• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Aluat dulce Provocarea secreta

Minciunele – Uscatele

Minciunele – Uscatele
Luna aceasta am pregatit in secret aceste minunate minciunele, sau uscatele cum li se mai spune in alte zone. Reteta am ‘furat-o’ de la Alina pentru Provocarea secreta gazduita luna aceasta de catre Cosmin si Daiana. A fost o reteta tare apreciata in special de cel mic pe care cu greu l-am putut satura si lua de langa farfuria cu minciunele.
Trebuie sa recunosc ca am facut unele modificari de la reteta, nu m-am putu abtine…si am folosit ingrediente pe care le aveam mai la indemana. 
Minciunele - Uscatele_1 
 Ingrediente
3 oua mai mici sau 2 mari
1 praf de sare
4 linguri de zahar
80 grame smantana
100 ml iaurt
1 lingurita esenta de vanilie
600-650gr faina
Minciunele - Uscatele_2
 
Cernem faina (600 gr pentru inceput) intr-un vas mare iar in mijloc facem o adancitura. Separat amestecam ouale cu zaharul, smantana si iaurtul. Adaugam sarea si esenta de vanilie si amestecam. Turnam compozitia lichida peste faina si incepem sa framantam. Daca mai este nevoie mai adaugam faina..Trebuie sa obtinem un aluat moale si nelipicios. Lasam aluatul la odihnit timp de o jumatate de ora.
 
Punem ulei din abundenta intr-o tigaie la incins. Impartim aluatul in doua parti egale. Intindem o bucata intr-o foaie subtire de 0.5mm si taiem romburi cu ajutorul unui cutit. In mijlocul romburilor facem o taietura oblica cu cutitul prin care aducem un colt si vom obtine in acest fel fundite. Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat. Eu recomand sa faceti toate funditele inainte de a va apuca de copt pentru ca ele se coc foarte repede si nu veti mai avea timpul necesar pentru a le ‘forma’.
 
Cand uleiul este incins prajim minciunelele pe ambele parti pana cand sunt rumene si frumoase. Le scoatem pe servetele absorbante iar dupa ce s-au mai racorit le pudram cu zahar din abundenta.
Este un desert delicios, simplu de facut care imi aduce cu drag aminte de copilarie.
 
Enjoy! 
 Minciunele - Uscatele_3


17 Comments

Torturi

Tort de ciocolata cu caramel sarat

Tort de ciocolata cu caramel sarat
A fost o perioada buna in care ma feream de dulciurile cu ciocolata, nu ma mai atrageau de nici un fel. Atunci m-am axat mai mult pe creme mai fresh, mai fructate si dulciuri mai light. Ma gandeam ingrijorata daca mi s-au schimbat chiar atat de mult gusturile (avand in vedere vechea mea iubire pentru ciocolata) si daca o sa ma mai pot bucura de o felie de tort ciocolatos. Toate aceste ganduri au fost in zadar pentru ca, in mod miraculos, dragostea mea pentru ciocolata a revenit in forta. 
 
Asa se face ca pentru ziua jumatatii mele am reusit sa fac un tort cu multa, foarte multa ciocolata la care am adaugat caramel sarat – un fel de cireasa de pe tort. Este un tort dens, ce poate fi consumat si in portii mici iar iubitorii de ciocolata vor fi extaz, cu siguranta o portie mare nu va fi o problema pentru ei :)
Tort de ciocolata cu caramel sarat_1
Blat
3 cani faina
1 cana cacao
1 lingurita bicarbonat 
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita sare
1 + 1/2 cana zahar
5 oua medii
240 ml iaurt
60-100 ml lapte
120 ml ulei
2 lingurite extract de vanilie
 
Crema de ciocolata
400 gr ciocolata neagra
200 ml frisca lichida/smantana dulce
50 gr cacao
200 gr zahar pudra
200 gr unt
50 ml frisca lichida
2 lingurite extract de vanilie
 
Caramel sarat
175 gr zahar
3 linguri apa
1 lingurita rasa de sare de mare
50 ml smantana grasa
200 gr unt gras nesarat
 
Decor
fulgi de ciocolata
mini marshmallows
batoane de nougat cu ciocolata
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 16
Tort de ciocolata cu caramel sarat_4
Faina o amestecam cu cacaoa, bicarbonatul, praful de copt, sarea si zaharul. Ne folosim de tel si amestecam bine.
Separat amestecam ingredientele lichide: ouale, iaurtul, 60 ml lapte, uleiul si vanilia. 
 
Adaugam ingredientele lichide peste cele uscate si mixam bine, timp de aproximativ 3 minute pana cand obtinem o compozitie omogena. Daca aluatul este prea dens mai putem adauga putin lapte. Trebuie sa aiba o consistenta unei smantani grase de tara.
Preincalzim cuptorul la foc mediu. Pregatim 3 tavi cu diametrul de 18-20 cm, le ungem cu unt si le tapem la baza cu hartie de copt, Pe laterale tapetam tavile cu faina si scuturam excesul. 
Repartizam compozitia in cele 3 tavi in mog egal, apoi coacem blaturile timp de 30-40 de minute sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Daca nu aveti 3 forme de aceeasi dimensiune puteti sa coaceti blaturile pe rand.
Scoatem blaturile la racit pe un gratar si trecem la caramel.
 
Zaharul il punem impreuna cu cele trei linguri de apa pe foc mediu intr-o tigaie neaderanta (recomandat dar nu obligatoriu). Cand vedem ca fierbe atunci marim putin focul si asteptam sa se caramelizeze. Cand ajunge la o culoare aurie-aramie, dar nu foarte inchisa atunci luam caramelul de pe foc si amestecam usor cu lingura, punem sarea de mare si smantana si amestecam bine si repede pentru a nu se solidifica caramelul. Punem si untul taiat cubulete si omogenizam. Lasam caramelul la racit.
 
Topim ciocolata neagra impreuna cu cei 200ml de frisca lichida pe foc mic. Cand amestecul e omogen si lichid il luam de pe foc si-l dam la rece. Trebuie sa ajunga la temperatura camerei, nu mai rece. 
Tort de ciocolata cu caramel sarat_3
 
Untul moale il mixam cu zaharul pudra pana cand devine cremos si aerat. Adaugam cacaoa si mai mixam pana la omogenizarea completa. Ciocolata topita si racita (la temperatura camerei) o adaugam treptat si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final incorporam cei 50 de ml de frisca lichida si extractul de vanilie. Mixam inca un minut apoi dam compozitia la frigider pentru aproximativ jumatate de ora.
 
Cand blaturile sunt racite le taiem in doua pe orizontala. Punem putina crema de ciocolata pe platoul pe care vom servi tortul, chiar in mijloc. Luam un blat si-l punem pe platou. Punem 2-3 linguri de crema si nivelam. Peste crema de ciocolata punem si 2-3 linguri de caramel sarat. Procedam la fel pana cand terminam toate cele 6 felii de blat. Ornam tortul cu restul de crema, din abundenta, pentru a putea face un model pe exterior. Eu m-am ajutat de o spatula pentru intins crema, si am trasat ‘dungi’ pornind de jos in sus. 
Deasupra presaram fulgi de ciocolata neagra. Eu am mai folosit pentru decor mini marshmallows si bucati de nougat cu ciocolata. In loc de mini-marshmallows puteti sa folositi fulgi de ciocolata alba, iar in loc de nougat se pot pune bucati din batoane de ciocolata gen mars.
 
Sa va mai spun ca a fost o nebunie? Nu va mai spun pentru ca sigur o sa va convingeti cand il faceti. E fost unul dintre cele mai bune torturi cu ciocolata de pana acum, daca nu cel mai bun.
 
Enjoy!
Tort de ciocolata cu caramel sarat_2


40 Comments

Dulciuri diverse

Panna cotta cu jeleu de merisoare

Panna cotta cu jeleu de merisoare
Nu este prima data cand fac panna cotta, desi probabil este prima reteta de pe site de acest gen. Imi place destul de mult pentru ca este atat de fina si are consistenta unei budinci…insa lucrul care ma deterrmina sa o fac mai rar este gelatina, care stim cu totii, sau mai bine zis nu stim ce contine cu adevarat 😀 Nu pot sa zic ca nu folosesc deloc, o folosesc la destule dulciuri…insa incerc sa nu abuzez :) Iar in ceea ce priveste panna cotta, de multe ori aleg sa fac o bundinca ( de casa binenteles ) care imi place la fel de mult, sau poate chiar mai mult. Daaaar, revenind la reteta de azi…sa nu credeti ca am ceva impotriva ei, nu e vorba de asta, chiar mi-a placut mult si as repeta-o in orice moment.
 
Pentru unii panna cotta este un desert foarte iubit, pentru altii e banal…eu nu fac parte din nici o categorie extrema, pot doar sa afirm ca imi place si ma bucur ca am reusit sa fac o reteta simpla dar aromata de panna cotta pe care v-o prezint azi.
Panna cotta cu jeleu de merisoare_3
 
Panna cotta
200 ml smantana pentru frisca
200 ml lapte
2 linguri zahar
1 lingurita extract de vanilie
3 foi gelatina
 
Jeleu de merisoare
200 gr merisoare
4 linguri apa
4 linguri zahar
1 foaie gelatina
 
Decor
frisca
merisoare
Panna cotta cu jeleu de merisoare_1
 
Punem smantana, laptele si zaharul pe foc mic. Gelatina o punem la hidratat in apa rece si o lasam pana cand se infierbanta amestecul de pe foc. Oprim focul in momentul in care amestecul da sa fiarba. Adaugam gelatina si amestecam bine pentru a fi raspandita uniform, apoi adaugam si extractul de vanilie.
Turnam panna cotta in 4 pahare si o dam la rece.
 
Jeleul de merisoare se face la fel de simplu. Punem merisoarele cu apa si zaharul pe foc. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Fierbem 5-6 minute amestecul de pe foc apoi oprim focul si lasam 1-2 minute deoparte. Adaugam gelatina scursa de apa si amestecam bine.
 
Jeleul de merisoare il vom turna peste panna cotta doar in momentul in care aceasta este intarita. Lasam apoi la racit pana a doua zi cand putem sa servim cu frisca si cu merisoare proaspete. Enjoy! 
Panna cotta cu jeleu de merisoare_2


16 Comments

Cheesecake

Cheesecake cu ciocolata si zmeura

Cheesecake cu ciocolata si zmeura
Acest cheesecake cu ciocolata si zmeura l-am facut in urma cu ceva vreme, cand se gasea foarte usor zmeura proaspata la piata. Mereu mi-a placut combinatia zmeura si ciocolata fapt pentru care am si facut numeroase deserturi unde am folosit aceasta combinatie. Mai lipsea doar sa fac un cheesecake delicios, insa nici acest lucru nu s-a lasat foarte mult asteptat pentru ca asa cum stiti (sau ati aflat acum) eu sunt un fan inrait al cheesecake-urilor, cu sau fara ciocolata.
Nu mai continui cu vorba, am sa trec direct la reteta care se face usor si rapid, asa cum ii sta bine unui cheesecake :)
Cheesecake cu ciocolata si zmeura_2
Baza
130 gr faina
30 gr cacao
40 gr zahar
100 gr unt
 
Umplutura
1 kg crema de branza
170 gr zahar
4 oua mari
3 linguri cacao
100 gr ciocolata neagra
50 gr smantana grasa
1 lingurita esenta de vanilie
300 gr zmeura
1 lingura suc de lamaie
 
Ornare
100 gr ciocolata neagra
200 gr zmeura
 
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 12-14
 
Cheesecake cu ciocolata si zmeura_1
 
Pentru baza am facut eu un aluat pentru ca nu am vrut sa mai folosesc biscuiti, voi puteti folosi si crusta clasica formata din biscuiti si unt sau puteti sa incercati varianta mea.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Faina o amestecam cu cacaoa si zaharul apoi adaugam untul taiat cubulete si incepem sa framantam pana cand obtinem un aluat omogen. Tapetam o tava rotunda de copt (24 cm) cu hartie de copt iar la baza punem acest aluat pe care il nivelam apoi cu dosul unui pahar. Intepam aluatul din loc in loc cu o furculita apoi il dam la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. 
 
Cat timp sta crusta la cuptor ne ocupam de umplutura. Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu smantana. O dam la rece. Crema de branza o mixam cu zaharul timp de 3 minute apoi adaugam ouale, cate unul pe rand, mixand bine dupa fiecare adaugare. Adaugam ciocolata racita, cacaoa, extractul de vanilie si zeama de lamaie si mai mixam pana la omogenizare. La final incorporam zmeura usor, cu grija, pentru a nu o zdrobi. 
 
Dupa ce scoatem crusta de la cuptor o lasam aproximativ 10 minute pentru a se racori putin. Micsoram focul la 160 de grade. Turnam crema peste crusta si dam la cuptor pentru aproximativ o ora. Oprim focul si lasam cheesecake-ul sa sa raceasca in cuptor, inca 2 ore aproximativ dupa care il dam la rece preferabil peste noapte.
 
Pentru ornare folosim zmeura proaspata si ciocolata neagra rasa. Feliem prajitura cu ajutorul unui cutit introdus in apa fierbinte, apoi sters cu un servetel. Am pastrat o felie pentru voi 😉
 
Enjoy!
Cheesecake cu ciocolata si zmeura_3


30 Comments

Biscuiti

Biscuiti cu crema de ciocolata

Biscuiti cu crema de ciocolata
De mult nu mai facusem biscuiti dar iata ca a venit momentul sa ne delectam cu o portie buna si serioasa de biscuiti. 
Acesti biscuiti cu crema de ciocolata sunt destul de fragezi, merg bine cu orice fel de umplutura. Eu am ales sa-i umplu cu crema de ciocolata, care s-a pretat foarte bine. Pentru cel mic i-am umplut cu gem si pot sa va spun ca si el a fost la fel de incantat. 
 Biscuiti cu crema de ciocolata_2
 
Ingrediente
100 gr unt
200 gr smantana grasa
100 gr zahar alb
100 gr zahar brut
2 oua
2 lingurite extract de vanilie
1 praf de sare
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
500-550 gr faina
 
Crema
200 gr ciocolata neagra
100 gr smantana grasa
200 gr crema de branza
2 linguri zahar pudra
 
Timp de preparare: 2 ore. Timp de coacere: 30 min.  Nr portii: 30+
 Biscuiti cu crema de ciocolata_1
 
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu smantana, zaharul alb si cel brun pana devine cremos. Adaugam ouale pe rand, mixand bine dupa fiecare adaugare pana la incorporarea completa. Adaugam si vanilia si omogenizam.
Faina o amestecam separat cu sarea si cu bicarbonatul apoi o incorporam treptat in crema de oua si unt.
Formam o bila mare din aluat, il acoperim cu folie alimentara si-l dam la rece pentru o ora.
 
Dupa o ora scoatem aluatul pentru biscuiti din frigider. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam o tava mare cu hartie de copt. Formam bilute mici din aluat si le aplatizam usor intre palme. Punem biscuitii in tava lasand distanta intre ei pentru a avea loc sa creasca. 
Coacem biscuitii timp de 13-15 minute, pana cand incep sa se rumeneasca usor pe margini. Scoatem biscuitii pe un gratar la racit si apoi continuam cu restul de aluat. Mie mi-au iesit doua ture de biscuiti. 
 
Ciocolata o topim cu smantana la foc mic, omogenizam si dam la rece. Mixam crema de branza cu zaharul pudra timp de 2-3 minute pana cand devine cremoasa. Adaugam branza peste crema de ciocolata (cand aceasta e rece) si apoi mixam bine pana la omogenizare. 
 
Cand biscuitii sunt complet raciti ii umplem cu aproximativ o lingura de crema de ciocolata. Pentru a-i pastra cat mai bine – si cat mai indelungat – trebuie sa-i tinem intr-o cutie inchisa ermetic in loc racoros. A doua zi sunt mult mai buni pentru ca sunt mai fragezi.
 
Sa aveti pofta!
Biscuiti cu crema de ciocolata_3


20 Comments

Checuri

Guguluf /Chec cu cacao si stafide

Guguluf /Chec cu cacao si stafide
A trecut ceva vreme de cand am pus ultima prajitura ciocolatoasa pe site. Desi nu are crema, si se face simplu, acest guguluf sigur va fi pe placul iubitorilor de ciocolata si chiar poate sa faca o concurenta serioasa torturilor impunatoare de ciocolata (cu crema multa) De ce spun asta? Pentru ca are o textura usor umeda, densa si un gust intens de ciocolata completat de o glazura de ciocolata neagra…doar cum altfel?
Degustatorii lui au fost incantati, eu nu am reusit sa gust nici macar o bucatica, asa ca mergem pe mana lor de data asta si va spun ca e bun si merita facut.
 
Guguluf cu cacao si stafide_4
 
Ingrediente
65 gr cacao
120 gr apa fierbinte
3 oua mari
120 gr lapte
2 lingurite extract de vanilie
280 gr faina
5 gr praf de copt
1/2 lingurita sare
200 gr unt
220 gr zahar
100 gr stafide
 
Glazura
70 gr ciocolata neagra
70 gr smantana pentru frisca
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 55 min. Nr portii: 16
 
Guguluf cu cacao si stafide_1
Turnam apa fierbinte peste cacao si amestecam bine. Cand amestecul e omogen acoperim si dam la rece.
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam ouale cate unul pe rand, mixand bine dupa fiecare adaugare. Crema de cacao o incorporam in compozitie si mixam bine.
 
Faina o amestecam cu sarea si cu praful de copt. Adaugam jumatate din cantitatea de faina peste crema de unt si mixam usor, la viteza mica. Punem laptele si restul de faina si mai mixam pana la omogenizare. Adaugam extractul de vanilie si stafidele, apoi amestecam din nou.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu unt si faina o forma de guguluf. Daca aveti forma de silicon nu mai este nevoie de tapetare. Turnam compozitia in tava si nivelam apoi dam tava la cuptor pentru 40-50 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
 
Guguluf cu cacao si stafide_2
 
Scoatem guguluful din cuptor si-l lasam la racit in tava jumatate de ora, apoi putem sa il rasturnam pe un gratar. In momentul in care e racit complet putem trece la ornare.
 
Ciocolata neagra o topim impreuna cu smantana pentru frisca apoi o turnam peste guguluf. Deasupra presaram mini marshmallow si suntem gata cu bunatate de prajitura. Feliem in portii cat mai generoase si servim cu pofta.

Cu aceasta reteta particip la provocarea Dulce Romanie a carei gazda, Liana, ne invita sa gatim cu stafide, sa facem must sau ciocolata de casa.
 
Enjoy! 
 Guguluf cu cacao si stafide_3


16 Comments

Prajituri

Prajitura rapida cu pere

Prajitura rapida cu pere
[paDe multe ori in timpul saptamanii sunt in criza de timp si atunci aleg sa fac un desert rapid si simplu, cu ingrediente usor accesibile si pe care le am de cele mai multe ori in frigider. Acum ca e un sezon bogat in fructe, ele nu lipsesc de la mine din casa si mereu reusesc sa le strecor prin ceva dulce. Asa s-a nascut si aceasta prajiturica pe care am facut-o la ‘repezeala’ – tocmai de aceea i-am dat numele de ‘prajitura rapida’ – pe care am aromat-o putin cu ajutorul unor pere proaspete din gradina ( a bunicilor, ca eu inca nu detin asa bucurie ).
 Prajitura rapida cu pere_2
Ingrediente
3 oua
1 praf de sare
10 linguri zahar
8 linguri ulei
12 linguri faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta de vanilie
 
Umplutura
3 pere coapte
200 gr branza simpla de vaci
1 ou
2 linguri zahar
2 linguri gris
 
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 16
 Prajitura rapida cu pere
Pregatim mai intai ingredientele pentru umplutura. Perele le spalam bine. Le taiem in felii subtiri si presaram putina zeama de lamaie deasupra pentru a nu se oxida. Branza o amestecam cu oul, zaharul si cu grisul. Lasam compozitia deoparte.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam o tava de dimensiuni 24/24cm (sau 20/30cm) cu hartie de copt. 
 
Batem usor ouale cu praful de sare cu ajutorul unui tel. Punem zaharul si mai amestecam putin. Adaugam uleiul si omogenizam. Amestecam faina cu praful de copt apoi o incorporam usor in compozitia lichida. 
Turnam 3/4 din compozitie in tava. Punem crema de branza din loc in loc, apoi punem feliutele de pere iar deasupra turnam restul de compozitie.
 
Dam tava la cuptor si coacem prajitura timp de 30-35 de minute, pana cand e bine rumenita si trece testul scobitorii.
 
O lasam la racit pe un gratar apoi o putem portiona dupa preferinta. Este o prajitura simpla, delicioasa…merge de minune alaturi de o cana de cafea, lapte…sau chiar iaurt pentru cei mici. Prajitura rapida cu pere – enjoy! 
 Prajitura rapida cu pere_1


14 Comments

Aluat sarat Tarte/Placinte sarate Aperitive

Mini tarte cu rosii si mozzarella

Mini tarte cu rosii si mozzarella
Aceste tarte delicioase le-am facut in urma cu o saptamana pentru aniversarea nazdravanului meu. Le-am facut cu o ocazie intr-adevar speciala…insa pe langa acest lucru stiam eu ca mai trebuie sa fac ceva cu ele. Si anume sa le inscriu la concursul organizat de Laura si Mozzarella Granarolo.
Ce sa va spun eu despre mozzarella asta e ca m-a cucerit de la prima degustare, e proaspata si cu o textura delicata. Va spun drept ca mi-a fost greu sa ma opresc doar la o bucatica, insa din fericire mi-am facut provizii mari ca sa imi ajunga si pentru aceste mini tarte cu rosii si mozzarella simple si delicioase.
Mini tarte cu rosii si mozarella
Aluat
300 gr faina
2 oua
2 linguri smantana
1 praf de sare
1 lingurita drojdie uscata
1 lingura ulei
lapte cat cuprinde
 
Umplutura
1 cartof dulce mai marisor
3 oua
200 ml smantana
2 rosii mari de gradina
200 gr mozzarella Granarolo
sare
piper
oregano
 
Timp de preparare: 1 ora 30 min Timp de coacere 35 min. Nr. portii: 8
 Mini tarte cu rosii si mozarella
Faina pentru aluat o cernem, o amestecam cu drojdia uscata iar in mijloc facem o adancitura. Punem ouale batute usor cu un praf de sare, smantana si incepem sa framantam. Adaugam laptele (caldut) treptat pana cand obtinem un aluat omogen, moale dar nelipicios. La final adaugam si lingura de ulei si mai framantam putin pana la omogenizare. Lasam aluatul la dospit pentru o ora intr-un loc caldut, ferit de curenti.
 
Intre timp pregatim umplutura. Cartoful dulce il fierbem cu tot cu coaja, timp de 15-20 de minute, pana cand o furculita intra cu usurinta in cartof. Il scoatem pe o farfurie la racit apoi il curatam de coaja si il taiem in felii potrivit de subtiri.
 
Ouale le batem bine cu sare si piper. Adaugam smantana si omogenizam. Pentru un plus de savoare va sfatuiesc sa puneti si o lingurita – sau chiar mai putin daca nu sunteti fan – de oregano. Cu siguranta se va simti diferenta.
 
Rosiile de gradina le spalam bine si apoi le taiem in felii subtiri. Mozzarella o scurgem de zer iar apoi o feliem.
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Ungem bine cu unt 8 vase ramekin mici (de preferat) sau o forma mare de tarta.
 
Din aluatul obtinut intindem o foaie dreptunghiulara, de jumatate de centimetru grosime. Taiem 8 cercuri aproximativ egale si le punem in cele 8 forme pregatite. In fiecare forma punem felii de cartof, presaram putina sare si piper, apoi turnam din amestecul de oua si smantana. Deasupra punem felii de rosii si de mozzarela.
 
Cand suntem gata cu toate tartele le introducem la cuptor si le coacem pentru 30-35 de minute, pana cand mozzarella este frumos rumenita.
Lasam tartele in forme pentru 5-10 minute, apoi le scoatem pe un gratar la racit. Le putem servi atat calde cat si reci. In momentul servirii putem sa punem cateva feliute de mozzarella deasupra, iar peste ele sa presaram oregano. Vor fi un deliciu, garantat!
 
Enjoy!
 Mini tarte cu rosii si mozarella


6 Comments

Torturi

Mini tortulete cu mousse de afine si lamaie

Mini tortulete cu mousse de afine si lamaie
Uneori un simplu dulce nu este de ajuns pentru mine si atunci imi pun imaginatia la incercare pentru a realiza ceva putin mai…altfel. Asa s-au nascut si aceste tortulete, nu pentru ca as fi avut o ocazie speciala, ci pentru ca pur si simplu imi doream ceva bun, racoros dar care sa arate si bine pe farfurie.
Avand afine in frigider dar si mult indragitul meu lemon curd (este o crema de care pur si simplu te indragostesti, fina…delicata si extrem de aromata) am ales sa le combin intr-o prajitura fina si delicioasa.
Nu se face foarte greu, insa necesita mai multe ‘straturi’ :)
Mini tortulete cu mousse de afine si lamaie_1
Blat
2 oua
3 linguri zahar
4 linguri faina de migdale
1 lingura cacao
1 lingura ulei
1 lingurita esenta amaretto
 
Mousse de afine
100 gr afine
100 gr smantana
1 lingurita zahar pudra
70 gr iaurt
50 gr ciocolata alba
3 gr gelatina
 
Mousse de lamaie
100 gr lemon curd
100 gr smantana
1 lingurita zahar pudra
70 gr iaurt
50 gr ciocolata alba
3 gr gelatina
 
Decor
50 gr ciocolata neagra
50 ml smantana pentru frisca
fulgi de migdale
afine
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 4
Mini tortulete cu mousse de afine si lamaie_2
Pentru blat am folosit migdale prajite si date apoi prin robot. M-am decis sa renunt la faina de data aceasta si a fost o alegere inspirata.
Separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le amestecam cu uleiul iar albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare apoi adaugam zaharul treptat si mixam pana cand obtinem o bezea frumoasa.
Faina de migdale o amestecam cu cacaoa.
Incorporam usor galbenusurile in spuma de albusurile cu miscari de jos in sus, apoi procedam la fel si cu ingredientele uscate. La final adaugam esenta amaretto si omogenizam.
 
Tapetam o tava de 20/20cm cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade). Turnam compozitia de blat in tava si nivelam usor fara sa apasam prea tare. Introducem tava la cuptor cand acesta este incins si coacem blatul timp de aproximativ 20 de minute. Facem totusi testul cu scobitoarea iar daca nu iese curata il mai lasam 2-3 minute. Scoatem blatul pe un gratar la racit si ne ocupam de mousse.
 
Mousse de afine
Afinele le spalam si zdrobim cateva din ele, restul le pastram intregi. Incalzim iaurtul la foc mic impreuna cu ciocolata alba. Gelatina o punem la hidratat in 2-3 linguri de apa rece-rece. 
Cand amestecul de pe foc e fierbinte si omogen punem gelatina hidratata (cel putin 5 minute) si amestecam bine de tot. Lasam la rece.
 
Smantana rece o batem bine impreuna cu lingurita de zahar pudra. Incorporam usor crema de iaurt si ciocolata alba apoi afinele. Dam la rece pentru o ora.
 
Mousse de lamaie
Pentru mousse-ul de lamaie procedam aproximativ la fel. Incalzim iaurtul la foc mic impreuna cu ciocolata alba. Gelatina o punem la hidratat in 2-3 linguri de apa rece-rece si o lasam 5 minute.
 
Cand amestecul de pe foc e fierbinte si omogen punem gelatina hidratata si amestecam bine de tot. Lasam la rece.
 
Smantana rece o batem bine impreuna cu lingurita de zahar pudra. Incorporam usor crema de iaurt si ciocolata alba apoi lemon curdul. Dam la rece pentru jumatate de ora.
Mini tortulete cu mousse de afine si lamaie_3
Din blatul obtinut decupam cu ajutorul formelor 4 cercuri de diametru de maxim 10 cm (ale mele au avut 8cm). Lasam cercurile de blat in forma.
 
Peste blaturi punem mousse de afine putin peste jumatatea formei, apoi completam pana sus cu mousse de lamaie. Lasam tortuletele la rece pentru cel putin 4 ore, preferabil peste noapte.
 
Cand mousse-ul este intarit bine putem sa-l decoram. Eu am ales un decor simplu. Ciocolata neagra o topim pe foc mic impreuna cu frisca apoi o turnam peste tortulete, sau pur si simplu facem doar un cerc deasupra. Peste glazura presaram afine si fulgi de migdale, pentru un rezultat de efect maxim!
 
Aceste tortulete merita savurate la maxim, sunt delicate, dulci, acrisoare si extrem de aromate.
Enjoy!
Mini tortulete cu mousse de afine si lamaie_4


27 Comments

Prajituri

Gateau breton

Gateau breton
“Gateau breton” – prajitura bretona, este una din cele mai simple prajituri din bucataria frantuzeasca, se face simpul si rapid, cu un mixer si un robot ati rezolvat prajitura din cateva miscari. Am facut prajiturica asta intr-o zi cand eram cu gandul la Paris, un oras superb pe care l-am vizitat eu candva…dar pe care nu am reusit sa-l explorez la capacitatea lui maxima. Adevarul este ca mi-ar placea sa mai ajung acolo cel putin o data…dar pana se va intampla acest lucru imi potolesc dorul cu aceasta prajitura simpla si delicata, crocanta la exterior dar cu un interior moale si dens. Insa nu o voi savura singura, ci impreuna cu Diana, gazda provocarii Dulce Romanie de luna aceasta, care ne indeamna sa gatim cu ‘arome’ de vacanta…si careia sper sa-i fie pe plac acest desertul.
 Gateau breton_1
Ingrediente
220 gr unt
4 galbenusuri
150 gr zahar
50 gr migdale
15 gr rom
2 linguri apa
1 lingurita extract de vanilie
250 gr faina
1 ou mediu
 
Timp de preparare: 15 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 12
Gateau breton_4
Cand am spus ca se face rapid nu am glumit :) Pregatim o tava rotunda cu diametrul de 21-23cm, o ungem cu unt din abundenta si tapetam fundul cu hartie de copt. Preincalzim cuptorul la foc mediu (175-180 de grade pt cuptorul electric).
 
Punem migdalele impreuna cu 50 gr de zahar in robot si le maruntim bine. Untul moale la temperatura camerei il mixam cu restul de zahar pana cand devine cremos. Adaugam galbenusurile, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Separat amestecam apa cu romul (cam o lingura) si cu extractul de vanilie. Peste crema de unt si oua punem faina in 3 reprize, si mixam usor dupa fiecare adaugare pana la omogenizare. La sfarsit adaugam ingredientele lichide si aromate, apoi migdalele impreuna cu zaharul si omogenizam.
 Gateau breton_3
Turnam compozitia in tava si nivelam. Ungem bine prajitura cu ou batut, apoi trasam deasupra linii fine cu o furculita. Introducem tava la cuptor si coacem prajitura timp de 40-50 de minute pana cand este rumenita frumos deasupra.
 
Cand este gata o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca in tava. O scoatem cu grija si o portionam dupa preferinta. O putem servi cu frisca si fructe proaspete (eu am servit-o simpla) si va fi un deliciu.
 
Enjoy! 
 Gateau breton_2


16 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316