• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Tarte/Placinte dulci Dulce Romanie

Tarta cu crema de vanilie si mere

Tarta cu crema de vanilie si mere
Din nou desert, si din nou dau curs provocarii Dulce Romanie gazduite de Andra in aceasta luna. Ingredientele vedeta alese de ea sunt merele si cartofii, asa ca eu aduc azi o noua reteta cu mere. E buna de tot si combina foarte bine doua ingrediente delicate: merele si vanilia. Bun, acum trecem repede la reteta si la poze.
Din nou desert, si din nou dau curs provocarii Dulce Romanie gazduite de Andra in aceasta luna. Ingredientele vedeta alese de ea sunt merele si cartofii, asa ca eu aduc azi o noua reteta cu mere. E buna de tot si combina foarte bine doua ingrediente delicate: merele si vanilia. Bun, acum trecem repede la reteta si la poze.   Tarta 250 gr faina 100 gr unt rece 1 ou 40-50 ml apa rece 1/2 lingurita sare 1 lingurita zahar  Umplutura 5 galbenusuri 100 gr zahar 20 gr faina 15 gr amidon 400 ml lapte 1 lingurita extract de vanilie 1 praf sare 2 mere medii  Decor 3 mere ionatan  Sirop 40 ml apa 40 gr zahar  Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Numar portii: 8   Pregatim aluatul. Faina o cernem si in mijloc facem o adancitura unde vom pune untul taiat cubulete, oul sarea si zaharul. Incepem sa framantam cu varfurile degetelor. Cand ajungem la un aluat omogen incepem sa adaugam apa rece (de la frigider) treptat pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Il invelim in folie alimentara si-l dam la rece pentru minim 30 de minute.   Trecem repede la umplutura. Punem laptele pe foc impreuna cu 50 gr de zahar. Galbenusurile le frecam separat cu restul de zahar pana cand isi deschid culoarea. Adaugam faina si amidonul si amestecam bine. Cand laptele este fierbinte adaugam 1-2 linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam repede cu telul ca sa nu obtinem omleta in loc de crema. Turnam apoi galbenusurile peste laptele ramas si punem compozitia pe foc amestecand continuu. Lasam pe foc 2-3 minute pana cand crema se ingroasa. O luam de pe foc, adaugam extractul de vanilie si o acoperim cu folie alimentara, apoi o dam la rece.  Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Luam aproximativ 250gr din aluatul obtinut - din restul se pot face biscuiti, sunt deliciosi - si il intindem intr-o foaie rotunda de 3-4mm grosime. Ungem o forma de tarta ( 24cm diametru ) cu unt. Transferam cu grija aluatul in tava si indepartam eventualul surplus. Acoperim aluatul cu hartie de copt si-l coacem pentru 15 minute.   In acest timp spalam bine merele - toate 5 - alegem doua mere pe care le taiem cubulete. Acestea le vom incorpora in crema. Celelalte mere le taiem felii subtiri pe care le punem una peste cealalta pentru a nu-si schimba culoarea.  Scoatem aluatul de tarta din cuptor si miscoram focul la 190 de grade. Turnam peste el crema de vanilie cu mere, iar deasupra aranjam feliile de mere pornind de la margini inspre interior. Introducem tarta la cuptor pentru 35-40 de minute.   Pregatim un sirop din apa si zahar pe care le punem pe foc si lasam sa fiarba 4-5 minute.    Cand este gata tarta (merele de deasupra trebuie sa fie moi dar nu uscate) o ungem cu siropul preparat si o lasam la racit. O portionam dupa preferinta si o servim asa sau acompaniata de frisca. Noi am renuntat la frisca, a fost prea buna ca sa mai fie nevoie de completari :)  Enjoy!
 
Tarta
250 gr faina
100 gr unt rece
1 ou
40-50 ml apa rece
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
 
Umplutura
5 galbenusuri
100 gr zahar
20 gr faina
15 gr amidon
400 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
1 praf sare
2 mere medii
 
Decor
3 mere ionatan
 
Sirop
40 ml apa
40 gr zahar
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Numar portii: 8
Din nou desert, si din nou dau curs provocarii Dulce Romanie gazduite de Andra in aceasta luna. Ingredientele vedeta alese de ea sunt merele si cartofii, asa ca eu aduc azi o noua reteta cu mere. E buna de tot si combina foarte bine doua ingrediente delicate: merele si vanilia. Bun, acum trecem repede la reteta si la poze.   Tarta 250 gr faina 100 gr unt rece 1 ou 40-50 ml apa rece 1/2 lingurita sare 1 lingurita zahar  Umplutura 5 galbenusuri 100 gr zahar 20 gr faina 15 gr amidon 400 ml lapte 1 lingurita extract de vanilie 1 praf sare 2 mere medii  Decor 3 mere ionatan  Sirop 40 ml apa 40 gr zahar  Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Numar portii: 8   Pregatim aluatul. Faina o cernem si in mijloc facem o adancitura unde vom pune untul taiat cubulete, oul sarea si zaharul. Incepem sa framantam cu varfurile degetelor. Cand ajungem la un aluat omogen incepem sa adaugam apa rece (de la frigider) treptat pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Il invelim in folie alimentara si-l dam la rece pentru minim 30 de minute.   Trecem repede la umplutura. Punem laptele pe foc impreuna cu 50 gr de zahar. Galbenusurile le frecam separat cu restul de zahar pana cand isi deschid culoarea. Adaugam faina si amidonul si amestecam bine. Cand laptele este fierbinte adaugam 1-2 linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam repede cu telul ca sa nu obtinem omleta in loc de crema. Turnam apoi galbenusurile peste laptele ramas si punem compozitia pe foc amestecand continuu. Lasam pe foc 2-3 minute pana cand crema se ingroasa. O luam de pe foc, adaugam extractul de vanilie si o acoperim cu folie alimentara, apoi o dam la rece.  Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Luam aproximativ 250gr din aluatul obtinut - din restul se pot face biscuiti, sunt deliciosi - si il intindem intr-o foaie rotunda de 3-4mm grosime. Ungem o forma de tarta ( 24cm diametru ) cu unt. Transferam cu grija aluatul in tava si indepartam eventualul surplus. Acoperim aluatul cu hartie de copt si-l coacem pentru 15 minute.   In acest timp spalam bine merele - toate 5 - alegem doua mere pe care le taiem cubulete. Acestea le vom incorpora in crema. Celelalte mere le taiem felii subtiri pe care le punem una peste cealalta pentru a nu-si schimba culoarea.  Scoatem aluatul de tarta din cuptor si miscoram focul la 190 de grade. Turnam peste el crema de vanilie cu mere, iar deasupra aranjam feliile de mere pornind de la margini inspre interior. Introducem tarta la cuptor pentru 35-40 de minute.   Pregatim un sirop din apa si zahar pe care le punem pe foc si lasam sa fiarba 4-5 minute.    Cand este gata tarta (merele de deasupra trebuie sa fie moi dar nu uscate) o ungem cu siropul preparat si o lasam la racit. O portionam dupa preferinta si o servim asa sau acompaniata de frisca. Noi am renuntat la frisca, a fost prea buna ca sa mai fie nevoie de completari :)  Enjoy!
 
Pregatim aluatul. Faina o cernem si in mijloc facem o adancitura unde vom pune untul taiat cubulete, oul sarea si zaharul. Incepem sa framantam cu varfurile degetelor. Cand ajungem la un aluat omogen incepem sa adaugam apa rece (de la frigider) treptat pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Il invelim in folie alimentara si-l dam la rece pentru minim 30 de minute. 
 
Trecem repede la umplutura. Punem laptele pe foc impreuna cu 50 gr de zahar. Galbenusurile le frecam separat cu restul de zahar pana cand isi deschid culoarea. Adaugam faina si amidonul si amestecam bine. Cand laptele este fierbinte adaugam 1-2 linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam repede cu telul ca sa nu obtinem omleta in loc de crema. Turnam apoi galbenusurile peste laptele ramas si punem compozitia pe foc amestecand continuu. Lasam pe foc 2-3 minute pana cand crema se ingroasa. O luam de pe foc, adaugam extractul de vanilie si o acoperim cu folie alimentara, apoi o dam la rece.
 
Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Luam aproximativ 250gr din aluatul obtinut – din restul se pot face biscuiti, sunt deliciosi – si il intindem intr-o foaie rotunda de 3-4mm grosime. Ungem o forma de tarta ( 24cm diametru ) cu unt. Transferam cu grija aluatul in tava si indepartam eventualul surplus. Acoperim aluatul cu hartie de copt si-l coacem pentru 15 minute.
Tarta cu crema de vanilie si mere_2
 
In acest timp spalam bine merele – toate 5 – alegem doua mere pe care le taiem cubulete. Acestea le vom incorpora in crema. Celelalte mere le taiem felii subtiri pe care le punem una peste cealalta pentru a nu-si schimba culoarea.
 
Scoatem aluatul de tarta din cuptor si miscoram focul la 190 de grade. Turnam peste el crema de vanilie cu mere, iar deasupra aranjam feliile de mere pornind de la margini inspre interior. Introducem tarta la cuptor pentru 35-40 de minute. 
 
Pregatim un sirop din apa si zahar pe care le punem pe foc si lasam sa fiarba 4-5 minute. 
 
Cand este gata tarta (merele de deasupra trebuie sa fie moi dar nu uscate) o ungem cu siropul preparat si o lasam la racit. O portionam dupa preferinta si o servim asa sau acompaniata de frisca. Noi am renuntat la frisca, a fost prea buna ca sa mai fie nevoie de completari. Enjoy!

Tarta cu crema de vanilie si mere_4


18 Comments

Retete de mancare

Pulpe de pui cu varza la cuptor

Pulpe de pui cu varza la cuptor
Weekendul ce a trecut am gatit pulpe cu varza, dar nu la intamplare…
Am dat curs unei noi provocari Bucatar Curajos initiate de Ama. In cadrul acestei provocari am avut de gatit o reteta delicioasa aleasa de Adela.

Am facut unele modificari la reteta deoarece anotimpul nu mi-a permis sa folosesc toate ingredientele in starea lor proaspata. Asadar am renuntat la ardei, sper sa nu se supere dumnealui dar la bunicii mei – pentru ca acolo am avut ocazia sa gatesc reteta – nu am mai gasit ardei pe nicaieri :) Am folosit suc de rosii in loc de rosie – pana la urma cam tot acolo e – ceapa uscata si cimbru uscat in loc de variantele lor verzi si proaspete si nu m-am putut abtine sa nu adaug si putin usturoi pentru un plus de savoare :)

 Cam atat…aaa, si am marit putin cantitatile pentru ca am gatit pentru mai multe persoane :)

Pulpe cu varza la cuptor

Ingrediente
10 pulpe de pui
sare
piper
curry
boia iute

2 verze medii
1 lingurita chimen uscat
3-4 crengute cimbru uscat
150-200 ml de vin roze (de casa, n-am avut alb)
100 ml apa
sare, piper
4 catei usturoi
2 cepe medii
100 ml suc de rosii
2 morcovi medii
1 lingura ulei de masline

Pulpe cu varza la cuptor

Spalam bine pulpele de pui si le condimentam cu sare, piper, boia si curry (daca nu va place puteti renunta la el) pe toate partile.

Varza o taiem grob. Ceapa si usturoiul le tocam marunt. Morcovul il dam pe razatoarea cu gauri mari. 
Incingem o tigaie/cratita cu o lingura de ulei, punem ceapa si usturoiul si le calim putin pana devin sticloase. Daca mai este nevoie adaugam si o lingura-doua de apa. Adaugam morcovul si mai calim 1-2 minute dupa care putem sa adaugam varza si putina apa, amestecam bine si lasam la calit pana se inmoaie usor varza. Punem peste varza sucul de rosii, cimbrul si chimenul, apoi condimentam cu sare si piper dupa preferinta.

Pulpe cu varza la cuptor

Incalzim cuptorul la 190 de grade. Peste varza punem pulpele de pui, turnam apa si vinul apoi acoperim cu un capac sau folie de aluminiu si dam la cuptor pentru 50-55 de minute. Dupa jumatate de ora scoatem capacul/folia si mai lasam la cuptor pana cand pulpele sunt frumos rumenite.

Sa aveti pofta!

Pulpe cu varza la cuptor


14 Comments

Muffins/Cupcakes

Cupcakes cu dovleac – Pumpkin cupcakes

Cupcakes cu dovleac – Pumpkin cupcakes
Va place dovleacul? Intreb pentru ca nu este chiar pe placul tuturor. Mie imi place grozav, mai ales in combinatie cu scortisoara. De cand am inceput sa-l folosesc in dulciuri am descoperit ca-mi place mai mult dovleacul in blat decat in crema. II da blatului, pe langa aroma, o textura aparte si oricine il poate consuma, chiar si cei care nu iubesc dovleacul deloc :)
 
Da stiu, am facut tort, cheesecake, pancakes (au fost delicioase, dar din pacate n-au rezistat pana la pozat), placinta iar acum cupcakes…oare ce mai urmeaza? Va spun eu, o inghetata delicioasa si apoi gata cu dovleacul pe sezonul acesta. 
Cupcakes cu dovleac - Pumpkin cupcakes_4
 
Cupcakes – 9 portii
100 gr faina
1/2 lingurita praf de copt
1/4 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita ghimbir
55 grame unt moale
1 ou mare
60-70 gr zahar (dupa gust)
1 lingurita extract de vanilie
100 gr piure de dovleac
50 ml iaurt gras
 
Decor:
200 gr branza cremoasa
1 lingura cu varf smatana grasa
50 gr unt
70 gr zahar brun pudra
scortisoara
Cupcakes cu dovleac - Pumpkin cupcakes_2
 
Ingredientele sa fie la temperatura camerei, da? Mixam untul bine de tot impreuna cu zaharul (eu am pus 60 de grame) vreo 5 minute, adaugam oul si mixam pana la omogenizare. Adaugam si extractul de vanilie (cu cat mai natural cu atat mai bine) apoi ghimbirul si amestecam din nou.
 
Intr-un bol amestecam cu un tel faina cu praful de copt, bicarbonatul, sarea si scortisoara. Separat amestecam piureul de dovleac cu iaurtul.
 
Peste mixul de unt cu ou adaugam jumatate din ingredientele uscate, mixam (si cand spun mixam ma refer la mixer) incet de data aceasta. Turnam jumatate din amestecul lichid si omogenizam. Procedam la fel si cu restul ingredientelor.
 
Tapetam 9 forme dintr-o tava de briose cu hartie de copt. Prajiturele mele nu au fost foarte mari, daca va plac cupcakes mai mari atunci puteti sa folositi compozitia si pentru 6 forme doar, iar daca doriti mai multe atunci dublati cantitatile si o sa aveti o tava plina de cupcakes mari :)
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Punem cate 2 linguri de compozitie in fiecare forma de briosa, astfel incat sa umplem aproximativ 3/4 forma. 
 
Coacem prajiturele timp de 18-20 de minute, dupa care le scoatem din cuptor si le mai lasam 10 minute in tava la racit. Le transferam pe un gratar iar cand sunt racite complet putem trece la decorare.
 
Cupcakes cu dovleac - Pumpkin cupcakes_3
Pentru decor am folosit o crema improvizata (ca de multe ori). 
Punem in blender branza, smantana si untul. Cand au devenit ca o crema trecem la mixer si adaugam zaharul pudra. Lasam crema la rece aproximativ o ora apoi putem sa decoram dupa preferinta. Pudram cu putina scortisoara pentru o aroma si mai grozava!
 
Au fost tare pufoase si aromate, ne-am bucurat de gustul lor la fiecare inghititura. Si…dupa cum observati din poze au fost facute de sarbatori, dar n-am putu sa nu fi le arat. Enjoy!

Cupcakes cu dovleac - Pumpkin cupcakes_1


29 Comments

Retete de mancare

Tortellini cu prosciutto crudo si brocolli

Tortellini cu prosciutto crudo si brocolli
Ce pot eu sa va spun despre mancarica asta este ca e tare buna, putin condimentata…insa daca e acompaniata de un pahar de vin rosu, merge struna :) Nu mai facusem de ceva vreme paste, si poftele nu-mi mai dadeau pace. A trebui sa rezolv problema, si am trecut repede la treaba. Am fugit la magazin sa iau tortellini, de mult visam la ei – dada, e prima data cand mananc tortellini acasa. Eram indecisa daca sa fie cu branza si spanac sau cu prosciutto, dar pana la urma am ales procsciutto, si mai departe vedeti voi ce-a iesit. 

Tortellini cu prosciutto crudo si brocolli

Ingrediente
250 gr tortellini
400 gr brocolli
80 gr prosciutto
3 catei de usturoi
1 lingura ulei de masline
2 linguri smantana
2 linguri lapte
100 gr urda(ricotta)
50 gr cascaval ras

Timp de preparare: 15 min. Timp de gatire 20 min.

Tortellini cu prosciutto crudo si brocolli

Tortellini ii punem la fiert in apa cu sare. II fierbem 6-7 minute, apoi ii scurgem de apa.

Intr-o tigaie incingem uleiul de masline, punem cateii de usturoi si-i calim putin. Brocolli il spalam bine apoi il taiem marunt, marunt si-l adaugam peste usturoi. Lasam la calit, iar daca mai este nevoie adaugam putina apa pe parcurs. Cand brocolli s-a inmuiat suficient adaugam si urda ( asta am folosit eu, dar puteti pune si ricotta sau mascarpone ) smantana si laptele. Lasam sa fiarba 2-3 minute, dupa care adaugam si tortellini si mai lasam la fiert 5 minute dupa care dam deoparte. Eu nu am condimentat cu nimic, tortellini erau deja suficient de sarati.

Tortellini cu prosciutto crudo si brocolli

Incingem o alta tigaie in care vom praji usor prosciutto pe ambele parti, fara adaos de grasime.

Servim pastele cu prosciutto prajit si presaram cascaval ras din abundenta. Daca va place vinul…sa nu cumva sa-l lasati deoparte 😉 Se pare ca eu l-a, omis in poze 😀

Pofta buna!

Tortellini cu prosciutto crudo si brocolli


20 Comments

Prajituri

Prajitura cu cafea

Prajitura cu cafea
Vine weekendul si se anunta prajituri, nu? La noi nu trece un weekend fara sa prajiturim macar putin (dar cred ca e lesne de observat asta 😛 ) Pentru acest weekend va propun o prajitura fina, cremoasa si cu aroma de cafea….Dupa doua bucati sigur o sa va zboare somnul instant, si o sa aveti energie intreaga zi – sau noapte, asa ca aveti grija cand o consumati.
 Prajitura cu cafea_3
Blat
6 oua
8 linguri zahar
30 ml apa
25 ml ulei
1 praf sare
6 linguri faina
3 linguri rase cafea
2 linguri rase cacao
 
Sirop
250 ml apa
2 linguri miere
 
Crema
5 galbenusuri
200 gr zahar
100 ml cafea tare
250 gr unt gras
 
Timp de preparare: 45 min. Timp de coacere: 30 min.
 Prajitura cu cafea_1
Incepem cu blatul. Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le mixam spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura treptat, alternand cu apa, si mixam in continuare pana cand obtinem o spuma tare si lucioasa. Galbenusurile le amestecam cu uleiul apoi le incorporam usor in galbenusuri.
 
Separat amestecam faina cu cacaoa si cafeaua, apoi le incorporam in albusuri amestecand usor cu ajutorul unei spatule cu miscari de jos in sus. 
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade, tapetam o tava mare cu hartie de copt, sau doua de 20/25cm. Turnam blatul in tava si nivelam usor. Coacem prajitura timp de 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea dupa 30 de minute.
 
Pregatim siropul din cei 250 ml apa, pe care ii punem la incalzit apoi adaugam mierea, si lasam cateva minute pe foc, pana cand mierea este complet dizolvata. Lasam deoparte.
 
Trecem repede la crema. Galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul. Punem cafeaua pe foc mic, iar cand este suficient de fierbinte adaugam 2-3 linguri de cafea peste galbenusuri si amestecam repede. Urmeaza sa procedam invers, turnam galbenusurile peste cafea si punem vasul pe foc mic, pana cand se ingroasa ca o budinca. Luam crema de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o lasam la racit.
 
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine pana cand capata consistenta cremoasa, apoi adaugam treptat din crema de cafea, mixand bine de fiecare data, pana la epuizarea cremei.
 
Taiem blatul in doua (pe verticala) – daca ati folosit tava mare pentru prajitura – insiropam bine ambele blaturi, apoi turnam jumatate din crema peste un blat, nivelam si acoperim cu celalalt blat. Restul de crema il folosim pentru a acoperi al doilea blat, si pentru ornare.
 
Dam prajitura cu cafea la rece pentru cateva ore apoi putem servi cu pofta. Cred ca merge bine langa o cana de cafea, nu?
 
Enjoy!
Prajitura cu cafea_2


39 Comments

Aperitive Retete de mancare

Placinta cu peste si brocolli

Placinta cu peste si brocolli
Aceasta placinta am facut-o de sarbatori, mai exact pentru masa de revelion, si a fost un deliciu. Stiu ca nu va fi cu suparare ca o postez asa tarziu, dar la cat e de buna merita facuta cu prima ocazie…peste sa fie, ca restul se rezolva  usor 😉

Placinta cu peste si brocolli

Aluat
150 gr unt
400 gr faina
50 ml lapte rece
1 lingurita sare
1 praf zahar
2 galbenusuri

Umplutura
600 gr peste file fara oase
200 ml smantana
1 legatura marar
2 catei usturoi
1 morcov mare
150 gr brocolli
100 gr cascaval
sare
piper
2 albusuri

Timp de preparare: 45 min. Timp de coacere: 1 ora Nr. portii: 8

Placinta cu peste si brocolli

Se cerne faina intr-un vas incapator. Se face o adancitura in mijloc si se pune untul rece taiat cubulete, sarea, zaharul si galbenusurile. Se amesteca cu palmele pana cand obtinem un aluat nisipos. Treptat adaugam laptele pana cand ajungem la consistenta dorita…adica un aluat elastic si nelipicios. Il impartim in doua parti egale, le acoperim cu folie alimentara si le dam la rece pentru o ora. 

Intre timp putem sa preparam umplutura. Pestele il fierbem in apa cu sare pentru 5 minute, pana se inmoaie usor. Il scurgem si il stergem cu servetele absorbante. 

Trecem la legume…morcovul il curatam si-l taiem bastonase, apoi il punem la fiert in apa cu sare. De ce bastonase? Pentru a fierbe mai usor..dar nu e musai sa fie foarte subtiri :)
 Cand morcovul este aproape fiert adaugam si brocolli si mai fierbem 5 minute. Scurgem legumele si le lasam la racit.

Pestele il taiem marunt, la fel procedam si cu legumele, usturoiul si mararul. Cascavalul il razuim si-l adaugam peste legume. Punem si smantana si amestecam bine.

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, apoi le incorporam usor in umplutura noastra. La sfarsit potrivim la gust de sare si piper. Dupa plac se pot adauga si altfel de condimente :)

Luam 2 forme mici de chec, sau una mai mare si le/o ungem bine cu unt. Eu am folosit 2 forme de lungime 15cm.

Scoatem o bucata de aluat din frigider. O impartim in doua si intindem o foaie dreptunghiulara mai mare decat forma, care va constitui baza placintei. Intindeti-o suficient astfel incat sa ajunga si pe marginile vasului. Cu aceasta foaie tapetam o forma de chec iar peste ea punem jumatate din umplutura. Intindem si cealalta jumatate de aluat din prima parte (sper ca sunt suficient de clara 😛 –  este vorba de jumatatea primei parti scoase din frigider), taiem un dreptunghi cu care o sa acoperim placinta, iar cu restul de aluat ne jucam putin si facem impletituri sau diferite forme ce le putem pune pe aluat. Aluatul nu trebuie intins foarte subtire, aproximativ 0.5cm grosime.

Procedam la fel si cu cealata bucata de aluat. Pentru a unge placinta am folosit un galbenus de ou diluat cu o lingura de lapte.

Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Introducem placintele la cuptor si le coacem timp de aproximativ o ora, dupa 20 de minute micsoram focul la 170 de grade.

Placinta cu peste si brocolli

Sunt gata cand sunt rumenite frumos la suprafata. Cand le servim??Nu putem chiar imediat…nu cred ca papilele noastre gustative ar suporta o asemenea fierbinteala, dar cu siguranta daca asteptam cateva minute (bune) o vom putea servi fara frica 😉

Pofta buna!

Placinta cu peste si brocolli


29 Comments

Dulciuri diverse Dulce Romanie

Budinca de mere cu stafide si sos caramel

Budinca de mere cu stafide si sos caramel
Merele sunt fructele mele favorite si nu cred ca trece o zi fara sa mananc macar un mar. Stiu ca pana acum nu prea le-am laudat, si nici nu le-am ridicat la rangul cuvenit dar luna aceasta a sosit momentul, si asta pentru ca sunt in centrul atentiei in cadrul provocarii Dulce Romanie din luna ianuarie. Andra a fost foarte insiprata in alegerea ei si a ales un fruct deosebit…pe care repede l-am transformat intr-un desert delicios.
Am mers fuguta la piata si am cumparat mere…de tara, mai micute, insa grozav de parfumate si delicioase. Asa fac aproape de fiecare data, piata este locul unde fac cumparaturile in 99% din cazuri.
 
Ce am facut cu merele? O budinca delicioasa. Atat de delicioasa incat strumful meu a izbucnit in plans cand a cazut o bucatica din farfuria lui pe jos .
Budinca de mere cu stafide si sos caramel_2
Ingrediente –  6 portii
5 mere coapte
3 oua
20 gr miere
75 ml lapte
1 lingura amidon
1 lingurita scortisoara
zeama de la jumatate de lamaie
1/2 lingurita sare
50 gr zahar brun
2 linguri stafide
caramel
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 30 min.
 
Budinca de mere cu stafide si sos caramel_3
Pentru inceput spalam bine merele si le punem la cuptorul incins la 190 de grade. Dupa 10 minute le intoarcem si pe cealalta parte si le mai lasam 5-10 minute, pana cand se inmoaie suficient de bine. Le scoatem din cuptor si le lasam putin la racit.
 
Curatam merele de coaja si facem un piure – nu foarte fin. Punem piureul intr-o cratita impreuna cu sucul de lamaie,scortisoara si cu laptele. Punem cratita pe foc mic.
Galbenusurile le mixam bine cu mierea apoi adaugam lingura de amidon si amestecam bine sa nu ramana cocoloase.
Cand piureul de mere incepe sa fiarba adaugam cateva linguri peste galbenusuri si amestecam. Rasturnam apoi galbenusurile in cratita si lasam compozitia la foc mic pana cand se ingroasa. Acoperim cu folie alimentara si dam la rece.
 
Ungem 6 vase termorezistente sau un vas mai mare cu unt din abundenta iar cuptorul il preincalzim la 180 de grade. Stafidele le lasam putin la inmuiat in apa fierbinte cu putina esenta de rom. Inainte de a le folosi le scurgem bine de lichid.
 
Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul si mixam bine pana cand obtinem o bezea lucioasa. Turnam 1/3 din bezea peste crema de mere si amestecam cu un tel in forma de para. Rasturnam si restul de bezea si amestecam – usor de data aceasta- cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Adaugam si stafidele, amestecand usor si de data aceasta.
 
Turnam compozitia in vase, nivelam si dam la cuptor pentru 25-30 de minute, pana cand budinca incepe sa capete culoare.
 
Se poate servi atat calda, cat si rece pentru ca este la fel de buna. Peste ea fierbinte se poate turna sos caramel din abundenta – si va fi deliciul ideal al unei seri de iarna. 
Enjoy!

Budinca de mere cu stafide si sos caramel_1


26 Comments

Aperitive

Omleta duo cu spanac si seminte de pin

Omleta duo cu spanac si seminte de pin
Care va este micul dejun preferat in weekend? Eu pot sa afirm ca omleta ( cu tot felul de legume si branzeturi ) este favorita mea. As mai pune si sandwich-urile calde, dar parca tot ar veni pe locul doi :)
Asadar in fiecare weekend, in special sambata, prepar fie sandwich-uri fie omleta….asa ca si pentru un mic dejun sanatos, pentru ca dup-aia ne asteapta o gramada de treaba care solicita energie. 

Omleta duo cu spanac si seminte de pin

Azi va prezint una din combinatiile mele favorite: omleta cu spanac, cascaval si seminte de pin. Un adevarat rasfat cu buna dimineata 😛 Reteta nu este complicata, nici nu tebuie sa fie, pastram efortul pentru mai tarziu 😉

Ingrediente
3 oua
50 gr cascaval (de casa am avut eu)
cateva frunze de spanac – dupa plac
sare
piper
nuscoara
1 lingura seminte de pin

Timp de preparare: 10 min. Timp de coacere: 6-8 min.

Omleta duo cu spanac si seminte de pin

Frunzele de spanac se spala bine si se oparesc pentru cateva minute, apoi se scot pe un fund de lemn si se taie marunt. Daca aveti spanac congelat atunci trebuie decongelat in prealabil si cam atat :)

Cascavalul se taie felii subtiri. Se pregatesc si semintele de pin.

Se bat bine ouale cu sare si piper (dupa gust) si un praf de nucsoara rasa. Se incinge o tigaie teflonata si se unge cu putin ulei de masline. 


Se toarna jumatate de compozitie in tava si se lasa pe foc 2-3 minute, pana se poate desprinde din tava ca o clatita, dupa care se intoarce si se mai coace un minut si pe cealalta parte, apoi se transfera pe o farfurie.

Omleta duo cu spanac si seminte de pin

In ouale ramase adaugam spanacul si semintele de pin. Le turnam in tigaie si coacem omleta 2-3 minute pe o parte. O intoarcem ca pe o clatita, punem feliile de cascaval pe toata suprafata iar peste ele punem omleta pusa deoparte (cea simpla). Coacem 1-2 minute, pana cand cascavalul se topeste putin. Oprim focul si mai lasam 1 minut in tava, dupa care se poate rasturna pe o farfurie si servi cu pofta. 

E o bunatate, merita incercata…o reteta foarte sanatoasa si consistenta. Din cantitatile de mai sus ies 2 portii jumatate :). Tava pe care am folosit-o eu pentru omleta avea diametru de 23 cm.

Pofta buna!
Omleta duo cu spanac si seminte de pin


35 Comments

Prajituri

Prajitura acoperis – cabana

Prajitura acoperis – cabana
Cu siguranta ati auzit de prajitura acoperis, sau cabana, si probabiul majoritatea ati si incercat-o. Daca nu ati facut-o pana acum va spun eu ca trebuie facuta, este prea buna pentru a fi ratata. 
 
Aceasta prajiturica a fost vedeta sarbatorilor (pe langa tort) cu atat mai mult cu cat in fiecare an o fac la cerere. Pesemne cineva o indrageste mult, iar eu nu pot sa-i refuz aceasta placere. Asadar am facut-o si in acest an, dar de data aceasta i-am dat o forma mai altfel :) si…am folosit 2 tipuri de crema, asa ca sa o complic eu putin – nu ca nu ar fi fost ea deja.
 Prajitura acoperis - cabana_3
Foi
2 oua
3 linguri miere
200 gr zahar
50 gr untura
200 ml lapte
1 lingurita sare
500 gr faina
 
Crema de vanilie
10 galbenusuri
3 cani lapte
6 linguri amidon
10 linguri zahar
400 gr unt
1 pastaie vanilie
 
Crema de ciocolata
400 ml smantana pentru frisca
200 gr ciocolata neagra
 
Glazura
100 gr ciocolata neagra
60 ml smantana pentru frisca
 
Timp de preparare: cca 2 ore  Timp de coacere: 45 min.
 Prajitura acoperis - cabana_2
 
Nu este o prajitura care se face foarte usor si/sau repede, dar nici nu este un efort de speriat. In schimb cere putina atentie.
 
Pentru foi punem zaharul cu mierea, laptele si untura intr-un vas pe foc mic. La mine pe hartie scria ca la bain-marie, dar eu m-am riscat si am pus vasul direct pe foc, insa totul a fost bine si asa. Lasam pe foc pana se topesc toate, apoi adaugam ouale si amestecam energic ca sa nu obtinem omleta. Lasam la racit.
 
Cernem faina iar in mijloc punem amestecul racit si sarea. Framantam un aluat moale dar nelipicios pe care il impartim in 3 parti egale. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
 
Eu am folosit o tava de dimensiuni 25/35cm pentru foi, dar banuiesc ca prajitura se poate adapta si la alte marimi. Ungem dosul tavii cu putin ulei si intindem o foaie de dimensiunea acesteia, apoi o transferam pe dosul tavii. Eu am mai intins foaia si direct pe dosul tavii. Coacem foaia pana vedem ca se rumeneste usor la suprafata – aproximativ 15 minute – apoi scoatem tava din cuptor si o taiem in 3 parti egale. Atentie, sa nu lasati foaia prea mult in cuptor, pentru ca o sa fie prea coapta si se va sfarama mai usor.
 Procedam la fel si cu urmatoarea foaie. In ultima parte adaugam o lingura de cacao, iar dupa coacere vom taia foaia in 6 parti egale. Lasam foile deoparte la racit.
 
Smantana pentru frisca o incalzim usor, iar cand este fierbinte (inainte sa fiarba) adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam. Dam la congelator pana preparam crema de vanilie.
 
Laptele il incalzim la foc mic impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie despicata pe jumatate. Galbenusurile le frecam cu amidonul. Cand laptele este fierbinte adaugam 2-3 linguri de lapte peste ele si amestecam bine. Turnam si restul de lapte apoi punem compozitia pe foc mediu. Amestecam pana cand incepe sa se ingroase – sa devina ca o budinca. Luam de pe foc, acoperim cu folie alimentara si dam la rece.
 
Scoatem crema de ciocolata din congelator si o mixam bine pana cand devine spumoasa si isi deschide considerabil culoarea.
 
Cand crema de vanilie s-a racit (ideal ar fi sa fie la aceeasi temperatura ca si untul), adaugam in ea (treptat) cate un cubulet din untul moale si mixam pana la omogenizare.
 
Incepem asamblarea. Punem o bucata din prima foaie pe un platou, ungem din abundenta cu crema de vanilie. Punem o bucata din foaia cu cacao (din bucatile mai mici coapte la urma) si peste ea punem crema de ciocolata, la care incercam sa-i dam forma tringhiulara. Peste crema de ciocolata asezam alte doua foi cu cacao, astfel incat sa formeze un triunghi cu foaia de la baza. Acoperim acest triunghi cu crema de vanilie din abundenta, apoi inchidem acoperisul cu inca 2 foi (din cele mai mari). Apasam bine.
 
Procedam la fel si cu foile ramase.
 
Pentru glazura topim ciocolata in frisca fierbinte, apoi acoperim prajitura. Lasam la rece pana a doua zi,cand se va putea taia mai bine deoarece se inmoaie foile de la crema. 
 
Tin sa precizez ca iese o cantitate mare de prajitura din ingredientele enumerate, practic ies doua cabane (cu acoperis :P) Se pot injumatati cantitatile pentru o portie (mai) normala.
 
Enjoy!
Prajitura acoperis - cabana_1


47 Comments

Aperitive Retete de mancare

Empanadas cu praz si carne de porc

Empanadas cu praz si carne de porc
Eram datoare sa prezint acest mic aperitiv pe care l-am pregatit pentru pranzul de duminica cu Diana. Este atat de bun ca nu te mai saturi de el, si l-ai putea manca nu doar ca aperitiv, ci si ca fel principal. 

Empanadas cu praz si carne de porc

Aluat
250 gr faina
120 gr unt
1 ou
1 praf sare
1 lingurita zahar
30 ml apa rece

Umplutura
100 gr carne de porc tocata
1 praz mare
1 lingura ulei
50 gr spanac
1 ou
50 gr cascaval
50 gr branza de capra
200 gr crema de branzade vaci
busioc
3 catei usturoi
sare, piper

1 ou + o lingura lapte pentru uns

Timp de preparare: 1 ora. Timp de coacere: 40min.

Empanadas cu praz si carne de porc

Mai intai si mai intai pregatim aluatul. Cernem faina iar in mijloc punem untul taiat cubulete, sarea, zaharul si oul. Amestecam cu varfurile degetelor pana cand obtinem un aluat omogen. La sfarsit adaugam apa rece (de la frigider) si mai amestecam de cateva ori pana cand e incorporata complet. Dam aluatul la rece pentru o ora.

Prazul il taiem rondele si il calim pentru cateva minute intr-o tigaie cu o lingura de ulei. Cand este inmuiat adaugam si carnea de porc (tocata) si lasam pe foc pana se patrunde putin. Daca mai este cazul adaugam si putina apa. Spanacul (eu am avut congelat) il tocam marunt si-l adaugam in tigaie. Usutoiul si busuiocul tocate marunt le punem si pe ele in amestec, punem un capac, apa daca este cazul, si lasam 2-3 minute pe foc sa se inabuse.

Luam tigaia de pe foc si lasam compozitia putin la racit. Separat amestecam cascavalul razuit cu branza de capra, branza de vaci si cu oul. Adaugam crema de branza peste compozitia din tigaie si amestecam bine. Potrivim de sare si piper dupa gust.

Empanadas cu praz si carne de porc

Scoatem aluatul de la rece si intindem o foaie subtire de 2-3mm grosime, din care decupam cercuri cu diametru de 10cm. Pe fiecare cerc punem o lingura de compozitie, apoi pliem aluatul si apasam bine pe margini cu degetele. Procedam la fel pana terminam tot aluatul.

Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Punem toate ’empanadas’ intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le coacem pentru 35-40 de minute. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade si continuam coacerea pana cand sunt bine rumenite. Le servim calde cu smantana. Cu siguranta sunt bune si reci, dar cand sunt proaspat scoase din cuptor nu le poate rezista nimeni.

Pofta buna!

Empanadas cu praz si carne de porc


26 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316