• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aperitive / Pastrama de curcan

Aperitive Retete de mancare

Pastrama de curcan

Dupa atata post si dulciuri, cred ca e momentul si pentru o bucata de pastrama sanatoasa. Sau mai sanatoasa decat cea din magazin cu care eu sunt certata de ceva vreme, pentru ca nu prea avem aceleasi standarde in ceea ce priveste calitatea 😛 

Ce vreau eu sa spun cu asta e ca, ceea ce ni se vinde pe raft e prea putin sanatos pentru organismul nostru, in schimb contine prea multe chimicale de care nu avem nevoie. Asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa renuntam la produsele de magazin (cine poate…are toata admiratia mea)…dar ar fi bine sa fie consumate cu multa atentie si nu in cantitati mari.

Eu va propun o pastrama de casa, care binenteles ca nu o imita in totalitate pe cea din magazin, dar are un gust foarte bun, nu solicita mult timp si efort, si poate fi folosita cu succes la diverse preparate, ca aperitiv…sau asa simplu la micul dejun impreuna cu o felie de paine cu rosie, si o cana mare cu lapte (neaparat) 😛
Nu este chiar cea mai sanatoasa pastrama de curcan, ar fi fost daca umflatul in pene era luat tocmai din curtea bunicului :)

Gata, sa trecem la reteta. Nu e greu dupa cum am spus, trebuie doar sa facem rost de unele ingrediente, daca nu cumva le avem deja prin bucatarie. Reteta este una adaptata, dupa ce am incercat mai multe variante, insa prima data pot sa spun ca am pornit de la reteta Mihalei.

Ingrediente
500 gr piept de curcan
1 lgta boabe piper verde
1 lingurita boabe de coriandru
1/2 lingurtita ienibahar
6 catei usturoi
1/2 cana apa
2 lg ulei

Pregatim pieptul de curcan asa ca in poza. Il legam strans cu ata alimentara, daca puteti chiar mai strans decat mine, eu n-am reusit dar a fost bine si asa, si-l punem intr-un vas termorezistent. Intr-un castrom amestecam ingredientele: apa, piperul, coriandrul, ienibaharul, si uleiul. Turnam amestecul peste pieptul de curcan, punem cateii de usturoi taiati in doua (ca sa iasa mai bine aroma), punem capac sau folie de aluminiu si-l lasam la macerat la rece pentru 2 ore.
Dupa ce s-au scurs cel putin 2 ore, introducem vasul la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 45 de minute.

Pentru uns 
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper
1 lingura sos de soia
1 lingurita boia dulce
2 linguri ulei

Pregatim sosul din toate ingredientele de mai sus, amestecam bine. Dupa cele 45 de minute, scoatem carnea de la cuptor. Cu grija o tavalim prin sosul pregatit, si o ungem bine, incercand sa acoperim toate partile.
Micsoram focul la 150 de grade, si dam carnea la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute, dar fara capac de data aceasta.

Cand este gata, o lasam sa se raceasca complet, dupa care o punem la frigider pentru cel putin 2 ore. Este bine sa fie servita dupa ce a stat la rece.
Pentru sosul pregatit la urma puteti sa faceti ce combinatii doriti, in functie de aromele care va plac. Eu am facut un amestec simplu, pentru ca nu toata lumea de la mine din casa iubeste semintele si condimentele de tot felul 😛

Servim cu mare pofta, pentru ca este delicioasa treaba asta!! Daca va intrebati ce este acolo in poza pe scandurica langa pastrama…va spun eu: ceapa!!! Da, da, asa am servit-o eu…cu rosii, ceapa si paine de secara, un adevarat festin!

Pofta buna!


27 Comments

« Tort cu caise, branza si caramel
Clafoutis cu visine si banane »

Comments

  1. Timea says

    July 2, 2012 at 5:56 am

    Minunata pastrama ai facut! As manca si eu mai ales ca de ceva vreme nu mai cumpar nici un mezel din comert :).

    Reply
  2. Buburuza Bubu says

    July 2, 2012 at 7:32 am

    Felicitari!O reteta pe gustu’ meu! hugs

    Reply
  3. Alice Kitchenette says

    July 2, 2012 at 11:28 am

    E asta da idee, arata delicios si cu siguranta este tare gustoasa si sanatoasa caci e facuta in casa…buna idee, am sa incerc!

    Reply
  4. DiaMar bucataria galbena says

    July 2, 2012 at 11:58 am

    O bunatate pastrama aceasta a ta.Te pup!

    Reply
  5. Danutza says

    July 2, 2012 at 12:15 pm

    Super ultra buna!!! Am poftit asa de tare, trebuie sa fug sa-mi fac un sandvis…ce bine era sa am niste pastrama din asta buna sa pun in el :)
    Pup!

    Reply
  6. Carol says

    July 2, 2012 at 5:18 pm

    Ce frumos ti-a iesit! Nu a scazut mai deloc la fiert. Eu adaug si vin alb la fiert :)

    Reply
  7. Haplea says

    July 2, 2012 at 5:46 pm

    Intr-adevar ce este facut in casa este mult mai bun si mai sanatos!

    Reply
  8. The Wandering Oltean says

    July 3, 2012 at 3:33 am

    Excelent a iesit! Mi-asi face un sandwich acum pe loc

    Reply
  9. Poliana says

    July 3, 2012 at 6:04 am

    Timea, multumesc!! Si noi la fel, am renuntat la produsele din magazine! Pup

    Reply
  10. Poliana says

    July 3, 2012 at 6:15 am

    Buburuza, multumesc! Ma bucur ca-ti place! :*

    Reply
  11. Poliana says

    July 3, 2012 at 6:16 am

    Alice, ma bucur ca-ti place! E foarte buna, o alternativa sanatoasa, sa o faci daca ai timp! Pup

    Reply
  12. Poliana says

    July 3, 2012 at 6:16 am

    Mihaela, multumesc! :* Merge de minune cu painea ta cu ceapa! 😉

    Reply
  13. Poliana says

    July 3, 2012 at 6:18 am

    Danutza, :)) ma bucur tare mult ca-ti place, insa imi pare rau ca nu te pot servi cu pastrama. Daca stateai mai aproape de mine, alta era treaba 😛

    Reply
  14. Poliana says

    July 3, 2012 at 6:18 am

    Carol, multumesc! Normal, se poate pune si vin, si orice alt ingredient preferat!

    Reply
  15. Poliana says

    July 3, 2012 at 6:19 am

    haplea, da asa este, chiar daca efortul este putin mai mare…merita! :)

    Reply
  16. Poliana says

    July 3, 2012 at 6:20 am

    @The Wandering Oltean Eu cred ca asta am sa fac dupa ce ajung acasa :))) Nah, ca ti-am facut pofta 😛

    Reply
  17. Mare Maria says

    July 3, 2012 at 6:37 am

    Intradevar este o alternativa mult mai sanatoasa! Si eu sunt adepta gatitului in casa(mai ales de cand au venit copii,treptat,treptat, am inceput sa iubesc bucataria)!Pupici si spor la treaba:)!

    Reply
  18. Simona says

    July 3, 2012 at 11:02 am

    Am si eu pe lista reteta asta!! Si ai dreptate, produsele pregatite in casa sunt mult mai gustoase!
    Pupici

    Reply
  19. Adina says

    July 3, 2012 at 2:21 pm

    Este ademenitoare bunatatea asta de pastrama! O salvez !:)

    Esti un adevarat chef !:)

    Reply
  20. Poliana says

    July 3, 2012 at 8:36 pm

    Maria, asa este…efortul e putin mai mare, dar copilasii merita tot ce e mai bun! :*

    Reply
  21. Poliana says

    July 3, 2012 at 8:37 pm

    Simona, trebuie facuta, ai sa vezi ca dup-aia nu te mai atingi de cele din magazin 😛 Pup

    Reply
  22. Poliana says

    July 3, 2012 at 8:38 pm

    Adina, multumesc pentru aprecieri. Mai am putin pana sa ajung un mare chef…dar numai putin 😛 :))

    Reply
  23. Sidy says

    July 12, 2012 at 1:00 pm

    Intradevar foarte sanatoasa si fara 100 si 1000 de chimicale !
    Imi place mult ce am gasit la tine pe blog !
    Te tzuc cu drag !

    Reply
  24. violeta says

    December 2, 2012 at 11:07 am

    Super arata.Cu sigutanta o sa fac si eu.Dar spune-mi si mie de unde se cumpara ata alimentara?merci mult

    Reply
  25. Anonymous says

    December 9, 2013 at 11:41 pm

    Pot face si cu piept de pui??

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 10, 2013 at 6:22 am

      Sigur ca da, iese la fel de buna 😉

      Reply
  26. Rodici says

    October 20, 2014 at 2:10 pm

    Foarte buna! daaar, unde ati gasit ata alimentara????

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316