• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Checuri Dulciuri de post

Chec de post cu cacao si dulceata de trandafiri

Chec de post cu cacao si dulceata de trandafiri
Provocarea din luna noiembrie m-a gasit intr-o perioada mai aglomerata si uite asa se face ca reusesc sa public reteta cu cateva zile intarziere. Imi cer scuze gazdei, care luna trecuta a fost Ioana dar totodata ii multumesc pentru rabdarea ei si pentru faptul ca primeste si intarziati la parada :)
 
Blogul repartizat a fost cel al lui Stefy harnicuta, un blog complex cu o multime de retete fel de fel. A durat ceva pana l-am rasfoit si pana am ales o reteta. Insa pana la urma m-am decis la acest delicios chec de post pentru ca tot suntem in postul Craciunului. A iesit grozav de bun, si cu o textura frumoasa. Il recomand tuturor cu mare drag!
 
Chec de post cu cacao si dulceata de trandafiri_2
Ingrediente
2 + 1/4 cani faina
1 cana apa minerala
3/4 cana zahar
1/2 cana ulei
1 plic praf de copt
1 praf sare
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri cacao
2 linguri dulceata de trandafiri
 
Timp de preparare: 20 min Timp de coacere: 70 min Nr portii: 8
 
Chec de post cu cacao si dulceata de trandafiri_3
Eu am facut doar jumatate de portie din reteta originala, deci mi-a iesit doar un chec intr-o tava medie de chec. Am respectat in mare parte reteta Stefaniei, insa am mai umblat pe la cantitatea de zahar si am adaugat un ingredient extra, si anume dulceata de trandafiri pentru un plus de aroma. Gata, trecem la reteta.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic (170 de  grade) si tapetam cu ulei si faina o tava medie de chec.
Intr-un bol amestecam bine uleiul cu zaharul apoi adaugam apa minerala si extractul de vanilie.
Faina se amesteca cu praful de copt si sarea apoi se adauga peste ingredientele lichide. Amestecam usor apoi impartim compozitia in doua. Intr-una din parti punem cacaoa si dulceata de trandafiri apoi omogenizam.
 
Punem alternativ din cele doua compozitii in tava de copt si anume: 2 linguri din compozitia alba apoi doua linguri din compozitia neagra. Repetam procedeul pana cand terminam ambele compozitii.
 
Dam checul la cuptor pentru o ora, o ora si 10 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Il scoatem pe un gratar la racit. Checul il feliem doar dupa ce e racit complet.
 
Dupa cum am mai spus a fost delicios si ma bucur ca am gasit aceasta reteta pe blogul Stefaniei.
Pofta buna!
Chec de post cu cacao si dulceata de trandafiri_1


17 Comments

Torturi

Tort Gladiator

Tort Gladiator
O zi de sarbatoare cere un tort de sarbatoare asa ca pentru azi am facut tort delicios:) I-am pus numele ‘Gladiator’ pentru ca este un tort mare, dens si ciocolatos dar si pentru ca am vrut sa ma apropiu cu ‘creatia’ mea de tortul Gladiator servit la hotelul Marriott. Probabil ca nu mi-am atins eu scopul insa gustul a fost unul grozav iar tortul a fost devorat la propriu.
 
Acum nu-mi ramane decat sa spun ‘La multi ani’ sarbatoritilor zilei de azi care poarta numele de Andrei/Andreea si mai ales ‘La multi ani’ puiului meu drag care isi serbeaza si el ziua de nume.
Tort Gladiator_1
Blat
2 + 1/2 cani faina
3/4 cani cacao
1 + 1/2 cani zahar
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
1 cana iaurt
2 oua mari
1/2 cana ulei
2 lingurite extract de vanilie
1/2 cana cafea fierbinte
 
Crema neagra
200 gr ciocolata neagra
300 ml smantana pentru frisca
 
Crema alba
350 gr ciocolata alba
300 ml smantama pentru frisca
250 gr mascarpone
 
Decor
100 gr ciocolata neagra
100 ml smantana lichida
trufe albe
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 40 min Nr. portii: 16
Tort Gladiator_4
Cremele le pregatim cu o seara inainte pentru ca au nevoie sa stea mult la rece.
 
Crema neagra: topim ciocolata impreuna cu frisca pe foc mic, omogenizam apoi dam deoparte. Cand ajunge la temperatura camerei o dam la frigider peste noapte pentru a se intari suficient.
 
Crema alba: topim ciocolata alba impreuna cu frisca pe foc mic, omogenizam si dam deoparte. Cand ajunge la temperatura camerei o punem la rece peste noapte.
 
A doua zi mixam bine de tot crema neagra pana cand se deschide la culoare si devine pufoasa. O punem la rece. Mascarpone (preferabil la temperatura camerei) il mixam bine pana cand devine cremos, foooarrte cremos. Atentie cu mascaporne, e important sa nu fie rece si sa fie mixat pana cand devine cremos si aerat.
 
Separat mixam crema de ciocolata alba pana cand devine aerata. Adaugam treptat mascarpone si mixam usor pana la omogenizare. In cazul in care se ‘taie’ crema am eu o solutie simpla. Incalziti putin toata crema la microunde aproximativ 30 de secunde. In felul aceasta toate ingredientele din crema vor ajunge la aceeasi temperatura, apoi incepeti sa mixati pana cand capata din nou consistenta si devine aerata. Atat. Dam crema la rece.
Tort Gladiator_3
Blatul se face usor, este o reteta care am imprumutat-o de peste hotare, americanii zicandu-i devil’s food cake. 
Intr-un bol mare amestecam toate ingredientele uscate si anume: faina, cacaoa, zaharul, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
Separat batem usor ouale cat sa le omogenizam, adaugam iaurtul, uleiul si extractul de vanilie. Cafeaua fierbinte o lasam separat pentru moment.
Turnam ingredientele lichide peste cele solide si incepem sa mixam usor – putem folosi mixerul la viteza mica sau chiar telul. In momentul in care amestecatul devine prea dificil putem sa adaugam treptat cafeaua fierbinte si sa amestecam pana la omogenizare. Amestecul va fi putin mai lichid insa nu va speriati pentru ca asa trebuie sa fie.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu si pregatim 3 tavi cu diametru de 20-22cm. Daca nu aveti trei tavi de aceeasi dimnesiune puteti sa coaceti blaturile pe rand. 
Ungem tavile cu unt, punem hartie de copt pe fund si apoi tapetam cu faina. Turnam compozitia in mod egal in cele trei tavi si coacem blaturile pentru 35-40 de minute, pana cand trec testul cu scobitoarea. Scoatem blaturile pe un gratar la racit. Cand sunt racite complet putem sa le taiem ‘capacul’ pentru a le nivela.
Tort Gladiator_5
Punem un blat pe un platou. Peste el punem crema de ciocolata neagra si nivelam. Punem deasupra al doilea blat apoi jumatate din crema alba. Acoperim cu al treilea blat si incepem sa imbracam tortul in crema alba ramasa. Nivelam frumos si dam tortul la rece.
 
Pregatim glazura care se face si ea usor. Ciocolata o topim cu smantana pe foc mic, o lasam 5-10 minute pentru a se racori usor apoi o turnam peste tort lasand-o sa cada pe laterale. Ornam tortul cu trufe albe sau bomboane rafaello si cu bombonele mici de ciocolata.
Lasam tortul la rece 2-3 ore inainte de a-l taia. Servim in portii generoase pentru ca e delicios. 
Enjoy!
Tort Gladiator_2


63 Comments

Prajituri

Prajitura de post cu cocos si fulgi de ciocolata

Prajitura de post cu cocos si fulgi de ciocolata
In timpul postului incerc sa prepar si cateva bunatati dulci care sa fie de post. Nu sunt ele foarte multe – asta pentru ca timpul nu imi este un prieten prea bun in ultima perioada – insa incerc sa le fac gustoase. Asa a iesit si aceasta prajitura, foooooarte simplu de facut si tare buna.
  Prajitura de post cu cocos si fulgi de ciocolata_2
Ingrediente
1 cana faina
1/3 cana zahar
1/2 cana apa minerala
4 linguri gem de caise
1/4 cana ulei
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
1/3 cana cocos
50 gr fulgi de ciocolata neagra (de post)
 
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 50 min Nr portii: 8 
Prajitura de post cu cocos si fulgi de ciocolata_4
Faina o amestecam cu praful de copt, sarea si nuca de cocos intr-un bol.
Separat frecam bine uleiul cu zaharul, gemul de caise apoi adaugam apa minerala. Rasturnam ingredientele uscate peste cele lichide si amestecam cu miscari usoare. La final adaugam fulgii de ciocolata neagra si omogenizam – daca nu aveti fulgi de ciocolata puteti sa folositi ciocolata neagra pe care o taiati in bucati marunte. 
 
V-am spus eu ca se face usor, din cateva miscari am fost gata cu prajitura, urmeaza doar sa o coacem si apoi sa o savuram.
  Prajitura de post cu cocos si fulgi de ciocolata_3
Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu unt si faina o tava mica de prajituri, sau o forma medie de chec. Turnam compozitia in tava si nivelam. Introducem prajitura in cuptorul incins si o coacem pentru 40 min -daca o faceti sub forma de prajitura sau 50-60 de minute daca o faceti sub forma de chec. E gata cand trece testul cu scobitoarea.
 
Oprim focul si lasam prajitura in tava timp de 10 minute, apoi o scoatem pe un gratar la racit. Cand e racita complet putem sa o pudram cu zahar pudra din abundenta si sa o portionam dupa preferinta.
 
Pofta buna! 
  Prajitura de post cu cocos si fulgi de ciocolata


10 Comments

Dulciuri diverse Aluat dulce

Strudel cu mere si crema de vanilie

Strudel cu mere si crema de vanilie
Am facut acest strudel intr-o zi cand aveam pofta de un desert simplu, cu mere si aluat. Mi-am adus aminte de strudelul vienez, despre care aveam eu o vaga idee (foarte vaga) cum se face. Stiam ca e cu mere, nuci si crema de vanilie – o combinatie superba de altfel – asa ca m-am pus la treaba dupa instinct. A iesit o minunatie de strudel, incat si cei care nu sunt amatori de dulciuri cu mere mi l-au laudat si au cerut supliment. Va recomand cu tot dragul sa-l faceti pentru ca este foarte bun, prea bun!
 
Strudel cu mere si crema de vanilie_1
 
Strudel cu mere si nuci
1 foaie aluat frantuzesc (foietaj)
1 kg mere
100 gr zahar
2 linguri apa
50 gr unt
1 lingura smantana
100 gr nuci
scortisoara
1 ou pentru uns
 
Crema de vanilie
2 galbenusuri
2 linguri zahar
1 lg amidon
300 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
3 pastai cardamon – optional
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 8
Strudel cu mere si crema de vanilie_3
 
Pentru ca am fost putin cam lenesa de data aceasta am renuntat la a face aluatul in casa si am cumparat foietaj din comert – o varianta practica si la indemana cand sunt in lipsa de timp. 
 
Aluatul trebuie sa-l lasam la dezghetat peste noapte in frigider apoi ne putem apuca de treaba.
 
Spalam bine merele si le curatam de coaja apoi le taiem in cubulete. Punem zaharul impreuna cu 2 linguri de apa la caramelizat intr-o tigaie neaderenta. Cand incepe sa fiarba dam focul putin mai tare si asteptam sa se transforme in caramel. In acel moment adaugam untul si smantana si amestecam energic. Punem si cubuletele de mere si amestecam bine. Lasam compozitia pe foc timp de 5 minute pana cand bucatile de mar se inmoaie putin. Adaugam nuca si scortisoara dupa gust, amestecam usor si dam la rece.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mare (200 grade) si tapetam cu hartie de copt o tava mare. Intindem usor aluatul frantuzesc cat sa obtinem o foaie de lungimea tavii. Punem umplutura uniform peste foaie, avand grija sa nu ajungem chiar pana la capete. Rulam strudelul cu grija si cat mai strans posibil apoi il transferam in tava de copt.
 
Facem taieturi oblice din loc in loc in partea de sus a strudelului apoi il ungem cu ou batut. Introducem strudelul la cuptorul incins si-l lasam la copt timp de 30-40 de minute. Dupa 20 de minute putem sa reducem usor focul si il mai lasam cat sa se rumeneasca frumos.
Strudel cu mere si crema de vanilie_4
 
Cat timp strudelul sta la cuptor pregatim crema de vanilie.
Punem laptele pe foc impreuna cu pastaile de cardamon (optionale) si zaharul. Galbenusurile le amestecam bine cu lingura de amidon. Cand laptele este fierbinte turnam 2-3 linguri peste galbenusuri pentru a le desface apoi punem galbenusurile peste laptele din oala si lasam compozitia pe foc. Marim usor focul si amestecam continuu pana cand incepe sa fiarba si se ingroasa usor. Luam de pe foc, scoatem pastaile de cardamon, adaugam extractul de vanilie si dam la rece. E bine sa pastram vasul acoperit sau sa mai amestecam din cand in cand in sos pentru a nu-si forma crusta. In momentul servirii daca crema e prea groasa putem sa o subtiem cu o lingura-doua de lapte.
 
Servim strudelul cald sau rece impreuna cu crema de vanilie si vom avea parte de un deliciu de zile mari. Enjoy!
Strudel cu mere si crema de vanilie_2


13 Comments

Dulciuri diverse

Bezele cu crema de ciocolata

Bezele cu crema de ciocolata
Bezelele sunt printre cele mai simple dulcegarii de facut si cu o lista scurta de ingrediente. Consumate simple sau cu diverse umpluturi sunt mereu o atractie pentru amatorii de dulce, tocmai datorita texturii lor delicate, crocante la exterior dar usor gumate in interior. Am facut si eu aceste minunatii dulci si le-am cadorisit si cu o crema de ciocolata amaruie, ca sa mai stinga putin din intensitatea dulcelui – sa nu uitam ca bezelele sunt niste dulciuri foooarte dulci :) 
 Bezele cu ciocolata_3
Bezele
3 albusuri
150 gr zahar
1/2 lingurita de cream of tartar
1 praf de sare
 
Crema
100 gr ciocolata neagra
80 ml smantana dulce
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 60-70 min. 
 Bezele cu ciocolata_2
Albusurile la temperatura camerei le mixam la viteza medie cu praful de sare. Cand incep sa capete consistenta se adauga cream of tartar (se poate inlocui cu o lingurita de otet de mere sau o lingurita suc de lamaie) si se mixeaza in continuare la viteza mare. Cand avem o bezea ferma incepem sa adaugam zaharul treptat, cate o lingura pe rand. Mixam bine dupa fiecare lingura de zahar adaugata. Abia cand zaharul este complet topit continuam cu urmatoarea lingura. La final vom obtine o bezea lucioasa si frumoasa.
 
Preincalzim cuptorul la 120 de grade si tapetam cu hartie de copt tava mare de la aragaz. 
Punem bezeaua intr-un pos si formam nici gramajoare de bezea in tava. Introducem tava in cuptor si coacem bezelele timp de o ora. Eu le-am lasat o ora si 10 minute ca sa fiu sigura ca raman ferme si dupa ce le scot :) Lasam bezelele in cuptor cu usa intredeschisa pentru a se racori. 
 
Trecem la umplutura. Topim la foc mic ciocolata impreuna cu smantana dulce. Omogenizam si lasam usor la racorit. Cu aceasta crema vom uni cate doua bezele insa numai dupa ce crema capata o usoara consistenta. Punem bezelele pe un platou si punem sa ne bucuram de gustul lor minunat. Musafirii – in caz ca avem – vor fi incantati.
 
Bezelele se pot pastra si timp de o saptamana in loc racoros, ferit de umezeala.
 
Enjoy!
Bezele cu ciocolata_1


11 Comments

Dulciuri de post

Prajitura de ciocolata de post – Vegan Chocolate Cake

Prajitura de ciocolata de post – Vegan Chocolate Cake
Prajiturile de post in general sunt simplu de facut. Probabil nu sunt la fel de sofisticate ca si celelalte insa uneori pot fi la fel de delicioase. Asa se face ca am incercat aceasta reteta de prajitura de post, sau vegana cum i-ar spune altii. Rezultatul? A iesit ceva foarte bun, atat de bun ca nu ai fi spus ca e un dulce de post. 
Poate ca pozele nu sunt printre cele mai convingatoare insa gustul a fost neasteptat: ciocolatos si usor fructat, iar textura pufoasa insa deloc uscata. Merita incercata si doar datorita faptului ca se face atat de usor.
Prajitura de ciocolata de post - Vegan Chocolate Cake_3
 
Ingrediente
1 cana faina
1/2 cana faina integrala
1/3 cana cacao neagra
1/2 cana zahar brun
1 cana suc din compot de cirese
4 linguri gem de capsune
5 linguri ulei vegetal
1/2 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
 
1 cana = 1 cana normala de 250ml
 
Timp de preparare: 15 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 12
Prajitura de ciocolata de post - Vegan Chocolate Cake_1
 
Preincalzim cuptorul la foc mic si tapetam cu ulei si faina o forma rotunda de copt de diametru 20-22 cm. 
Intr-un bol incapator amestecam toate ingredientele uscate si anume: faina, cacaoa, zaharul, bicarbonatul, praful de copt si sarea.
 
Separat amestecam uleiul cu gemul de capsune – puteti folosi orice gem va place – si cu sucul din compotul de cirese – si aici puteti inlocui cu ce suc de fructe va place. Turnam ingredientele lichide peste cele solide si amestecam usor pana la omogenizarea completa. Atentie, nu trebuie sa exageram cu mixatul!
 
Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor pentru 45-50 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Cand e gata scoatem prajitura din cuptor si o mai lasam 10 minute in tava la racit apoi putem sa o transferam pe un gratar. Este foarte buna de servit a doua zi pudrata cu cacao sau zahar pudra. Enjoy!

Prajitura de ciocolata de post - Vegan Chocolate Cake_2

 


13 Comments

Biscuiti

Fursecuri cu gem de caise

Fursecuri cu gem de caise
Printre cele mai simple fursecuri sunt si aceste fursecuri cu gem de caise. Insa, desi le caracterizeaza aceasta simplitate, au o delicatete aparte, fragezime si un gust delicios. Gemul de caise dulce-acrisor vine in definitivarea acestui desert, sporindu-i bunatatea. Sunt foarte bune de pus pe masa in zi de sarbatoare (sau nu), copiii pur si simplu le vor adora iar adultii le vor savura alaturi de o cafea fierbinte.
Fursecuri cu gem de caise_1
Ingrediente
200 gr unt
350 gr faina
100 gr zahar pudra
1/2 lingurita sare
2 galbenusuri
2-3 linguri apa rece
gem de caise
1 galbenus de ou + o lingura lapte pentru uns
 
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 30 min.
 Fursecuri cu gem de caise_2


Amestecam faina cu zaharul pudra iar in mijloc facem o adancitura. Punem untul taiat cubulete si sarea si incepem sa framantam cu varful degetelor pana cand obtinem un aluat nisipos. Adaugam galbenusurile si 2 linguri de apa rece, apoi framantam un aluat omogen si nelipicios. Daca aluatul este prea tare sau prea sfaramicios mai punem adauga putina apa rece. Impartim aluatul in 2 parti egale pe care le invelim in folie alimentara apoi le dam la rece pentru o ora.

Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 grade) si tapetam cu hartie de copt tava mare de la aragaz. Din cantitarea de aluat vor iesi 2-3 tavi de fursecuri.
 
Luam o bucata de aluat din frigider si formam bilute de marimea unei nuci (mai mici) pe care le aplatizam usor in tava iar in mijloc facem o adancitura. In fiecare adancitura punem putin gem de caise. Ungem fiecare fursec cu galbenus diluat in putin lapte. Dam tava la cuptor si coacem fursecurile pentru 14-15 minute pana cand se rumenesc frumos. Procedam la fel si cu restul de aluat pana la epuizare.
 
Fursecurile se pot pastra timp de mai multe zile la loc racoros, intr-un recipient inchis ermetic. La noi s-au epuizat repede :)
 
Si pentru ca luna aceasta in cadrul provocarii Dulce Romanie, fetele de la Transylvanian Kitchen ne propun sa pregatim fursecuri fel de fel, le trimit repejor reteta mea. 

Enjoy!

Fursecuri cu gem de caise_3


17 Comments

Clatite

Clatite banatene

Clatite banatene
Clatitele mereu au fost o slabiciunea a mea, fie ele cu branza, fie cu ciocolata, fie cu gem proaspat de fructe sau fel de fel de umpluturi. In topul preferintelor se situeaza si aceste minunatii dulci – pentru ca sunt o adevarata desfatare cand le gusti – si care poarta numele de clatite banatene.
In copilarie nu am avut sansa sa gust acest gen de clatite, insa de cand le-am descoperit am ramas fascinata de gustul lor fin si….dulce. Sigur o sa va surprinda si pe voi intr-un mod placut, iar pe cunoscatori o sa-i incante din nou.
Clatite banatene_2
 
Ingrediente
8 clatite (reteta aici)
300 gr branza de vaci moale
1 ou
50 gr zahar
1 lingurita esenta de vanilie
coaja de portocale
 
Crema + bezea
4 oua
170 gr zahar
200 ml smantana  grasa
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
 
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 40 min Nr. portii: 4-6
 
Clatite banatene_1
Preparati clatitele dupa reteta voastra preferata, sau puteti sa optati si pentru reteta mea de clatite pe care o recomand cu drag. Luati 8 clatite rumene si frumoase si le puneti deoparte.
 
Umplutura se face simplu. Mixam branza de vaci impreuna cu oul, zaharul, esenta de vanilie si coaja de portocala pana obtinem o compozitie cremoasa. 
Distribuim crema uniform peste cele 8 clatite, si le impachetam frumos. Punem clatitele astfel rulate intr-un vas termorezistent uns cu unt, sau in vase mici asa cum am procedat eu.
 
Pentru crema de vanilie vom folosi doar galbenusurile pe care le mixam bine cu 50 de grame de zahar apoi adaugam smantana si extractul de vanilie si omogenizam. Turnam crema peste clatite.
 
Clatite banatene
 
Introducem clatitele la cuptor la foc mediu pentru 20 de minute. Intre timp preparam bezeaua. Batem albusurile spuma tare impreuna cu un praf de sare. Adaugam treptat cele 120 de grame de zahar ramase, cate o lingura pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand zaharul e complet topit, abia apoi trecem la urmatoarea lingura.
 
Scoatem clatitele din cuptor, dupa cele 20 de minute si cu ajutorul unei linguri (sau cu un pos) distribuim bezeaua peste clatite. Reintroducem din nou clatitele la cuptor pentru inca 20 de minute, sau pana cand bezeaua este frumos rumenita. Servim clatitele calde.
 
Enjoy!
Clatite banatene_q


18 Comments

Torturi

Tort cu mere si crumble cu nuci

Tort cu mere si crumble cu nuci
Merele sunt la mare cautare in aceasta perioada. Acum sunt la potentialul lor maxim: proaspete, pline de vitamine, zemoase si aromate. Eu ma bucur in fiecare zi de savoarea unui mar delicios, cules direct din gradina bunicilor, insa pe langa aceasta delectare mai gasesc si cate un dulce in care sa strecor bucatele aromate de mere. Asa a fost acest tort, extrem de simplu de facut dar care imbina frumos o gramada de arome tomnatice. 
Nucile, merele si scortisoara fac casa buna impreuna si au ales sa poposeasca si in acest dulce, sa ii dea savoare si putere de a ne incanta papilele gustative. Si acum sa trecem la reteta!
Tort cu mere si crumble cu nuci_3
Blat
100 gr unt
140 gr zahar brun
2 oua mari
250 gr faina
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita sare
100 ml lapte
100 ml smantana
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri suc de lamaie
 
3 mere coapte
suc de lamaie
 
Crumble
50 gr unt
70 gr zahar brun
1 lingurita rasa scortisoara
100 gr nuci macinate
50 gr faina
1 lingurita extract de vanilie
 
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 16
Tort cu mere si crumble cu nuci_1
Pregatim ingredientele pentru blat cu 1-2 ore inainte de a ne apuca de treaba pentru a le da timp sa ajunga la aceeasi temperatura.
Incepem cu crumble – aluatul sfaramicios. Intr-un bol amestecam toate ingredientele pana cand obtinem un aluat nisipos, care se leaga prin apasare. Dam aluatul la rece.
 
Untul moale il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare ou, pana la incorporarea completa. 
Separat amestecam faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea. Intr-un alt vas amestecam laptele cu smantana, extractul de vanilie si zeama de lamaie. 
Punem jumatate din ingredientele uscate peste crema de unt si oua si mixam usor, la viteza mica. Adaugam jumatatea din ingredientele lichide si omogenizam. Continuam in aceasi maniera cu restul de ingrediente uscate si lichide. 
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (170 de grade) si tapetam cu unt si faina o tava de diametru 20-22 cm. Tava folosita de mine avea 21 de cm. Turnam compozitia in tava si coacem blatul timp de 30 de minute.
Intre timp curatam merele si le taiam felii subtiri. Le stropim cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida. Scoatem blatul din cuptor si asezam frumos feliile de mere deasupra. Peste mere presaram si aluatul sfaramicios in mod uniform. Dam din nou tortul la cuptor pentru inca 30 de minute. 
 
Cand este gata – ar trebui sa treaca testul cu scobitoarea – oprim focul, scoatem tortul din cuptor si mai lasam 10-15 minute in tava apoi il putem transfera pe un gratar la racit.
 
Se feliaza cand e race si il putem servi alaturi de frisca, smantana dulce sau chiar alaturi de o inghetata de nuci si scortisoara. 
 
Enjoy!
Tort cu mere si crumble cu nuci_2


10 Comments

Torturi

Bavareza cu ciocolata

Bavareza cu ciocolata
Azi la noi in familie avem un sarbatorit special, un sarbatorit care isi poarta mandru numele de Gabriel pentru care am pregatit acest dulce ciocolatos si alte multe bunatati. Prin urmare incep prin a-i dori sarbatoritului tot binele din lume, sanatate din plin si sa aiba parte de multa, multa iubire dar si de multa rabdare pentru a rezista alaturi de mine muulti, multi ani de acum incolo 😛
Acestea fiind spuse vreau sa mai adaug ca i-am facut un dulce special, decadent, cu o textura fina care abunda in ciocolata. Sper sa-l savurati si voi cu placere!
Bavareza cu ciocolata_4
Crusta
200 gr biscuiti integrali
80 gr unt
2 linguri lapte
2 linguri cacao
 
Bavareza de ciocolata
250 ml frisca lichida
1 lingura zahar pudra
200 gr ciocolata neagra
2 oua mari
400 ml lapte
1 plic gelatina
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
 
Decor
70 gr ciocolata neagra
100 gr smantana lichida
merisoare/coacaze rosii
 
Timp de preparare: 30 min Timp de racire: 3 ore Nr portii: 8
Bavareza cu ciocolata_2
Pregatim o tava de diametru 20cm. O ungem cu unt iar fundul il tapetam cu hartie de copt. 
Topim untul la foc mic si-l lasam deoparte. Biscuitii ii macinam marunt la robot apoi ii amestecam cu cacaoa, untul topit si laptele. Daca amestecul este prea uscat mai putem adauga lapte. Tapetam fundul tavii cu acest amestesc de bicuiti si apasam bine cu fundul unui pahar. Dam la rece si trecem la crema.
 
Punem laptele pe foc. Ouale le frecam bine cu sarea si zaharul. Cand laptele este fierbinte turnam cateva linguri peste oua si amestecam. Punem ouale peste laptele din tigaie si punem din nou tigaia pe foc. Lasam la foc mediu spre mare iar cand incepe sa fiarba amestecam energic pentru a obtine o crema fina. Luam de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucati si extractul de vanilie. Omogenizam.
 
Gelatina o punem la hidratat in 3-4 linguri de apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in crema de ciocolata si amestecam energic pentru a distribui uniform gelatina. Acoperim crema cu folie alimentara si dam la rece pentru 2-3 ore.
 
Frisca o batem bat impreuna cu zaharul vanilat apoi o incorporam usor, cu miscari de jos in sus, in crema de ciocolata racita. Turnam crema astfel obtinuta peste crusta de biscuiti si o lasam la frigider pana a doua zi.
 
A doua zi desprindem usor marginile formei de copt pentru a putea scoate tortul. Il transferam cu grija pe un platou.
Bavareza cu ciocolata_3
Topim la foc mic ciocolata impreuna cu smantana lichida. Cand avem o compozitie omogena o turnam deasupra tortului si cu o lingura facem forme neregulate. Deasupra punem merisoare sau coacaze rosii (eu am avut congelate) sau orice alte fructe va plac si dam din nou la rece.
 
Pentru a taia tortul vom folosi un cutit introdus in apa fierbinte iar apoi sters cu un servet. Aceasta operatiune se repeta pentru fiecare feliere. La servire putem sa completam cu sos de ciocolata pe care il obtinem daca mai diluam cu smantana/lapte glazura ramasa de la decorare.
 
La multi ani sarbatoritilor!
Bavareza cu ciocolata_1


27 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316