Cheesecake cu zmeura si fistic, un cheesecake fara coacere care se prepara intr-o maniera simpla si rapida.
Aceasta varianta de cheesecake – fara coacere – mi se pare o varianta care isi pastreaza mai bine culorile si are o textura mai aerata decat varianta coapta. Partea aerata este data de crema care seamana practic cu un mousse, un mousse de branza si frisca. Aromele pe care le adaugam langa, sunt cele care fac diferenta si adauga savoarea dorita.
Nu am vrut sa incarc foarte mult acest cheesecake, asa ca la partea de arome am ales 3 dintre aromele mele preferate: vanilie, zmeura si fistic. Fiscticul l-am adaugat in crusta, pentru a spori savoarea dar si pentru a inlocui o parte din unt cu aceste fructe uscate minunate. Zmeura am ales sa o pun intre blat si crema de branza pentru ca trecerea dintre cele doua straturi sa fie mai aromata, usor acrisoara, usor dulce si mult mai zemoasa. Vanilia si-a facut loc in crema de branza si este ultima aroma care completeaza acest cheesecake minunat.
Ingrediente
Blat
200 gr biscuiti integrali
50 gr fistic
80 gr unt
1 lingura zahar
Crema de zmeura
300 gr zmeura
3 linguri zahar
1 lingura suc lamaie
3 linguri apa
Crema de branza
400 gr crema de branza
350 ml smantana pentru frisca
130 gr zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
1 praf sare
5 gr gelatina
30 ml apa
Decor
50 gr ciocolata alba
20 gr fistic macinat
zmeura
Preparare
Blat
Pentru acest cheesecake nu am folosit o tava de copt. In schimb m-am ajutat de o farfurie plata (un platou, de fapt) si un inel pentru tort reglabil. Cred ca dimensiunea aleasa pentru cheesecake a fost de 23-24 de cm.
Fisticul (curatat) il punem in robot si il macinam, dar nu foarte fin. Adaugam biscuitii si continuam sa macinam pana cand amestecul devine omogen. Punem lingura de zahar si untul topit (dar racit). Amestecam bine cu o lingura pana cand obtinem o compozitie omogena. Daca aluatul e prea sfaramicios putem sa completam cu 1-2 linguri de lapte.
Punem inelul reglabil pe platou si incercam sa nu ii schimbam pozitia in timp ce punem biscuitii pentru a foma crusta.
Amestecul de biscuiti il punem in interiorul inelului si avem grija sa il distribuim uniform. Apasam biscuitii cu o lingura, cu grija, sa nu deplasam inelul. Dam la rece.
Crema de zmeura.
Zmeura (poate fi si congelata) o punem intr-o cratita impreuna cu apa si o lasam sa fiarba pana incepe sa se ingroase. Adaugam zaharul si mai lasam la fiert pana se apropie de consistenta unei dulcete. Oprim focul si lasam la racit pentru o ora.
Crema de branza
Amestecam branza cu 100 gr zahar pudra intr-un cratita pe foc pana cand se topeste zaharul si amestecul devine caldut.
Gelatina o punem la hidratat in 30 ml apa rece. Dupa 5 minute o punem peste crema de branza si amestecam bine. Adaugam extractul de vanilie. Dam crema la rece pana cand se intareste usor, adica are un aspect cremos, dar inca e suficient de lichida incat se se poata amesteca fara sa faca cocoloase.
Smantana lichida o batem spuma impreuna cu cele 30 de grame de zahar pudra ramase. Incorporam frisca cu miscari usoare (de jos in sus) in crema de branza.
Scoatem platoul cu crusta de biscuiti de la frigider. Deasupra punem crema de zmeura si nivelam bine. Peste crema de zmeura punem crema de branza si nivelam din nou. Dam cheesecake-ul la rece pana a doua zi.
Decor.
A doua zi scoatem cheesecake-ul de la rece si trecem un cutit cu lama subtire intre crema si inel. Dupa ce am facut un tur complet al inelului cu cutitul, incercam sa inlaturam inelul cu grija.
Topim 50 gr ciocolata alba cu o lingura de ulei la bain marie. Cand ciocolata e topita complet o punem intr-un pos cu varful ascutit si decoram frumos cheesecake-ul. Pentru un efect si mai frumos, presaram fistic macinat si zmeura proaspata. Servim imediat, tentatia este mult prea mare pentru a-i rezista.
Pofta buna!
Olivia says
Bine ati revenit pe blog,multumesc frumos pentru reteta.
Paula Gafitescu says
Multumesc si eu Olivia!
Lidia says
Ne-a fost dor de tine…și de rețetele tale superbe. Delicios cheesecake
Paula Gafitescu says
Multumesc frumos pentru intampinare!
Daniela says
Cred ca e putin unt la blatul de biscuiți. Mie nu mi s.a “legat” compoziția. Are o înălțime de 3cm dar se sfaramiteaza cand il feliez. In rest, gustul e bestial.
Paula Gafitescu says
Daca nu se leaga compozitia din prima (depinde si de tipul de biscuiti) se mai poate adauga lapte, 1-2 linguri in functie de nevoie. Ma bucur ca a avut un gust placut