copt.
In compozitia cu unt si ciocolata (racita la temperatura camerei) adaugam ouale pe rand, unul cate unul, si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Punem si laptele si smantana si omogenizam.

Adaugam faina si cacaoa cernute si, ajutandu-ne de tel, amestecam bine pana la omogenizare. La sfarsit punem si esenta de rom.

Cuptorul il preincalzim la foc mic, la 140-150 de grade. Pregatim doua tavi cu diametrul de 18 cm. Eu nu am avut doua tavi identice, doar una, dar din fericire am avut o cratita cu aceleasi dimensiuni si am folosit-o pe post de tava :)

Tavile le ungem cu unt, punem hartie de copt la baza, iar apoi tapetam marginile cu cacao. Impartim compozitia pentru blat in doua, binenteles ca m-am ajutat de pretiosul cantar pentru operatiunea aceasta, si le introducem la cuptor pentru 35-40 de minute. Aveti grija sa nu le uscati prea tare. Blatul trebuie sa iasa dens, dar nu umed si nici uscat.

Cand sunt gata blaturile, le scoatem cu grija pe un gratar si le lasam la racit.

DSC_3

Intre timp putem sa ne apucam de crema, care trebuie sa se fi racit suficient de bine pentru a fi mixata.
Deci punem mixerul in functiune si o mixam bine, bine, adaugam si intaritorul de frisca si o mai mixam pana devine pufoasa si suficient de tare pentru a umple tortul cu ea. O dam la rece.

Daca blaturile nu s-au racit inca pentru a fi taiate, trecem la frisca pentru decor. Daca tot am murdaritul mixerul, ar fi pacat sa nu profitam de ocazie :))
Frisca rece (smantana pentru frisca folosesc eu, dar cred ca merge si frisca vegetala) o mixam un minut, dupa care adaugam zaharul vanilat si mai mixam pana se intareste. Punem si crema de whisky si mai mixam pentru 1-2 minute. O lasam la rece.

In aceasta faza, avem pregatit tot ce ne trebuie pentru tort. Luam un platou sau o farfurie intinsa pentru a asambla tortul.

Blaturile le taiem in doua cu ajutorul unui cutit cu taisul lung si subtire, sau cu ajutorul feliatorului de torturi (daca aveti asa ceva). Punem o jumatate de blat pe platou, intindem 1/4 din crema, presaram afine din loc in loc, punem urmatorul blat si tot asa pana cand ultimul strat va fi unul de crema. Umplem cu frisca golurile ramase intre blaturi, iar restul de frisca il folosim pentru decor.

Eu am facut valuri din frisca de sus pana jos, inclusiv deasupra tortului, apoi am presarat afine din loc in loc.
Dam tortul la rece pentru 1-2 ore pentru a se mai intari crema si frisca, dupa care putem sa ne portionam felii dupa pofta si dorinta.

Mie nu mi s-a parut un tort greu de facut, intr-adevar sunt cateva etape prin care trebuie sa trecem pana la obtinerea preparatului final, dar sunt destul de usor de executat.

Daca a fost bun?? Cum sa raspuns la intrebarea asta…a fost un tort cu blat dens, ciocolatos (dar cu toate astea a fost si putin aerat), completat de o crema fina, alba, ciocolatoasa cu aroma de whisky, la care s-a mai adaugat pata de culoare si prospetime data de afine. Mai are rost sa zic ca a fost super, si ca n-a rezistat mai mult de 2 zile? :))

Eu sper sa va placa.
Enjoy!

DSC_1


34 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316