• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Muffins/Cupcakes Dulciuri de post Raw/Vegan

Briose cu banane si afine de post

Briose cu banane si afine de post
Cine zice ca in post nu se poate manca sanatos si gustos? Se poate cum sa nu. Ingredientele sunt o gramada, si ne stau la dispozitie sa le combinam, sa ne jucam cu ele….sa gatim preparate gustoase care sa ne asiguram aportul de vitamine si minerale necesare organismului chiar si in post.
 
Azi va aduc o reteta de briose de post si nu oricum, cu ingrediente pe care le-am selectat eu (din raftul meu din camara/frigider :P) ca sa iasa o combinatie din care sa ramanem si cu ceva bun…in afara de gust :) Ce vreau sa spun e ca am ales ingrediente putin mai sanatoase care sa aiba si o contributie ‘buna’ asupra organismului.Este vorba de aceste briose cu banane si afine de post, delicioase si pufoase.
 
Am sa ma opresc azi la laptele de cocos pe care eu de multe ori incerc sa-l folosesc in dulciurile de post in locul apei si al uleiului. Pe langa faptul ca are o aroma foarte placuta mie, are si calitati precum:
– e bogat in fier si potasiu, dar si in alte minerale precum magneziu, cupru, seleniu si zinc.
– e bogat si in acid luaric, care este asemanator cu laptele matern (si stim cu totii cat e de sanatos) si ne umple de energie. 
 
Revenind la reteta, am folosit lapte de cocos si uite asa nu am mai adaugat nici un pic de alta grasime preparatului. Pentru o combinatie si mai si, care am incercat-o si in cheesecake-ul cu banane si lapte de cocos, am adaugat banane zdrobite, iar la final afine pentru un strop de culoare. 
 Briose cu banane si afine de post_q
Ingrediente
110 gr faina integrala
30 gr amidon
1 lingurita praf de copt
1 parf de sare
1 praf bicarbonat
60 gr zahar brun
2 banane mai mici
100 ml lapte de cocos
50 ml lapte de soia
50 gr afine
 
Timp de preparare: 15 min. Timp de coacere: 30 min.  Nr portii: 7 
 Briose cu banane si afine de post_1 
Reteta se face extreeeem de repede, mai lunga a fost palavrageala mea de la inceputul postarii :)
 
Pentru inceput amestecam faina cu amidonul, zaharul, sarea, bicarbonatul si praful de copt. Amestecam usor cu telul, cat se se combine ingredientele.
 
Zdrobim bananele cat putem de bine cu furculita, turnam peste ele laptele de cocos si cel de soia, apoi omogenizam.
 
Ingredientele lichide le punem peste cele solide si amestecam usor, tot cu telul, pana la incorporare. Pregatim 7 forme de briose si turnam compozitia, iar din loc in loc presaram afine. Avem grija sa nu umplem formele pana sus, ci doar 2/3 din capacitatea maxima.
 
Coacem briosele timp de aproximativ 30 de minute la 180 de grade (foc mediu). Nu-i asa ca a fost simplu de tot? :)
Dupa cum vedeti eu am facut doar 7 briose, dar puteti sa dublati cantitatile pentru o portie mai zdravana.
 
Aaaaaaa, si nu v-am spus…ca abia am reusit sa pozez briosele din cauza unor hoti care imi tot amenintau productia de briose. Dupa cum se poate vedea am o dovada clara in poze. Enjoy!!
 Briose cu banane si afine de post_2


19 Comments

Mancare de post

Salata de vinete de post

Salata de vinete de post
Revenim la retetele de post, pentru ca mai am cateva sa va prezint in acest post :) Azi va delectez cu una din cele mai bune salate de vinete de post facute de mine, si sa nu credeti ca exagerez.

De regula imi place salata de vinete normala, cea cu maioneza (nu multa maioneza, pentru ca orice e mult strica) dar asa putin de gust…in rest vinete sa fie, si daca sunt proaspete cu atat mai bine.

Pentru aceasta salata de vinete de post am folosit vinete congelate – asteptau ele cuminti de ceva vreme sa fie facute – si lor le-am adaugat un strop de aroma si un sos bun de tot facut din mustar, lamaie si ulei de masline. A rezultat o salata numai buna de pus pe paine 😉

Salata de vinete de post

Ingrediente
1/2 kg vinete congelate
1/2 lingurita mustar
2 linguri ulei
2 linguri zeama de lamaie
2 linguri susan
1 lingurita chimen
1/3 lingurita coriandru
sare
piper
4 catei usturoi

ulei de masline + boia pentru servire

Timp de preparare: 15 min.

Vinetele le lasam la dezghetat, apoi le scurgem bine de surplusul de apa. Tocam vinetele marunt si le lasam deoparte.
Mustarul il subtiem cu zeama de lamaie, apoi adaugam uleiul putin cate putin, amestecand continuu.
Susanul, coriandrul si chimenul le macinam marunt de tot impreuna – eu am folosit rasnita de cafea pentru asta :D, dar la fel de bine se pot marunti si in mojar, asta in caz ca aveti atata rabdare.

Usturoiul il tocam marunt, marunt.
Peste vinete punem sosul de mustar, usturoiul, apoi condimentele macinate si la final potrivim de gust cu sare si piper. Amestecam bine si pastram salata de vinete intr-un bol etans la frigider.

In momentul servirii putem sa presaram boia si ulei de masline deasupra…si pam-pam, suntem gata pentru degustare.

Enjoy!

Salata de vinete de post



17 Comments

Concursuri

Concurs cu premii pentru fani

Concurs cu premii pentru fani
Concursul s-a incheiat, vezi mai jos cine a castigat :)

Dragii mei, iata ca am ajuns si la primul concurs organizat in casuta mea virtuala!!!
Sunt tare happy ca pot sa va ofer si eu cateva premii, si ca pot sa va rasplatesc pentru ca ma urmariti, cititi…si suportati :) 
Va multumesc mult de tot!!!

Prin urmare, avand in vedere ca blogul meu se apropie in curand la numarul frumos de 2000 de fani (am vrut sa organizez si la 1000, dar din anumite motive nefavorabile nu am reusit) m-am gandit sa ‘marchez’ momentul si sa ofer in semn de multumire doua vouchere a cate 100 de ron. 

Concurs enjoy dessert 2000 de fani

Multa vreme m-am tot gandit ce premii as vrea eu sa ofer. Hmmmm, multe as vrea…dar din pacate nu intotdeauna preferintele mele corespund cu ale voastre. De multe ori ce e folositor pentru mine, pentru altii e lipsit de sens 😛 Insa Decorix ne vine mereu in ajutor, si e oricand gata sa impace toate mofturile. Eu mereu gasesc acolo tot ce imi trebuie.

Daca nu ati rasfoit site-ul Decorix pana acum, este momentul ideal sa o faceti. Am sa va rog sa alegeti de acolo produsele pe care ati dori sa le castigati si a caror suma sa fie in valoare de 100 de ron. Dupa ce ati ales produsele va trebui sa mai faceti urmatorii pasi:

– sa dati like paginii de Facebook a blogului EnjoyDessert
– sa dati like & share la imaginea care anunta concursul pe Facebook
– sa lasati un comentariu la aceasta postare de pe blog cu produsele preferate de pe Decorix, in limita a 100 de ron
– sa precizati numele cu care ati dat like & share pe Facebook
– sa lasati o adresa de mail valida pentru a va putea contacta.

Exemplu de comentariu:
“Buna, produsele alese de mine sunt: 
http://www.decorix.ro/bucatarie/set-de-6-forme-din-silicon-pentru-briose.html
http://www.decorix.ro/4-forme-pentru-gogosi.html
Am dat like & share cu numele Paula Gafitescu
Adresa de mail: paula.gafitescu@mail.com“

Concursul se desfasoara in perioada 8-15 aprilie 2013, iar castigatorul va fi anuntat in data de 16 aprilie 2013 folosind random.org.

La concurs poate sa participe oricine, insa premiile vor fi trimise doar pe teritoriul Romaniei.
Mult succes tuturor!

CONCURSUL S-A INCHEIAT!  Iata si participantii in ordinea inscrierii in concurs :

1. Corina Ureche
2. Nikoll Nicoleta
3. Alina Avram Dohotariu
4. Eniostafi Eni
5. Simona Vlad
6. Bilc Maria
7. Nadasan Dana
8. Georgiana Voinea
9. Rodica Dan
10. Daciana Sarbu
11. Eva Hossu
12. Lia Opris
13. Oana Lador
14. Veronica Iosub
15. Natalia MijnZeep
16. Olguta Oana
17. Mihaela Florentina Apostoiu
18. Elena-Mihaela Stefan
19. Smile StyleCook Alex
20. Dobrica Carmen Ana
21. Gherasim Gabriela Mihaela
22. Deea Andreea
23. Anamaria Stefana
24. Andreea Chita
25. Rocsy Ciobanu
26. Breazu Rodica
27. Mihaela Soare
28. Cornea laurenta daniela
29. Gabytza Gaby
30. balascau liliana
31. Anca Ungureanu
32. CRACIUN FLORENTINA
33. Burduhas Pirjol Ella
34. Monica Sarbu
35. Caruceru Ana Maria
36. Anca Cardos
37. cretu ileana
38. Cristina Toth
39. Anca Bunea
40. Anca Bunea
41. Anca Bunea
42. Boboc Gabriela
43. Lucia Vlad
44. Alina Vicu
45. Claudia Baban
46. Arina Tomescu
47. Nicol Zecheru
48. Simona Kitchen
49. Magda Adina
50. Simona Stefanuca
51. Mihaela Badea
52. Buzatu Cristina
53. Cristian Sabau
54. Rechiteanu Gheorghe
55. Nico Grofova
56. Ana Maria
57. Ramona Lazar
58. Dinca Adriana
59. Adina Ciocalau
60. Loredana Ecaterina Marin
61. Manea Magda
62. Dumitru Alina
63. Cretu Veronica
64. Gabriela Matei
65. Luminita Diaconu
66. Dogaru Goncea Anelia
67. Tantza C-tina
68. Postolache Violeta
69. Emanuela Dura
70. Alinutza Bubu
71. Laura Melenti
72. Olaru Ana-Marilena
73. Lavinia-Georgiana Parau

Cei doi castigatori sunt: 

Felicitari Ramona Lazar si Gherasim Gabriela Mihaela!


77 Comments

Aluat dulce

Spirale cu mere, stafide si scortisoara

Spirale cu mere, stafide si scortisoara
Spiralele acestea le-am ochit eu in urma cu ceva vreme la Ancuta, stiam sigur ca o sa le fac pentru ca aratau prea bine…asa ca intr-o zi in care am avut timp de facut aluaturi m-am pus pe treaba. Au iesit niste spirale fooaaarte bune, iti multumesc Ancuta pentru idee!
Spirale cu mere, stafide si scortisoara_3
 
Aluat
500 gr faina
15 gr drojdie
250-300 ml lapte
2 galbenusuri
1/2 lingurita sare
3 linguri zahar
1/2 lingurita zahar vanilat
2 linguri smantana
ulei pentru uns
 
Umplutura
4 mere medii
50 gr stafide
3 linguri zahar
2 linguri amidon
2-3 linguri apa
1/2 lingurita scortisoara
1 ou pentru uns
 
Sirop
100 ml apa
50 gr zahar pudra
1 lingura suc de lamaie
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 minute
Spirale cu mere, stafide si scortisoara_1
 
Incalzim putin 100 ml lapte, luam de pe foc, punem zaharul si drojdia maruntita si-l lasam sa stea asa 10 minute.
Cernem faina intr-un castron, facem o adancitura in mijloc si acolo vom pune galbenusurile amestecate cu un praf de sare, zaharul vanilat si maiaua. Tot acolo vom adauga si restul de lapte (caldut si el) si incepem sa framantam un aluat omogen, nelipicios. La final putem sa adaugam si 2 linguri de smantana (optional) si mai framantam putin. Dupa caz se mai poate adauga faina sau lapte (depinde cat e de tare/moale aluatul). Lasam aluatul la dospit pentru o ora. 
 
Trecem repede la umplutura. Merele le curatam de coaja si alte lucruri nedorite, apoi le taiem cubulete. Incingem o tigaie antiaderenta si calim acolo merele impreuna cu zaharul si stafidele. Amidonul il desfacem in 2-3 linguri de apa rece si apoi il adaugam peste mere si lasam sa dea cateva clocote. Luam tigaia de pe foc si adaugam un praf de scortisoara pentru aroma. Lasam compozitia la racit.
 
Pentru sirop lucrurile stau in felul urmator. Punem apa si zaharul pe foc si lasam sa fiarba aproximativ 9-10 minute pana cand obtinem un sirop legat. Adauga sucul de lamaie si lasam la racit.
 
Dupa ce aluatul a dospit il intindem, pe masa unsa cu ulei, intr-o foaie rotunda, groasa de aproximativ 1cm. Ungem aluatul cu ulei, apoi il taiem in 8 triunghiuri dar fara a ajunge pana la mijloc (ca in imagine). Punem tringhiurile unul peste celalalt (ca in imagine) si lasam bila formata la odihna timp de 10 minute.
 
 
 
Dupa acest timp intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara groasa de 0.5 cm. Repartizam umplutura pe toata suprafata, apoi pliem aluatul in trei. Cu un cutit bine ascutit taiem fasii groase de 2-3 cm pe care le rasucim usor, apoi le punem in tava. 
 
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Ungem spiralele cu ou batut (desfacut in 2 linguri de lapte) si dam tava la cuptorul incins. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade si le mai coacem pentru 15-20 de minute, pana cand sunt bine rumenite. Cat sunt calde le ungem cu sirop din abundenta.
 
Sunt minunate alaturi de o cana cu lapte. Eu m-am rasfatat cateva zile bune cu ele la micul dejun. Va servesc si pe voi cu cateva? :)
Enjoy!

Spirale cu mere, stafide si scortisoara_2


23 Comments

Prajituri

Amandine

Amandine
Bine am spus eu cand am spus ca…vine weekendul si ma apuc de prajiturit 😉 Si nu oricum, am incercat pentru prima data reteta de amandine. Poate unii din voi o stiti deja pe de rost, dar eu una pana acum nu o mai facusem – stiu, ar cam trebui sa-mi fie rusine, dar pentru toate exista un inceput. Si inceputul a fost chiar foarte bun, drept pentru care va impartasesc si voua experienta mea cu amandinele.  
 Amandine_1
Blat
4 oua
2 linguri ulei
4 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri cacao
1/2 plic praf copt
1 praf de sare
 
Sirop
100 ml apa
1 lingura miere
1 lingurita esenta de rom
1 lingurita cafea instant
 
Crema
3 galbenusuri
50 ml lapte
150 gr zahar
1 lingurita esenta de rom
3 linguri cacao
200 gr unt
 
Fondant
125 ml apa
240 gr zahar alb
2 linguri miere
2 linguri apa
2 linguri cacao
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min.
 Amandine_3
Pentru blat: separam galbenusurile de albusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare apoi adaugam treptat zaharul si la batem bine pana cand zaharul e complet topit. Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt, galbenusurile le amestecam cu uleiul. Incorporam usor galbenusurile in spuma de albusuri, cu miscari de jos in sus, la fel procedam si cu ingredientele uscate.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt tava de la cuptor (cea mare). Turnam compozitia in tava si nivelam. O coacem in jur de 25-30 de minute, sau pana trece testul cu scobitoarea. Lasam prajitura la racit, apoi o taiem in doua (pe verticala). 
 
Pentru sirop punem pe foc apa, iar cand este calduta bine stingem focul si adaugam mierea, cafeaua si romul. Amestecam bine apoi lasam la racit.
 
Amandine
 
Pentru crema punem laptele pe foc mic.Galbenusurile le mixam bine de tot cu zaharul pana cand se deschid la culoare apoi adaugam cacaoa si omogenizam. Turnam putin cate putin laptele peste galbenusuri, amestecand continuu. Punem compozitia pe foc mic si o lasam pana se infierbanta si se ingroasa ca o budinca. Luam crema de pe foc si ‘aruncam’ inauntru untul taiat cubulete si amestecam usor pana cand untul e complet topit. Acoperim crema cu folie transparenta si o dam la rece.
 
Amandine
 
Dupa ce crema s-a racit suficient putem sa trecem la asamblare. Insiropam bine ambele blaturi. Punem 2/3 din crema peste un blat si acoperim cu celalalat blat. Restul de crema o pastram pentru ornat. Dam la rece pana cand crema este destul de intarita. Scoatem prajitura din frigider si cu un cutit bine ascutit o portionam dupa preferinta.
 
Pentru fondant treaba e putin mai complicata, sau cel putin asa mi s-a parut mie pentru ca pana aici toate bune si frumoase…si usor de facut. Nici cu fondantul nu e mare filosofie, dar e putin mai mult de munca.
Asadar…punem apa pe foc impreuna cu zaharul (mult zahar :P) In momentul in care incepe sa fiarba, ne uitam repede la ceas 😛 si lasam pe foc aproximativ 14-15 minute. Atat am lasat eu, dar la final am considerat ca e prea inchegat siropul si am mai adaugat 2 linguri de apa. Probabil si 12-13 minute ar fi fost suficient, dar eu nu m-am riscat :)) 
 
 
Luam siropul de pe foc, adaugam mierea, omogenizam… si punem vasul intr-un alt vas cu apa rece, dar sa nu fie plin cu varf ca nu cumva sa patrunda apa in siropul nostru, si incepem sa amestecam cu o lingura de lemn. Eu am inceput cu telul, dar mi-am dat seama ca s-ar putea sa fie ultima lui utilizare, asa ca am trecut la lingura de lemn…e mai solida, asta e :) Am mai adaugat si 2 linguri de apa pentru ca siropul parea prea inchegat. 
 
Amestecam bine de tot (eventual mancam ceva inainte) pana cand siropul se deschide la culoare si devine alb ca o crema. Acum e momentul sa adaugam cacaoa si sa amestecam din nou pana obtinem o crema lucioasa si fina si…gata fondantul nostru 😉
 
 
Decoram fiecare amandina cu o lingura/doua de fondant, apoi dam din nou la rece. Cand fondantul este suficient de intarit ornam amandinele cu crema pusa deoparte, si suntem gata cu treaba…putem sa ne delectam cu o minunatie de amandina.
 Amandine_4
Daca e sa imi spun parerea despre aceste amandine, e musai sa spun urmatoarele:
– e foarte buna, asa incat nu ma puteam opri dupa o singura bucata
– duce la dependenta 😀
– e putin cam dulce, eu fiind obisnuita sa fac dulciurile mai ‘putin dulci’ :)…dar a fost ok si asa, avand in vedere cat de ‘des’ fac eu amandine 😛
– e o prajitura de mare efect
– e mult mai buna decat cea cumparata.
Cam atat, dar cred ca e suficient. E momentul sa va spun: Enjoy!!
 Amandine_2


34 Comments

Tarte/Placinte sarate

Placinta cu cartofi si praz

Placinta cu cartofi si praz
Placintele sunt mereu printre preferatele mele cand vine vorba de mancare, probabil am mai spus. Oricum ar fi…e cert ca am mai facut o placinta buna-buna, care nu-ti vine sa o imparti cu nimeni :)) Eu totusi am zis ca ar fi bine sa o impart cu voi, si sa va impartasesc si reteta asta delicioasa de placinta cu cartofi si praz pentru ca merita 😉
 Placinta cu cartofi si praz_3
Aluat
250 gr faina
100 gr unt
1/2 lingurita sare
1 ou mare
40-50 ml lapte
 
Umplutura
1 praz
1 lingura ulei de masline
100 gr cascaval
1 legatura marar
2 cartofi medii
100 gr branza de vaci
2 oua
3 linguri smantana
50 gr spanac
sare
piper
1 ou pentru uns
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 35-40 min.
Placinta cu cartofi si praz_1 
 Cernem faina intr-un bol larg, facem o adancitura in mijloc si punem oul, sarea si untul taiat cubulete. Framantam cu ajutorul degetelor un aluat cat de cat omogen,. Adaugam si lapte si-l mai framantam putin, doar cat sa se omogenizeze. Dam aluatul la rece pentru cel putin jumatate de ora.
 
Pregatim umplutura. Cartofii ii taiem cubulete si-i punem la fiert in apa cu sare. Ii fierbem pentru maxim 10 minute, apoi ii scurgem de apa. Peste cartofi punem branza maruntita, apoi potrivim gustul de sare si piper.
 
Incingem o tigaie, punem uleiul de masline si prazul taiat rondele/fasii subtiri (inclusiv partea verde). Calim putin prazul pana cand se inmoaie, dupa caz se mai poate adauga apa. Oprim focul si peste praz adaugam cascavalul ras, mararul tocat marunt apoi sare si piper dupa gust.
 
Separat amestecam ouale cu smantana si un praf de sare. Spanacul il spalam bine si-l lasam la scurs.
 Placinta cu cartofi si praz_2
 
Pregatim o forma de tarta, o ungem bine cu unt si pornim cuptorul la 180 de grade.
Impartim aluatul in doua. O bucata o intindem intr-o foaie rotunda, groasa de 2mm si o punem in tava. 
Peste aluat punem prazul, apoi umplutura de cartofi iar la final turnam amestecul de oua si smantana. Deasupra aranjam frumos frunzele de spanac.
 
Intindem si foaia a doua si o punem deasupra placintei. O intepam din loc in loc cu furculita si o ungem cu oul batut bine cu furculita. Dam la cuptor pentru 35-40 de minute pana cand este frumos rumenita deasupra.
 
A fost delicioasa. O placinta grozav de buna! 
Pofta buna!
 Placinta cu cartofi si praz_4


22 Comments

Dulciuri diverse Dulciuri de post

Cornulete fragede cu nuca de post

Cornulete fragede cu nuca de post
Zilele trecute mi s-a facut o pofta maaaaaare de cornulete. Numai cornulete visam (in copilarie erau dulciurile mele preferate, mai ales cele cu nuca) si nici macar o prajitura cu ciocolata nu era multumitoare, lucru destul de ciudat pentru mine 😀. Si uite asa, nu am avut de ales si mi-am facut cornulete, sic!….si inca de post, ca sa fie toata lumea impacata. Sunt atat de bune, ca nu ar zice nimeni ca sunt de post, pe cuvant.
Cornulete fragede cu nuca de post_1
 
Cornulete
180 gr margarina/unt de cocos
100 gr zahar pudra
100 ml lapte de soia/cocos
12 gr drojdie proaspata
1 plic zahar vanilat
500-550 gr faina
1 praf de sare
1 lingurita pudra de portocale
 
Umplutura
150 gr nuca macinata
4 linguri cu varf gem de prune
150-200 gr rahat
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 30 min
 Cornulete fragede cu nuca de post_3
 
Incalzim laptele de soia/cocos putin si adaugam zaharul vanilat si drojdia maruntita. Lasam sa stea timp de 10 minute.
Margarina/untul de cocos moale o/il frecam bine cu zaharul pudra pana devine ca o crema. Punem faina, praful de sare, pudra de portocale si apoi turnam laptele cu drojdia. framantam un aluat elastic, omogen care sa nu fie lipicios. Dupa caz se mai poate adauga faina (incepeti cu 50 grame, si daca mai este nevoie adaugati pe urma) sau lapte de soia.
 
Lasam aluatul sa stea jumatate de ora la temperatura camerei, acoperit cu un prosop curat.
Pentru umplutura e foarte simplu. Rahatul il taiem bastonase mici si subtiri, sau cubulete. Nuca macinata o amestecam cu gemul de prune pana cand obtinem o compozitie omogena.
 
 
Impartim aluatul in 6 parti egale. Fiecare bucata o intindem sub forma unui cerc, pe care il taiem in 8 triunghiuri. Punem umplutura la baza fiecarui triunghi, apoi incepem sa rulam pornind dinspre baza inspre varf. Asezam cornuletele in tava, lasand putin spatiu intre ele. Procedam la fel cu toate bucatile de aluat. Puteti sa faceti cornuletele si mai mari, dar mie mi-au placut asa mai micute :). Au iesit doua tavi de cornulete.
 
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Cand este incins introducem tava cu cornuletele la cuptor si le coacem pentru aproximativ jumatate de ora, sau pana cand se rumenesc usor deasupra. Le scoatem din cuptor, le mai lasam 1-2 minute in tava apoi le tavalim prin zahar pudra din abundenta.  
 
Cornuletele pot fi pastrate intr-un vas inchis ermetic pentru mai multe zile. Sunt foarte fragede si aromate…eu nu m-am putut abtine si le-am gustat asa fierbinti 😀 Un deliciu! Daca va plac cornuletele…sigur o sa va placa si aceste cornulete fragede cu nuca.  
Enjoy!
 Cornulete fragede cu nuca de post_2


30 Comments

Mancare de post

Chiftelute de cartofi si spanac de post

Chiftelute de cartofi si spanac de post
Gata cu dulcele pentru o perioada, altfel sigur o sa avem probleme cu glicemia. Si pentru ca suntem in post, era momentul sa vin cu o reteta adecvata…care sa ne duca cu gandul mai mult la cele sufletesti decat la cele trupesti 😀

Chiftelute de cartofi cu spanac de post si sos de rosii

Chiftele
4 cartofi medii
100 gr spanac tocat
1/2 legatura marar
2 cepe verzi
2 catei usturoi
sare
piper
1 lingura ulei de masline
1 lingurita amestec ierburi italienesti

Sos de rosii
1 lingura ulei
1 ceapa
300 ml suc de rosii
1 lingura cu varf faina

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min.

Chiftelute de cartofi cu spanac de post si sos de rosii

Reteta nu este deloc sofisticata, e la indemana oricui, usor de facut, usor de mancat 😉
Pentru inceput fierbem cartofii cu coaja cu tot in apa cu sare. Ii lasam la fiert pana cand furculita poate patrunde usor in cartofi. Scurgem cartofii de apa, ii spalam intr-un jet de apa rece apoi ii curatam si ii pasam ca pentru piure.

Spanancul il spalam bine in trei ape apoi il fierbem in apa cu sare timp de 5 minute. Scurgem spanacul (dar nu de tot) si-l tocam marunt. Cepele si mararul le spalam si le tocam marunt.

Peste cartofi punem spanancul, mararul si cepele tocate, cateii de usturoi, uleiul de masline si amestecam bine pana cand obtinem o pasta omogena. La final adaugam o lingurita de ierburi italienesti, apoi sare si piper dupa gust. Din compozitia obtinuta formam chiftele si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. 

Preincalzim cuptorul la 180 de grade, iar cand este incins introducem chiftelutele la cuptor. Daca nu va plac la cuptor, aceste chiftelute pot fi si prajite…pentru un plus de savoare. Eu nu sunt adepta prajelilor si am ales sa le fac la cuptor. Chiftelutele se coc pentru aproximativ 30 de minute.

Cat timp chiftelutele sunt la cuptor putem face sosul de rosii. Ceapa (uscata) o tocam marunt si o calim usor intr-o lingura de ulei. Adaugam sucul de rosii iar in momentul in care incepe sa fiarba punem si lingura de faina diluata in putina apa. Lasam sa fiarba pana cand sosul se ingroasa.

Chiftelutele astea merg de minune alaturi de niste paste/spaghete, peste care se toarna sos din abundenta.
Pofta buna!
Chiftelute de cartofi cu spanac de post si sos de rosii


29 Comments

Dulce Romanie

Dulce Romanie – Parada lunii martie

Dulce Romanie – Parada lunii martie

O noua luna se incheie, o noua parada isi face aparitia in cadrul proiectului Dulce Romanie initiat de Mihaela de la De prin lume adunate. Sunt tare bucuroasa ca am putut sa fiu gazda acestui proiect minunat care m-a fascinat de cand am auzit prima oara de el. Si sincer…pe vremea aia nu ma gandeam ca o sa ajung sa fiu chiar eu gazda provocarii. Dar uite ca timpul le face posibile pe toate (sau cel putin aproape ).

Am primit o multime de retete, toate frumoase, interesante si delicioase. Nu vreau sa va spun cat am salivat eu in fata calculatorului in timp ce am scris aceasta postare. Oricum…la final, o sa simtiti si voi pe pielea voastra acest lucru 😀

Ma bucur, din nou, ca ingredientele alese de mine au fost o provocarea frumoasa pentru multi, in special pentru ca sunt ingredientele mele preferate in materie de dulciuri. Si ma bucur ca s-au creat atatea retete frumoase cu ajutorul lor. Eu din pacate nu am reusit sa fac ceea ce-mi place mie mai mult, adica un tort, dar in schimb sper ca am reusit sa fac doua retete delicioase si atractive pentru aceasta parada.

Acum, ca sa nu mai lungim vorba…va prezint o parada minunata! Retete sunt prezentate in ordinea in care le-am primit :)

1. Cristina Toth, Diva in bucatarie, a fost prima care a dat startul avalansei de retete. Si nu a facut-o oricum, ci cu doua retete delicioase. Pentru inceput a pregatit o portie de muffins cu nuca si cacao:

Muffins cu nuca si cacao

Apoi a continuat cu un tort ciocolatos foc 😉
Tort de biscuiti cu ciocolata

2. Nicoleta Hobinca, Nicole’s Smart Cookies, ne aduce un tort minunat cu ciocolata si bezea. Rezista cineva tentatiei?

Tort din foi de bezea cu crema de ciocolata

3. Miriam, Adventures in Flavorland, a pregatit un brownie cu cafea si nuci, combinand astfel foarte frumos cele doua ingrediente ‘vedeta’.

Brownies cu cafea si nuci, cu glazura de espresso si nuci

4. Cristina Brejan, Cristina’s Blog – Arome si culori, ne tenteaza cu o portie generoasa de nuci cu crema de ciocolata. Mmmm, ce mi-ar fi placut sa am asa ceva pe masa acum :)

Nuci cu crema de ciocolata

Si asta nu e tot, pentru ca tot de la Cristina am primit si aceasta delicioasa prajitura Londoneza.
Prajitura Londoneza

5. Cristina Pana, Cristina’s World, ne aduce o reteta interesanta si foarte tentanta de drob cu ciuperci si nuci. Un deliciu pentru orice post!

Drob de ciuperci cu orez si miez de nuca

Tot Cristina ne aduce un desert inedit, tot de post, cu mamaliga, gem si nuca.
Rulada de mamaliga cu gem si miez de nuca

6. Gabriela Gitoi, Gabriela Cuisine, a pregatit pentru parada niste fursecuri minunate cu nuca si cacao. Arata delicios!

Biscuiti cu cacao si nuci

7. Gaby Duceag, Papa Bun, ne ispiteste cu o prajitura insiropata cu sos de cafea si multa frisca. Eu una nu as putea refuza o portie, nici cu doua nu m-as supara :)

Prajitura cu sos de cafea

8. Ileana Corcotoi, Papa la Ile, ne-a pregatit o portie zdravana de muffins deliciosi, dietetici, ideali pentru un mic dejun sanatos care sa ne dea energie pentru intreaga zi.

Muffins cu nuca si cafea

9. Irina, Bucataria Irinei, reuseste sa ne incante chiar si in post cu deserturi minunate. Pentru provocare a pregatit o prajitura de post cu cola si ness. Arata grozav!

Prajitura de post cu cola si ness

10. Liana si Laura, Transylvania Kitchen, au pregatit nu mai putin de doua deserturi pentru aceasta provocare. Au inceput cu o placinta delicioasa cu banane si caramel care mi-a lasat gura apa:

Banoffee Pie

Apoi mi-au facut sah mat cu aceasta prajitura excelenta!
Prajitura cu cacao si nuci

11. Cornelia Dobrea, Delicatesa culinara, nu putea altfel decat sa ne aduca o delicatesa in adevaratul sens al cuvantului. O prajitura cu nuci caramelizate, care mi-a incantat privirea din prima 😉

Prajitura cu nuci caramelizate

12.  Liana Belascu, Caiet cu retete, a scos din al sau caiet magic cu retete un chec cu nuci, banane, ciocolata si stafide. Frumoasa combinatia 😉

Chec cu banane, nuci, ciocolata si stafide

13. Brandusa Scheaua, Cooking with my soul, a fost printre putinii care au pregatit ceva pentru tema secundara a provocarii, si anume un ‘preparat special pentru 8 martie’. Ea ne incanta privirea cu aceste minunate cupcakes, rosii ca focul 😉

Cupcakes surpriza

14. Anca Bunea, My Classic Cuisine, si-a pus bucataria la bataie pentru a crea un desert la care eu poftesc de multa vreme. O combinatie extrem de aromata:

Cinnamon rolls muffins

15. Alina Vicu, Biochimist la cratita, ne incanta privirea cu o minunata pavlova cu nuci caramelizate. Un desert care se topeste in gura 😉

Tort pavlova cu nuci caramelizate

A doua reteta de la Alina este o negresa delicioasa de post, care merita neaparat incercata, nu degeaba Alina a numit-o ‘cea mai buna negresa de post’.

Negresa de post

16. Rita Oarga, Comori delicioase, apare cu o comoara de tort, care incanta privirea oricarui cititor. Tortul poarta o dedicatie speciala pentru mama ei draga, si a fost pregatit cu multa dragoste cu ocazia zilei de 8 martie.

Tort cu trandafiri

17. Simona, Simona’s World, si-a facut prezenta cu doua retete, una mai gustoasa ca cealalta. Pentru inceput a pregatit o portie de mucenici delicosi cu nuca:

Mucenici moldovenesti

Apoi ne-a adus si o prajitura apetisanta si grozav de buna cu crema de branza si frisca. N-am putut refuza asa o bunatate!
Prajitura cu crema de branza si frisca

18. Oana Olguta, Pastry Workshop, a executat o portie de tarte delicioase, cu multa ciocolata si caramel asa cum imi plac mie 😉

Mini tarte cu ciocolata, caramel si nuca

19. Ioana Tone, Pasiune si culoare, ne indulceste cu un smoothie delicios, aromat cu ciocolata si fructul pasiunii.

Smoothie cu cacao si fructul pasiunii

20. Daciana Sarbu, Bucataria cu mirodenii, a pregatit special pentru aceasta parada niste bombonele dragalase si grozav de gustoase. Servesc si eu cateva, ca nu ma pot abtine :)

Bomboane cu ciocolata, nuci si prune uscate

21. Alexandrina, Xandrine si ale ei ispravi culinare, s-a prezentat cu un tort delicios, racoros si evident cu nuci si cacao. Nu putem refuza asa bunatate, nu?

Tort cu crema de iaurt

22. Iuliana Florentina, Retete fel de fel, ne incanta cu o delicioasa prajitura cu frisca si nuci, o prajitura draga ei care se numara printre primele experiente culinare. Ma bucur mult sa primesc prajiturica asta la parada :)

Prajitura cu frisca si nuci

23. Anki Radu, D’ale coconitelor, a pregatit un desert care de ceva vreme incoace face valva in materie de dulciuri: macarons! Si cum altfel, decat cu cacao si nuci…ca sa fie ispita si mai mare 😀

Macarons cu cacao si nuci

24. Alina Bogdan, Dulciuri si nu numai, aduce un dulce mereu la moda, mereu bun…mereu devorat cu drag de toata lumea: cozonac trandafir cu multa nuca si cacao.

Cozonac trandafir

25. Alina Savin, Ciocolata si piper, ne indulceste cu o minunatie de prajitura cu cacao si nuci. Si ca sa fie si mai greu de rezistat i-a pregatit si o crema delicioasa de ciocolata.

Prajitura cu nuca si ciocolata

26. Liana Toma, Pe masa din bucatarie, ne tenteaza cu o prajitura rapida si racoroasa, dar cu siguranta mai mult decat delicioasa, ingredientele vorbesc de la sine 😉 E perfecta pentru a celebra ziua femeii.

Prajitura cu piscoturi, capsune si crema de fistic

27. Gela Dumitrache, Cufarul cu bucurii, a scos din cufarul ei magic o prajitura in doua culori, foarte aspectuoasa si binenteles cu cacao si nuci.

Prajitura in doua culori cu cacao si nuci

28. Gabriela Naum, Kitchen open 24h/day, a reusit sa pregateasca o bunatate de prajitura cu straturi de bezea, crema delicioasa de unt si acoperita de un strat delicios de nuci prajite. Un deliciu!

Prajitura cu cacao si nuci

29. Cosmin si Daiana, Simplu si bun, ne aduc un preparat simplu si bun…dar minunat, asa cum ne-au obisnut. O combinatie delicioasa intre inghetata parfumata de vanilie si zmeura fierbinte.

Heisse Liebe

30. Claudia Baban a pregatit o prajitura absolut dementiala. Brownies cu zmeura si crema de menta…o combinatie frumoasa, delicioasa, prezentata intr-un mod care nu ne poate lasa indiferenti.

Brownies cu zmeura si crema de menta

31. Angelica Nistor, Angel’s Food, a reusit sa faca un tort absolut minunat, un tort perfect de martisor…care ne lasa muti de admiratie.

Tort Martie-Martisor cu nuca si cafea

Ingrediente:
Blat:
-200 gr.ciocolata neagra cu continut mare de cacao
-200 gr unt taiat cuburi
-1 lingura de cafea ness
-125 ml.de apa
-170 gr.faina
-1/2 lingurita bicarbonat
-200 gr.zahar brun
-200 gr.zahar tos
-50 gr.cacao
-3 oua
-75 ml.iaurt gras
-50 gr.nuca prajita si taiata grosier sau macinata…cum doriti
-1/4 lingurita esenta de cafea
Crema:
-200 gr.nuca macinata
-50-100 ml.de lapte
-150 gr.zahar
-1 pachet de unt
-3 linguri cu varf de cacao
-1 lingurita cafea ness
-1 lingurita esenta de rom
Decor:
-pasta de zahar alba si rosie
-unt pentru uns tortul la exterior

Mod de preparare:
Blatul:
1.Pornim cuptorul la 200 de grade si ungem cu unt o tava cu diametrul de 22 cm.
2.Intr-o cratita cu fundul gros punem ciocolata si untul si o dam la foc mic.Amestecam cafeaua instant in apa si o adaugam la ciocolata.Amestecam usor pana totul se combina si amestecul este topit,dupa care indepartam cratita de pe foc.
3.Intr-un castron amestecam faina cu bicarbonatul,cele doua tipuri de zahar si cacaua .
4.Intr-un alt vas batem usor cu un tel ouale cu iaurtul.
5.Adaugam la faina amestecul de ciocolata ,apoi cel de oua,nucile si esenta.Omogenizam usor pana se combina toate,dupa care turnam amestecul in tava pregatita anterior.
6.Dam tava la cuptor  la foc mediu  pentru 60 de minute ,sau pana blatul trece testul scobitorii si mijlocul este ferm la atingere.Scoatem tava din cuptor si o lasam sa se raceasca pentru 5 minute, dupa care scoatem blatul din tava ,il punem pe un gratar si il lasam sa se racesca bine de tot.Cand este rece il taiem in 3 felii.

Crema:
1.Punem intr-o cratita laptele la fiert si cand da in clocot adaugam nuca macinata.Amestecam bine pana nuca ”ia ” tot laptele si se face ca si o pasta groasa,asemanatoare celei cu care umplem cozonacii.
Nota:Cantitatea de lapte poate sa difere in functie de modul in care am macinat nuca…la masina de nuca sau la robot.Daca compozitia vi se pare prea groasa mai puteti pune chiar foarte putin lapte.
2.Cand nuca a devenit pastoasa,luam cratita de pe foc si lasam sa se raceasca amestecul.
3.Separat intr-un bol punem untul si il mixam la viteza mica.Adaugam pe rand cate o lingura din amestecul de nuca,esenta,praful de cafea ness,cacaua si continuam mixarea pana am terminat de adaugat totul.Trebuie sa obtinem o crema pufoasa.
Ansamblare:
1.Ungem fiecare foaie de blat cu crema de nuca,le suprapunem si le presam usor.Ungem cu putin unt si la exterior tortul, dupa care il dam la rece pentru doua ore.
2.Cand il scoatem ,il imbracam in pasta de zahar asemeni unui fir de martisor ,sau fiecare poate sa-l decoreze cum doreste.
3.Il pastram la rece pana in momentul servirii!
Atat a fost,tortul Martie Martisor este gata:-)
Pofta dulce va doresc!


32. La final apar si eu cu doua retete. prima din ele este creata special pentru ziua femeii:

Mini torturi cu mousse de ciocolata si visine

A doua reteta pregatita de mine este un cheesecake delicios cu cacao, nuci si caramel.

Cheesecake cu cacao, nuci si caramel

Va multumesc din suflet pentru retetele minunate pe care le-ati pregatit pentru aceasta parada. Stiu ca pentru toti a fost un efort, dar il apreciez enorm si datorita lui am putut realiza aceasta frumoasa parada.

Sper ca nu am omis pe nimeni de la parada. Daca s-a intamplat acest lucru, va rog frumos sa ma trageti de maneca 😉

Si acum, nu-mi ramane decat sa predau stafeta mai departe Magdei, gazda provocarii din luna aprilie. Abia astept sa vad care vor fi ingredientele ei ‘speciale’.

Enjoy!


34 Comments

Cheesecake

Cheesecake cu cacao, nuci si caramel – Prajitura cu branza, cacao, nuci si caramel

Cheesecake cu cacao, nuci si caramel – Prajitura cu branza, cacao, nuci si caramel
Iata ca luna se apropie de sfarsit, si cu asta se va incheia o noua provocare Dulce Romanie a carui gazda daca nu stiati, va spun acum…sunt chiar eu 😛 Ingredientele vedeta pe care le-am ales sunt nucile si cacaoa. Imi plac mult, dar mult de tot…iar un desert ce le contine nu ma poate lasa indiferenta. 
 
A doua si ultima reteta a mea este acest cheesecake grozav de bun, ce combina nucile si cacaoa intr-un mod delicios, acompaniate de rauri de caramel. Nu v-am convins inca? Sa trecem la reteta si apoi mai vedem :)
Cheescake cu cacao, nuci si caramel_4
 
Baza
200 gr biscuiti integrali
2 linguri cacao
70 gr unt
 
Umplutura
100 gr caramel
100 gr ciocolata neagra bucati
600 gr crema de branza
3 oua
1 cana smantana
1/4 cana cacao
1/3 cana zahar brun
1 praf de sare
1 lingurita esenta de vanilie
100 gr nuci prajite si tocate grob
 
Decor
300 ml  smantana pt frisca
2 lingurite zahar vanilat
caramel
picaturi de ciocolata
 
Timp de preparare: 1 ora. Timp de coacere: 1ora. Nr. portii: 12
 
Cheescake cu cacao, nuci si caramel_2
 
Biscuitii ii punem in robot si ii macinam fin. Peste ei adaugam untul topit si cacaoa si omogenizam. Tapetam o forma de tort cu peretii detasabili cu hartie de copt. Eu am folosit o tava de diametru 21cm. Punem biscuitii la baza formei si apasam bine. Introducem crusta pentru 10 minute la 180 de grade. Scoatem tava din cuptor si o lasam putin la racorit. 
 
Peste crusta punem caramelul, avand grija sa nu ajungem pana pe marginile tavii, iar peste caramel punem ciocolata taiata grob. 
 
Crema de branza (la temperatura camerei) o mixam impreuna cu smantana, cacaoa, praful de sare si zaharul timp de 3 minute. Adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam cate un minut dupa fiecare ou. La sfarsit incorporam nucile prajite si maruntite usor impreuna cu esenta de vanilie. Omogenizam apoi turnam crema peste crusta.
 
Coacem cheesecake-ul timp de o ora la 160 de grade. Daca vi se pare inca prea moale (centrul trebui sa se miste usor, dar sa nu fie lichid) mai lasati 10 minute.
 
Lasam cheesecake-ul sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa timp de doua ore dupa care il introducem la frigider preferabil peste noapte, sau minim 6 ore.
Cheescake cu cacao, nuci si caramel_3
 
Pentru decor mixam smantana pentru frisca timp de 1 minut, dupa care adaugam zaharul si mixam pana se intareste bine. Decoram cheesecake-ul cu frisca, picaturi de ciocolata si rauri de caramel 😀
A fost prea bun, l-am facut deja de doua ori pentru ca prima oara nu a apucat sa fie pozat.
 
Enjoy!
Cheescake cu cacao, nuci si caramel_1
 


17 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316