• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Tarte/Placinte sarate Aperitive

Placinta aperitiv cu sfecla rosie si crema de branza

Placinta aperitiv cu sfecla rosie si crema de branza
O alta reteta de aperitiv, din nou de mare efect, tocmai prin multimea de arome, fie si ele simple, pe care le combina…dar si prin jocul de culori in ton cu sarbatoarea ce se apropie cu pasi repezi :) Se face destul de rapid, mai ales daca aveti cutii de branza Delaco la indemana. 
Eu am reusit sa le castig in mare parte datorita celor care mi-au votat prajitura mea cu crema de branza si caramel, si cu aceasta ocazie vreau sa le multumesc atat celor care m-au votat, cat si bucatarului maniac si Fan Branza (Delaco) care au organizat si oferit premiile. E putin cam tarziu, deoarece a trecut ceva vreme de cand am castigat eu premiile, dar mai bine mai tarziu decat niciodata :) Am tot amanat postarea deoarece s-au ivit fel si fel de provocari…dar ma bucur ca am reusit sa o postez intr-un final, si ma bucur ca pot sa va prezint o reteta delicioasa. 

Placinta aperitiv cu sfecla rosie si crema de branza

Blat
3 oua mari
1 lingurita sare
9 linguri suc de sfecla
7 linguri ulei
10 linguri cu varf de faina
1 varf cutit praf de copt
1 praf piper

Umplutura
2 cutii ‘ceva fin’  Delaco-crema de branza cu verdeata
250 gr branza de vaci moale
50 gr branza de capra
1 lingura smantana
cateva fire marar
sare
piper

Topping
1/2 cutie ‘ceva pufos’ Delaco cu verdeata
un ardei kapia rosu

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 15 min.

Placinta aperitiv cu sfecla rosie si crema de branza

Pentru blat folosim tava mare de la cuptor pe care o tapetam cu hartie de copt. Cuptorul il preincalzim la 170 grade Celsius.
Ouale la temperatura camerei le batem bine cu un praf de sare pana cand devin spumoase. Faina o cernem impreuna cu praful de copt si restul de sare. Uleiul il amestecam cu sucul de sfecla rosie. 
Peste oua punem faina alternand cu amestecul de sfecla si ulei, pana cand terminam ingredientele si obtinem o compozitie omogena. La sfarsit putem adauga putin piper si amestecam usor. Turnam compozitia in tava si o coacem in jur de 15 minute.O sa iasa un blat subtire, care nu trebuie lasat prea mult la cuptor, altfel se usuca. Scoatem tava din cuptor si taiem repede blatul in 3 parti egale, inainte sa se intareasca. Lasam la racit.

Pentru umplutura nu avem prea multa treaba. Mararul il taiem fin apoi il amestecam cu celelalte ingrediente, toate la un loc, pana obtinem o crema pe care o potrivim de sare si piper dupa gust. 

Punem umplutura intre foile de blat, iar foaia de deasupra o ungem cu crema ‘ceva pufos’ cu verdeata peste care punem bastonase subtiri de ardei rosu. 

Simplu si gustos, o reteta potrivita atat pentru cei mari cat si pentru cei mici.
Pofta buna!

Placinta aperitiv cu sfecla rosie si crema de branza

Placinta aperitiv cu sfecla rosie si crema de branza


32 Comments

Torturi

Tort caramel cu fundite de ciocolata

Tort caramel cu fundite de ciocolata
Daca ar fi sa vina sfarsitul lumii pe 21 decembrie, stiu sigur ca ultimul lucru pe care as vrea sa-l mananc ar fi ciocolata, si nu oricum….ciocolata intr-un tort dulce cu crema de caramel delicios si rauri de ciocolata :) Avand in vedere ca am fost provocata de bucatarul maniac (Cristian) sa gatesc o reteta ‘apocaliptica’…am facut tort.
Apocaliptic sau nu, pentru mine nu cred ca ar fi fost alta alegere…bine fie, ar fi putut fi, dar tot la un tort cu ciocolata s-ar fi ajuns.
Tort caramel cu ciocolata_4
Blat
5 oua
5 linguri faina
1 lingura cacao neagra
6 linguri zahar
2 linguri ulei
1 lingurita praf de copt
 
Crema
150 ml lapte
2 galbenusuri
7 linguri zahar
1 lingura cacao
5 gr gelatina
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar pudra
25 gr fulgi de ciocolata
 
Sirop
2 linguri zahar
150 ml apa
1 lingurita esenta de rom
 
Decor
130 gr ciocolata menaj
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min.
Tort caramel cu ciocolata_1
Pregatim blatul, care poate fi facut si cu o seara inainte. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam cate o lingura de zahar pe rand si mixam bine pana cand zaharul e complet topit, abia pe urma adaugam si urmatoarea lingura. Faina o cernem inpreuna cu cacaoa iar galbenusurile le amestecam putin cu uleiul. 
Peste albusurile batute spuma turnam galbenusurile si amestecam usor (f usor) pana la incorporare. La fel procedam si cu faina, amestecam cu grija ca sa nu scoatem aerul din albusuri. 
 
Tapetam cu ulei si faina o forma rotunda de copt de dimensiuni 20-21cm. Cuptorul il preincalzim la 180 de grade. Punem blatul la cuptor si-l coacem timp de 25-30 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.
Tort caramel cu ciocolata_3
Gelatina o punem la hidratat in 3-4 linguri de apa rece.
Zaharul il punem la caramelizat intr-o tigaie teflonata. Cand s-a topit complet si incepe sa capete culoare turnam laptele si amestecam energic, lasam pe foc mic. Galbenusurile le amestecam cu cacaoa si punem 2-3 linguri de lapte fierbinte peste ele, amestecam bine…dupa care transferam galbenusurile in tigaia cu caramelul si lasam totul la foc mic pana se ingroasa. Luam tigaia de pe foc, adaugam gelatina si mixam energic pentru a o distribui uniform. Lasam crema de caramel la racit la temperatura camerei.
 
Frisca o batem spuma tare cu o lingurita (cu varf) de zahar pudra dupa care o incorporam usor in crema caramel (ajunsa la temperatura camerei). La final adaugam fulgii de ciocolata si dam la rece pentru jumatate de ora. 
 
Pregatim siropul: punem pe foc apa, zaharul si esenta de rom pana cand zaharul e complet topit.
Taiem blatul in doua pe orizontala, insiropam usor cele doua blaturi (eu nu am exagerat cu insiroparea pentru ca blatul nu mi s-a parut a fi foarte sec). Punem o parte din crema peste primul blat, deasupra punem celelalt blat si imbracam tortul in crema ramasa. Dam la rece.
Tort caramel cu ciocolata_5
Urmeaza partea distractiva a acestui tort, formarea funditelor…Mie mi-au dat putina bataie de cap, dar pana la urma am reusit eu sa le pun cumva pe tort.  Dar cum facem? Topim ciocolata pe bain marie (nu a fost neagra, deci nu am avut nevoie de ulei/unt sau alt fel de grasime). Rupem 4 fasii de folie de aluminiu de 10 cm latime, si intindem ciocolata pe toata lungimea cu ajutorul unui cutit. Incretim usor folia astfel incat sa obtinem onduleuri. Le lasam la rece pana se intareste ciocolata. 
 
Onduleurile mele au fost putin cam naravase si nu au vrut sa se desprinda de pe folie fara a se rupe pe la ‘incheieturi’ dar le-am pus pe tort cu tot cu aerul lor mai rebel 😛
 
A fost ceva de munca pentru acest tort, dar a fost extrem de bun, cu greu l-am putut imparti cu cineva. Enjoy!

Tort caramel cu ciocolata_2


43 Comments

Muffins/Cupcakes Aperitive

Briose aperitiv cu brocolli si oua de prepelita

Briose aperitiv cu brocolli si oua de prepelita
Mereu am fost curioasa de ouale de prepelita asa ca in momentul in care am avut ocazia sa le cumpar (adica au aparut in fata mea, ca altfel nu le vedeam) nu am ezitat. Find ele asa micute si dragute, am gasit eu reteta potrivita pentru ele: briose aperitiv cu brocolli si oua de prepelita.
Briose aperitiv cu brocolli si oua de prepelita_2
 
Ingrediente
250 gr faina
240 ml lapte
200 gr brocolii fiert si maruntit
cateva fire patrunjel
2 oua mari
70 ml ulei
100 gr cas/cascaval
1 lingurita praf copt
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat
14 oua de prepelita
 
Timp de pregatire: 25 min. Timp de coacere: 30 min.
 Briose aperitiv cu brocolli si oua de prepelita_1
Incepem cu brocolli care trebuie fiert cam 15 minute inainte de a-l folosi pentru briose. Eu am avut crud, dar daca luati congelat nu trebuie fiert mai mult de 5 minute. Cand brocolli e fiert, scurgem apa calda si turnam un jet de apa rece peste el ca sa-si pastreze culoarea verde. Il lasam deoparte. Punem la fiert ouale de prepelita. Eu le-am fiert 7 minute, atat.
 
Cernem faina cu praful de copt, sarea si bicarbonatul. Separat batem ouale cu telul pana incep sa devina spumoase. Intr-un alt vas amestecam laptele cu uleiul si cu casul (cascavalul) ras. Peste oua punem jumatate din faina, amestecam usor ca sa nu ramana cocoloase, apoi punem jumatate din cantitatea lichida. Turnam faina ramasa, amestecam usor apoi iarasi compozitie lichida. 
 
Din brocolli fiert rupem 14 buchetele mici, restul il maruntim si-l adaugam in aluatul de briose. Pregatim formele de briose (mie mi-au iesit 14 bucati mari) cu hartiute de copt. Preincalzim cuptorul la 190 de grade.  
Briose aperitiv cu brocolli si oua de prepelita_3
Punem cate o lingura plina de compozitie in fiecare forma, apoi cate un ou de prepelita (curatat :P) iar peste ou o alta lingura de compozitie. Atentie…sa nu umpleti formele de briose pana sus pentru ca o sa dea pe-afara :) Deasupra fiecarei briose infingem cate un buchetel rezervat din brocolli.
 
Dam tava la cuptor si coacem briosele pentru 25-30 de minute, pana sunt rumenite frumos. 
Sunt de mare efect, usor de facut…si tare delicioase. Eu le recomand, asta in caz ca va plac ouale de prepelita.
 
Pofta buna!
 Briose aperitiv cu brocolli si oua de prepelita_4


36 Comments

Dulciuri diverse Biscuiti

Turta dulce

Turta dulce
Turta dulce!! A fost o adevarata nebunie pe blogosfera cu turta dulce in ultima perioada. Am admirat o multime de poze, idei si prezentari minunate. Eu, la randul meu am facut turta dulce, nu stiu exact cand m-am hotarat, cert e ca mi-am propus sa o fac cu ceva timp in urma si asta probabil s-a intamplat cand am stat sa admir comorile delicioase facute de draga mea Rita. 
 
Reteta am preluat-o din cartea ‘Saved by Bake’ a lui Marian Keys, si a fost intr-adevar o reteta reusita pe care o recomand cu incredere.
 Turta dulce_4
Ingrediente
250 gr miere
100 gr zahar brun
1 lingurita scortisoara
1 praf nuscoara rasa
1 praf cardamon
1 steluta anason
1 lingura cacao
100 gr unt
500 gr faina
1 ou
1 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
 
Decor
1 albus
250 gr zahar pudra
2-3 picaturi suc de lamaie
bomboane colorate
 
Timp de preparare: 25 min. Timp de coacere: 8 min. Timp de ornare: 1 ora
 Turta dulce_2
Zaharul impreuna cu mierea se pun pe foc, se adauga scortisoara, nuscoara, cardamonul, steluta de anason, untul si cacaoa si se lasa pe foc pana cand compozitia devine omogena, iar zaharul si untul sunt complet topite. Se ia amestecul de pe foc, se scoate steluta de anason si se lasa deoparte timp de 3-4 minute. Oul se bate usor apoi se incorporeaza in amestecul cu miere. 
 
Faina se cerne impreuna cu sarea si praful de copt iar in centru se face o adancitura in care se pune compozitia lichida si se incepe framantarea. Vom obtine un aluat omogen , poate usor lipicios, deci sa nu va ingrijorsati daca nu se desprinde foarte usor de pe mana, lasati-l asa. Invelim aluatual in folie alimentara si-l dam la rece peste noapte. Poate fi lasat in frigider chiar si 2-3 zile.
Impartim aluatul in doua si intindem cate o foaie din fiecare bucata, sa nu fie foarte subtire ( cca. 0,5 – 0.7 mm grosime ) apoi decupam aluatul cu formele dorite. Eu am folosit inimioare, stelute si clopotei – asa ceva am avut in casa. 
 
Pregatim tava de la aragaz cu hartie de copt, preincalzim cuptorul la 180 de grade. Transferam turta in tava si o coacem timp de 7-8 minute pana inainte ca ea sa-si schimbe culoarea. Scoatem tava din cuptor, lasam turta 2-3 minute in tava (fiind destul de moale) apoi o transferam cu grija pe un gratar la racit.
 Turta dulce_3
Pentru ornat batem spuma tare un albus de ou cu un praf de sare si 2-3 picaturi de zeama de lamaie. Adaugam zaharul pudra cate o lingura o data si mixam bine dupa fiecare adaugare. Trebuie sa obtinem o glazura cremoasa, care poate fi modelata cu usurinta, fara a-si pierde forma. Daca este cazul adaugati mai mult zahar.  
Decoram fiecare turta dulce cu glazura si bilute colorate de zahar. Eu am avut insipratie si nu prea, insa avand in vedere ca e prima mea experienta atat in ce priveste turta dulce cat si glazura de zahar sunt multumita de rezultat 😛 Am spart gheata, am trecut de ce a fost mai greu, de acum incolo pot sa ma joc cu formele si decorul mult mai degajata :))
 
Enjoy!

Cu aceasta reteta particip la concursul pentru un logo personalizat organizat de Ama in bucatarie si LLStudio. 
 Turta dulce_1


54 Comments

Aperitive Retete de mancare

Rulada de porc cu ardei si cascaval afumat

Rulada de porc cu ardei si cascaval afumat
Craciunul se apropie cu pasi repezi, asa ca in perioada ce vine ma voi stradui sa va arat cat mai multe retete pentru masa festiva, fie ele dulci, fie ele sarate…iar intr-un final sper sa am si eu o selectie de mancare ‘numai  buna’ de pus pe masa’ :) Azi va aduc o rulada de porc, delicioasa, usor de facut si de mare efect.
Rulada de porc cu ardei si cascaval afumat

Ingrediente
600 gr cotlet de porc
100 gr pastrama de pui
150 gr cascaval afumat
1 ardei kapia rosu
sare
piper
rozmarin
1 lingurita mustar
1/2 ceasca apa

Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 1 ora 15 minute.

Rulada de porc cu ardei si cascaval afumat

Bucata de cotlet pe care am avut-o eu a avut o forma mai patrata, asa ca am taiat-o in doua pe verticala, obtinand doua bucati.. Fiecare bucata am taiat-o apoi in doua pe orizontala dar nu pana la capat, atfel incat sa obtin o bucata mai mare si mai subtire. Fiecare bucata de carne o batem bine cu ciocanul, o condimentam cu sare, piper si rozamarin dupa gust, o rulam si o dam la rece pentru o ora.

Separat taiem ardeiul fasii lunguiete. Pastrama o taiem felii subtiri iar cascaval il facem fasii lunguiete si subtiri. 

Dupa ce carnea a stat suficient la rece o scoatem din frigider, o desfasuram si pe fiecare bucata de carne punem un strat subtire de mustar apoi pastrama de pui, ardeiul si cascavalul fasii ( le punem de-a latul bucatii de carne) si rulam strans. Prindem capetele cu scobitori si punem rulourile intr-o tava termorezistenta, turnam jumatate de ceasca de apa si acoperim cu folie.

Rulada de porc cu ardei si cascaval afumat

Incingem cuptorul la 200 de grade si coacem rulada pentru 50 de minute asa ‘sub acoperire’. Dupa cele 50 de minute dezvelim rulada, micsoram focul la 190 de grade si mai coacem rulada timp de 20-25 de minute pana cand e rumenita frumos deasupra.

O lasam la racit, apoi o portionam dupa preferinta si o servim cu mare pofta! Merge de minune ca aperitiv, dar si ca fel principal alaturi de o garnitura savuroasa de legume :)

Pofta buna! 

Rulada de porc cu ardei si cascaval afumat


21 Comments

Cheesecake

Coffe Cheesecake marmorat cu ciocolata

Coffe Cheesecake marmorat cu ciocolata
Nu stiu cum se face sau nu…ca mereu ma trezesc cu cate un cheesecake acasa 😛 Cred ca v-am mai spus ca-mi place enorm…si ca nu trece luna fara sa fac o bunatate din categoria asta. Acum am ales o combinatie super mega delicioasa, care nu poate sa fie ratata de nimeni!
Coffe Cheesecake marmorat cu ciocolata_4
 
Crusta
300 gr biscuiti digestivi
100 gr unt
2 linguri cacao
1 lingura zahar
 
Umplutura
800 gr crema de branza
200 ml smantana
180 gr zahar
4 oua mari
2 linguri amidon
1 lingura cafea tare
1 lingurita esenta de vanilie
80 gr ciocolata neagra
 
Decor
200 ml frisca
bomboane de ciocolata
 
Coffe Cheesecake marmorat cu ciocolata_1
 
Pentru crusta punem la robot biscuitii digestivi si-i macinam fin. Peste ei punem cacaoa si zaharul apoi omogenizam compozitia. Untul il topim la foc mic si il turnam peste biscuiti. Amestecam bine, trebuie sa obtinem o compozitie care daca e stransa in palme nu-si pierde forma. Daca nu e suficient de legata se mai poate adauga o lingura-doua de lapte Tapetam o tava de tort de diametru 24cm cu hartie de copt, punem biscuitii si apasam bine. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si coacem crusta pentru 10 minute, nu mai mult. 
 
Cat timp e crusta la cuptor ne apucam de umplutura. Crema de branza si smantana le mixam bine cu zaharul timp de 3 minute. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare timp de 1 minut, pana oul e complet incorporat.  Punem amidonul si amestecam usor, iar la final adaugam esenta de vanilie si lingura de cafea tare. Omogenizam.
 
Coffe Cheesecake marmorat cu ciocolata_3
 
Topim ciocolata pe bain marie. Cand e complet topita oprim focul si o lasam putin sa se racoreasca. Peste ciocolata punem 2-3 linguri din compozitia de branza si o lasam deoparte.
 
Peste crusta turnam crema de branza si nivelam. Din loc in loc punem cate-o lingura din umplutura de ciocolata si marmoram usor. Reducem focul la 160 de grade si coacem cheesecake-ul pentru o ora. Cand e gata oprim focul si lasam cheesecake-ul in cuptor pentru jumatate de ora, apoi il scoatem si-l lasam la temperatura camerei pana la racirea completa. Il punem la frigider pentru cel putin 6 ore, sau peste noapte.
 
Pentru decor am mixat bine smantana pentru frisca cu o lingura de zahar pudra, am intins-o usor peste cheesecake fara a o nivela, apoi am ornat cu stafide trase in ciocolata, si am servit cu mare pofta. 
Va las sa savurati aceasta prajitura delicioasa si va urez un weekend minunat!
 
Enjoy!

Coffe Cheesecake marmorat cu ciocolata_2


36 Comments

Premii

Premiu – The Versatile Blogger

Premiu – The Versatile Blogger
Zilele trecute am primit un premiu frumos, neasteptat…care m-a bucurat mult mult de tot! Premiul l-am primit de la Diana, care ma cucerit din prima cu blogul ei frumos – Disturbingly Delicious –  numele il reprezinta de minune, retetele Dianei sunt grozave, prezentate minunat, pline de savoare si facute cu multa daruire si talent. 
Multumesc mult Diana pentru premiu, cu drag il primesc si il dau mai departe.


Faptul ca am primit premiul nu ma scuteste de efort, se pare ca am si eu ceva de muncit pentru el :)
Primul lucru pe care trebuie sa-l fac este sa spun sapte lucruri despre mine…hmmmm, parca am mai avut o data cerinta asta si nu a fost chiar usor. Hai sa vedem ce ar fi de zis acum:
– sunt perfectionista, nu stiu daca o fi bine sau nu…dar asta e adevarul :)
– daca exista o culoare perfecta, pentru mine e albastrul, il iubesc de cand ma stiu
– sunt microbista, dar nu suporter infocat. De cand stau prost cu timpul nu prea am timp de televizor, dar citesc rezultatele pe net :)
– cel mai mult imi place sa gatesc prajituri/torturi si cred ca as face acest lucru cu mare drag in fiecare zi daca mi-ar permite timpul si daca silueta n-ar avea nimic de comentat :))
– desi prefer vara, iubesc toate anotimpurile in felul lor, si ma bucur de fiecare schimbare ce ne-o ofera
– imi plac sarbatorile petrecute in familie, cu voie buna, mancare buna (era de asteptat) si mai ales imi place sa aranjez masa :))
– imi place sa dansez (muuult) si sa merg pe jos (la fel de mult) – sunt singurele sporturi pe care le mai practic
– imi place sa fiu sincera si corecta, chiar daca uneori pe unii ii deranjeaza aceste lucruri 

Cam atat despre mine ca am vorbit prea mult. Sa trecem la blogurile pe care le-am ales, nu a fost usor nici de data aceasta pentru ca sunt multe pe care le admir. Daca nu am inclus pe cineva aici nu inseamna ca nu admir, ci doar ca a trebuit sa le aleg cumva…cumva.
Si chiar a fost greu, pentru ca mi-am dat seama ca 15 e un numar mult prea mic…pentru ca eu as fi dat premiul tuturor blogurilor pe care le urmaresc.
Ordinea este aleatorie :)

Dulciuri fel de fel
Maya’s World
Din bucataria mea
Emily’s cupcakes
Cat’s Kitchen
Comori delicioase
Angel’s Food
Diva in bucatarie
De prin lume adunate
De prin lume adunate de Alina preparate
Bucataria cu mirodenii
Retete fel de fel
Laura Adamache
Simona’s World
Papa bun
Huh, grea misiune am avut…dar am dus-o la final. Multumesc Diana pentru premiu, esti o draguta! Acum urmeaza sa duc vestea premiului tutror celor alesi de mine.
Sa aveti o zi frumoasa!


18 Comments

Aluat sarat Aperitive

Covrigei cu chimen si cascaval

Covrigei cu chimen si cascaval
Cum il asteptam pe Mos Nicolae? 
Dupa ce tot anul am facut eforturi (mari) de a fi cuminti (sau nu, dar asta nu trebuie sa stie mosul) in seara aceasta ne-am pregatit frumos cizmulitele, si le-am pus aliniate langa usa…de la mic la mare. Dupa care am trecut la treaba, am facut niste gustarele pentru maine dimineata, pentru ca atat noi cat si Mosul sa fim multumiti :) Sper sa ii fie pe plac, sper sa va placa si voua:). Azi vin cu o portie mare de covrigei cu chimen si cascaval, mai incolo aduc si turta dulce.
 Covrigei cu chimen
 Ingrediente
500 gr faina
2 albusuri
100 gr unt
100 gr smantana
1 lingurita sare
200 gr cascaval afumat
10 gr drojdie proaspata
lapte caldut cat incape
1 galbenus pentru uns(de fapt le-am folosit pe amandoua)
chimen
susan
 
Timp de preparare: 45 min. Timp de coacere: 60 min.
 Covrigei cu chimen
Faina o cernem si o amestecam cu untul pana obtinem un aluat nisipos apoi facem o adancitura in mijlocul lui. Incalzim usor 100ml lapte, oprim focul adaugam zaharul si drojdia maruntita, si le lasam nestingherite pentru 10 minute. 
Albusurile le batem usor cu sarea, cascavalul il dam pe razatoarea cu gauri mici. Punem in mijlocul fainii laptele cu drojida, apoi albusurile si smantana. Incepem sa framantam, cand aluatul incepe sa se omogenizeze adaugam si cascavalul ras. Daca aluatul este prea tare mai punem lapte caldut. Eu am mai pus dar nu pot sa spun exact cantitatea pentru ca nu am masurat :)
Trebuie sa obtinem un aluat elastic, usor de lucrat, dar nelipicios. Invelim aluatul in folie alimentara si dam la rece pentru o ora.
 
Dupa ce a trecut ora de odihna la rece, scoatem aluatul si-l impartim in doua parti pe care le intindem pe rand. Foaia nu o intindem foarte subtire –  de 0.5mm – nu vrem sa obtinem covrigei uscati. Eu am o forma de covrigei veche, dar care isi face treaba foarte bine…trebuie doar sa fie bine infainata inainte de a fi folosita. Cu ajutorul formei de covrigei ii formam pe rand, pana cand terminam tot aluatul.
Preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius si tapetam cu hartie de copt tava de la aragaz. Ungem fiecare covrigel cu galbenus (diluat cu putin lapte) apoi presaram chimen, sau susan. Mie mi-au iesit 3 tavi de covrigei asa ca la timpul total de coacere am scris 1 ora pentru ca fiecare tava am lasat-o la cuptor 20 de minute. Timpul e aproximativ, dar trebuie lasati pana cand se rumenesc frumos si gata!
 
Stiu ca v-am ametit cu atatea poze, dar vreau ca voi, dar si Mosul sa aveti de unde sa alegeti :) 
 
Pofta buna!
 Covrigei cu chimen
  P.S. Voi cum l-ati asteptat pe Mos Nicolae?


30 Comments

Torturi

Tort cu dovleac, caramel si ciocolata

Tort cu dovleac, caramel si ciocolata
Acest tort l-am facut cu ocazia Sfantului Andrei, zi speciala pentru noi pentru ca l-am sarbatorit pe juniorul nostru – Florin Andrei. Tortul era obligatoriu, chiar daca el nu prea stie ce inseamna o aniversare…cu siguranta stie ca la astfel de evenimente mami face tort :) In momentul in care au inceput urarile ( de cu buna dimineata )  au inceput si cererile de genul: ‘mami vreau tort, unde e tortul?…mami vreau tort’ :)) Asa ca ‘mami’ i-a facut tort…si inca unul grozav de bun! Va las reteta si pozele, ca sa va convingeti ca am dreptate!
 Tort cu dovleac, caramel si ciocolata_3
Blat
4 oua mari
2 cani faina
1 plic praf de copt
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita ghimbir
3/4 cana zahar brun
1/2 cana ulei
1 cana piure de dovleac copt
1/2 cana lapte
 
Caramel
1 cana zahar alb + brun (combinat)
1/2 cana apa
1/2 pastaie de vanilie
150 gr unt
2 linguri smantana grasa
1/2 lingurita sare
 
Crema + frosting
700 gr crema de branza
100 gr unt
50 gr zahar pudra
caramel
1 lingurita extract de vanilie
 
Ganache
200 gr ciocolata neagra
200 ml smantana pentru frisca
 
Decor
frisca
dropsuri de ciocolata
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min.
 Tort cu dovleac, caramel si ciocolata_2
Incepem cu blaturile, si anume: amestecam faina cu sarea, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul. Separat batem usor ouale cu zaharul pana devin spumoase. Peste oua adaugam piureul de dovleac, uleiul si ghimbirul ras apoi omogenizam. Adaugam faina si laptele in reprize alternative si amestecam usor cu telul pana obtinem o compozitie omogena. 
Pregatim 2 tavi de diametru 21cm, le ungem cu unt si le tapetam cu faina. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Impartim compozitia de blat in mod egal in cele tavi si le introducem la cuptor pentru 35-40 de minute pana in momentul in care scobitoarea introdusa in mijlocul lor iese curata.
 
Scoatem torturile pe un gratar si le lasam la racit. Intre timp trecem repede la   umpluturi.
 
Punem zaharul impreuna cu apa si pastaia de vanilie intr-o tigaie antiaderenta pe foc mediu si le lasam sa fiarba pentru aproximativ 9 minute pana cand caramelul capata consistenta. Luam de pe foc, adaugam sarea (nu e obligatoriu) si smantana si amestecam repede-repede pana la omogenizare. Inlaturam pastaia de vanilie dupa care adaugam untul si lasam caramelul deoparte. 
Pentru crema mixam crema de branza impreuna cu caramelul si zaharul pudra, adaugam untul taiat cubulete, cate un cub pe rand si amestecam bine dupa fiecare adaugare. La sfarsit punem si extractul de vanilie (cu cat mai natural cu atata mai bine) si dam crema la rece.
 
Pregatim ganache-ul. Ciocolata o topim la bain-marie impreuna cu smantana, amestecand usor. Cam atat cu pregatirile, putem trece la asamblare.
 
Taiem fiecare blat in doua pe orizontala. Fiecare bucata de blat o ungem cu ganache de ciocolata, apoi cu crema de branza. Procedam la fel pana cand ajungem la ultima bucata de blat pe care nu o mai ungem cu ganache. Imbracam tortul in crema de branza ramasa si il decoram cu frisca si dropsuri de ciocolata. 
 
Huh, suntem gata…putem sa ne delectam cu o portie de tort delicios, aromat, perfect pentru anotimpul de afara. Azi sunt darnica, asa ca va aduc doua felii de tort 😛
 
La multi ani puiut, sa cresti mare si sanatos, si sa ai parte de cat mai multe torturi! :)
 Tort cu dovleac, caramel si ciocolata_1

Adaptata dupa reteta de pe: Food and wine


49 Comments

Retete de mancare

Peste crocant la cuptor

Peste crocant la cuptor
Pentru ca azi a fost dezlegare la peste…am mancat peste, dupa cum era de asteptat. Dar la noi in casa nu a fost singura dezlegare, am dat frau liber si lactatelor, pentru ca fara de ele nu se prea poate.( atat eu cat si cel mic rezistam greu fara ele ). Uite asa se face ca am cumparat doua bucati mari de salau file si aveam in plan sa fac niste fasii crocante la tigaie, in crusta de pesmet. In momentul in care am realizat ca eu nu am timp efectiv sa stau langa tigaie sa le prajesc, m-am razgandit si mi-am zis ca le trantesc intr-o tava si le bag la cuptor. Zis si facut, chiar daca operatiunea aceasta nu m-a scutit de dezastrul produs de fiecare data cand se fac snitele :P, daaaar…macar am fost salvata de la obligatia de a sta langa tigaie pentru misiunea ‘prajire’.

Peste crocant la cuptor

Ingrediente
2 fileuri salau
sare, piper, oregano dupa gust

2 oua
2 linguri faina cu varf
sare
piper
oregano

150 gr pesmet
50 gr fulgi de ovaz
50 gr susan

Piure de cartofi
4 cartofi
lapte
spuma de lapte
sare, nucsoara dupa gust

Salata de sfecla
 o sfecla rosie
50 ml apa
o lingura otet
o lingurita sare
Peste crocant la cuptor

Daca e sa le luam in ordinea in care le-am facut, atunci clar trebuie sa incepem cu salata de sfecla. Spalam sfecla si o punem la fiert in apa cu putin sare pentru o ora, o ora si un sfert pana in momentul in care furculita intra bine in miezul sfeclei. Lasam sfecla la racit.

Pestele il spalam bine, il taiem fasii (nu subtiri) apoi il condimentam cu sare si piper dupa gust. Ouale le batem usor si le amestecam cu faina, adaugam putina sare, piper si oregano. 

Separat intr-un bol punem pesmetul, susanul si fulgii de ovaz si amestecam. Preincalzim cuptorul la 190 de grade si pregatim o tava mare (cea de la aragaz) cu hartie de copt. Trecem fiecare bucata de peste prin amestecul de oua cu faina apoi o tavalim prin pesmet, susan si fulgi, apoi o punem in tava. Procedam la fel cu toate bucatile de peste, s-ar putea sa mai fie nevoie de amestec pentru crusta crocanta, deci vom completa dupa caz. Punem tava in cuptor si coacem pestele pentru 25-30 de minute. 

In timp ce pestele sta frumos la cuptor pregatim piureul de cartofi. Curatam cartofii si-i punem la fiert. Dupa ce sunt suficient de moi ii pasam, adaugam spuma de lapte si lapte dupa preferinta. Nu am scris cantitati exacte pentru ca fiecare il preparara dupa cum doreste. Eu il fac mai moale…asa ne place noua. La final adaugam sare si nuscoara dupa gust.

Sfecla racita o dam pe razatoarea cu gauri mari. Preparam un dressing din apa, sare si otet si-l punem peste sfecla.

Peste crocant la cuptor

Acum ca suntem gata putem servi aceasta simpla dar delicioasa mancare. Pentru un aspect mai festiv eu am folosit forme de prezentare rotunde pe care le-am umplut 3/4 cu piure de cartofi iar deasupra am completat cu salata de sfecla. Un alt mod de preparare gasiti si aici.

Pofta buna!

Peste crocant la cuptor


15 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316