• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Provocarea secreta Ovo-lacto-vegetarian

Tortilla cu cartofi dulci si rucola

Tortilla cu cartofi dulci si rucola
De mult imi doream sa incerc o reteta de tortilla acasa. Am mancat nu demult in Spania, dar nu stiu daca am nimerit sa gust cea mai buna reteta a lor :P. Nici aceasta reteta nu este una chiar originala, insa mi-a atras atentia tocmai pentru ca e altfel. Ca sa va spun si de unde o am…simplu, este o reteta pe care am furat-o din retetarul Ioanei de la Pasiune si Culoare pentru Provocarea secreta de luna aceasta – provocare gazduita luna aceasta de Elena Toma.

Tortilla cu cartofi dulci si rucola

Pot sa va spun ca am rasfoit blogul Ioanei de la cap la coada de mai multe ori si nu pentru ca nu aveam ce sa aleg, ci tocmai pentru ca nu am reusit sa ma hotarasc foarte repede pe care vreau sa o fac. Ioana are multe retete interesante, inedite, din multe bucatarii internationale care mi-au atras atentia si care m-au surprins placut. Intr-un final m-am hotarat si am ales aceasta reteta delicioasa pe care v-o invit sa o cititi aici in varianta Ioanei – eu am facut cateva modificari pe motiv ca nu aveam sparanghel la dispozitie.

Ingrediente
3 oua
1 mana rucola
1 legatura mica de marar
100 gr smantana
sare, piper
nucsoara
1 ceapa mica
2 catei usturoi
1 lingura ulei de masline
1 cartof dulce mediu
1 rosie mica

Tortilla cu cartofi dulci si rucola

Cartoful il curatam de coaja si il taiem in felii potrivit de subtiri – nu f subtiri si il punem la fiert in apa cu sare timp de 4-5 minute, nu mai mult. Scurgem feliile de cartof de apa si le lasam deoparte.

Incingem intr-o tigaie neaderenta lingura de ulei de masline apoi calim usor ceapa taiata solzisori si usturoiul tocat marunt. Punem si cartofii si lasam 2-3 minute in tigaie apoi luam tigaia de pe foc.

Rucola o spalam bine si o scurgem usor pe servetele absorbante, apoi o taiem mai marunt.
Ouale le batem usor si le amestecam cu smantana, rucola,, mararul tocat marunt si condimentam dupa gust cu sare, piper si putina nucsoara rasa.

Punem amestecul de oua in tigaie. Daca tigaia poate fi introdusa in cuptor, atunci lasam compozitia asa, altfel o mutam intr-o tava rotunda de copt.  Deasupra punem feliute subtiri de rosie.

Tortilla cu cartofi dulci si rucola

Incalzim cuptorul la 190 de grade si coacem tortilla pana cand este frumos rumenita la suprafata.
Cand este gata o scoatem din cuptor si o lasam la racit in tava apoi putem sa o portionam dupa preferinta. 

Pofta buna!

Tortilla cu cartofi dulci si rucola


10 Comments

Clatite

Clatite cu ciocolata si mascarpone

Clatite cu ciocolata si mascarpone
Atat mie cat si baietilor mei ne plac clatitele, fie ele dulci fie ele sarate…dar mai cu seama dulci. Si cand spun dulci e clar ca nu se poate sa lipseasca crema de branza, dulceata (pentru cel mic) si crema de ciocolata, multa ciocolata daca se poate – pentru cel mare 😛 Si pentru ca sa impac toate gusturile de cele mai multe ori fac multe clatite ca sa fie de ajuns pentru toate umpluturile. Asa s-a intamplat si de aceasta data cand am facut muuuuulte, muuulte – noroc ca am doua tigai in care la coc – si cu cele ramase dupa prima degustare am experimentat o umplutura buna de tot. Rezultatul a fost aceste clatite cu ciocolata si mascarpone.
 Clatite cu ciocolata si mascarpone_1
Ingrediente
clatite (reteta aici)
crema de ciocolata (reteta aici)
200 mascarpone
2 linguri zahar pudra
1 lingurita rasa de coaja de lamaie
 
Sos
50 gr ciocolata neagra
80 ml frisca lichida
 Clatite cu ciocolata si mascarpone_3
Practic azi nu o sa va scriu prea multe la reteta, pentru ca despre clatite v-am mai spus si reteta o puteti lua de aici, si e reteta mea preferata, sau puteti sa faceti ce reteta de clatite doriti. Daca faceti reteta mea trebuie sa va spun ca vor iesi muuuulte clatite, deci puteti face doar jumatate de portie.
 
Pentru crema, am folosit cam jumatate din cantitatea folosita la cea mai buna rulada de ciocolata a mea, si va garantez eu ca nu o sa dati gres cu aceasta bunatate de crema. Reteta de la crema de ciocolata o puteti lua de aici insa doar jumatate de cantitate, pentru ca iese destul de multa. Puteti sa o faceti chiar pe toata si ce ramane de la clatite sa o pastrati intr-un vas etans, la frigider, pentru a prepara si alte bunatati cu ea. Crema rezista in jur de o saptamana tinuta la rece.
Mascarpone il mixam cu cele doua linguri de zahar pudra pana cand devine cremos apoi adaugam lingurita de coaja de lamaie si omogenizam. 
 
Pentru sos e foarte simplu, topim la bain marie/microunde ciocolata impreuna cu frisca lichida apoi omogenizam si gata.
Acum ca avem toate componentele retetei preparate trebuie sa procedam in felul urmator. Pe fiecare clatita punem o lingura generoasa de crema de ciocolata si o intindem in strat uniform. Peste ciocolata intindem o lingura de crema mascarpone apoi rulam clatitele. Umplem cate clatite dorim…sau cat ajunge umplutura, nu am sa va dau un numar…oricum va spun sa nu va limitati doar la o portie pentru ca o sa va para rau…sunt prea bune!
 
Pentru o portie punem doua clatite pe o farfurie si le ornam cu sos de ciocolata. Ce poate fi mai delicios decat atat?
 
Enjoy!
 Clatite cu ciocolata si mascarpone_2


8 Comments

Inghetata

Inghetata cu lemon curd, zmeura si ciocolata

Inghetata cu lemon curd, zmeura si ciocolata
Inca e vara afara ( imi place sa cred acest lucru – chiar daca suport greu canicula, parca tot mai frumoasa e o zi de vara lunga si insorita decat una scurta si intunecata de iarna ) asa ca va ofer o reteta delicioasa de inghetata ce combina doua arome dragi mie lamaia si ciocolata…de fapt chiar trei, daca ne gandim ca are si un strop de zmeura.
 
Reteta se face destul de simplu, iar daca aveti masina de inghetata treaba merge si mai repede. Daca nu….va dura mai mult doar partea de inghetare/racire efectiva.
 Inghetata cu lemon curd si ciocolata_2
 
Ingrediente
300 ml lapte
4 galbenusuri
6 linguri zahar
 
-partea galbena
200 ml smantana grasa
200 ml lapte gras
1 lingurita extract de vanile
100 gr lemon curd
2 linguri zahar pudra
 
-partea maro
200 ml smantana grasa
200 ml lapte gras
1 lingurita esenta de cafea
100 gr ciocolata neagra
2 linguri zahar pudra
 
+ zmeura 
 Inghetata cu lemon curd si ciocolata_3
Punem laptele pe foc. Galbenusurile le amestecam bine cu zaharul pana cand se deschid la culoare. Cand laptele e fierbinte turnam 2-3 linguri peste galbenusuri si amestecam energic. Punem galbenusurile peste lapte, amestecand incontinuu si lasam compozitia pe foc mic timp de 5-6 minute pana cand incepe sa capete consistenta. Trebuie amestecat continuu altfel riscam sa obtinem o crema ‘branzita’. Luam vasul de pe foc si-l dam la rece, fara sa-l acoperim. Pentru a grabi racirea putem pune inghetata intr-un vas mai incapator in care am pus apa rece de la frigider.
 
Topim ciocolata neagra impreuna cu laptele pe foc mic. Omogenizam compozitia, luam de pe foc apoi adaugam esenta de cafea. Lasam la racit.
 
Reteta de lemon curd o puteti lua de aici si va asigur ca e delicioasa. 
Impartim crema de galbenusuri in doua parti. Intr-o parte punem smantana batuta usor cu zaharul pudra, laptele, lemon curd si lingurita de extract de vanilie si gata…amestecam si dam totul la rece.
 
A doua jumatate o amestecam cu smantana batuta usor cu zaharul pudra (ca mai sus) si cu ciocolata topita si racita.
 
Daca aveti masina de inghetata e simplu, pregatiti cele doua compozitii reci de la frigider in cuva de la aparat, pe rand, apoi le puneti intr-un vas si dati inghetata la congelator. Am uitat sa precizez ca eu am mai pus si zmeura intre cele doua straturi pentru un plus de savoare. 
 
Daca nu aveti aparat atunci va fi putin mai mult de munca. Puneti cele doua compozitii la congelator in vase separate. Din jumatate in jumatate de ora amestecati cu mixerul/furculita in cele doua compozitii. Repetati procedeul de 3-4 ori. Dupa aproximatyiv 2 ore puteti sa transferati cele doua compozitii in acelasi vas, si daca doriti puneti zmeura intre ele apoi dati la congelator pentru inca 2-3 ore, pana cand inghetata ajunge la compozitia dorita.

Insa ca sa va fie munca mai usoara puteti sa castigati o masina de inghetata daca participati la concursul organizat de Kiss The Cook. Eu trimit repejor aceasta reteta la concurs 😉

Cam atat cu inghetata de azi, cu siguranta vor mai urma si alte retete…chiar daca vremurile calde o sa ne mai lase usor-usor. Pentru mine inghetata e un desert usor de facut si de consumat, si pe care pot sa-l consum indiferent de anotimp, a se vedea inghetata de dovleac copt cu nuci.
 
Enjoy! 
 Inghetata cu lemon curd si ciocolata_1


15 Comments

Muffins/Cupcakes

Briose marmorate cu branza si ciocolata – Cheesecake Chocolate Cupcakes

Briose marmorate cu branza si ciocolata – Cheesecake Chocolate Cupcakes
Cine nu iubeste aceste mici si dragute prajiturele invelite in hartii culorate care te indeamna sa le degusti? Mie una imi plac insa recunosc ca nu le fac atat de des pe cat de mult imi plac, si pe cat de mult as vrea sa le fac. Sunt ele mici si frumoase siiii mai ales gustoase, insa niciodata nu e bine sa exagerezi 😛
Acum insa va aduc o reteta destul de simpla si de efect, e perfecta pentru iubitorii de ciocolata dar si pentru doritorii de prajituri cu branza.
 Briose marmorate cu branza si ciocolata - Cheesecake Brownie Cupcakes_2
 
Chocolate Cupcakes – Briose cu ciocolata
100 gr unt
140 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
40 gr cacao
200 gr faina
4 gr praf de copt
1/2 lingurita sare
2 oua mari
1 lingurita otet de mere
70 ml lapte
 
Crema de branza – Cheesecake
200 gr crema de branza
1 ou
40 gr zahar
1/2 lingurita extract de vanilie
 
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 30-35 min Nr portii: 16
 Briose marmorate cu branza si ciocolata - Cheesecake Brownie Cupcakes_4
 
Pregatim prima data compozitia cu branza. Crema de branza o mixam usor cu oul, zaharul si extractul de vanilie. O dam deoparte, nu la rece.
 
Pentru briose incepem prin a amesteca faina cu praful de copt si cu sarea. Separat mixam untul moale la temperatura camerei cu zaharul timp de 4-5 minute. Adugam cacaoa si otetul apoi mixam usor pana la omogenizare. Adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam timp de cel putin 1 minut dupa fiecare adaugare. 
 
Punem jumatate din ingredientele uscate si mixam la viteza mica. Adaugam laptele si restul de faina apoi omogenizam din nou, tot la viteza mica. La final punem extractul de vanilie si omogenizam.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si pregatim 16 forme de briose, le tapetam cu unt si faina, sau le acoperim cu hartii de briose colorate.  
Briose marmorate cu branza si ciocolata - Cheesecake Brownie Cupcakes_1
 
Punem cam 3/4 din compozitia totala de briose in mod egal in cele 16 forme. Repartizam uniform si compozitia cu branza, iar peste ea punem cate o lingurita din compozitia de cacao ramasa. Cu o scobitoare sau cu un bat de frigarui incepem sa amestecam usor cele doua compozitii, insa ele nu trebuie sa fie imbinate perfect…doar atat cat sa rezulte un efect de marmorare.
 
Coacem briosele timp de 30-35 de minute sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Le scoatem pe un gratar la racit, apoi putem sa ne delectam cu una, doua….sau chiar trei (daca inchidem ochii :P) briose delicioase. Enjoy!
 
Briose marmorate cu branza si ciocolata - Cheesecake Brownie Cupcakes_3


18 Comments

Checuri

Guguluf/Chec cu afine si iaurt

Guguluf/Chec cu afine si iaurt
Aceste guguluf l-am facut in urma cu ceva vreme cand am fost in vizita la o prietena draga mie. Am vrut sa fac ceva rapid, usor…dar care sa fie si delicios si sa fie pe placul gazdelor. Sper ca am reusit sa-mi indeplinesc misiunea…mai ales ca ‘feedbackul’ primit a fost de bine :)
Asadar va recomand sa incercati acest chec cu lamaie si afine, un chec aromat, fructat, usor de facut si usor de mancat.
 Guguluf cu afine si iaurt_3
Ingrediente
2+1/2 cani faina
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita sare
1 cana zahar
150 gr unt
3 oua mari
150 gr iaurt
coaja rasa de la o lamaie mica
2 linguri suc de lamaie
1 lingurita esenta de vanilie
300 gr afine
 
Decor
150 gr smantana grasa
2 linguri zahar pudra
 
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 50-55 min.
 Guguluf cu afine si iaurt_1
 Amestecam faina, mai putin 2 linguri pe care le punem deoparte, cu praful de copt si cu sarea.
Afinele le spalam bine, le lasam la scurs apoi le amestecam cu cele doua linguri de faina pe care le-am pus deoparte. 
 
Lamaia o spalam bine bine, apoi razuim coaja si o amestecam cu zaharul – putem folosi si mixerul/blenderul pentru operatiunea asta.
 
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul aromat pana devine cremos. Adaugam ouale pe rand
si mixam bine (cel putin un minut) dupa fiecare adaugare.
 Guguluf cu afine si iaurt_4
 
Peste crema de unt si de oua punem alternativ din ingredientele uscate si din iaurt. Mixam usor, fara sa exageram, pana cand compozitia e omogena. La final adaugam extractul de vanilie si zeama de lamaie si omogenizam.
Incorporam usor si afinele cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu unt si faina o tava de guguluf, sau una de chec mai mare. Turnam compozitia in tava si nivelam. 
Introducem checul in cuptorul incins si-l coacem timp de aproximativ 50-55 de minute, pana cand este bine rumenit si trece testul cu scobitoarea. Il lasam la racit in tava timp de 10-15 minute apoi il rasturnam pe un gratar. 
 
Smantana rece de le frigider o mixam cu zaharul pudra pana cand capata consistenta, dar nu trebuie sa fie foarte groasa/spumoasa, pentru ca ea trebuie sa curga usor pe lateralele checului. 
Turnam crema peste guguluf, apoi dam la rece. 
 
Este foarte bun daca e consumat in maxim 2-3 zile de la preparare. Checul este dulce-acrisor si merge de minune cu crema de smantana mai dulceaga.
 
Enjoy! 
 Guguluf cu afine si iaurt_2


14 Comments

Torturi

Tort aniversar cu ciocolata alba, crema de lamaie si visine

Tort aniversar cu ciocolata alba, crema de lamaie si visine
Cum te simti cand schimbi prefixul? Hmmm…oare e un sentiment ciudat, un sentiment de bucurie, unul de tristete? Eu cred ca e vorba de mai multe sentimente imbinate la un loc, pentru ca sigur nu se poate vorbi doar de unul.
Candva, intr-o vreme de mult trecuta, varsta de 30 de ani mi se parea ca aduce o multime de schimbari, mi se parea o varsta prea ‘serioasa’…cand toata distractia s-a terminat si esti nevoit sa incepi o noua etapa mai anevoioasa.
Partea cu ‘noua etapa’ e cat se poate de adevarata, insa e o etapa la fel de frumoasa ca celelalte, poate cu niste griji in plus e drept dar si cu mai multa maturitate si experienta de viata – partea asta nu e obligatorie pentru toti, iar eu nu stiu exact cat de matura sunt acum sau nu. :)
Ce-mi ramane mie acum de facut? Trebuie doar sa ma obisnuiesc cu noua varsta, cu faptul ca incepe cu ‘3’ si nu cu ‘2’, sa continui sa-mi urmez visurile si sa ma bucur de viata exact ca si pana acum 😉
 
Pentru voi am adus un tort, un delicios tort. Aspectul lui nu e exact cum as fi vrut pentru ca am avut mari batai de cap din cauza caldurii excesive…iar eu m-am incapatanat sa-l decorez cu ciocolata pe o vreme caniculara, atata afara cat si in casa 😛 Insa va asigur ca a fost grozav de bun, aromat si destul de ‘fresh’ datorita combinatiei de visine si lamaie. A fost degustat de toti invitatii, de la mic la mare…si nimeni nu a refuzat felia generoasa de tort cu care i-am cadorisit dupa o masa copioasa.
Tort aniversar cu ciocolata alba, crema de lamaie si visine_3
 
Blat
250 gr ciocolata alba
180 gr unt
6 oua mari
300 gr lapte
500 gr faina
250 gr zahar
1 plic praf de copt
1 lingurita sare
2 linguri coaja rasa de lamaie
2 lingurite extract de vanilie
 
Crema de visine
500 gr visine (congelate sau proaspete)
3 linguri zahar
2 linguri amidon
 
Crema de lamaie
100 gr lemon curd + inca 100 gr separat
300 gr ciocolata aba
150 gr unt
250 gr crema de branza
 
Decor
500 gr ciocolata alba
50 gr unt
colorant alimentar rosu
bomboane rafaello
 
Timp de preparare: 3 ore Timp de coacere: 35 minute
Tort aniversar cu ciocolata alba, crema de lamaie si visine_2
Blat
Topim ciocolata alab impreuna cu untul, acoperim cu folie alimentara si lasam la racit. Faina o amestecam cu praful de copt si cu sarea. Ouale le mixam  bine de tot impreuna cu zaharul pana cand devin spumoase si se deschid la culoare.
Peste crema de oua punem ciocolata alba topita si adusa la temperatura camerei si mixam usor, adaugam si coaja de lamaie. Adaugam alternativ faina si laptele  in trei reprize, mixam bine (la viteza mica) dupa fiecare adaugare. La final adaugam extractul de vanilie si omogenizam.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (175 grade). Ungem cu unt 3 tavi de diametru 20-22cm. Baza tavilor o tapetam cu hartie de copt, iar lateralele cu faina. Impartim compozitia de blat in mod egal in cele 3 tavi. Daca nu aveti 3 tavi, puteti sa coaceti blaturile pe rand.
 
Coacem blaturile timp de 30-35 de minute, pana cand trec testul cu scobitoarea. Le lasam 5 minute la racit in tava apoi le transferam pe un gratar. Cand sunt racite complet le taiem in doua pe orizontala, iar la nevoie nivelam partea de sus.
 
Crema de visine.
Punem visinele pe foc impreuna cu zaharul. Le lasam sa fiarba cateva minute pana cand zaharul este topit complet si zeama lasata de visine incepe sa mai scada. Dizolvam amidonul in putina apa rece si apoi turnam peste visine si amestecam energic. Luam crema de pe foc si o lasam la racit.
 
Crema de lamaie.
Topim ciocolata alba impreuna cu untul. O lasam la racit timp de jumatate de ora. Mixam crema de branza pana cand devine cremoasa si apoi adaugam treptat din ciocolata alba, mixand bine dupa fiecare adaugare. La final incorporam si lemon curdul si dam crema la rece pentru o ora. Reteta de lemon curd o gasiti aici.
 
Asamblare
Luam un blat de tort (o jumatate) il ungem cu 2 linguri de lemon curd, apoi punem o treime din crema de visine si nivelam. Peste crema punem alt blat de tort pe care il ungem cu 3 linguri de crema de lamaie. Continuam cu urmatoarele blaturi punand alternativ din cele doua creme. La final imbracam tortul cu restul de crema de lamaie si apoi il dam la rece.
 
Tort aniversar cu ciocolata alba, crema de lamaie si visine_1
Decor.
Topim ciocolata alba impreuna cu untul la bain marie, cu grija. Cand e topita complet, luam 70 gr de crema si o tansferam in alt vas, adaugam colorant alimentar rosu pana cand obtinem culoarea dorita. Eu nu prea am obtinut ce am vrut, a fost mai mult un roz…dar a mers si asa 😛
 
Punem crema rosie intr-un pos si desenam spirale (10-15) pe hartie de copt. Le lasam asa jumatate de ora la rece. Umplem spiralele cu crema alba. La final spiralele nu trebuie sa depaseasca 4-5cm in diametru.
 
Masuram inaltimea si circumferinta tortului si taiem hartie de copt la fel de lunga ca si circumferinta si mai inalta cu 2-3 cm decat inaltimea tortului. Din crema colorata facem buline, pe care le lasam la rece pana cand se intaresc putin. Peste buline (ale mele nu prea au aratat a buline pentru ca nu am avut unde sa le pun la rece :P) turnam crema de ciocolata alba si nivelam. 
 
Imbracam tortul cu hartia de copt, cu maaare grija pentru ca nu e operatiune usoara, si cu siguranta o sa sa aveti nevoie de ajutor :) Dam tortul la rece pentru jumatate de ora, apoi putem sa desprindem cu grija hartia de copt. Decoram tortul cu spiralale facute mai devreme si cu bomboane rafaello. Daca aveti timp si chef puteti sa folosit bomboane rafaello facute in casa, dupa reteta de aici.
 
Pentru a felia tortul trebuie sa folosim un cutit pus in apa fierbinte, apoi sters cu un servetel. 
Este un tort putin solicitant, dar va asigur ca merita efortul…si ca sa va convingeti va servesc cu o felie delicioasa. 😀
Enjoy! 
Tort aniversar cu ciocolata alba, crema de lamaie si visine_4


41 Comments

Provocarea secreta Tarte/Placinte sarate Aperitive Retete de mancare

Placinta cu piept de pui

Placinta cu piept de pui
Luna trecuta (pentru ca eu am intarziat mai mult decat de obicei) in cadrul Provocarii secrete, Mihaea – Pasiunile Mihaelei mi-a dat de rasfoit un blog plin de retete fel de fel, de la dulciuri, ciorbe, feluri principale si pana la retete pentru dieta….poti gasi orice doresti! 
 
Mi-a fost greu sa ma hotarasc ce sa fac. As fi vrut sa fac o multime de retete, dar pana la urma m-am oprit la ceva rapid si delicios. Este vorba de aceasta placinta de pui grozava pe care Cristina ne-a recomandat-o ca fiind foarte buna. Si ca sa ma conving ca intr-adevar asa este…am incercat-o! Verdictul???…Intr-adevar e delicioasa, merge bine si ca aperitiv si alaturi de o salata, si in timpul dietei si in afara ei :) 
 
Placinta cu piept de pui_2
Ingrediente
500 gr piept de pui
o ceapa verde (mare)
2 oua medii
100 gr branza de vaci
sare
piper
salvie
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 45-50 minute
Placinta cu piept de pui_3
 
Eu am folosit piept de pui de casa, si ca sa ma conving ca intr-adevar se ‘face’ l-am fiert inainte 20 de minute in putina apa cu sare. 
Pipetul de pui (fiert sau nu) se pune la robot impreuna cu ceapa verde.
Peste amestecul de carne si ceapa punem ouale, branza de vaci (eu nu am folosit dietetica) apoi presaram sare, piper si putina salvie si amestecam bine.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni mici 15/20cm. Punem compozitia in tava si o nivelam apoi o introducem la cuptor. Coacemm placinta in jur de 50 de minute, pana cand e ruminta frumos la suprafata.
 
O lasam sa se raceasca in tava apoi o portionam dupa preferinta si o putem servi cu mare pofta.
Enjoy!
 
Cristina, iti multumesc pentru reteta!  
Placinta cu piept de pui_1


31 Comments

Tarte/Placinte sarate

Quiche cu mazare

Quiche cu mazare
Daca tot suntem la capitolul tarte/aluaturi o sa continui pe aceeasi tema, insa de data aceasta cu un preparat care nu e deloc dulce dar care poate fi consumat cu succes ca aperitiv sau la un fel principal alaturi de o salata de vara. Si cum avem mazare proaspata din plin in aceasta perioada, nu mai exista nici un motiv pentru a nu face acest quiche, care pe langa faptul ca e foarte bun se face si destul de repede.
Quiche cu mazare_3
 
Aluat
250 gr faina
110 gr unt
1 ou mare
2 linguri lapte rece
1/2 lingurita sare
 
Umplutura
300 gr mazare verde
1 ceapa verde
1/2 legatura marar
3 oua
4 linguri smantana
2/3 cana lapte
sare
piper
menta uscata
150 gr cascaval ras
 
Timp de preparare: 1 ora 30 min Timp de coacere: 1 ora.
Quiche cu mazare_1
 
Faina o cernem, presaram sare iar in mijloc punem untul taiat cubulete impreuna cu oul. Incepem sa framantam cu ajutorul degetelor pana cand obtinem un aluat cat de cat omogen. Adaugam laptele rece si mai framantam putin (cateva miscari) pana se omogenizeaza. Nu trebuie exagerat cu framantatul. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l dam la rece pentru o ora.
 
Mazarea verde o fierbem aproximativ 20/30 de minute in apa cu sare. O scurgem si o lasam la racit.
Ouale le batem usor cu un praf de sare, adaugam smantana si laptele si amestecam.
Ceapa o spalam bine si o taiem marunt, la fel procedam si cu mararul. Adaugam verdeturile peste amestecul de oua. Punem si cascavalul ras iar la final potrivim de gust cu sare si piper si daca dorim putina menta.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Ungerm cu unt o tava mare de tarta (28cm) sau o forma dreptunghiulara de 20/30cm. Intindem aluatul intr-o foaie subtire de 2mm si o punem frumos in tava. Aranjam marginile si indepartam surplusul. Peste foaia de aluat punem hartie de copt si boabe de fasole. Coacem tarta pentru 20 de minute. Dupa 15 minute indepartam hartia de copt si boabele de fasole si mai coacem aluatul timp de 5 minute.
 
Scoatem tava din cuptor si presaram mazare pe toata suprafata. Peste mazare turnam amestecul pregatit mai devreme din oua, lactate si verdeturi. Introducem quiche-ul la cuptor si-l coacem timp de 35-40 de minute sau pana cand e frumos rumenit deasupra. 
 
Cand e gata scoatem tava din cuptor si lasam quiche-ul la racit pentru minim jumatate de ora, apoi il putem portiona si servi cu mare pofta.
Enjoy!
Quiche cu mazare_2


9 Comments

Tarte/Placinte dulci

Tarta cu ciocolata alba, lemon curd si strugurei

Tarta cu ciocolata alba, lemon curd si strugurei
Tartele sunt printre dulciurile mele preferate (cel putin in ultima vreme). Imi place multitudinea de combinatii dulci sau sarate care se pot face dintr-un aluat fraged si delicios. 
 
In urma cu ceva vreme am facut un tort cu lemon curd – daca vreti sa cititi despre el, puteti sa o faceti aici – si atunci am descoperit combinatia fascinanta de lemon curd si crema de branza. Desi eram o mare adepta a ciocolatei pe vremea aceea m-am vazut nevoita sa recunosc ca poate sa mai existe ceva cel putin la fel de bun, daca nu si mai bun. Si uite ca acum am refacut aceasta combinatie grozava intr-o tarta cu ciocolata alba, lemon curd si strugurei – o tarta cu aluat sfaramicios si umplutura cremoasa.
 Tarta cu lemon curd si strugurei_1
 
Ingrediente
250 gr faina
120 gr unt
1 ou
2 lg apa rece
1 praf de sare
1 lingura zahar
 
Umplutura
200 gr ciocolata alba
100 gr lemon curd
250 gr crema de branza
300 gr strugurei
 
Timp de preparare: 1 ora 30min Timp de coacere: 20 min.
 Tarta cu lemon curd si strugurei_3
 
Faina o cernem iar iin mijlocul ei facem o adancitura. Acolo vom pune untul taiat cubulete, zaharul pudra si sarea. Amestecam cu ajutorul degetelor pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam si oul si apa, apoi framantam putin (nu exageram cu framantatul) pana la omogenizare. Dam aluatul la rece pentru o ora. Intre timp pregatim o forma dreptunghiulara de tarta, pe care o vom ungem bine cu unt. O sa mai avem nevoie si de hartie de copt si de boabe de fasole.

Dupa ce aluatul a stat la rece il intindem intr-o foaie dretunghiulara de 2mm grosime si o asezam in tava. Indepartam surplusul de aluat de pe laterale. Peste aluat punem hartie de copt si boabe de fasole. Dam tava la rece.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Coacem aluatul de tarta timp de 20 de minute. Dupa 15 minute scoatem tava din cuptor si renuntam la hartia de copt si boabele de fasole, apoi o reintroducem in cuptor pentru 5 minute timp in care se aluatul se va rumeni usor. Lasam aluatul de tarta sa se raceasca complet.

Pentru crema este extrem de simplu. Preparam lemon curd dupa reteta de aici. Ciocolata alba o topim la bain-marie si o lasam putin la racorit. Incepem sa adaugam crema de branza si mixam treptat. La final incorporam si lemon curdul si omogenizam. Turnam crema peste crusta in tava si dam la rece pentru o ora.

Spalam bine strugureii si ii punem peste tarta. Reintroducem tarta la frigider pentru 5-6 ore sau pana crema este ferma si tarta se poate portiona.

Este delicioasa!! Una din cele mai bune tarte mancate pana acum…o singura felie cu greu m-a multumit. 
Enjoy!

Tarta cu lemon curd si strugurei_2


10 Comments

Torturi

Tort de ciocolata cu dulce de leche

Tort de ciocolata cu dulce de leche
Dupa o pauza justificata (sau nu :P) vin sa va indulcesc cu o felie duuuulce-duuuulce de tort. Pentru ca nu se putea sa lipseasca ciocolata blatul l-am facut extra ciocolatos – stiu ca o sa ziceti ca nu are pic de ciocolata in el, dar are o cantitate buna de cacao 😉 – insa nu foarte dulce. Pai si atunci de ce spun eu ca este un tort atat de dulce??? Tocmai pentru ca l-am indulcit cu o bunatate de dulce de leche a carui dulceata nu cred ca poate fi contestata de nimeni. Combinatia de ciocolata cu dulce de leche cred ca este printre cele mai reusite, iar iubitorii de dulcegarii cu ciocolata vor fi incantati.
Tort cu dulce de leche_1
Blat
100 gr unt moale
150 gr zahar
3 oua mari
1 lingurita esenta de vanilie
170 gr faina
50 gr cacao
5 gr praf de copt
200 ml iaurt
 
Crema
300 gr dulce de leche
200 gr crema de branza
300 ml smantana dulce pentru frisca
1 lingura zahar pudra
 
Decor
100 gr ciocolata neagra
80 gr smantana dulce
 
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 10-12
Tort de ciocolata cu dulce de leche_4
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. 
 
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste crema de unt si mixam usor, la viteza mica. Punem iaurtul si din nou amestecam pana la omogenizare. Adaugam si restul de faina si mixam tot la viteza mica.- daca aluatul vi se pare prea dens, puteti sa adaugati 2-3 linguri de lapte in compozitie pentru a-l mai fluidiza putin. La final adaugam extractul de vanilie si omogenizam.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de tort cu diametru de 20-21cm. Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor pentru aproximativ 45-50 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Cand este gata oprim focul si-l mai lasam sa se raceasca cu usa cuptorului intredeschisa. Dupa aproximativ 15 minute il scoatem din cuptor si-l mai lasam 10 minute la racit in tava apoi putem sa il transferam pe un gratar.
 
Blatul de tort il vom felia doar dupa ce s-a racit complet. Il taiem in 3 felii (aproximativ) egale si trecem la crema.
 
Daca ati achizitionat dulce de leche de aici treaba pentru crema este chiar foarte usoara. Smantana dulce pentru frisca o mixam bine. Dupa 1 minut adaugam zaharul pudra si mixam bine de tot pana cand se transforma intr-o frisca bat. 
 
Masuram 300gr de dulce de leche. Incepem sa-l mixam cu mixerul la viteza mica si treptat marim viteza. Mixam pana cand devine cremos. Adaugam si crema de branza treptat peste dulcele de leche si continuam mixarea. La final incorporam frisca in crema noastra caramel. Vom obtine o bunatate de crema pe care trebuie sa o dam pentru cel putin o ora la frigider (nicidecum sa o mancam :P).
Tort de ciocolata cu dulce de leche_3
Asamblarea e din nou usoara. Punem pe fiecate blat cate 2-3 linguri de crema iar la final ornam tortul cu crema ramasa. Cat timp pregatim glazura dam din nou tortul la rece.
 
Topim ciocolata neagra impreuna cu smantana pe foc mic/bain marie iar apoi turnam glazura deasupra tortutlui si o lasam cu curga putin pe margini. Si cu asta gata tortul! Nu m-am complicat cu ornarea tocmai pentru ca a fost un tort facut din dorinta de a avea ceva ‘dulce’ in casa…fara un motiv anume :) Voi puteti sa-l ornati/dichisiti dupa bunul plac pentru a-i da un aer mai festiv. 
 
Enjoy!
Tort de ciocolata cu dulce de leche_2


24 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316