In urma cu ceva vreme o prietena a mea imi arata reteta acestor ‘mici bilute’ care dupa spusele ei erau un deliciu in bucataria indiana. Bucataria indiana?? Chiar noua pentru mine, in sensul ca inca nu preparasem nimic de acolo, dar chiar nimic…insa cum stiti voi pentru toate exista un inceput 

Citind reteta de mai multe ori, uitandu-ma la poze, m-am gandit ca nu au cum sa fie rele, chiar deloc…si cel mai mult m-a atras la ele faptul ca sunt insiropate intr-un sirop aromat cu apa de trandafiri. Wooow!! Eu iubesc trandafirii, dulceata de trandafiri…si orice are aroma de trandafir. Si…spre norocul meu chiar aveam in dotare o sticluta cu apa de trandafiri, yuppy!! Asa ca zilele trecute am facut aceste minunatii, si nu exagerez deloc cand spun asta pentru ca sunt atat de delicate si aromate, ca fiecare inghititura parca te duce pe alte taramuri (probabil indiene :P).
Gata, gata cu laudele haideti sa trecem la reteta, care printre altele se face usor, trebuie doar sa aveti ingredientele necesare.
Ingrediente
1 cana lapte praf
1/4 cana faina
1/8 lingurita bicarbonat
3 lingurite unt moale – nu cu varf, dar nici chiar rase 

1/4 cana lapte caldut
Sirop
1/2 cana zahar
2 cani apa
3 linguri zeama de lamaie
3 pastai cardamon
cateva picaturi esenta de trandafir
decor – fulgi de cocos
Timp de preparare: 40 min. Nr portii: 4
Amestecam laptele praf cu faina si bicarbonatul – cu o mana, lingura, tel…ce vreti voi – punem si untul moale si amestecam cu varfurile degetelor ca sa obtinem un fel de aluat nisipos. Turnam si laptele caldut – dar nu foarte – si amestecam bine. La inceput o sa fie anevoios pentru ca va rezulta un aluat nisipos si veti fi tentati sa adaugati ceva ingrediente uscate…dar sa nu o faceti, pentru ca pe masura ce framantati laptele praf va absorbi tot mai mult lichid. Oricum in final trebuie sa rezulte un aluat moale si putin lipicios, in nici un caz ca si aluatul de gogosi 😀
Formam o bila din aluat si o acoperim cu un prosop de hartie umed. Lasam sa stea la odihna timp de 15 minunte. Daca dupa cele 15 minute aluatul s-a uscat prea tare si pare putin sfaramicios, se mai poate adauga lapte si framanta din nou fara a mai fi lasat la repaos.
Cat timp se odhneste aluatul se poate prepara siropul. Se pune intr-o cratita apa cu zaharul (in reteta originala scria o cana de zahar dar mie mi s-a parut preeeeea mult si am pus doar jumate, oricum am fost dulci si asa) se adauga sucul de lamaie, pastaile cardamon si se lasa pe foc mic-mic amestecand usor din cand in cand.
Dupa cele 15 minute luam aluatul si facem din el bilute mici, mai mici decat o nuca, dar mai mari decat o aluna de padure
Bilutele vor trebui presate/invartite bine intre palme, ca sa nu aiba gauri, sau aluat neomogen. Ale mele au avut putine crapaturi, semn ca puteam sa le mai lucrez putin daaar…va spun ca au iesit foarte bine la final 😉

Incingem o tigaie cu ulei, preferabil mai mica astfel inca uleiul sa poata acoperi bilutele pana la jumate cel putin. Mie mi-au iesit 17 bilute 😀 si le-am impartit in doua ture de prajit.
Cand punem bilutele la prajit uleiul trebuie sa fie incins dar focul sa fie mic, asa incat rumenirea lor sa dureze in jur de 5-6 minute, timp in care pot sa se patrunda bine si in interior. Daca vedeti ca se rumenesc prea repede, micsorati flacara. Cat timp sunt in tigaie e bine sa le invartim mereu, ca sa se prajeasca uniform pe toate partile. Le scoatem pe un prosop absorbant si procedam la fel si cu restul de bilute. La prajire isi vor mari volumul destul de mult. Nu le lasam mai mult de un minut pe servetelul absorbant.
Cand sunt gata, luam siropul de sub foc si adaugam bilutele. Acoperim vasul si le lasam sa stea in sirop timp de 10-15 minute. Dupa acest timp sunt numai bune de servit, eu am presarat si putina nuca de cocos pentru un plus de aroma si efect.
Au fost minunate, e tot ce pot sa spun. M-au cucerit din prima si ma bucur ca le-am descoperit. Daca le faceti, va garantez eu ca nu o sa va para rau. Enjoy!!