• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Dulciuri diverse

Milkshake cu banane, capsune si un mixer Philips HR1372 de nota 10

Milkshake cu banane, capsune si un mixer Philips HR1372 de nota 10
In urma cu ceva timp am participat la un concurs frumos Castiga timp cu Philips si Gustos.ro cu reteta mea de milkshake cu banane, mure si inghetata de kiwi, concurs in urma caruia am reusit sa castig (datorita voua) un minunat mixer de mana Philips HR1372. Asadar o sa incep cu multumirile: organizatorilor care m-au cadorisit cu acest premiu frumos dar si voua care m-ati votat si sustinut. Va multumesc!
 Milkshake cu banane si capsune_2
 
Ca sa va spun drept nu am mai avut/folosit un mixer de mana vertical pana acum. Nu stiu exact de ce, probabil aveam eu o reticenta fata de ele…pareau mici si fragile :) In momentul in care am primit coletul m-am trezit cu o cutie maaaaare, in care – conform ‘preconceptiilor’ mele – ar fi putut incapea vreo 10 mixere de mana verticale.
Am fost nerabdatoare sa ajung cu el acasa, sa deschid cutia sa vad ce produse se ascund acolo. 
 
 
In cutie am descoperit un mixer mare, puternic 700W!!! cu 5 trepte de viteza + modul turbo. Pe langa el o multime de accesorii: o cana gradata, un tocator mic pentru tocat fin, un tocator mare cu doua lame: una pentru tocat si alta pentru spart gheata, un tel indispensabil in prepararea prajiturilor/cremelor. Toate piesele sunt detasabile si pot fi montate, demontate si curatate usor. Acest mixer cu siguranta poate face concurenta chiar si unui robot de bucatarie, are de toate!! Unde mai pui ca ocupa si spatiu mai putin, are un design inovativ si piese rezistente si de calitate.
 
Acestea fiind spuse…cred ca e de la sine inteles ca am fost foarte incantata inca de la prima vedere, atat eu cat si puiul meu care a fost nerabdator sa puna mana pe accesoriile noi si lucioase :) Dupa ce le-am analizat pe toate, le-am gasit un loc usor accesibil in bucatarie pentru a fi alaturi de mine ori de cate ori am nevoie, si cu siguranta voi avea nevoie de multe ori.
 
Mixerul este usor de folosit, are un manual simplu si util de instructiuni pe care l-am rasfoit imediat ce l-am primit iar apoi m-am si apucat de treaba. 
Prima reteta incercata a fost un milkshake de capsune, simplu si rapid pentru ‘pofticiosii’ care nu mai aveau rabdare. A fost gata in cateva secunde, blenderul si-a facut treaba instant si am obtinut o bautura fina si aromata. 
 
Dupa ce a trecut prima proba, l-am pus la treaba pentru un alt milkshake delicios- milkshake cu banane, capsune si iaurt. Am folosit blenderul si telul si cana gradata (de foarte mare ajutor). Toate piesele le-am putut curata usor – dar cu grija, atentie la cutite!! – sub jet de apa si au ramas la fel de frumoase.
Milkshake cu banane si capsune_3
 
Ingrediente
100 ml lapte de cocos
1 banane mare coapta
150 gr iaurt gras
100 gr capsune
2 lingurite miere
100 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
1/2 lingurita cacao
capsune pentru decor
 
 
Pentru inceput montam blenderul. Punem in cana gradata laptele de cocos, 100 gr iaurt, banana si o lingurita de miere. Potrivim blenderul pe treapta a 3-a de viteza si pornim ‘motoarele’. Dupa cateva secunde vom obtine un shake fin si delicios. V-am spus eu ca e usor, nu?
Punem shake-ul intr-un alt recipient pentru ca vom avea nevoie de cana inca o tura :) 
Spalam cana si pregatim mixul de capsune de data aceasta. Punem 100 gr capsune, 50 gr iaurt si o lingurita de miere in cana apoi mixam din nou la viteza a treia pentru cateva secunde.
 
 
Smantana pentru frisca, rece de la frigider, o punem intr-un bol cu peretii mai inalti. Montam telul ca accesoriu pentru mixer, schimbul asta l-am facut din doua miscari rapide, si pornim din nou pe viteza a 3-a. Dupa jumatate de minut adaugam zaharul si mixam in continuare. Frisca a fost gata foarte repede, mult mai repede decat la mixerul meu invechit 😛 

Impartim frisca in doua parti egale iar intr-una punem jumatate de lingurita de cacao si mai mixam cateva secunde pana la omogenizare.
Cam asta a fost tot, mai rapid nu stiu daca se putea. Rapid, puternic si la obiect – aceste cuvinte caracterizeaza foarte bine mixerul Philips HR1372. 
 
Pentru asamblare procedam asa: luam 2 pahare mai inalte. Punem din shake-ul cu banane in fiecare pahar, deasupra turnam putin din cel cu capsune, din nou banane, inca un strat mic de capsune si la final shake-ul de banane. Ornam cu frisca ‘duo’ si cu capsune proaspete.
 
Delicios la maxim!!
multumesc Philips si Gustos.ro! 
 Milkshake cu banane si capsune_1
 


31 Comments

Clatite

Clatite de ciocolata cu crema de branza si lemon curd

Clatite de ciocolata cu crema de branza si lemon curd
Luna aceasta provocarea dulce in cadrul proiectului Bucatar Curajos ne-o aduce Elena care ne imbie cu o portie minunata de clatite de ciocolata. DE ciocolata, nu CU ciocolata…dada!! A fost prima oara cand am facut clatitele in modul acesta iar simturile mele au ramas placut surprinse. In combinatie cu crema dulce acrisoara pe care am facut-o au iesit de vis, nu ma mai opream din mancat. Abia am reusit sa pastrez cateva pentru poze…deci da, m-am chinuit sa fac pozele, si nici nu au iesit cum as fi vrut eu .
Clatite de ciocolata cu crema de branza si lemon curd_1
 
Ingrediente
70 gr ciocolata neagra
300 ml lapte
30 gr unt
2 oua mari
1 praf de sare
2 linguri zahar
300 gr faina
150 ml apa minerala
 
Umplutura
250 gr crema de branza
2 linguri zahar pudra
50 gr lemon curd
 
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 8
 
Clatite de ciocolata cu crema de branza si lemon curd_3
Topim ciocolata impreuna cu untul si laptele pe foc mic. Omogenizam si lasam deoparte la racit.
Separat amestecam ouale cu sarea si zaharul pana cand devin usor spumoase. Adaugam ciocolata lichida (si racita) apoi faina si amestecam usor pana la omogenizarea completa – a se traduce pana cand nu mai avem cocoloase, totusi nu trebuie mixam foarte mult si nici in forta. La sfarsit adaugam si apa minerala – eu am adaugat-o in plus fata de reteta originala pentru ca am vrut o compozitie mai lichida, asa ne plac noua clatitele…mai subtiri :).
 
Coacem clatitele intr-o tigaie teflonata pe ambele parti cate 2-3 minute pana cand se schimba usor culoarea. Pentru mine cel mai greu a fost sa-mi dau seama cand sunt coapte clatitele, dar dupa prima clatita am vazut eu cam cum sta situatuia: dintr-un maro inchis s-a transformat intr-un altfel de maro  :))) Va ghidati voi dupa culoarea din poze.
 
Cand terminam clatitele ne putem apuca de umplutura, care se face usor…daca aveti lemon curd in casa. Daca nu aveti, reteta o puteti lua de aici si va asigur ca este ultra mega delicioasa!!!
 
Mixam crema de branza cu zaharul pudra pana cand devine usor spumoasa. Adaugam lemon curd si omogenizam usor cu o lingura/spatula. Umplem fiecare clatita cu crema de branza si lemon curd si servim cu capsune proaspete.
 
O sa va lingeti pe degete, nu alta! Multumesc mult Elena pentru reteta delicioasa.
Enjoy!!

Clatite de ciocolata cu crema de branza si lemon curd_2

 


22 Comments

Retete de mancare

Rulada de curcan, orez cu chives si mousse de avocado

Rulada de curcan, orez cu chives si mousse de avocado
Azi gatim un fel principal consistent. Ce m-am gandit eu sa fac? O rulada de curcan cu nuci si caise confiate care i-au dat un gust bun si dulceag. Rulada a fost acompaniata de un trio verde: blat de spanac, orez cu chives si mousse de avocado. O multitudine de arome care impreuna au format o garnitura buna de tot, proaspata si racoroasa ce a completat minunat rulada dulceaga. Cireasa de pe tort a fost sosul de lamaie. Si acum reteta :)

Rulada de curcan, orez cu chives si mousse de avocado

Rulada de curcan cu nuci si caise confiate
500 gr piept de curcan
50 gr nuci tocate marunt
50 gr caise confiate
sare
piper
2 linguri ulei de masline
2 catei de usturoi
Baza de spanac
2 oua
1/2 lingurita sare
1 praf de piper
6 linguri lapte gras
4 linguri ulei
6 linguri faina
1 lingurita praf de copt
150 gr spanac stors bine si tocat marunt

Orez cu chives
1 lingura ulei 
1/2 cana orez
1 + 1/4 cana apa
1 ceapa verde mica
cateva fire chives
sare
piper

Mousse de avocado
1 avocado copt
zeama de la 1/2 lime
sare
nucsoara rasa
2 linguri smantana grasa
1 foaie gelatina

Sos de lamaie
1 lingura unt
1 lingura faina
1/4 cana apa
zeama de la o lamaie (medie)
2 linguri smantana
1 praf de sare

Rulada de curcan, orez cu chives si mousse de avocado

Rulada de curcan cu nuci si caise
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. 
Pieptul de curcan il despicam fara sa-l taiem de tot. Il batem usor cu ciocanul apoi il condimentam cu sare si piper dupa gust. Desupra presaram caisele taiate marunt si nucile tocate grob. Rulam pieptul de curcan cat de strans posibil si apoi il legam cu ata alimentara. Punem rulada intr-un vas termorezistent, turnam 1/2 ceasca de apa, punem uleiul de masline si cateii de usturoi curatati si despicati usor. 

Acoperim vasul cu folie alimentara (sau capac) si-l dam la cuptor pentru 45-50 de minute. Dupa 25 de minute scoatem folia/capacul si mai lasam rulada inca 20-25 de minute pana cand e rumenita frumos.

Rulada de curcan, orez cu chives si mousse de avocado

Baza de spanac
Batem ouale usor cu sarea si piperul. Adaugam laptele si uleiul si amestecam bine. Separat amestecam faina cu praful de copt. Peste compozitia de oua punem spanacul tocat marunt-marunt apoi faina si omogenizam usor. Compozitia nu trebuie sa aiba cocoloase.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava medie (20/30cm) si turnam aluatul in tava apoi nivelam. Cand cuptorul este incins introducem tava si coacem ‘prajitura’ timp de aproximativ 20-25 de minute. Cand vedem ca se rumeneste oprim focul. Lasam blatul la racit.

Orez cu chives
Incingem lingura de ulei intr-o tigaie si calim usor ceapa verde tocata marunt. 
Orezul il spalam in cateva ape apoi il punem in tigaie, adaugam apa, condimentam cu sare si piper dupa gust si lasam pe foc timp de aproximativ 20 de minute. Dupa ce am oprit focul adaugam si firele de chives tocate marunt. Amestecam usor si lasam orezul nestingherit la racit.

Rulada de curcan, orez cu chives si mousse de avocado

Mousse de avocado
Avocado il curatam de coaja si de sambure. Punem fructul in blender impreuna cu zeama de lime si-l mixam pana obtinem o crema fina. Foaia de gelatina o punem la inmuiat in apa rece. O lasam sa stea asa 5 minute. Smantana o incalzim usor si adaugam foaia de gelatina scursa bine, apoi o incorporam in crema de avocado. Amestecam bine, bine. Condimentan cu sares si nucsoara rasa dupa gust. Dam la rece.

Rulada de curcan, orez cu chives si mousse de avocado

Sos de lamaie
Topim untul intr-o oala mica. Adaugam faina si amestecam bine, avand grija sa nu se arda. Punem si apa si amestecam cu grija pana cand obtinem o compozitie omogena, fara cocoloase. Sosul se va ingrosa treptat. Lasam 2-3 minute pe foc. Stingem focul si adaugam zeama de lamaie si smantana. Asezonam cu sare dupa gust.

Asamblare ‘trio verde’ 😀
Folosind forme de prezentare decupam cercuri din blatul de spanac fara a le scoate din forma. Peste spanac punem orez pana aproape de marginea de sus a formei. In locul ramas liber completam cu mousse-ul de avocado si nivelam. Dam la rece pana in momentul servirii.

Servim felii din rulada de curcan cu trio-ul verde si sosul de lamaie. Deasupra presaram firicele de chives.

Sa aveti pofta! 

Rulada de curcan, orez cu chives si mousse de avocado


23 Comments

Tarte/Placinte sarate Aperitive

Tarta cu sparanghel, chives si somon afumat

Tarta cu sparanghel, chives si somon afumat
Sunt un mare fan al tartelor dulci, sarate…cum or fi ele. Tartele aperitiv imi plac in special daca au multe legume, daca sunt colorate…pline de vitamine si neaparat sa contina si lactate, fara de care viata mea ar fi mult mai trista.
Aceasta tarta a fost un experiment, reusit zic eu, pentru ca nu mai facusem asa ceva pana acum. Am facut-o in momentul in care m-am decis sa particip la concursul organizat pe blogul minunat al Laurei. Sper sa-i placa :)
 
Tarta cu sparanghel, chives si somon afumat_1
Crusta
250 gr faina
120 gr unt nesarat
1 ou
2-3 linguri de lapte
1/2 lingurita sare
1 praf de zahar
 
Umplutura
250 gr ricotta
1 ou
100 gr crema de branza
10 fire sparanghel
1 lingura ulei Costa d’Oro
10 gr chives
100 gr somon afumat
1 ceapa verde
sare
piper
 
Decor
chives
parmezan razuit
 
Timp de preparare: 1 + 1/2 ore Timp de coacere 30 min.
Tarta cu sparanghel, chives si somon afumat_3
 
Pentru crusta cernem faina intr-un bol, facem o adancitura in mijloc si punem zaharul, sarea si untul taiat cubulete. Incepem sa framantam cu varful degetelor pana cand obtinem un aluat sfaramicios. Adaugam oul si 2 linguri de lapte pentru inceput. Framantam un aluat omogen si nelipicios. Daca aluatul este prea tare se mai poate adauga lapte, dupa caz. Nu exageram cu framantarea, pentru a nu incalzi prea tare untul. Dam aluatul la rece pentru o ora.
 
 
Pregatim umplutura. Incingem lingura de ulei Costa d’Oro intr-o tigaie si punem firele de sparanghel (spalate si uscate in prealabil) la calit. Le calim aproximativ 2-3 minute pana cand se inmoaie usor.
 
Ricotta o amestecam cu crema de branza si oul. Adaugam sare si piper dupa gust. Impartim compozitia in doua. Intr-o parte punem ceapa verde tocata marunt si somonul afumat, maruntit si el. 
In cealalta parte punem chives tocat marunt.
 
Tapetam o tava mare (de la aragaz) cu hartie de copt.
 
 
Dupa ce s-a odihnit aluatul la frigider il scoatem pe blatul de lucru si-l impartim in doua parti egale. Luam o bucata si o intindem intr-o foaie subtire de 0.2 mm incercand sa-i dam o forma dreptunghiulara. Indreptam marginile cu un cutit si punem foaia de aluat direct in tava. Din marginile ramase facem mici impletituri pe care le vom folosi la delimitarea umpluturilor si pentru marginile tartei. Intepam foaia de aluat din loc in loc cu o furculita.
 
Punem o impletitura pe diagonala foii de aluat. Intr-o parte punem jumatate din umplutura cu somon afumat si ceapa verde, iar in cealalta parte punem jumatate din crema de branza cu chives. Peste crema de branza cu chives punem bucati de sparanghel. Aducem marginile aluatului peste tarta apasand usor. Daca aveti timp si chef de joaca puteti sa puneti impletituri si pe marginea tartei.
 
Procedam la fel si cu cealalta bucata de aluat si cu umpluturile ramase. Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Cand este incins introducem tartele la cuptor si le coacem pentru aproximativ jumatate de ora.
 
Scoatem tava din cuptor si lasam tartele cateva minute sa se racoreasca in tava. In momentul servirii presaram parmezan razuit si fire de chives. Servim cu pofta pentru ca e delicioasa! Enjoy!
Tarta cu sparanghel, chives si somon afumat_2


20 Comments

Prajituri

Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea

Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea
Cand vine weekendul eu deja incep sa ma gandesc ce bunatati sa pregatesc, si niciodata din aceste bunatati nu lipseste ceva dulce. Iar daca e cu ciocolata atunci e si mai bine pentru mine. Uite asa se face ca azi a venit randul acestei minunate prajituri ciocolatoase, garnisita cu o bezea care se topeste pur si simplu in gura. Si fiindca reteta asta am facut-o cu ceva vreme in urma, si acum nu mai am nici urma de ea in casa…revazand pozele, va spun drept ca nu m-as da inapoi sa o mai fac o data.
Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea_1
Ingrediente
125 gr unt
100 gr ciocolata neagra
3 oua medii
80 gr zahar
80 gr faina
60 gr nuca macinata
1 lingura cacao neagra
 
Bezea
3 albusuri
1 praf de sare
130 gr zahar alb
100 gr ciocolata neagra
1 lingura smantana
 
Timp de pregatire: 40 min Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 8-10
Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea_3
Untul il topim impreuna cu ciocolata intr-o oala cu fund gros la foc mic. Cand obtinem o compozitie omogena adaugam si zaharul si amestecam. Luam de pe foc si lasam deoparte 5 minute.
 
Separat amestecam faina cu cacaoa si nuca macinata. Adaugam ouale pe rand in compozitia de unt si ciocolata si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Telul e suficient, nu trebuie sa murdarim mixerul :) Adaugam si ingredientele uscate si omogenizam usor.
 
Preincalzim cuptorul la 160 de grade. Tapetam o tava rotunda de dimensiuni 20-22cm cu hartie de copt si turnam compozitia de blat. Cand cuptorul e incins introducem tava la cuptor si coacem prajitura in jur de 35 de minute.
Cat timp se coace prajitura trecem la bezea. Ciocolata neagra o topim pe bain marie impreuna cu smantana. Lasam deoparte pana cand se racoreste usor. Daca e nevoie punem vasul in altul cu apa rece.
 
Albusurile le batem bine cu un praf de sare. Cand s-au transformat intr-o spuma frumoasa incepem sa adaugam zaharul, cate o lingura pe rand. Mixam bine pana cand obtinem o bezea tare si lucioasa. 
Adaugam ciocolata topita si racita si amestecam usor, cat sa-i dam un aspect marmorat.
 
Dupa cele 35 de minute scoatem prajitura din cuptor si marim focul la 200 de grade. Punem bezeaua peste prajitura si introducem la cuptor pentru inca 10-15 minute pana cand bezeaua este ferma.
Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea_4
Lasam prajitura cu ciocolata, nuci si bezea in tava pana la racirea completa, apoi o portionam fara nici un pic de remuscare 😛
Se poate servi cu frisca sau inghetata de vanilie, ca sa fie meniul complet :)
 
Enjoy!
Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea_2
Adaptata dupa reteta de aici.


23 Comments

Inghetata

Inghetata de vanilie – reteta de baza

Inghetata de vanilie – reteta de baza
Care este inghetata voastra preferata? Vanilie, ciocolata…cu fructe, cu cafea???
A mea este…hmmm, nu stiu daca am o inghetata preferata neaparat, stiu doar ca imi plac mai multe sortimente: capsune, ciocolata (clar :P), caramel…cafea. Multe sunt, undeva pe lista e si inghetata de vanilie, chiar daca nu intre primele. Insa fara inghetata asta nu stiu ce ne-am face pentru ca multe sortimente pornesc de la ea, tare multe. Si unde mai pui ca e si cremoasa, aromata, racoroasa…adica exact asa cum trebuie sa fie o inghetata buna. In continuare va ofer instructiuni pentru inghetata de vanilie – reteta de baza.
 Inghetata de vanilie _2
 
Ingrediente
4 galbenusuri
300 ml lapte
1 pastaie de vanilie
400 ml smantana dulce
6-8 linguri de zahar
1 lingura suc de lamaie – optional 
 Inghetata de vanilie _3
Inghetata mea a iesit destul de galbena pentru ca am folosit oua de casa, si galbenusurile aveau o culoare intensa :) – asta e o clarificare in caz ca va intrebati de ce e asa colorata :) Gata, acum sa trecem la treaba.
 
Pastaia de vanilie o despicam cu un cutit cu varf ascutit si scoatem semintele cu grija. Punem laptele pe foc impreuna cu semintele si pastaia de vanilie (asa despicata cum e) si lasam pana cand ajunge la punctul de fierbere. Oprim focul si lasam la infuzat, acoperita, pentru 30 de minute. Partea asta nu e obligatorie daca va grabiti, insa daca aveti timp si rabdare sa asteptati e mai bine sa o lasati la infuzat pentru o aroma mai puternica.
 
Dupa jumatate de ora scoatem pastaia de vanilie si punem laptele din nou pe foc. Galbenusurile le frecam cu zaharul (eu am pus doar 6 pentru ca nu o voiam prea dulce) pana cand se albesc la culoare si isi dubleaza volumul. 
 
Punem 2-3 linguri de lapte peste oua si amestecam repede ca sa nu obtinem omleta. Apoi procedam invers, turnam crema de oua peste lapte si punem din nou pe foc mic, mic. Lasam pe foc pana se ingroasa usor, cat sa ramana pe lingura in momentul in care scoatem lingura din crema.  Eu am lasat-o in jur de 5-6 minute. Nu se va ingrosa la fel de mult ca o crema, ci va fi ca o smantana mai lichida.
 
Crema nu trebuie sa fiarba de aceea focul trebuie sa fie foarte mic si de preferat e sa folosim o oala cu fund gros. 
 
Lasam crema la racit. Se poate pune intr-un vas mai mare cu apa rece daca vrem o racire mai rapida :)
Cand crema de oua a ajuns la temperatura camerei practic sunt aproape gata. 
 
Mixam smantana dulce (poate fi smantana de separator – ideal – sau smantana pentru frisca, sau chiar frisca) 2-3 minute pana cand devine spumoasa. Daca nu se ingroasa cat de cat atunci adaugam 1 lingura de zahar pudra si mai mixam pana se ingroasa putin, nu trebuie sa fie batuta bat. 
 
Incorporam smantana in crema de vanilie usor, cu miscari de jos in sus. Nu vom obtine o compozitie foarte groasa, dar nu e problema, asa trebuie sa fie…ca o smantana. La final putem adauga o lingura suc de lamaie – nu va speriati, nu o sa schimbe gustul  – pentru a evita formarea acelor de gheata (am citit asta pe undeva). Daca va ganditi ca o sa se simta aroma de lamaie sau daca aveti masina de facut inghetata, puteti sa omiteti acest pas.

Daca o vreti mai light…puteti sa inlocuiti jumatate din cantitatea de smantana cu iaurt cremos, preferabil grecesc…si va asigur ca tot buna o sa iasa!

Punem compozitia intr-un recipient numai bun de pus la congelator. Daca aveti masina treaba e simpla, va descurcati voi. Eu nu am…asa ca a trebuit sa mai mixez de vreo 3-4 ori in ea la interval de jumatate de ora.
 
A iesit foarte buna siiii cremoasa cum nu m-am asteptat. Sper ca sfaturile mele sa fie de ajutor si va poata indruma inspre o inghetata reusita facuta in casa.
 
Enjoy!!
 Inghetata de vanilie _1


43 Comments

Prajituri

Prajitura cu iaurt si prune uscate

Prajitura cu iaurt si prune uscate
Acesta prajitura cu iaurt si prune uscate este inspirata dupa prajitura cu iaurt din ‘Cartea Regala de Bucate’ a Reginei Maria. Ce m-a determinat sa o fac? Simplu, era o reteta recomandata pentru copii 😛 Si cum toti cei din casa suntem ‘copii’ unii la propriu alti la figurat :P, m-am hotart sa fac prajitura asta pentru toti, evident.
 
Reteta mea e modificata fata de cea originala, am renuntat la un pahar de zahar – mi se parea mult prea mult sa pun doua – am pus doar unul de zahar si am adaugat 1 pahar de prune uscate – asta insemnand cateva bucatele pentru ca nu au intrat prea multe in paharul ala :P. Am mai inlocuit jumatate de pahar de faina cu nuca de cocos si am scazut putin cantitatea de ulei….cam atat :) 
Rezultatul? Delicioasa!
 Prajitura cu iaurt si prune uscate_4
Ingrediente
1 pahar iaurt (175 ml)
2/3 pahar ulei
3 oua mari
1 pahar zahar tos
1/2 pahar nuca de cocos
2 + 1/2 pahare faina
1 pahar prune uscate
2 lingurite rase praf de copt
 
Timp de preparare: 15 min. Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 16
 Prajitura cu iaurt si prune uscate_1
Se poate folosi orice tip de masura, important e sa pastrati proportiile. Paharul de iaurt folosit de mine avea 175ml, dar merge la fel de bine cu unul mai mic/mare.
 
Ouale le mixam cu praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana devin usor spumoase si se mai albesc la culoare. Amestecam iaurtul cu uleiul. Separat amestecam faina cu nuca de cocos si praful de copt.
 
Prunele uscate le taiem marunt.
Peste crema de oua punem alternativ din amestecul de ingrediente uscate si din cel de iaurt si ulei. Omogenizam fara sa mixam prea mult.
 
Pregatim o tava medie de copt (24/24 sau 20/30 cm) o tapetam cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la 180 de grade. Turnam compozitia in tava si nivelam cu dosul unei linguri. Coacem prajitura timp de 35-40 de minute pana cand este frumos rumenita deasupra.
 Prajitura cu iaurt si prune uscate_2
Lasam prajitura sa se racoreasca complet in tava apoi o portionam si o pudram cu zahar pudra din abundenta, sau nu…Se poate si glazura aceasta prajiturica, dar eu am vrut sa o las mai simpla…si mai usoara :)
 
Enjoy!
Prajitura cu iaurt si prune uscate_3


25 Comments

Retete de mancare

Creveti cu fritatta de mazare, menta si feta

Creveti cu fritatta de mazare, menta si feta
O noua reteta din categoria fructelor de mare. Dupa ce am incercat calamarii a venit si randul crevetilor. Si va spuneam eu atunci ca am o reteta buna, buna cu creveti 😛 Iata ca a trecut ceva vreme de cand v-am promis ca vin cu reteta, dar totusi nu am uitat si cuvantul a fost tinut.
Reteta asta e una usoara de tot, se face foarte repede, se mananca tot repede (asta pentru ca e buna :P) si e tare aromata.
 
Creveti cu fritatta de mazare, menta si branza feta
 
Ingrediente
400 gr creveti
1 lingura ulei
1 lingura suc de lamaie
1/2 lingurita sare
 
Mini fritate
2 cani mazare congelata
200 gr branza feta
1 lingurita menta
4 cepe verzi mici
1/2 legatura marar
2/3 cana faina
1/2 cana lapte gras
2 oua
sare
piper
 
Sos de smantana
200 gr smantana grasa
1 praf de sare
1 lingurita menta tocata marunt
 
Creveti cu fritatta de mazare, menta si branza feta
 
Crevetii, congelati sau nu, se spala bine si apoi se lasa la scurs. Cand s-au scurs bine de apa se incinge o tigaie antiaderenta, se adauga lingura de ulei apoi crevetii si se calesc putin, cateva minute pana cand se inmoaie. Se adauga sarea si sucul de lamaie, se mai lasa un minut pe foc apoi stingem focul si lasam crevetii acoperiti.
 
Nici pentru fritatta treaba nu e foarte complicata. Mazarea congelata o punem in blender impreuna cu laptele. O maruntim dar nu de tot, astfel incat sa mai ramana bucati de mazare sesizabile in compozitie. 
 
Peste crema de mazare adaugam branza feta maruntita, ceapa verde tocata marunt, mararul, menta tocata, faina, ouale si framantam un fel de aluat…o sa iasa ceva asemanator cu aluatul de pancakes, putin mai gros. La final potrivim de gust cu sare si piper.
 
Incingem, din nou, o tigaie antiaderenta, o ungem cu foarte putin ulei. Cu o lingura luam din aluat si punem in tigaie din loc in loc cate o mini-fritatta. Le coacem 2-3 minute pe o parte, pana se rumenesc frumos, apoi le intoarcem si le mai lasam tot 2-3 minute. Cand sunt gata le scoatem pe o farfurie intinsa, fara sa le suprapunem.
 
Creveti cu fritatta de mazare, menta si branza feta
 
Pentru sos treaba e si mai simpla. Mai are rost sa spun ca se mixeaza smantana cu sarea si menta pana cand devine usor spumoasa? Nu, nu cred ca mai spun 😀
 
Pentru servire am ales varianta din imagini. Pe fiecare fritatta punem cate o lingurita de smantana iar deasupra punem cate 1-2 creveti. Servim cu mare pofta pentru ca e combinatie tare buna. Mie mi s-a parut ca mazarea merge minunat alaturi de creveti si sosul aromat cu menta.
 
Pofta buna! 
Creveti cu fritatta de mazare, menta si branza feta
 
 


8 Comments

Tarte/Placinte dulci

Tarte cu mascarpone si inghetata de caramel

Tarte cu mascarpone si inghetata de caramel
Imi plac tartele, in special in varianta lor ‘mini’ tocmai prin faptul ca sunt individuale si poti da gata una dintr-o lovitura. Cand vezi una asa micuta si delicioasa (mai ales) te incearca un sentiment ca bucurie ca e toata numai pentru tine 😀 Nu ca n-ar fi frumos sa o imparti si cu altcineva…dar poti sa lasi asta pentru a doua portie nah, ca am zis-o.
 
Am facut eu ce am facut si am experimentat o crusta mai ‘altfel’. Am vrut eu neaparat sa fie cu nuca, pentru ca imi place mult de tot, asa ca am combinat-o cu ce am mai avut prin casa (cat de cat sanatos) si a iesit o crusta grozava, fara zahar si putin sfaramicioasa (ca sa nu-ti dea batai de cap cand o mananci).
Tarte cu caramel si inghetata de caramel_1
 
Crusta
150 gr nuca
150 gr faina integrala
1/2 lingurita sare
80 gr unt
1 ou
1-2 linguri lapte
 
Umplutura
150 gr caramel
200 gr mascarpone
200 ml frisca
1 lingurita zahar pudra
50 gr caramel
200 gr inghetata de caramel
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. Nr. portii: 6-8
Clafoutis cu cirese
 
Nuca o macinam marunt in robot/masina. Amestecam apoi nuca cu faina, sarea si untul taiat cubulete. Vom obtine un aluat sfaramicios. Punem oul si o lingura de lapte pentru inceput si framantam usor. In caz de nevoie se mai poate adauga lapte, cat sa se obtina un aluat omogen. Dam aluatul la rece pentru o ora.
 
Pregatim 6-8 forme mici de tarta si le ungem cu unt. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. 
Intindem aluatul, daca putem si cat putem, si-l decupam altfel incat sa putem tapeta frumos peretii formelor de tarta. La mine aluatul a fost mai nabadaios si l-am aranjat direct in forma.
 
Pe fiecare tarta punem hartie de copt si boabe de fasole apoi le dam la cuptor pentru 15 minute. Dupa 5 minute scoatem tartele din cuptor, renuntam la boabele de fasole si la hartia de copt si la mai introducem pentru 5 minute in cuptor. Cand sunt gata le scoatem si le lasam sa se raceasca in forma pentru ca sunt mai fragile.
 
Pentru umplutura mixam smantana pentru frisca cu lingurita de zahar pudra pana cand obtinem o frisca bat. Dam la rece. Mascarpone il mixam cu caramelul pana cand obtinem o crema omogena si delicioasa foc (asta e de la sine inteles ca va ajunge asa :P).
 
Pentru inghetata puteti sa folositi din comert, sau puteti sa o faceti dupa reteta de aici. Buuuun, acum nu ne-a mai ramas decat sa asamblam minunatia asta de desert.
 
Luam cu grija crusta de tarta din forma, punem aproximativ 2 linguri de crema (mascarpone si caramel), deasupra punem si o lingura de frisca, ornam cu putin caramel si la final cate un glob (generos de mare) de inghetata de caramel. Sa va mai spun cat e de bun??? Nu va spun, o sa aflati si voi daca incercati combinatia.
 
Enjoy!
Tarte cu caramel si inghetata de caramel


22 Comments

Biscuiti

Biscuiti cu cacao, afine uscate si seminte de pin

Biscuiti cu cacao, afine uscate si seminte de pin
Biscuitii sunt nelipsiti de la noi din casa. De ce?? Pentru ca ne plac, pentru ca se fac usor…pentru ca sunt mult mai sanatosi decat cei cumparati si mai ales pentru ca mereu aud o voce care imi spune ‘mami viau bicuite’ :))) Asadar, vreau nu vreau ( a se traduce am chef sau n-am chef sa-i fac) e musai sa ma pun pe treaba si sa fac o portie de biscuitei. 
Varianta care v-o propun azi este una destul de sanatoasa, cu zahar destul de putin dar cu muuuulte fribre. Pe langa toate acestea se bucura si de un plus de aroma data de afinele uscate (hihi, puse de mine la uscat vara trecuta) si de seminte de pin – dada, ati auzit bine…seminte de pin am pus 😉
 
Biscuiti cu cacao, afine uscate si seminte de pin_3
 
Ingrediente
125 gr caimac (unt)
50 gr zahar brun light
50 gr zahar brun pudra dark
1 ou
150 gr faina
20 gr cacao
1/2 lingurita praf de copt
70 gr fulgi de ovaz
80 gr afine uscate
50 gr seminte de pin
 
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 20 min. 
 Biscuiti cu cacao, afine uscate si seminte de pin_1
Caimac??? Este spuma de la lapte, dar sa nu va inchipuiti ca o folosesc asa proaspat luata de pe laptele fierbinte. Cum eu nu pot sa mananc laptele cu spuma (nu pot si gata, nu am reusit nicicum) mereu colectez spuma si o pun intr-un recipient inchis ermetic la frigider. In 3-4 zile maxim trebuie folosita, pentru oricat de mult s-ar intari ea tot e mai sensibila decat untul. Si da…ati ghicit o folosesc in diverse preparate in loc de unt, acolo unde se poate binenteles.
 
La reteta asta eu am folosit caimac, dar se poate folosi si unt la fel de bine 😉
Deci…caimacul (untul) moale la temperatura camerei se mixeaza cu cele 2 tipuri de zahar pana cand devin o crema. Crema va fi mai inchisa la culoare (mai aurie-aramie) datorita zaharul brun pudra dark (se gaseste in magazinele naturiste). Adaugam oul si mixam pana la incorporarea completa.
 
Separat amestecam faina cu cacaoa, fulgii de ovaz si praful de copt. Punem ingredientele uscate peste crema de caimac ( unt ) si amestecam, cred ca putem sa renuntam la mixer acum si sa ne folosim de o lingura de lemn. Cand compozitia e omogena incorporam afinele si semintele de pin. 
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam tava mare de la aragaz cu hartie de copt. Din compozitia rezultata luam cate o lingura buna apoi ii dam o forma rotunda si o aplatizam usor intre palme. Punem fiecarea biscuite in tava la distanta de 2-3cm de celalalt. Coacem biscuitii pentru 15-20 de minute pana cand se intaresc usor. Scoatem tava din cuptor si ii mai lasam la racit in tava pentru 2-3 minute, apoi ii punem pe un gratar.
 
Sunt minunati alaturi de un pahar cald cu lapte, sau o cafea buna 😛
Enjoy!
 Biscuiti cu cacao, afine uscate si seminte de pin_2


17 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316