• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Aluat sarat Tarte/Placinte sarate

Quiche cu conopida – Cauliflower Quiche

Quiche cu conopida – Cauliflower Quiche

Gata cu dulciurile, azi am pregatit un quiche delicios cu conopida! Poate ca suna ciudat, dar va asigur ca este o mancare reusita. Aveam conopida in frigider si eram in dubii. Oare ce sa fac cu ea? Budinca am tot mancat, desi este tare gustoasa…cu maioneza tocmai facusem ziua trecuta, ciorba la fel. Scotocind prin congelator am gasit niste foi de placinta ramase de la nu stiu ce, si atunci mi-a venit ideea….de quiche cu conopida!!!

Quiche cu conopida - Cauliflower Quiche

Ingrediente

1/2 pachet foi placinta
500 gr conopida
1 ardei mare
1 ceapa
1/2 leg de marar

3 oua
1 cana lapte
3/4 cana smantana
sare,Ā piper
150 gr telemea

Quiche cu conopida - Cauliflower Quiche

Quiche-ul se face in mod normal cu altfel de aluat, dar am zis ca nu se supara nimeni daca eu ma folosesc de ce am prin casa, asa ca am decongelat foile si am trecut la treaba. Daca faceti aluat de quiche atunci meritati laudele mele, dar oricum ati proceda iata ce trebuie sa facem pe urma.

Conopida o punem la fiert in apa cu sare, pentru 15 minute. O scurgem de apa si o lasam deoparte.

Ardeiul si ceapa le taiem julien sau ceva de genul, iar mararul il tocam marunt.

Separat batem usor ouale cu furculita, adaugam smantana, laptele, mararul tocat, sare si piper dupa gust.

Pregatim o tava de tarta/quiche, o ungem bine cu unt si asezam frumos foile de placinta. Incalzim cuptorul la 180 de grade si coacem foile, doar pe ele, pentru 10 minute.

Scoatem tava din cuptor, asezam buchetelele de conopida – pe care eu le-am maruntit putin – ardeiul si ceapa uniform. Peste legume turnam amestecul de oua, lapte si smantana apoi presaram telemeaua data pe razatoarea cu gauri mari.

Introducem tava la cuptor, tot la 180 de grade, pentru 30-40 de minute pana se rumeneste frumos.
Azi am fost scurta si la obiect, dar si reteta a fost pe masura. Mi-a placut tare mult ca a fost usor de facut, iar gustul nu m-a dezamagit. Ce cauta rosiile acelea in poza?? Initial ma gandisem sa pun si rosii in umplutura, dar apoi m-am razgandit si am zis ca sunt mai bune asa, servite alaturi de o portie mare de quiche šŸ˜›

Pofta buna!!

Quiche cu conopida - Cauliflower Quiche


6 Comments

Cheesecake Dulce Romanie

Cheesecake cu levantica / Lavender cheesecake

Cheesecake cu levantica / Lavender cheesecake

Levantica – o adevarata provocare pentru mine! De ce? Pentru ca e pentru prima oara cand o folosesc in mancare, si chiar cu reticenta as putea spune. Cine m-a determinat? Din nou CatalinaĀ pentru provocarea lunii augustĀ Dulce Romanie, a carei gazda este. Cand am citit temele alese, prima mi se parea simpla, cea cu reteta care sa aminteasca de copilarie, si stiam exact ce o sa fac. La partea cu levantica, am stat mult pe ganduri, insa rasfoind o carte cu retete mi-a sarit in ochi un titlu care zicea asa: ‘Lavender Cheesecake’ si atunci am zis: gata, al meu esti.

Cheesecake cu levantica  Lavender cheesecake_3

Cu cheesecake-ul stiti si voi ca treaba nu este deloc complicata. Eu mi-am pregatit toate ingredientele din timp, cu 2 ore inainte sa ma apuc de treaba, le-am pus frumos pe masa de lucru si am trecut la treaba. Asadar pentru minunea asta colorata de cheesecake avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Baza
300 gr biscuiti integrali (de casa am folosit, si chiar o sa vin cu reteta in curand)
100 gr unt
50 gr nuca
1/2 lingurita scortisoara

Umplutura
400 gr crema de branza
200 gr ciocolata alba
500 gr branza de vaci
150 ml smantana
100 gr zahar
50 ml smantana
3 oua mari
2 linguri lavanda
2 linguri suc de lamaie
1 lingura esenta de vanilie – am pus sa fie šŸ˜›
colorant alimentar violet dupa plac šŸ˜€

Cheesecake cu levantica  Lavender cheesecake_2

Pentru baza macinam fin nuca, adaugam biscuitii si-i mai lasma putin la robot, pana cand sunt bine maruntiti.
Adaugam, scortisoara si untul topit si omogenizam. Daca mai este nevoie se mai pot adauga 1-2 linguri de lapte. Tapetam fundul unei tavi cu diametrul de 26 centimetri cu amestecul de biscuiti, apasam bine cu fundul unui pahar. De data aceasta am ales sa nu ridic si pe margini biscuitii decat foarte putin, ca sa fie mai vizibila culoarea mov a cheesecake-ului. Dam tava la rece pana pregatim umplutura.

Ciocolata alba o topim la bain marie, sau la microunde insa cu mare grija sa nu se arda – lucru des experimentat de mine cu ciocolata asta alba, care se pare ca e mai sensibila. Lasam ciocolata deoparte.

Branza de vaci o mixam cu 150 ml de smantana pana devine o crema (asta inseamna ca iar o sa va ajutati de blender). Lasam blenderul deoparte si trecem la mixer…Peste branza adaugam crema de branza gen Philadelphia si zaharul si mixam 2-3 minute, adaugam ciocolata alba si mai mixam pana la omogenizare.

Ouale le adaugam pe rand, si mixam cate un minut dupa fiecare. Punem si sucul de lamaie si esenta de vanilie si amestecam bine, apoi adaugam cele doua linguri de levantica. Daca nu va place gustul ei puteti sa renuntati la ea, sau sa puneti doar o lingura. Eu nu pot sa zic ca ma dau in vant dupa levantica, insa in cheesecake mi-a placut destul de mult, poate mi s-a parut cam puternic gustul, dar pentru asta stiu ca voi reduce cantitatea data viitoare, asa incat sa-i dau doar o aroma mai deosebita. Asta tine doar de preferinta. Multi dintre cei care au gustat din acest cheesecake au spus ca e chiar buna levantica in mancare, si nu se asteptau deloc sa fie asa. Deci puneti dupa cum va place.

Pentru colorare eu am vrut sa experimentez mai intai, si de aceea am pastrat 50 ml de smantana. Am folosit colorant alimentar praf pentru prima data in viata :P, si aveam emotii ca nu prea stiam cu ce sa mananca. Asa ca am amestecat putin praf in smantana, am vazut ca se coloreaza frumos, m-am inseninat…si am inglobat smantana in restul compozitiei, apoi am adaugat colorant cat sa obtin culoarea ce o doream…si gata!!!

Dupa ce am incalzit cuptorul la 160 de grade, turnam umplutura peste baza de biscuiti si o dam la cuptor pentru o ora. Eu in ultimul sfert de ora am redus temperatura la 150 ca sa nu crape la suprafata. Si totul a fost bine.
Si cu aceata reteta am spart gheata si in ceea ce priveste levantica si colorantul alimentar (de care oricum n-as vrea sa abuzez, dar uneori da produsului un farmec aparte). De placut, mi-a placut combinatia, insa asa cum am spus mai sus, nu m-a dat pe spate, dar nici nu o voi evita, chiar sunt curioasa de retete noi cu levantica…si abia astept sa vad parada retetelor pe luna aceasta!

Enjoy!

Cheesecake cu levantica  Lavender cheesecake_1


16 Comments

Torturi

Tort cu mousse de iaurt si struguri – La multi ani pui drag!

Tort cu mousse de iaurt si struguri – La multi ani pui drag!

Nici nu stiu bine cum sa incep postarea de azi. E greu sa-ti alegi cuvintele cand ai avea atatea de spus, cand atatea ganduri pline de emotie te incearca in astfel de momente. Puiul meu drag (strumful meu) a implinit ieri 2 anisori!! Maaaama ce de ani!!!! Nu sunt multi, dar sunt ani plini de semnificatie, plini de schimbari, de evolutii surprinzatoare si de momente de neuitat. Eu nici nu-mi dau seama cum a trecut timpul, cum a zburat pe langa noi, si m-am trezit langa mine cu un flacau demn de toata dragostea mea!

Avand in vedere marea ocaziune am trecut la tort, care nu a iesit delooooc cum as fi vrut eu. Initial voiam sa fac un tort masinuta, dar mi se parea cam complicat si putin timp la dispozitie aveam, apoi am trecut la arici, dar am zis ca nu e asa aspectuos…iar in final am zis ca fac un tort fluture. Buuuun, acum ca am rezolvat cu ideea, am trecut la model, am inceput eu sa desenez cam ce si cum as vrea sa arate..dupa care am trecut la fapte. Cand a fost gata umplut tortul si eram aproape de faza de cioplire šŸ˜€ am constatat ca de fapt nu am un suport suficient de mare pe care sa pun tortul meu fluture. Am scotocit eu prin toata casa, dar fara folos…iar timpul curgea in defavoarea mea – mai erau doua ore pana sa vina musafirii, iar casa mea era intoarsa pe dos :D. Asa ca, cu toata parerea mea de rau, a trebuit sa renunt la forma de fluture si l-am lasat rotund iar deasupra lui am trantit un model de fluture lesinat :)))) Oricum Florinel a fost incantat, iar mami promite ca la anul va fi putin mai organizata decat a fost acum.
Tort-cu-mousse-de-iaurt-si-struguri_112
Zambetul lui a fost de-ajuns pentru multumirea mea!

Tort-cu-mousse-de-iaurt-si-struguri_0080

Sa nu radeti de neindemanarea mea :))))

Blat
8 oua
8Ā linguriĀ zahar
5Ā linguriĀ nuca
4Ā linguriĀ cacao
2Ā linguriĀ amidon
3Ā linguriĀ ulei
1 +1/2 plicuri praf de copt

Mousse de iaurt cu crema de whisky si struguri
300 gr branza de vaci + 100 ml smantana
1 lingurita esenta de vanilie
2 linguri crema de whisky
300 ml iaurt
200 ml smantana pt frisca + 1 lingurita zahar vanilat
15 gr gelatina
150 gr zahar pudra
200 gr boabe de struguri
200gr dulceata de struguri

Decor
200 grame ciocolata alba + 200 ml smantana pt frisca
200 ml smantana pt frisca + 1 lingurita zahar vanilat
struguri
colorant alimentar galben si verde

Tort cu mousse de iaurt si struguri_2

Tortul acesta l-am facut pe parcursul a doua zile, nu pentru ca am avut chiar atat de mult de lucru la el, ci pentru ca era necesar sa astept ca unele ‘componente’ ale lui sa ajunga la o temperatura optima pentru utilizare.

Prima data am facut blatul:
– ouale (la temperatura camerei) se separa;
– albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul treptat si se mixeaza pana cand obtinerm o bezea de toata frumusetea;
– galbenusurile le frecam cu uleiul si le incorporam usor in albusuri;
– nuca o amestecam cu amidonul si cacaoa, apoi le incorporam pe toate usor in compozitia cu oua, amestecam inceeet cu o spatula pana la omogenizarea completa;
– punem 2/3 din compozitie intr-o tava unsa si tapetata cu diametrul de 28 cm, si dam la cuptor pentru 25 de minute;
– restul de 1/3 din compozitie eu l-am copt separat pentru inca un nivel de tort timp de 20 de minute, asta ca sa-mi fac viata mai usoara la partea de taiat a blatului.

Puteti sa coaceti toata compozitia odata, si apoi sa o taiati in 3 parti (dar eu m-am speriat de treaba asta), sau puteti sa coaceti fiecare strat pe rand (dar mie mi s-a parut ca ia cam mult timp)…sau alegeti calea de mijloc ca si mine :))

Urmatorul pas este crema pentru decor:
– 200 ml smantana pentru frisca punem pe foc mic;
– cand frisca este incalzita suficient de bine adaugam ciocolata alba si amestecam pana cand ciocolata este topita complet;
– dam la rece pana a doua zi;
– a dous zi batem bat cei 200 ml de frisca ramasi cu o lingurita de zahar vanilat;
– crema din ziua precedenta o mixam bine pana se intareste si se deschide la culoare, adaugam si un intaritor de frisca daca e cazul, apoi adaugam frisca batuta separat amestecand usor cu miscari de sus in jos;
– in 2 linguri de crema punem putin colorant verde, la fel procedam si cu colorantul galben;

A doua zi am trecut la umplutura, asamblare si ornare, si pentru asta trebuie sa procedam in felul urmator:
– punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece, eu am folosit foi de gelatina;
– iaurtul il incalzim bine la foc mic, avand grija sa nu fiarba;
– dupa 10 minute de hidratat scoatem gelatina din apa si o adaugam in iaurtul fierbinte apoi amestecam bine de tot, lasam la racit;
– mixam branza de vaci cu smantana pana devine o crema, pentru asta am folosit blenderul;
– adaugam zaharul pudra – nu faceti ca mine si puneti zahar normal ca o sa va ia ceva timp pana se topeste complet šŸ˜› – si mixam 2-3 minute;
– adaugam esenta de vanilie si crema de whisky apoi omogenizam;
– punem iartul peste crema de branza si mixam bine, dam la rece;
– frisca o batem bat cu o lingurita de zahar vanilat apoi o incorporam usor in crema de branza si iaurt;

Pentru asamblare taiem blatul cel mare in doua parti egale. In tava in care am copt tortul punem o foaie de blat, intindem dulceata de struguri si jumatate din mousse-ul de iaurt, punem o alta foaie de blat peste care adaugam mousse-ul ramas amestecat usor cu boabele de struguri. Acoperim cu blatul copt separat si dam la rece pentru cel putin o ora pentru a se intari mousse-ul.

Scoatem tortul din frigider si-l ornam cu crema de frisca si ciocolata, dupa preferinta si inspiratie. Eu n-am avut prea multa :)) si nici timp la dispozitie, dar macar a fost apreciata incercarea mea de a face un fluturas.

Tort cu mousse de iaurt si struguri_3
Nici pozele in care am surpins tortul in totalitate nu sunt grozave, motivul este acelasi…musafirii bateau la usa, iar eu nici nu apucasem sa aranjez masa pentru ei…bad, bad :D. Deci daca vreti sa veniti in vizita la mine, va trebui sa stiti din start ca o sa va pun la treaba :))

Tortul?? Delicios, am ales o combinatie noua pentru mine, dar rezultatul nu m-a dezamagit, si nici pe musafiri, si cu asta cred ca mi-am mai spalat din pacate…

La multi ani pui drag!
Enjoy!!

Tort cu mousse de iaurt si struguri_1


25 Comments

Aluat sarat Aperitive Dulce Romanie

Placinta cu branza de oi si marar

Placinta cu branza de oi si marar

Placinta cu branza de oi si marar – era cel mai asteptat fel de mancare pentru mine, puteam sa renunt la orice mai putin la placintele mele preferate. Preparatul acesta imi aduce aminte de bunica ce m-a crescut pana la 6 ani, dar si anii urmatori a fost o prezenta importanta Ā in viata mea (si inca mai este), fapt ce ma determina sa petrec fiecare zi din vacanta sau sfarsit de saptamana alaturi de bunicii mei. Si bine mai era atunci, si ce incantare era cand dupa o Ā  zi de lucru eram rasplatita cu o portie sanatoasa de placinte .

Ce m-a determinat sa postez retata aceasta?? A fost o provocare, daaa, o provocare dulce de tot gazduita deĀ Catalina de laĀ Kiss The CookĀ in cadrul proiectuluiĀ Dulce RomanieĀ initiat de Mihaela. Si ma bucur ca am putut raspunde, pentru ca tema aleasa este una frumoasa si de suflet.

Reteta a fost transmisa din generatie in generatie, de la bunica la mama apoi la fiica. Sunt convinsa ca a mai suferit cateva modifciari, dar nu cred sa fie departe de original.

Placinta cu branza de oi si marar

Ingrediente aluat
550 gr faina
100-150 ml lapte
200 ml apa
1 lgta sare
1 lgta zahar
1 lingura ulei
12 gr drojdie proaspata

Umplutura
300gr branza de oi
1/2 legatura marar

Placinta cu branza de oi si marar

Pentru aluat, punem 100 ml lapte la incalzit impreuna cu zaharul. Nu-l incalzim foarte tare, trebuie sa fie doar caldut. Adaugam drojdia si o lasam sa se odihneasca pentru 10 minute.

Faina o cernem impreuna cu sarea, iar in mijlocul ei facem o adancitura, unde adaugam laptele, apa calduta si incepem sa framantam. In functie de tipul de faina s-ar putea sa mai trebuiasca lapte. Eu am adaugat inca 50 de ml, si am obtinut un aluat elastic si moale, dar nelipicios. La urma adaugam uleiul si mai framantam putin. Lasam la dospit in loc caldut pentru o ora.

Pentru umplutura, e simplu. Amestecati branza de oaie, care ar fi bine sa fie de casa, cu mararul tocat marunt. In loc de branza de oaie se mai poate folosi cas dat pe razatoare si sarat, sau urda cu marar pentru varianta mai light, chiar si branza de vaci cred ca ar merge cu putina sare.

Din aluatul crescut formam 8 bilute aproximativ egale. Fiecare biluta o intindem si-i dam o forma rotunda. In mijloc punem branza, formam placinta si o punem la prajit in ulei incins. La fel procedam cu toate.
Ca veni vorba de ulei incins…da a fost incins, dar a fost doar asa pe fundul tigaii pentru ca mie nu-mi plac mancarile uleioase. Datorita acestui fapt nici n-a mai fost nevoie sa le scot pe servetele absorbante.

Sunt foooooarte bune calde, dar merg si reci in caz de nevoie. Eu mai obisnuiesc sa le ung cu putina smantana, ca sa alunece mai bine :))
Chiar daca acesta e un preparat de multa vreme stiut, eu nici acum nu m-am plictisit de el. Il consum cu drag, si cu gandul la vremurile frumoase de odinioara. Aaa, si normal ca pentru reteta trebuie sa multumesc bunicii, dar si mamei mele care a preluat-o la randul ei, si mi-a dezvalit-o si mie.

Va servesc si eu cu drag cu cele mai bune placinte, facute de mine de data aceasta!
Pofta buna!

Placinta cu branza de oi si marar _2


45 Comments

Inghetata

Inghetata de vanilie cu cocos si merisoare

Inghetata de vanilie cu cocos si merisoare

Inca o tura de inghetata pentru ziua de azi, caniculara nu gluma. Si chiar daca maine se mai schimba vremea, si o sa va ganditi: “Exact inghetata imi lipseste mie acum” sa nu lasati reteta asta balta pentru va veni caldura din nou si atunci o sa cersiti un pic de racoreala intr-o cupa de inghetata. Daca nu reusiti sa o faceti azi, pastrati-o pentru urmatorul val de caldura pentru ca merita!

Inghetata de vanilie cu cocos si merisoare_2

Ingrediente
400 ml lapte de cocos
3 galbenusuri
150 gr de zahar
2 linguri crema de whisky
1 lingurita esenta de vanilie
200 ml smantana pt frisca
1Ā lingurita zahar vanilat
150 gr iaurt gras

Dulceata de merisoare
100 gr merisoare
100 ml apa
2 linguri zahar
1 lingurita amidon

Inghetata de vanilie cu cocos si merisoare_3
E o nebunie de arome, combinate asa la intamplare, dar care nu se putea sa fie mai buna de atat. Si nici nu se face greu deloc, cativa pasi de executat si gata!

Asadar, desfacem cu grija cutia de lapte de cocos, ca fara ea nu se poate face inghetata asta. Daca e metalica, atunci aveti grija sa nu va taiati, ca sa nu cumva sa dati vina pe inghetata apoi šŸ˜›

Turnam laptele de cocos intr-o cratita pe foc, il incalzim bine apoi il turnam treptat peste galbenusurile frecate spuma cu zaharul. Punem compozitia pe foc mic si o lasam pana incepe sa capete consistenta. Nu va imaginati ca o se se faca o crema din treaba asta, ca nu are cum, dar se va lega putin. Luam de pe foc, adaugam crema de whisky si esenta de vanilie si lasam la racit.

Iaurtul il incorporam usor in crema de lapte cu oua, apoi adaugam si frisca mixata bine cu 1 lingurita de zahar vanilat. Turnam compozitia intr-un recipient si o dam la congelator. Daca aveti masina de inghetata, stiti voi cum sa procedati, altfel va trebui sa munciti un strop mai mult.

Din jumate, in jumate de ora amestecam in compozitia de la congelator, pentru a sparge acele de gheata. Dupa 2 ore nu mai trebuie sa facem nimic, decat sa asteptam sa inghete complet :P. La ultima amestecare adaugam si dulceata de merisoare in valuri.

Pentru dulceata, punem merisoarele, apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba aproxmativ 10 minute pana se leaga siropul. In timp ce fierbe zdrobim merisoarele cu o furculita, pe masura ce se inmoaie. La sfarsit adaugam amidonul si mai fierbem 2-3 minute pana se ingroasa. Lasam la racit apoi executam treaba cu ingobarea in inghetata.

Mai trebuie sa spun ca o servim cu pofta?? Pentru voi am pastrat o portie generoasa!
Enjoy!

Inghetata de vanilie cu cocos si merisoare_1


24 Comments

Retete de mancare

Rulouri de dovlecei cu branza si pui

Rulouri de dovlecei cu branza si pui

O reteta simpla si usoara, de vara cu dovlecel – doar nu se putea sa-l fi abandonat asa repede – si cu crema delicioasa de branza cu piept de pui. Foarte repede se face, e potrivita pentru zilele aglomerate, sau cand nu aveti chef de gatitĀ dar ultima parte departe de mine de-a o crede šŸ˜›

Ingrediente
2 dovlecei mici
200 gr branza de vaci
100 gr telemea
2 linnguri smantana
1 ardei gras rosu
100 gr cascaval
100 gr piept de pui
sare, piper


Dovleceii ii spalam si-i oparim timp de 10 minute in apa clocotita cu sare, timp suficient pentru a se inmuia.
Ii scoatem din apa, lasam la racit apoi ii taiem pe lungime in felii potrivti de subtiri.

Trecem repede la umplutura. Branza de vaci o sfarmam cu furculita, impreuna cu telemeaua. Adaugam smantana, sare si piper dupa gust si pieptul de pui taiat marunt. Eu am folosit piept de pui fiert ramas de la supica, dar puteti folosi orice fel de carne aveti, insa ar fi bine sa fie gatita putin inaite.

Ardeiul il taiem cubulete, il adaugam in crema de branza, dar pastram cateva bucati pentru ornat.
Punem cate o lingura de umplutura pe fiecare felie de dovlecel, rulam strans si fixam cu o scobitoare.

Ungem o tava termorezistenta cu ulei, asezam rulourile, presaram cascaval ras deasupra, si punem cate o bucata de ardei in varful fiecarui rulou.

Dam vasul la cuptor timp de 30 de minute la temperatura medie. Servim cald cu pofta, cu smantana, sau chiar si asa merge de minune!

Ce scurta am fost, dar asa se face cand nu am prea mult timp de vorbe šŸ˜› Sper sa va placa reteta mea, si sa aveti pofta!!

Sursa de inspiratie: revista Click pofta buna!


10 Comments

Torturi

Tort cu mousse de fructe de padure si caramel

Tort cu mousse de fructe de padure si caramel

Mergand intr-o zi la piata, mare mi-a fost bucuria sa gasesc fructe de padure, asa ca am luat din toate (cate am gasit) cate putin, ca sa nu ramana nici macar o pofta satisfacuta. Aveam eu ceva planuri cu ele, nu foarte bine conturate, insa era clar ca vreau sa mananc pe saturate, iar cu ce ramane sa fac o prajiturica. Ce prajitura?? Imi trebuia ceva dulce clarĀ cu cacao si cu mousse delicios de fructe. Pana la urma a iesit un tort :)), mai bine zis tortulet ca n-am vrut sa fac exces de nici un fel.

Tort cu mousse de fructe de padure si caramel_4

Ingrediente blatĀ 

3 oua
80 gr zahar
80 gr faina
15 gr cacao
un praf de sare

Ingrediente mousse de fructe de padure
150 gr fructe de padure
80 gr zahar
3 foi gelatina
200 mlĀ smantana pentru frisca
100 ml smantana de gatit

Mousse frisca si caramel
3 galbenusuri
50 ml caramel
100 ml lapte
25 gr zahar
4 foi gelatina
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita esenta vanilie

Decor
50 grĀ caramel
25 gr ciocolata
1 lingura smantana
fructe de padure

Tort cu mousse de fructe de padure si caramel_3

Daa, stiu ca pare o treaba lunga aici, dar cred ca e doar o falsa impresie, Ā l-am facut seara si mai era loc pentru inca o tura šŸ˜› Incepem cu blatul, simplu de tot aka pandispan clasic, si facem asa:

– incingem cuptorul la 170 de grade,
– pregatim o tava cu diametrul de 14cm, o ungem cu unt si tapetam cu faina,
– mixam galbenusurile cu zaharul pana in dubleaza volumul iar zaharul e topit,
– faina o cernem impreuna cu cacaoa intr-un vas separat,
– albusurile le batem spuma taaaaare cu un praf de sare,
– faina o incorporam in galbenusuri mxand usor la viteza minima,
– adaugam albusurile spuma amestecand cu o spatula, usor de tot, cu miscari de sus in jos.
– introducem tava la cuptor si o lasam pentru 20 de minute, facem testul cu scobitoarea pentru siguranta.

Gata cu blatul, il lasam la racorit pe un gratar, apoi trecem repejor la crema. Care din ele, oricare, alegeti voi care va atrage mai repede. Haideti sa le luam pe rand…

Mousse de fructe de padure
Eu am avut 3 feluri de fructe de padure: afine, mure si merisoare, am pus cum s-a nimerit din fiecare.
– fructele de padure le punem pe foc (mic) impreuna cu zaharul si amestecam bine pand cand zaharul e complet topit, dar avem grija sa nu fiarba compozitia
– trecem fructele prin blender, apoi le punem la scurs in sita ca sa eliminam semintele,
– gelatina o punem la hidratat in 3 linguri apa rece,
– punem piureul de fructe inapoi pe foc, il incalzim bine, dar fara sa fiarba, oprim focul si adaugam gelatina si amestecam bine de tot, apoi dam la rece,
– smantana si smantana pentru frisca le mixam bine cu 1 lingurita de zahar vanilat, apoi le incorporam in piureul de fructe racit, lasam deoparte.

Mousse de frisca si caramel
Cred ca acesta se face mult mai usor, si vine ca o completare minunata la cel de fructe. Pentru el trebuie sa procedam in felul urmator:
– gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece,
– punem laptele pe foc impreuna cu caramelul, il incalzim bine, dar fara sa fiarba.
– galbenusurile le mixam bine cu zaharul, apoi incorporam usor laptele peste ele si dam compozitia pe foc pana se ingroasa putin,
– adaugam gelatina in crema si amestecam bine pentru a o distribui uniform, apoi dam la rece,
– smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vanilat, apoi o incorporam usor in crema racita, adaugam si esenta de vanilie si dam deoparte.

Tort cu mousse de fructe de padure si caramel_1

Urmeaza asamblarea, lucru firesc, dupa atata “truda” depusa inainte. Blatul de tort il taiem pe orizontala, iar o parte (baza) o punem inapoi in forma de tort. Punem intreaga crema de caramel peste blat si dam la rece.

Mousse-ul de fructe de padure il punem in alta forma detasabila de aceelasi dimensiuni. Daca nu aveti doua la fel, puteti sa folositi un inel detasabil, sau chiar tava in care ati copt tortul, dupa ce mousseul de caramel s-a intarit suficient.

Initial voiam sa foosesc ambele parti din blat, dar m-am razgandit, si cealalta jumatate am dat-o la congelator pentru ceva ce urmeaza in curand šŸ˜€

Cand s-au intarit ambele creme suficient de bine, putem sa finalizam tortul.
Acoperim mousse-ul de caramel cu fructe proaspete, deasupra punem mousse-ul deĀ fructe de padure.

Pentru topping am pus intr-o craticioara pe foc caramelul (reteta pentru caramel o puteti lua de aici), ciocolata si smantana si am amestecat pana s-a omogenizat bine ‘glazura’ pe care am turnat-oĀ apoiĀ peste tort si am ornat cu fructe de padure.

A fost un tort delicat la maxim, pacat doar ca s-a terminat prea repede, desi l-am savurat cu fiecare ingititura noua…Cei care au avut ocazia sa guste din tort au ramas la fel de incantati ca mine, fara exagerari!

Enjoy!

Tort cu mousse de fructe de padure si caramel_2


37 Comments

Aluat sarat Aperitive

Saratele cu cascaval – The best of!

Saratele cu cascaval – The best of!

Saratelele sunt cele mai potrivite aperitive cand se anunta musafiri, merg bine langa o bere dar si langa un pahar de vin! Se fac usor, sunt aspectuoase dar si mult mai delicioase decat cele din magazin.
Asa se face ca zilele trecute am avut musafiri, iar eu i-am asteptat cu o portie generoasa de saratele. Reteta nu stiu daca e originala sau nu, cert este ca am ajuns la ea dupa mai multe incercari. Si tot aceste incercari m-au facut sa renunt la o parte din cantitatea de unt si sa o inlocuiesc cu smantana, preferata de mine in multe cazuri, mai ales daca e smantana grasa de tara!

Saratele cu cascaval

Ingrediente
250 gr cascaval
300 gr faina
100 gr unt
100 gr smantana de bivolita (nu neaparat, dar sa fie grasa)
1 lingurita sare
1 galbenus pentru uns
susan, mac sau chimen pentru presarat

Saratele cu cascaval
Bun, sa trecem si la reteta, care e fff usor de facut.
Faina se cerne si se amesteca cu untul rece pana obtinem un aluat sfaramicios. Adaugam cascavalul dat pe razatoarea mica, sarea si smantana, apoi omogenizam. Formam o bila pe care o invelim in folie alimentara si dam la rece pentru minim o ora. Ati vazut reteta de saratele cu cascaval mai simpla ca asta?

In acest timp putem sa facem ce vrem, lasam imaginatia sa-si faca de cap.
Cred ca aluatul se poate lasa la rece si peste noapte, nu vad ce rau s-ar putea intampla.Pregatim o tava, preferabil mare cu hartie de copt ( mie mi-au iesit 2 tavi mari de saratele), iar cuptorul il incalzim la 180 grade.

Intindem jumatate de aluat intr-o foaie de aproximativ 1cm grosime, o ungem cu galbenus de ou si presaram deasupra putina sare, chimen, mac sau susan, dupa bunul plac. Eu am ales susanul si chimenul, preferatele noastre cand vine vorba de saratele.

Taiem saratelele, le aranjam frumos in tava si le dam la cuptor pentru 20 de minute, sau pana cand sunt suficient de rumenite. Le scoatem pe un gratar la racit, si astepta sa se raceasca, asta daca putem :))
Se tin intr-un recipient inchis, la temperatura camerei, si sunt foarte bune a doua zi dupa ce au fost facute. Asta nu inseamna ca n-aveti voie sa va atingeti de ele cand le faceti :P, Ā insa eu asa le prefer.

Sa aveti pofta!

Saratele cu cascaval


25 Comments

Cheesecake

Blackberry cheesecake

Blackberry cheesecake

Ca-mi place cheesecake-ul nu mai este un secret, si nu cred ca trece o luna fara sa incerc o combinatie noua. Ā De data aceasta m-am gandit sa-l incerc cu mure, proaspete si parfumate. A fost o incercare reusita, iar dupa 2 zile n-a mai ramas nimic din el.

Blackberry cheesecake_3

Crusta:
250 gr biscuiti digestivi
50 gr alune de padure
100 gr unt

Filling:
200 gr mure
2 linguri zahar brun
400 gr crema de branza
500 gr branza de vaci (sa nu fie uscata)
250 ml smantana
200 gr zahar brun
4 oua mari
1 lingura suc de lamaie
1 lingurita esenta de vanilie

Topping:
200 ml smantana pt frisca
2 lingurite zahar vanilat
mure

Blackberry cheesecake_1
Sa zic ca eu am cules murele nu ar avea rost, pentru ca asta e, dar trebuie sa recunosc ca anul acesta nu mi-am facut timp pentru asta. In schimb le-am luat de la piata, doar m-au fermecat pe loc cand le-am vazut.

Cum am ajuns acasa deja stiam ce o sa fac cu o parte din ele, adica partea ce ramanea nemancata, asa ca m-am pus repede pe treaba. Sa va spun si voua cum procedam.

Incepem cu murele, le spalam apoi le punem pe foc mic impreuna cu 2 linguri de zahar. Le lasam sa fiarba cateva minute pana cand scade sosul, oprim focul si le dam la rece.

Pentru crusta macinam fin alunele, apoi punem si biscuitii in robot si continuam prcesul de macinare. Untul il topim separat, apoi il adaugam peste biscuitii si amestecam. Pregatim o tava cu diametrul 23-24cm, o tapetam cu hartie de copt peste care turnam amestecul de biscuiti. Acoperim fundul tavii dar urcam putin si pe laterale.

Incalzim cuptorul la 180 de grade si coacem baza pentru 10 minute, timp suficient pentru a ne apuca de umplutura.

Branza de vaci o mixam la blender impreuna cu smantana pana obtinem o pasta fina, adaugam crema de branza si zaharul si mai mixam 3 minute. Adaugam ouale cate unul pe rand, mixam bine dupa fiecare. la sfarsit punem esenta de vanilie si sucul de lamaie, apoi omogenizam.

Scoatem tava din cuptor, iar peste baza turnam 3/4 din compozitie. In restul de 1/4 punem piureul de mure si omogenizam, apoi turnam amestecul cu mure in valuri in tava. Dam la cuptor pentru o ora, la 160 grade.

Cand cheesecake-ul e gata il lasam la racit 2 ore la temperatura camerei apoi il dam la rece pentru minim 6 ore.
Pentru toping e simplu, batem frisca bat si o dam la rece. Zdrobim cateva mure si pastram sucul. Ornam cheesecake-ul dupa preferinta, eu am pastrat cele mai frumoase mure pentru decorat.

Pofta buna!!

Blackberry cheesecake_2


24 Comments

Biscuiti

Biscuiti cu merisoare si fulgi de migdale

Biscuiti cu merisoare si fulgi de migdale

A trecut si weekendul iar eu am tras chiulul de tot de la gatit, si de la blog. Scuza este una buna, am fost tot pe drumuri, dar drumuri bune cu veselie si distractie in aer liber. Insa nu se putea sa merg cu mana goala, asa ca am pregatit niste biscuiti rapizi: biscuiti cu merisoare si fulgi de migdale

 

Biscuiti cu merisoare si fulgi de migdale_3

Ingrediente
200 gr unt
150 gr zahar
2 oua medii
1 lingurita esenta de vanilie
275 gr faina
1/4 lingurita sare
1 lingurita bicarbonat
100 gr merisoare uscate
60 gr fulgi de migdale

Biscuiti cu merisoare si fulgi de migdale_1

Foarte usor se fac acesti biscuiti, iar in caz de transport se comporta foarte bine.
Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana devine ca o crema. Ā Adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare. Adaugam si esenta de vanilie si mixam pana la incorporare.

Separat cernem faina cu sarea si bicarbonatul. In compozitia de oua si unt adaugam faina si amestecam cu mixerul la viteza mica pana obtinem o compozitie omogena.

Adaugam si merisoarele si 50 de grame de fulgi de migdale si amestecam usor.
Pregatim o tava cu hartie de copt iar cuptorul il incalzim la 170 de grade.

Formam bilute din aproximativ 2 linguri de compozitie, pe care le aplatizam usor, presaram cativa fulgi de migdale deasupra, si le punem in tava la distanta de Ā 5-6 cm intre ele. Introducem tava cu biscuitii in cuptorul incins si-i lasam la copt 15-20 de minute, sau pana cand marginile se rumenesc usor.

Aici pofticiosul meu mic zicea in gandul lui: “Oare cand or fi gata biscuiti aia pe care mi-i tot promite mama?” :))

Scoatem biscuitii pe un gratar, iar dupa ce se racesc putem sa-i depozitam intr-o cutie inchisa ermetic, la loc racoros.

Cand am facut acesti biscuiti m-am gandit in primul rand la puisorul meu, care este fanul lor nr.1. Sunt foarte buni pentru copilasi langa o cana de lapte, dar sunt foarte buni si pentru cei mari langa o cana de cafea.Ā Eu, desi nu mai sunt copilas, tot langa o cana de lapte ii prefer, dar sa fie una dintr-aia mare!!!

Enjoy!!!

Biscuiti cu merisoare si fulgi de migdale_2


26 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316