• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Ovo-lacto-vegetarian

Gogosele de cartofi – Cartofi Duchesse

Gogosele de cartofi – Cartofi Duchesse
Nu stiu daca denumirea de ‘gogosele’ este cea mai buna, dar sincer va spun ca nu am stiut ce nume mai potrivit sa aleg 😛 Uite asa s-a facut ca am ramas la gogosele (sau nu) care de altfel sunt tare bune, usor de facut dar mai ales de mancat. 
Ca imi plac cartofii cred ca am spus eu pe undeva, acum vin cu o confirmare (din nou ) insa cu o alta prezentare – am inceput sa fac si rime pare-se.
Cartofi Duchesse
Ingrediente
300 gr cartofi
2 linguri smantana
2 oua
sare
nucsoara
4 linguri parmezan ras
susan
ulei de masline
Cartofi Duchesse
 
Cartofii ii curatam si ii fierbem in apa cu sare, ca si pentru piure. Cand sunt fierti ii scurgem de apa si ii pasam din nou ca si pentru piure. Adaugam ouale batute usor, smantana, sare, nuscoara (dupa gust) si parmezanul ras. Amestecam bine pana obtinem o compozitie cremoasa. 
 
Luam un sac a poche si spritam compozitia de cartofi intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Formam mici turnulete. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Coacem gogoselele timp de 30 de minute. Dupa 20 de minute scoatem tava din cuptor, stropim cartofii cu putin ulei de masline si presaram susan, apoi reintroducem tava la cuptor pentru inca 10 minute, sau pana cand cartofii se rumenesc frumos.
 
Daca va abtineti sa nu le mancati toate dupa ce le-ati scos din cuptor (pentru ca sunt tare bune si exista mari sanse sa nu rezistati ) le puteti servi ca garnitura alaturi de o mancare de pui, peste sau porc. Enjoy!!

Cartofi Duchesse


29 Comments

Torturi Dulce Romanie

Tort cu cocos si mango curd – Mango curd & Coconut Cake

Tort cu cocos si mango curd – Mango curd & Coconut Cake
De cand am vazut la Diana tortuletul ei superb cu lemon curd, am zis ca musai sa fac si eu asemenea isprava.   Arata prea bine si prea era tentant ca sa nu-l incerc….si de cand eu cu pasiunea mea pentru torturi, atat mi-a lipsit sa-l vad :) Citind cu atentie articolul ei am vazut si sursa originala, de unde am luat si eu blatul doar ca eu am inlocuit o parte din faina cu nuca de cocos (un deliciu, ce sa mai zic). Pentru umplutura si frosting am ales o crema de branza plus un mango curd cu ciocolata alba si mascarpone. Sa va mai spun sau vreti sa trecem la reteta? 😛
 
Mai am ceva de adaugat inainte de asta, ca e unul din cele mai bune torturi mancate/facute de mine, cu toate ca eu sunt o ciocolatoasa inraita…acest tort mi-a ajuns direct la suflet si greu m-am abtinut sa nu-l devorez tot. Ok, gata acum chiar ca ma opresc cu palavrageala, si trec repede la reteta. 
 Tort cu cocos si mango curd_1
Blat
2 cups faina
1/2 cups nuca de cocos
1 plic praf de copt
1/4 lingurita sare
1+ 1/3 cups zahar
2 linguri coaja de lamaie
160 gr unt 80% moale
1 cup lapte integral
5 albusuri mari
1/2 lingurita cream tartar
 
1 cup = o cana de 240 ml
 
Mango Curd
1 mango mare si copt
3 linguri suc de lamaie
1/2 cana zahar brun
3 galbenusuri mari
80 gr unt 80% grasime
 
Cream cheese frosting
250 gr crema de branza
100 gr unt moale 
60 gr zahar pudra
1 lingurita zahar vanilat
 
Decor
150 gr mango curd
50 gr ciocolata alba
100 gr mascarpone
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 12-14
 Tort cu cocos si mango curd_3
Incepem cu mango curd, pentru reteta m-am insiprat de pe Epicurious, cu niste mici modificari. Curatam mango de coaja si de sambure, apoi il taiem cubulete pe care le punem in blender si mixam pana obtinem o pasta. Eu am folosit pasta direct asa, nu am mai dat-o prin sita pentru ca nu am vrut sa pierd nimic. Punem piureul de mango impreuna cu sucul de lamaie intr-o oala pe bain marie. Galbenusurile le mixam bine cu zaharul pana cand isi deschid culoarea, apoi le adaugam peste piureul de mango fierbinte si amestecam bine de tot pana la incorporare. Continuam sa amestecam usor timp de aproximativ 10 minute, apoi luam crema de pe foc si adaugam untul taiat cubulete. Omogenizam si apoi acoperim cu folie alimentara si lasam la rece pentru cateva ore, sau peste noapte.
 
 
Pentru blat eu am folosit o tava de dimensiuni 23/28cm, dar merg si doua forme rotunde de diametru 20cm, asta in caz ca vreti sa-l faceti rotund. Indiferent ce forma ii dam, trebuie sa tapetam fundul cu hartie de copt, iar pe laterale sa ungem cu unt si apoi sa presaram faina. Eu de faina am uitat, si am avut ceva emotii pana l-am scos din tava, dar din fericire totul a fost bine.
 
Buuun, untul moale il mixam cu zaharul si coaja de lamaie pana cand devine cremos. Separat amestecam faina, praful de copt, sarea si nuca de cocos cu o lingura sau un tel. Peste crema de unt punem un sfert din cantitatea de lapte, mixam usor apoi adaugam un sfert din ingredientele uscate. Adaugam in trei reprize restul de lapte si de ingrediente uscate. Mixam doar pana la omogenizare, nu mai mult.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Incepem sa mixam albusurile (lasate in prealabil la temperatura camerei) pana cand devin usor spumoase. In acest moment adaugam sarea si cream of tartar apoi mixam bine de tot, pana obtinem o spuma bat. 
 
Adaugam un sfert din albusuri in restul compozitiei si amestecam usor cu miscari de jos in sus pana la incorporarea completa. Continuam la fel si cu restul de albusuri, adaugand tot cate un sfert odata si amestecand usor. Turnam compozitia in tava si nivelam cu o spatula. Coacem blatul pentru aproximativ 40 de minute, pana este rumenit frumos la suprafata. Cand blatul este racit complet il taiem in doua, prima data pe verticala, apoi fiecare bucata o taiem in doua pe orizontala. 
 
Pentru crema de branza lucrurile sunt tare simple insa ca sa iasa bine trebuie ca atat branza cat si untul sa fie la temperatura camerei, adica scoase cu doua ore inainte de a ne apuca de treaba din frigider. 
Mixam untul cu branza pana cand amestecul devine cremos si omogen, adaugam treptat zaharul pudra si continuam mixarea pentru cateva minute, pana cand zaharul este complet topit. Dam crema la rece pentru 1-2 ore.
 
Tort cu cocos si mango curd - Mango curd & Coconut CakeTort cu cocos si mango curd - Mango curd & Coconut Cake
 
Bun, acum putem incepe asamblarea. Vom avea in total 4 blaturi – dupa taiere. Luam un blat si-l asezam pe un platou, punem 2-3 linguri de mango curd si nivelam, apoi punem 2 linguri de crema de branza. Procedam la fel cu toate blaturile, in afara de ultimul pe care il vom acoperi doar cu crema de branza. Crema de branza ramasa o vom folosi ca sa acoperim tortul in intregime. Dam tortul la rece si pregatim crema pentru decor.
 Tort cu cocos si mango curd_2
Punem intr-un vas pe foc mic mascarpone si ciocolata alba. Cand compozitia e omogena adaugam si mango curd si amestecam bine, Luam vasul de pe foc si-l lasam 10-15 minute la temperatura camerei. Scoatem tortul din frigider si turnam deasupra crema de mango curd, lasand sa cada si pe laterale. 
 
Dam tortul la rece, preferabil peste noapte. A doua zi este numai bun de savurat, in portii cat mai generoase, sigur nu o sa va para rau!
 
Si pentru ca luna aceasta Ioana de la Pasiune si Culoare ales pentru provocarea Dulce Romanie mango si cocosul, ii trimit si ei repede o feliuta din acest tort. Sper sa-i fie pe plac. Enjoy!
 Tort cu cocos si mango curd_4
 


28 Comments

Ovo-lacto-vegetarian Aperitive

Cascaval de casa

Cascaval de casa
Haideti sa facem o pauza de la dulciuri si sa incepem saptamana cu un cascaval de casa bun de tot. 
Cascaval de casa am inceput sa fac cam de un an de zile, si de atunci sincer va spun ca nu prea am mai cumparat din comert. Mereu am la mine in frigider cascaval facut de ‘manutele’ mele :) Si stiti ce ma mult ma bucura treaba asta? Nu stiu daca stiti, dar va spun eu….chiar foarte mult ma bucur ca exista o reteta de casa si pentru cascaval, ca stiu exact ce pun in el si ca in proportie de 90% este facut din produse lactate de casa (dar nu facute de mine :D) imbinate de mine de data aceasta intr-un tot unitar.
 
Cascaval de casa
Ingrediente
700gr  branza de vaci proaspata
700 ml lapte gras
1 lingurite bicarbonat
2 lingurite sare
50 gr branza de oi
100 gr unt gras
 
Cascaval de casa
Reteta e chiar simpla, trebuie urmati cativa pasi, invartit de cateva ori in oala si gata! Pentru inceput punem laptele la fiert. Branza de vaci o maruntim si o punem intr-un vas incapator. Cand laptele da in clocot il turnam peste branza si lasam asa timp de 15 minute.
 
Dupa 15 minute scurgem branza de vaci de laptele – de fapt va fi zerul acum – o punem intrun tifon/prosop bine spalat si o lasam la scurs pentru minim 2 ore, peste noapte ar fi ideal dar nu obligatoriu.
 
Maruntim (din nou) branza scursa de zer, adaugam branza sarata si sarea si amestecam bine. Optional branza de vaci se poate trece prin masina de tocat carne, dar eu am omis pasul asta din comoditate uuups dar si pentru ca nu ma deranjeaza sa mai simt bucatele de branza prin cascaval. 
 
Untul il punem la topit intr-o tigaie cu fundul gros. Cand e aproape topit punem toata branza si incepem sa amestecam ( continuu sau nu, depinde cum stati cu rabdarea ) pana cand branza este topita. Acum este momentul sa adaugam bicarbonatul si sa amestecam totul cu o desavarsita iuteala – veti vedea ca la pasul asta cascavalul se va umfla usor, si pe langa asta va deveni mai omogen. Punem cascavalul intr-o cutie de plastic, captusita cu folie alimentara, sau intr-o forma de silicon. Acoperim cu folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore.
 
Sa va spun cat e de bun pe o felie de paine prajita, alaturi de o cana mare (evident) de lapte? Nu va spun, mai bine va las pe voi sa descoperiti.
 
Pofta buna!

Cascaval de casa


46 Comments

Torturi

Tort cu mousse de ciocolata

Tort cu mousse de ciocolata
Azi e Dragobete, si pentru multi dintre noi (mai nou) este o zi minunata in care putem sa ne manifestam/exprimam iubirea. Sunt convinsa ca multi sarbatoriti iubirea fara un motiv anume, si acest lucru este minunat…insa pentru ca azi e o zi speciala, dedicata ei, eu va aduc un tort pe care sper sa-l ‘savurati’ cu placere.
 
Intamplarea a facut ca acest tort sa fie misiunea mea in cadrul Provocarii Secrete gazduita luna aceasta de Diana. Sursa secreta a fost Mihaela care m-a tentat cu acest tort delicios. 
Tort cu mousse de ciocolata_2
Blat
2 oua
2 linguri faina
2 linguri zahar
1 praf sare
1 lingurita esenta de vanilie
 
Mousse de ciocolata
200 gr ciocolata neagra 70% cacao
500 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
10 gr gelatina
3 linguri visinata
 
Crema de visine
100 gr visine congelate
2 linguri zahar
2 linguri amidon
 
Decor
fulgi de migdale
visine din visinata
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 6
Tort cu mousse de ciocolata_1
Pentru blat pregatim o tava de copt de diametru 24cm. O ungem cu unt si o tapetam cu faina. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
 
Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine pana la topirea completa si abia apoi adaugam urmatoarea lingura. Adaugam galbenusurile si esenta de vanilie si incorporam usor. Faina o incorporam in blat cu miscari usoare de jos in sus. Punem coca in tava si nivelam, apoi introducem tava la cuptor pentru aproximativ 25 de minute. Facem testul cu scobitoarea dupa 20, daca nu iese curata mai lasam 5 minute.
 
Scoatem usor blatul din tava si-l lasam la racit, apoi trecem la crema de visine care este un ‘plus’ de la mine pentru reteta. Imi plac multe visinele in combinatie cu ciocolata, si nu am putut rezista tentatiei.
 
Punem visinele pe foc, asa inghetate cum sunt, adaugam zaharul si lasam sa fiarba 2-3 minute. Amidonul il desfacem cu 1-2 linguri din sucul lasat de visine, si-l punem apoi peste ele. Fierbem 2-3 minute pana se ingroasa, apoi dam la rece.
 
Pentru mousse-ul de ciocolata topim ciocolata neagra pe foc mic impreuna cu 200 ml smantana pentru frisca. Gelatina o punem la inmuiat in 3 linguri visinata rece, o lasam asa 5 minute apoi o adaugam peste crema de ciocolata si mixam bine. O dam la rece.
 
Mixam restul de smantana cu cele doua linguri de zahar pudra pana obtinem o frisca intarita bine. Incorporam frisca in crema de ciocolata racita cu miscari usoare de jos in sus.
 
Pentru asamblare am folosit o tava de tort detasabila cu diametrul de 16cm. Ce am facut cu restul de blat? O sa aflati in curand :)
 
Taiem din blatul nostru de tort un cerc de diametru 16cm. Punem blatul pe fundul tavii, apoi punem crema de visine si nivelam. Peste visine punem mousse-ul de ciocolata si dam la rece peste noapte.
A doua zi trecem varful unui cutit de jur-imprejurul cremei, apoi detasam usor peretii tavii. Pe laterale ornam cu fulgi de migdale, iar deasupra – eu nu am mai pus ciocolata – am ornat cu cateva visine din visinata. A fost un deliciu!! Pentru mine chiar a fost un rasfat, deoarece ciocolata + visine = love!!
 
Sectiune nu am pentru ca n-am mai apucat sa-i fac poze. Dar va dedic acest tort voua, si sa doresc sa va iubiti mult! :)

Tort cu mousse de ciocolata_3


32 Comments

Biscuiti

Cantuccini – biscuiti cu migdale

Cantuccini – biscuiti cu migdale
Cantuccini sunt biscuiti originari din Italia, mai exact din Prato. Numele lor original este ‘biscotti di Prato’ si una din caracteristicile lor este ca sunt biscuiti copti de doua ori. De altfel, biscotti vine din latinul ‘biscoctus’ care inseamna copt de doua ori. Daca mai adaugam si migdale delicioase in compozitia de biscotti ajungem la acesti cantuccini deliciosi, care merg perfect langa o cana de ceai/lapte/cafea.
 Cantuccini - biscuiti cu migdale_2
 
Ingrediente
300 gr faina + extra pentru presarat
3 oua + 1 ou pt uns
100 gr migdale
1/2 plic praf de copt
150 gr zahar
1 lingurita pudra de portocale
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita amaretto
1/2 lingurita sare
 
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 15 min.
 Cantuccini - biscuiti cu migdale_3
 
Modul de preparare al acestor biscuiti este destul de simplu. 
Se incinge cuptorul la 180 de grade. Punem migdalele intr-o tava neaderenta si dam la cuptor pentru 10 minute. Scoatem tava din cuptor si lasam migdalele deoparte.
 
Mixam ouale cu zaharul bine de tot, pana cand compozitia se deschide la culoare. Adaugam esenta de vanilie si lingurita de amaretto apoi omogenizam.
 
Separat amestecam faina cu sarea, pudra de portocale si praful de copt. Punem faina peste amestecul de oua si incepem sa framantam. Vom obtine un aluat destul de moale pe care il punem pe blatul de lucru infainat bine si mai framantam pana obtinem un aluat nelipicios. La nevoie se mai adauga faina.
 
 
Adaugam migdalele asa intregi si le incorporam in aluat. Impartim aluatul in 4 parti egale. Fiecare bucata o intindem intr-un sul de lungime 10-15cm. Punem fiecare sul rezultat intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
 
 
Incingem cuptorul la 200 de grade. Ungem fiecare sul de aluat cu oul batut. Cand cuptorul este incins introducem tava si o lasam acolo pentru 15 minute.  Scoatem tava din cuptor si oprim focul, lasand usa cuptorului inchisa.
 
Fiecare sul il taiem cu un cutit (zimtat ar fi bine, dar eu n-am avut) pe diagonala in felii de aproximativ 2cm grosime. Punem fiecare biscuite inapoi in tava cu taietura in sus.
 
Dam inapoi tava la cuptor si o lasam acolo timp de 10 minute ca sa se usuce biscuitii.  
 
Sunt deliciosi acesti cantuccini iar eu sunt foarte bucuroasa ca am gasit reteta pe blogul unei mari gospodine Laura Laurentiu. Pana nu demult mancasem doar cumparati, si chiar imi doream sa-i fac si in bucataria mea :) Acum am reusit si va invit si pe voi sa-i incercati, merita!! Enjoy!
Cantuccini - biscuiti cu migdale_1


16 Comments

Retete de mancare

Cosulete cu somon afumat si crema de branza

Cosulete cu somon afumat si crema de branza
Visam la o reteta de genul asta de multa vreme si iata ca pana la urma am si facut-o, e drept…cu ceva vreme in urma, dar din pacate nu am reusit sa o postez pana azi. Cosuletele astea sunt bune de tot, destul de usor de facut (zic eu) si la cum se prezinta cred ca merg bine si pentru mofturosi/pretentiosi. 
 Cosulete cu somon afumat si crema de branza
 
Ingrediente
4 foi de placinta
ulei pentru uns
 
Crema
100 gr somon afumat
300 gr branza moale si proaspata
1 ou
1/2 legatura marar
cateva frunze busuioc
50 gr boabe de mazare
2 linguri smantana
sare si piper
 
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 30-35 min.  Nr. portii: 12
 Cosulete cu somon afumat si crema de branza
 
Luam foile de placinta, pe cat posibil intregi ca mie mi se mai intampla sa gasesc franjuri cand deschid pachetul de foi, si le taiem in 12 bucati pe cat posibil patrate (a se vedea poza de mai jos). 
 
 
Luam cate un patrat si ungem fiecare foaie din patratel cu putin ulei, o pensula e foarte buna pentru treaba asta. Punem foile una peste cealalta si captusim cu ele interiorul unei forme de briose (unsa in prealabil cu ulei). Procedam la fel cu toate patratele de foi. 
 
 
Incalzim cuptorul la 200 de grade. Pana se incinge cuptorul trecem la umplutura care se face rapid de tot.
 
Amestecam crema de branza cu oul si cu somonul afumat taiat in bucatele mici. Punem mararul si busuiocul tocate marunt. Adaugam smantana, sarea si piperul, boabele de mazare si omogenizam. 
 
Punem cate o lingura, doua de umplutura in fiecare cosulet, nivelam si apoi introducem tava in cuptorul incins. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade si mai lasam la cuptor pana cand se rumenesc usor.
 
Le servim calde, reci, cum se poate, pentru ca sunt delicioase oricum. 
Pofta buna!
Cosulete cu somon afumat si crema de branza


18 Comments

Prajituri Muffins/Cupcakes

Brownie cupcakes cu menta si capsune

Brownie cupcakes cu menta si capsune
O reteta super buna care vine ca raspuns la provocarea Bucatar curajos data luna aceasta de Ioana prin alegerea acestui delicios brownie cu menta. Pentru ca mai aveam eu pe blog o reteta de brownies cu menta m-am gandit sa-i schimb putin infatisarea si denumirea :) Si uite asa am ajuns la ‘brownie cupcakes cu menta si capsune.
 
Cum adica ‘brownie cupcakes’? Stiu ca suna ciudat dar am o explicatie foarte buna pentru aceasta denumire. Am facut brownies in forma de cupcakes, am adaugat un topping delicios de frisca, apoi sos de ciocolata si capsune. Asadar au rezultat niste cupcakes delicioase cu blat de brownie, ciocolatoase cum imi plac mie 😉 
 Brownie cupcakes cu menta si capsune_1 
Ingrediente
85 gr unt
80 gr cioco cu menta
80 gr zahar brun
1 ou
2 linguri crema whisky
75 gr faina
1/4 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
capsune
 
Sos
50 gr ciocolata neagra cu menta
2 linguri smantana grasa
 
Decor 
100 ml smantana pentru frisca
1/2 lingurita zahar pudra vanilat
Capsune
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 25-30 min. Nr. portii: 9
 Brownie cupcakes cu menta si capsune_4
Eu am injumatatit cantitatile pentru brownie din reteta Ioanei si am schimbat sosul de menta. Sper sa nu fie cu suparare :)
 
 
Untul il topim impreuna cu ciocolata la foc mic. Oul il mixam usor cu zaharul si crema de whisky. Separat amestecam faina cu praful de copt si cu sarea.
 
Punem oul peste ciocolata topita si amestecam bine – un tel este suficient pentru aceasta operatiune. Adaugam si faina si incorporam usor. 
 
 
Pregatim 9 forme de cupcakes – eu am avut inimioare si floricele din silicon, sunt foarte bucuroasa de achizitionarea lor!!!
 
Brownie cupcakes cu menta si capsune
 
Distribuim uniform compozitia in formele de cupcakes, si in mijlocul fiecareia punem o capsuna. 
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade, cand este incins introducem tava si coacem cupcakes pentru 25-30 de minute, nu mai mult pentru ca se usuca prea tare.
 
Pentru sos topim la foc mic ciocolata cu menta impreuna cu smantana. Omogenizam si apoi trecem la frisca, pe care o batem usor (nu bat) cat sa prinda consistenta impreuna cu zaharul vanilat.
Datorita capsunelor, aceste cupcakes vor iesi cu un mic gol in mijloc, dar stiti ce m-a bucurat treaba asta!?? Am zis ca au iesit perfect, adancitura din mijloc e numai buna pentru a fi umpluta cu sos din belsug. Si asa a si fost.
 
Umplem fiecare cupcake cu sos, turnam mai mult ca sa cada si pe laterale, punem cate o lingurita de frisca si ornam cu capsune – congelate au fost ale mele. 
 Brownie cupcakes cu menta si capsune_3
A doua zi au fost si mai bune. Sosul s-a intarit, si s-a transformat intr-o crema delicioasa!!! Cat de bune au fost? Super bune, ca le-as fi putut manca pe toate odata.
Enjoy!!! 
 Brownie cupcakes cu menta si capsune_2
 


23 Comments

Ovo-lacto-vegetarian Aperitive

Rulada de cascaval topit cu crema de branza

Rulada de cascaval topit cu crema de branza
Un aperitiv la casa omului nu strica niciodata :) Cam asta e motto-ul dupa care ma ghidez eu, si mereu se face ca am cate un aperitiv numai bun de pus pe masa.  Rulada asta se face chiar usor, mai delicata (si poate putin ciudata) e partea cu topitul cascavalului, dar cu putina incredere totul va iesi cum trebuie.
Rulada de cascaval topit cu crema de branza
 
Ingrediente
400 gr cascaval
200 gr branza de vaci
100 gr telemea
1 ardei mic
3 cepe verzi mici
2 oua fierte tare
2 linguri smantana
sare
piper
cateva fire patrunjel
 
Timp de preparare: 30 min.
Rulada de cascaval topit cu crema de branza
 
Pregatim crema de branza, care trebuie sa fie numai buna de intins in momentul in care cascavalul e topit.
Ardeiul il taiem marunt. La fel procedam si cu ceapa, cu ouale fierte si cu firele de patrunjel.
Amestecam branza cu telemeaua rasa, cu ardeiul, ceapa, ouale si patrunjelul. Punem smantana si potrivim de gust adaugand sare si piper. Lasam crema deoparte si trecem la cascaval.
 
Punem o oala cu 2 litri de apa la fiert. 
Cascavalul (care ar fi bine sa fie mai moale) il taiem cubulete si-l impartim in doua pungi mai micute. Cand fierbe apa, punem cele doua pungi cu cascaval in apa, miscoram flacara si lasam cascavalul acolo pana cand este complet topit. Din cand in cand mai intoarcem pungile, ca sa ajunga apa fierbinte peste tot.
 
Pregatim o folie de aluminiu lunga de aproximativ 45-50 cm. Scoatem cu grija cascavalul din apa, taiem pungile (atentie la aburi) si rasturnam cascavalul pe folia de aluminiu. Cu ajutorul unei linguri il intindem cat mai repede si bine posibil.
 
Punem umplutura peste cascaval si o intindem uniform apoi incepem sa rulam cat mai strans posibil. O invelim in folie si o dam la rece pentru cateva ore. Cand e suficient de intarita o portionam dupa preferinta si servim 😉
 
Enjoy!
 
Rulada de cascaval topit cu crema de branza


24 Comments

Cheesecake

Banana Cream Cheesecake

Banana Cream Cheesecake
Fiind un mare fan al cheesecake-urilor am ajuns sa incerc si minunatia asta cu banane. Banana cream cheesecake este un desert foarte iubit in special in America, unde am avut si ocazia sa-mi delectez simturile cu el. A trecut ceva vreme pana l-am pus si eu in practica, dar nu-mi pare rau mai ales ca m-am mai si jucat cu reteta, si l-am facut in combinatie cu lapte de cocos. A fost bun de tot!
 
Banana Cream Cheesecake_3
 
Crusta
250 gr biscuiti digestivi
100 gr nuci macinate
100 gr unt
 
Cheesecake
800 gr crema de branza
200 ml lapte de cocos
50 ml smantana
3 banane mari coapte
3 oua mari
2 linguri amidon
170 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
 
Bavarian cream
150 ml lapte
2 galbenusuri
1/2 baton vanilie
30 gr zahar
2 foi gelatina
250 ml frisca + 2 lingurite zahar vanilat
 
Decor
200 ml frisca + 1 lingurita zahar vanilat
banane
 
Timp de preparare: 90 min. Timp de coacere: 1 ora
 
Banana Cream Cheesecake_4
 
Treaba cu cheesecake-ul stiti ca e simpla de tot. Mai intai luam biscuitii si-i macinam fin, fie cu robotul, fie manual cu sucitorul 😛 Peste ei adaugam nucile macinate si untul topit (la foc mic). Amestecam bine.
 
Punem crusta intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si presam bine cu fundul unui pahar. Urcam usor crusta si pe margini. O dam la rece.
 
Preincalzim cuptorul la 160 de grade. Crema de branza o mixam cu zaharul timp de 3 minute. Adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare, pana cand oul este complet incorporat – nu ar trebui sa dureze mai mult de 1 minut. Adaugam si amidonul si amestecam din nou, doar pana cand amidonul e incorporat, nu mai mult.
 
Bananele le curatam si le pisam cu ajutorul unei furculite, sau folosind blenderul. Peste ele adaugam smantana si laptele de cocos si omogenizam. 
 
Punem crema de banane si cocos peste branza si mixam din nou pana la omogenizare. Adaugam esenta de vanilie, iar mixam si apoi suntem gata.
 
Punem crema peste crusta si dam cheesecake-ul la cuptor pentru o ora. Cand e gata il mai lasam 2 ore in cuptor cu usa intredeschisa, apoi il introducem la rece pentru minim 6 ore. 
Banana Cream Cheesecake_1
 
Daca tot am facut banana cheesecake, am zis sa fac meniul complet adica sa fie banana CREAM cheesecake si am cautat o reteta pentru ‘bavarian cream’. Am gasit-o aici si am adaptat-o la nevoile mele, si pe langa asta am inlocuit smantana cu laptele…tot bine a iesit si asa :)
 
Banana Cream Cheesecake
 
Laptele il punem pe foc impreuna cu pastaia de vanilie si cu semintele pe care le-am scos in prealabil din ea. Cand e pe punctul de a fierbe oprim focul si lasam vasul acoperit pentru o ora. 
 
Punem gelatina la inmuiat in apa foarte rece. 
Indepartam pastaia de vanilie si punem din nou laptele pe foc mic. Galbenusurile le mixam bine cu zaharul apoi le punem peste lapte si lasam pe foc pana se ingroasa (ca o smantana). In reteta scria ca trebuie la bain-marie, dar eu am pus vasul direct pe foc mic ( dar mic de tot) si a fost bine si asa. Luam vasul de pe foc si adaugam gelatina scursa de apa si amestecam bine.
 
Banana Cream Cheesecake
 
Dam crema la rece. Intre timp smantana pentru frisca o mixam bat cu 2 lingurite de zahar vanilat. Incorporam usor crema racita in frisca. Tapetam cu folie alimentara o forma de copt de diametru mai mic 16-18 cm. Turnam crema bavareza in tava, nivelam si dam la rece. Crema asta e un adevarat deliciu, musai trebuie facuta si daca nu faceti cheesecake-ul….e fina si aromata!
 
Banana Cream Cheesecake
 
Asamblarea este usoara. Cand crema bavareza e suficient de intarita o  transferam usor peste cheesecake. Decoram dupa preferinta cu frisca batuta bat cu o lingurita de zahar pudra. Se pot pune si felii de banane.. Eu nu am pus decat in momentul servirii.
 
Enjoy!
Banana Cream Cheesecake_2


53 Comments

Retete de mancare

Calamari prajiti cu sos de smantana

Calamari prajiti cu sos de smantana
Calamarii i-am descoperit in vara cand am fost in Grecia. Nu ca n-ar fi existat pana atunci, dar nu stiam ‘cu ce se mananca’ :) Recunosc ca nu sunt un mare fan al fructelor de mare, insa sunt si exceptii iar acele exceptii sunt crevetii si mai nou calamarii. Cine stie, poate treptat o sa ajunga sa-mi placa toate.
Cu crevetii a fost dragoste la prima vedere, si stiu ca n-am inca o reteta cu ei pe blog, dar nu de mult am testat una buna si poate o sa ajung sa v-o si prezint.
In ce priveste calamarii nu a fost chiar asa, la inceput am fost reticenta, dar pe masura ce i-am consumat chiar au ajuns sa-mi placa….atat de mult incat i-am facut acasa :)
Este o reteta destul de simpla de altfel, dar delicioasa.
 Calamari prajiti cu sos de smantana
 
Ingrediente
500 gr calamari congelati (sau nu)
200 ml lapte
1 ou
1 ceasca pesmet
sare, piper
 
Sos
200 gr smantana
6 catei usturoi
1 lingurita marar
1 lingurita oregano
1 lingurita patrunjel
1/4 lingurita piper
1/4 lingurita sare
 Calamari prajiti cu sos de smantana
 
Timp de preparare: 40 min. Timp de prajire: 10 min. 
 
Calamari se lasa la dezghetat la temperatura camerei (se pot folosi si proaspeti). Cand sunt complet dezghetati ii spalam bine in mai multe ape apoi ii lasam la scurs. Pregatim un vas in care turnam laptele apoi punem calamarii scursi de apa. Ii lasam 30 de minute sa se odihneasca :)
 
Calamari prajiti cu sos de smantana
 
Pregatim o farfurie intinsa cu pesmet. Oul il batem bine cu putina sare si piper. Scurgem calamarii de lapte, apoi turnam oul peste ei si amestecam bine.
 
Calamari prajiti cu sos de smantana
 
Incingem o tigaie cu ulei – sa fie din belsug – luam treptat calamari si ii tavalim bine-bine prin pesmet apoi ii punem la prajit in tigaie. Nu trebuie inghesuiti. Ar fi bine ca uleiul sa cuprinda calamarii in totalitate pentru a nu mai trebui intorsi. 
 
Prajim calamarii timp de 2-3 minute pana devin aurii, nicidecum maronii :) Ii scoatem pe servetele absorbante.
 
Pentru sos treaba este si mai simpla. Curatam cateii de usturoi, ii pisam apoi adaugam smantana si mirodeniile :) Amestecam bine de tot si suntem gata sa servim o mancarica delicioasa.
Eu am alaturat si o garnitura de brocolli (fiert si atat) , dar se poate folosi orice alta garnitura, de preferat de legume si cat mai multe :)
 
Pofta buna!
 Calamari prajiti cu sos de smantana
 


26 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316