• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Torturi / Tort cu mousse de fructe de padure si caramel

Torturi

Tort cu mousse de fructe de padure si caramel

Mergand intr-o zi la piata, mare mi-a fost bucuria sa gasesc fructe de padure, asa ca am luat din toate (cate am gasit) cate putin, ca sa nu ramana nici macar o pofta satisfacuta. Aveam eu ceva planuri cu ele, nu foarte bine conturate, insa era clar ca vreau sa mananc pe saturate, iar cu ce ramane sa fac o prajiturica. Ce prajitura?? Imi trebuia ceva dulce clar cu cacao si cu mousse delicios de fructe. Pana la urma a iesit un tort :)), mai bine zis tortulet ca n-am vrut sa fac exces de nici un fel.

Tort cu mousse de fructe de padure si caramel_4

Ingrediente blat 

3 oua
80 gr zahar
80 gr faina
15 gr cacao
un praf de sare

Ingrediente mousse de fructe de padure
150 gr fructe de padure
80 gr zahar
3 foi gelatina
200 ml smantana pentru frisca
100 ml smantana de gatit

Mousse frisca si caramel
3 galbenusuri
50 ml caramel
100 ml lapte
25 gr zahar
4 foi gelatina
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita esenta vanilie

Decor
50 gr caramel
25 gr ciocolata
1 lingura smantana
fructe de padure

Tort cu mousse de fructe de padure si caramel_3

Daa, stiu ca pare o treaba lunga aici, dar cred ca e doar o falsa impresie,  l-am facut seara si mai era loc pentru inca o tura 😛 Incepem cu blatul, simplu de tot aka pandispan clasic, si facem asa:

– incingem cuptorul la 170 de grade,
– pregatim o tava cu diametrul de 14cm, o ungem cu unt si tapetam cu faina,
– mixam galbenusurile cu zaharul pana in dubleaza volumul iar zaharul e topit,
– faina o cernem impreuna cu cacaoa intr-un vas separat,
– albusurile le batem spuma taaaaare cu un praf de sare,
– faina o incorporam in galbenusuri mxand usor la viteza minima,
– adaugam albusurile spuma amestecand cu o spatula, usor de tot, cu miscari de sus in jos.
– introducem tava la cuptor si o lasam pentru 20 de minute, facem testul cu scobitoarea pentru siguranta.

Gata cu blatul, il lasam la racorit pe un gratar, apoi trecem repejor la crema. Care din ele, oricare, alegeti voi care va atrage mai repede. Haideti sa le luam pe rand…

Mousse de fructe de padure
Eu am avut 3 feluri de fructe de padure: afine, mure si merisoare, am pus cum s-a nimerit din fiecare.
– fructele de padure le punem pe foc (mic) impreuna cu zaharul si amestecam bine pand cand zaharul e complet topit, dar avem grija sa nu fiarba compozitia
– trecem fructele prin blender, apoi le punem la scurs in sita ca sa eliminam semintele,
– gelatina o punem la hidratat in 3 linguri apa rece,
– punem piureul de fructe inapoi pe foc, il incalzim bine, dar fara sa fiarba, oprim focul si adaugam gelatina si amestecam bine de tot, apoi dam la rece,
– smantana si smantana pentru frisca le mixam bine cu 1 lingurita de zahar vanilat, apoi le incorporam in piureul de fructe racit, lasam deoparte.

Mousse de frisca si caramel
Cred ca acesta se face mult mai usor, si vine ca o completare minunata la cel de fructe. Pentru el trebuie sa procedam in felul urmator:
– gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece,
– punem laptele pe foc impreuna cu caramelul, il incalzim bine, dar fara sa fiarba.
– galbenusurile le mixam bine cu zaharul, apoi incorporam usor laptele peste ele si dam compozitia pe foc pana se ingroasa putin,
– adaugam gelatina in crema si amestecam bine pentru a o distribui uniform, apoi dam la rece,
– smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vanilat, apoi o incorporam usor in crema racita, adaugam si esenta de vanilie si dam deoparte.

Tort cu mousse de fructe de padure si caramel_1

Urmeaza asamblarea, lucru firesc, dupa atata “truda” depusa inainte. Blatul de tort il taiem pe orizontala, iar o parte (baza) o punem inapoi in forma de tort. Punem intreaga crema de caramel peste blat si dam la rece.

Mousse-ul de fructe de padure il punem in alta forma detasabila de aceelasi dimensiuni. Daca nu aveti doua la fel, puteti sa folositi un inel detasabil, sau chiar tava in care ati copt tortul, dupa ce mousseul de caramel s-a intarit suficient.

Initial voiam sa foosesc ambele parti din blat, dar m-am razgandit, si cealalta jumatate am dat-o la congelator pentru ceva ce urmeaza in curand 😀

Cand s-au intarit ambele creme suficient de bine, putem sa finalizam tortul.
Acoperim mousse-ul de caramel cu fructe proaspete, deasupra punem mousse-ul de fructe de padure.

Pentru topping am pus intr-o craticioara pe foc caramelul (reteta pentru caramel o puteti lua de aici), ciocolata si smantana si am amestecat pana s-a omogenizat bine ‘glazura’ pe care am turnat-o apoi peste tort si am ornat cu fructe de padure.

A fost un tort delicat la maxim, pacat doar ca s-a terminat prea repede, desi l-am savurat cu fiecare ingititura noua…Cei care au avut ocazia sa guste din tort au ramas la fel de incantati ca mine, fara exagerari!

Enjoy!

Tort cu mousse de fructe de padure si caramel_2


37 Comments

« Saratele cu cascaval – The best of!
Rulouri de dovlecei cu branza si pui »

Comments

  1. Danutza says

    August 23, 2012 at 8:46 pm

    Wow, cat de biiiine arata! Cred ca este super delicios!! Stiu ca e tarziu, dar am o poftaa :))

    Pupici
    :*

    Reply
  2. DiaMar bucataria galbena says

    August 23, 2012 at 9:40 pm

    Fooooooarte,fooooooarte apetisant tortuletul tau.Tare as vrea si eu.Te pup!

    Reply
  3. diamond says

    August 23, 2012 at 11:16 pm

    ce culori, ce combinatii… cred ca e super racoros! si eu am fost ieri in piata si am luat fructe de padure ca nah, altfel nu se poate 😀

    Reply
  4. ophelia1983 says

    August 24, 2012 at 4:06 am

    ce frumusel e!

    Reply
  5. Adnia says

    August 24, 2012 at 7:34 am

    minunat!

    Reply
  6. coco says

    August 24, 2012 at 7:57 am

    of…of..of..da-o naibii de cura :)))

    Reply
  7. Gabriela says

    August 24, 2012 at 8:18 am

    Just perfect!Ce frumos arata fructele puse deasupra si in tort!

    Reply
  8. Mihaela - mykyduta says

    August 24, 2012 at 3:06 pm

    Minunat!!!!!!!
    Puup

    Reply
  9. Timea says

    August 24, 2012 at 7:37 pm

    No asta da tort de vara aromat si racoros….vreau si eu o felie maaaare!!!

    Reply
  10. Liana10 says

    August 24, 2012 at 11:46 pm

    Arata extrem de apetisant!!

    Reply
  11. Adela Zilahi says

    August 26, 2012 at 7:35 pm

    Unt tort exact pe gustul meuuu! Delicios!!

    Reply
  12. Cristina says

    August 27, 2012 at 8:14 am

    Un tort perfect pentru vara!

    Reply
  13. Paradis says

    August 27, 2012 at 10:28 pm

    WOW!!!retinut reteta!

    Reply
  14. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:38 am

    Danutza, niciodata nu e tarziu pentru un desert delicios :)) Ma bucur ca-ti place draga mea, pupici!

    Reply
  15. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:45 am

    Mihaela-DiaMar, ma bucur mult ca-ti place! Pupici

    Reply
  16. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:45 am

    Diamond, multumesc frumos!! normal, fara fructe…ce ne-am face noi? Pup

    Reply
  17. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:46 am

    Ophelia, multumesc!

    Reply
  18. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:46 am

    Adnis, multumesc! Pup

    Reply
  19. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:46 am

    Coco :)) bine zici 😛

    Reply
  20. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:47 am

    Gabriela, multumesc frumos! Ma bucur tare mult ca-ti place!

    Reply
  21. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:47 am

    Mihaela, multumesc!! Pupicei

    Reply
  22. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:47 am

    Timea draga, si mai mult daca vrei!! Ma bucur ca-ti place! Pup

    Reply
  23. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:48 am

    Liana, ma bucur ca-ti place!

    Reply
  24. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:48 am

    Adela, multumesc frumos! Pup

    Reply
  25. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:48 am

    Cristina, asa este! Multumesc!

    Reply
  26. Poliana says

    August 28, 2012 at 5:49 am

    Paradis, multumesc!

    Reply
  27. catkitchen says

    August 29, 2012 at 11:47 am

    Iarasi m-am zapacit , am dat de o multime de retete si nu stiu la care sa ma opresc prima data !!! Arata fantastic de bine !!! ;0

    Reply
  28. Poliana says

    August 29, 2012 at 12:10 pm

    Magda, multumesc frumos!!! A fost si grozav de bun!

    Reply
  29. Adriana says

    September 10, 2012 at 7:27 pm

    Te pup Poliana! Tortul tău delicios este sursa de inspiraţie pentru viitoarea mea prăjitură cu fructe.

    Reply
  30. marina says

    September 13, 2012 at 9:49 pm

    Tortul asta ma face sa imi curga bale din gura :)))
    Foarte frumos si cred ca e si foarte bun
    Felicitari :)

    Reply
  31. Dana says

    September 27, 2012 at 2:37 pm

    Ce fain arata.Salivez!!

    Reply
  32. fantezie in bucatarie says

    December 29, 2012 at 8:57 am

    nu m-as opri din mancat la un astfel de tort!!!un mare LIKE!!!Sarbatori frumoase in continuare!!

    Reply
  33. A.V. says

    March 27, 2013 at 8:29 am

    caramelul l-ai facut tu sau l-ai cumparat? si de unde?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 27, 2013 at 12:02 pm

      A.V. caramelul l-am facut in casa, am adaugat link si in reteta.
      Poti sa-l iei de aici: http://enjoydessert.blogspot.ro/2012/07/inghetata-de-cirese-amare-si-caramel.html

      Reply
  34. Gabriela Gitoi says

    July 10, 2013 at 5:18 pm

    Paula, tortul arata fantastic! ma pregatesc de prima zi onomastica a baietelului meu si trebuie sa-i fac un tort, asa ca am poposit pe la tine sa ma inspir! salivez si iar salivez, bune tare fructele de padure!
    Te pupic!

    Reply
  35. Andreea says

    July 11, 2015 at 5:47 am

    Astazi vreau sa fac tortul si ma inrebam daca pentru o tava de 26 trebuie sa dublez cantitatile…sau aveti idee care ar fi gramajele exacte?
    Mutumesc!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      July 12, 2015 at 4:55 pm

      Buna Andreea! Da, gramajele trebuie dublate. Imi cer scuze ca raspund tarziu dar am avut la acces la internet in acest weekend. Sa-mi spui te rgo daca ti-a placut cum a iesit :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316