• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Aluat dulce

Spirale cu zmeura

Spirale cu zmeura
Din nou am ajuns la capitolul zmeura dar sa nu va mirati, acest lucru se intampla pentru ca imi place taaare mult aroma pe care o confera zmeura deserturilor. Chiar si cu un simplu desert poate face minunatii, cum este acesta pe care vi-l prezint eu acum: spirale cu zmeura. Un desert destul de usor de facut, fara pretentii foarte mari  dar care poate sa incante la maxim papilele gustative. Eu am reusit sa dau gata cateva spirale fara prea multe dificultati :)
 Spirale cu zmeura_1
 
Aluat
450 gr faina
12 gr drojdie proaspata
2/3 cana lapte caldut
2 linguri zahar
1/2 lingurita sare
2 oua
4 linguri smantana
1 lingura ulei
 
Umplutura
300 gr zmeura congelata
1/4 cana zahar
1 lingura amidon
 
Glazura
2 linguri unt
2 linguri smantana
1/4 cana zahar
 
Timp de preparare: 3 ore Timp de coacere: 30 min. 
 Spirale cu zmeura_3
Cernem faina iar in mijlocul ei facem o adancitura. Laptele il incalzim usor, adaugam zaharul si drojdia proaspata si le lasam asa timp de 10 minute. Punem laptele in adancitura formata in faina. Peste lapte punem ouale batute usor cu sarea si smantana. Incepem sa framantan aluatul. Daca mai este nevoie se mai poate adauga lapte sau faina dupa caz. Trebuie sa obtinem un aluat moale si nelipicios. La final adaugam si lingura de ulei si mai framantam pana la incorporarea completa. Pentru rezultate foarte bune va trebui sa framantam aluatul timp de cel putin 20 de minute…sau o poate face masina de paine pentru voi :)
Acoperim aluatul si-l lasam la dospit intr-un loc caldut timp de o ora.
 
Zmeura trebuie sa fie congelata. Daca aveti proaspata va trebui sa o puneti la congelagtor cu 3-4 ore inainte de a va apuca de treaba. Este mult mai usor sa lucram cu zmeura congelata decat cu cea proaspata.
 
Amestecam zmeura cu zaharul si amidonul.Aluatul il intindem intr-o foaie dreptunghiulara de 60/30cm. Presaram uniform zmeura pe toata suprafata lui si incepem sa rulam aluatul pe latura mai lunga. Cu un cutit bine ascutit taiem spirale groase de aproximativ 2 cm. Punem spiralele intr-o tava rotunda mai mare (care trebuie unsa inainte cu ulei) la distanta de 3-4 cm intre ele. Acoperim spiralele cu folie alimentara si le lasam la dospit pentru inca o ora. 
 Spirale cu zmeura_4
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Cand este incins introducem spiralele la cuptor si le coacem timp de 25-30 de minute pana cand se rumenesc frumos. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade. 
Cand sunt frumos rumenite le scoatem din cuptor si le lasam putin la racorit in tava. 
 
Intre timp pregatim glazura Amestecam bine untul moale cu smantana si cu zaharul pudra si turnam glazura peste rulouri. Le putem servi imediat cat sunt caldute. Va garantez eu ca sunt o nebunie!! La fel de bune sunt si reci, iar alaturi de o cana de lapte pot reprezenta gustarea ideala.
 
Enjoy!
 
Spirale cu zmeura_2


15 Comments

Aluat sarat

Saratele picante cu branza

Saratele picante cu branza
Cand se anunta musafiri al doilea lucru la care ma gandesc – pentru ca primul e desertul – e ce sa fac bun de rontaiala. De cele mai multe ori fac covrigei sau clasicele saratele insa de data aceasta am vrut sa incerc ceva putin altfel. Am facut niste saratele picante cu branza. Le-am dat si o forma patrata pentru ca mi-am adus aminte de reteta Laurei si mi-au placut mult cum arata asa. 
 Saratele picante cu branza
Ingrediente
300 gr faina
100 gr unt
200 gr crema de branza
100 gr cascaval ras
1 lingurita sare
2-3 linguri smantana
 
Pentru uns
1 galbenus
1 lingura lapte
boia picanta
oregano
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 20 min Timp de asteptare: 1 ora
Saratele picante cu branza
Faina o cernem intr-un vas incapator. Punem untul taiat cubulete, crema de branza, cascavalul ras, smantana si sarea si framantam un aluat omogen. Acoperim aluatul cu folie alimentara si il dam la rece pentru o ora.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt tava mare de la aragaz. Scoatem aluatul din frigider si il intindem intr-o foaie de 0.5cm grosime. Taiem aluatul in forma dorita – eu am ales sa-l tai in patratele, dar merg foarte bine si in forma clasica. Punem patratelele in tava, le ungem cu galbenus de ou diluat 
cu lapte iar deasupra lor presaram putina boia si oregano. 
Coacem saratele timp de aproximativ 20 de minute, sau pana cand sunt bine rumenite. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar la racit dupa care le putem pastra intr-un vas inchis ermetic.
 
Este un aperitiv grozav de bun, si cu siguranta va fi apreciat de musafiri. Pofta buna!
Saratele picante cu branza
 


9 Comments

Prajituri Dulciuri diverse

Magdalene cu lamaie si strugurei

Magdalene cu lamaie si strugurei
Magdalenele sunt niste prajiturele tare simple si gustoase. Ingredientele nu sunt foarte diferite de o prajitura normala, insa difera putin modul de preparare. Se pot face multe combinatii, cu multe arome…vanilie, ciocolata sau chiar fructate. Eu am ales sa combin lamaia cu strugurei, stiu…putin acrisoara combinatia insa a mers perfect cu dulcele prajiturelelor. In reteta am folosit lemon curd pentru ca aveam in dotare siiii…strugurei proaspeti si aromati. Daaar, daca nu aveti lemon curd puteti folosi o lingura suc de lamaie combinata cu o lingura smantana si o lingurita zahar si gata.
 Magdalene cu lamaie si strugurei
Ingrediente
2 oua mari
125 gr faina
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
100 gr zahar
100 gr unt
2 linguri lemon curd
strugurei
1 lingurita extract de vanilie
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 12-13 min.
 Magdalene cu lamaie si strugurei_4
Faina se amesteca cu sarea si cu praful de copt. Ouale se mixeaxa bine impreuna cu zaharul pana cand devin spumoase si isi dubleaza volumul. Se adauga faina in doua reprize si se mixeaza usor dupa fiecare adaugare. La final se adauga si untul moale la temperatura camerei, lemon curdul si extractul de vanilie si se omogenizeaza. Punem boabe de strugurei dupa bunul plac si amestecam usor cu o spatula.
 
Punem compozitia la rece pentru cel putin o ora. Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Ungem cu unt si tapetam cu faina formele de magdalene. Daca aveti forme de silicon nu mai este nevoie sa le ungeti. Umplem formele cu compozitia de magdalene pana la 2/3 din capacitatea maxima. Punem tava la rece pentru 20 de minute.
Magdalene cu lamaie si strugurei_2
 
Dupa cele 20 de minute scoatem tava din frigider si o introducem in cuptorul incins. Coacem magdalene timp de 12-13 minute, pana cand se rumenesc usor.
Cand sunt gata le scoatem imediat din forma si le lasam pe un gratar la racit. Le servim pudrate cu zahar alaturi de o cana de lapte, sau de o cafea fierbinte. Sunt grozave!!
 
Enjoy!
Magdalene cu lamaie si strugurei_1


17 Comments

Inghetata

Inghetata de zmeura cu bezea

Inghetata de zmeura cu bezea
Cand mi se face pofta de inghetata si constat ca nu am nici urma in congelator…ce fac? Ma pun repede sa fac o inghetata de casa, nici vorba sa ma duc la magazin, mai ales cand stiu ca pot face din fructe proaspete si aromate. A venit si randul zmeurei sa se regaseasca intr-o inghetata delicioasa si racoroasa..usor de facut, usor de mancat.
Inghetata de zmeura cu bezea_3
 
Ingrediente
300 gr zmeura
2 oua
150 ml lapte
150 gr zahar
300 ml smantana grasa
2 linguri suc de lamaie
1 lingurita extract de vanilie
 
Inghetata de zmeura cu bezea_2
Zmeura o spalam bine apoi o transformam in piure. Daca va deranjeaza semintele puteti sa o scurgeti, eu am lasat-o asa.
 
Laptele il punem pe foc. Galbenusurile le frecam cu 50 gr zahar pana se albesc. Laptele fierbinte il turnam peste galbenusuri si amestecam energic. Punem apoi amestecul pe foc mic si-l lasam pana se ingroasa usor, ca o crema mai subtire. Va fi nevoie de aproximativ 5-6 minute. Lasam crema de oua la racit. Practic si pentru inghetata asta pornim de la reteta de baza, inghetata de vanilie
Inghetata de zmeura cu bezea_4
 
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare apoi adaugam zaharul in ploaie si mixam pana cand se transforma intr-o bezea lucioasa. 
 
Mixam usor smantana grasa pana devine mai cremoasa. Daca vreti inghetata mai dulce puteti pune 1-2 linguri de zahar pudra in smantana in timp ce o mixati.
 
Amestecam usor piureul de zmeura in crema de oua, apoi incorporam usor bezeaua cu miscari de jos in sus. Procedam la fel si cu smantana. La final adaugam zeama de lamaie si extractul de vanilie apoi turnam amestecul intr-un vas numai bun de dat la congelator, sau la masina de inghetata :)
 
Daca il puneti la congelator va trebui sa mai amestecati din jumatate in jumatate de ora (de vreo 4 ori) pentru a sparge acele de gheata apoi gata.
 
Servim inghetata cu pofta, in cupe sau in cornete de inghetata. 
Enjoy! 
Inghetata de zmeura cu bezea_1


18 Comments

Tarte/Placinte dulci Dulciuri de post

Placinta cu visine

Placinta cu visine
Cat timp mai sunt visine la piata putem sa ne bucuram de bunatatea lor atat proaspete cat si intr-un desert delicios si aromat. Prajituri, torturi cu visine, budinci, dulceturi, compoturi….toate acestea asteapta sa fie facute din visinele aromate. Da, am uitat sa mentionez placinte…tocmai pentru ca voiam sa spun ca eu am ales sa fac o placinta fooooarte buna 😉 Si da, se poate consuma chiar si in perioada de post.
Placinta cu visine_2
 
Aluat
200 gr faina
80 gr unt de cocos
1/2 lingurita sare
1 lingura zahar brun
50-60 ml apa rece
 
Umplutura
500 gr visine
2 linguri fulgi de migdale
1 lingurita amaretto
1 lingura suc de lamaie
1 lingurita extract de vanilie
70 gr zahar brun
2 linguri amidon
1 lingura unt de cocos
 
unt de cocos si zahar pentru uns
 
Timp de pregatire: 1 ora (fara asteptarea de la frigider) Timp de coacere: 40 min.
Placinta cu visine_4
 
Amestecam faina cu untul de cocos, praful de sare si zaharul. Vom obtine un aluat sfaramicios la care vom adauga treptat apa. In momentul in care aluatul este moale si omogen ne oprim, dam apa deoparte. Invelim aluatul in folie alimentara si-l dam la rece pentru o ora…timp suficient ca se ne apucam de umplutura.
 
Visinele le spalam bine apoi le scoatem samburii…o treaba putin mai anevoiasa e drept, dar de care nu putem scapa. Dupa ce am terminat operatiunea ‘samburii’ punem visinele intr-un vas incapator. Peste ele adaugam restul de ingrediente si amestecam bine.
 
Pregatim o tava mica, de dimensiuni 20/20cm (daca aveti o tava mai mare va trebui sa adaptati cantitatea de ingrediente). O tapetam cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la 200 de grade.
 
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua parti. Prima parte (putin mai mare trebuie sa fie) o intindem si o asezam la baza tavii si ridicam usor marginile. Intepam foaia din loc in loc cu o furculita apoi turnam umplutura. Peste umplutura facem gratii din aluatul ramas. Ungem placinta cu unt de cocos topit si presaram putin zahar.
Placinta cu visine_3
 
Introducem placinta la cuptor si o coacem timp de 40 de minute. Dupa 15 minute reducem focul la 180 de grade. Cand e gata (rumenita) o scoatem din cuptor si o lasam la racit in tava apoi o putem portiona dupa preferinta.
 
Pofta buna!
Placinta cu visine_1


18 Comments

Torturi

Tort de ciocolata cu bavareza de zmeura

Tort de ciocolata cu bavareza de zmeura
Acest tort grozav l-am facut cu ocazia Sfintilor Petru si Pavel, zi in care am avut doi sarbatoriti…eu si bunicul meu :) Trebuia sa arate cu totul si cu totul diferit insa in momentul asamblarii am schimbat planurile la 180 de grade si a iesit ceea ce vedeti si voi acum :) O combinatie de blat dens, ciocolatos cu o crema ganache de ciocolata si sirop de zmeura (dada), o bavareza de zmeura, frisca pufoasa si fulgi de ciocolata. Aaaa, si sa nu uitam de zmeura proaspata si aromata care a fost in loc de ‘cireasa de pe tort’.
Tort de ciocolata cu mousse de zmeura_2
Blat
reteta o puteti lua de la tortul de ciocolata si capsune
sau una mai simpla de la tortul de ciocolata cu afine
 
Sos de zmeura
200 gr zmeura
40 gr zahar
 
Crema de ciocolata
120 gr ciocolata neagra
40 gr ciocolata alba
100 gr sos de zmeura
100 ml smantana grasa
 
Bavareza de zmeura
500 gr zmeura
2 albusuri
120 gr zahar alb
30 ml apa
300 ml smanatana pentru frisca
4 linguri zahar pudra
2 plicuri gelatina
 
Decor
200 gr smantana pentru frisca
1 lingurita zahar pudra
80 gr ciocolata rasa 
 Tort de ciocolata cu mousse de zmeura_1
Facem blaturile dupa retetele mentionate mai sus. Eu am facut 2 blaturi, unul de 18 cm si celalalt de 21 cm. Daca luati reteta de la tortul de ciocolata si capsune va trebui sa folositi doar 2/3 din cantitatea precizata. Daca faceti blatul de la tortul de ciocolata cu afine atunci ingredientele raman la fel. Oricum puteti face orice blat de ciocolata va place voua, dar care sa aiba o textura putin mai densa.
 
Trecem repede la sirop. Punem zmeura pe foc impreuna cu zaharul. Lasam sa dea in clocot si o fierbem timp de 5-6 minute. Punem zmeura in sita si o apasam cat mai bine ca sa iasa tot lichidul din ea. Trebuie sa ramanem la final doar cu semintele si fff putina pulpa in sita – pe acestea le vom arunca. Sosul rezultat il dam deoparte.
 
Pentru crema de ciocolata punem ciocolata neagra rupta in bucati mai mici pe foc impreuna cu ciocolata alba maruntita, smantana si sosul de zmeura. Focul trebuie sa fie cat mai mic pentru ca amestecul nu trebuie sa fiarba. Amestecam din cand in cand pana cand ciocolata e topita si crema e omogena. O lasam la temperatura camerei timp de 1 ora apoi o dam la rece.
 
Bavareza de zmeura cere ceva mai mult de lucru, dar merita. Eu am ales sa o completez si cu o bezea italiana, care se face in felul urmator…
Punem cele 120 de grame de zahar impreuna cu apa pe foc intr-un vas mic. In momentul in care incepe sa fiarba incepem sa batem albusurile cu un praf de sare. Mixam albusurile pana cand obtinem o spuma ferma. In acest timp siropul de pe foc trebuie sa se fi legat, daca e totusi lichid il mai lasati 2-3 minute pe foc.
Adaugam treptat siropul de zahar peste spuma de albusuri si mixam mereu. Continuam mixarea pana cand fundul vasului este racit complet, adica se simte neutru la atingere. In acest moment ne oprim si putem da bezeaua la rece.
 
Zmeura o trecem prin blender iar apoi prin sita. O apasam bine ca sa iasa tot lichidul din ea. Putem sa o frecam cu dosul unei linguri, va asigur eu ca operatia va avea success :) 
Punem gelatina la hidratat in 50 ml de apa rece-rece. Dupa 5 minute o incalzim usor la bain marie, sau la microunde. Atentie insa sa nu fiarba. Punem gelatina in piureul de zmeura si amestecam bine. Dam la rece.
 
Smantana rece o mixam cu zaharul pana cand devine spumoasa. Acum este momentul sa finalizam bavareza de zmeura. Incorporam usor bezeaua italiana in zmeura, cu miscari de jos in sus. Incorporam si frisca in acelasi fel. Dam compozitia la rece pentru o ora.
 Tort de ciocolata cu bavareza de zmeura_2 
Pregatim o tava de 24cm, nu neaparat de aceasta dimensiune insa tava ar fi bine sa fie mai mare decat diametrul blaturilor. Blaturile la taiem in doua, astfel incat sa obtinem 4 bucati. Punem un blat mai mare (cel de 21 cm) la baza. Peste el punem 2 linguri de crema de ciocolata apoi punem 2-3 linguri din bavareza de zmeura. Procedam la fel pana cand terminam toate blaturile. Blaturile mai mici vor fi deasupra. Bavareza ramasa o folosim pentru a umple spatiul dintre blat si peretii tavii, apoi acoperim complet ultimul blat. Dam tortul la rece pentru cel putin 2-3 ore, sau pana cand crema este suficient de intarita.
 
Pentru ornare am folosit ciocolata neagra pe care am dat-o prin razatoarea cu gauri mari si frisca batuta bat cu o lingura de zahar pudra.
 
Scoatem tortul de la rece si desprindem cu grija marginea tavii (am uitat sa precizez ca tava trebuie sa fie detasabila) – asta dupa ce am trecut cu cutitul de jur-imprejurul tortului. Ornam cu frisca si cu fulgi de ciocolata. Desasupra facem moturi de frisca si punem boabe de zmeura proaspata.
 
Acum tortul e gata pentru a fi devorat :). Ca sa-l taiati mai usor va trebui sa folositi un cutit introdus in apa fierbinte apoi sters bine. 
Enjoy! 
 Tort de ciocolata cu bavareza de zmeura_1
 


24 Comments

Checuri

Chec cu caise si ciocolata

Chec cu caise si ciocolata
Ce poate fi mai simplu decat un chec? Poate doar o salata de fructe :) Siii…ce poate fi mai bun intr-o zi de vara in care nu prea ai chef sa faci mare lucru, dar totusi vrei sa te rasfeti cu ceva bun si dulce, care sa aiba si putina ciocolata dar si fructe de sezon? Hmmm…nu stiu voi ce parere aveti, insa pentru mine acest chec a fost exact ceea ce aveam nevoie. Usor de facut, usor de mancat. Fara creme grase, care se topesc cum le scoti din firgider  – asa se intampla la mine vara :)). A fost bun, aromat cu fructe de sezon si cu un strop de ciocolata cum imi place mie.
 
Chec cu caise si ciocolata_2
 
Ingrediente
150 gr unt
150 gr zahar
2 oua medii
200 gr faina
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita sare
50 ml lapte gras
10 caise coapte
50 gr fulgi de ciocolata
1 lingurita extract de vanilie
 
unt pt uns + pesmet
 
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 1 ora
 
Chec cu caise si ciocolata_1
 
Ingredientele ar fi bine sa fie toate la temperatura camerei. Cand e cald afara acest lucru il obtinem usor, e suficient sa pregatim toate ingredientele cu o ora inainte de a ne apuca de lucru. In sezonul rece ar trebui sa le pregatim cu 2 ore inainte ca sa fie sigura treaba.
 
Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana cand devine cremos si pufos. Adaugam ouale cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. 
 
Faina o amestecam cu praful de copt, bicarbonatul si sarea. Punem jumatate din amestecul de ingrediente uscate peste crema de oua si unt si mixam usor. Adaugam laptele si restul de faina si omogenizam. La final incorporam fulgii de ciocolata si extractul de vanilie.
 
Curatam caisele de samburi si la taiem in patru.
Preincalzim cuptorul la 175 de grade.  Pregatim o forma de guguluf ( se poate si o forma de chec medie, deoacere in guguluf nu va iesi foarte inalt) o ungem cu unt si o tapetam cu pesmet. Turnam jumatate din compozitie in tava si deasupra punem bucatile de caise iar peste ele restul de compozitie
Chec cu caise si ciocolata_3
 
Dam checul la cuptor pentru 50-60 de minute, pana cand este rumenit bine si trece testul cu scobitoarea. Dupa ce scoatem checul din cuptor il lasam sa se racoreasca in tava pentru 10 minute apoi il transferam pe un gratar. Il feliem dupa preferinta in momentul in care este racit complet.
 
Pofta buna!


20 Comments

Ovo-lacto-vegetarian

Budinca de dovlecei cu orez

Budinca de dovlecei cu orez
Dovlecelul este o leguma foarte apreciata la noi in casa, fie el pregatit sub forma de chiftelute, gratinat…sau budinca la cuptor. Reteta care v-o propun azi se face destul de usor, este satioasa si sanatoasa. Merge bine pentru toata familia si cu siguranta o sa vi se ceara supliment.

Budinca de dovlecei cu orez

Ingrediente
200 gr orez
3 dovlecei
1 ceapa verde
1/2 legatura marar
1/2 legatura patrunjel
150 gr cas de oaie
50 gr unt + extra pentru uns
3 linguri smantana
3 oua
100 gr cascaval
seminte de floarea soarelui
sare
piper
ierburi italienesti

Timp de preparare: 40 min Timp de coacere: 30 min

Budinca de dovlecei cu orez

Orezul il spalam in cateva ape apoi il fierbem intr-un litru de apa (cu putina sare) timp de 15-20 de minute. Il lasam la scurs. 

Dovleceii ii curatam de coaja si ii dam pe razatoarea cu gauri mari. Ii lasam la scurs. Ceapa verde o tocam marunt, la fel procedam cu mararul si patrunjelul. Casul de oaie il dam pe razatoarea cu gauri mari.
Scurgem bine dovlecelul de apa apoi il amestecam cu mararul, ceapa verde, patrunjelul, casul de oaie, smantana si ouale. Punem sare, piper si ierburi italienesti (dupa gust) si amestecam bine. 

Ungem o tava dreptunghiulara cu unt din abundenta. Punem orezul si nivelam. Peste orez punem untul (cele 50 de grame) taiate bucati mici. Peste orez punem amestecul de dovlecel si nivelam din nou. Deasupra presaram cascaval ras si seminte de floarea soarelui.

Budinca de dovlecei cu orez

Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Cand este incins introducem tava in cuptor si lasam budinca timp de 30 de minute pana cand e rumenita frumos.

Enjoy!!

Budinca de dovlecei cu orez


13 Comments

Clatite Ovo-lacto-vegetarian

Terina de clatite cu spanac

Terina de clatite cu spanac
Clatitele sunt bune si dulci si sarate, cu fel de fel de umpluturi…rulate sau impachetate, direct din tigaie sau la cuptor. Combinatii sunt din plin, trebuie doar sa stim sa ne jucam cu ingredientele. Mie imi plac clatitele, am mai spus-o de cateva ori dar nu le fac atat de des precum mi-ar placea. 
In ultima vreme parca imi plac mai muilt clatitele cu umpluturi sarate…nu stiu cum de am ajuns la asa ceva, dar nu e un lucru rau deloc :) Mai am si ‘pretentiosi’ prin casa care le prefera ‘cu nimica pe ele’ :))))))))
Terina de clatite cu spanac_1
 
Ingrediente
8 clatite (dupa reteta de aici)
200 gr branza de vaci
50 gr smantana
1 ou
sare
piper
menta (optional)
100 gr cascaval
100 gr spanac oparit
1 ceapa verde
1/2 legatura marar
2 oua fierte tare
 
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 30 min.
 
Terina de clatite cu spanac_3
 
Dupa ce am preparat clatitele – se pot face dupa reteta mea preferata de aici, sau dupa orice reteta va place voua – ne apucam de treaba serioasa :)
 
Spanacul folosit in reteta poate fi proaspat si oparit apoi scurs bine de apa. Daca e congelat il lasam la dezghetat/scurs peste noapte. Oricum ar fi el trebuie apoi tocat marunt.
 
Ceapa o spalam bine o taiem marunt, la fel procedam si cu mararul. 
Ouale fierte le taiem in cubulete.
 
Intr-un vas incapator amestecam branza cu oul nefiert, smantana, spanacul tocat, ceapa verde si mararul. Condimentam cu sare si piper dupa gust iar pentru un plus de aroma putem sa adaugam menta.
 
Pregatim o forma de chec de 1l. O ungem bine cu unt. Cuptorul il preincalzim la 190 de grade.
 
La baza formei de chec punem 2 clatite, putin suprapuse…iar marginile le lasam sa atarne pe lateralele tavii. Punem 2 linguri de umplutura apoi punem alte doua clatite si procedam asa pana cand terminam clatitele. 
 
Acum este momentul sa punem ouale fierte si taiate cubulete, peste ele aducem marginile ultimelor doua clatite iar deasupra punem din nou umplutura. Procedam la fel cu toate marginile de clatite ramase – adca vom pune umplutur peste ele pana cand terminam compozitia si clatitele. Deasupra razuim cascaval din abundenta si dam la cuptor pentru aproximativ jumatate de ora sau pana cand e bine rumenita.
 
Se serveste calda cu multa pofta, eventual un sos de smantana/iaurt si cu o salata de vara.
 
Pofta buna!
 
Terina de clatite cu spanac_2


9 Comments

Prajituri

Prajitura cu zmeura, lamaie si crocant de migdale

Prajitura cu zmeura, lamaie si crocant de migdale
Prajiturica asta am facut-o pentru o prietena tare draga mie care din pacate peste cateva zile va pleca din tara. Stiu ca drumul ei trebuie sa o ia pe alte cai insa nu am cum sa nu simt tristete in suflet. Si…ca sa mai ascund din tristete am facut aceasta prajitura pe care am degustat-o impreuna si care ne-a mai indulcit putin amarul 😀
Stiam ca ei ii plac prajiturile simple, fine, pufoase si cu fructe…asadar am ales special aceasta reteta. E o prajitura ce se face chiar rapid iar rezultatul e mai mult decat delicios. Merge perfect si langa cafeluta de dimineata dar si langa o cana de iaurt seara.
Prajitura cu zmeura, lamaie si crocant de migdale_1
Ingrediente
2 cani faina
1/2 plic praf de copt
1/3 lingurita sare
60 gr unt
1 ou mare
1/2 cana lapte
1/2 cana zahar
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri zeama de lamaie
300 gr zmeura
 
Crocant
1/3 cana migdale
1/4 cana faina
1/3 cana zahar
40 gr unt
 
Timp de preparare: 20 min Timp de coacere: 50 min Nr portii: 12-16
 Prajitura cu zmeura, lamaie si crocant de migdale_5
Prima data pregatim crocantul. Migdalele le punem la robot si le macinam, dar nu foarte fin. Peste migdale punem zaharul, faina si untul si amestecam. O sa obtinem un aluat nisipos pe care il dam la rece pana pregatim prajitura.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si ungem o tava de dimensiuni 22-24 cm cu unt si apoi o tapetam cu faina.
 
Zmeura o spalam sub jet de apa si apoi o lasam la scurs.
 
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine pufos si cremos. Adaugam oul si mixam bine pana la incorporarea completa.
 
Faina o amestecam cu sarea si cu praful de copt. 
Prajitura cu zmeura, lamaie si crocant de migdale_3
 
Peste crema de oua si unt punem jumatate din faina si mixam la viteza mica. Adaugam jumatate din cantitatea de lapte si iar mixam pana la omogenizare. Procedam la fel si cu celelalte ‘jumatati’. La final adaugam zeama de lamaie si extractul de vanilie si omogenizam usor.
Prajitura cu zmeura, lamaie si crocant de migdale_4
Turnam compozitia in tava si din loc in loc punem zmeura (pe care o apasam usor in aluat) pana cand terminam intreaga cantitate. Deasupra presaram crocantul astfel incat sa fie distribuit uniform pe intreaga suprafata.
Punem prajitura la cuptor pentru 45-50 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. O lasam 10 minute in tava la racorit, apoi o scoatem pe un gratar si o lasam pana la racirea completa. Acum putem sa o portionam dupa preferinta si sa o savuram in liniste, alaturi de o prietena, sau de un prieten 😉
 
Enjoy!
 Prajitura cu zmeura, lamaie si crocant de migdale_2


19 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316