• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Cheesecake

Patratele cu branza si curd de capsune – Strawberry Curd Cheesecake bars

Patratele cu branza si curd de capsune – Strawberry Curd Cheesecake bars
Aceasta prajiturele dragute, aceste patratele cu branza si curd de capsune, le-am facut special pentru copilasul meu. Stiu ca lui ii plac dulciurile insa incerc sa-l feresc de cele cu crema cu unt sau ciocolata multa. Inca e micut, are timp sa creasca si sa le descopere pe toate.  Dar nu va ganditi ca prajitura asta – care e de fapt un cheesecake – e doar pentru copii. A fost tare apreciata de toata lumea avand o crema fina si o aroma delicata completata de curdul de capsune.
 
Nu este grea, nu incarca simturile…este potrivita pentru orice zi – fie ea de vara, fie de iarna. 
Si pentru ca aceasta prajitura se potriveste perfect cu tema aleasa in cadrul provocarii Dulce Romanie, am sa o trimit repede Simonei.
 
Patratele cu branza si curd de capsune - Strawberry Curd Cheesecake bars_2
Crusta
100 gr unt
200 gr biscuiti integrali
100 gr nuca macinata
 
Umplutura
1 kg crema de branza
250 gr mascarpone
230 gr zahar
1 praf de sare
1 cana smantana
5 oua mari
2 lingurite extract de vanilie
2 linguri zeama de lamaie
100 gr curd de capsune
 
Topping 
curd de capsune
frisca
capsune
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 70 min. 
Patratele cu branza si curd de capsune - Strawberry Curd Cheesecake bars_1
 
Macinam fin nuca si biscuitii. Topim untul la foc mic apoi il adaugam peste biscuiti si nuca si omogenizam. 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Pregatim o tava de dimensiuni 25/35 cm, o tapetam cu hartie de copt. Punem amestecul de biscuiti la baza tavii, nivelam si apasam bine cu fundul unui pahar. Coacem crusta timp de 10 minute, apoi o scoatem din cuptor si o lasam putin la racorit. Reducem focul la 160 de grade. 
 
Pentru umplutura nu e greu deloc, asa cum e de obicei la cheesecake. In doi timpi si trei miscari ai o bunatate de prajitura gata :)
 
Crema de branza impreuna cu mascarpone si smantana le mixam timp de 1 minut. Adaugam zaharul si mai mixam 3 minute pana cand obtinem o crema fina si omogena. Adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final adaugam si praful de sare, sucul de lamaie si extractul de lamaie si mai mixam timp de maxim 1 minut. 
 
Punem 1/3 din cantitatea de crema peste crusta. Din loc in loc punem cate o lingura de curd de capsune si incercam sa nivelam. Peste curdul de capsune punem crema ramasa si nivelam. Introducem prajitura in cuptor si o coacem timp de 60-70 de minute sau pana cand e rumenita deasupra dar centrul e inca moale. 
Patratele cu branza si curd de capsune - Strawberry Curd Cheesecake bars_3
 
Stingem focul si lasam prajitura la racit in cuptor. Dupa 2 ore o introducem la frigider si o lasam acolo preferabil peste noapte sau minim 6 ore.
 
A doua zi portionam prajitura in patratele de aceleasi dimensiuni. Ornam fiecare patrat cu o lingurita de strawberry curd, apoi o lingurita de smantana dulce iar deasupra punem o capsuna. Aranjam prajiturelele pe un platou si petrecerea poate sa inceapa.
 
Enjoy!!
Patratele cu branza si curd de capsune - Strawberry Curd Cheesecake bars_4


19 Comments

Dulciuri diverse

Strawberry curd – curd de capsune

Strawberry curd – curd de capsune
Din nou capsune. De data aceasta intr-un dulce care poate fi consumat ca atare, sau poate fi folosit pentru multe alte bunatati cum ar fi cheesecakes, torturi, tarte, brownies…sau orice altceva va trece prin cap si care merge in combinatie cu capsune.  Este vorba de strawberry curd – curd de capsune.
 
Reteta am gasit-o aici si mi s-a parut interesanta. Eu am omis cativa pasi de acolo, cum ar fi faptul ca piureul de capsune trebuie strecurat. Eu l-am lasat asa, nu am vrut sa pierd nimic din bunatatea fructelor astea (pe care le iubesc, dar stiti voi deja)  
 Strawberry curd - curd de capsune_3
Ingrediente
300 gr capsune
1 lingura apa
1 lingura zeama de lamaie
100 gr zahar
2 oua
90 gr unt
 
Timp de preparare: 20 min. 
 Strawberry curd - curd de capsune_1
 
Capsunele se pun pe foc impreuna cu apa si lamaia. Se lasa timp de cateva minute pana cand se inmoaie bine apoi stingem focul si dam putin la rece. Cand s-au mai racorit putin le trecem prin blender si le transformam in piure.
 
Punem piureul din nou pe foc. Ouale le mixam cu zaharul pana cand se deschid la culoare. Punem 2-3 linguri din piureul de capsune (fierbinte) peste oua si mixam bine. Apoi procedam invers, punem compozitia de oua peste piureul de capsune. Lasam amestecul la foc mic si amestecam continuu. 
 
Adaugam si untul taiat cubulete si mai lasam pe foc timp de 10 minute. In tot acest timp trebuie sa amestecam – cu telul – pentru a nu se taia/branzi compozitia. La final vom obtine o compozitie gen budinca. Turnam curdul intr-un recipient steril si-l acoperim cu folie alimentara. Dam la rece.
 
Curdul poate fi pastrat la frigider si timp de 2 luni – dar mare mirare daca rezista atat timp fara a fi consumat:)
Eu am pregatit cateva bunatati cu el si vi le voi prezenta in curand. 
 
Enjoy!
Strawberry curd - curd de capsune_2


23 Comments

Inghetata

Inghetata de capsune, iaurt si cocos

Inghetata de capsune, iaurt si cocos
Imi place inghetata si nu prea tin eu cont de vreme cand vine vorba de ea. Chiar daca e cald sau frig afara, inghetata e nelipsita de la mine din casa, si aici ma refer la inghetata de casa nu la cea din comert. 
 
Capsunele sunt printre fructele mele preferate iar inghetata de capsune, hmmm….e chiar in top. E atat de aromata, are o culoare frumoasa, o textura cremoasa…e mai buna decat orice dulce cu ciocolata (hmm, aici ar putea fi unele discutii).
 
Prin urmare sa dam atacul la aceasta minunata inghetata. Mai tineti minte inghetata de vanilie de care vorbeam cu ceva vreme in urma? Ei bine, de la aceasta reteta vom face si deliciul nostru de azi. 
Inghetata de capsune, iaurt si cocos_2

Ingrediente

1/2 cantitate de inghetata de vanilie
400 gr capsune coapte
150 ml iaurt grecesc
150 ml smantana grasa
100 ml lapte de cocos
80 gr zahar pudra 

Inghetata de capsune, iaurt si cocos_3
Pentru inceput va trebui sa facem jumatate din cantitatea de inghetata de vanilie, reteta pe care o gasiti aici. 

Bun, acum ca treaba este aproape gata – ce a mea ramas e floare la ureche – trecem repede la capsune.
 
Spalam bine capsunele, le curatam de codite si le scurgem bine de apa. Punem capsunele in blender si le transformam in piure – eu m-am ajutat de blenderul de care va povesteam aici si treaba a fost mai mult ca simpla. 
 
Separat mixam usor smantana cu iaurtul, laptele de cocos si cu zaharul pudra apoi incorporam piureul de capsune si omogenizam. Peste aceasta compozitie turnam mixul obtinut de la inghetata de vanilie si amestecam usor. 

Turnam compozitia intr-un recipient numai bun de pus la congelator. Daca aveti masina de inghetata treaba e simpla, va descurcati voi. Eu nu am…asa ca a trebuit sa mai mixez de vreo 3-4 ori in ea la interval de jumatate de ora.

 
Lasam inghetata la congelator pana la racirea completa, apoi se poate servi alaturi de capsune proaspete si frunzulite de menta. Enjoy!
Inghetata de capsune, iaurt si cocos_1


19 Comments

Tarte/Placinte dulci

Tarta cu cirese, crema de ciocolata si amaretto

Tarta cu cirese, crema de ciocolata si amaretto
Pentru ca a venit vara, pentru ca au aparut ciresele si pentru ca imi place ciocolata (mult de tot) am facut…o tarta!!! Nu orice tarta, cea mai buna tarta cu ciocolata si cirese. Stiu ca nu o sa ma credeti pe cuvant, dar cu siguranta ca dupa ce o veti incerca imi veti da dreptate. Are fructe – cirese proaspete si delicioase – are si o crusta din aluat fraged dar mai ales are muuuuulta ciocolata. Nu prea multa, ci atat cat sa fie buna…nici prea dulce, nici amaruie. Elementul surpiza este insa siropul amaretto care ii da un gust aparte si pe care vi-l recomand cu incredere sa-l folositi daca vreti ceva cu adevarat special. Daca nu aveti de unde face rost de amaretto puteti sa-l inlocuiti cu o lingura visinata/coniac. Va invit la tarta cu cirese, crema de ciocolata si amaretto
 
Tarta cu ciocolata, cirese si amaretto_1
 
Crusta
100 gr unt
170 gr faina
50 gr nuci macinate
50 gr cacao
50 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 ou
2-3 linguri apa rece
 
Umplutura
300 gr ciocolata neagra 60% cacao
200 ml smantana pt frisca 
100 ml smantana dulce de separator
1 lingurita indulcitor lichid
1 lingura sirop/lichior amaretto
300 gr cirese
 
Timp de preparare: 1 ora 30 min. Timp de coacere: 20 min. Nr. Portii: 10
 Tarta cu ciocolata, cirese si amaretto_3
 
Faina o amestecam cu nuca, cacao, sarea si zaharul. Facem o adancitura in mijloc si adaugam untul taiat cubulete. Incepem sa framantam cu degetele pana cand obtinem un aluat nisipos. Adaugam oul batut si 2 linguri de apa rece (pentru inceput) si framantam usor pana la omogenizare. Daca mai este nevoie mai adaugam apa, sau faina dupa caz. Trebuie sa obtinem un aluat omogen si nelipicios. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l dam la rece pentru cel putin o ora.
 
Cat timp sta aluatul la rece putem sa ne apucam de umplutura. Ciresele le spalam bine si apoi eliminam samburii si coditele. 
 Tarta cu ciocolata, cirese si amaretto_5
 
Ciocolata o punem pe foc mic impreuna cu smantana pentru frisca si smantana dulce – se poate folosi doar smantana dulce sau doar smantana pentru frisca, eu asa am avut. Cand ciocolata e topita complet si compozitia e omogena luam de pe foc si adaugam lingurita de indulcitor lichid (sau 4 linguri zahar) si lingura de sirop amaretto apoi omogenizam. Lasam compozitia deoparte, fara sa o dam la rece.
 Tarta cu ciocolata, cirese si amaretto_2
 
Dupa ce a trecut o ora putem sa scoatem aluatul din frigider. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. 
Ungem cu unt o forma de tarta de dimensiuni 24-26cm. 
Aluatul putem sa-l intindem cu sucitorul, sau sa-l punem direct in tava si sa-l aranjam cu mainile – eu asa am procedat. Dupa ce am aranjat frumos aluatul in tava il intepam din loc in loc cu furculita si il acoperim cu hartie de copt iar deasupra punem boabe de fasole din plin.
 
Cand cuptorul e incins introducem tava la cuptor si o coacem timp de 20 de minute. Dupa 15 minute scoatem tarta si renuntam la hartia de copt si boabele de fasole. Reintroducem tarta la cuptor pentru inca 5 minute. Putem lasa tarta chiar si 8 minute, ca sa fim siguri ca e coapta bine. 
 
Atat cu cuptorul de acum inainte totul e foarte simplu. Dupa ce crusta s-a mai racorit putin presaram ciresele pregatite la baza tartei. Peste cirese turnam crema de ciocolata si nivelam. Dam la rece, preferabil peste noapte.
 
 
A doua zi ornam tarta cu cirese si nuca maruntita. Se poate servi si cu frisca sau inghetata de vanilie. Eu am lasat-o simpla dar decadenta :) 
 
Pentru ca tarta sa fie taiata cu usurinta introducem un cutit in apa calda, il stergem cu un servetel apoi o putem sa o feliem fara probleme. Procedam la fel pentru fiecare felie.
 
Enjoy!!
Tarta cu ciocolata, cirese si amaretto_4


23 Comments

Torturi

Tort cu zmeura, afine si crema de ciocolata alba

Tort cu zmeura, afine si crema de ciocolata alba
Stiu ca in ultima vreme v-am tot bombardat cu dulciuri, in fel si chip…insa asa s-a potrivit. Pana imi revin la “normalitate” va mai las o reteta duuuuuulce, un tort grozav mai pe indelete spus pe care l-am facut mai demult insa a asteptat cuminte sa fie postat si el. 
 
Tortul acesta l-am facut pentru aniversarea de nume a strengarelului meu si nu vreau sa va spun cat de incantat a fost de faptul ca primeste iar tort :)
Are el o obsesie cu torturile…hmm, sa fie oare din cauza ca am si eu? 😀
 
Sectiunea din pacate nu a fost surprinsa in cea mai buna ipostaza…graba asta de multe ori strica treaba, dar asta stim cu totii :)
De bun…a fost grozav de bun: dulce, parfumat, colorat cu un blat dens si o crema delicioasa. Da, ma opresc cu laudele si va prezint reteta.
Tort 'strengarel' cu vanilie, fructe de padure si ciocolata alba_4
Blat
4 albusuri
215 gr lapte
1 lingurita esenta de vanilie
125 gr unt
125 gr zahar brun
270 gr faina
5 gr praf de copt
1/2 lingurita sare
 
Crema de fructe
400 gr zmeura + afine
4 linguri rase cu zahar brun
1 lingura buna de amidon
2 linguri apa rece
 
Crema de ciocolata
250 gr ciocolata alba
120 gr smantana grasa de gatit
200 gr crema de branza
1 lingurita esenta de vanilie
 
Decor
frisca
fructe de padure
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min.
Tort cu zmeura, afine si crema de ciocolata alba_2
Pentru blat incepem prin a amesteca usor albusurile cu trei linguri de lapte. Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam albusurile si mixam timp de doua minute.
 
Separat amestecam faina cu sarea si praful de copt. Peste crema de unt punem alternativ din faina si laptele ramas. Mixam usor pana la obtinerea unei compozitii omogene.
 
Preincalzim cuptorul la 175 de grade si pregatim doua tavi de dimensiuni 17-18cm cu hartie de copt. Distribuim compozitia in mod egal intre cele doua tavi si dam la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Facem testul cu scobitoarea si daca nu iese curata mai lasam 5 minute la cuptor. Altfel oprim cuptorul si scoatem blaturile.
Daca nu aveti doua tavi de aceleasi dimensiuni puteti sa coaceti blaturilepe rand.
 
Punem blaturile pe un gratar si le lasam acolo pana la racirea completa. Apoi le acoperim cu un prosop de bucatarie curat si le punem intr-un loc racoros.
 
Crema de fructe se face usor. Se spala bine fructele apoi se pun pe foc impreuna cu zaharul. Din momentul in care incep sa fiarba le mai lasam 5 minute pe foc. Amidonul il desfacem in doua linguri de apa rece apoi il adaugam peste fructe si amestecam bine. Lasam crema pe foc pana cand incepe sa se ingroase. Cand e gata o luam de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o lasam la racit.
 
Crema de ciocolata din nou este usor de facut. Topim ciocolata alba cu smantana pe foc mic. Omogenizam si dam la racit. Cand a ajuns la temperatura camerei o punem pentru jumatate de ora la congelator.
Crema de branza o mixam putin pana cand devine cremoasa, adaugam esenta de vanilie si omogenizam.
 
Scoatem crema de ciocolata de la congelator si incepem sa o mixam bine bine, pana cand devine spumoasa. In acel moment vom renunta la mixer si vom incorpora usor crema de branza cu ajutorul unei spatule. 
 
Punem 1/3 din crema separat. In restul de 2/3 vom incorpora jumatate din crema de fructe tot cu spatula si cu aceleasi miscari de jos in sus. Incorporarea se va face usor pentru a nu se branzi crema. La fel de important e ca ambele creme sa aiba aceeasi temperatura, ideal sa fie reci. Dam crema la rece pentru jumatate de ora.
Tort cu zmeura, afine si crema de ciocolata alba_3
Asamblarea se face asa: taiem ambele blaturi in doua pe orizontala. 
Punem un blat pe un platou, peste el punem 2-3 linguri din crema alba pusa deoparte, apoi 2-3 linguri din crema de fructe. Procedam la fel pana cand terminam toate blaturile. La final vom orna cu crema colorata,cu ajutorul unui cutit. Luam cate putin pe varful cutitului, punem crema pe tort si lasam asa, nearanjat.
Decoram cu frisca batuta si cu fructe de padure, apoi servim cu multa pofta! 
Initial voiam sa-i fac un cu totul altul model, dar vazan ce bine ii sta asa nearanjat am schimbat planul.
Am si pentru voi o felie de tort si va doresc un weekend minunat!
 
Enjoy!
 Tort cu zmeura, afine si crema de ciocolata alba_1


21 Comments

Prajituri

Prajitura cu crema de ciocolata si capsune

Prajitura cu crema de ciocolata si capsune
Cine nu iubeste ciocolata? Aud aceasta intrebare de multe ori, si chiar daca poate sa para ciudat pentru unii (adica pentru cei care o iubesc) sa stiti ca mai exista si persoane care nu o prea iubesc, si prefera sa se indulceasca cu alte delicii. Pentru ei…am avut recent o serie de dulciuri fara ciocolata, a se vedea pavlova, prajitura cu capsune si deliciosul clafoutis cu cirese. Acum schimbam tinta si aduc o prajitura cu crema de ciocolata si capsune – super,extra ciocolatoasa pentru toti iubitorii de ciocolata. Este divina!! Fiecare muscatura e savurata la maxim si te face sa iti mai doresti alta, si alta…
 
Blatul e unul din cele mai bune blaturi de ciocolata facute pana acum. Nici nu stiu cum sa-l descriu ca sa pot exprima adevarata lui valoare, nu e uscat, dar nici foarte dens…e putin umed, dar usor si delicat. Crema este usor aerata insa cu un gust intens de ciocolata. Vrea cineva?  
 Prajitura cu crema de ciocolata si capsune_1
Blat
130 gr ciocolata neagra
1 lingura cafea instant
1/4 cana apa fierbinte
4 oua separate
1/2 cana zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
1/4 lingurita cream of tartar
1/4 cana faina
 
Umplutura
150 gr ciocolata neagra
1/4 cana lapte
250 gr mascarpone
3 linguri zahar pudra
300 gr smantana pentru frisca
2 lingurite zahar pudra
200 gr dulceata de capsune
 
Decor
50 gr ciocolata neagra
1 lingura lapte
10 gr unt
frisca
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 15 min. 
 Prajitura cu crema de ciocolata si capsune_2
 
Ciocolata neagra o punem la bain marie impreuna cu cafeaua si apa. O lasam pana cand este complet topita, apoi o luam de pe foc si dam deoparte.
Galbenusurile se freaca cu jumatate din cantitatea de zahar pana cand se mai deschid la culoare. Adaugam ciocolata treptat si amestecam pana la omogenizare. Punem si extractul de vanilie.
 
Albusurile le batem usor cu sarea. Cand devin spumoase adaugam cream of tartar si mai mixam bine pana cand obtinem o spuma tare. Adaugam zaharul ramas cate o lingura pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand e complet topit zaharul. Daca nu aveti ‘cream of tartar’ puteti sa puneti aceeasi cantitate de otet sau zeama de lamaie. Sauuuu…puteti sa-l omiteti de tot 😉
 
Incorporam faina si albusurile alternativ in compozitia de oua si ciocolata cu miscari usoare de jos in sus. 
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam o tava de dimensiuni 35/25cm cu hartie de copt. Turnam compozitia in tava si nivelam cu grija. Compozitia va fi destul de lichida si usor aerata, asa si trebuie sa fie.
 
Coacem prajitura timp de 12-15 minute in functie de cuptor. 
 
Scoatem prajitura din tava si o rastunam pe o hartie de copt. O lasam acolo pana la acirea completa, apoi o acoperim cu un prosop de bucatarie. 
 
Pentru crema asta delicioasa trebuie sa procedam asa: Topim ciocolata pe foc mic impreuna cu laptele. Luam de pe foc si lasam 10-15 minute deoparte.
 
Mascarpone il mixam usor cu 3 linguri de zahar pudra pana cand devine cremos. Il incorporam in crema de ciocolata si apoi dam la rece.
 
Frisca o mixam timp de un minut la viteza medie. Adaugam zaharul pudra si mai mixam pana cand se face bat. Incorporam usor frisca in crema de ciocolata cu miscari de jos in sus. Dam crema la rece pentru o ora.
 
Trecem repede la asamblare. Taiem blatul in doua pe verticala astfel incat sa obtinem doua blaturi egale. Punem crema pe un blat, nivelam frumos iar apoi punem dulceata de capsune (proaspat facuta in casa preferabil dar merge si altfel) si nivelam din nou. Acoperim cu blatul doi si punem prajitura la rece pentru jumatate de ora. 
 
Pregatim repede o glazura de ciocolata din ciocolata neagra, unt si lapte pe care le topim la bain marie. Acoperim intreaga prajitura cu aceasta glazura. Glazura nu e multa, deci stratul de glazura va fi destul de subtire. Daca doriti puteti sa dublati cantitatile pentru glazura.
 
Prajitura trebuie lasata la rece cateva ore bune, preferabil peste noapte, apoi se poate portiona usor. Se decoreaza fiecare bucata cu frisca, eventual si capsune si gata…am obtinut o prajitura mega delicioasa. Ciocoholicii vor fi in extaz 😀
 
Enjoy! 
Prajitura cu crema de ciocolata si capsune_3
 
Sursa inspiratie pentru blat.


39 Comments

Tarte/Placinte dulci

Clafoutis cu cirese

Clafoutis cu cirese
Clafoutis, tarta, prajitura…sau cum ii mai spune lumea, este un desert fin de origine frantuzeasca. Se face usooor, extrem de usor iar rezultatul este foarte bun. Este usor crocant la exterios, cremos in interior…nu prea are baza si are fructe de sezon 😉 Ce poate fi mai bun? Hmmm, poate doar ceva cu ciocolata…dar nu neaparat. Eu una ma declar foarte multumita de acest desert fin si delicios.
 
Hmm, dar reteta asta de fapt nu este chiar reteta mea, am ‘furat-o’ de la Monya’s, furnicutza noastra bucatar, pentru a da curs Provocarii (semi)secrete de luna aceasta gazduita de Nicol. Monica o numeste tarta, merge bine si aceasta denumire asa cum am spus si mai sus. Tarta sau clafoutis cu cirese, nu conteaza, important e ca e buna, buna si cu aceasta ii multumesc furnicutei pentru reteta asta grozava!
 Clafoutis cu cirese_4
 
Ingrediente
500 gr cirese
300 ml lapte
200 gr faina
3 oua
2 linguri smantana
60 gr unt
110 gr zahar
1 praf sare
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 40 min.
 Clafoutis cu cirese_1
 
Incepem prin a spala bine ciresele si a le curata de samburi. Ouale le batem usor cu un praf de sare, adaugam zaharul si mai amestecam usor apoi adaugam faina si omogenizam. Laptele il adaugam treptat pentru a nu obtine cocoloase. Amestecam continuu pana la omogenizare. La final punem si untul topit si racit, si smantana. Vom obtine un aluat ca de clatite. 
 Clafoutis cu cirese_3
 
Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Ungem o tava de tarta mai maricica (26-28 cm) cu unt. Punem ciresele in tava iar peste ele turnam aluatul. Dam tarta la cuptor pentru 40 de minute. Dupa primele 20 de minute reducem focul la 180 de grade. Cu asta e gata deliciul nostru. 

Lasam clafoutisul la racit in tava apoi il putem portiona dupa pofta. Va asigur ca e delicios si ca o singura portie nu va fi de ajuns. 
A doua zi este si mai bun, mai ales daca a stat la rece, deoarece va capata consistenta unei budinci.
 
Va servesc cu o felie, sau poate doua? :)
Enjoy! 

Clafoutis cu cirese


43 Comments

Concursuri

Enjoy Dessert! si Bunatati din natura va invita la concurs

Enjoy Dessert! si Bunatati din natura va invita la concurs
Concursul s-a incheiat. Vezi castigatorul mai jos.

Asa cum v-am promis zilele trecute in postarea aniversara am pregatit un concurs frumos pentru voi impreuna cu minunatele Bunatati din natura pentru a marca aniversarea primului anisor de blog. Si pentru ca nu am putut sa va servesc din minunata pavlova pe care am facut-o, rasplata vine cu delicii pregatite natural, cu drag si multa pasiune undeva pe malul bolovanos al Milcovului.

Cu siguranta multi dintre voi ati auzit de produsele Bunatati din natura, acele minunate dulceturi si siropuri pregatite in mod traditional care aduc aminte de copilaria petrecuta in casa bunicilor: 

Cum a inceput totul?
Inceputul fusese facut cu cativa ani in urma, cand au descoperit placerea de a ingriji de o gospodarie a bunicilor, in apropiere de Odobesti, la aproximativ 13 km de Focsani. Era o varianta convenabila si rapida pentru sfarsituri de saptamana rurale. Ceva gratar, putin gradinarit si multe plimbari pe dealurile pline de vii din spatele curtii.

Copiii umblau in fiecare vara desculti prin praf, iarba si pe malul bolovanos al Milcovului, se catarau in toti pomii, alergau pe terenul de sport sau se jucau cu caprele legate in curtea scolii. Au facut propria gradina de legume, au pus muraturi iar apoi a urmat productia proprie de vin.

Apoi au inceput prin a reproduce retetele bunicilor: gem de prune moldovenesc, dulceata de cirese albe, suc de agurida si alte cateva, la care au adaugat o descoperire interesanta. O carte de bucate de prin anii 60, o enciclopedie despre posibilitatile de atunci de conservare.

Anii au trecut, si ceea ce a fost inital doar o placere s-a transformat intr-o pasiune dusa dincolo de limitele propiului eu. S-a tranformat in dorinta de a oferi celor din jur produse de calitate, naturale, fara conservanti si ingrasaminte chimice. Stilul de viata sanatos si-a pus amprenta si asupra produselor oferite cu mult drag.

Bunatati din Natura este o familie formata din 3 generatii cu spirit practic si initiativa, cu dragoste de viata si de tot ceea ce ii inconjoara.

Sunt adeptii unui trai sanatos, cu tot ce presupune el: activitate cat mai multa in aer liber, hrana sanatoasa, timp suficient petrecut cu familia si prietenii.
Tot Bunatati din natura e marca sub care se prepara fructele obtinute din recolta proprie sau luate de la gospodarii din zona. Fara procesare industriala, fara chimicale, fara indulcitori sintetici. Doar lamai, menta din gradina, scortisoara sau pastai de vanilie. Si fructe sanatoase romanesti!

In prezent pe site-ul Bunatati din natura puteti gasi peste 27 de sortimente de ambalate la borcan, la care se adauga siropurile si sucurile printre care cel de struguri verzi. Fiecare borcanel ascunde in spate o povestioara, o aroma unica si un produs realizat cu drag.
“Fiecare borcan obtinut este o Bunatate din Natura, nu un produs de masa!” 

Si acum va invit sa rasfoiti site-ul Bunatati din natura si sa va alegeti produsul preferat de acolo. Mai exact:

– in perioada 28 mai – 7 iunie aveti timp sa va alegeti produsul care va atrage cel mai mult
– postati pe blog (nu pe facebook) un comentariu in care sa lasati linkul produsului ales si sa spuneti la ce reteta/preparat ati folosi acel produsul.
– lasati si un nume si o adresa de mail pentru a putea fi contactati in cazul in care castigati. Daca nu lasati adresa de mail, va trebui sa urmariti rezultatul concursului si sa ma contactati.

LATER edit – concursul se va prelungi pana in data de 12 iunie, iar castigatorul va fi ales JOI in data de 13 iunie.


Premiul consta intr-un pachet ca si cel din imagine, si contine dulceata de cirese rosii cu menta, gem de prune, dulceata de mure de padure si pepene galben cu capsune!

Castigatorul va fi ales cu ajutorul random.org in data de 8 iunie. La concurs poate sa participe oricine insa premiul va fi distribuit doar pe teritoriul Romaniei.

Mult succes!

P.S Comentariile sunt moderate si nu vor aparea pe blog imediat ce sunt postate. Va rog sa nu introduceti comentariile de mai multe ori. Comentariile duplicate vor fi sterse. Va multumesc!

Concursul a luat sfarsit. Dupa ce am eliminat comentariile duplicate au ramas 50 de participanti. Extragerea s-a facut cu ajutorul random.org iar castigatorul este : 39. Corina Gabriela.
Felicitari!


52 Comments

Prajituri Cheesecake

Prajitura de vanilie cu branza si capsune

Prajitura de vanilie cu branza si capsune
Weekendul care tocmai a trecut l-am petrecut departe de aglomeratia din oras. Tocmai de aceea timpul pentru gatit a fost limitat, foarte limitat. Si…ca o regula, atunci cand ma grabesc si nu am suficient timp la dispozitie aleg sa fac ceva usor, nesofisticat. Prajitura asta nu pot sa spun ca se face foarte rapid, dar se face usor si merge bine pentru atunci cand aveti un eveniment si trebuie sa preparati ceva bun.
Numele nu stiu daca este cel mai potrivit. I-am zis asa pentru a exprima mai bine ce contine…altul nu mi-a venit (inca).
Prin urmare, daca aveti capsune si branza prin frigider acum stiti ce sa faceti cu ele: prajitura de vanilie cu branza si capsune. 
Prajitura de vanilie cu branza si capsune_1 
Blat 1
1 ou + 1 albus
100 gr lapte
70 gr zahar
60 gr unt
125 gr faina
1 lingurita praf de copt
1/3 lingurita sare
1 lingurita extract de vanilie
 
Crema
200 gr capsune
1 lingura zahar
 
Blatul 2 cu branza – Cheesecake
500 gr crema de branza
100 gr smantana dulce
1 lingura amidon
2 oua
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura suc de lamaie
100 gr capsune
100 gr zahar
 
Decor
100 ml smantana dulce
1 lingurita zahar vanilat
capsune
 
Timp de preparare: 45 min. Timp de coacere: 1 ora 30 min Nr. portii: 10 
Prajitura de vanilie cu branza si capsune_2 
Pentru blatul 1 mixam untul moale la temperatura camerei cu zaharul pana cand devine ca o crema. Adaugam oul si albusul si mixam bine pana la omogenizare. 
Separat amestecam faina cu praful de copt si sarea. Punem alternativ faina si lapte peste compozitia de unt. De data aceasta nu mixam prea mult, doar cat sa obtinem o compozitie omogena. La final adaugam esenta de vanilie si omogenizam.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Pregatim o tava de diametru 18-20 cm, o tapetam cu hartie de copt si apoi turnam blatul .Coacem prajitura timp de 25-30 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
 
Cand este gata scoatem tava din cuptor si mai lasam prajitura timp de 5 minute in tava apoi o transferam pe un gratar. Reducem focul la 160 de grade.
Prajitura de vanilie cu branza si capsune_44 
Pentru blatul 2 mixam crema de branza cu smantana timp de 1 minut. Adaugam zaharul si mai mixam timp de 3 minute. Punem ouale, cate unul pe rand si mixam timp de 1 minut dupa fiecare adaugare. La final adaugam amidonul, extractul de vanilie si zeama de lamaie si omogenizam usor.
 
Turnam compozitia in aceeasi tava. Punem din loc in loc cate o capsuna si apasam usor. Coacem prajitura timp de 1 ora.
 
Cat timp se coace prajitura putem sa preparam crema. Spalam bine capsunele si le punem pe foc impreuna cu zaharul. Le lasam sa fiarba timp de 5-10 minute pana cand se inmoaie bine si scade zeama. Le pasam usor cu o furculita apoi si lasam crema la racit.
Asamblarea este extrem de simpla. Pe un platou punem mai intai blatul de vanilie apoi crema de capsune, blatul de branza, iar la final ornam cu frisca batuta spuma cu o lingurita zahar vanilat si capsune.

Acum ca e gata prajiturica am s-o trimit repede, repede Corneliei pentru provocarea Dulce Romanie de luna aceasta.
 
Nu este o prajitura mare, in caz ca o pregatiti pentru mai multe persoane va trebui sa dublati cantitatile si sa folosit o tava mai mare de 26-28 cm. 
 
Aceasta prajitura se taie cel mai bine a doua zi. Este tare buna si aromata. Enjoy!
Prajitura de vanilie cu branza si capsune_3


22 Comments

Prajituri Dulciuri diverse

Pavlova cu capsune si mascarpone – un an de blog!

Pavlova cu capsune si mascarpone – un an de blog!
1 an! Atat am implinit. Nu e deloc mult, daca stai sa te gandesti cat de repede trece un an. Dar…cand te gandesti cate se pot intampla intr-un an, si mai ales in primul an din viata…totul pare infinit mai mult.
 
In primul an de viata totul e nou, e magic…e invaluit in mister. Apoi incepi sa inveti cate putin din fiecare, incepi sa spui primele cuvinte, sa faci primii pasi, sa te obisnuiesti cu oamenii din jurul tau. Sa dezvolti primele sentimente, primele legaturi interumane si sa cresti. Da…cresti mereu si inveti mereu. Si totul se intampla fulger in primul an, pe masura ce trec anii toate aceste aspecte se mai domolesc dar nu se termina niciodata. 
 Pavlova cu capsune si mascarpone
Cam asa si cu ‘Enjoy Dessert!’ :) A fost un an plin de experiente noi, de cunostinte noi, de interactiuni cu oameni noi, de incercat retete noi. Am facut primii pasi timid in aceasta lume noua. Emotiile inca nu au plecat, dar pasii incep sa fie mai siguri :) Cu fiecare zi ce trece o noua ‘reteta’ este incercata, o noua combinatie, si uite asa se inregistreaza progresul in aceasta ‘adancime’ a invatarii.
 
Dragii mei, in fiecare zi invat cate ceva. Am pornit pe acest drum cu putine experiente de gatit, dar cu o dorinta mare de a incerca lucruri noi, de a invata mereu ceva altfel…de a progresa si de a face lucrurile mai bine.
Experienta se acumuleaza in timp. Intr-un an inveti multe dar…mult mai multe raman de invatat. Asa si eu…mai am multe, multe de invatat, nici nu vreau sa ma gandesc cate (pentru ca nu pot :P) dar stiu ca totul se face in timp, treptat, cu rabdare si pasiune.
 
In alta ordine de idei ma bucur ca azi aniversam ceva frumos, un an de ‘EnjoyDessert!” impreuna. Ma bucur ca am reusit sa va impartasesc din experientele mele culinare si sper ca anii ce urmeaza sa fie cel putin la fel de frumosi.
 
Voua va multumesc din suflet ca imi sunteti alaturi, ca ma cititi…ca ma suportati 😛 ca ma criticati…sau apreciati :) Si pentru asta am sa va rasplatesc in curand cu un concurs cu premii frumoase, organizat impreuna cu delicioasele Bunatati din natura.
 
Si ca sa trecem in revista cateva momente frumoase…
 
– prima mea reteta! Imi vine sa rad cand ma uit la poze 😀
 
https://www.enjoy-dessert.ro/briosecupcakes/am-blog/
 
– primul tort pe blog :)

 
https://www.enjoy-dessert.ro/torturi/chocolate-strawberry-buttercream-cake/
 
– prima mea aniversare impreuna cu voi

https://www.enjoy-dessert.ro/torturi/chocolate-cake-si-o-aniversare/
 
– cea mai cautata reteta

https://www.enjoy-dessert.ro/torturi/tort-de-ciocolata-cu-mousse-de-iaurt-si-zmeura/
 
– cea mai putin apreciata- hm….aici nu stiu 😀
…

– cel mai ‘stilat’ preparat

https://www.enjoy-dessert.ro/mancare-cu-puicurcan/rulada-de-curcan-orez-cu-chives-si-mousse-de-avocado/

– reteta mea favorita

https://www.enjoy-dessert.ro/tarteplacinte-dulci/mini-tarte-cu-crema-de-ciocolata-si-bezea-de-nuci/
 
– hmmm…si a voastra care e? 
 
Au fost premii, am avut concurs. Am dat curs provocarii secrete, am devenit bucatar curajos si am avut onorea de a fi gazda unui alt proiect frumos Dulce Romanie.  Multe au fost, multe vor mai fi 😉 Acum trebuie sa va rasfat cu ceva dulce, simplu si bun.
 
Ingrediente
5 albusuri
260 gr zahar
2 lingurite amidon
2 lingurite otet
1 lingurita extract de vanilie
 
Crema
250 gr mascarpone
200 ml smantana pentru frisca
3 linguri zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie.
 
Decor
200 + 500 gr capsune
2 linguri zahar
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 1 ora
 
Tapetam o tava mare cu hartie de copt si desenam doua cercuri de diametru 24 cm. 
 
Albusurile, la temperatura camerei le mixam la viteza mica/medie impreuna cu un praf de sare pana devin spumoase. Marim viteza si mixam pana se transforma intr-o spuma frumoasa. In acest moment incepem sa adaugam zaharul, treptat…cate o lingura pe rand. Mixam bine dupa fiecare lingura adaugata. Nu adaugam o noua lingura pana cand cea dinainte nu e topita complet. In momentul in care terminam de adaugat tot zaharul o sa avem o bezea frumoasa si lucioasa, sa o mananci nu alta. Dar nuuuuu, nu se poate face asa ceva…cel putin nu inca :) Adaugam otetul si amidon si mai mixam inca un minut. La final adaugam extractul de vanilie si mixam putin pentru omogenizare.
 
Preincalzim cuptorul la 120 de grade celsius. Punem bezeaua cu lingura in cele doua cercuri desenate si incercam sa nivelam usor, fara a depasi marginile. Dam bezeaua la cuptor pentru o ora, o ora si un sfert (in functie de cuptor, timpul de coacere poate sa difere). 
 
Cand bezeaua e gata, gata intarita adica, o scoatem din cuptor si o lasam la racit.
 
Punem 200gr capsune pe foc impreuna cu zaharul. In momentul in care incepe sa fiarba micsoram focul si lasam pe foc, la fiert, pentru aproximativ 5 minute. Oprim si dam la rece.
 
Smantana pentru frisca – care trebuie sa fie rece de la frigider – o mixam bine impreuna cu o lingura de zahar pudra. Cand s-a intarit suficient de bine o dam la rece.
 
Mascarpone il mixam timp de 1 minut pana cand devine cremos. Adaugam 2 linguri de zahar pudra, extractul de vanilie si mai mixam timp de 1-2 minute. 
Incorporam usor frisca in mascarpone si dam la rece pentru cel putin jumatate de ora.
 Pavlova cu capsune si mascarpone_3
 
Pentru asamblare e simplu…sau nu :P. La mine a fost mai greu pentru ca era sa strict complet pavlova, de aceea stratul de jos e putin cam sifonat :(
 
Punem pe platou un strat de pavlova, jumatate din crema, 2-3 linguri de dulceata de capsune si 200 gr capsune proaspete, taiate in jumatati. Punem al doilea rand de pavlova, restul de crema si de capsune iar la final punem 2-3 linguri de dulceata.
 
A fost o minunatie dulce, delicata si plina de prospetime in acelasi timp.
Cu drag va invit la o portie pentru a sarbatori impreuna. Enjoy!!!
Pavlova cu capsune si mascarpone_1


57 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316