• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Aluat sarat

Camembert in crusta

Camembert in crusta
Inca o luna de provocare secreta si inca o reteta delicioasa incercata. Luna aceasta gazda provocarii, Lili, mi-a repartizat un blog ‘cutremurator’ de delicios. Este vorba de blogul frumos al Dianei de unde am si luat aceasta minunata reteta de Camembert en croute. 
 Camembert in crusta
Daca stai sa parcurgi blogul Dianei – Disturbingly delicious – iti dai seama ca nu degeaba are un astfel de nume. Deliciile pe care le intalnesti la tot pasul nu te lasa sa pleci asa cu una cu doua mai departe.
Reteta aleasa de mine… am ochit-o cu ceva vreme in urma. Prea bine arata ea…prea tentanta, si tinand cont ca se face asa usor nu se poate sa nu o incerci. Insa eu am asteptat o ocazie speciala, si uite ca a venit azi cu ocazia Sfintilor Petru si Pavel. Asa ca pe langa tort si alte preparate ne-am delectat si cu aceasta bunatate. Multumim mult Diana!
 
Ingrediente
1 rotita camembert
100 gr foietaj *
nuca
caise confiate
pastrama afumata de porc
salvie
 
* Eu am folosit 4 rotite de camembert si am folosit o foaie intreaga de foietaj de 400 de grame.
 
Timp de pregatire: 10 minute Timp de coacere: 30 min
Camembert in crusta
 
Intindem aluatul de foietaj usor. Punem in mijloc rotita de camembert si deasupra presaram nuci, caise uscate si bucatele de pastrama afumata. Aici puteti sa va jucati cu ingredientele cum doriti, eu am folosit ce aveam in casa si din cauza asta nu am respectat intru totul reteta Dianei. 
 Camembert in crusta_4
Crestam usor marginile aluatului si le aducem peste rotita de branza in forma radiala, sau puteti sa va jucati voi cum doriti cu aluatul. Deasupra ungem cu ou batut si presaram nuci si putina salvie uscata.
 
Cuptorul il incalzim la 200 de grade si coacem camembertul pentru aproximativ 25-30 de minute. Il servim  dupa aproximativ 5 minute de la coacere si astfel ne vom putea bucura de o cremozitate maxima a branzei.
 
A fost minunat, pacat ca s-a terminat asa repede. Musafirii au fost incantati si nu e de mirare de ce, a fost ‘piesa de rezistenta’ a serii! Cu siguranta ca nu va fi ultima oara cand fac asemenea bunatate. 
Pofta buna!
 Camembert in crusta


9 Comments

Aluat dulce

Branzoaice

Branzoaice
Cine nu iubeste aceste mici (sau nu, dar cu siguranta dragute) ghemotoace dulci umplute cu branza dulce/sarata si cu fel de fel de arome? Daca e cineva impotriva lor…e mare pacat, mai ales cand le vezi atat de frumusele, rumenite, aburinde cand le scoti din cuptor si mai ales cand emana acel miros de te ia cu lesin!!! V-ati dat seama ca-mi plac, nu? Cred ca ar fi cazul sa ma opresc si sa revin la subiect, adica la branzoiacele mele pufoase si rumene pe care le-am pregatit cu drag pentru Simona care luna aceasta ne invita sa gatim cu aluaturi in cadrul provocarii Dulce Romanie. 
Branzoaice_1
 
Aluat
600 gr faina
1/2 lingurita sare
15 gr drojdie proaspata
1 lingura zahar
250 ml lapte
1 lingura miere
2 oua
80 gr smantana grasa
1 lingura ulei
 
Umplutura
600 gr branza de vaci
1 ou + 1 albus
50 gr pesmet
60 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita coaja rasa de lamaie
1/2 lingurita sare
1 ceapa verde
marar tocat
 
1 galbenus + o lingura lapte pentru uns
 
Timp de preparare (cu dospit) 3 ore Timp de coacere: 50 min. (2 tavi)
Branzoaice_3
 
Ingredientele ar fi bine sa fie pregatite cu 2 ore inainte de a incepe treaba ca sa aiba timp sa ajunga la temperatura camerei.
Faina se cerne impreuna cu sarea iar in mijloc se face o adancitura.
Laptele se incalzeste usor apoi se amesteca cu zaharul, mierea si cu drojdia proaspata si lasam 10 minute deoparte. Asa cum am spus de multe ori folosesc mult mai putina drojdie decat e indicata pe pachet din varii motive, cele mai importante fiind:
– creste la fel de bine ca si cu o cantitate dubla, daca e framantat bine.
– nu se simte deloc gustul de drojdie.
 
In adancitura facuta punem drojdia cu laptele, ouale batute usor si smantana si incepem sa framantam. Dupa caz vom mai adauga lapte sau faina pentru ca la final va trebui sa obtinem un aluat omogen, moale dar nelipicios. Aluatul ca sa fie pufos trebuie framantat cel putin 20 de minute (nu e chiar asa mult :P).  La final adaugam si uleiul si mai framantam putin pana cand e complet incorporat. Cand e gata se acopera cu un prosop curat si de pune intr-un loc caldut pentru o ora, la dospit. 
 
Intre timp pregatim umplutura, de fapt umpluturile ca eu am facut de doua feluri 😛
Branza o amestecam cu oul si albusul si cu pesmetul. Impartim compozitia in doua. In prima parte punem zaharul, coaja de lamaie si vanilie si amestecam bine. In cealalta parte punem sarea, mararul tocat marunt si ceapa.
 
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il rasturnam pe masa infainata si il impartim in doua.
Luam prima bucata si o intindem intr-o foaie dreptunghiulara de 0.5cm grosime. Taiem patratele cat dorim noi de mari si in mijlocul fiecaruia punem cate o lingurita de umplutura dulce. Aducem frumos capetele in mijloc si apasam/sigilam bine ca sa nu iasa umplutura.
Procedam la fel si cu aluatul ramas pe care il vom umple cu branza sarata.
 
Ungem branzoiacele cu galbenus de ou diluat in putin lapte. Lasam branzoaicele sa creasca pentru inca 30-40 de minute in loc caldut.
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade si tapetam tava mare de la aragaz cu hartie de copt apoi aranjam frumos branzoaicele in tava.
 
Cand cuptorul este incins introducem tava si coacem branzoaicele pentru 25 de minute. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade si le lasam in cuptor pana cand se rumenesc frumos. Le scoatem pe un gratar la racit si introducem tura a doua la cuptor.
Dupa ce s-au mai racorit putin putem sa le pudram cu zahar (pe cele dulci) si sa le servim cu pofta alaturi de un pahar cu lapte sau o cana de iaurt.
 
Sunt minutate, dulci sau sarate…si pot fi consumate la orice ora, dar cu moderatie :)
Enjoy!
Branzoaice_2
O sectiune ‘uratica’ cu branzoaicele umplute cu branza sarata
 
Branzoaice_4
Cele dulci presarate cu zahar din abundenta


15 Comments

Checuri Aluat sarat

Chec cu mazare

Chec cu mazare
Mazarea verde, sau perlutele verzi ale verii cum mai este numita, mereu o consum cu drag, fie ea proaspata, congelata sau chiar si in borcan (desi ultima varianta o aleg mai rar). Am facut supe crema, tocanita, tarte cu mazare si iata ca acum a venit randul unui chec cu mazare frumos, colorat si delicios. 
 Chec cu mazare 
Ingrediente
300 gr mazare proaspata/congelata
200 gr faina
3 oua
120 ml lapte
80 ml ulei de masline
1 lingurita drojdie uscata
1/2 lingurita sare
100 gr cas/cascaval/branza telemea
1 lingurita pudra de matcha
1/2 legatura marar
piper
1/2 lingurita menta uscata
 
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 50 min 
 Chec cu mazare 
Reteta am ochit-o aici insa am folsit mazare proaspata, pudra de matcha si cantitati mai mici de ulei si drojdie.
 
Mazarea o punem la fiert in apa cu sare. O fierbem timp de aproximativ 25-30 de minute sau pana cand bobul devine moale. O scurgem bine de apa.
 
Faina o cernem si o amestecam cu sarea, pudra de matcha, menta si drojdia uscata.
Ouale le batem usor cu telul, adaugam laptele si uleiul si amestecam.
Cascavalul/casul (sau telemeaua ) il dam pe razatoarea cu gauri mari.
Maraul il spalam bine si il tocam marunt.
 
Peste compozitia lichida punem ingredientele uscate. Incorporam pe urma casul ras, mararul si mazarea. Amestecam usor cu miscari de jos in sus pana la omogenizare.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade (foc mediu) si tapetam o tava de chec (de un litru) cu hartie de copt sau o ungem cu ulei si apoi o tapetam bine cu faina. Turnam compozitia in forma de chec si dam la cuptor pentru 45-50 de minute. Cand e gata (dupa ce trece testul cu scobitoarea) oprim focul si-l mai lasam 10 minute cu usa cuptorului intredeschisa.
 
Il portionam dupa ce s-a racit complet. Alaturi de un pahar de iaurt poate fi o masa/gustare delicioasa.
Pofta mare! 
 Chec cu mazare


15 Comments

Cheesecake

Cheesecake cu visine – fara coacere

Cheesecake cu visine – fara coacere
Au trecut si Rusaliile iar noi am ales sa ne delectam cu un cheesecake racoros. Un cheesecake cu visine de vara care nu necesita coacere. A fost tare bun, cremos, dulce si putin acrisor…pacat doar ca s-a terminat prea repede. Nu necesita mult timp de executie, tocmai de aceea am ales si sa-l fac pentru ca voiam neaparat ceva dulce dar care sa fie si rapid. De ce am ales visine? Pentru ca imi era plin frigiderul de visine si cirese, de aceea in aceste zile v-am ‘bombardat’ cu dulciuri rosiatice.
Cheesecake cu visine_1
Blat
16 biscuiti oreo
40 gr unt
 
Umplutura
500 gr crema de branza
150 ml iaurt
5 foi gelatina
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri lichior de whisky
300 gr smantana pentru frisca
7 linguri zahar pudra
 
Crema de visine
500 gr visine
2 linguri zahar
2 foi gelatina
 
Decor
visine
bezele
 
Timp de preparare: 1 ora Nr portii: 10
Cheesecake cu visine_3
Tapetam o tava de diametru 20cm cu hartie de copt la baza. Biscuitii ii macinam fin la robot apoi ii amestecam cu untul topit. Poate ca nu o sa vi se para suficient de umed/nisipos amestecul dar daca reusiti sa tapetati tava cu el nu e cazul sa mai adaugati unt, daca nu…mai puneti 10-15 gr. Biscuitii oricum vor absorbi putin din lichidul umpluturii, deci nu trebuie sa fie prea moale amestecul de biscuiti. Dam tava la rece.
 
Punem foile de gelatina (cele 5) la hidratat in apa rece-rece. Iaurtul il incalzim usor pe foc si adaugam gelatina apoi mixam puternic pana cand gelatina e complet topita. Lasam deoparte.
 
Crema de branza o mixam impreuna cu 5 linguri de zahar pudra pana devine spumoasa. Adaugam extractul de vanilie si lichiorul de whisky si omogenizam. Incorporam iaurtul in crema de branza si dam crema la rece.
 
Smantana pentru frisca o mixam timpde un minut, adaugam 2 linguri de zahar pudra si mai mixam pana cand se transforma intr-o frisca tare. Dam la rece.
 
Visinele scapate de samburi, codite…etc, le punem pe foc impreuna cu zaharul. Lasamla fiert aproximativ 5 minute apoi oprim focul. Punem cele 2 foi de gelatina la hidratat in apa rece, iar dupa 5 minute le adaugam peste visine si mixam bine. Punem visinele deoparte, preferabil la rece.
 
Incorporam frisca in crema de branza cu miscari usoare, de jos in sus. Punem jumatate din compozitie peste crusta de biscuiti. Din loc in loc punem cate o lingura din crema de visine (cam 1/3 din compozitie ) apoi turnam cealalta jumatate din crema de branza. Deasupra punem restul de crema de visine si nivelam.
Dam prajitura la rece pana a doua zi.
 Cheesecake cu visine_2
 
Pentru ornat eu am folosit visine proaspete si bezele (facute din 3 albusuri si 130 gr zahar, apoi coapte timp de o ora la 120 de grade) si a fost de mare efect. Daca nu doriti sa aprindeti cuptorul puteti sa ornati cu frisca in loc de bezele. La final va servesc cu o felie virtuala din bunatatea asta!
 
Enjoy!
 Cheesecake cu visine_4


37 Comments

Prajituri

Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone

Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone
Din nou aduc o prajitura pentru voi mai ales ca vin doua zile de sarbatoare in care avem timp sa ne rasfatam cu nenumarate bunatati.
Prajiturica asta am facut-o mai demult dar nu am apucat sa o postez. Va spun ca e tare buna, cu o crema fina si un blat delicat ce se topeste in gura. Este putin de munca la ea pentru ca eu i-am facut doua creme, dar se poate renunta la cea de vanilie in caz ca va grabiti.
 Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone_2
Blat
3 oua
3 albusuri
6 linguri zahar
5 linguri faina de migdale
2 linguri cacao
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
 
Crema de vanilie
3 galbenusuri
50 ml apa
70 gr zahar
75 gr unt
1 lingurita extract de vanilie
 
Crema mascarpone
250 gr mascarpone
200 ml frisca lichida
2 linguri crema de whisky
3 linguri zahar pudra
 
Sirop
200 ml apa
2 linguri zahar
 
Decor
100 ciocolata neagra
80 ml smantana grasa
bombonele colorate
 
Timp de preparare: 1 ora+ Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 12
 Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone_1
Incepem cu blatul. Cele 6 albusuri le batem spuma cu un praf de sare. Cand au devenit spumoase incepem sa adaugam zaharul treptat, cate o lingura pe rand. Mixam bine pana cand zaharul e complet topit, abia apoi mai adaugam o lingura de zahar. 
Separat amestecam faina de migdale cu cacaoa si praful de copt. Incorporam galbenusurile in albusuri cu miscari de jos in sus si la fel procedam si cu ingredientele uscate.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam tava mare de la aragaz cu hartie de copt si turnam compozitia de blat. Nivelam usor cu o lingura, fara sa apasam prea tare pentru nu a scoate aerul din coca. Coacem timp de 15-20 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasam blatul la rece pe un gratar apoi il taiem in 3 parti egale (pe verticala).
 
Crema de vanilie: galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul. Apa o punem pe foc iar in momentul in care e fierbinte o turnam peste galbenusuri si mixam energic. Punem compozitia din nou pe foc mic-mic si amestecam continuu pana cand incepe sa se ingroase. Focul trebuie sa fie foarte mic pentru ca altfel riscam sa se taie crema. Luam crema de pe foc, punem esenta de vanilie si untul si omogenizam. Dam la rece.
 
Crema mascarpone: mixam mascarpone pana cand devine ca o crema, adaugam 2 linguri de zahar pudra si lichiorul de whisky apoi omogenizam. Dam la rece si ne ocupam de frisca. Smantana pentru frisca o mixam timp de un minut pana capata consistenta. Adaugam o lingura de zahar pudra si mai mixam pana cand se face bat. 
 
Incorporam usor frisca in mascarpone cu miscari de jos in sus si apoi dam la rece pentru cel putin o ora.
 
Pentru sirop punem la caramelizat cele doua linguri de zahar iar apoi turnam apa peste ele, cu grija sa nu ne ardem. Lasam pe foc pana cand caramelul e complet topit apoi dam la rece. Cu acest sirop vom insiropa fiecare din cele 3 blaturi.
 Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone_3
Pentru asamblare procedam asa: punem un blat de prajitura (insiropat) pe un platou. Peste el punem 2 linguri de crema de vanilie, iar apoi o treime din crema mascarpone. Punem un nou blat si procedam la fel. Deasupora punem si ultimul blat si dam din nou la rece pana pregatim glazura.
 
Pentru glazura e simplu de tot, topim pe foc mic ciocolata impreuna cu smantana. Scoatem prajitura de la rece si turnam glazura peste ea iar apoi nivelam cu grija. Dam din nou la rece.
 
Cand glazura e intarita ornam cu crema de mascarpone ramasa si cu bombonele colorate. 
Pofta buna!
Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone_4


30 Comments

Inghetata

Tort de inghetata cu cirese, vanilie si ciocolata

Tort de inghetata cu cirese, vanilie si ciocolata
Inghetataaaaaaa!! O ador!! Iar cand este cald afara, ca si acum, parca nu-mi doresc altceva sa mananc decat inghetata. De care? De toate felurile daca s-ar putea…numai sa am loc sa o depozitez in congelator :))) Si nu am, dar totusi cred ca e mai bine asa…altfel probabil as exploda de la prea multa inghetata 😀
 
Ce am facut aici? Simplu, am pornit de la o inghetata de vanilie, am combinat o parte cu ciocolata, o parte cu cirese si mi-a iesit acest tort de inghetata cu cirese, vanilie si ciocolata, un tort delicios cu un trio de arome.
Tort de inghetata cu cirese, vanilie si cacao_1
Ingrediente
3 galbenusuri
200 ml lapte
150 gr zahar
2 linguri crema de whisky
1 lingurita extract de vanilie
100 gr ciocolata neagra
100 ml smantana grasa
400 ml smantana
200 ml iaurt gras + 2 linguri zahar
400 gr cirese
 Tort de inghetata cu cirese, vanilie si cacao_2
Punem laptele pe foc. Galbenusurile le frecam cu zaharul pana se deschid la culoare. Cand laptele e fierbinte turnam 2-3 linguri peste galbenusuri si amestecam energic. Apoi procedam invers punem galbenusurile peste laptele ramas pe foc. Timp de aproximativ 10 minute vom lasa compozitia pe foc mic amestecand continuu. Compozitia se va ingrosa usor, dar nu va fi chiar ca o crema. Stingem focul si punem compozitia la rece, eventual intr-un vas mai incapator cu apa rece de la frigider pentru a se raci mai repede. Daca procedati asa aveti grija ca nu cumva apa sa intre in crema :)
 
Ciocolata o punem pe foc impreuna cu smantana (cei 100 ml) si o lasam pana cand se topeste complet. Oprim focul si peste ciocolata turnam aproximativ 1/3 din crema de galbenusuri. Dam la rece si crema de ciocolata.
 
Cei 400 ml smantana ii mixam impreuna cu iaurtul si cele doua linguri de zahar pana cand obtinem o compozitie spumoasa – nu trebuie sa fie o frisca batuta bat, pentru inghetata nu e chiar necesar. Dam frisca la rece.
Ciresele le spalam bine si la jumatate din ele le scoatem samburii, restul le pastram pentru decor.
Din ciresele fara samburi luam jumatate si le punem in blender, iar cealalta jumatate o taiem in bucati mai mici.
Scoatem smantana de la rece si o amestecam cu crema de galbenusuri racita. Impartim compozitia in doua.
In prima din ele punem extractul de vanilie si crema de whisky iar in a doua punem ciresele si piureul de cirese apoi omogenizam.
 
Pregatim o forma de chec de 1 litru. O tapetam cu folie alimentara. La baza punem crema de ciocolata. Peste crema de ciocolata punem o foaie de napolitana. Urmeaza crema de vanilie, alta foaie de napolitana si peste turnam compozitia de cirese. La final punem inca o foaie de napolitana si apoi acoperim cu folie alimentara si dam la congelator pentru minim 5 ore.
 
In momentul servirii va trebui sa o scoatem cu aproximativ jumatate de ora din congelator apoi o putem rasturna pe un platou. Decoram cu cirese proaspete ( eu am mai pus mini marshmallows 😛 ) apoi o putem portiona dupa preferinta.
Enjoy!
 Tort de inghetata cu cirese, vanilie si cacao_3


28 Comments

Prajituri

Prajitura cu urda si cirese

Prajitura cu urda si cirese
O noua prajitura de sezon simpla si delicioasa care se poate face la fel de bine cu visine sau cu cirese. Eu am ales ciresele pentru ca aveam din plin (si inca mai am si o sa mai urmeze ceva bunatati cu ele :P) si pentru ca imi place mult gustul lor in prajituri. E foarte buna si pentru copilasi, e buna si pentru cei mari iar daca se tine la rece e chiar un desert racoros numai bun pentru vreme caniculara. Asadar, poftiti la prajitura cu urda si cirese! 
 Prajitura cu urda si cirese_4
Ingrediente
300 gr cirese/visine
2 linguri gris
500 gr urda
3 oua
120 gr unt
3/4 cana zahar
2 cani faina
1 lingurita extract de vanilie
1 plic praf de copt
1/2 lingurita sare
1 cana lapte
1/2 cana smantana
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere 50 min. Nr portii: 20 
 Prajitura cu urda si cirese_2
Ciresele (sau visinele) le spalam si le scoatem samburii – partea asta e cea mai anevoioasa :P. Le lasam la scurs intr-o sita.
 
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos/spumos. Adaugam ouale cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Adaugam si urda maruntita si mixam bine pana cand compozitia e omogena.
 
Separat amestecam faina cu praful de copt si sarea. Punem jumatate din ingredientele uscate peste compozitia de oua si urda si mixam usor. Adaugam smantana si jumatate din lapte si omogenizam din nou. La final adaugam restul de faina si lapte si mixam tot usor si putin, doar pana se incoporeaza complet. La final adaugam extractul de vanilie si ciresele tavalite prin gris si omogenizam cu o lingura/spatula. 
 Prajitura cu urda si cirese_1
Preincalzim cuptorul la 180 grade (foc mediu) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 24/24 cm ( sau 20/30). Turnam compozitia in tava si punem prajitura la cuptor. O coacem pentru 45-50 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Cand e gata o scoatem din cuptor si o lasam la racit in tava iar apoi putem sa o punem la rece.
 
E foarte buna a doua zi servita in bucati mari…si multe :)
Enjoy!!
 Prajitura cu urda si cirese_3


24 Comments

Tarte/Placinte sarate

Tarta cu dovlecei

Tarta cu dovlecei
Stiu ca este cald afara dar dimineata sau seara dupa ce s-a ascuns bine soarele tot mai putem pregati ceva bun de mancare. Si pentru ca avem din plin dovlecei in perioada asta e musai sa profitam de prezenta lor. Cine ii iubeste asa ca mine sigur va pregati aceasta tarta delicioasa. Se face destul de usor, nu chiar cat ai zice ‘peste’ dar sigur nu necesita un efort sporit. Iar dupa ce aprindeti cuptorul puteti sa mai fugiti de langa el 😀
 
Tarta cu dovlecei_3
Crusta (pate brisee)
250 gr faina
120 gr unt
1/2 lingurita sare
1 praf zahar
1 ou
40 ml apa rece
 
Umplutura
200 gr branza de vaci
100 gr telemea
2 dovlecei
2 cepe verzi
1/2 legatrura marar
50 gr spanac
2 oua
1 ou pentru uns
sare
piper
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 8
Tarta cu dovlecei_2
Faina se cerne iar in mijlocul ei se face o adancitura. Se pune sarea, zaharul si untul taiat cubulete apoi se framanta cu varfurile degetelor. Cand obtinem un aluat nisipos adaugam oul apoi apa treptat si framantam pana cand obtinem un aluat omogen si nelipicios. In momentul in care obtinem consistenta dorita nu mai adaugam apa. Invelim aluatul in folie alimentara, il aplatizam usor si il dam la rece pentru cel putin jumatate de ora.
 
Dovleceii ii curatam apoi ii taiem felii pe lungime si-i oparim timp de 2 minute in apa clocotita. Ii scoatem intr-o sita si ii lasam la scurs.
Branza de vaci o amestecam cu telemeaua rasa cu ouale. Mararul il spalam bine si il tocam marunt apoi il punem peste crema de branza. La fel procedam si cu spanacul (fara sa-l oparim).
Punem sare si piper dupa gust si omogenizam.
 
Ungem cu unt o tava mare de chec. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Scoatem aluatul de la rece si-l intindem intr-o foaie de 2-3mm grosime. Punem aluatul in tava, il aranjam frumos si taiem partea care atarna peste lateralele tavii. Aluatul ramas se poate congela si folosi alta data. Peste aluat punem hartie de copt si boabe de fasole. Coacem tarta timp de 15 minute apoi scoatem tava din cuptor si renuntam la hartia de copt si la boabele de fasole.
 
Peste aluat punem jumatate din umplutura de branza, jumatate din feliile de dovlecel apoi restul de umplutura. Deasupra punem restul feliilor de dovlecel. Ungem tarta cu ou batut si apoi o introducem la cuptor pentru 30-35 de minute pana cand se rumeneste frumos.
 
Lasam tarta la racorit in tava pentru cel jumatate de ora, apoi o scoatem si o portionam frumos. 
Pofta buna!

Tarta cu dovlecei_1


32 Comments

Torturi

Tort de ciocolata, curd de capsune si mascarpone

Tort de ciocolata, curd de capsune si mascarpone
Acest tort l-am facut de 1 iunie, impreuna cu patratelele cu branza si capsune si pentru ca mi-a mai ramas curd de capsune l-am folosit si in acest tort delicios.
Nu am reusit sa-l postez mai repede fiind plecata si avand acces foooarte limitat la internet :) Daca nu mai gasiti capsune acum se pot folosi alte fructe, sau chiar si dulceata de capsune, cirese, zmeura si cu siguranta gustul va fi la fel de bun, poate si mai bun.
Este un tort cu blat destul de dens, dar nu chiar ca si un brownie, si nu necesita insiropare…doar daca tineti neaparat. Crema este usoara si nici nu am exagerat cu cantiatea din cauza ca am pus mult frosting si nu am vrut sa incarc tortul mai mult decat era nevoie. Am ales sa fac un frosting mai usor, bazat pe ciocolata deocare cele care contin mult unt – desi am facut vreo 2 torturi pana acum cu swiss merengue buttercream – nu prea ma atrag din cauza cremei grase. 
 
 Bun, si acum sa trecem la reteta care nu este foarte complicata. Decoratul cere mai mult timp, in rest totul se face usor :) Masurile pentru blat nu sunt in grame pentru ca am ramas fara cantar in ziua in care am facut blaturile, dar am folosit o cana normala de 250 ml.
 Tort de ciocolata, capsune si mascarpone_1
 Blat
280 gr unt
1 + 1/2 cani zahar
1 cana cacao
1 cana apa fierbinte
5 oua
6 linguri lapte
5 linguri ulei
2 lingurite extract de vanilie
4 cani faina
1 + 1/2 plicuri praf de copt
1 lingurita sare
 
Crema
100 gr curd de capsune
250 gr mascarpone
1 lingura zahar pudra
 
Frosting de ciocolata alba
300 gr ciocolata alba
100 gr smantana dulce
250 gr crema de branza
3-4 lg curd de capsune
300 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 16-20
 Tort de ciocolata, capsune si mascarpone_4
Incepem cu blaturile, pentru ca vor fi 3 la numar.
Apa fierbinte o amestecam cu cacaoa pana cand obtinem o crema omogena. O lasam deoparte la racit.
 
Faina o amestecam cu praful de copt si sarea.
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine o crema. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare pana la incorporarea completa. 
Adaugam crema de ciocolata racita si mixam din nou. Adaugam jumatate din cantitatea de faina si mixam usor, cu grija. Punem laptele, uleiul si extractul de vanilie, apoi restul de faina si mixam usor pana la omogenizarea completa.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Pregatim 3 tavi cu diametrul de 21 cm. Le tapetam fundul cu hartie de copt si lateralele le ungem cu unt, apoi presaram cacao. Scuturam tavile de excesul de cacao. Daca nu aveti 3 tavi de aceeasi dimensiune puteti sa coaceti blaturile pe rand.
 
Turnam compozitia in mod egal in cele 3 tavi. Eu cum nu am avut cantar nu am reusit sa le masor si un blat mi-a iesit mai putin inalt decat celelalte si prin urmare am avut doar 5 straturi in loc sa fie 6 :)
 
Coacem blaturile timp de 30-35 de minute, sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Cand sunt gata le mai lasam 10 minute in tava apoi le scoatem pe un gratar la racit. Cand blaturile sunt racite complet le taiem in doua pe orizontala cu un feliator de tort sau cu un cutit bine ascutit si cu lama lunga. Lasam blaturile deoparte, acoperite cu un prosop de bucatarie.
 Tort de ciocolata, capsune si mascarpone_3
Reteta de curd de capsune o gasiti aici. Mascarpone il mixam impreuna cu lingura de zahar pudra apoi adaugam curdul de capsune si omogenizam. Atat, cu asta am terminat crema pe care o dam la rece pana pregatim frostingul.
 
Ciocolata alba o punem pe foc mic-mic impreuna cu smantana dulce (cele 100 de grame). Cand s-a topit complet o lasam putin la racorit apoi o punem la congelator pentru o jumatate de ora.
 
Smantana pentru frisca (cele 300 grame) o mixam cu cele doua linguri de zahar pudra pana cand se transforma intr-o frisca tare si spumoasa. O dam la rece.
 
Scoatem ciocolata de la congelator si o mixam bine, bine pana cand se deschide la culoare si devine spumoasa. Mixam usor si crema de branza apoi o incorporam treptat – cate o lingura pe rand – in crema de ciocolata si mixam la viteza mica dupa fiecare adaugare. Adaugam si curdul de capsune – 3 sau 4 linguri depinde de cat de tare e crema, daca e mai moale atunci va trebui sa punem doar 3 linguri – si amestecam usor, fara mixer, cu miscari de jos in sus. Dam crema la congelator pentru inca o jumatate de ora.
 
Dupa o jumatate de ora scoatem crema de la congelator si incorporam frisca treptat, cu miscari usoare de jos in sus pentru a nu scoate aerul din frisca.  Dam din nou crema/frostingul la rece si trecem la asambalare.
 
Pe fiecare blat de tort punem cate 2-3 linguri de crema cu mascarpone, nivelam apoi punem un alt blat si continuam asa pana cand terminam toate blaturile. Pe ultimul blat nu mai punem crema.
 
Acum trecem la ornare. Acoperim tortul cu un strat de frosting, astfel incat sa umplem si locurile mai goale. Stratul nu trebuie sa fie foarte gros, doar atat cat sa uniformizeze tortul. Restul de crema il punem intr-un pos si ornam tortul dupa preferinta. Dam tortul la rece pentru 2-3 ore apoi putem sa-l feliem dupa preferinta. Este indicat sa folosim un cutit bagat in apa fierbinte si apoi sters pentru fiecare feliere.
 
Tortul a fost delicios si apreciat de toata lumea, sper sa va placa si voua.
Enjoy!

 Tort de ciocolata, capsune si mascarpone_2
 


30 Comments

Prajituri

Brownies cu cirese – Cherry brownies

Brownies cu cirese – Cherry brownies
Bine v-am regasit dragii mei. Tocmai ce m-am intors dintr-o vacanta frumoasa la malul marii (cum altfel, doar iubesc marea) pe meleaguri straine. A fost frumos, a fost altfel…a fost o deconectare, o reincarcare a bateriilor, deci a meritat :) Cel mai trist e ca s-a terminat repede, insa ma bucur ca am ajuns din nou in bucataria mea, in casuta mea virtuala si alaturi de voi. Ca sa fie mai dulce revenirea va ofer azi o portie delicioasa de brownies cu cirese – cherrt brownies (minunate ciresele astea) care se face simplu si rapid iar rezultatul e ciocolatos si dens.  
 Cherry brownies - Brownies cu cirese_4
Ingrediente
300 gr ciocolata neagra
180 gr unt
5 oua medii
1 praf de sare
2 lingurite extract de vanilie
2 linguri vin rosu
1 cana zahar
5 linguri cacao
1 + 1/2 cani faina
 
2 cani cirese + 2 linguri zahar
2 linguri vin rosu

*** am folosit o cana de 250 ml pentru masuratori
 
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 30 min.
 Cherry brownies - Brownies cu cirese_2
Incepem cu ciresele care vor trebui “rumenite” putin :) Le spalam bine si le curatam de samburi. Incingem o tigaie neaderenta punem ciresele impreuna cu zaharul si le lasam 2-3 minute pe foc. Punem si cele 2 linguri de vin rosu (preferabil dulce) si le lasam pe foc pana cand lichidul scade aprope de tot. Lasam ciresele deoparte. 
Intr-o cratita cu fundul gros punem ciocolata impreuna cu untul. Punem cratita pe foc mic si o lasam acolo pana cand ciocolata si untul sunt complet topite. Punem si zaharul, omogenizam apoi dam deoparte.
 
Separat amestecam faina cu cacaoa si praful de sare.
In crema de ciocolata punem ouale, cate unul pe rand si mixam bine/energic dupa fiecare adaugare. Incorporam ingredientele uscate cu grija, folosindu-ne de un tel sau spatula. Nu amestecam mai mult decat trebuie.
 
La final adaugam extractul de vanilie, vinul rosu si ciresele. Omogenizam cu grija.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam o tava de dimensiuni 25/35 cm cu hartie de copt. Turnam compozitia in tava si nivelam. 
 Cherry brownies - Brownies cu cirese_3
Coacem prajitura pentru 25-30 de minute. Eu am lasat-o doar 25 minute pentru un aspect mai dens. Cand e gata o scoatem din cuptor si o lasam la racit in tava pentru 2-3 ore apoi o putem portiona dupa preferinta.
 
Se poate servi alaturi de frisca sau inghetata de vanilie, este delicioasa!
Enjoy!
Cherry brownies - Brownies cu cirese_1


13 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316