• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Prajituri Tarte/Placinte dulci

Prajitura cu mere

Prajitura cu mere
Prajitura cu mere si ‘La multi ani Romania’. Nu este tort, nu este nici cea mai extravaganta praitura, chiar departe de a fi asa ceva, dar este o prajitura cu traditie, cu vechime, care isi pastreaza bine statutul si cu care putem sarbatori ziua tuturor romanilor. 
 
Cu totii stim despre prajitura cu mere – in unele locuri i se mai spune si placinta, dar pentru mine tot prajitura ramane, si inca o prajitura grozav de buna. Reteta este de la mama, care m-a si ajutat sa o fac. Sincer nu stiu cine a lucrat mai mult la aceasta prajitura, dar clar e ca nu pot sa-mi asum toate meritele pentru ea, poate nici jumatate. Dar cu toate acestea tin neaparat sa va prezint reteta, e grozav de simpla si buna…iar data viitoare promit sa o fac de una singura 😛 
Multumesc mama pentru reteta si pentru ajutor!
 Prajitura cu mere
Aluat
500 gr faina
50 gr untura
3 linguri smantana
1 ou mare
150-200 ml lapte
1/2 lingurita sare
1 lingura zahar
12 gr drojdie
 
Umplutura
1,5 – 2 kg de mere
4 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
1 lingurita sare
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 35 min.
Prajitura cu mere_2
Incalzim usor 150 ml lapte, adaugam zaharul si drojdia maruntita, si lasam sa stea 10 minute la loc caldut. Faina o cernem intr-un castron, adaugam untura in mijloc, apoi cu autorul ambelor maini amestecam bine de tot pana obtinem un aluat nisipos. Facem o adancitura in mijloc. 
 
Oul il batem usor cu sarea, adaugam cele 3 linguri de smantana si omogenizam. In adancitura din faina turnam laptele cu drojdia, smantana cu oul si incepem sa framantam pana ce obtinem un aluat omogen. Daca aluatul este prea vartos se mai adauga laptele ramas. Eu l-am facut mai moale putin folosind toata cantitatea de lapte, dar s-a comportat foarte bine atat la intins cat si la copt. Acoperim aluatul si-l lasam la rece pana ce pregatim umplutura.
 
Merele le spalam si le curatam de coaja, apoi le dam pe razatoarea cu gauri mari. Cand am terminat operatiunea ‘razatoarea’ scurgem merele de zeama, dar nu chiar de tot, adaugam zaharul, scortisoara, sarea si omogenizam.
Luam aluatul de la rece si il impartim in doua parti egale. Tava pe care am folosit-o eu pentru prajitura cred, dar nu sunt sigura, era patrata de 35/35cm si prajitura nu a iesit foarte inalta, daca o doriti mai inalta atunci puteti folosi si tavi de dimensiuni mai mici.
Intindem jumatate de aluat intr-o foaie de dimensiunea tavii. Rulam foaia in jurul sucitorului, apoi pornind dintr-un capat al tavii incepem sa desfasuram foaia in tava. Presaram putin gris peste foaie si punem toata umplutura de mere. Deasupra punem cealalta foaie de aluat dupa acelasi procedeu. Intepam prajitura din loc in loc cu furculita, apoi introducem tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute, pana cand prajitura este bine rumenita deasupra.
 
Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca complet apoi putem sa o pudram cu zahar si sa o portionam dupa preferinta.
Prajitura cu mere_1
Stiti de ce este atat de buna praitura aceasta? Pentru ca a fost facuta cu cele mai bune mere, cum numai la noi acasa, in Romania, se gasesc. Mere culese din marul din gradina, nestropit, netratat. Si nu doar aceste mere, sunt atatea lucruri frumoase pe care ni le ofera tara noastra, si pe care trebuie sa stim sa le apreciem. Stim cu totii ca sunt si lucruri rele…care ne fac sa fim pesimisti si sumbri, sa fim reticenti si uneori sa ne ascundem de faptul ca esti roman. Dar nu azi! Azi trebuie sa luam tot ce este mai bun din Romania, sa ne mandrim cu ce avem, sa ne iubim patria pentru care stramosii nostri au luptat cu atata curaj si determinare, si sa o cinstim cum se cuvine.
 
La multi ani Romania!!
 Prajitura cu mere_4


21 Comments

Tarte/Placinte sarate Aperitive

Placinta cu branza, praz si spanac

Placinta cu branza, praz si spanac
De multe ori ma apuca pofta de placinta, si de cele mai multe ori aceasta placinta e cu branza sau spanac iar celelalte ingrediente mai variaza. Poate daca mi-ar placea carnea la fel de mult ca si branza, as face si o placinta cu carne…sau, poate daca mi-ar placea (macar asa putin) si ciupercile, as face si cu ciuperci…dar nu, deocamdata am ramas la varianta cu branza, la care am adaugat si leguminoase. Sper ca pe viitor sa-mi mai largesc aria de ingrediente, sigur va fi asa…doar ca e nevoie de rabdare (ma cunosc eu pe mine). Dar sa nu ne mai pierdem in cuvinte fara rost, ceea ce trebuie sa va spun, si probabil asa trebuia sa incep, e ca mi-a placut grozav placinta asta, si am mancat fara masura :))
Placinta cu branza, praz si spanac_2
 
Aluat
400 gr faina
100 gr smantana
100 gr unt
1 ou
1/2 lingurita sare
3 linguri apa f rece
 
Umplutura 1
400 gr branza de vaci
200 gr telemea
2 oua
sare
piper
nucsoara
 
Umplutura 2
1 praz
200 gr spanac
200 gr cascaval
1/2 leg marar
1 lingura seminte de pin
sare
piper
1 ou
 
Pentru uns
 1 ou + 1 lingura smantana
 
Timp de pregatire: 30 min. Timp de coacere: 40-45 min.
Placinta aperitiv cu branza, praz si spanac_1
 
Aluatul l-am pregatit eu cu mainile mele, am fost tare harnica 😛 si, pe langa acest lucru am redus cantitatea de unt, si l-am inlocuit cu o parte de smantana de casa, nu dintr-aia de 12% grasime din magazin, pentru mine aia nu e smantana…e un fel de iaurt mai gras :)
 
Faina o cernem iar in mijloc facem o groapa unde punem untul taiat cubulete. Amestecam bine cu ambele maini pana obtinem un aluat nisipos. In acest moment putem sa adaugam oul, smantana si sarea si amestecam din nou. Apa o punem pe rand, cate o lingura…pentru a ne putea opri la nevoie. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, nelipicios si elastic, de aceea framantam bine dupa fiecare lingura de apa, si doar daca mai este nevoie o adaugam si pe urmatoarea. Cand am terminat invelim aluatul in folie transparenta si-l punem la rece pentru jumatate de ora, cel putin.
 
In acest timp putem sa pregatim umplutura, deloc greu la partea aceasta. Pentru umplutura 1 punem toate ingredientele intr-un vas si amestecam bine cu lingura, furculita, sau ce aveti la indemana :P, pana cand se omogenizeaza bine. Sare si piper punem dupa gust. 
 
Pentru umplutura 2…spanacul (eu am folosit proaspat) il spalam bine in cateva ape, apoi il oparim in apa cu sare pentru 5 minute. Il lasam la racit, il  scurgem bine de apa apoi il taiem marunt. Prazul si mararul le taiem marunt si le punem peste spanac. Adaugam cascavalul ras, semintele de pin, oul si amestecam bine. La final punem sare si piper dupa gust. Buuuun…haideti ca am terminat si cu treaba asta.
 
Pregatim o tava de copt, a mea a avut 24/24cm, o tapetam cu hartie de copt. Cuptorul il preincalzim la 200 de grade.
 
Scoatem aluatul de la rece si il impartim in patru parti, cat de cat egale.
Fiecare bucata de aluat o intindem intr-o foaie subtire (o sa fie subtire de tot, credeti-ma) incercand sa-i dam o forma patrata cat de cat – patrata in cazul meu pentru ca asa era tava – dar mai bine as spune ca ii dam o forma de tava:P 
 
Punem o foaie de aluat in tava, jumatate din umplutura de branza, o alta foaie, umplutura cu spanac, alta foaie si apoi umplutura de branza ramasa, iar la final punem ultima foaie pe care o intepam din loc in loc cu furculita. Deasupra turnam amestecul de ou cu smantana. Introducem placinta la cuptor, si o lasam la foc mare pentru 30 de minute, apoi reducem focul la 180 de grade si mai coacem aproximativ 15 minute pana cand e rumenita bine.
 
Asteptam sa se raceasca, apoi o portionam dupa preferinta….in bucati mari, care pot fi si inegale  – cel care o imparte o ia pe cea mai mare. Pofta buna!

Placinta aperitiv cu branza, praz si spanac_0055


25 Comments

Biscuiti

Biscuiti cu mere, scortisoara si fulgi de ovaz

Biscuiti cu mere, scortisoara si fulgi de ovaz
O noua reteta din categoria dulciuri pentru copii, dar consumate cu succes si de parinti. Cam asa a fost si la noi, cand am facut reteta asta m-am gandit la juniorul meu, dar n-a fost singurul ce s-a bucurat de biscuitii astia grozavi facuti in casa. Ce mi-a placut cel mai tare si mai tare la ei este faptul ca au mere in compozitie, si uite asa putem sa le dam fructe micutilor fara ca ei sa stie :) Va invit la biscuiti cu mere, scortisoara si fulgi de ovaz
Biscuiti cu mere, scortisoara si fulgi de ovaz_1
Ingrediente
150 gr unt
150 gr zahar brun
2 oua medii
1 lingurita esenta de vanilie
230 gr faina
80 gr fulgi de ovaz
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita scortisoara
2 mere medii
 
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 15 min. 
 Biscuiti cu mere, scortisoara si fulgi de ovaz_2
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine cu zaharul pana devine pufos. Adaugam cate un ou pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Adaugam si esenta de vanilie.
 
Faina o cernem impreuna cu sarea, scortisoara si bicarbonatul, apoi adaugam si fulgii de ovaz in cadrul ingredientelor uscate. 
 
Merele le curatam de coaja, apoi le dam pe razatoare. Peste amestecul de oua si unt punem treptat faina mixand bine ca sa nu ramana cocoloase. Spre final eu am renuntat la mixer pentru ca era tot mai groasa compozitia, si am luat o lingura pe post de obiect pentru mixat 😀  
 
Dupa ce am incorporat toata faina adaugam si merele scurse bine de zeama si omogenizam.
Preincalzim cuptorul la 170 de grade si tapetam o tava cu hartie de copt. Din compozitia rezultata formam bilute cu mainile umede pe care le punem la distanta unele de altele in tava (aproximativ 3-4 cm intre ele), apoi le aplatizam usor. Punem tava pe treapta de sus a cuptorului si lasam biscuitii acolo pana incep sa-si schimbe culoarea, aproximativ 15-18 minute.
Au fost deliciosi!! Unii au fost savurati langa o cana de iaurt, unii langa o cana de lapte…iar altii langa o cana de cacao cu scortisoara. Voi ce varianta alegeti?
 
Enjoy!
Biscuiti cu mere, scortisoara si fulgi de ovaz_3


32 Comments

Ovo-lacto-vegetarian Aperitive Dulce Romanie

Alivenci moldovenesti

Alivenci moldovenesti
 
Weekendul acesta am fost in vizita la bunici. Mereu e o mare bucurie pentru mine sa-i revad, sa mai stam de vorba, sa mancam impreuna, si sa gatesc cu produse naturale din gradina/camara lor. Am gatit cateva bunatati acolo, azi am sa va arat aceste alivenci moldovenesti, facute cu produse bio. Daca sunteti din zona Moldovei, cu siguranta ati mancat asa ceva si o sa-mi dati dreptate cand zic ca este o mancare extrem de buna, atat pentru cei mari cat si pentru cei mici. Daca nu sunteti de acolo, si nici n-ati incercat pana acum reteta asta, atunci e musai sa o faceti. Se face tare repede, poate fi consumata ca atare sau ca garnitura/aperitiv…pentru ca e delicioasa oricum! Reteta originala e un picut diferita, dar azi va arat varianta care imi place mie cel mai mult.

Alivenci moldovenesti


Pentru ca este o mancare traditionala romaneasca, si pentru ca intr-adevar am avut ocazia sa o gatesc intr-un loc care poarta mai departe traditia si obiceiurile romanesti, am ales sa particip cu acesta reteta la provocarea Dulce Romanie a acestei luni, gazduita chiar de initiatoarea acestui proiect, Mihaela.

Ingrediente

250-300 gr faina de malai
1 l lapte
1 lingurita sare
600 gr branza de vaci
200 ml smantana
4 oua mari
150 gr branza sarata de oi

Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 40 min.

Alivenci moldovenesti


Punem laptele pe foc impreuna cu sarea. In momentul in care da in clocot adaugam faina de malai in ploaie si amestecam bine ca sa nu se faca cocoloase. Fierbem mamaliga aproximativ 10 minute, dupa care o lasam deoparte…pe cat posibil intr-un loc racoros. Eu am lasat-o afara, la aer curat si rece. In reteta originala scria 300 gr de faina, insa mie imi place mamaliga mai moale, asa ca am pus doar 250. Voi puneti dupa cum va este pe plac.

Separat, amestecam branza de vaci cu 100 de grame de branza sarata oi si smantana. Adaugam galbenusurile si amestecam bine, iar albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare si le lasam deoparte. Sare nu mai punem, pentru ca este sarata branza suficient.

Pregatim o tava 20/30 cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la 190 de grade. 

Alivenci moldovenesti


Punem mamaliga peste branza si amestecam bine. La final adaugam usor si albusurile batute spuma si amestecam cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam. Deasupra presaram cele 50 de grame ramase de branza sarata. Dam la cuptor si o lasam acolo pana se rumeneste frumos deasupra, cam 35-40 de minute. 

Alivencile se servesc calde, stropite cu smantana, dar la fel de bine merg si reci. Daca e sa ma intrebati pe mine, va voi spune clar ca-mi plac ambele variante, dar nimic nu se compara cu o mancare calda, proaspat scoasa din cuptor 😛

Stiu ca exista si o varianta dulce a acestui preparat, dar eu nu am incercat-o si nici nu cred ca o s-o fac degraba, pentru ca imi place prea mult varianta asta ca s-o schimb.

Pofta buna!

Alivenci moldovenesti

 


20 Comments

Torturi

Tort cu mere caramelizate si crema de branza

Tort cu mere caramelizate si crema de branza
 
Pentru ca mi se facuse o pofta nebuna de un tort cu mere, asta pentru ca vazusem tortul Andreei, cel cu nuci, mere, scortisoara si caramel, am zis sa fac si eu un tort. Zis si facut! M-am tot gandit eu cum as vrea sa fie, si am ales sa fac si eu un blat cu nuca, pentru ca nuca imi place grozav, dar pe langa asta maiu voiam sa fie cu mere caramelizate si o crema fina de branza!! Aaah, iubesc combinatia asta!
Tort cu mere caramelizate si crema de branza_1
Blat
4 oua mari
100 ml ulei
150 gr nuca
125 gr zahar
200 gr faina
5 gr praf de copt
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita pudra de portocale
 
Mere caramelizate
100 gr zahar
1,5 kg mere
1 lingurita scortisoara
2 linguri suc de portocale
1 lingurita esenta de vanilie
 
Crema de branza
300 gr crema de branza
80 gr zahar pudra
200 ml frisca + 1 lingurita zahar vanilat
 
Caramel sarat
100 gr zahar brun
1/2 lingurita sare
2 linguri apa
30 ml smantana
50 gr unt
 
Timp de preparare: 1h. Timp de coacere: 30 min.
Tort cu mere caramelizate si crema de branza_2
Este un tortulet care ne solicita putin, mai ales ca avem nevoie de mai multe chestii separate, care la final vor fi unite intr-un intreg…aka tort 😛
 
Pentru blat: mixam ouale cu zaharul pana devin spumoase, apoi adaugam uleiul si omogenizam. Separat cernem faina cu sarea si praful de copt apoi o amestecam cu scortisoarta si pudra de portocale. Nucile la maruntim usor.
Peste compozitia lichida turnam jumatate din amestecul de faina, amestecam usor dupa care punem si cealalta jumatate.  La final adaugam nucile maruntite.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu ulei si faina o tava de diametrul 24cm. Turnam compozitia in tava apoi dam la copt pentru jumatate de ora. Cand s-a scurs timpul facem testul cu scobitoarea, daca iese murdara mai lasam blatul 5 minute. La mine nu a fost cazul. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.
 
Trecem repede la mere – aici este putin de lucru, dar merita :) 
Merele le curatam si le taiam cubulete.
Intr-o tigaie neaderenta punem zaharul la caramelizat impreuna cu cele 2 linguri de suc de portocale (preferabil natural). Lasam sa fiarba la foc mediu pana incepe sa-si schimbe culoarea. Acum este momentul sa adaugam merele si scortisoara. Fierbem merele aproximativ 8-10 minute, pana se inmoaie bine dar nu scade zeama de tot. Luam tigaia de pe foc si adaugam esenta de vanilie.
Tort cu mere caramelizate si crema de branza_3
 
Crema de branza o mixam bine cu zaharul pudra, apoi incorporam usor frisca batuta bat cu o lingurita de zahar vanilat. 
Punem zaharul pentru caramel intr-o tigaie. Adaugam apa si lasam la foc mediu pana incepe sa fiarba, moment in care marim usor de tot flacara si lasam sa fiarba pana prinde o culoare aramie. Acum e momentul sa luam caramelul de pe foc, adaugam sarea si smantana si amestecam energic pana la omogenizarea completa. La urma adaugam si untul si omogenizam.
 
Taiem blatul in 3 – eu n-am reusit-o prea bine de data asta, dar probabil emotiile au fost de vina :). Punem baza pe un platou, jumatate din merele caramelizate, apoi jumatate din crema de branza. Punem al doilea blat, restul de mere si crema de branza. Blatul se va insipora de la merele caramelizate, dar totusi daca va place si mai insiropat puteti sa faceti un sirop din apa si zahar. Peste tort turnam caramelul sarat, dam putin la rece, dupa care suntem gata sa savuram fiecare bucatica a tortului! Este delicios, o combinatie groozava de arome.
 
Enjoy!

Tort cu mere caramelizate si crema de branza_4


45 Comments

Tarte/Placinte sarate Aperitive

Spirale cu crema de branza si praz

Spirale cu crema de branza si praz
Un aperitiv rapid, aratos si grozav de bun. Nu m-am mai complicat acasa cu foietajul, asa se intampla cand duci lipsa de timp…mai apelezi si la solutii ‘extreme’ sau ‘externe’ :) Asa ca am intrat pe la primul magazin ce l-am gasit in drum, am cumparat o punga zdravana de foietaj, si am continuat drumul fericita (si usurata) inspre casa. 
 
Spirale cu crema de branza si praz_1
Ingrediente
400 gr aluat foietaj
300 gr branza
1 ou
cateva fire marar
1/2 fir praz
1 lingura ulei
sare
piper
1 galbenus pentru uns
 
Timp de pregatire: 20 min. Timp de coacere: 30 min.
Spirale cu crema de branza si praz_3
 
Reteta asta e grozav de rapida, asta e de la sine inteles pentru ca nu avem mare lucru de facut…si anume…
Curatam prazul (eu am ales partea mai verde din el) il taiem rondele si-l calim cateva minute intr-o tigaie unde am incins uleiul. Nu trebuie lasat mult, doar cat sa se inmoaie putin.
 
Branza o amestecam cu oul, adaugam mararul tocat marunt, sare si piper dupa gust apoi prazul calit si amestecam bine.
 
Intindem o foaie de aluat (ca sa o subtiem putin) si peste ea distribuim uniform umplutura. Rulam cat mai strans posibil, apoi taiem spiralele cu un fir de ata: punem ata sub rulada, apoi tragem rapid de ambele capete rezultand o taietura mai buna decat una de cutit. 
 
Preincalzim cuptorul la 200 de grade, punem spiralele in tava la distanta unele de altele si le ungem cu galbenus diluat cu o lingura de lapte. Eu am scris acolo o jumatate de ora pentru copt, dar nu as putea sa sustin sus si tare ca atat le-am lasat…ci le-am lasat pana cand am vazut ca sunt rumene si frumoase.
 
Le scoatem pe un gratar, le lasam la racit sau nu (daca nu avem rabdare) si apoi le servim cu pofta!

Spirale cu crema de branza si praz_2


29 Comments

Prajituri

Prajitura cu nuca

Prajitura cu nuca
Prajiturim, prajiturim? Daaa…si nu oricum, ci in mod secret, pentru o provocare draguta pe care o astept cu interes si nerabdare in fiecare luna. Este vorba de provocarea Amei care luna aceasta mi-a soptit la ureche ca am de ales o reteta de pe un blog dragut, plin de retete delicioase si diverse – numai bune de pus la masa pentru ora Doi si un sfert. 
 
Blogul Irinei mi-a placut de la prima vedere, si mai ales modul ei dragut si amuzant de a descrie fiecare reteta in parte. Mereu citesc cu placere retetele ei, si ii admir munca depusa. Pentru provocare eu am ales o reteta…de prajitura cu nuca. O prajitura delicioasa foc, cu nuca (asa cum imi place mie…multa, multa) cu gem acrisor de caise si o glazura dulce. Sa trecem asadar la treaba.
 Prajitura cu nuca si dulceata de caise_2
Aluat
50 gr untura
100 gr unt
100 gr zahar
1 ou
3 linguri smantana
400 gr faina
1 lingura plina cacao
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
1 lingurita esenta de rom
 
Crema
dulceata de caise 300 gr
250 gr nuca
150 gr zahar
4 albusuri
 
Glazura
4 galbenusuri
150 gr zahar pudra
bombonele colorate
 Prajitura cu nuca si dulceata de caise_4
Untura si untul sa fie la temperatura camerei, eventual putem sa le incalzim putin inainte de folosire, dar atentie sa nu le topim!
Mixam untul si untura cu zaharul pana devin spumoase, adaugam oul, esenta de rom si smantana apoi omogenizam. Faina o cernem impreuna cu sarea, praful de copt si cacaoa. Ingredientele uscate le adaugam treptat peste celelalte. Eu am renuntat la mixer si am amestecat cu mana, si a mers grozav de repede.
 
Impartim aluatul obtinut in doua parti egale. Pregatim o tava de copt de dimensiuni 25/35cm, o tapetam cu unt si faina. Intindem o foaie de aluat si o punem in tava. Cealalta jumatate o dam la rece (noroc cu pontul de la Irina).
 
Nucile la macinam fin. Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul in ploaie, cate o lingura pe rand si mixam bine pana obtinem o bezea bine legata. Lasam mixerul deoparte si adaugam nucile, amestecand cu ajutorul unei spatule cu miscari de jos in sus.
Peste foaia din tava intindem gemul de caise, se poate folosi si altfel de gem, dar eu l-am ales pe acesta fiind mai acrisor, si mai ales pentru ca imi place enorm in combinatia cu nuca. Peste gemul de caise punem albusurile cu nuca. 
 
Intindem foaia numarul doi. Aici a fost partea mai delicata, pentru ca desi am reusit sa intind foaia cat de cat bine, nu am reusit sa o distribui chiar uniform in tava…si au ramas unele mici goluri pe margine. Dar dupa ce am adaugat si glazura nici ca ai fi putut observa ceva in neregula.
Prajitura cu nuca si dulceata de caise_3
 
Dam prajitura la copt pentru 45-50 de minute la foc mediu (180 grade). 
Cu 15 minute inainte de a fi gata prajitura ne apucam de glazura. Mixam bine galbenusurile cu zaharul pudra pana isi tripleaza volumul. Eu am folosit mixerul manual…adica mana si telul:))…asa ca am asudat putin, dar rezultatul a fost cel asteptat – de retinut este ca se poate si asa.
Scoatem prajitura din cuptor si peste ea intindem uniform glazura, si pe cat posibil ar trebui sa executam rapid operatiunea asta pentru ca glazura se intareste repede, prajitura fiind calda.
 
Cand este racita complet o portionam dupa preferinta si o putem orna cu orice avem la indemana. Eu am ales niste bombonele de zahar (nu sunt pietricele :P) si bucati de nuca.
 
Enjoy!

P.S. Eu am mai redus cantitatea de zahar, dar daca va place mai dulce puteti sa mai adaugati cate 50 de grame atat la albusuri cat si la glazura din galbenusuri.
Prajitura cu nuca si dulceata de caise_1


61 Comments

Tarte/Placinte sarate

Quiche lorraines

Quiche lorraines
Este una din retetele mele preferate, grozav de gustoasa, aratoasa si numai buna de pus pe masa. Cu toate acestea…n-am reusit sa o surpind in cea mai buna ipostaza a ei. Nu stiu exact care o fi fost motivul, graba…emotiile, sau amandoua, dar clar e ca ceva ceva a fost la mijloc si nu am cele mai bune poze posibile :)
Dar tartele acestea sunt tare bune, si pentru ele se poate trece orice cu vederea 😛 Aaa, si da…merg de minune si ca aperitiv, iar musafirii isi vor putea delecta papilele gustative de la prima inghititura 😉

Quiche lorraines_3
Aluat
250 gr faina
100 gr unt
2 linguri lapte rece
1 ou
1/2 lingurita sare
 
Umplutura
200 gr spanac
150 gr bacon
2 galbenusuri + 1 ou intreg
200 ml smantana
100 ml iaurt 
sare
piper
o lingura branza sarata
3 catei de usturoi

Timp de preparare: 40min. Timp de coacere: 55 min.

Quiche lorraines_2

Incepem cu aluatul, care trebuie sa stea la frigider pentru cel putin jumatate de ora. Faina o cernem intr-un castron, in mijloc facem o adancitura si punem untul taiat cubulete, sarea si oul. Incepem sa framantam cu varful degetelor pana obtinem un aluat cat de cat omogen. Adaugam laptele si amestecam usor pana la omogenizare. Aluatul nu trebuie framantat foarte mult pentru ca isi pierde din proprietati prin incalzirea ingredientelor. Punem aluatul la rece invelit in folie alimentara.

Daca folosim spanac proaspat atunci va trebui spalat bine si oparit 5 minute in apa clocotita. Il lasam la scurs, iar cand este scurs bine il tocam marunt. Daca folosim spanac congelat, nu trebuie decat sa-l lasam la deghetat. Amestecam spanacul cu o lingura de branza sarata si cu usturoiul tocat marunt.

Galbenusurile cu oul se bat usor cu furculita, se adauga smantana, sare si piper dupa gust. Baconul se taie fasii (eu nu l-am mai calit, l-am lasat asa).

Pregatim 6 forme de mini-tarte. Le ungem bine cu unt. Cuptorul il preincalzim la 190 de grade.
Scoatem aluatul din frigider si intindem o foaie subtire de 0.5 mm. Taiem 6 cercuri de diametru mai mare decat cel al formelor si tapetam fiecare forma cu cate o bucata de aluat. Peste aluat punem hartie de copt si boabe de fasole, ca sa nu se umfle la copt.

Quiche lorraines


Dam la cuptor tartele, timp de 15 minute. Reducem focul la 170, scoatem tartele si luam boabele de fasole si hartia de copt de pe ele, apoi le reintroducem la cuptor pentru 5 minute ca sa se rumeasca usor. Dupa 5 minute la scoatem din cuptor si marim focul la 180 de grade.

Quiche lorraines


Peste fiecare tarta punem cate o lingura buna de spanac, apoi cateva fasii de bacon, apoi le umplem cu amestecul de oua cu smantana. Dam la cuptor pentru 30-35 de minute pana sunt rumene si frumoase. Servim cu mare pofta!

Quiche lorraines_1


31 Comments

Prajituri

Prajitura cu vanilie si bezea de cocos

Prajitura cu vanilie si bezea de cocos
Da, stiu ca a inceput postul insa eu am ramas in urma cu cateva postari :) Promit sa ma redresez repede, sa pun pe blog ce am de pus, iar apoi o sa plusez si la capitolul dulciuri/mancare de post. Prajiturica asta oricum merita incercata, in zilele cand nu aveti restrictii la mancare…e usor de facut si buna taare!
Prajitura cu vanilie si bezea de cocos _3

Baza

3 galbenusuri
100 gr unt moale
115 gr zahar
225 gr faina
120 ml lapte
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita praf de copt
1 varf cutit de sare
 
Crema de branza
120 gr branza
80 gr smantana dulce
40 gr zahar
cateva picaturi esenta de trandafiri
 
Stratul de macarons
3 albusuri
1 praf de sare
100 gr zahar tos
100 gr cocos (dar e suficient 80)

Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 40 min.
Prajitura cu vanilie si bezea de cocos _2
Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul timp de cateva minute, pana ajunge la consistenta unei creme. Se adauga galbenusurile pe rand si se mixeaza bine dupa fiecare. 
Separat se amesteca faina cernuta cu praful de copt si sarea. Se adauga jumatate din faina peste crema de oua si unt si se mixeaza bine pana la omogenizare. Adaugam si jumatate din cantitatea de lapte, omogenizam apoi procedam la fel cu restul de ingrediente. La final adaugam si esenta de vanilie.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava de dimensiuni 20-22cm. Turnam compozitia in tava si nivelam.

Pregatim crema de branza. Punem in blender branza si smantana si mixam pana obtinem o pasta fina, apoi adaugam zaharul si esenta de trandafiri. Cu o lingura luam crema de branza, si punem din loc in loc peste blatul de prajitura din tava, apoi cu un cutit amestecam putin de tot cele doua compozitii.Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Incepem sa adaugam zaharul, cate o lingura si mixam bine dupa fiecare adaugare. Nu adaugam alta lingura decat dupa ce zaharul anterior a fost incorporat si topit complet. La final adaugam si nuca de cocos prin miscari de jos in sus. Eu am pus 100 gr de nuca de cocos, dar cred ca erau suficiente 80, pentru ca am obtinut o bezea destul de stufoasa :P. Punem bezeaua in tava peste restul compozitiei si nivelam. 

Dam prajitura la cuptor pentru 35-40 de minute, sau pana cand capata o culoare aurie la suprafata. O lasam la racit pentru 10 minute in cuptor cu usa intredeschisa, apoi o lasam sa se raceasca la temperatura camerei. In momentul servirii putem sa o pudram cu zahar.

O portionam in felii mari, se vede asta…nu?:P…si servim cu multa pofta, si fara mustrari de constiinta. Enjoy!

 Prajitura cu vanilie si bezea de cocos _1

P.S. Stefana, sa-ti fie de bine!! Pupici!


36 Comments

Aperitive Retete de mancare

Burger de somon

Burger de somon
Despre somon si ‘pasiunea’ pe care am facut-o pentru el cred ca am mai povestit, asa ca azi va aduc, din nou, o reteta cu somon! Burgeri de somon? Daa, si inca foarte buni! De mancat la micul dejun, la pranz, la cina…sau chiar  aruncati intr-un sandwich pentru o gustare sanatoasa. Daca nu sunteti mofturosi cu pestele sigur o sa va placa…daca strambati din nas la mirosul de peste, puneti pe altcineva sa-i gateasca, iar la final gustul n-o sa va dezamageasca.

Burger de somon


Ingrediente
450 g somon file fara piele

2 morcovi medii spre mici (125 gr)
1 cartof maaare (250 gr)
1/2 legatura patrunjel
2 catei de usturoi
sare
piper
1/4 lingurita ghimbir ras
1 ou
2 linguri faina


Timp de preparare: 30 min. Timp de prajire: 10 min.

Burger de somon


Somonul este indicat sa fie fara piele. Eu nu am gasit fara, asa ca am luat niste bucati de somon si am eliminat usor toata pielea, cu ajutorul unui cutit toata pielea. Cartofii ii curatam de coaja, la fel si morcovul si-i taiem in bucati potrivite.

Punem o oala cu 2l de apa pe foc, adaugam sare si punem cartofii si morcovii la fiert pentru 10 minute. Scoatem legumele pe o farfurie si in apa in care au fiert punem si somonul si-l lasam sa fiarba pentru 5 minute, nu mai mult. 

Curatam usturoiul de coaja, iar patrunjelul il tocam marunt. Punem in robotul de bucatarie (e mai simplu asa, daca nu aveti va trebui sa tocati marunt toate ingredientele) somonul, cartofii, morcovul si usturoiul si le maruntim bine. 
Peste pasta astfel obtinuta punem patrunjelul, ghimbirul ras, oul si faina si amestecam bine. Potrivim de sare si piper dupa bunul plac.

Burger de somon


Punem tigaia grill pe foc (sau orice tigaie teflonata, daca nu aveti grill), o incalzim bine apoi trecem la formarea burgerilor. Luam cu lingura din compozitie, ii dam o forma rotunda dupa care o aplatizam si o punem in tigaia incinsa. Procedam asa pana terminam compozitia. Prajim burgerii cate 4-5 minute pe o parte la foc mediu. Daca ii lasati mai mult vor fi uscati.

Dupa cum spuneam mai sus se pot servi in diverse modalitati. Eu i-am servit la masa de pranz alaturi de o granitura delicioasa din spanac cu lapte….un deliciu!!!

Pofta buna!

Burger de somon


25 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316