• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Prajituri

Prajitura cu ciocolata si crema de lamaie

Prajitura cu ciocolata si crema de lamaie
Ciocolata este una din pasiunile mele si imi place sa o consum si ca atare, dar si in dulciuri. In dulciuri imi place comportamentul ei in blaturile dense gen negresa/brownie dar si in cremele consistente cu ciocolata. Acum am ales sa fac un blat dens gen brownie insa l-am completat cu o crema usoara si racoroasa de lamaie. A iesit delicioasa! Ca ornament am folosit niste frumosi si delicati trandafiri din zahar despre care v-am povestit cate ceva in reteta tortului cu crema de lamaie si pe care va invit sa o lecturati din nou. 
 Prajitura cu ciocolata si crema de lamaie
 Blat
200 gr ciocolata neagra
100 gr unt
3 oua
120 gr zahar
150 gr faina
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura crema de whisky
 
Crema
200 crema de branza
100 gr ciocolata alba
100 gr lemon curd
 
Decor
100 gr ciocolata neagra
20 gr unt
1 lingura lapte
trandafiri din zahar
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 9
 Prajitura cu ciocolata si crema de lamaie_1
 
Topim ciocolata cu untul pe foc mic apoi lasam crema la racorit. Ouale le mixam bine de tot impreuna cu zaharul pana cand se deschid la culoare si isi dubleaza volumul. 
 
Faina o amestecam cu praful de copt si sarea. Peste spuma de oua adaugam treptat ciocolata topita si continuam sa mixam usor pana la incorporarea completa. Adaugam si faina in 2 reprize si mixam tot la viteza mica. La final punem extractul de vanilie si crema de whisky si omogenizam.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava mica (20/20cm). Turnam compozitia in tava, nivelam si apoi dam la cuptor. Coacem prajitura timp de 20-25 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Nu o lasati mai mult de 25 de minute pentru ca va fi prea uscata. Scoatem blatul pe un gratar la racit.
 
Pentru crema am folosit din nou lemon curd despre care v-am povestit de atatea ori si a carui reteta o puteti gasi aici. 
Topim ciocolata alba la bain-marie si o lasam putin la racorit. Crema de branza o mixam usor pana cand devine aerata apoi adaugam treptat ciocolata topita, iar la final lemon curd. Dam crema la rece pentru o ora.
 
Blatul il taiem in doua pe orizontala, il umplem cu crema apoi il dam din nou la rece si pregatim glazura.
Ciocolata neagra o topim la foc mic impreuna cu untul si laptele apoi o turnam peste prajitura, nivelam frumos cu ajutorul unui cutit cu lama groasa. Din loc in loc punem trandafiri din zahar sau alte ornamente, in functie de preferinta. Prajitura se feliaza foarte bine a doua zi.
 
Enjoy!
Prajitura cu ciocolata si crema de lamaie_3


13 Comments

Biscuiti

Biscuiti spritati

Biscuiti spritati
Biscuitii spritati sau biscuitii cu unt sunt niste biscuiti deosebit de fragezi si deliciosi. Sunt tare usor de facut, pot avea diferite forme in functie de dorinta/inspiratie si pur si simplu se topesc in gura. Sunt perfecti atat langa o cana cu lapte, cat si pe un platou de fursecuri pe masa de sarbatoare. Eu i-am facut pentru a-l putea intampina pe mosul asa cum se cuvine, cu biscuiti gustosi si fragezi. Sper sa fie multumit!
 
Biscuiti spritati_2
 
Ingrediente
200 gr unt
1 ou mare
2 linguri lapte rece
200 gr faina
50 gr amidon de porumb
1 praf de sare
100 gr zahar pudra
o lingurita extract de vanilie
 
Timp de preparare: 20 minute Timp de coacere: 15 min Nr biscuiti: 30+
 Biscuiti spritati_4
 
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine impreuna cu zaharul pudra pana cand devine aerat si cremos. Separat amestecam faina cu amidonul si sarea. 
 
Peste crema de unt adaugam oul si mixam bine pana la incorporarea completa. Treptat adaugam faina si mixam la viteza mica. La final punem si extractul de vanilie. Daca amestecul este prea tare putem sa adaugam 2 linguri de lapte pentru fluidizare. Compozitia trebuie sa fie destul de moale pentru a putea fi folosita intr-un pos de ornare. Eu am folosit o forma stelata pentru spritare, dar se poate folosi orice forma va place. 
 
Preincalzim cuptorul la 160 de grade si tapetam cu hartie de copt tava mare de la aragaz. Spritam compozita de biscuiti in tava sub forma de cercuri. Introducem tava la cuptor si coacem biscuitii timp de 13-15 minute pana cand se rumenesc usor (dar foarte usor). Scoatem tava din cuptor si lasam biscuitii in tava inca 10 minute pentru a se intari apoi ii putem transfera pe un gratar la racit.
 Biscuiti spritati_3
 
Pentru decor topim ciocolata alba la bain marie. Cand e topita complet o lasam putin la racorit pentru a fi mai consistenta, insa totusi lichida. Ornam biscuitii cu ciocolata astfel topita si cu inimioare de zahar.
 
Enjoy!
 Biscuiti spritati_1


12 Comments

Retete sarbatori

Prajituri si torturi pentru Craciun si Revelion

Prajituri si torturi pentru Craciun si Revelion
Pentru ca se apropie sarbatoarea Craciunului am pregatit o selectie de dulciuri care sa va inspire pentru masa festiva, mai bine zis mesele festive pentru ca sfarsitul lunii decembrie vine cu un lant de sarbatori frumoase si pline de magie. Va doresc spor la gatit bucate alese si dulciuri festive, dar si sarbatori linistite pline de iubire!
 
1. Cozonac cu nuca si ciocolata
Cozonac cu nuca si ciocolata_4
 
2. Cozonac cu nuca
 
Cozonac cu nuca_1
 
3. Cheesecake cu nuci, caramel si cacao
 
4. Profiterols
 
Profiterols - choux a la creme_3
 
5 Bezele cu crema de ciocolata
 
Bezele cu ciocolata_3
 
6. Turta dulce
Turta dulce_4
 
 
7. Inimioare cu nuca si scortisoara
 
Inimioare cu nuca si scortisoara_1
 
8. Fursecuri cu gem de caise
 
Fursecuri cu gem de caise_2
 
9. Cantuccini – biscuiti cu migdale
 
Cantuccini - biscuiti cu migdale_3
 
10. Biscuiti cu crema de ciocolata
 
Biscuiti cu crema de ciocolata_1
 
11. Ciocolata de casa cu caramel
Ciocolata de casa cu caramel si arahide_1
 
12. Prajitura fina cu foi de nuca
 
Prajitura fina cu foi de nuca_3  
13. Prajitura cu crema de portocale si ciocolata
 
Prajitura cu crema de portocale si ciocolata_2 
14. Prajitura cu crema de mere, caramel si bezea
 Prajitura cu mere si bezea_4 
15. Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone
Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone_4
  
16. Prajitura cu nuci, ciocolata si bezea 
  Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea_2
 
17. Prajitura acoperis – cabana
Prajitura acoperis - cabana_1
 
18. Prajitura cu cafea 
 Prajitura cu cafea_2 
19. Brownies cu menta 
 Brownies cu menta_1
 
20. Tort cu crema de lamaie si ciocolata alba 
 Tort cu crema de lamaie si ciocolata alba_3
 
21. Tort Gladiator 
 Tort Gladiator_4 
22. Bavareza cu ciocolata
 Bavareza cu ciocolata_2
  
23. Tort de ciocolata cu caramel sarat
 
Tort de ciocolata cu caramel sarat_4
 
 
24. Tort de ciocolata cu bavareza de zmeura 
 Tort de ciocolata cu bavareza de zmeura_2

Pe blog mai gasiti si alte colectii delicioase:

1. Retete dulci pentru Craciun si Revelion

2. Retete dulci si sarate pentru Craciun si Revelion


14 Comments

Prajituri Provocarea secreta

Prajitura tavalita – Lamingtons

Prajitura tavalita – Lamingtons
De mult imi doream sa fac aceasta prajitura cunoscuta la noi sub denumirea de ‘prajitura tavalita’ – prin alte tari se numeste ‘lamingtons’. Recunosc ca am mai contribuit la facerea ei in tinerete cand mereu stateam pe langa mama la bucatarie incercand sa ma fac utila. Prajitura imi aminteste asadar de copilarie cand o pregateam aproape pentru fiecare sarbatoare mare. 

De multi ani insa nu am mai facut-o insa i-a venit si ei momentul acum. Acest lucru se datoreaza si Provocarii Secrete de luna aceasta cand am avut de rasfoit blogul Lilianei si m-am oprit la acest desert delicios si aspectuos. Am facut eu unele modificari, adica am marit numarul de oua si am scazut cantitatea de lichid, in rest am incercat sa ma tin de reteta. Multumesc Lili!
Prajitura tavalita - Lamingtons_1

Blat

3 oua
50 ml lapte
50 ml ulei
250 gr faina
100 gr zahar
2 linguri miere
 praf de sare
o lingurita praf de copt
o lingura zeama de lamaie
 
Glazura
100 ml lapte
200 gr zahar
50 gr cacao
200 gr unt
1 lingura rom
1 lingurita amaretto
 
Ornat
nuca de cocos

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min Nr bucati: 36
Prajitura tavalita - Lamingtons_2

Separam albusurile de galbenusurile. Faina o amestecam cu praful de copt. Galbenusurile le amestecam cu uleiul, laptele, zeama de lamaie si mierea.

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul si mixam bine dupa fiecare lingura. Vom obtine o bezea frumoasa.
 
Peste bezea turnam usor galbenusurile si amestecam cu miscari de jos in sus folosind o spatula. Procedam la fel cu faina. Nu trebuie sa amestecam foarte mult insa trebuie sa obtinem un aluat omogen. 
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 grade) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30cm. Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor. Coacem prajitura timp de 25-30 de minute pana cand este usor rumenita si trece testul cu scobitoarea.
Prajitura tavalita - Lamingtons_4
 
Scoatem prajitura pe un gratar la racit si trecem la glazura.
Punem laptele impreuna cu zaharul si cacaoa pe foc. Cand incepe sa fiarba si zaharul e complet topit oprim focul si dam deoparte amestecul. Adaugam untul taiat cubulete, lingura de rom si amaretto apoi lasam putin la racorit pentru a capata consistenta.
 
Taiem prajitura in cuburi – mie mi-au iesit 36 de bucati – si pregatim un bol cu nuca de cocos – 100 de grame pentru inceput, daca mai este nevoie mai putem adauga ulterior.

Intepam fiecare bucata de prajitura cu o furculita, o trecem prin glazura, o acoperim bine pe toate partile si apoi o tavalim prin nuca de cocos. Punem fiecare bucata pe un platou si continuam cu urmatoarele. Vom obtine un platou frumos cu prajiturele ciocolatoase ninse din abundenta cu nuca de cocos. Enjoy!

Prajitura tavalita - Lamingtons_3


21 Comments

Prajituri

Prajitura fina cu foi de nuca

Prajitura fina cu foi de nuca
Prajitura asta trebuie sa recunosc ca am facut-o cu ceva timp in urma, pe vremea cand era cald afara si mai gaseai floricele prin iarba. A trecut ceva timp de atunci insa nu am gasit momentul potrivit pentru a v-o arata si voua. Pentru ca se apropie acum sarbatorile de iarna m-am gandit sa va las aceasta reteta de prajitura delicata, cu foi cu nuca si o crema delicioasa cu frisca, branza si ciocolata alba (din nou). Daca va tenteaza va recomand cu multa caldura sa o faceti pentru ca se va ‘evapora’ pur si simplu de pe farfurie.
 
Nu mai tin minte exact cum am ajuns sa fac aceasta prajitura, dar stiu ca imi doream o prajitura cu foi si straturi de crema. Voiam sa aiba si nuca (doar o iubesc) si mai voiam si o crema de-a dreptul ‘cremoasa’. Asa ca am combinat foile cu nuca cu o crema fina de ciocolata alba, branza si frisca, o crema dulce ce merge foarte bine cu foile nu foarte dulci.
Prajitura fina cu foi de nuca_4
40 gr unt moale
4 oua
4 albusuri
4 linguri zahar brun
4 linguri zahar pudra
150 gr nuca macinata
70 gr faina
1 praf sare
5 gr praf de copt
1 lingurita extract de vanilie
 
Crema
300 gr ciocolata alba
200 ml smantana pentru frisca
200 gr crema de branza
1 lingurita extract de vanilie
150 gr frisca + 1 lingurita zahar pudra
 
Ganache de ciocolata alba
100 gr ciocolata alba
50 gr smantana grasa
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 16
 Prajitura fina cu foi de nuca_2
Mixam untul moale cu cele patru linguri de zahar pudra pana cand devine cremos. Adaugam cele patru oua pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Punem si extractul de vanilie
 
Separat amestecam nuca macinata cu faina, un praf de sare si praful de copt. Albusurile le mixam bine cu un praf de sare pana cand devin ca o spuma apoi adaugam treptat cele patru linguri de zahar brun, mixand bine dupa fiecare adaugare pana cand zaharul e complet topit. 
 
Peste crema de unt si oua adaugam ingredientele uscate si amestecam usor, cu miscari de jos in sus. La final incorporam usor albusurile cu aceleasi miscari de jos in sus.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30 cm. Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor pentru 30-35 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. 
Scoatem blatul la racit pe un gratar.
 
Topim ciocolata alba impreuna cu cei 200 ml de smantana pentru frisca la foc mic. Cand amestecul e omogen luam de pe foc apoi lasam sa ajunga la temperatura camerei. Punem crema la congelator pentru o ora.
 
Crema de branza o mixam bine impreuna cu extractul de vanilie pana cand devine aerata. O dam la rece.
Cei 150 ml de smantana pentru frisca ii mixam separat impreuna cu lingurita de zahar pudra pana cand obtinem o spuma ferma. Dam frisca la rece.
 
Dupa o ora scoatem crema din congelator si incepem sa o mixam la viteza medie. Continuam mixarea pana cand crema devine tare si aerata. E important sa obtinem o crema tare, daca totusi crema e inca moale o mai introducem la congelator pentru 15 minute apoi reluam mixarea, sau adaugam un pliculet de intaritor de frisca. Incorporam pe urma crema de branza, usor, cu miscari de jos in sus iar la final incorporam si frisca mixata separat, cu aceleasi miscari de jos in sus. Dam crema la rece pentru o jumatate de ora.

Pregatim ganache-ul de ciocolata alba, adica topim pe foc mic ciocolata alba impreuna cu smantana pentru frisca. Lasam deoparte.
 Prajitura fina cu foi de nuca
Blatul racit il putem taia in 3 felii pe orizontala. Punem un strat generos de crema pe o felie de blat si acoperim cu blatul urmator. Urmeaza un nou strat de crema si ultimul blat. Deasupra ultimului blat punem ganache-ul de ciocolata alba si dam putin prajitura la rece pentru a se intari ganache-ul. Cand acesta e intarit punem crema ramasa cu ajutorul unui pos. Facem un model asemanator valurilor/troienelor de zapada.
 
Prajitura fina cu foi de nuca se poate felia cel mai bine in ziua urmatoare cand crema e intarita iar blatul s-a mai inmuiat de la crema. O servim cu pofta!
Prajitura fina cu foi de nuca


11 Comments

Torturi

Tort cu crema de lamaie, ciocolata alba si trandafiri din pasta de zahar

Tort cu crema de lamaie, ciocolata alba si trandafiri din pasta de zahar
Acest tortulet l-am facut cu ocazia unui eveniment frumos in familie. E un tort destul de simplu de realizat, nici blatul si nici crema nu sunt foarte sofisticate, iar pentru ornare am folosit acceasi crema ca si pentru umplutura. Ceea ce a facut acest tort special au fost trandafirii albastri din pasta de zahar – insa acestia nu au fost facuti de mine. 
Haideti sa va povestesc putin despre acesti trandafiri: sunt facuti cu mare maiestrie din ingrediente alese: zahar praf, miere de albine, gelatina si esenta de vanilie. La acestea se mai adauga colorantii naturali pentru a le oferi o multitudine de nuante placute, frumoase, atragatoare. Toate ornamentele sunt realizate manual cu multa pricepere si au un gust delicios. Acum ca v-am spus cate ceva despre ei am sa va spun si ca ii puteti gasi pe site-ul Trandafiri din zahar, sau pe pagina de facebook TrandafiriDinZaharSiNuNumai. 
Tort cu crema de lamaie si ciocolata alba_1
 
Alaturi de acesti trandafiri mai puteti gasi diverse produse la fel de frumoase: fluturi, floricele, inimioare, braduti, frunzulite si multe altele. Va invit sa le rasfoiti catalogul de produse.
Un alt avantaj al acestor trandafiri e ca sunt usor de depozitat, chiar si la temperatura camerei insa se recomanda sa fie feriti de umiditate. Eu am fost extrem de multumita de ei pentru ca sunt rezistenti, frumos lucrati, si foarte gustosi. Folosindu-i pe acest tort am reusit sa ii dau o pata de culoare binevenita si un aer vesel, de sarbatoare. Acum trecem si la reteta.
 
Blat
200 gr ciocolata alba
100 gr unt
120 gr zahar
3 oua
250 ml lapte
350 gr faina
1 plic praf de copt
1/2 lingurita sare
1 lingura coaja rasa de lamaie
 
Crema
300 gr ciocolata alba
150 gr unt
4 oua
200 gr mascarpone
200 gr lemon curd
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min Nr portii: 12 
 Tort cu crema de lamaie si ciocolata alba_4
Ciocolata alba o topim la bain marie si o lasam deoparte la racit. Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine aerat si cremos. Adaugam ouale pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Incorporam treptat ciocolata alba racita. 
 
Separat amestecam faina cu praful de copt si sarea. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste crema de oua si unt, apoi jumatate din cantitatea de lapte si omogenizam. Turnam si restul de ingrediente uscate apoi laptele iar la final adaugam si coaja rasa de lamaie.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu hartie de copt 2 tavi cu diametrul de 17-18 cm. Distribuim compozitia in mod uniform in cele doua tavi, nivelam apoi dam la cuptor. Coacem blaturile pentru 35-40 de minute sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Le scoatem pe un gratar la racit.
Crema este putin mai delicata, insa cu putina atentie poate sa iasa foarte buna. Topim ciocolata alba si untul pe foc mic, mic. Separat spargem ouale si le batem usor. Cand compozitia de pe foc e omogena incepem sa turnam treptat ouale si amestecam continuu. La inceput crema va parea ca e taiata, dar nu trebuie sa ne speriem pentru ca se va transforma intr-o crema frumoasa la final. Continuam sa amestecam si sa turnam din amestecul de oua. Lasam compozitia pe foc timp de aproximativ 10 minute pana cand incepe sa capete aspectul unei creme consistente. Luam de pe foc si o acoperim cu un capac. Amestecam din cand in cand, iar dupa jumatate de ora putem sa o dam la frigider pentru a se raci complet.
Tort cu crema de lamaie si ciocolata alba_3
 
Mascarpone la temperatura camerei il mixam foarte bine pana cand devine cremos. Adaugam treptat crema de ciocolata alba si oua si mixam usor. Dupa ce am incorporat toata crema de ciocolata adaugam si 100 grame de lemon curd si amestecam usor. Lemon curd este o crema de lamaie foarte gustoasa iar reteta o puteti lua de aici.
 
Pentru asamblare trebuie sa taiem fiecare blat in doua pe orizontala. Punem un blat pe un platou, adaugam 2 linguri de lemon curd, nivelam apoi punem urmatorul blat. Continuam cu 2-3 linguri din crema de ciocolata si mascarpone, un nou blat si din nou 2 linguri de lemon curd. Punem ultimul blat si apoi trecem la ornare. Acoperim tortul cu crema de ciocolata si mascarpone iar pentru un aspect mai elegant ornam cu trandafiri albastri si frumosi din pasta de zahar pe care ii putem gasi pe site-ul Trandafiri din zahar.
Lasam tortul la frigider cel putin 2-3 ore inainte de a-l felia pentru a se putea intari crema, si pentru a se imbina mai bine aromele. Este un tort delicios, cu un blat dens si o crema fina, parfumata de gustul desavarsit al lemon curdului.
 
Enjoy!
 Tort cu crema de lamaie si ciocolata alba_2


10 Comments

Biscuiti Dulce Romanie

Fursecuri (inimioare) cu nuca si scortisoara

Fursecuri (inimioare) cu nuca si scortisoara
Cine nu iubeste fursecurile? La noi in casa sunt la mare trecere, daca s-a putea ar tine loc si de supa, si de felul doi ca sa nu mai zic de desert :) Greu imi este sa-l conving pe cel mic ca fursecurile nu tin loc de mancare. Insa pentru ca le iubeste atat de mult, si pentru ca nu vreau sa-si gaseasca alinarea in cele din magazine, ii mai fac din cand in cand cate o portie de fursecuri/biscuiti de casa. Iar bucuria e mare, nu pot sa v-o descriu in cuvinte :) Aceste fursecuri (inimioare) cu nuca si scortisoara au fost facute special pentru el insa am mancat cu totii din ele pentru ca au fost prea bune. 

Cu aceasta reteta particip la provocarea Dulce Romanie care este gazduita in aceasta luna de Kadia iar propunerea ei este sa gatim cu scortisoara. Zis si facut!
Inimioare cu nuca si scortisoara_2
Aluat
100 gr curmale
350 gr nuci
100 gr zahar pudra
2 oua
1 praf de sare
1/2 lingurita scortisoara
faina cat curpinde
 
Umplutura
Gem de capsune
 
Decor
100 gr ciocolata neagra
20 gr unt
o lingura lapte
fulgi de migdale
mini-marshmallows
Inimioare cu nuca si scortisoara_1
Punem nucile si curmalele in robot. Le macinam pana obtinem o compozitie omogena. Oprim robotul si adaugam peste nuci zaharul, ouale, scortisoara si 2-3 linguri de faina. Incepem sa framantam un aluat omogen, adaugand faina treptat pana cand obtinem un aluat care poate fi intins. Nu este problema daca aluatul e putin lipicios, o sa iasa mai fraged asa. Daca punem prea multa faina fursecurile vor fi mai tari dupa coacere.
 
Intindem aluatul pe masa de lucru infainata foarte bine intr-o foaia de grosime 0.5cm. Din aluatul obtinut facem inimioare, sau orice alte forme avem prin casa.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartie de copt tava mare de la aragaz. Punem inimioarele in tava si coacem fursecurile timp de 13-15 minute pana cand incep sa prinda o usoara culoare. Nu trebuie coapte mult deoarece se vor intari prea tare. Le scoatem din cuptor si le lasam 5 minute in tava apoi le transferam pe un gratar la racit. 
 
Cand sunt reci fursecurile pot fi umplute cu gem de capsune (asa am folosit eu) sau orice alt gem va place. E bine de folosit un gem mai consistent. Lasam inimioarele umplute pana a doua zi cand vom putea sa le ornam.
 
Topim ciocolata impreuna cu untul si laptele pe foc mic. Scufundam o latura a inimioarelor in glazura apoi le punem pe un gratar cu partea glazurata in sus. Procedam la fel cu toate inimioarele. Le ornam cu fulgi de migdale, nuca maruntita sau mini-marshmallows.
 
Enjoy!
 Inimioare cu nuca si scortisoara_3
  


15 Comments

Aluat dulce

Cozonac cu nuca si ciocolata

Cozonac cu nuca si ciocolata
In urma  cu ceva vreme am reusit sa fac un cozonac delicios, unul din cei mai buni cozonaci facuti de mine, daca nu chiar cel mai bun. A trecut mai bine ca painea calda!! Am asteptat sa se iveasca o ocazie buna de a posta reteta, si pentru ca acum ne mai desparte doar putin timp de sarbatoarea frumoasa a Craciunului m-am gandit sa va las aceasta reteta care merita din plin incercata. Cu siguranta o sa fie o aparatie frumoasa si delicioasa pe masa de sarbatoare…
Ingredientele de mai jos sunt pentru doi cozonaci mari, pufosi si cu multa umplutura.
Cozonac cu nuca si ciocolata_2
 Aluat
1 kg faina
25 gr drojdie
1 ou
4 galbenusuri
100 gr smantana
500 ml lapte
1 lingurita sare
5 linguri zahar
1 lingurita pudra de portocale (optional)
4 linguri ulei
 
Umplutura
700 gr nuca macinata
200 gr ciocolata neagra
100 ml lapte
150 gr zahar brun
1 plic zahar vanilat
4 albusuri
 
1 ou pentru uns
 
Cozonac cu nuca si ciocolata_3
 
Pregatim toate ingredientele pentru aluat cu doua ore inainte de a ne apuca de treaba. Faina o cernem intr-un vas mare si facem o adancitura in mijloc. Incalzim usor 100 ml de lapte, adaugam o lingura de zahar si drojdia si lasam 10 minute sa stea la loc caldut. 
 
Galbenusurile le amestecam cu oul intreg, smantana, sarea, pudra de portocale si restul de zahar. Punem maiaua in adancitura facuta in faina, apoi adaugam amestecul de galbenusuri si smantana si incepem sa framatam. Laptele il adaugam treptat si ne oprim in momentul in care aluatul devine suficient de moale si framantatul devine mai usor. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, moale dar nelipicios. Asadar, dupa caz, mai punem lapte sau faina. La final adaugam uleiul si framantam pana cand este incorporat complet. 
 
Pudram aluatul cu faina si-l acoperim cu un prosop curat apoi il punem la loc caldut pentru o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul. 
 
Cat timp dospeste aluatul facem umplutura. Ciocolata o punem pe foc impreuna cu laptele si zaharul. In momentul in care ciocolata este topita complet adaugam nuca si zaharul vanilat si amestecam bine. La final adaugam si albusurile batute usor, apoi dam crema deoparte la racit.
 
Cozonac cu nuca si ciocolata_4
 
Pregatim doua tavi mari de cozonac si le ungem bine cu ulei. 
 
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il trecem pe masa de lucru si-l impartim in doua parti egale. 
Luam o bucata si o impartim din nou in doua parti. Intindem fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi mai lung putin decat dimensiunea tavii si distribuim uniform pe el 1/4 din umplutura. Rulam cat mai strans pe lungime si asezam ‘sulul’ intr-un loc infainat. Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat. Impletim cele doua suluri cat mai strans posibil apoi le punem in tava de cozonac.
 
Din cealalta bucata de aluat formam un nou cozonac dupa acelasi procedeu. Ungem cozonacii cu ou batut apoi ii lasam pentru inca o ora la dospit, pana cand isi maresc considerabil volumul.
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade iar cand este incins introducem cozonacii. Dupa 10 minute micsoram focul la 180 de grade si ii mai coacem pentru 35-40 de minute, pana cand sunt rumeniti si crescuti frumos. 
 
Scoatem cu grija cozonacii din cuptor si-i lasam in tava 10 minute pentru a se racori usor apoi ii transferam pe un gratar si ii acoperim cu un prosop curat. Cozonacii se feliaza cel mai bine cand sunt raciti complet. Se servesc cu pofta! 

Cozonac cu nuca si ciocolata_1


22 Comments

Prajituri

Prajitura cu crema de mere, caramel si bezea

Prajitura cu crema de mere, caramel si bezea
Zilele de iarna nu au venit cu mana goala la mine in casa ci au adus un suc minunat, un suc natural 100% cu un gust desavarsit de mere proaspete romanesti. Acest lucru a fost posibil datorita Santerra Natural care prin metode traditionale ne aduc in casa suc de mere proaspat stors cu un gust veritabil care te face sa-ti doresti un pahar si inca un pahar, si inca unul. 
M-am bucurat enorm ca am avut ocazia sa descopar acest suc minunat, si pentru asta trebuie sa le multumesc celor de la Santerra Natural care au facut posibil acest lucru. Va invit si pe voi sa degustati acest suc si cu siguranta nu veti fi dezamagiti.
 
Cu ajutorul acestui delicios suc de mere am reusit sa fac o prajitura grozava, care pur si simplu se topeste in gura. E o prajitura cu blat aromat de vanilie, crema de caramel cu suc de mere si bezea delicioasa.
 Prajitura cu mere si bezea_1
Blat
3 oua
100 gr unt
125 gr zahar
1/2 lingurita de sare
1 lingurita praf de copt
250 gr faina
70 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
 
Crema
200 ml suc de mere
1 mar razuit fin
3 galbenusuri
100 gr zahar
30 ml apa
10 gr gelatina
1/2 lingurita scortisoara
200 gr crema de branza
1 lingura zahar pudra
 
Bezea
3 albusuri
120 gr zahar
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min Nr portii: 16
 Prajitura cu mere si bezea_4
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine cu zaharul pana devine cremos si aerat. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. 
 
Separat amestecam faina cu sarea si praful de copt. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste crema de oua si mixam usor, apoi adaugam laptele si restul de ingrediente uscate si mai mixam pana la omogenizare. Adaugam si extractul de vanilie si omogenizam.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 24/24cm sau 20/30cm. Turnam compozitia de blat in tava, nivelam si dam la cuptor. Coacem prajitura timp de 30-35 de minute, pana cand e rumenita frumos si trece testul cu scobitoarea. Scoatem prajitura pe un gratar la racit.
 
Pentru crema de mere si facem mai intai caramelul. Punem zaharul si apa intr-o tigaie neaderenta pe foc mediu. In momentul in care incepe sa faca bule marim usor focul si lasam pana se caramelizeaza.
 
Separat amestecam gelatina cu 2 linguri de suc de mere rece. Galbenusurile le batem usor cu un praf de sare. 
 
Cand zaharul e caramelizat il luam de pe foc si adaugam usor sucul de mere – atentie mare la aburi! Amestecam repede pentru a evita intarirea caramelului. Punem din nou tigaia pe foc mic, foarte mic si adaugam treptat galbenusurile. Tinem crema pe foc pana cand incepe sa se ingroase -aproximativ 10 minute. La final adaugam marul razuit fin si scortisoara si omogenizam. Luam amestecul de pe foc si lasam 2-3 minute la racorit apoi adaugam gelatina hidratata si din nou amestecam bine. Acoperim crema cu folie alimentara si lasam la racorit pentru o ora pana cand ajunge la temperatura camerei.
 
Separat mixam crema de branza cu zaharul pudra pana cand devine cremoasa. Incorporam treptat crema caramel cu suc de mere (dupa ce a ajuns la temperatura camerei) si dam la rece pentru jumatate de ora.
 Prajitura cu mere si bezea_3
Intindem crema caramel peste blatul de prajitura si nivelam. Dam la rece si trecem repede la bezea.
Punem o oala mica cu apa pe foc. Pregatim un bol metalic pentru albusuri – trebuie sa fie curat si degresat.
 
Incepem sa mixam albusurile la temperatura camerei la viteza medie cu un praf de sare. Dupa ce s-au transformat intr-o spuma frumoasa incepem sa adaugam zaharul, cate o lingura pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare.
 
Dupa ce am incorporat tot zaharul mutam vasul deasupra oalei pentru a continua mixarea la ‘abur’ . Continuam mixarea aproximativ 5-10 minute pana cand tot zaharul este topit si bezeaua devine consistenta.
Intindem bezeaua peste crema si dam din nou la rece.
 
Prajitura se felieaza foarte bine a doua zi, iar in momentul servirii putem sa pudra cu scortisoara. Este un deliciu! Enjoy!
 Prajitura cu mere si bezea_2
 


10 Comments

Prajituri

Prajitura cu crema de portocale si ciocolata

Prajitura cu crema de portocale si ciocolata
Am facut aceasta prajitura cu crema de portocale si ciocolata intr-o zi cand am avut chef de ceva dulce care sa imbine atat ciocolata cat si portocalele – pentru ca stiu eu ca fac casa buna impreuna :) Voiam sa aiba multe straturi de blat, ciocolata si crema de portocale neaparat. Asa ca a iesit ceea ce vedeti mai jos si pot sa va spun ca e un adevarat deliciu, o incantare a simturilor 😀 Si merge atat de bine pe masa de sarbatoare, nu credeti? 
 Prajitura cu crema de portocale si ciocolata_1
Blat
4 oua
1 praf de sare
4 linguri zahar
2 linguri ulei
4 linguri faina
2 linguri pesmet
1 lingurita praf de copt
 
Orange curd
180 ml suc de portocale
coaja rasa de la 2 portocale mari
3 oua mari
180 gr zahar
90 gr unt 80% grasime
 
Crema de portocale
200 gr orange curd
200 ml frisca
1 lingurita zahar vanilat
250 gr mascarpone
 
Crema de ciocolata
200 gr ciocolata neagra
50 gr unt
3 linguri lapte
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 15 min Nr portii: 12
 Prajitura cu crema de portocale si ciocolata_2 
Pentru blat incepem prin a bate bine albusurile cu un praf de sare. Adaugam zaharul pe rand, cate o lingura si mixam bine dupa fiecare adaugare. Galbenusurile le amestecam cu uleiul apoi le incorporam usor peste albusuri, cu miscari de jos in sus.
Faina o amestecam cu pesmetul si praful de copt apoi le adaugam toate peste albusuri cu aceleasi miscari usoare de jos in sus. 
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartie de copt tava mare de la aragaz – 35/45cm. Turnam compozitia si nivelam. Coacem blatul pentru aproximativ 15-20 de minute. Blatul trebuie sa fie copt, dar nu uscat. Rasturnam blatul pe un gratar si indepartam harita de copt, apoi il lasam la racit si continuam cu crema.
 
Spalam bine portocalele si razuim coaja pe razatoarea mica. Stoarcem apoi sucul de la portocale si punem 180 de ml intr-o tigaie cu fundul gros. Adaugam si coaja rasa si punem pe foc mic. Separat amestecam ouale cu zaharul pana cand se deschid usor la culoare. Punem ouale peste sucul din tigaie si amestecam bine. Adaugam si untul taiat cubulete si lasam pe foc mic (mic de tot) aproximativ 10-15 minute pana cand compozitia se ingroasa si seamana cu o smantana. In tot acest timp e bine sa amestecam pentru a evita formarea de cocoloase. Cand orange curdul e gata il acoperim cu folie alimentara si il dam la rece.
 
Mascarpone la temperatura camerei il mixam bine pana cand devine cremos. Adaugam treptat cele 200 de grame de orange curd (sigur iese mai mult insa cu restul puteti face o inghetata delicioasa) si mixam usor pana la omogenizare.
 
Frisca rece din frigider o mixam bine de tot impreuna cu zaharul vanilat apoi o incorporam usor, cu miscari de jos in sus, in crema de portocale. Dam crema astfel obtinuta la rece.
 
Crema de ciocolata se face usor, trebuie doar sa topim la foc mic ciocolata impreuna cu untul si cu laptele. Lasam putin deoparte.
 Prajitura cu crema de portocale si ciocolata_4
Taiem blatul in 4 parti egale adica dintr-o foaie mare dreptunghiulara vom face 4 foi mai mici – puteti sa-l taiati si in 3 doar si veti obtine o prajitura cu mai putine straturi. Pe fiecare blat punem 2-3 linguri de crema de ciocolata si o intindem uniform. Dam putin blaturile la rece pentru a se intari ciocolata.
 
Dupa ce s-a intarit ciocolata scoatem blaturile din frigider si crema de portocale si continuam asamblarea. Punem un blat de prajitura pe un platou, apoi o patrime de crema de portocale si uniformizam. Punem alt blat, apasam usor apoi un nou rand de crema, Continuam procedeul pana cand ajungem la ultimul blat peste care nu vom mai intinde crema ci il vom orna cu ajutorul unui pos cu restul de crema de portocale. Dam prajitura la rece pentru 2-3 ore dupa care putem sa o feliem dupa preferinta.
 
Enjoy!
Prajitura cu crema de portocale si ciocolata_3


19 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316