• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Retete de mancare

Somon in crusta cu sos de ardei

Somon in crusta cu sos de ardei

Va place pestele? Somonul…mai exact, va place? Dar ce ziceti de somon cu spanac…suna bine? Inca nu? Atunci imaginativa un somon suculent, aromat cu frunze de spanac si busuioc, invaluit intr-o crusta de aluat frantuzesc 😀 Nici acum nu suna bine?  :))
Uitati-va la poze, cititi reteta (sau invers) si apoi imi spuneti parerea voastra, s-a facut?


Ingrediente
300 gr puff pastry (aluat frantuzesc)
2 trunchiuri de somon
200 gr spanac
2 catei de usturoi
cateva fire de patrunjel
cateva fire de busuioc
sare
piper

Ingrediente sos
2 ardei copti galbeni
50 gr unt
300 ml lapte
sare, piper

Nu a fost o reteta usor de facut, dar stiti de ce? Pentru ca m-am straduit sa fac aluatul frantuzesc acasa. Nu voi vorbi acum despre el pentru ca s-ar lungi foooarte mult postarea dar imi voi face timp de el cu alta ocazie. Asta cu siguranta, pentru ca e mult mai sanatos decat cel din comert!

Bun, considerand ca avem aluatul frantuzesc gata facut – home made sau cumparat (aka foietaj) – putem sa trecem la treaba.

Somonul il curatam de piele. Punem 2 litri de apa pe foc, adaugam sare iar in momentul in care da sa fiarba, adaugam pestele si-l lasam la fiert pentru 5 minute. Oprim focul si lasam somonul in apa pana cand ajunge la temperatura camerei, apoi il dam la rece pentru o ora.

Intre timp ne ocupam de spanac. Eu am folosit congelat (imi ramasese putin in congelator) dar daca aveti proaspat trebuie sa-l opariti 5 minute, scurgeti bine de apa si apoi il tocati marunt.
Peste spanac punem usturoiul pisat, busuiocul si patrunjelul tocate marunt. Adaugam sare si piper dupa gust.

Scoatem somonul din apa, il punem pe servetele absorbante, apoi il condimentam dupa gust.
Aluatul il taiem in doua fasii mai mari decat lungimea pestelui. Pe fiecare bucata de aluat intindem amestecul de verdeturi. Punem bucata de peste peste spanac, si o infasuram in aluat astfel incat sa fie bine acoperita de spanac pe toate partile. Procedam la fel si cu cealalta bucata.

Incingem cuptorul la 200 de grade celsius, introducem rulourile la cuptor, puse in prealabil intr-o tava tapetata cu hartie de copt.  Le coacem pentru 10 minute dupa care micsoram flacara la 180 de grade si le mai coacem pentru 25 de minute.


Cat timp pestele sta la cuptor ne putem apuca de sos, foarte bun de altfel. E prima data cand il fac dar am ramas placut surprinsa, si asta pentru ca eu aveam tendinta de a evita ardeiul in mancare.

Punem untul la topit intr-o tigaie, taiem ardeiul julien, dupa ce i-am tras o spalatura buna, si-l lasam la calit 4-5 minute. Adaugam si laptele si lasam totul la fiert pentru cca 20 de minute. Cand ardeiul e bine patruns oprim focul. Ca sa formam sosul punem compozitia in blender si-l lasam pe dumnealui sa se ocupe de treaba asta.

Sper ca n-ati uitat de peste, nu?
Cand vedem ca are o crusta aurie oprim focul si scoatem tava din cuptor. Il lasam putin sa se odihneasca, dupa care putem sa ne delectam cu mancarica asta demna de sarbatoare, stropita din abundenta cu sos de ardei. Merge de minune in combinatia asta, trust me 😉

Pofta buna!


26 Comments

Dulciuri diverse

Bomboane rafaello

Bomboane rafaello

Cred ca toata lumea stie cum sunt bomboanele rafaello,  probabil multi dintre voi  ati si incercat sa le faceti acasa, deci nu aduc o reteta nemaiauzita 😛 Insa un lucru e sigur, azi vin cu varianta mea, care a iesit asa la a 3-a incercare de genul, si care e cea mai buna dintre toate cate le-am incercat/mancat. Puteti sa o testati daca nu ma credeti 😛
Ce-mi place mie la reteta asta, dar cred ca deja v-ati prins, e ca se face fffff usor 😛 Trebuie doar amestecate toate si gata.

Bomboane rafaello_1

Ingrediente
100 gr unt
100 ml smantana grasa
200 gr zahar
250 gr lapte praf
50 gr napolitane sfaramate
150 gr nuca cocos + 50gr pt decor
alune de padure

Topim untul cu smantana pe foc, si adaugam zaharul. Amestecam pana cand zaharul si untul sunt complet topite. Lasam putin la racorit cat timp ne ocupam de restul ingredientelor.
Foile de napolitana le sfraraman bine, ori la robot ori cu sucitorul. Punem peste ele laptele praf, nuca de cocos si amestecam. Adaugam utul si transformam totul intr-o pasta. Daca e prea tare se mai poate pune smantana.

Formam bilute uniforme pe cat posibil, iar in mijlocul fiecareia punem o aluna de padure. Operatiunea asta a durat cel mai mult, dar nu va descurajati pentru ca e distractiva pana la urma, daca privim partea plina a paharului  – e ca si cum ati modela plastilina.
Tavalim biluta prin nuca de cocos, si dam la rece pentru cel putin 2 ore. Mie mi-au iesit 57 de bucati, din care abia am reusit sa gust una., deci urmeaza curand o noua portie.

Vai ce scurta am fost azi! Dar nu asta conteaza, ci faptul ca va las in compania unor bomboane delicioase: Rafaello!

Pofta buna!

Bomboane rafaello_2


17 Comments

Torturi

Lemon Blueberry Cake

Lemon Blueberry Cake

Am promis ca vin cu tort, asa ca azi ma prezint in fata voastra cu un SUPER tort!  Sunt eu mare amatoare de ciocolata, si dulcele nu prea pot sa-l ridic la rang suprem decat daca are ciocolata (hai ca as mai putea-o inlocui si cu branza, ca sa nu fiu asa stricta) daaaar, acest tort nu are pic de ciocolata, si totusi m-a fermecat si cucerit forever!! Da, are branza e drept, dar mai are afine, dupa care sunt topita mai nou, si lemon curd!!!
Dada, lemon curdul pe care l-am folosit si la inghetata si despre care v-am zis eu ca nu l-am folosit tot, si ca mai urmeaza ceva dulce si extrem de bun cu el.

Tortul acesta asteapta de ceva vreme sa fie postat, trebuie sa marturisesc ca l-am facut cu o luna in urma, si acum nu au mai ramas decat pozele si amintirea unui tort reusit care-si cere clar repetitia. Dar am si o scuza buna, de fapt mai multe, stiti voi : concediu, post, aniversari 😛

Ca sa nu lungim vorba prea mult, trecem repede la reteta. Daca nu aveti lemon curd ramas (sau facut asa din intamplare :P) reteta o puteti lua de aici

Lemon Blueberry Cake_1

Ingrediente blat:
2 cani + 2 linguri faina
1 plic praf de copt
1 lingurita sare
1 cana zahar
3 cani afine proaspete + 1 lingura faina
1/2 cana iaurt
1/2 cana lapte
2 lingurite esenta de vanilie
2 linguri suc de lamaie
200 gr unt
4 oua mari

Crema: 
100 gr lemon curd

Decor:
400 gr branza philadelphia
150 gr unt 80% grasime
300 gr zahar pudra
100 gr lemon curd

Lemon_Blueberry_Cake_2

Nu este foarte complicat de facut, chiar destul de usor as putea zice, trebuie sa fim atenti la cantitati si la pasii de executie iar rezultatul va fi mai mult decat multumitor!

Pentru blat e bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Intr-un vas mare cernem faina impreuna cu praful de copt si sarea, lasam deoparte.
In alt vas amestecam iaurtul, laptele si esenta de vanilie.

Afinele le spalam bine, le scurgem de apa, apoi le amestecam cu doua linguri de faina si le lasam la odihna.

Untul moale il mixam cu zaharul pana acesta din urma e bine incorporat (cca 10 minute), adaugam cate un ou pe rand si mixam bine dupa fiecare.

In compozitia de unt si oua adaugam jumatate din cantitatea de faina, apoi cea de lapte, si terminam cu faina.. Dupa fiecare adaugare incercam sa incorporam cat mai bine ingredientele. La sfarsit adaugam si afinele.

Cuptorul il incingem la 180 de grade. Pregatim o tava de dimensiuni 25/35 cu hartie de copt. Turnam compozitia pentru blat in tava si o lasam la copt pentru 25-30 de minute. Facem testul cu scobitoarea dupa 25 de minute, daca iese curata oprim focul, altfel il mai lasam cateva minute.

Cand e gata blatul il scoatem din cuptor si-l lasam la racit.
Intre timp putem sa trecem la crema pentru decor.

Lemon Blueberry Cake_3

Untul moale se mixeaza cu zaharul pudra timp de cateva minute, se adauga crema de branza treptat si mixam  pana obtinem o crema fina si pufoasa. La sfarsit incorporam usor lemon curdul cu miscari de jos in sus. Lasam crema la rece pana cand este suficient de intarita pentru ornare, sa nu cumva sa o gustati inainte pentru ca s-ar putea sa ramaneti fara crema (la cat e de buna)!!!

Suntem aproape de final cu tortul, mai avem ornarea…aici fiecare dupa inspiratie 😀
Eu am taiat blatul in 3, am pus un blat pe un platou dreptunghiular, apoi 1/3 din lemon curd-ul pus deoparte pentru crema, alt blat si tot asa pana la final – noroc ca sunt doar 3 bucati de blat!!

Acoperim tortul cu crema facuta pentru ornat, il imbracam intr-un strat generos, ornam cu afine si-l dam la rece…putin, asa cat ne tine pofta departe de el.

Combinatia branza, afine si lemon curd a fost divina, chiar si pe cei carora nu le place lamaia in deserturi i-a cucerit. Dulce, acrisor si aromat sunt cuvintele care-l descriu foarte bine, dar gata cu laudele :P, va las sa-l admirati si ‘degustati’.

Enjoy!!!

Lemon Blueberry Cake_4

Reteta de blat e adaptata de pe : Sweetapolita


35 Comments

Muffins/Cupcakes

Cupcakes cu mure – Blackberry cupcakes

Cupcakes cu mure – Blackberry cupcakes

Murele imi plac foarte mult, dintre fructele de padure, alaturi de capsune, ocupa loc de frunte. Daca stau sa ma gandesc nu stiu exact ce fructe nu-mi plac mie, poate ar fi cateva dupa care nu ma dau in vant, dar n-as refuza o portie daca mi s-ar oferi.
Azi am ales o reteta draguta de cupcakes cu MUREE!!! Mi-a placut foarte mult cum murele au colorat blatul, si au iesit nu negre, ci putin mov.

Si daca tot e weekend, cert este ca meritam sa ne rasfatam cu ceva duuuulce, rapid de facut, aratos.

Blackberry cupcakes_2

Ingrediente pentru 16 cupcakes (mari) sau 22 mai mici (cum am facut eu)
100 gr unt
300 gr faina
2 oua mari
150 gr zahar
350 ml mure
1 lingurita es vanilie
1/2 praf de copt
1/2 lingurita sare
100 ml lapte

Topping
200 gr crema de branza
60 gr zahar
1 lg zahar vanilat
200 ml frisca lichida
1 plic intaritor (daca e necesar)

Sos mure
100 gr mure
1 lingura zahar

Blackberry cupcakes_1

 

Untul, ouale si laptele sa fie scoase din timp de la frigider, cu cel putin o ora inainte, asa ca sa putem lucra frumos cu ele si sa nu avem surprize neplacute!

Mixam untul cu zaharul. Cat?? Eu mai mult de 10 minute nu zabovesc la treaba asta. Intr-un bol amestecam faina, sarea si praful de copt. Separat amestecam ouale, adica le batem putin cu telul, impreuna cu laptele.
Turnam jumatate din compozitia cu oua si lapte peste unt, apoi jumatate din compozitia de faina si mixam la viteza mica pana la omogenizare. Procedam la fel si cu cantitatile ramase.

Murele le spalam si le pisam putin cu furculita, asa incat sa iasa zeama din ele. Eu n-am vrut sa murdaresc blenderul pentru treaba asta. Adaugam esenta de vanilie si murele zdrobite in compozitie si amestecam usor cu o spatula.

Ok, acum ca am terminat treaba mai grea, pregatim hartiute pentru cupcakes. Eu am facut 22 de bucati din ingredientele de mai sus, pentru ca am vrut portii mai mici ca sa pot multumi mai multa lume. Daca nu aveti probleme de genul asta, puteti sa faceti si 16 bucati, ce vor iesi mai mari e drept.

Cuptorul in incalzim la 180 de grade. Umplem formele de cupcakes cu compozitie pana la jumatate (daca faceti 22 bucatele, daca faceti standard, le umpleti 3 sferturi) si le introduceti la cuptor pentru 18-20 de minute.

Vor creste frumos, iar blatul va fi nici foarte uscat, nici foarte umed. Mie mi-a placut foarte mult atat culoarea data de mure, dar si textura lor.

Cat timp lasam prajiturele sa se raceasca ne apucam de topping.
Crema de branza o mixam cu zaharul pentru 3 minute, adaugam frisca treptat si mixam incontinuu. Adaugam si zaharul vanilat. Daca crema nu se intareste suficient, putem sa adaugam un plic intaritor de frisca. Dam crema la rece.

Pentru sirop, spalam murele si le punem pe foc impreuna cu lingura de zahar. Lasam sa fiarba pentru cateva minute dupa care il strecuram si lasam la racit. Dada, eu de data aceasta nu am vrut sa simt/vad seminte de mure in sos, ci l-am vrut mai fin 😛

Cand s-au racit si prajiturele si siropul putem sa ne apucam de ornat. Punem crema pe fiecare cupcakes, ii dam forma dorita iar deasupra ‘stropim’ cu putin sos.

Rapide, nu? Si bune??? Daca nu ma credeti, va trebui sa le incercati si sa-mi dati repede de veste!

Enjoy!

 

Blackberry cupcakes_3


22 Comments

Tarte/Placinte sarate Aperitive

Placinta cu dovlecel si morcovi

Placinta cu dovlecel si morcovi

Este a doua oara cand fac aceasta placinta, si pot sa spun doar atat: este extrem de gustoasa. M-a cucerit de cand am vazut-o pe blogul Laurei Adamache, asa ca am fost nevoita sa o fac. Am mai umblat eu la gramaje, la ingrediente, dar ideea a ramas aceeasi: contine morcov si dovlecel.

Ingrediente:
5 oua
600 gr dovlecel
200 gr morcov
150 gr faina
1/2 praf de copt
1 lingura sare
piper
1 ceapa mare
100 gr cascaval
100 gr cas
100 ml ulei

Pregatim din timp morcovul si dovlecelul: ii curatam, ii spalam si-i dam pe razatoarea cu gauri mari.
Intr-un castron amestecam faina cu sarea si praful de copt.

Separat dam casul si cascavalul prin razatoare. Ceapa o taiem marunt si o punem peste branzeturi. Tot acolo adaugam si dovleceii si morcovii scursi de apa.
Ouale le batem putin cu furculita, adaugam uleiul si le turnam peste amestecul de branzeturi cu legume si omogenizam.

Adaugam si faina cernuta in compozitie, si amestecam bine pana la omogenizare. Adaugam piper dupa gust si sare daca mai este nevoie.

Preincalzim cuptorul la 190 de grade si pregatim o tava de dimensiuni 24/24cm. Ungem tava cu unt iar baza o tapetam cu hartie de copt.

Dam tava la cuptor pentru 30-35 de minute pana este rumenita frumos deasupra.
Eu am lasat-o sa se raceasca dupa ce am scos-o din cuptor, apoi am servit-o cu mare pofta!

Este o reteta foooarte usor de facut, numai buna pentru zilele cand aveti multa treaba prin casa, sau cand vi se anunta musafiri. Eu am pregatit cele mai frumoase bucati pentru voi. 😉

Pofta buna!


16 Comments

Dulciuri diverse Dulciuri de post Inghetata

Salam de biscuiti cu inghetata de banane

Salam de biscuiti cu inghetata de banane

In timpul postului obisnuiesc sa fac tot felul de dulciuri, dar simt lipsa inghetatei. Asa ca ieri ma tot gandeam cum as putea sa fac si o inghetata de post. Aveam la dispozitia lapte de cocos, soia si banane (vazusem eu pe mai multe bloguri inghetata de banane) si trebuia sa gasesc si ceva ce ar lega compozitia. Intr-un final am gasit si solutia, asa ca pot sa va prezint azi o inghetata delicioasa de post, dar nu asa simpla, ci acompaniata de o rulada de biscuiti – aka ‘salam’ – delicioasa.

Salam de biscuiti cu inghetata de banane_2

Ingrediente salam de biscuiti
280 gr biscuiti
120 ml apa
70 gr margarina
2 linguri zahar
50 gr rahat
50 gr merisoare uscate
50 gr nuci
2 linguri nuca de cocos
3 linguri cacao
1 lingurita zahar vanilat
1 lingurita esenta de rom
nuca de cocos pt presarat

Salam de biscuiti cu inghetata de banane_1
Cu salamul de biscuiti treaba e simpla, stiti voi. Mie imi place sa pun de toate in el, asa incat am adaugat si rahat, nuca si merisoare uscate (acestea tin cu succes locul stafidelor, eu le prefer pentru ca sunt putin mai acrisoare) Puteti sa eliminati ce nu va place din lista de ingrediente, insa sa aveti grija la cantitatea de lichid, s-ar putea sa nu fie nevoie de tot.
Merisoarele le punem la macerat in putina apa, si le lasam asa cel putin jumatate de ora.

Biscuitii ii rupem cu mana, nu foarte marunt, ii punem intr-un castron. Adaugam rahatul taiat bucatele, merisoarele si nuca maruntita, apoi nuca de cocos si le amestecam bine.

Punem apa cu zaharul si zaharul vanilat pe foc, cand e bine incalzita adaugam si margarina si amestecam bine pana cand e topita complet. Adaugam cacaoa si esenta de rom.

Turnam compozitia lichida peste amestecul de biscuiti si ‘framantam’ putin pana ajungem la o compozitie legata. Eu nu aloc mult timp acestui pas pentru ca imi place sa simt bucati mai mari de biscuiti.
Pregatim o folie alimentara, punem amestecul de biscuiti, ii dam o forma de sul, presaram cocos pe deasupra, si-l introducem la frigider pentru cel putin doua ore.

Ingrediente inghetata de banane
4 banane mari coapte
200 ml lapte de cocos
100 ml lapte de soia
3 lingurite amidon
1 lingura miere

Laptele de cocos si cel de soia il punem pe foc, adaugam lingura de miere si lasam putin la incalzit. Amidonul il punem intr-un castron mic, peste el punem 2 linguri de lapte caldut si amestecam bine pana la omogenizare. Turnam compozitia peste laptele ramas, punem din nou pe foc (mic) si lasam sa fiarba putin pana se ingroasa. Dam deoparte compozitia si o lasam la racit. Cand a ajuns la temperatura camerei putem sa ne apucam de banane.

Bananele le punem in blender si le facem pasta. Peste ele turnam compozitia de lapte cu amidon si amestecam usor cu telul. Turnam amestecul intr-un vas si dam la congelator. Din jumatate in jumatate de ora scoatem vasul si amestecam pentru a sparge acele de gheata. Repetam aceasta operatiune de 3-4 ori.

Cand inghetata e intarita suficient putem sa portionam dupa preferinta rulada de biscuiti, iar peste ea punem un glob de inghetata. E o combinatie delicioasa, o multitudine de arome te invaluie la fiecare inghititura!

Initial am vrut sa fac doar inghetata, dar pentru ca am primit cerinte de salam de biscuiti, nu am putut sa refuz…iar in final vedeti si voi, a iesit o bunatate.

Sunt convinsa ca acest desert se poate face si in varianta normala si ar fi extrem de delicios, dar va las pe voi sa incercati si poate imi spuneti cum a iesit.

Enjoy!

Salam de biscuiti cu inghetata de banane_3


20 Comments

Inghetata

Inghetata cu lemon curd si afine

Inghetata cu lemon curd si afine

Nu se putea sa nu incerc si eu lemon curd-ul, si daca tot l-am incercat am zis sa fac si ceva bun cu el.
Am ales inghetata pentru ca e desertul cel mai bun pe caldurile astea. Si nu regret deloc, pentru ca a iesit o inghetata delicioasa!!! Printre cele mai bune inghetate facute de mine pana acum. Si se face atat de usor, doar lemon curd-ul ce mai dureaza, ca inghetata din 2-3 miscari e gata.

Inghetata cu lemon curd si afine_3
Lemon curd
cca 180 ml suc lamaie – sucul de la 2 lamai mari
coaja rasa de la doua lamai
180 gr zahar
90 gr unt 85%
3 oua medii
1/2 lingurita zahar vanilat


Lamaile se spala bine cu buretele de sarma, se storc de suc, apoi coaja se rade intr-un vas separat. Eu am avut doua lamai maaari, si a rezultat 180 ml de lichid.
Ouale le batem cu telul, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilat, si mixam cateva minute pana cand ouale se deschid la culoare.

Punem pe foc sucul de lamaie, coaja rasa de lamaie si ouale si amestecam bine ca sa nu obtinem omleta in loc de crema :P. Cand amestecul e omogen adaugam si untul si mai lasam pe foc 10 minute. Compozitia trebuie sa fie asemanatoarte unei budinci mai subtiri. La racire se va intari considerabil. Luam vasul de pe foc, il acoperim cu folie alimentara si lasam curdul la racit.

Iese in jur de 400-450 gr de lemon curd. Eu am oprit 200 gr din el, restul l-am dat la frigider pentru o alta delicatesa ce vine in curand.

Ingrediente inghetata
200 gr lemon curd
150 gr iaurt gras grecesc
300 ml smantana dulce grasa
100 gr afine
60 gr zahar pudra


Pentru inghetata procedeul este extrem de simplu.
Smantana o mixam 1-2 minute cu zaharul pana acesta din urma se dizolva, adaugam iaurtul, lemon curdul si omogenizam. La sfarsit incorporam afinele.

Pregatim o forma pentru congelator, o tapetam cu folie alimentara si turnam compozitia de inghetata.
Lasam la congelator pana la intarirea completa. La aceasta inghetata am sarit peste procedeul de amestecare, si cu toate acestea am obtinut o inghetata cremoasa si extrem de gustoasa.

Eu una m-am indragostit de inghetata asta!!! Mai mult de jumatate din cantitatea facuta am mancat-o eu singura.

Inghetata cu lemon curd si afine_1
Enjoy!


30 Comments

Clatite Ovo-lacto-vegetarian

Clatite cu spanac la cuptor

Clatite cu spanac la cuptor

Clatite le iubesc oricum, fie ele dulci, fie sarate. Spanacul din nou este printre favoritele mele, iar in combinatie cu clatite a rezultat una din mancarile pe care le-as putea consuma oricand, si ori de cate ori pe zi, atata timp cat nu depasesc masura, sa nu uitam si de asta .

Clatite cu spanac la cuptor_1
Ingrediente clatite (reteta mea preferata)
1 cana lapte
1 cana apa minerala
1/2 cana smantana
1+ 1/2 cani faina
1 lingura zahar
1 lingurita sare

Umplutura
1 lingura ulei
300 gr spanac
150 gr branza de vaci
200 gr cascaval
2 linguri smantana
sare
piper
usturoi

In plus pentru stropit 2 linguri smantana.

Clatite cu spanac la cuptor_2

Pentru inceput ne ocupam de clatite.
Ouale le batem usor, adaugam sarea si zaharul si mai mixam putin. Adaugam smantana, faina,lapte si apa minerala in reprize, alternand faina cu ingredientele lichide pana obtinem consistenta dorita. este bine sa facem clatitele putin mai groase ca de obicei. Coacem clatitele dupa procedeul bine cunoscut, si le lasam deoparte.

Nici umplutura nu este mai greu de facut.
Curatam cativa catei de usturoi si ii tocam marunt. Eu am pus vre-o 4 catei mai mari, imi place sa simt gustul usturoiului 😀 Daca nu va place, puteti sa renuntati la el.
Eu am avut spanac congelat si a fost usor sa trec la pasul urmator, dar daca folositi spanac proaspat, atunci il spalati bine, il opariti 5 minute, dupa care il lasati la scurs. Cand s-a racit il tocati marunt. Acum putem trece impreuna la pasul urmator.
Punem lingura de ulei iintr-o tigaie teflonata, adaugam usturoiul si lasam la calit 1 minut,la foc mic, dupa care punem spanacul, il calim 1 minut, apoi punem smantana si lasam asa la foc mic pentru cateva minute.
Luam spanacul de pe foc, si-l lasam putin la racorit.
Adaugam branza maruntita si cascavalul ras, sare si piper dupa gust, apoi amestecam bine.

Umplem fiecare clatita cu amestecul de spanac cu branza, o rulam sau formam triunghiuri.
Pregatim un vas termorezistent, il ungem cu unt, iar cuptorul il preincalzim la 190 de grade.
Asezam clatitele in vas, le stropim cu smantana apoi le introducem la cuptor pentru 20 de minute.

Servim clatitele cat sunt calde.
O bunatate, ce mai!!
Clatite cu spanac la cuptor_3


20 Comments

Torturi

Chocolate cake si o aniversare

Chocolate cake si o aniversare

Uite asa se face ca ieri a fost ziua mea. A mai trecut un an, am mai adaugat experienta de viata, si sper ca nu a fost degeaba si am invatat ceva din tot ce a fost.
A fost un an incarcat, cu bucurii fel de fel, cu evenimente frumoase care au lasat in urma amintiri placute, dar si cu evenimente triste care au lasat in urma dezamagiri. Despre cele din urma nu as fi vrut sa vorbesc, dar din pacate viata nu e mereu frumoasa, cateodata te pune in situatii care iti lasa un gust amar, cateodata faci lucruri care in mod normal nu le-ai fi facut, iar apoi suporti consecitele. Dar asta este viata, trebuie sa trecem peste toate incercarile, sa zambim si sa mergem mai departe cu curaj.
Gata cu intristarea, acum nu este momentul potrivit. De azi vreau sa ma gandesc doar la partile bune, care m-au facut fericita, m-au facut sa ma simt mai buna, mai implinita, sau la cele care mi-au taiat respiratia pentru o clipa mica.

Chocolate cake_3

Cati ani am implinit? 😀
Nici prea multi, nici prea putini, si cu toate ca poate mi-as fi dorit ca anii sa nu se adune cu asa repeziciune in buchetul vietii mele, uite ca am strans 29 de anisori 😛

Am avut o zi incarcata, de dimineata cu treaba prin casa si bucatarie, doar erau asteptati musafirii, iar eu trebuia sa-mi etalez calitatile de gospodina ‘desavarsita’ :)) Daca am reusit, imi vor spune ei.

Partea cea mai comica a serii, care trebuie sa spun ca a durat cam mult, a fost ca timp de 4 ore n-am avut curent, si am stat toti la masa la lumina lumanarilor :)) Asa o zi romantica de mult n-am mai avut 😛
Pana la urma toata lumea s-a distrat, iar pana de curent cu siguranta v-a ramane o amintire frumoasa, cu o amprenta mare in desfasurarea eveimentelor.

Tortul? Daaaa…am avut ceva de lucru la el, si normal ca nu putea fi cu altceva decat cu ciocolata, muuuulta ciocolata! 😉

Blatul de la tort e acelasi ca si la prima mea opera de arta :P, normal ca nu putea fi altul avand in vedere ce bun e, ce usor de facut si ce bine se comporta zile intregi (in caz ca rezista atat).

Chocolate cake_1

Ingrediente crema alba:
250 gr mascarpone
200 gr ciocolata alba
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita esenta de vanilie

Ingrediente crema neagra:
250 gr unt
200 gr ciocolata neagra
50 gr cacao
200 gr zahar pudra
50 ml smantana pentru frisca
1 pastaie de vanilie

Chocolate cake_6

Prima data facem blaturile, dupa procedeul explicat aici, le lasam la racit, timp in care ne apucam de crema.
Daca o sa va intrebati cum am putut sa coc atatea blaturi pe caldura asa mare, secretul e ca m-am apucat de tort la ora 12 noaptea :)) iar crema si asamblarea am facut-o dis-de -dimineata ca sa nu ma prinda canicula de afara.

Crema alba o vom face prima data, dar inainte de a ne apuca de ea scoatem untul pentru crema neagra din frigider.
Punem frisca pe foc iar cand ajunge la punctul de fierbere o luam de pe foc, adaugam ciocolata alba si amestecam pana la omogenizare. Lasam la racit, dupa care o punem la congelator pentru jumatate de ora, sau daca aveti timp si va ganditi cu o seara inainte la crema, o puteti lasa peste noapte la frigider. Eu pana in momentul asamblarii nu eram foarte hotarata ce crema fac, asa ca am fost nevoita sa o pun la congelator. Se poate lasa chiar si o ora acolo, daca nu se raceste suficient intr-o jumatate de ora.
Cand e rece bine o mixam pana devine pufoasa, apoi incorporam mascarponele (mixat putin inainte) ajutandu-ne de mixer la viteza mica. Punem crema la rece si trecem la partea neagra.

Ciocolata o topim la microunde sau pe bain-marie, si o lasam la racit. Eu am dat-o la frigider pentru 10-15 minute, tot din lipsa de timp. E necesar ca ea sa ajunga la temperatura camerei.
Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pudra timp de cateva minute pana devine pufos si aerat. Adaugam cacaoa si mai mixam 1-2 minute pana este incorporata complet.

Incorporam ciocolata topita si racita la temperatura camerei in crema de unt, o adaugam treptat mixand incontinuu.
Pastaia de vanilie o despicam cu ajutorul unui cutit cu varf ascutit, iar semintele le scoatem cu grija si le adaugam in crema. Mixam pentru inca un minut.
Adaugam smantana pentru frisca si mai mixam pana cand obtinem o crema fina. Lasam la rece pentru jumatate de ora, minim.

Chocolate cake_5
Ok, acum trecem la asamblare…cred ca aici mi s-a parut partea mai complicata. Nu a iesit asa cum as fi vrut eu, poate din cauza emotiilor, a lipsei de timp, dar clar este ca as fi vrut sa arate mult mai bine 😛

Pregatim un platou pentru tort. Blaturile de tort le taiem in doua, punem un blat pe platou, crema alba, blat…si tot asa pana la terminarea blaturilor. Eu am pus la mijloc crema neagra si in rest crema alba.

Crema neagra ramasa o folosim pentru ornare. Ungem bine tortul cu crema asa incat sa-l acoperim complet, apoi incercam sa o nivelam. Dupa ce l-am acoperit, uniform pe cat posibil, incepem sa formam modelul. Pornim de la baza tortului: tinem o spatula speciala pentru intins crema (sau un cutit cu lama lunga si rotunjita la varf) la 45 de grade cu o mana, iar cu cealalta mana incercam sa invartim platoul. Apasam putin (foarte putin) cu spatula astfel incat sa formam adancituri in crema. La fel procedam si deasupra tortului.

Huh, asta a fost partea mai grea, eu am stricat modelul de cateva ori, si apoi l-am refacut, deci nu e nicio problema daca nu iese din prima.
Putem sa-l lasam asa, sau sa presaram mure deasupra.

Il lasam la rece pentru cel putin 2 ore, dupa care portionam dupa preferinta. A iesit bun de tot, si extrem de ciocolatos. A fost demn de o aniversare! Enjoy!!

Chocolate cake_2

Sursa pentru crema neagra si aspect Chocolate cake deluxe.


36 Comments

Premii

Liebster Blog Award

Liebster Blog Award

Draga de Simo s-a gandit ea sa ma nominalizeze pentru o leapsa. Nu am cum sa ma supar pentru asta, nici pentru leapsa care e draguta pana la urma, iar pe Simona nici atat pentru ca e o scumpica!
Leapsa asta are cativa pasi de urmat, poate la prima vedere sunt usori…dar pana la urma iti dai seama ca te pun la meditatie, nu gluma!

Iata pasii…

1.   Post the Liebster Award image on your blog.
2.   Each person must post 11 things about themselves.
3.  Answer the question the tagger has set for you plus create 11 question for the people you’ve tagged to answer.
4.   Choose 11 people and link them in your post.
5.   Go to their page and tell them.
6.   Remember no tag backs!

Iata rezolvarea…
1. Imaginea dupa cum vedeti se afla la loc de frunte 😉
2. Ooo, 11 lucruri despre mine. Aici mi s-a parut partea cea mai dificila, nu pentru ca n-as avea atatea de spus, sau pentru ca as avea mult mai multe, ci pentru ca e greu sa aleg pe acelea 11 care sa merite sa fie spuse aici. Totusi haideti sa vedeti ce-am ales:

2.1 Mancarea mea preferata e desertul
2.2 Nicio dimineata nu trece fara sa beau un pahar de lapte
2.3 Imi place sa merg pe jos, fac zilnic aproximativ 9 kilometri 😀 
2.4 Am crescut singura cu mama de la varsta de 5 ani, tatal meu a fost chemat prea repede la Doamne-Doamne.
2.5 Imi place sa fac cumparaturi – mai putin cadouri pentru ca uneori mi se pare foarte greu sa-l nimeresti pe cel bun
2.6 Trandafirii galbeni sunt florile mele preferate, nu ma intrebati de ce 😛
2.7 Albastrul e culoarea mea preferata, m-as imbraca doar in albastru daca s-ar putea…in schimb urasc rozul.
2.8 Prefer marea mult mai mult decat muntele
2.9 Pe cat posibil folosesc produse de la bunicii mei in preparatele pe care le fac
2.10 Sunt o fire energica si ma plictisesc repede
2.11 Cel mai mult apreciez la oameni sinceritatea
3. Acum trebuie sa raspund la intrebarile puse de Simona, care a fost cam lenesa si le-a preluat de la persoana ce a nominalizat-o, lucru pe care probabil il voi face si eu 😀
1. Ce visai sa te faci cand erai mica?
— medic (far away de ceea ce sunt acum :P)
2. Unde ti-ar placea sa pleci in vacanta (e vis, cheltuielile nu conteaza)?
–– Bora Bora
3. Ce stil iti place cel mai mult? (sport, casual, elegant etc)
— elegant
4. regreti parti din viata ta, anumite actiuni, decizii luate, ai schimba ceva?
— nu se poate spune neaparat ca regret, dar poate unele lucruri le-as fi facut altfel
5. Cine este persoana care te-a influentat cel mai mult?
— sotul meu
6. ce faceti cu hainele pe care nu le mai purtati?
— incerc sa le donez altor persoane
7. Ca bloggerite cred ca toate ati participat la campanii de testare. Care a fost produsul cel mai impresionant pe care l-ati recomandat apoi cu caldura, l-ati recumparat etc.?
— inca sunt noua in domeniu, dar imi plac produsele Delimano si le recomand cu incredere
8. La capitolul ingrijire, ce va preocupa cel mai mult (fata, par, corp, unghii etc.)?
— fata si corpul in egala masura, nu poate fi una bine fara alta 😉
9. ai anumite aspiratii, iti pui target in anumite actiuni? 
— mereu incerc sa duc la capat treaba inceputa, si mereu incerc sa o fac cat mai bine cu putinta
10. S-a intamplat sa va impresioneze un film in mod deosebit? (lacrimi, poate, dar si sa va faca sa schimbati ceva in viata voastra, sa aveti o epifanie moment de claritate)
— mi-a placut foarte mult Lista lui Schindler
11. Daca se intampla ceva si trebuie sa impachetati o singura valiza, mica, in graba, care sunt lucrurile care ar avea prioritate? 
— aparatul foto, cateva haine si produse de ingrijire personala…dar neaparat as lua cu mine si familia

Dupa cum am spus trimit si eu mai departe aceleasi intrebari, nu din comoditate, dar ma asteapta zile de foc, o sa mai vorbim despre asta.

4. Sa nominalizez 11 persoane iar a fost o sarcina dificila, pentru ca sunt atat de multe bloguri pe care le apreciez (toate pe care le urmaresc si le citesc cu placere), dar ca sa duc la bun sfarsit si pasul acesta va prezint doar 11 din blogurile care imi plac, in ordine aleatorie:

4.1 Miha – Dulciuri fel de fel 
4.2 Antonina – Dulcegarii culinare
4.3 Andie – Retete veggie
4.4 Alina C- Sotie fericita
4.5 Angelica – Angel’s food
4.6 Cristina – Diva in bucatarie
4.7 Angela- Delicious flavours
4.8 Dorina – restaurantul de acasa
4.9 Flory – retete fel de fel
4.10 Sara&Miki – Culorile din farfurie
4.11 Mihaela- Diamar
5. Indata am sa fac si lucrul acesta
6. No tags back!!!


10 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316