• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Aperitive

Briose cu morcov si dovlecel

Briose cu morcov si dovlecel

Iar dovlecel? Normal ca da, este in plin sezon si eu vreau sa profit din plin de bunatatea lui. Dar nu l-am lasat singur nici de data asta, am mai pus langa el si alte legume delicioase.
Ce am pregatit aici? Niste briose aperitiv delicioase, pufoase si care isi pastreaza gustul si prospetimea pana la 3-4 zile (asta in caz ca rezista atatea zile fara a fi mancate :P). Sunt perfecte pentru zilele cand aveti musafiri, deoarece se fac foarte repede si cu siguranta vor trece la fel de repede.


Ingrediente pentru 16 portii
70 ml ulei
200 gr faina
100 gr morcov razuit fin
100 gr dovlecel
1/2 legatura patrunjel
80 gr cas de oaie
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper (optional)
2 oua mari
240 ml lapte

Prea mult de lucru nu avem la reteta asta, dupa cum am mai zis. Ce trebuie sa facem?
In primul rand curatam morcovul si dovlecelul de coaja si le trecem prin razatoare.Morcovul pe razatoarea cu gauri mici si dovlecelul pe partea cu gauri mari.Β Dovlecelul il presaram cu putina sare si-l lasam la scurs intr-o sita.

Casul il dam de asemenea pe razatoarea cu gauri mari si-l punem peste dovlecelul stors bine de apa si peste morcov. Taiem patrunjelul marunt si-l punem peste compozitie. Adaugam sare si piper si amestecam cu telul pentru omogenizare.

Separat cernem faina impreuna cu bicarbonatul si praful de copt.

Ouale le batem usor cu telul. Peste ele turnam laptele si uleiul si amestecam din nou.
Bun, acum avem cam tot ce ne trebuie.
Mai lipseste sa pregatim tava de briose cu hartiute speciale (sau o ungem si tapetam cu faina).
Mie mi s-a parut cam multa compozitie pentru 12 briose, asa ca am mai pregatit si 4 forme de silicon, de care sunt foarte multumita ca le-am achizitionat pentru ca sunt salvarea mea in situatii de genul asta. Asa nu am fost nevoita sa coc doua ture de briose, ci am rezolvat cu toate dintr-un foc πŸ˜‰

Da, m-am luat cu alte vorbe si n-am terminat treaba. Avem pregatite toate cele trei compozitii. Turnam compozitia cu oua si lapte peste cea de legume si amestecam bine. La final adaugam faina si amestecam usor pana la omogenizare.
Umplem formele de briose pana la 3/4 din capacitate si dam la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 25-30 de minute. Sa nu le lasati mai mult de 30 de minute pentru ca le veti usca prea tare :)

Scoatem tava din cuptor si le mai lasam 10 minute la odihna, dupa care putem sa le scoatem din forma.

Le putem servi cu un sos de smantana, sau cu cas razuit (mie asa mi-au placut cel mai mult, si am mai alaturat si o rosie delicioasa langa :P), sau mai bine imi ziceti voi ce credeti ca ar merge cel mai bine langa ele.

Pofta buna!


27 Comments

Tarte/Placinte dulci Dulce Romanie

Raspberry Chocolate Tart

Raspberry Chocolate Tart

De cand a venit vara si au aparut fructele de sezon, am cam omis ciocolata, care pana la urma e dulcele meu preferat, n-are rost sa ne ascundem dupa fel de fel de cuvinte. Cand am postat reteta pentruΒ raspberry cupcakesΒ mi-am dat seama ca a trecut cam mult de cand am facut un desert cu ciocolata. Normal ca trebuia sa remediez situatia, asa ca m-am pus repede pe treaba. Si daca tot am omis ciocolata prea mult, am zis ca ori fac acum ceva super ciocolatos, ori nu fac deloc πŸ˜›
Asa ca a iesit aceasta tarta cu zmeurica si muuulta ciocolata!

Reteta este dintr-o carte minunata Michel Roux – Pastry, unde sunt prezentate cu maiestrie fel de fel de retete din patiseria frantuzeasca. Pozele de acolo iti lasa gura apa, fie ca e vorba de desert, fie ca e vorba de aluaturi sarate. Multe m-au fascinat pe mine, si sincer sper sa reusesc sa fac cat mai multe din ele. Pentru inceput am ales aceasta tarta parfumata.

Este o reteta destul de usoara. Cel mai mult vom avea de lucru la baza, insa umplutura se face cat ai zice ciocolata :))

chocolate_raspberry_tart_1
Ingrediente baza
130 gr faina
50 gr unt
40 gr zahar
semintele de la o pastaie de vanilie
sare
1 ou

Umplutura
200 gr zmeura
1 lingurita menta uscata
200 gr ciocolata neagra
250 ml frisca lichida

chocolate_raspberry_tart_3
Asadar pregatim baza dupa cum urmeaza. Faina, zaharul , sarea le punem intr-un castron mare, in mijloc adaugam untul si oul si incepem sa framantan cu varfurile degetelor. Treaba asta o facem pana cand aluatul devine omogen. Adaugam semintele de la pastaia de vanilie si mai amestercam de cateva ori cu dosul palmei, pana cand semintele sunt distribuite uniform. Dam aluatul la rece pentru cel putin o ora.

Intre timp…luam repede zmeura, o spalam si o lasam la stors.
Putem sa facem chiar si umplutura, avand in vedere ce calduri sunt afara, sigur nu se intareste πŸ˜€

Punem pe foc smantana pentru frisca, o incalzim pana la puntul de fierbere. In momentul in care vedem ca apar primii bulbuci oprim focul si adaugam ciocolata neagra (de buna calitate :P) rupta bucatele. Eu am folosit ciocolata cu 60% cacao, poate sa aiba procentul de cacao si mai mare, mai mic nu-l recomand.
Amestcam bine pana cand ciocolata e incorporata complet in frisca si dam deoparte.

Pregatim o tava de tort/tarta cu diametrul de 21 cm, o ungem bine cu unt.
Scoatem aluatul din frigider, si ii dam o forma rotunda cu diametrul mai mare decat cel al tavii. Aluatul sa aiba o grosime de 2-3 mm. Asezam frumos aluatul in tava, daca se rupe nu e problema, putem sa aranjam in tava partea ‘defecta’ πŸ˜›

Intepam aluatul cu furculita (asta ca sa stie ca nu cumva sa se umfle la copt), asezam hartie de copt peste el si boabe de fasole. Dam tava la rece pana incalzim cuptorul.

Da, cuptorul…stiu ca nu vreti sa auziti de el, dar pentru dulcegaria asta nu aveti nevoie de el foarte mult. Deci clar nu e cazul de suparare. Cat timp? 20 de minute la 190 de grade, dupa care scoatem hartia de copt si boabele de fasole si mai introducem tava la cuptor pentru inca 5 minute, dar la 180 de grade de data aceasta.

Asta a fost tot cu cuptorul. Lasam sa se racoreasca putin, si pregatim zmeura.
Zmeura o zdrobim putin de tot cu furculita si adaugam lingurita de menta uscata, apoi amestecam. Peste baza de tarta punem zmeura, incercand sa o distribuim cat mai uniform…dupa care turnam raurile de ciocolata.

Lasam la rece pentru cel putin 2 ore, poate si mai mult, iar apoi putem sa ne delectati simturile cu multitudinea de arome ce compun minunatia asta de tarta.
Se vede ca mi-a lipsit ciocolata, nu? Pentru ca in tarta asta se gaseste ciocolata din plin πŸ˜›

Si in acest desert am reusit sa adun laolalta zmeura si vanilia, asa ca il trimit repede-repejor la Cosmin si Daiana, pentru provocarea lunii iulie 2012 Dulce Romanie, gazduita de ei.
Eu sper sa le placa!

chocolate_raspberry_tart_2


47 Comments

Inghetata

Inghetata de cirese amare si caramel

Inghetata de cirese amare si caramel

Iata ca azi ma prezint in fata voastra cu o bunatate de inghetata, si asta pentru ca…desi se mai anunta ploi cu tunete si fulgere pe la stirile despre vreme…tot nu scapam de caldura, si o sa avem parte de temperaturi mari inca o bucata buna de vreme. Ok, acum ca am facut putin si pe meteorologul sa trecem la ceea ce conteaza acum, adica la subiectul principal de discutie din ultima saptamana; inghetata!!!

Trebuie sa spun ca reteta nu-mi apartine, probabil as fi putut nascoci si eu o inghetata (am si facut treaba asta de fapt, dar despre ‘dansa’ o sa vorbesc intr-o alta postare) darr n-am facut-o la momentul acela, si stiti de ce??
Pentru ca de cateva luni m-a urmarit reteta asta, de cand a aparut, eu am ramas blocata la cuvintele: Si eu vreau!!!
Dar cirese amare??? Ia-le de unde nu-s πŸ˜›
Si iata ca acum a venit vremea pentru deliciul asta, am gasit ciresele, de reteta nu am uitat, doar cum era sa uit??? Si pentru reteta asta musai trebuie sa-i multumesc Antoninei, care m-a fermecat cu pozele ei minunate.

Si acum trecem la reteta, nu difera mult de cea originala, niste schimbari pe ici pe colo, prin locurile esentiale :))

Inghetata de cirese amare si caramel_3
Ingrediente Caramel sarat
175 gr zahar alb fin
3 linguri apa
150 ml smantana grasa de gatit
1 lingurita rasa cu sare de mare
100 gr unt 80% grasime

Ingrediente inghetata
350 gr cirese amare eliberate de samburi si alte lucruri nedorite
350 ml smantana grasa de gatit
200 ml smantana pentru frisca
175 gr caramel
80 gr zahar
1 lingurita zahar vanilat

Prima etapa consta in realizarea caramelului sarat.
Punem apa si zaharul intr-o tigaie teflonata sau wok, si lasam sa se topeasca la foc mic. Cand zaharul s-a topit, marim flacara si lasam sa fiarba pana isi schimba culoarea. Cand a ajuns la culoarea aurie se ia repede Β de pe foc si se adauga smantana si sarea de mare si se amesteca cu cea mai mare viteza posibil, ca sa evitam intarirea caramelului. Adaugam si untul taiat cubulete si amestecam bine. Lasam deoparte la racit.

Inghetata de cirese amare si caramel_2
Acum ca am terminat partea cea mai complicata putem trece cu adevarat la realizarea inghetatei.
Ciresele se pun la blender si se paseaza pana se obtine o pasta cu mici bucati de cirese.
Amestecam smantana si smantana pentru frisca, le mixam 1 minut dupa care adaugam zaharul si zaharul vanilat, si continuam sa mixam pana cand obtinem o compozitie pufoasa dar care sa nu fie intarita de tot.
Cu grija amestecam piureul de cirese in frisca, apoi adaugam si caramelul (la temperatura camerei) si omogenizam cu ajutorul unei spatule.

Pregatim o forma (sau mai multe) pentru congelator, turnam compozitia si o dam la congelator pentru cateva ore pana la intarirea completa. Din cand in cand (in primele 2 ore) scoatem inghetata de la congelator si spargem acele de gheata cu ajutorul mixerului.
Daca aveti masina de facut inghetata e mult mai usor, eu nu am…asa ca trebuie sa fac toata treaba in locul ei.
Cand este gata servim cu mare pofta – pentru ca este mai mult decat un desert potrivit in perioada de canicula…este cam tot ce am eu nevoie, si poate multi dintre voi :)
Combinatia e super delicioasa, inghetata e cremoasa, iar eu sunt bucuroasa ca am facut-o si am toate motivele sa multumesc pentru reteta asta. Deci Anto, sper ca au ajuns pana la tine multumirile, nu? :)

Enjoy!

Inghetata de cirese amare si caramel_1


23 Comments

Muffins/Cupcakes Dulce Romanie

Cupcakes cu zmeura

Cupcakes cu zmeura

Din categoria retetelor usor de facut (dar si de mancat), AZI isi fac aparitia aceste cupcakes cu zmeura delicioase, cu aroma parfumata de vara. Insa nu sunt niste cupcakes banale, facute la intamplare, dimpotriva, ele au insemnatate maxima deoarece participa la marea provocare Dulce Romanie a lunii iulie 2012, gazduita de Cosmin si Daiana de la Simplu si Bun.

Au zmeura? Da!

Au vanilie? Da!
Au branza de capra? Eiii, aici nu pot sa spun da…pentru ca n-am fost pe faza, si la frosting am folosit branza de vaca si nu de capra (desi nu stiu cum ar fi iesit :D)…deci NU! Darrrr, in masura in care timpul imi va permite, voi realiza o alta reteta care sa contina si branza de capra.

raspberry_cupcakes_1

Ingrediente cupcakes
80 gr unt
120 gr zahar
1 lingurita zahar vanilat
250 gr faina
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
240 ml lapte
1 lingurita esenta vanilie
2 oua mari

Pentru frosting…
300 crema de branza Β + 100g unt (sau varianta bio: 200gr branza de vaci + 200 gr smantana)
80 gr zahar pudra cu vanilie
zmeura

Filling
100 gr zmeura proaspata

DSC_0117

Daca am zis ca este o reteta simpla, atunci sa trecem repede la treaba. Untul trebuie sa fie moale si ouale la temperatura camerei.

Intr-un bol amestecam faina, sarea si praful de copt cu telul, pentru a distribui uniform praful de copt si sarea.
Punem untul intr-un vas separat si incepem sa-l mixam cu mixerul la viteza medie aproximativ 1 minut pana devine cremos, adaugam zaharul si zaharul vanilat si mai mixam 1 minut, dupa care incorporam cu grija amestecul de faina, adica Β miscoram viteza la mixer pana la treapta cea mai mica, asta daca nu vreti sa imprastiati faina in toata casa.
Mixam bine, pana compozitia devine ca un aluat sfaramat.

Ouale le batem putin cu furculita sau telul, si adaugam laptele, apoi esenta de vanilie. Turnam treptat amestecul de oua peste cel cu faina si amestecam ajutandu-ne de mixer, tot la viteza mica. Mixam pana cand obtinem o compozitie omogena.

Preincalzim cuptorul la 190 de grade, pregatim o tava de briose cu hartiute speciale (e mai simplu asa, dar daca nu aveti, puteti sa ungeti forma de briose cu unt/ulei si sa o tapetati apoi cu faina). Umplem formele 3/4 din capacitatea lor si introducem tava la cuptor pentru 18-20 de minute. Mai mult de 20 minute nu ar trebui lasate pentru ca devin prea uscate.

Le lasam la racit pentru cel putin jumatate de ora.Β In acest timp putem trece la frosting.Β 

Daca alegeti sa folositi crema de branza din comert si unt atunci procedati asa:
– untul moale la temperatura camerei il mixati bine cu zaharul pudra pana devine pufos si zaharul s-a topit, se adauga crema de branza si se mai mixeaza putin.

Daca mergeti pe varianta bio, cea pe care am ales-o eu – in caz ca ati observat mici imperfectiuni la crema, sa stiti ca toate acestea se datoreaza folosirii unei branzici de casa , adica eu clar n-am nicio vina :))) – oky, in situatia asta puneti la blender branza si smantana si mixati bine pana crema devine cat de cat fina, apoi adaugati zaharul si mai mixati putin.

Punem crema la frigider (oricare ar fi ea) si trecem repede la umplut prajiturelele.
Zmeura se spala bine, bine..si apoi se scurge tot bine, bine πŸ˜€
Cu un cutit cu taisul subtire, facem o gaura in mijlocul fiecarei cupcake, nu foarte mare, de maxim 2 cm latime, si nu foarte adanca, sa nu cumva sa ajungem pana la hartie cu scobitura, iar capacul rezultat il punem deoparte.
In fiecare gaura punem 2 bucati de zmeura, punem inapoi capacul, asa incat sa avem o suprafata nivelata.

 

raspberry_cupcakes_3

Scoatem crema pentru frosting de la rece, luam cate o lingura plina din compozitie si o asezam deasupra prajiturii. Cu ajutorul unei spatule lungi (special facuta pentru creme)…sau cu un cutit cu taisul lung, ii dam forma dorita. Ornam cu zmeurica, cu bucatile cele mai frumoase pe care sper ca le-ati lasat deoparte inainte sa umpleti prajiturelele cu ele πŸ˜€

Daca au fost bune? Β Eu zic ca da, au fost bune, cu aroma de vanilie si parfum de zmeura!
Enjoy!

raspberry_cupcakes_2

 


20 Comments

Tarte/Placinte dulci

Clafoutis cu visine si banane

Clafoutis cu visine si banane

Am vazut acest desert pe multe bloguri, cu cirese fiind cel mai raspandit, dar si cu caise…chiar cu visine. Chiar eram si eu curioasa sa vad cum este, e chiar asa bun, o fi greu de facut…sau ce are asa spectaculos incat asa multa lume il face??? Normal ca trebuia sa ma conving si eu, doar cum era sa treaca anul si eu sa nu fac asemenea delicatesa!

S-o fi facut cu cirese? Sau cu caise? Sau mai bine cu visine??? Aveam optiuni si pana la urma am ales ceva mai acrisor, si anume visinele, dar nu le-am lasat asa pur si simplu, ci le-am inbunat putin cu o banana bine coapta.

Clafoutis cu visine si banane_3
Ingrediente –Β aproximativ 330 gr pate brisee:

  • 210 gr faina,Β 
  • 100 gr unt,Β 
  • 1 ou,Β 
  • 1 lingurita sare, un praf de zahar,Β 
  • 1 lingura lapte rece

Umplutura

  • 3 oua
  • 110 gr faina
  • 100 gr caimac (spuma de lapte)
  • 100 gr zahar
  • 250 ml lapte
  • 1 pastaie vanilie
  • 1 banana coapta
  • 500 gr visine

Clafoutis cu visine si banane_2
Reteta de pate brisee (un aluat frantuzesc de tarta) o gasiti si aici, doar ca de data aceasta puteti pune doar faina alba.
Intr-un vas incapator punem faina si in mijlocul ei oul, sarea, zaharul si untul taiat cubulete. Incepem sa aducem faina inspre mijloc si framantam ajutandu-ne de varful degetelor pana la omogenizare. Da…stiu ca treaba asta o sa vi se para anevoioasa, dar aceasta este tehnica folosita in bucataria frantuzeasca :) Pana la urma tot o sa-i dati voi de capat si va iesi un aluat frumos. Aproape de final adaugam si lingura de lapte, si incepem sa inpingem aluatul cu podul palmei de 4-5 ori pana este incorporat laptele.
Acoperim cu folie alimentara si dam la rece pentru cel putin 30 de minute.

Ungem o forma de tort, cu diametrul de 21 cm, cu unt. Scoatem aluatul de la rece si-l intindem intr-o foaie subtire de aproximativ 3 mm si-l punem in forma. Acoperim cu hartie de copt si cu boabe de fasole, si-l dam la rece pentru 20 de minute. Intre timp incalzim cuptorul la 170 de grade.

Dupa 20 de minute scoatem tava din frigider si o introducem in cuptor. O lasam asa timp de 15 minute, dupa care luam boabele de fasole si hartia de copt, si o mai introducem la cuptor pentru 5 minute. Cand este gata o lasam deoparte si trecem la umplutura…dada, asta e partea mea preferata, mereu πŸ˜€

Visinele le spalam bine, le curatam de samburi si de alte probleme.
Ouale le batem usor cu telul, apoi adaugam caimacul moale si mixam bine pana la omogenizare. Adaugam zaharul, faina si laptele treptat, amestecand bine ca sa nu obtinem cocoloase.
Pastaia de vanilie o despicam in doua cu un cutit cu varful subtire, iar semintele le punem in compozitia cu oua si lapte.

Incalzim cuptorul la 170 de grade. Banana o taiem felii subtiri si acoperim baza de tarta, punem si visinele asa incat sa acopere bine fundul tavii, iar la final turnam cu grija amestecul de oua cu lapte.
Eu am dublat cantitatile pentru umplutura pentru ca am vrut sa iasa cat mai cremoasa si mai fructata, dar voi puteti sa faceti si doar cu jumatate din ele. Eu clar ca si data viitoare tot asa o voi face πŸ˜›

Introducem tava la cuptor si o lasam pentru 45-50 de minute pana se rumeneste usor deasupra.
O minunatie aromata, ce sa mai spun??? Aaa, da…mai trebuie sa spun ca neaparat trebuie lasata la racit si apoi pudrata din abundenta cu zahar pudra, si binenteles servita cu mare pofta.

Ce mi-a placut cel mai mult la acest clafoutis este ca are un gust dulce-acrisor, si e extrem de racoros, numai bun pentru vremea de canicula. Binenteles ca nu se compara cu inghetata, dar poate sa-i faca concurenta de minune πŸ˜›

Enjoy!Β 

Clafoutis cu visine si banane_1


26 Comments

Aperitive Retete de mancare

Pastrama de curcan

Pastrama de curcan
Dupa atata post si dulciuri, cred ca e momentul si pentru o bucata de pastrama sanatoasa. Sau mai sanatoasa decat cea din magazin cu care eu sunt certata de ceva vreme, pentru ca nu prea avem aceleasi standarde in ceea ce priveste calitatea πŸ˜› 

Ce vreau eu sa spun cu asta e ca, ceea ce ni se vinde pe raft e prea putin sanatos pentru organismul nostru, in schimb contine prea multe chimicale de care nu avem nevoie. Asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa renuntam la produsele de magazin (cine poate…are toata admiratia mea)…dar ar fi bine sa fie consumate cu multa atentie si nu in cantitati mari.

Eu va propun o pastrama de casa, care binenteles ca nu o imita in totalitate pe cea din magazin, dar are un gust foarte bun, nu solicita mult timp si efort, si poate fi folosita cu succes la diverse preparate, ca aperitiv…sau asa simplu la micul dejun impreuna cu o felie de paine cu rosie, si o cana mare cu lapte (neaparat) πŸ˜›
Nu este chiar cea mai sanatoasa pastrama de curcan, ar fi fost daca umflatul in pene era luat tocmai din curtea bunicului :)

Gata, sa trecem la reteta. Nu e greu dupa cum am spus, trebuie doar sa facem rost de unele ingrediente, daca nu cumva le avem deja prin bucatarie. Reteta este una adaptata, dupa ce am incercat mai multe variante, insa prima data pot sa spun ca am pornit de la reteta Mihalei.

Ingrediente
500 gr piept de curcan
1 lgta boabe piper verde
1 lingurita boabe de coriandru
1/2 lingurtita ienibahar
6 catei usturoi
1/2 cana apa
2 lg ulei

Pregatim pieptul de curcan asa ca in poza. Il legam strans cu ata alimentara, daca puteti chiar mai strans decat mine, eu n-am reusit dar a fost bine si asa, si-l punem intr-un vas termorezistent. Intr-un castrom amestecam ingredientele: apa, piperul, coriandrul, ienibaharul, si uleiul. Turnam amestecul peste pieptul de curcan, punem cateii de usturoi taiati in doua (ca sa iasa mai bine aroma), punem capac sau folie de aluminiu si-l lasam la macerat la rece pentru 2 ore.
Dupa ce s-au scurs cel putin 2 ore, introducem vasul la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 45 de minute.

Pentru uns 
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper
1 lingura sos de soia
1 lingurita boia dulce
2 linguri ulei

Pregatim sosul din toate ingredientele de mai sus, amestecam bine. Dupa cele 45 de minute, scoatem carnea de la cuptor. Cu grija o tavalim prin sosul pregatit, si o ungem bine, incercand sa acoperim toate partile.
Micsoram focul la 150 de grade, si dam carnea la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute, dar fara capac de data aceasta.

Cand este gata, o lasam sa se raceasca complet, dupa care o punem la frigider pentru cel putin 2 ore. Este bine sa fie servita dupa ce a stat la rece.
Pentru sosul pregatit la urma puteti sa faceti ce combinatii doriti, in functie de aromele care va plac. Eu am facut un amestec simplu, pentru ca nu toata lumea de la mine din casa iubeste semintele si condimentele de tot felul πŸ˜›

Servim cu mare pofta, pentru ca este delicioasa treaba asta!! Daca va intrebati ce este acolo in poza pe scandurica langa pastrama…va spun eu: ceapa!!! Da, da, asa am servit-o eu…cu rosii, ceapa si paine de secara, un adevarat festin!

Pofta buna!


27 Comments

Torturi Dulce Romanie

Tort cu caise, branza si caramel

Tort cu caise, branza si caramel

Un tort de vara, cu branzica, fructe…dar de la care nu putea sa lipseasca gustul divin al caramelului. Vazusem intr-o revista mai demult un tort cu branza si caise, si mi-a ramas imaginea in minte dar si dorinta de a-l face. Eram convinsa ca branza merge foarte bine in combinatie cu caisele, dar stiam ca merge si cu caramelul la fel de bine. Atunci m-am gandit sa le combin…sa vad ce iese :)
A iesit un tort bun, delicat, usor, plin de arome…si nu-mi pare rau deloc ca l-am facut. La prima vedere am zis…hm nu e chiar ce mi-as fi dorit eu :)) Dar stiti ca de multe ori prima impresie e gresita, asa cum a fost si in cazul acesta…mi-as retrage cuvintele dar nu pot, asa ca postez reteta, pentru ca e un tort ce merita facut!

DSC_2

Caramel

100 gr zahar
80 gr unt
5 linguri smantana

Umplutura
1 kg branza de vaci
200 gr zahar
4 oua
4 linguri smantana
1 lingurita esenta vanilie
8 caise
100 gr fulgi de migdale
2 linguri amidon

Baza
200 gr migdale macinate
50 gr unt
50 ml smantana
2 oua
100 ml lapte
1 plic praf copt
1 lingurita esenta vanilie
1/2 lingurita sare
125 gr zahar
faina cat cuprinde

DSC_1

Primul lucru de care m-am apucat la dulcegaria asta a fost caramelul. Imi era dor de mirosul superb pe care il face in toata casa, care parca iti da chef de munca πŸ˜‰ si in plus voiam sa fiu sigura ca iese bine si sa nu ma trezesc in toiul prepararii ca nu am caramelul ce-mi trebuie :))

Asa ca luam o cratita, punem zaharul in ea si-l lasam pe foc mic pana se topeste complet. Urmeaza sa adaugam smantana si in acest moment amestecam bine bine pentru a putea incorpora smantana si sa nu se stranga caramelul foarte tare. Adaugam si untul taiam cubulete si lasam pe foc mic pana se omogenizeaza toata compozitia.

Pentru blat…macinam migdalele la robot, din nou o sa aveti parte de un miros imbietor…adaugam untul moale, smantana, ouale, laptele, esenta de vanilie, zaharul si sarea (deci cam toate ingredientele in afara de faina si praf de copt) si amestecam pana la omogenizare.

Cantarim aproximativ 200 gr faina si o amestecam cu praful de copt, adaugam in compozitie, iar daca mai este nevoie mai completam. Trebuie sa obtinem un aluat potrivit de tare, ca sa-l putem intinde in tava. Atentie nu-l faceti foarte tare, pentru ca dupa coacere nu o sa-l mai puteti taia :)) E bine sa-l lasati mai moale, dar sa poata fi intins cu sucitorul, sau chiar mana.
Pregatim o tava cu diametrul de 24 cm, o ungem si o tapetam, apoi o ‘imbracam’ cu blatul pentru tort.

Trecem la umplutura. Nici la umplutura nu avem foarte multe de facut.
Frecam branza cu zaharul, adaugam galbenusurile, smantana, vanilia, sarea si amidonul si amestecam bine pana obtinem un aluat omogen. Albusurile le batem spuma tare si le incorporam in umplutura.

Luam 1/3 din umplutura de branza si o amestecam cu 1/3 din caramel…cu delicatete, pana cand dulceata lui acopera fiecare molecula de branza πŸ˜›
In restul de 2/3 de cantitate incorporam fulgii de migdale si caisele taiate sferturi.

Preincalzim cuptorul la 160 de grade.

Peste blat turnam compozitia cu caramel, apoi mai presaram putin caramel (asa ca in poza) insa aveti grija sa va ramana o cantitate suficienta pentru decorat.

DSC_4

Caramelul il scufundam in restul de branza (cea cu migdale si caise) si dam tava la cuptor pentru aproximativ o ora. Cand e gata, tortul va capata o culoare aurie la suprafata.

Bun…partea mai grea a trecut, sau poate acum incepe :P…pentru ca trebuie sa asteptam putin pana tortul se mai racoreste, si abia apoi putem turna caramelul peste el si-l decoram cu bucati de caise.

Il portionam dupa preferinta si dorinta.
Eu am pregatit o felie mare pentru voi, pentru ca ce ramane trebuie dus degraba la Andie pentru minunata ei
provocare din luna iunie 2012 la Β Dulce Romanie…caramelul πŸ˜‰

Enjoy!

P.S. Daaa, am suport de tort, si sunt foarte incantata!!!!

DSC_3


38 Comments

Ovo-lacto-vegetarian Dulce Romanie

Oua gratinate cu sos bechamel

Oua gratinate cu sos bechamel

Da, stiu ca este cald afara…si bucataria nu este un loc foarte potrivit unde sa stai pe caldurile acestea, ce sa mai vorbim de cuptor!!! Darr, si acesta e un mare darrrrr, eu va prezint aici o reteta simpla, gustoasa si care nu necesita mult timp la cuptor. Poate fi consumata ca atare, sau puteti sa-i alaturati o salata racoaroasa, o  bucata de branza…sau de ce nu una de pastrama…de casa πŸ˜› (vin in curand cu reteta!).
Eu am renuntat la orice alt adaos, pentru ca voi participa cu aceasta reteta la provocarea lunii iunie 2012  Dulce Romanie si este facuta special pentu Andie… sper sa-i placa!

Ingrediente
7 oua
1 lingura unt
3 linguri faina
300 ml lapte
200 ml smantana grasa
1 ceapa verde
1/2 legatura marar
50 gr cas de oaie
sare
piper

Treaba este foarte simpla, se fierb ouale tare aproximativ 6-7 minute, nu mai mult ca devin mult prea tari apoi.
In timp ce fierb ouale, trecem repede la sosul bechamel. Topim untul cu 50 ml de smantana intr-o tigaie, adaugam faina si amestecam bine sa nu se faca cocoloase. Turnam restul de smantana si laptele treptat, amestecand continuu pentru a obtine un sos omogen si consistent. Lsam sa fiarba aproximativ 5 minute, dupa care il luam de pe foc.

Curatam ouale de coaja si le asezam intr-un vas termorezistent uns cu unt si tapetat cu pesmet.
Mararul si ceapa le spalam bine si te laiem marunt.
Casul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.

Adaugam in sosul bechamel ceapa, mararul, sarea si piperul dupa gust, apoi turnam compozitia in vas peste oua. Deasupra punem casul razuit.

Incalzim cuptorul la 200 de grade. Cand cuptorul e incins, punem vasul la cuptor si-l lasam aproximativ 20 de minute pana se rumeneste deasupra.

Cand e gata servim cu pofta πŸ˜›
V-am spus ca se face usor, nu? Si daca tot nu am avut multe lucruri de spus la reteta asta, am zis sa pun mai multe poze…sa admirati mancarica din toate unghiurile :)

Gata, am fost scurta azi, nu pot decat sa va urez….
Pofta buna!


12 Comments

Retete de mancare

Piept de curcan la tava cu sos de rosii

Piept de curcan la tava cu sos de rosii

Azi vin cu o reteta usoara de vara, simpla, si daaa!!! contine carne. Cu aceasta ocazia dau startul la retele cu carne de pe blogul meu :)) Si pentru ca imi place carnea de pasare, trebuia sa incep cu asa ceva…asa ca am ales carnea de curcan, adica pieptul lui cel mare si umflat, dar sa nu va ganditi la prostii :))

Ingrediente
500 gr piept de curcan
2 linguri ulei de masline
100 ml vin alb
sare
piper
oregano

Pentru sos
2 cepe verzi
4 catei de usturoi
1 cana suc de rosii
1 lingura ulei de masline
sare
piper

Pregatim pieptul de curcan…intr-un vas amestecam uleiul, vinul, sarea, piperul si oregano, si ungem bucata de carne cu acest sos pe toate partile. Lasam bucata de carne in amestecul astfel pregatit si o dam la rece pentru cel putin 2 ore. Din cand in cand scoatem carnea de la rece si o mai intoarcem pe cealalta parte.

Intre timp pregatim sosul. Taiem ceapa marunt, la fel si cateii de usturoi, care nu sunt obligatorii, puteti sa-i eliminati, dar ar fi pacat ca s-ar pierde din gust, sau puteti sa folositi chiar usturoi verde.
Asa, acum ca am taiat legumele, punem uleiul la incalzit intr-o tigaie si cand este incins adaugam verdeturile. Le calim putin pe toate partile, dupa care adaugam sucul de rosii, sare si piper dupa gust si lasam la fiert aproximativ 20 de minute pana capata o consistenta mai groasa. Cand e gata il trecem prin sita si-l punem deoparte.

Dupa ce au trecut cele 2 ore (cel putin) in care curcanul a stat la racoare, e momentul sa-l incalzitm putin si sa dam drumul la cuptor, la aproximativ 190 grade celsius.
Punem carnea de curcan intr-o tava, impreuna cu sosul in care a stat la macerat si o canita de apa (sau supa de pui, dar eu n-am avut de unde, asa ca m-am multumit cu apa) si acoperim cu folie de aluminiu, sau capac daca avem asa ceva. Dam tava la cuptor.
Dupa 30 de minute, scoatem folia si adaugam sucul de rosii, si mai introducem tava la cuptor pentru inca 20 de minute, fara folie/capac de data aceasta.

Acum ca a trecut greul, va puteti gandi cu ce sa serviti bunatatea de carne. Eu am ales ceva ce se prepara rapid si usor, adica o portie de legume congelate, pe care le-am fiert putin si le-am condimentat. Cred ca orice garnitura ar merge la acest preparat, va las pe voi sa alegeti cu ce l-ati putea servi πŸ˜›

Pofta buna!


17 Comments

Cheesecake

Neapolitan cheesecake

Neapolitan cheesecake

O noua reteta de cheesecake!!! Pentru toti cei care adora aceste preparat minunat, fin, cremos si delicios, ce Β sa mai zic :P!! Ce putea sa contina daca nu ciocolata si capsune :)) Capsunele sunt speciale, culese tocmai din gradina bunicilor mei, sunt dulci si aromate cum numai la ei pot fi. Ciocolata e din comert, asta e…daca bunicii mei n-au in gradina asa ceva…inca .
Neapolitan cheesecake_3

Cheesecake-ul mereu mi s-a parut un desert usor de facut, daca se respecta unele reguli, adica toate ingredientele sa fie la tempertaura camerei inainte de a ne apuca de treaba, si cand incepem prepararea sa incercam sa facem toate operatiunile una dupa cealalta, fara pauze prea multe.

La acest cheesecake lucrurile se complica putin, pentru ca se combina 3 tipuri de arome (pe langa cele clasice) si anume: ciocolata alba, ciocolata neagra si capsunele.

Incepem cu baza, pentru care avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
200 gr biscuiti Β de cacao(de casa folosesc eu mereu dar merg si din comert daca n-aveti de casa :P)
90 gr unt

Ca tot veni vorba de biscuitii de casa, sa nu credeti ca biscuitii din comert nu-mi plac, sunt foarte buni (la gust) dar contin niste chestii care ma sperie, numai cand incep sa citesc ce scrie pe eticheta :D…asa ca prefer sa-mi pun mainile la treaba si sa fac biscuitii acasa. Si nu doar biscuitii intra in categoria alimentelor din comert care ma sperie, ci mai multe dar despre asta o sa vorbesc intr-o alta postare, care sper sa apara cat de repede πŸ˜‰
Ok, gata cu abaterile de la subiect, trecem la reteta πŸ˜›

Untul il topim intr-o cratita la foc mic si-l turnam peste biscuitii macinati fin la robot, sau manual cu sucitorul :D, stiti voi cum πŸ˜‰
Pregatim o tava cu diametrul de 21 cm, o tapetam cu hartie de copt, turnam baza de biscuiti si apasam bine cu o lingura. Biscuitii nu trebuie sa fie decat la baza, nu si pe margine. Punem tava la frigider pana e gata umplutura…sau mai bine zis umpluturile :)

Neapolitan cheesecake_2

Umplutura
400 gr crema de branza
150 gr branza de vaci
80 gr smantana
50 gr ciocolata neagra
50 gr cicolata alba
100 gr capsune
3 oua mici sau 2 mari
1/2 lingurita sare
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura amidon

Capsunele le spalam bine, le lasam putin la strecurat si le facem piure cu furculita.
Ciocolata alba o topim la microunde sau la bain marie si o lasam la racit. Procedam la fel si cu ciocolata neagra, dar intr-un vas separat, binenteles πŸ˜›

Pentru umplutura, punem la blender branza de vaci cu smantana, si mixam pana obtinem o crema fina. Adaugam crema de branza si acum putem folosi mixerul manual, sau stand daca aveti sunteti norocosi…eu nu Β prea am norocul asta…
Adaugam si zaharul si mixam maxim 3 minute la viteza medie. Adaugam ouale pe rand, mixand bine dupa fiecare, aproximativ un minut. In compozitia de branza mai punem esenta de vanilie, sarea si amidonul, dupa care mixam pana la omogenizarea completa in jur de 2 minute.

Impartim compozita in 3 parti egale pe cat se poate. Intr-una din parti punem ciocolata alba si amestecam bine, in alta ciocolata neagra, iar in ultima piureul de capsune.

Scoatem baza de la frigider si punem compozitia neagra, pe care o dam din nou la frigider pentru 10 minute.
Punem si compozitia cu ciocolata alba, si din nou introducem tava la frigider pentru inca 10 minute.
La sfarsit punem cu grija compozitia cu capsune si introducem tava la cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru o ora. Cand este gata mijlocul va fi putin auriu. Scoatem cu grija tava din cuptor si lasam la teperatura camerei pentru 2 ore, dupa care punem cheesecake-ul la frigider pentru cel putin 6 ore.

Topping
200 ml frisca lichida
2 lingurite zahar pudra

Frisca lichida aka smantana pentru frisca (nu-mi place cea vegetala, dar si aia se poate folosi la fel de bine) o mixam bine cu zaharul pudra, dupa care ornam cheesecake-ul dupa preferinta. Servim cu multa pofta, pentru ca este delicios!

Enjoy!

Neapolitan cheesecake_1


16 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316