• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Prajituri

Prajitura cu dulce de leche si fistic

Prajitura cu dulce de leche si fistic
Dulce de leche e un dulce din lapte (dupa cum s-ar traduce) dar nu este orice fel de dulce ci unul fin, delicat, cremos, delicios…care se consuma de obicei in portii mari, pentru ca nimeni nu se poate opri la o singura lingurita. Dulce de leche confera si prajiturilor un farmec aparte, tocmai de aceea am ales sa-l folosesc in aceasta prajitura minunata, o prajitura cu dulce de leche si fistic, pe care va invit sa o incercati. Noi am devorat-o. 
 Prajitura cu dulce de leche si fistic_4
Blat
3 albusuri – 90 gr
160 gr lapte
1 lingurita extract de vanilie
100 gr fistic macinat
100 gr faina
5 gr praf de copt
1 lingurita pudra de matcha
100 gr unt
140 gr zahar
 
Crema
300 gr lapte condensat
300 gr crema de branza
4 gr gelatina
2-3 linguri apa rece
250 ml smantana pt frisca
1 lingurita zahar vanilat
 
Ganache de ciocolata si caramel
50 gr dulce de leche
50 gr ciocolata neagra
50 gr smantana pt frisca
 
Timp de preparare: 2+ ore Timp de coacere: 40 min. Nr. portii: 20 
 Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea_2
Albusurile (la temperatura camerei) le amestecam cu 3 linguri lapte si extractul de vanilie. Le batem usor cu furculita.
Faina o amestecam cu celelalte ingrediente uscate: fisticul macinat marunt, praful de copt, pudra matcha si zaharul. Mixam cu mixerul la viteza mica timp de jumatate de minut. Incepem sa adaugam alternativ untul (moale) si laptele. Mixam timp de 1-2 minute apoi adaugam albusurile si mai mixam pana la omogenizarea completa (nu mai mult de 2 minute).
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam o tava de dimensiuni 24/24cm cu hartie de copt. Turnam compozitia de blat in tava si coacem pentru 35-40 de minute. Dupa 35 de minute facem testul cu scobitoarea, daca nu iese curata mai lasam blatul inca 5 minute.
Scoatem blatul la racit pe un gratar.
 Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea_1
Crema…hmmm. Pentru crema e musai sa aveti lapte condensat. Se gaseste si in comert, dar se poate prepara si in casa (eu inca nu am facut asta). 
Asadar, dupa ce am rezolvat problema cu laptele condensat (cumparat sau facut acasa) pregatim o forma termorezistenta (nu foarte mare, un vas de yena ar fi ideal) Turnam laptele condensat acolo, punem jumatate de lingurita de sare si amestecam. Acoperim vasul cu folie de aluminiu.
Preincalzim cuptorul la 220 de grade. Punem vasul de yena intr-o tava mai mare, turnam apa in tava astfel incat sa ajunga pana la jumatatea vasului de yena. Introducem vasul de yena cu tot cu tava la cuptor si lasam acolo pentru o ora si 15 minute. E suficient atat. Daca nu aveti incredere puteti sa mai verificati din cand in cand, dar atentie mare la aburi.
Daca scade prea mult apa din tava, puteti sa mai completati dar tot cu apa fierbinte. 
 
Bun, cand e gata dulcele de leche il scoatem din cuptor, il lasam la racit apoi il mixam bine pana cand devine cremos si omogen.
Punem gelatina la hidratat in 2-3 linguri de apa rece, o lasam asa 5 minute,
Mixam crema de branza si adaugam treptat dulce de leche. Pastram 50 de grame de dulce de leche pentru ganache. Vom obtine o crema delicioasa (nu va atingeti de ea, ca nu mai ramane nimic pentru prajitura). Gelatina o incalzim timp de 10-15 secunde la microunde apoi o amestecam in crema de branza.
 
Frisca o batem spuma tare cu o lingurita de zahar vanilat apoi incorporam usor crema de branza si dulce de leche cu miscari de jos in sus.  
 
Punem 2/3 din crema peste blatul racit si dam la rece peste noapte. A doua zi portionam prajitura in bucati de dimensiunea dorita si turnam ganache-ul de ciocolata si caramel. Ganache-ul? Simplu de facut. Punem pe foc smantana pentru frisca. Cand e fierbinte adaugam ciocolata rupta bucatele si dulcele de leche, omogenizam apoi oprim focul. Turnam ganache-ul peste fiecare bucata de prajitura, apoi ornam cu crema ramasa. 
 
V-am facut pofta? Daca nu…nu-i problema, o pastrez pentru mine :)
Enjoy!
 Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea_3


24 Comments

Prajituri

Tiramisu – cu ciocolata si fara oua

Tiramisu – cu ciocolata si fara oua
Tiramisu. Unii il iubesc, altii nu-l suporta, unora le este indiferent iar altora le place asa din cand in cand. Nu as putea spune ca il iubesc, sau nu-l suport pentru ca imi place, destul de mult, insa nu prea am ocazia sa-l consum des :)  acum ca stau sa ma gandesc nici nu mai stiu ce am eu ocazia sa consum des 😛 
Il fac atunci cand mi se face pofta de nu mai pot, si clar e musai sa-l pun in practica. Asa s-a intamplat si zilele trecute cand mi se facuse un dor nebun de tiramisu. Si l-am facut. Dar nu e varianta originala, nunu…e o varianta simplificata, putin mai light insa foarte gustoasa. E altfel de tiramisu – cu ciocolata si fara oua. 
 Tiramisu - cu cicocolata si fara oua_3
Ingrediente
18 piscoturi
 
Sirop
150 ml cafea tare si rece
2 lingurita miere
 
Crema
250 gr mascarpone
200 gr iaurt grecesc 5%
4 linguri zahar pudra vanilat
250 ml smantana pentru frisca + 1 lingura zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
100 gr ciocolata neagra
 
Timp de preparare: 30 min. Nr portii: 12
 Tiramisu - cu cicocolata si fara oua_1
Marcarpone il mixam la viteza medie pana cand devine cremos. Adaugam zaharul pudra si mixam pana cand zaharul e complet topit. Adaugam apoi iaurtul si extractul de vanilie. Mixam usor, la viteza mica.
 
Smantana pentru frisca (rece din frigider) o mixam timp de un minut la viteza mare, apoi adaugam zaharul pudra si mixam bine de tot pana cand obtinem o frisca bat. Incorporam cu grija (ajutandu-ne de o spatula) frisca in crema mascarpone si dam putin la rece.
 
Ciocolata o dam pe razatoarea cu gauri mici. Cafeaua tare o amestecam cu mierea. Pregatim o tava de chec – mare a fost a mea – o tapetam cu folie alimentara, lasand sa atarne si pe laterale.
 
Scoatem crema de la rece si punem jumatate din crema pe fundul tavii, nivelam bine. Deasupra cremei punem 2-3 linguri de ciocolata rasa, apoi un rand de piscoturi insiropate in cafea pe ambele parti. Atentie, piscoturile trebuie scufundate in cafea doar putin pe fiecare parte. 
 
Peste piscoturi punem restul de crema, apoi presaram din nou ciocolata rasa si la final uin nou rand de piscoturi insiropate. Dam prajitura la rece, preferabil peste noapte.
 
A doua zi rasturnam tiramisu pe un platou si deasupra presaram ciocolata neagra ramasa. Servim in portii mari (fara regrete) pentru ca e o prajitura delicata si usoara.
 
Enjoy! 
 Tiramisu - cu cicocolata si fara oua_2


15 Comments

Aperitive

Rulada din omleta cu spanac si crema de branza

Rulada din omleta cu spanac si crema de branza
Pentru ca se apropie sarbatorile, asa cum v-am promis, o sa va aduc si cateva idei pentru masa de Paste. Aperitivul de astazi se face foarte usor, si daca sunteti iubitori de spanac (asa ca mine) cu siguranta o sa va placa. Daca nu va place spanacul puteti sa-l inlocuiti cu altceva gen leurda, stevie, brocolli, ceapa verde…sau alte legume care va plac voua (nu e musai sa fie verzi). 

Cand m-am hotarat sa fac aceasta rulada aveam prea multe oua in frigider :P, spanac proaspat cumparat din piata si binenteles cas proaspat primit de la bunicii mei dragi. Iar cand eu am aceste ingrediente prin casa, nu se poate sa nu le combin in ceva bun, si mai mereu ma trezesc ca fac altceva :)

Rulada din omleta cu spanac si crema de branza

Rulada
6 oua
250 gr spanac
sare, piper
nucsoara
cateva fire marar

Umplutura
200 gr cas de casa/cascaval
100 gr branza telemea/branza de oi
2 linguri smantana

Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 20-25 min.

Rulada din omleta cu spanac si crema de branza

Spanacul il spalam bine in 3 ape apoi il oparim in apa cu sare timp de 5 minute. Il lasam la scurs, iar cand este racit il scurgem cat putem de bine de apa apoi il tocam marunt. Tocam marunt si mararul.

Ouale le batem usor cu furculita, adaugam sare (cam jumatate de lingurita), putin piper si nucsoara rasa. Punem spanacul si mararul apoi omogenizam compozitia.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam o tava de dimensiuni 25/35cm cu hartie de copt si turnam omleta in tava apoi nivelam frumos cu o spatula. Dam tava la cuptor. Sincera sa fiu nu mai stiu exact cat am copt-o, sa fi fost in jur de 20-25 de minute. Cert e ca am lasat-o la cuptor pana cand omleta a fost inchegata dar nu uscata. Cand e gata scoatam tava din cuptor si rasturnam omleta pe o foaie de copt, apoi rulam omleta cu tot cu foaie. O lasam asa pana cand e racita complet.

Rulada din omleta cu spanac si crema de branza

Pentru umplutura eu am ales ceva simplu, dar ca sa fie mai festiv puteti sa imbunatatiti umplutura cu bucatele de pastrama de pui/curcan/miel sau chiar somon afumat (ar fi o nebunie). Variante de umplutura sunt multe.
Revenind la ale noastre (mele )…casul il maruntim/razuim apoi il amestecam bine cu smantana si  branza telemea rasa. 

Desfasuram rulada, punem umplutura apoi rulam cat de strans posibil. Dam la rece pentru cel putin o ora, dupa care poate fi portionata fara probleme. 
La noi a avut mare trecere la masa, pesemne ca a placut oamenilor. Usoara si aromata, rapida…si de efect!!

Pofta buna! 
Rulada din omleta cu spanac si crema de branza


19 Comments

Prajituri

Prajitura cu morcovi

Prajitura cu morcovi
O noua luna, o noua provocare dulce in cadrul proiectului Bucatar curajos. De data aceasta Corina (Pofta vine gatind) ne-a pus la incercare cu o prajitura morcoveata. M-am bucurat cand am vazut reteta, tocmai pentru ca imi doream sa incerc si eu o ‘prajitura cu morcovi’ de multa vreme. Corina mi-a venit in ajutor si mi-a oferit o reteta buna de tot, care merita salvata. Morcovul (care nu se simte la gust) a oferit o textura mai densa, iar scortisoara in combinatie cu crema de branza a fost o nebunie 😀
 
Mi-am permis sa fac cateva modificari la reteta, mici la blat…dar mai mari la decor. Corina a facut o glazura din mascarpone, dar eu am ales sa fac o crema. Asadar am renuntat la untul si laptele din glazura, am adaugat un picut de smantana pentru frisca si mi-a iesit o crema minunata. 
 
Din pacate, fiind in fuga de timp, nu am reusit sa-i dau un aer mai festiv si nici nu i-am facut o prezentare asa cum as fi vrut, insa a fost grozav de buna si chiar merita incercata. Multumesc Corina pentru propunerea aceasta super delicioasa!!

Prajitura cu morcovi_1
Ingrediente

3 oua
3 morcovi
4 linguri pline cu varf de faina
80 ml ulei
3 linguri rase zahar
1/2 lingurita scortisoara
1/2 plic praf de copt
1/3 lingurita sare
 
Crema
200 gr mascarpone
50 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 40 min. Nr. portii: 8
Prajitura cu morcovi_3
Morcovii ii curatam si ii dam pe razatoarea cu gauri mici.
Ouale le batem (cu telul ) impreuna cu zaharul pana devin usor spumoase. Adaugam morcovii razuiti si uleiul.
 
Intr-un vas separat punem faina, sarea, scortisoara si praful de copt si amestecam usor. Punem ingredientele uscate peste compozitia cu oua si omogenizam usor.
 
Tapetam fundul unei tavi de diametru 18cm cu hartie de copt si ungem lateralele cu unt, apoi presaram faina. Scuturam tava de orice surplus de faina. Incalzim cuptorul la 170 de grade.
 
Turnam compozitia in tava si nivelam, apoi dam la cuptor timp de 35-40 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea.
 
Scoatem blatul pe un gratar la racit, apoi il taiem in doua pe orizontala.
Prajitura cu morcovi_4
 
Pentru crema, va spun ce am facut eu…ca sa nu mai murdaresc doua vase 😛 Am mixat impreuna mascarpone cu frisca si zaharul, pana am obtinut o crema pufoasa. In mod normal le-as fi mixat separat, dar pentru ca ma grabeam (aveam vreo 4 oale pe foc) am ales varianta scurta. Si…cu toate acestea, crema a iesit buna de tot, nici prea tare, nici prea moale.

Pentru asamblare nu este mult de lucru. Punem jumatate de crema intre sectiunile de blat, iar cealalta jumatate o punem deasupra. Dam prajituria la rece pentru 1-2 ore iar apoi putem sa o portionam dupa preferinta.

Enjoy!!
Prajitura cu morcovi_2


15 Comments

Prajituri

Prajitura de ciocolata cu zmeura si frisca

Prajitura de ciocolata cu zmeura si frisca
Ce ziceti de o prajitura rapida de weekend? Nu mai stati mult pe ganduri si treceti la treaba pentru ca e o reteta usoara, are un gust delicat…ciocolatos dar si racoros in acelasi timp. Cu greu o sa va limitati doar la o singura portie. Aspectul nu este unul ‘de vis’ insa prajiturica asta isi merita toti banii.
Combinatia asta e una din preferatele mele. Cand vine vorba de zmeura si ciocolata, greu imi imaginez ca exista ceva mai bun pentru papilele gustative….poate doar daca am adauga si o crema fina de branza, atunci da, as fi cucerita iremediabil. De data asta am renuntat la crema de branza, am ales o varianta mai simpla, adica frisca, dar rezultatul tot super bun a fost, adica o minunata Pprajitura de ciocolata cu zmeura si frisca. 
 Prajitura de ciocolata cu zmeura si frisca_1 
Blat
100 gr unt
3 oua mari
150 gr zahar
100 gr faina
85 gr nuci
40 gr cacao
50 ml lapte
1/2 lingurita sare
1/2 plic praf de copt
4 linguri cafea fierbinte
 
Jeleu de zmeura
500 gr zmeura congelata
1 lingura amidon
2 linguri zahar
 
Crema
200 ml smantana pt frisca
2 lingurite zahar vanilat
100 gr ciocolata alba
 
Timp de preparare: 45 min. Timp de coacere: 30 min Nr portii: 16 
 Prajitura de ciocolata cu zmeura si frisca_3
Untul moale il mixam cu zaharul pana cand devine spumos. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare. Faina o amestecam cu nucile macinate, cacaoa, sarea si praful de copt. Ne folosim doar de un tel si e suficient.
 
In crema de unt si oua punem jumatate din ingredientele uscate si mixam usor la viteza mica pana la omogenizare. Adaugam laptele si cafeaua, apoi restul de ingrediente uscate si mai mixam pana cand obtinem un aluat omogen, dar totusi nu exageram cu mixarea.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam o tava de dimensiuni 24/24, sau 20/30, cu hartie de copt si turnam compozitia de blat, apoi nivelam usor. Coacem prajitura timp de aproximativ 25-30 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem prajitura pe un gratar la racit si trecem la crema (creme). Totusi…inainte de creme, vreau sa va spun ca blatul asta e iesit grozav, nici nu ma asteptam sa fie asa bun, cu siguranta merita refacut si pentru prajituri mai festive.
 
Punem zmeura pe foc (asa congelata cum e) adaugam zaharul si lasam sa dea in clocot. Amestecam amidonul cu o lingura de apa, apoi il punem peste zmeura si lasam sa dea in clocot inca 2-3 minute apoi dam la rece. Crema asta va fi putin acrisoara, insa va merge de minune cu blatul dulceag. Daca totusi preferati mai dulce, puteti sa puneti pana la 4-5 linguri de zahar. 
 
Smantana pentru frisca o mixam bine timp de un minut, adaugam zaharul apoi mai mixam pana cand se face bat. Ciocolata alba, la temperatura camerei, o dam pe razatoare. 
 
Acum ca suntem gata cu toate, putem incepe asamblarea. Intindem crema de zmeura din abundenta peste blat si nivelam. Deasupra punem frisca si apoi ciocolata alba. Ciocolata mea alba arata ca si un cascaval razuit, dar va asigur ca nu a fost asa ceva…chiar a fost ciocolata :)))
 
Dam prajitura la rece pentru minim 2 ore, apoi putem sa portionam dupa preferinta. Cu cat mai mari portiile cu atat mai bine. Enjoy!
Prajitura de ciocolata cu zmeura si frisca_2


29 Comments

Mancare de post

Pilaf de Bulgur

Pilaf de Bulgur
Acest pilaf cred ca e printre ultimele retete ‘de post’ pe care am sa v-o prezint in acest post al Pastelui. Nu ca nu ar mai fi de aratat/facut, dar vreau sa va dau si cateva idei pentru masa de Paste, si pe acestea trebuie sa vi le arat pe rand…si din timp :) In functie de cum stau cu timpul am sa incerc sa le impart pe toate.
Bulgurul se face destul de usor, iar in combinatie cu legume este tare bun.

Pilaf de Bulgur

Ingrediente
1 cana grau bulgur
2 morcovi medii
1 ceapa mare
2 cartofi medii
1 lingura ulei masline
1/2 ceasca suc de rosii picant
3 cani apa
sare
piper
o lingurita legume uscate
castraveti murati
patrunjel verde proaspat

Pilaf de Bulgur

Ceapa (uscata) o taiem marunt. Incingem o tigaie antiaderenta si punem o lingura de ulei de masline. Calim usor ceapa pana cand devine moale si sticloasa. Morcovii ii taiem marunt si-i punem peste ceapa. Lasam 1-2 minute la calit, iar in caz de nevoie mai punem apa.

Cartofii ii curatam si-i taiem cubulete mici. Punem cartofii in tigaie, o cana de apa si sucul de rosii apoi lasam legumele sa fiarba 5 minute la foc mic.

Adaugam bulgurul, si restul de apa (2 cani). Condimentam cu sare, piper si legume uscate dupa gust. Lasam sa fiarba la foc mic timp de 10-15 minute pana cand bulgurul s-a umflat frumos, si a absorbit aproape toata apa. Oprim focul, acoperim cu un capac si mai lasam sa stea 10-15 minute acoperit inainte de servire.

Pilaf de Bulgur

In momentul servirii putem sa presaram deasupra patrunjel verde proaspat tocat si/sau castraveti murati.
Este o mancare delicioasa, sanatoasa si consistenta.

Pofta buna! 
Pilaf de Bulgur


12 Comments

Torturi

Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune

Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune
A fost in urma cu cativa ani o zi….o zi speciala prin toata definitia ei. O zi in care aveam sa pasesc cu emotie intr-o noua etapa a vietii mele. O zi in care aveam sa renunt la cuvantul ‘eu’ si sa-l transform definitiv si iremediabil in cuvantul ‘noi’. O zi in care am spus acel ‘DA’ ferm si apasat ca sa ascund multimea de sentimente ce-mi coplesea inima in acel moment.
A fost!
A fost frumos, a ramas o amintire la fel de frumoasa. 
Acum e timpul pentru tort. 
 Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune_5
Blat
5 oua
300 ml iaurt
2 lingurite extract de vanilie
360 gr faina
250 gr zahar
1 plic praf de copt + o lingurita
1/2 lingurita sare
200 gr unt
 
Crema de capsune
300 gr capsune
2 linguri zahar
1 lingura amidon
 
Bezea elvetiana cu unt – Swiss Merengue Buttercream
5 albusuri – 150 gr albus
200 gr zahar
400 gr unt
2 lingurite extract de vanilie
200 gr ciocolata alba
50 gr smantana grasa
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 12-16
 Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune_1
Pregatim toate ingredientele pentru blat cu doua ore inainte de a va apuca de treaba. Asa vom avea toate ingredientele la aceeasi temperatura. Scoatem din frigider si albusurile pentru bezea.
 
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine impreuna cu zaharul pana cand devine spumos…ca o crema. Adaugam ouale cate unul pe rand si mixam in jur de un minut dupa fiecare ou adaugat. 
Faina o cernem si o amestecam cu praful de copt si cu sarea. Iaurtul il amestecam cu extractul de vanilie.
Adugam alternativ faina si iaurtul in compozitia de blat, mixand cu mixerul la viteza mica. Mixam timp de 2-3 minute apoi ne oprim.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim trei tavi cu diametrul de 16-18 cm. Le ungem cu unt si tapetam fundul cu hartie de copt. Turnam compozitia de blat in mod egal in cele trei tavi si nivelam. Dam blatul la cuptor si-l coacem pentru 30-35 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Daca nu avem 3 tavi la fel, putem sa coacem blaturile pe rand.
 
Cat timp se face blatul trecem la crema de capsune. Luam 300 gr capsune (pot fi si congelate) si le punem intr-o cratita de foc impreuna cu zaharul. Le lasam sa fiarba 4-5 minute. Amidonul il desfacem in 1-2 linguri de apa rece si apoi il turnam peste capsune, amestecand energic. Mai lasam compozitia pe foc 2-3 minute pana se ingroasa. Dam deoparte la racit.
Cand sunt gata blaturile le scoatem din cuptor pe un gratar si le lasam la racit. Abia cand s-au racit complet putem sa le taiem in doua pe orizontala.
 Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune_3
Pentru crema…hmmm, crema asta :))) …lucrurile nu stau chiar asa simplu, depinde si de noroc si de calitatea untului. Eu va recomand sa cumparati unt de calitate, cel putin 80% grasime. 
 
Scoatem untul din frigider si-l taiem in cubulete – cat o jumatate de nuca fiecare.
Ciocolata alba o topim la bain marie impreuna cu smantana pentru frisca, omogenizam si dam la rece.
 
Albusurile le punem intr-un vas (preferabil metalic) curatat si degresat bine ( cu zeama de lamaie sau otet) care sa poate sta la bain marie. Punem vasul cu albusuri pe bain marie si adaugam si zaharul. Lasam vasul deasupra focului pana cand zaharul e complet topit iar albusul e fierbinte (faceti proba cu degetul :P). In acest moment luam vasul de la bain marie, si ne indreptam spre masa de lucru.
 Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune_4
Batem albusurile spuma cu mixerul. Operatiunea asta va dura in jur de 10-15 minute. Albusurile trebuiesc mixate pana cand fundul vasului este racit complet. Nu trebuie sa fie nici macar caldut. In momentul cand fundul vasului e rece putem sa incepem sa adaugam untul, cate un cubulet pe rand.
 
Mixam bine, insa la viteza mica, dupa fiecare cub de unt adaugat. Nu adaugam urmatorul cub decat dupa ce anteriorul a fost complet incorporat. La un moment dat veti vedea ca albusurile incep sa-si piarda din volum, nu e problema…asa trebuie sa fie. Pe masura ce se adauga untul crema va deveni tot mai voluminoasa.
 Cand ajungem la 350gr de unt putem sa ne oprim. Daca avem o crema fina…atunci e gata. Daca din contra avem o crema branzita punem vasul la rece pentru 15 minute.
 
Dupa 15 minute luam vasul din frigider si mai mixam inca vreo 5-10 minute. Daca in aceste timp crema nu devine fina, atunci adaugam si restul de unt, mixand bine dupa fiecare cubulet. Continuam sa mixam pana cand obtinem o crema fina. Nu va pierdeti rabdarea, chiar daca ea pare sa fie tot branzita…intr-un final veti obtine o minunatie. Alt aspect important: crema trebuie mixata doar la viteza mica din momentul in care incepem sa adaugam untul si pana la final!
 
Cand crema e aproape gata (fina) putem sa punem si ciocolata (racita), cate o lingura si mixam bine (la viteza mica) dupa fiecare lingura adaugata. Adaugam si extractul de vanilie si omogenizam. Dam crema la rece pentru 30 min, maxim o ora…nu mai mult.
 
Pregatim un platou de lucru. Punem un blat (de fapt o sectiune de blat) o lingura-doua de SMB, alt blat si jumatate de crema de capsune. Continuam cu alta sectiunea de blat, SMB, blat, capsune, blat, SMB si la final ultimul si cel mai drept blat :) Sper ca ati inteles formula mea, daca nu…va puteti ghida dupa imagini.
 
Bezeua cu unt va ramane destula, dar e bine pentru ca avem nevoie de ea la ornat. Punem 2-3 linguri de bezea deoparte si adaugam fff putin colorant alimentar rosu, cat sa obtinem o culoare mai ‘vie’. 
 
Bezeaua ramasa (nu cea colorata) o vom folosi pentru a imbraca frumos tortul, il nivelam cum putem mai bine, iar deasupra facem niste onduleuri frumoase din bezea colorata si alba, alternativ.
 
A iesit un tort frumos, dens…dar si aromat de la crema de capsune – care nu cumva sa o eliminati pentru ca ii da un gust aparte. Daca nu va plac capsunele puteti sa alegeti alta aroma.
Este un tort care se serveste in portii mici, si da…la ocazii, pentru ca nu este chiar usor de facut.
 
Enjoy!!
 Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune_2

 


55 Comments

Aluat dulce Dulciuri de post

Strudel cu mere de post

Strudel cu mere de post
Un nou dulce de post, simplu si taaare rapid de facut. Ca a fost bun nici nu se mai pune problema. A fost grozav! Savurat cu mare placere si laudat de toata lumea :) Nu stiu care a fost secretul, poate modul in care am combinat ingredientele…poate foietajul crocant, poate toate la un loc. Eu va recomand sa-l incercati, merge bine si pentru mofturosi.
 
Strudel cu mere de post_4
 
Ingrediente
400 gr foietaj
1 kg mere
1 lingura unt de cocos
3 linguri zahar brun
100 gr prune uscate
50 gr nuca de cocos
1 praf scortisoara
ulei si zahar pt uns
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 30 min. Nr. portii: 8
Strudel cu mere de post_1
 
Foietajul il lasam la dezghetat peste noapte in frigider.
Merele le spalam bine, le curatam de coaja apoi le dam pe razatoarea cu gauri mari. Incingem o tigaie antiaderenta. Punem untul de cocos, merele rase si zaharul brun. Lasam pe foc pana cand lichidul lasat de mere s-a evaporat complet. Luam merele de pe foc si apoi adaugam scortisoara, nuca de cocos si prunele uscate taiate marunt. Amestecam bine si ne abtinem sa nu dam gata toata umplutura…inainte de a o folosi in scopul pentru care a fost facuta :)
 
Foietajul il intindem usor, depinde de cat de gros vreti sa fie aluatul in strudel. Eu l-am intins bine, ca asa imi place mie…sa fie crusta mai subtire si crocanta. 
 
Strudel cu mere de post
 
Impartim foietajul in 4 bucati drentunghiulare. Fiecare bucata o impartim imaginar in 3, iar in partea din mijloc punem umplutura. Celelalte parti le taiem fasii, si le aducem alternativ peste umplutura. Procedam la fel cu fiecare bucata. Luam cu grija bucatile si le transferam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Ungem fiecare strudel cu putin ulei si presaram zahar deasupra.
Strudel cu mere de post_3
 
Preincalzim cuptorul la 200 de grade iar cand este incins introducem tava. Coacem strudelul pentru aproximativ jumatate de ora, pana cand este rumenit usor deasupra. Scoatem tava din cuptor si lasam strudelul la racit, abia apoi il presaram cu zahar pudra din abundenta si putem servi cu maaare pofta.
 
Enjoy!

Strudel cu mere de post_2


15 Comments

Tarte/Placinte sarate

Tarta rustica cu leurda si spanac

Tarta rustica cu leurda si spanac
Luna aceasta Magda de la Cat’s Kitchen, in cadrul poriectului Dulce Romanie initiat de Mihaela, ne-a provocat sa gatim cu leurda sau ciuperci….iar daca ne plac dulcegariile sa ne rasfatam cu o tarta dulce intr-o prezentare rustica.
Mi-au placut mult propunerile ei, si pentru ca timpul nu imi permite sa particip cu mai mult de o reteta…m-am gandit sa le combin putin. Asadar am ales sa fac o tarta rustica cu leurda, dar nu dulce, ci una sarata cu legume proaspete de la piata. A fost o nebunie!! Leurda in combinatie cu branza si spanac…cu un aluat fraged de tarta…te topeai de placere dupa fiecare muscatura. Ciuperci nu am pus, pentru ca – nu stiu daca stiti sau nu, dar oricum va spun eu acum – mie nu prea imi plac ciupercile. Le mananc, dar arareori…si musai acompaniate de lactate :)
 Tarta rustica cu leurda si spanac_3
 
Aluat
250 gr faina
120 gr unt
1/2 lingurita sare
1 praf zahar
1 ou
1-2 linguri apa rece
 
Umplutura
200 gr branza de vaci
50 gr smantana grasa
2 oua mari
200 gr spanac
1 legatura leurda
cateva fire marar
sare
piper
1 legatura ceapa verde
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere 30-35 min. Nr. portii: 6 
 Tarta rustica cu leurda si spanac_1
Cernem faina si facem o adancitura in mijlocul ei. Punem untul rece taiat cubulete, sarea, zaharul si oul, apoi incepem sa amestecam cu degetele pana cand obtinem un aluat compact. Adaugam 1-2 linguri de apa, cat sa ajungem la un aluat omogen si nelipicios. Nu framantam prea mult, ca sa nu incalzim aluatul si untul implicit. Dam la rece pentru cel putin jumatate de ora.
 
Umplutura se face la fel de usor. Spanacul (oparit si scurs de apa) il tocam marunt. Leura si mararul le spalam bine, apoi le tocam marunt si pe ele. Intr-un vas incapator punem branza de vaci, smantana, ouale, spanacul, leurda si mararul si le amestecam bine de tot cu o lingura. La final adaugam sare si piper dupa gust.
 
Tarta rustica cu leurda si spanac


Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam o tava mare cu hartie de copt. Scoatem aluatul de la rece si il impartim in 6 bucati (egale sau nu). Intindem fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi subtire de 2-3 mm si-l punem in tava. Punem umplutura asltfel incat sa lasam 2-3 cm liberi fata de extremitati, apoi aducem lateralele peste umplutura si rasucim putin capetele. Procedam la fel cu toate cele 6 bucati. Pe fiecare bucata punem cateva coodite de ceapa verde (peste umplutura).

Dam tava la cuptorul incins si coacem tartele pentru 30-35 de minute, pana se rumenesc usor deasupra. Scoatem tartele din cuptor si asteptam 10-15 minute ca sa se racoreasca, apoi le putem servi cu pofta si cu incredere. 
Au fost delicioase. Sper sa-i fie si Magdei pe plac, careia cu drag ii trimit aceasta reteta
Enjoy!
 Tarta rustica cu leurda si spanac_2


22 Comments

Dulciuri diverse Inghetata

Parfait cu piure de castane si sos caramel

Parfait cu piure de castane si sos caramel
Ce poate fi mai bun si mai rapid pentru un desert de sambata…decat un parfait? :) Nimic nu este, va spun eu…pentru aceasta sambata este desertul ideal :)
De obicei sambata sunt mereu cu o mie de treburi de facut, si timpul meu nu-mi permite sa fac tot ce mi-as dori eu, asa ca aleg mancare rapida, iar la desert regula nu se dezminte. Duminca treaba e alta, masa e serioasa….si dulcele este la rang inalt. Dar acum sa ramanem la sambata noastra, si la acest parfait simplu si parfumat.
 
Parfait cu piure de castane si sos caramel_2
Ingrediente
180 gr piure de castane
200 ml smantana pt frisca
1 lingurita zahar pudra
1 foaie gelatina
sos caramel
frisca
bombonele de ciocolata
 
Parfait cu piure de castane si sos caramel_1
Gelatina o punem la inmuiat in putina apa. Smantana o punem pe foc si o incalzim atat cat sa suporte degetul nostru caldura. Adaugam gelatina si amestecam bine. Lasam frisca deoparte pana ajunge la temperatura camerei.
 
Piureul de castane, la temperatura camerei il mixam usor cu zaharul pudra cat sa devina ca o crema, adica mai usor de manevrat. Peste el adaugam si smantana si omogenizam.
 
Impartim parfait-ul in forme si-l dam pentru o ora, doua la congelator.
In momentul servirii il putem decora cu caramel – care as zice eu ca e cam obligatoriu….ii da un gust aparte, de nerefuzat – cu frisca si bombonele de ciocolata. A fost foarte bun, racoritor si parfumat.
 
Enjoy!

Parfait cu piure de castane si sos caramel_3


14 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316