• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Dulciuri diverse Aluat dulce

Gulab Jamun – Desert indian

Gulab Jamun – Desert indian
In urma cu ceva vreme o prietena a mea imi arata reteta acestor ‘mici bilute’ care dupa spusele ei erau un deliciu in bucataria indiana. Bucataria indiana?? Chiar noua pentru mine, in sensul ca inca nu preparasem nimic de acolo, dar chiar nimic…insa cum stiti voi pentru toate exista un inceput :)
 
Citind reteta de mai multe ori, uitandu-ma la poze, m-am gandit ca nu au cum sa fie rele, chiar deloc…si cel mai mult m-a atras la ele faptul ca sunt insiropate intr-un sirop aromat cu apa de trandafiri. Wooow!! Eu iubesc trandafirii, dulceata de trandafiri…si orice are aroma de trandafir. Si…spre norocul meu chiar aveam in dotare o sticluta cu apa de trandafiri, yuppy!! Asa ca zilele trecute am facut aceste minunatii, si nu exagerez deloc cand spun asta pentru ca sunt atat de delicate si aromate, ca fiecare inghititura parca te duce pe alte taramuri (probabil indiene :P).
 
Gata, gata cu laudele haideti sa trecem la reteta, care printre altele se face usor, trebuie doar sa aveti ingredientele necesare.
 
Gulab Jamun_2
Ingrediente
1 cana lapte praf
1/4 cana faina
1/8 lingurita bicarbonat
3 lingurite unt moale – nu cu varf, dar nici chiar rase :)
1/4 cana lapte caldut
 
Sirop
1/2 cana zahar 
2 cani apa
3 linguri zeama de lamaie
3 pastai cardamon
cateva picaturi esenta de trandafir
 
decor – fulgi de cocos
 
Timp de preparare: 40 min. Nr portii: 4
 
Gulab Jamun_1
Amestecam laptele praf cu faina si bicarbonatul – cu o mana, lingura, tel…ce vreti voi – punem si untul moale si amestecam cu varfurile degetelor ca sa obtinem un fel de aluat nisipos. Turnam si laptele caldut – dar nu foarte – si amestecam bine. La inceput o sa fie anevoios pentru ca va rezulta un aluat nisipos si veti fi tentati sa adaugati ceva ingrediente uscate…dar sa nu o faceti, pentru ca pe masura ce framantati laptele praf va absorbi tot mai mult lichid. Oricum in final trebuie sa rezulte un aluat moale si putin lipicios, in nici un caz ca si aluatul de gogosi 😀
 
Formam o bila din aluat si o acoperim cu un prosop de hartie umed. Lasam sa stea la odihna timp de 15 minunte. Daca dupa cele 15 minute aluatul s-a uscat prea tare si pare putin sfaramicios, se mai poate adauga lapte si framanta din nou fara a mai fi lasat la repaos.
 
 
Cat timp se odhneste aluatul se poate prepara siropul. Se pune intr-o cratita apa cu zaharul (in reteta originala scria o cana de zahar dar mie mi s-a parut preeeeea mult si am pus doar jumate, oricum am fost dulci si asa) se adauga sucul de lamaie, pastaile cardamon si se lasa pe foc mic-mic amestecand usor din cand in cand.
 
Dupa cele 15 minute luam aluatul si facem din el bilute mici, mai mici decat o nuca, dar mai mari decat o aluna de padure :) Bilutele vor trebui presate/invartite bine intre palme, ca sa nu aiba gauri, sau aluat neomogen. Ale mele au avut putine crapaturi, semn ca puteam sa le mai lucrez putin daaar…va spun ca au iesit foarte bine la final 😉
 
 
Incingem o tigaie cu ulei,  preferabil mai mica astfel inca uleiul sa poata acoperi bilutele pana la jumate cel putin.  Mie mi-au iesit 17 bilute 😀 si le-am impartit in doua ture de prajit.
 
Cand punem bilutele la prajit uleiul trebuie sa fie incins dar focul sa fie mic, asa incat rumenirea lor sa dureze in jur de 5-6 minute, timp in care pot sa se patrunda bine si in interior. Daca vedeti ca se rumenesc prea repede, micsorati flacara. Cat timp sunt in tigaie e bine sa le invartim mereu, ca sa se prajeasca uniform pe toate partile. Le scoatem pe un prosop absorbant si procedam la fel si cu restul de bilute. La prajire isi vor mari volumul destul de mult. Nu le lasam mai mult de un minut pe servetelul absorbant.
 
Cand sunt gata, luam siropul de sub foc si adaugam bilutele. Acoperim vasul si le lasam sa stea in sirop timp de 10-15 minute.  Dupa acest timp sunt numai bune de servit, eu am presarat si putina nuca de cocos pentru un plus de aroma si efect.
 
Au fost minunate, e tot ce pot sa spun. M-au cucerit din prima si ma bucur ca le-am descoperit. Daca le faceti, va garantez eu ca nu o sa va para rau. Enjoy!!
Gulab Jamun_3


35 Comments

Ovo-lacto-vegetarian Aperitive

Chiftele de conopida cu branza

Chiftele de conopida cu branza
Cateodata ma apuca cheful de experimente…nu ma apuca tot timpul, dar de data asta asa a fost sa fie :)
M-am gandit eu sa fac niste chiftele de conopida – aveam o conopida in camara care cerea a fi folosita urgent :D. Si ce m-am mai gandit eu…ca m-am plictisit sa tot vad chiftele rotunde :))) ia sa le fac eu patrate 😛
 Zis si facut 😉

Chiftele de conopida cu branza

Ingrediente
1 conopida mica
1 morcov
1 ceapa mica
4 catei usturoi
100 gr branza sarata
1 ou mare
1/2 lingurita marar tocat
4 linguri pesmet
3 linguri parmezan ras

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 6

Chiftele de conopida cu branza

Conopida o fierbem timp de 15 minute in apa cu sare.
Morcovul il curatam si-l dam pe razatoarea cu gauri mici. Ceapa si usturoiul le tocam marunt, marunt. 
Dupa ce a fiert conopida o lasam putin la racit, apoi o scurgem bine de apa. 
Peste conopida adaugam morcovul, ceapa si usturoiul, branza sarata si maruntita, oul, mararul tocat marunt si pesmetul. Amestecam bine de tot dupa care potrivim de gust cu sare si piper.

Chiftele de conopida cu branza

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Luam cate o lingura de compozitie si ii dam o forma patrata si usor plata. Punem fiecare astfel de ‘chifteluta’ intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Peste fiecare chifteluta presaram putin parmezan ras, pastrand si pentru decor. 
Coacem chiftelutele timp de 30-35 de minute, sau pana cand se face un miros in casa de sa nu-i mai putem rezista :)

Servim chiftelutele cu parmezan ras, putem sa le alaturam si un sos de usturoi, sau de ce nu…o salata proaspata de primavara 😉

Pofta buna!!

Chiftele de conopida cu branza

 

Chiftele de conopida cu branza


23 Comments

Dulciuri diverse

Batoane Snickers Homemade

Batoane Snickers Homemade
Mult le-am mai admirat eu cand le-am vazut la Teo, am salivat…am baut un pahar cu apa rece, iar am salivat si pana la urma tot la un pahar cu apa rece am ramas :)) A trecut ceva vreme de atunci, eu nu le-am putut uita…si iata ca ma prezint si eu cu batoane snickers homemade.
 Batoane snikers_2
 
Ingrediente strat ciocolata 1
200 gr ciocolata cu lapte
50 gr unt de arahide
 
Nuga
40 gr unt
100 gr zahar
40 ml lapte
1/2 lingurita esenta de vanilie
2 linguri miere
20 gr unt de arahide
100 gr marshmallows
140 gr arahide
 
Caramel
175 gr zahar
3 linguri apa
100 gr unt
50 mll frisca lichida
 
Ingrediente strat ciocolata 2
200 gr ciocolata neagra
50 gr unt de arahide
 Batoane snikers_1
 
Usor de tot merge operatiunea cu snickersul asta. Desi pare complicat – sigur asa o sa va para cand va uitati la lista de ingrediente – nu este deloc, unde s-a pomenit ca e greu sa amesteci niste ingrediente??
 
Eu am folosit o tava de dimensiuni 24/24cm pentru cantitatile date. Si daa…caramelul meu a fost cam moale, si n-a prea vrut el sa stea cuminte, nici macar la poze, insa sa stiti ca in reteta am scris cantitatile petru un caramel mai stabil, si nu asa ‘curgator’ ca al meu.
 
In primul si primul rand tapetam tava cu hartie de copt iar de cuptor uitam de tot de data asta, ca nici vorba sa avem nevoie de el.
 
Topim la bain marie ingredientele pentru primul strat de ciocolata si turnam ciocolata in tava, nivelam si dam la rece pentru jumatate de ora.
 
Pentru nuga – topim marshmallows cu mierea pe foc mic. Intr-o alta cratita punem pe foc untul, zaharul, laptele si vanilia. Le lasam sa fiarba cateva minute, maxim 5. Luam cratita de pe foc si adaugam crema de marshmallow – extrem de lipicioasa de altfel – si amestecam bine. Punem si untul de arahide si omogenizam.
Turnam stratul de nuga peste ciocolata si dam din nou la rece pentru 30 de minute.
 
 
Intr-o tigaie neaderenta punem zaharul si apa si lasam pe foc mediu. In momentul in care incepe sa fiarba marim usor flacara si lasam asa pe foc, neatins, pana cand zaharul incepe sa devina auriu. In acel moment oprim focul si adaugam smantana apoi amestecam bine de tot, cu mare atentie la aburi. Adaugam si untul si omogenizam. Turnam caramelul peste stratul de nuga si din nou dam la rece.
 
Pentru ultimul strat, cel de ciocolata neagra, procedam exact ca si la primul. Topim pe bain marie ciocolata neagra impreuna cu untul de arahide apoi omogenizam. Turnam ciocolata in tava si dam la rece pana a doua zi. Se portioneaza apoi in patrate, dreptunghiuri sau ce forma doriti voi, gustul oricum va fi acelasi – adica foarte bun!! Multumesc mult Teo pentru reteta, a fost grozava!!!
Si sa va mai spun un lucru…chiar si dupa ce am facut-o, tot am mai avut nevoie de un pahar cu apa rece, chiar mai multe :)))
Enjoy!
 Batoane snikers_3
 


51 Comments

Retete de mancare

Rulada de pui cu spanac si cascaval

Rulada de pui cu spanac si cascaval
Un weekend tocmai a trecut, si o noua rulada si-a gasit loc la noi pe masa. Deloc neobisnuit acest fapt! De data aceasta am facut o combinatie extrem de reusita, tocmai pe placul meu…doar se stie (sau daca nu atunci se afla acum) ca sunt fan spanac si branzeturi.

Rulada de pui cu spanac si cascaval

Ingrediente
350-400 gr piept de pui/curcan
80 gr cascaval
130-150 gr spanac
2-3 frunzulite busuioc
sare, piper
5 felii de bacon

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 1ora  Nr portii. 4

Rulada de pui cu spanac si cascaval

Pieptul de pui il spalam bine pa toate partile, apoi il despicam in doua, dar nu pana la capat. Il acoperim cu folie alimentara si il batem bine cu ciocanul de snitele. Il condimentam cu sare si piper si-l punem la rece.

Spanacul il spalam bine in 3 ape, apoi il oparim in apa cu sare timp de 5 minute. Il curgem de apa si-l lasam la racit. Tocam spanacul marunt impreuna cu busuiocul.

Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Scoatem pieptul de pui din frigider. Spanacul il distribuim uniform peste pieptul de pui, dar fara sa ajungem chiar pana la extremitati cu el. Peste spanac punem cascavalul si incepem sa rulam cat de strans posibil. 

Infasuram rulada in felii de bacon, apoi o punem intr-o tava termorezistenta. Punem si o jumatate de ceasca de apa apoi acoperim cu folie.
Dam la cuptor pentru o ora. Dupa o jumatate de ora indepartam folia si mai lasam rulada la cuptor pana cand este frumos rumenita.

Rulada se poate servi cu o portie de cartofi duchesse si un sos de smantana si usturoi…un deliciu!!

Pofta buna! 

Rulada de pui cu spanac si cascaval


34 Comments

Aluat dulce Dulciuri de post

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti
Ziua de 9 martie esti ziua Mucenicilor, mai exact a celor 40 de Mucenici care in unele zone se mai numesc si Sfintisori. In aceast zi, datina spune ca…gospodinele se intreceau in a prepara bucate cat mai gustoase, printre care si acesti deliciosi mucenici. Am facut mucenici de cateva ori, si mereu am fost incantata de ei, de aspectul lor…de gustul lor, dar cel mai mult mi-a placut ca sunt asa insiropati….mmmmmm, un deliciu!!! 
 
Reteta mea este de post, stiu ca exista si o varianta a mucenicilor care contine si oua si lapte, practic e un aluat de cozonac…dar eu mereu am facut aceasta varianta pe care v-o prezint si voua acum.
 
Mucenici moldovenesti_1
 
Aluat
400 gr faina
15 gr drojdie proaspata
1 lingura zahar
220-240 ml apa
1/2 lingurita sare
1 lingura ulei
1 lingurita esenta de rom
 
Pentru uns
50 ml apa
1 lingura zahar
 
Sirop
1/2 cana zahar
1 + 1/2 cani apa
1 lingura miere de albine
150 gr nuca macinata
1 lingurita esenta de vanilie
 
Timp de preparare:2 ore Timp de coacere:20 min. Nr. Portii: 6
Mucenici moldovenesti_3
 
Incalzim usor apa (220ml pentru inceput) apoi adaugam zaharul si drojdia. Lasam asa 10 minute pana cand drojdia se umfla usor.
Faina o cernem impreuna cu sarea, in mijloc facem o adancitura. 
Turnam apa cu drojdia in mijlocul fainii si incepem sa framantam. Daca mai este nevoie de apa se poate suplimenta. Cand aluatul devine omogen adaugam si esenta de rom plus lingura de ulei si mai framantam cateva minute. Lasam aluatul la dospit pentru o ora in loc caldut, ferit de curenti de aer – a se traduce cuptor :P.
 
Punem cei 50 ml de apa pe foc mic si adaugam zaharul. Cand zaharul e complet topit oprim focul si lasam deoparte.
 
 
Dupa ce aluatul a dospit suficient il rasturnam pe masa de lucru si-l impartim in 6-8 bucati egale. Fiecare bucata o transformam intr-un sul lung si subtire pe care apoi il rulam si-i dam forma de opt :)
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade.
Punem mucenicii altfel formati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si ii ungem bine cu apa indulcita. Introducem tava in cuptorul incins si coacem mucenicii timp de 20-25 de minute, pana cand sunt usor rumeniti. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade. Scoatem mucenicii din cuptor si ne apucam repede de sirop.
 
Punem apa intr-un vas pe foc, adaugam zaharul si lasam sa fiarba 5-6 minute pana cand siropul este cat de cat legat. Luam de pe foc si adaugam mierea si esenta de vanilie. 
 
Mucenicii ii inmuiem bine pe toate partile in siropul astfel format, apoi ii punem intr-un vas cu peretii inalti. Turnam siropul ramas peste mucenici si apoi presaram nuca macinata din abundenta. Ii lasam asa o ora, doua pana cand sunt bine insiropati – ei vor absorbi tot siropul din vas – apoi putem sa-i servim cu mare pofta!!
Mucenici moldovenesti_2


26 Comments

Torturi Dulce Romanie

Mini torturi cu mousse de ciocolata si visine

Mini torturi cu mousse de ciocolata si visine
La multi ani tuturor femeilor!! La multi ani mami!!
Azi este o zi speciala, unica in an, o zi de sarbatoare dedicata femeii. Luna martie este o luna minunata, o luna in care venirea primaverii ne lumineaza sufletul, ne descarca de norii negri (albi) ai iernii si ne aduce pe toti la viata. Este o luna in care celebram martisorul, cu lunga si trainica lui poveste…si pe langa toate acestea mai este si luna in care celebram ziua femeii. 
 
Dragele mele eu va doresc tot binele din lume, sa fiti fericite si iubite…sa fiti sanatoase si sa va bucurati de cei dragi din viata voastra si…sa le oferiti tot ce aveti mai bun!
Pentru voi am facut special aceste tortulete pline de ciocolata si ganduri bune.
Mini torturi cu mousse de ciocolata si visine_1
Blat
2 oua
2 linguri faina
2 linguri zahar
1 praf sare
1 lingurita esenta de vanilie
 
Mousse de ciocolata
200 gr ciocolata neagra 70% cacao
500 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
10 gr gelatina
2-3 linguri rom
3 linguri nuca macinata
 
Crema de visine
100 gr visine congelate
2 linguri zahar
2 linguri amidon
Decor
100 gr ciocolata alba
2 linguri smantana
 
100 gr ciocolata neagra 70%
4 linguri smantana
inimioare colorate de zahar
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 6
Mini torturi cu mousse de ciocolata si visine_3
Cand am facut aceste tortulete am fost clar inspirata de tortul cu mousse de ciocolata care ne-a placut mult, dar mult de tot! Si cum eu sunt fan ciocolata, si pe langa astea sunt fan si mousse, am ales aceasta combinatie la care am adaugat un plus de savoare: nuca si rom. Mmmm, o nebunie.
Pentru blat pregatim o tava de copt de dimensiuni 20/30 cm. O ungem cu unt si o tapetam cu faina. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
 
Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine pana la topirea completa si abia apoi adaugam urmatoarea lingura. Adaugam galbenusurile si esenta de vanilie si incorporam usor. Faina o incorporam in blat cu miscari usoare de jos in sus. Punem coca in tava si nivelam, apoi introducem tava la cuptor pentru aproximativ 25 de minute. Facem testul cu scobitoarea dupa 20, daca nu iese curata mai lasam 5 minute. Scoatem usor blatul din tava si-l lasam la racit.
 
Punem visinele pe foc, asa inghetate cum sunt, adaugam zaharul si lasam sa fiarba 2-3 minute. Amidonul il desfacem cu 1-2 linguri din sucul lasat de visine, si-l punem apoi peste ele. O mai lasam pe foc cateva minute (nu vor fi multe) pana se ingroasa, apoi dam la rece.
Pentru mousse-ul de ciocolata topim ciocolata neagra pe foc mic impreuna cu 200 ml smantana pentru frisca. Gelatina o punem la inmuiat in 3 linguri de rom rece, o lasam asa 5 minute apoi o adaugam peste crema de ciocolata si mixam bine. Incorporam usor si nuca macinata si o dam din nou la rece.
 
Mixam restul de smantana cu cele doua linguri de zahar pudra pana obtinem o frisca intarita bine. Incorporam frisca in crema de ciocolata racita cu miscari usoare de jos in sus.
Din blatul de tort taiem cercuri/inimioare de diametru maxim 10cm. Formele mele au dimensiunea de 7.5cm. Vor rezulta 6 portii. 
Daca nu aveti 6 forme, va trebui sa le asamblati pe rand. Ca sa le raciti mai repede – si aici ma refer in special la mousse – si sa le puteti refolosi mai repede, puteti sa le dati jumatate de ora la congelator. Asta sigur va face asteptarea mai putin lunga 😉
Lasam blatul in forma de prezentare, peste el puneti cate o lingura din crema de visine. Umpleti apoi formele cu mousse de ciocolata si le dati la rece, sau la congelator daca trebuie refolosite.
 
Ca sa scoateti tortuletele din forma, le impingeti usor in sus si vor iesi aproape de bunavoie.
 
Pentru decor topim ciocolata alba la bain marie impreuna cu smantana – sa fie dintr-aia grasa si dulce. La fel procedam si cu ciocolata neagra.
Turnam ciocolata alba peste tortulete care fiind mai moale se va prelinge pe laterale. Dam putin la rece tortuletele ca sa se intareasca ciocolata alba.
Cu ciocolata neagra ne putem juca cum vrem, putem sa procedam la fel cu cea alba, sau putem sa o punem doar deasupra tortuletelor.
Decoram cu inimioare colorate de zahar – nu este obligatoriu – dar eu am vrut sa ma joc putin :)
Sa aveti un 8 Martie fericit!!
La multi ani mama!!!
 
Cu aceste mici creatii particip la Provocarea Dulce Romanie a lunii martie, pe care o gazduiesc chiar eu.
 
Mini torturi cu mousse de ciocolata si visine_2


32 Comments

Aluat sarat Aperitive Retete de mancare

Rulouri cu carne

Rulouri cu carne
Fac eu ce fac, ma invart eu prin diverse categorii….si iata ca iar ajung la aluaturi sarate facute in casa. Culmea ca din cele dulci am observat ca am putine retete, si asta nu suna foarte bine mai ales ca imi plac mult si alea :)) Cu timpul cine stie…poate voi mai ‘remedia’ din problema, insa azi eu va aduc niste rulouri delicioase cu carne de porc si niste legume pe ici pe colo, ca doar ne trebuie si dintr-alea sincer eu le-as fi facut doar cu legume, dar mai am si carnivori prin casa. 
 Rulouri cu carne
Aluat
400 gr faina
200-250 ml lapte
10 gr drojdie proaspata
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
2 linguri smantana
1 lingura ulei
1 galbenus
 
50 gr unt topit
 
Umplutura
1 lingura ulei
400 gr carne tocata de porc/vita – ce preferati
1 ceapa mare
1 morcov
2 catei usturoi
100 gr cascaval
1 lingurita marar
sare
piper
 
Pt uns 
albus de ou
cascaval ras 
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 8 
 Rulouri cu carne
 Cernem faina intr-un bol incapator iar in mijloc facem o adancitura.
Incalzim usor 200ml lapte, punem lingurita de zahar si drojdia si le lasam asa timp de 10 minute.
 
In adancitura din faina punem laptele cu drojdia, galbenusul de ou si smantana si incepem sa framantam. Cand aluatul incepe sa se omogenizeze adaugam sarea si uleiul si framantam bine – cel putin 10 minute – pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Daca aluatul este prea tare se mai poate adauga putin lapte, iar daca este prea moale se mai poate suplimenta cu faina, cate o lingura o data. 
 
Punem aluatul intr-un loc caldut ferit de curenti – cuptorul e locul ideal pentru asta, iar daca a fost si incalzit usor inainte (max. 40 de grade) e si mai bine – si-l lasam la dospit pentru o ora. 
 
Intre timp pregatim umplutura. Uleiul il punem la incins. Adaugam ceapa tocata marunt si usturoiul si le calim usor. Punem si morcovul dat pe razatoarea cu gauri mici iar apoi adaugam carnea tocata. Lasam la calit pana cand se pierde tot lichidul din tigaie. La sfarsit adaugam cascavalul ras,  mararul tocat marunt si potrivim de gust cu sare si piper.
 
 
Dupa o ora intindem aluatul pe masa de lucru. Ii dam o forma dreptunghiulara si-l ungem cu untul topit. il impachetam ca in imagine, aducem doua laterale inspre mijloc, apoi celelate doua latetrale le aducem peste. Lasam asa aluatul timp de 20 de minute dupa care il intindem intr-o foaie de grosimea 0.5 cm.
 
 
Din foaia intinsa taiem dreptunghiuri. Pe fiecare dreptunghi punem cate 1-2 linguri de umplutura, depinde cat incape si apoi incepem sa rulam. La sfarsit inchidem bine capetele, ca sa nu iasa umplutura.
 
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Punem rulourile intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu albus de ou batut iar deasupra presaram putin cascaval razuit, eu am folosit cascaval de casa si reteta o puteti lua de aici.
Cand cuptorul e incins introducem tava si le coacem timp de 30-35 de minute pana cand sunt rumenite frumos, Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade.
 
Pofta buna! 
Rulouri cu carne


25 Comments

Cheesecake Dulciuri diverse

Cheesecake Pops

Cheesecake Pops
Daca zilele trecute, mai exact la ‘inceputul’ primaverii va aratam o poza de martisor in cadrul postarii ce anunta ingredientele pentru provocarea Dulce Romanie, azi vin si cu reteta pentru aceste bombonele colorate. Presupunand ca avem deja blatul de vanilie gata facut treaba merge foarte simplu. Eu recunosc ca am folosit ‘resturi’ de la doua blaturi folosite in alte scopuri. Fiindca nu am vrut sa arunc nimic m-am hotarat sa fac cheesecake pops. Ce blaturi am folosit? Este vorba de o parte din cel de la tortul cu mousse de ciocolata si de la tortul cu mango curd. Voi puteti sa folositi ce blat doriti, oricand aveti ramasite de la alte dulciuri prin casa.
 
Cheesecake Pops_1
 
Ingrediente
1 blat de prajitura, de vanilie ar fi ideal (3 oua, 3 linguri faina, 3 linguri zahar, 1 praf sare, 1 lingura ulei)
200 gr crema de branza
2 linguri smantana
1-2 linguri lapte
100 gr unt
50 gr nuca de cocos
2 linguri zahar
1 lingurita esenta de vanilie
50 gr merisoare uscate
 
Glazura
200 gr ciocolata alba
2 linguri ulei
 
Timp de preparare: 30 min. Nr bucati: 30
 
Cheesecake Pops_3
  
Blatul de vanilie il sfaramam/framantam bine de tot…asa fara mila.
Crema de branza o amestecam cu smantana si untul moale ajutandu-ne de o lingura/mana apoi adaugam blatul sfaramat si din nou ‘framantam’ bine. Adaugam nuca de cocos, zaharul si merisoarele uscate iar la final esenta de vanilie si o lingura lapte. Daca amestecul e prea tare, mai putem adauga inca o lingura de lapte. El se va intari in frigider, insa nu trebuie sa fie foarte moale pentru a putea fi modelat si pentru a-si putea pastra forma ulterior.
Amestecam bine si dam la rece pana pregatim glazura.
 
Pentru glazura topim pe bain marie ciocolata alba impreuna cu uleiul. Mare atentie la ciocolata alba pentru ca e destul de sensibila si riscul de a se arde e mare, mai ales daca ramane nesupravegheata. Cand ciocolata e complet topita oprim focul, dar lasam vasul deasupra celui cu aburi –  asta pentru a pastra glazura lichida.
 
Scoatem bombonelele din frigider si le tavalim prin ciocolata alba astfel incat sa le acoperim bine pe toate partile. Le scoatem pe hartie de copt si deasupra presaram bombonele colorate. Le dam la rece pana cand glazura e complet intarita apoi putem sa servim/daruim cu incredere :)
 
Enjoy! 
Cheesecake Pops_2


27 Comments

Ovo-lacto-vegetarian Retete de mancare

Rotolo di ricotta e spinaci – rulada cu urda si spanac

Rotolo di ricotta e spinaci – rulada cu urda si spanac
Cu mare intarziere ajung si eu la provocarea ‘sarata’ din luna februarie a Bucatarului Curajos (a se lua aminte ca nu martie :P) gazduita de Angela, care a ales o minunata reteta de rotolo di ricotta e spinaci – adica mai pe romaneste ar fi rulada cu urda si spanac. E delicioasa, va garantez eu! Dupa ce am facut-o de doua ori pot sa spun ca se face chiar simplu si repede.
rulada cu urda si spanac

Ingrediente paste
200 gr faina
2 oua
apa
sare

Umplutura
500 gr urda/ricotta
300 gr spanac
1 ou
50 gr cas
1 ceapa mica
marar
2 catei usturoi
nuscoara rasa
sare si piper

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 15 min. Nr portii: 7-8

rulada cu urda si spanac

Prima data pregatim aluatul, foarte usor de altfel. Amestecam faina cu ouale si un praf de sare. Adaugam apa cat sa obtinem un aluat omogen si elastic ca pentru paste (de casa). Lasam aluatul deoparte si trecem la umplutura.

Eu am facut cateva modificari fata de reteta Angelei, ceapa nu am mai calit-o in unt, am pus-o doar asa tocata marunt, nu am pus parmezan in umplutura ci cas de oaie (cumparat de la piata), am pus marar in loc de busuioc (mararul imi place prea multca sa nu-l folosesc :P) si…am renuntat la sosul din unt si parmezan. Dar sa va spun cum trebuie sa procedam dupa metoda mea.

Spanacul il oparim timp de 5 minute in apa cu sare. Il scurgem bine de apa si apoi il tocam marunt. Peste el punem ceapa, usturoiul si mararul tocate marunt si ele. Adaugam ricotta(urda), oul, casul razuit si amestecam bine. Razuim putin nucsoara apoi potrivim de gust cu sare si piper.

Punem apa cu sare intr-o oala cu diametru cat mai mare posibil, si apoi punem oala pe foc.
Intindem aluatul intr-o foaie subtire, cat de subtire putem noi, iar peste el umplutura avand grija sa nu ajungem cu ea chiar pana la margini. Rulam aluatul cat de strans posibil. 


Rulada o rulam la randul ei intr-un prosop curat (spalat cu o zi inainte in apa si otet) Prosopul il legam la margini cu sfoara, iar cand apa din oala incepe sa fiarba punem rulada si o lasam acolo timp de 30-35 de minute.

Scoatem rulada cu grija din oala, atentie la apa fierbinte! Desfacem prosopul si taiem rulada in bucati de aproximativ 4-5 cm. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Pregatim o tava termorezistenta, unde vom pune bucatile de rulada cu taietura in sus, iar cand cuptorul e incins introducem tava la cuptor. Coacem rulourile pentru 15 minute.

rulada cu urda si spanac

Dupa cum spuneam eu nu am mai facut sos dar le-am servit cu putina smantana, turnata din belsug peste ele cat erau calde si deasupra am presarat parmezan ras. Au fost grozav de bune. Multumesc mult Angela pentru reteta, cu siguranta o voi mai repeta!

Enjoy!

rulada cu urda si spanac


26 Comments

Dulce Romanie

“Dulce Romanie” – Provocarea lunii Martie

Iata ca a venit si mult asteptata luna martie, o luna plina de simboluri si de evenimente. Pentru mine aceasta luna mai aduce un eveniment, si anume acela de a fi gazda minunatului proiect Dulce Romanie intitiat de Mihaela. Desi proiectul face inconjurului lumii de mai bine de 2 ani de zile cu ingrediente fel si fel, eu am inceput sa-mi fac simtita prezenta incepand din luna iunie 2012. De atunci in fiecare luna particip cu mare drag.



Acum trebuie sa va spun o scurta istorioara a acestui proiect care a inceput chiar in…
Octombrie 2010  gazda fiind chiar Mihaela, initiatoarea proiectului , vedeta fiind Dovleacul
apoi am continuat
Noiembrie 2010 provocati suntem de Furnicuta Boscodina sa gatim cu Nuci si usturoi
Decembrie 2010  ne gazduieste Alison trials, provocandu-ne cu Peste si fructe de mare
Ianuarie 2011 un an nou si o noua provocare adusa de Ciocolata si piper, vedete fiind Rucola si / sau ciupercile
Februarie 2011  luna iubirii  si ne este gazda Miha cu ale ei Dulciuri fel de fel, provocandu-ne cu nimic altceva decat stimulatoarea Ciocolata
Martie 2011  martisorul  ni-l ofera Carmen  in Bucataria Furnicutelor, martisor cu aroma de cafea si vin
Aprilie 2011 sarbatorile pascale se apropie, iar Mimi si ale ei Bucate pe alese ne imbie sa gatim cu miere si /sau miel
Mai 2011 trecem apa cea mare si gatim impreuna cu Alina de la Explora Cuisine deliciosul sparanghel si ne indulcim cu dulce de leche
Iunie 2011  Antonina de la Dulcegarii culinare ne provoaca sa gatim cu menta si cirese
Iulie 2011  suntem invitati la Flori si ale ei  Retete fel de fel care ne imbie sa gatim cu fructe de padure si busuioc
August 2011 servim Papa bun si gatim impreuna cu Gabi  retete cu pui si/sau prune
Septembrie 2011 ne gaseste la Betty´ s Kitchen gatind  delicioase retete cu vinete si pere
Octombrie 2011 si un an de Dulce Romanie il sarbatorim in bucataria Ralucai, adica la My Fancy Cake , cu delicioasele cupcake ,dar si sarbatorind ziua recoltei
Noiembrie 2011 ne pregatim de iarna gatind cu mere si hrean impreuna cu Xandrinne si ale ei ispravi culinare
Decembrie 2011 intampinam Craciunul  impreuna cu Brandusa de la Cooking with my soul  si pregatim prajiturele de Craciun si ne imbie sa ne impreitenim cu ghimbirul
Ianuarie 2012, an nou cu provocari noi, dar si cu o mica detoxifiere la care ne invita Mitinitta
Februarie 2012 , Viorica, gazda noastra de la Caietul cu retete, ne aduna in jurul focului si ne imbie sa coacem cu drojdie si sa gatim retete cu dragoste
Martie 2012  primavara a sosit si suntem invitati de Cristina’s Blog – Arome si culori  sa gatim cu paste si frisca
Aprile 2012 , Pastele se apropie, iar Alina cu al sau Blog de sotie fericita se imbie sa gatim specialitati pentru sarbtaoarea Pascala, dar si retete cu mac
Mai 2012, floricele pe campii….dar nu, nu cu floricele gatim ci asa cum ne provoaca Andreea -Elena  de la Toata ziua in bucatarie, se gatim cu spanac sa fim strong precum Popeye
Iunie 2012 si ajungem in bucataria lui Andie’s Veggies care nu putea decat sa ne provoace sa  gatim vegetarian, dar si sa ne indulcim cu caramel
Iulie 2012 ajungem in bucataria Daianei si a lui Cosmin de la Simplu si Bun care ne arunca o super provocarea si mai exact sa gatim cu cel putin doua ingrediente: zmeura, vanilie si branza de capra
August 2012 suntem provocati de Catalina – Kiss the cook  sa gatim cu levantica, dar si sa ne aducem aminte de copilarie
Septembrie 2012 , ne aprovizionam camarile asa cum ne imbie Nicol – All day cooking, dar si sa gatim ceva cu piersici
Octombrie 2012 ,la ceas aniversar, Mihai si ale sale Placeri simple  ne face sa dam din noi cea mai buna reteta
Noiembrie 2012 , Dulce Romanie se intoarce acasa si sarbatorim impreuna cu Mihaela  ziua Romaniei
Decembrie 2012  fulgii de nea se astern usor, iar Monica de la The Foodie Family ne imbie cu delicioasele bezele
Ianuarie 2013 un an inceput in forta alaturi de Andra si al sau Menta & Rozmarin, gatind delicios si natural  cu cartofi si mere.
Februarie 2013 a venit plina de arome exotice: mango si nuca de cocos, dar si cu retete din bucataria internationala gazduite frumos de Ioana de la Pasiune si culoare.

Acestea fiind spuse ajungem la momentul in care eu trebuie sa dezvalui ingredientul (ingredientele) vedeta ale lunii. Nu a fost foarte greu pentru mine sa fac alegerea aceasta si….va invit sa gatiti cu doua ingrediente foarte (dar foarte) dragi mie si anume: nucile si cacaoa si/sau sa preparati o reteta prin care sa celebrati ziua femeii – nu degeaba suntem in luna martie :)

Astept cu mare drag retetele voastre pana pe data de 30 martie 2013 pe adresa de mail enjoydessert@gmail.com in care sa mentionati numele vostru, al blogului/site-ului, o poza cu produsul final si denumirea acestuia, dar si un link catre reteta. Nu uitati sa mentionati in contextul postului vostru ca participati cu acea reteta la Provocarea Dulce Romanie. 

Daca nu aveti blog culinar, puteti sa-mi trimiteti reteta completa pe mail, o poza a preparatului final si numele vostru.

Parada retetelor va avea loc pe data de 31 martie. Spor la bucatarit si abia astept sa vad retete voastre!


53 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316