• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Torturi / Tort caramel cu fundite de ciocolata

Torturi

Tort caramel cu fundite de ciocolata

Daca ar fi sa vina sfarsitul lumii pe 21 decembrie, stiu sigur ca ultimul lucru pe care as vrea sa-l mananc ar fi ciocolata, si nu oricum….ciocolata intr-un tort dulce cu crema de caramel delicios si rauri de ciocolata :) Avand in vedere ca am fost provocata de bucatarul maniac (Cristian) sa gatesc o reteta ‘apocaliptica’…am facut tort.
Apocaliptic sau nu, pentru mine nu cred ca ar fi fost alta alegere…bine fie, ar fi putut fi, dar tot la un tort cu ciocolata s-ar fi ajuns.
Tort caramel cu ciocolata_4
Blat
5 oua
5 linguri faina
1 lingura cacao neagra
6 linguri zahar
2 linguri ulei
1 lingurita praf de copt
 
Crema
150 ml lapte
2 galbenusuri
7 linguri zahar
1 lingura cacao
5 gr gelatina
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar pudra
25 gr fulgi de ciocolata
 
Sirop
2 linguri zahar
150 ml apa
1 lingurita esenta de rom
 
Decor
130 gr ciocolata menaj
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min.
Tort caramel cu ciocolata_1
Pregatim blatul, care poate fi facut si cu o seara inainte. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam cate o lingura de zahar pe rand si mixam bine pana cand zaharul e complet topit, abia pe urma adaugam si urmatoarea lingura. Faina o cernem inpreuna cu cacaoa iar galbenusurile le amestecam putin cu uleiul. 
Peste albusurile batute spuma turnam galbenusurile si amestecam usor (f usor) pana la incorporare. La fel procedam si cu faina, amestecam cu grija ca sa nu scoatem aerul din albusuri. 
 
Tapetam cu ulei si faina o forma rotunda de copt de dimensiuni 20-21cm. Cuptorul il preincalzim la 180 de grade. Punem blatul la cuptor si-l coacem timp de 25-30 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.
Tort caramel cu ciocolata_3
Gelatina o punem la hidratat in 3-4 linguri de apa rece.
Zaharul il punem la caramelizat intr-o tigaie teflonata. Cand s-a topit complet si incepe sa capete culoare turnam laptele si amestecam energic, lasam pe foc mic. Galbenusurile le amestecam cu cacaoa si punem 2-3 linguri de lapte fierbinte peste ele, amestecam bine…dupa care transferam galbenusurile in tigaia cu caramelul si lasam totul la foc mic pana se ingroasa. Luam tigaia de pe foc, adaugam gelatina si mixam energic pentru a o distribui uniform. Lasam crema de caramel la racit la temperatura camerei.
 
Frisca o batem spuma tare cu o lingurita (cu varf) de zahar pudra dupa care o incorporam usor in crema caramel (ajunsa la temperatura camerei). La final adaugam fulgii de ciocolata si dam la rece pentru jumatate de ora. 
 
Pregatim siropul: punem pe foc apa, zaharul si esenta de rom pana cand zaharul e complet topit.
Taiem blatul in doua pe orizontala, insiropam usor cele doua blaturi (eu nu am exagerat cu insiroparea pentru ca blatul nu mi s-a parut a fi foarte sec). Punem o parte din crema peste primul blat, deasupra punem celelalt blat si imbracam tortul in crema ramasa. Dam la rece.
Tort caramel cu ciocolata_5
Urmeaza partea distractiva a acestui tort, formarea funditelor…Mie mi-au dat putina bataie de cap, dar pana la urma am reusit eu sa le pun cumva pe tort.  Dar cum facem? Topim ciocolata pe bain marie (nu a fost neagra, deci nu am avut nevoie de ulei/unt sau alt fel de grasime). Rupem 4 fasii de folie de aluminiu de 10 cm latime, si intindem ciocolata pe toata lungimea cu ajutorul unui cutit. Incretim usor folia astfel incat sa obtinem onduleuri. Le lasam la rece pana se intareste ciocolata. 
 
Onduleurile mele au fost putin cam naravase si nu au vrut sa se desprinda de pe folie fara a se rupe pe la ‘incheieturi’ dar le-am pus pe tort cu tot cu aerul lor mai rebel 😛
 
A fost ceva de munca pentru acest tort, dar a fost extrem de bun, cu greu l-am putut imparti cu cineva. Enjoy!

Tort caramel cu ciocolata_2


43 Comments

« Briose aperitiv cu brocolli si oua de prepelita
Placinta aperitiv cu sfecla rosie si crema de branza »

Comments

  1. mandala says

    December 14, 2012 at 9:46 pm

    Stai linistita ca nu vine sfarsitul in 21 decembrie!
    Tortul este superb, as gusta o felie din el!

    Reply
  2. Dohotariu-Avram Alina says

    December 14, 2012 at 10:33 pm

    Ce frumos e! Mai nu-ți vine să-l mănânci.

    Reply
  3. Timea says

    December 14, 2012 at 10:34 pm

    Arata minunat!!!! Si e super delicios!

    Reply
  4. Liana10 says

    December 15, 2012 at 1:20 am

    E superb!!! Vreau si eu o felie 😉

    Reply
  5. Claudia Mic says

    December 15, 2012 at 2:48 am

    Ca de obicei: minunat! Te felicit din suflet pentru munca pe care o depui atat in bucatarie cat si pe blog!

    Reply
  6. mirela says

    December 15, 2012 at 5:23 am

    Foarte bun!!!!

    Reply
  7. DiaMar bucataria galbena says

    December 15, 2012 at 5:49 am

    Suuuuuuuuuuuuper bun si delicios!As manca non stop ciocolata!

    Reply
  8. Kyra says

    December 15, 2012 at 7:06 am

    Cite tentatii!
    Cum sa ma pot abtine?
    Atit de bine pregatite si asa de frumos prezentate, decorate atit de minunat, sint tentatii absolute.
    Iar mie, acum, cind astept sa vina barza cu o nepotica, numai de gatit nu imi arde.
    Ma ling si eu pe buze privind bunatatile de aici.
    😉 😀

    Reply
  9. stefy says

    December 15, 2012 at 7:10 am

    arata super tortul…si sigur e si super bun!!!

    Reply
  10. Haplea says

    December 15, 2012 at 7:14 am

    Absolut super tortul!!!!Felicitari!

    Reply
  11. Bianca says

    December 15, 2012 at 7:23 am

    azi toata ziua o sa-mi stea capul la tortul tau:)mortal arata..:)

    Reply
  12. coco says

    December 15, 2012 at 8:27 am

    bravo pentru fundite :)

    Reply
  13. Buburuza Bubu says

    December 15, 2012 at 9:29 am

    Pentru minunatia asta meriti un colind( poate primesc si eu o portie mica mica )
    Scoala gazda din patut
    Florile dalbe,
    Si ne da un tortulez
    Florile, florile dalbe
    Ca mamuca n-o facut
    Florile dalbe
    Sita deasa n-o avut
    Florile, florile dalbe

    Reply
  14. Disturbingly Delicious says

    December 15, 2012 at 10:25 am

    O delie de tort apocaliptic parca as manca si eu. Arata ciocolatos rau! Yum!

    Reply
  15. Rita Oarga says

    December 15, 2012 at 11:43 am

    Oh! Atata mai avem de lucru! Cum sa vina sfarsitul lumii?! De exemplu, dupa ce pregatim Craciunul, voi avea de facut minunea asta de tort. Aiaiai! Chiar si numai pentru asta meritam sa mai traim un picut! Pup!

    Reply
  16. Lilly says

    December 15, 2012 at 1:31 pm

    Daca am un tort asa in brate, nu mi-e frica de sfarsitul lumii!

    Reply
  17. Sara & Miki says

    December 15, 2012 at 1:56 pm

    Superb tortul si decorul minunat! Pup!

    Reply
  18. Anonymous says

    December 15, 2012 at 2:30 pm

    Paula tocmai ce am terminat de facut un tortulet de la adina,dar asta e urmatoru ca si eu am cico in vene ca si tine,tu faci torturile pe gustul meu muuulta cico pupicei multi.GABRIELA

    Reply
  19. Mihaela says

    December 15, 2012 at 2:56 pm

    Esti foarte talentata ! Imi place tot ce faci !

    Reply
  20. Andreea says

    December 15, 2012 at 3:49 pm

    Funditele arata super! Nu am nicio indoiala ca si tortul este de nota 10+ :).

    Reply
  21. Gabriela says

    December 15, 2012 at 3:56 pm

    Arata perfect! Si eu prefer torturile cu ciocolata!

    Reply
  22. Miha says

    December 15, 2012 at 4:06 pm

    Un tort de senzatie!

    Reply
  23. Danutza says

    December 15, 2012 at 5:20 pm

    Cu un asemenea tort poate sa vina si sfarsitul …ce ne mai trebuie?! :))
    Arata senzational de bine, ai asa de mult talent in comparatie cu mine. Felicitari!!

    Pupici:*

    Reply
  24. Rocsy Ciobanu says

    December 15, 2012 at 6:11 pm

    Minunat ca tot ceea ce faci..bravo….

    Reply
  25. Ramona Alina says

    December 15, 2012 at 6:27 pm

    Si eu vreau, mai ai?

    Reply
  26. Daniela says

    December 15, 2012 at 7:30 pm

    Eu nu stiu daca vine sfirsitul lumii… problema mea e ca… mor de ciuda in fata calculatorului, ca nu pot savura o felie de tort ciocolatoasa… yamiii, ce bine arata ! Pupici !

    Reply
  27. Dana says

    December 15, 2012 at 7:36 pm

    Esti specialista si arata tare bine, ca de obicei.

    Reply
  28. Simona says

    December 15, 2012 at 8:04 pm

    Ma omori tu pe mine.. Nici nu-mi revin din una, di-mi servesti alta :))
    Tortul arata bestial!!!
    Pupici

    Reply
  29. Licuta Marin says

    December 15, 2012 at 8:54 pm

    Superb arata si e super, mega delicios!!!Yummmy!Pupici!

    Reply
  30. Andreea Dianu says

    December 16, 2012 at 7:41 am

    Da, e clar apocaliptic si asta as vrea si eu sa mananc inainte de sfarsitul lumii, un tort cu ciocolata si caramel :)

    Pupici ♥

    Reply
  31. Cătău says

    December 16, 2012 at 10:51 am

    superb superb superbbbb

    Reply
  32. Adina says

    December 16, 2012 at 11:26 am

    Pot sa-i smotocesc funditele cu furculita?:))
    Mortal de bun!

    Reply
  33. GelaDumi says

    December 16, 2012 at 11:40 am

    E mai mult decat poti sa-ti doresti, mai mut nu spun, fiindca e duminica dupa amiaza si la ora asta nu ma apuc de tort…dar daca mai stau aici un minut, tot ce se poate sa nu am aternativa!

    Reply
  34. Flori says

    December 16, 2012 at 1:35 pm

    Un tort de poveste! Foarte reusit!

    Reply
  35. adnia says

    December 16, 2012 at 1:58 pm

    …pai, sa fiu sincera, si eu as vrea tot asa ceva inainte de sfarsitul lumii!

    Reply
  36. catkitchen says

    December 16, 2012 at 7:51 pm

    Tortul asta este o adevarata nebunie !!! <3 <3

    Reply
  37. Nicol says

    December 16, 2012 at 8:14 pm

    Apocaliptic intr-adevar! Super tort!

    Reply
  38. Paula Gafitescu says

    December 19, 2012 at 6:17 am

    Dragelor, nu pot decat sa va spun ca sunt magulita de cuvintele voastre, sunt prea frumoase si nu stiu daca merit eu atatea!
    Toertul putea sa fie si mai frumos, dar ma bucur ca v-a placut si asa cu stangaciile mele :) Va pup si cu drag v-as servi pe toate cu o felie de tort!

    Reply
  39. Oana D. says

    December 19, 2012 at 12:02 pm

    As gusta o bucatica, dar ma tem ca deja nu mai este… Imi place tare mult cum l-ai decorat.

    Reply
  40. aranyageo says

    November 27, 2014 at 1:16 pm

    Eu am o forma da 28.Ce cantitati trebuie sa folosesc pentru tort?Multumesc! E suparb tortul.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      November 28, 2014 at 9:18 am

      Buna, ma bucur mult cs vrei sa incerci tortuletul. Pentru ca forma ta are 28 diametru cel mai simplu ar fi sa dublezi cantitatile. Daca iese prea multa compozitie de blat poti sa faci niste briose cu ce-ti ramane. O zi frumoasa!

      Reply
  41. Anonymous says

    January 10, 2015 at 9:47 pm

    Nu vreau sa par nepoliticos, dar in momentul in care pui cacao nu mai putem vorbi de o crema caramel. Nu am pus cacao neagra ci din cea obisnuita. A devenit o crema de culoare spre negru. Pui si frisca, se mai deschide un pic, dar nu poate fi ca in foto.
    Chiar nu am inteles de ce ar trebui cacao.
    Puiu

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 12, 2015 at 2:10 pm

      Buna. De crema caramel cu cacao ati auzit? Nu cred ca de la o singura lingura de cacao crema poate sa aiba o culoare inspre negru. Imi pare rau daca la dumneavoastra a avut reactii mai ciudate, insa la mine a mers perfect :)
      Daca nu erati sigur de lingura aceea de cacao atunci cred ca nu trebuia sa o puneti de la bun inceput. Data viitoare sa incercati fara ea :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316