• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Tarte/Placinte dulci

Tarta cu nuci pecan si ciocolata

Tarta cu nuci pecan si ciocolata
Desi noi nu sarbatorim Valentine’s Day (si am mai spus-o si anul trecut aici), am facut repede o reteta ‘inimata’ si plina de iubire pentru toti cei care azi sarbatoresc si vor sa-si faca ziua mai dulce.
Desi tema trebuia sa fie mai ‘funny’ (dupa o mica intelegere a bloggerilor culinari) eu nu am avut inspiratiunea necesara si am tratat aceasta zi cu multa seriozitate, motiv pentru care reteta este prezentata si pozata intr-un mod clasic, doar ca putin mai colorat pentru ca asa ii sta bine acestei sarbatori, si anume in rosu :).
La final nu-mi ramane decat sa va spun: iubiti-va mult si bine, si nu uitati sa sarbatoriti iubirea in fiecare zi prin gesturi simple dar frumoase!
 
Tarta cu nuci pecan si ciocolata_1
Crusta
100 gr faina integrala
150 gr faina alba
50 gr unt
50 gr untura
1 lingura zahar pudra
1/2 lingurita sare
50 ml apa rece
 
Umplutura
300 gr nuci pecan (puteti folosi si alte nuci)
100 gr ciocolata neagra
2 oua mari
100 ml smantana grasa
150 gr zahar brun
50 ml sirop de agave
50 gr unt topit
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri amidon
 
Decor
frisca
nuci pecan
 
Timp de preparare: 1 ora 30 min. Timp de coacere: 55 min. Nr portii: 8
 
Tarta cu nuci pecan si ciocolata_2
 
Cernem faina alba impreuna cu cea integrala si facem o adancitura in mijloc. Punem untul rece taiat cubulete si untura in mijlocul fainii si incepem sa framantam cu ajutorul degetelor. Cand obtinem un aluat nisipos adaugam zaharul, sarea si apa treptat si continuam sa framantam pana cand obtinem un aluat cat de cat omogen. Aluatul nu trebuie framantat prea mult. In momentul in care acesta se leaga ne oprim din framantat si din adaugat apa. Punem aluatul in folie si-l dam la rece pentru o ora.
 
Din aluatul rezultat vor iesi doua cruste de tarta medii. Pe una din ele am folosit-o impreuna cu aceasta umplutura, cealalata am pus-o deoparte pentru viitoare intrebuintari :) Crusta de tarta rezista aproximativ o saptamana la loc racoros. Am vrut sa specific acest lucru ca sa stiti ca aluatul de crusta poate fi injumatatit, sau puteti proceda ca si mine – faceti doua cruste de tarta, iar pe una din ele o puteti umple cu orice alta umplutura.
Tarta cu nuci pecan si ciocolata_3
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Pregatim doua tavi in forma de inimioara, sau orice alte forma, si le ungem bine cu unt. Daca injumatatiti cantitatile de la aluat atunci pregatiti doar o forma de tarta.
Intindem aluatul intr-o foaie subtire de 0.3 cm si il punem in tava, indepartand surplusul. Intepam din loc in loc aluatul cu o furculita apoi il acoperim cu hartie de copt, peste care vom presara boabe de fasole. Dam crusta la rece pentru 20 de minute. Dupa cele 20 de minute de stat la rece introducem tava/tavile la cuptor si le coacem timp de 20 de minute. Scoatem crusta din cuptor si indepartam boabele de fasole si hartia de copt, apoi o reintroducem in cuptor si mai coacem crusta timp de 5 minute. Scoatem crusta din cuptor si micsoram focul la 170 de grade.
 
Cat timp se coace crusta de tarta putem pregati umplutura.
Separam nucile mai frumoase (cele intregi) de cele rupte. Cele intregi le vom pastra pentru decor,restul vor fi in amestecul pentru umplutura. Dupa cum am precizat si in lista de ingrediente, in loc de nuci pecan se pot folosi si nuci autohtone, tarta va iesi la fel de buna.
 
Ouale le batem usor cu telul, adaugam smantana, zaharul, siropul de agave si untul topit si omogenizam. Tot in acest amestec vom pune si nucile pecan pastrate pentru umplutura si ciocolata neagra taiata grosier. La final adaugam amidonul si extractul de vanilie si omogenizam. Turnam compozitia peste crusta (coapta), nivelam iar deasupra aranjam jumatatile frumoase de nuci pecan. Dam tarta la cuptor pentru 30 de minute.
Cand va fi gata o sa emane un miros superb in toata casa, de nuci caramelizate :)
 
 
Scoatem tarta din cuptor si o lasam la racit pe un gratar. Pentru un efect de luciu putem sa o ungem cu putin gem de caise incalzit. Cand e racita complet o decoram cu frisca si nuci pecan iar apoi o servim cu pofta. 
 Tarta cu nuci pecan si ciocolata_4
 
Daca dorit sa vizualizati si alte retete delicioase pregatite special pentru Valentine’s Day de catre bloggerii culinari, atunci rasfoiti lista de mai jos:

1. Didi Food Design 
2. Lucian Food and Beyond 
3. Brandusa Cooking With My Soul 
4. Andreea Mohorea Retete ABC 
5. Aura Carolina Popa Bucataria Aurei 
6. Adriana Lucia Mara Dragostea in bucate 
7. Andreea Denisa – Dea’s Cakes 
8. Daiana si Cosmin Simplu si bun 
9. Dana Burlacu Prajiturici si alte dulciuri 
10. Alexandra Butnari Gustolandia 
11. Dia Daria Retetele mele dragi 
12. Claudia Lecturi si Arome
13. Mihaela Voguisine 
14. Ioana Tone Pasiune si culoare 
15. Oana Igretiu: Savori urbane 
16. Lili Liliana: Cu Lili in bucatarie 
17. Cerasela Badr El-Din: Safron and Dates
18. Monica Horoiu – Monya’s…!!! 
19. Iancu Lubita- Cu Lulu in bucatarie 
20. Iuliana Miu Cartea de bucate aromate 
21. Iuliana Florentina Avram Retete fel de fel 
22. Alice Ciobanu Tara bucatelor 
23. Geta Cipaianu Pansy’s recipe 
24. Simona Alison’s Trials 
25. Iolanda si Georgiana Voinea Sisters Kitchen
26. Mihaela Sava LaPrajiturela
Enjoy! 
 Tarta-cu-nuci-pecan-si-ciocolata_5


16 Comments

Dulciuri diverse

Piscoturi – Lady Fingers

Piscoturi – Lady Fingers
Baiatul meu este mare amator de piscoturi. Le-a indragit de la prima degustare. Eu, as incerca pe cat posibil sa-l tin departe de dulciurile din comert (chiar daca piscoturile astea sunt bune rau). Iar ca sa-l impac si pe el si eu la randul meu sa fiu impacata, am gasit o reteta de piscoturi foarte buna care l-a incantat si pe cel mic. Reteta pe care v-o prezint aici ii apartine lui Rose Levy Beranbaum, o maestra a dulciurilor.
 
Gustul piscoturilor de casa este destul de asemanator cu al celor cumparate, insa nu sunt chiar atat de uscate si de uniforme. Eu recunosc ca am avut unele probleme in a le face cat mai drepte, dar chiar daca nu au avut o forma perfecta au fost foarte bune.
Piscoturi - LadyFingers_2
 
Ingrediente
6 oua mari
150 gr zahar
1 lingura apa calduta
1 lingurita extract de vanilie
150 gr faina
o lingurita cream of tartar
1 praf de sare
100 gr zahar praf
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 10-12 minute 
Piscoturi - LadyFingers_3
 
Pregatim tava mare de la cuptor cu hartie de copt. Preincalzim cuptorul la 200 de grade.
 
Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le mixam cu 100 grame de zahar la viteza mare pana cand se albesc si isi tripleaza volumul. Miscoram putin viteza si adaugam apa si vanilia, apoi marim din nou viteza si mai mixam 1-2 minute pana cand amestecul redevine spumos. Deasupra galbenusurilor cernem faina si o lasam asa.
 
Albusurile le mixam usor impreuna cu praful de sare. Cand incep sa devina spumoase adaugam crema de tartar si marim putin viteza mixerului. Continuam sa mixam pana cand obtinem o spuma ferma. Adugam treptat restul de zahar (cele 50 de grame) si mai mixam pana cand zaharul e complet topit. 
 
Piscoturi - Lady Fingers
 
Amestecam cele doua compozitii. Punem 1/4 din albusuri peste mixul de galbenusuri si-l incorporam usor pana cand obtinem un amestec omogen. Adaugam si restul de albus si amestecam usor cu miscari de jos in sus. 
 
Pregatim un pos cu varful rotund cu diametru de 1cm aproximativ. Formam piscoturi de aproximativ 8 cm lungime si lasam putina distanta intre ele. Presaram zahar pudra din abundenta peste piscoturi apoi le bagam la cuptor.
Coacem piscoturile timp de aproximativ 10-12 minute pana cand sunt rumenite frumos. Scoatem tava din cuptor si lasam piscoturile sa se raceasca in tava apoi le transferam pe un gratar la racit. 
 
Partea frumoasa la aceste piscoturi de casa este ca se pot modela dupa cum dorim, nu trebuie sa le facem doar bastonase ci orice forma dorim. Important este ca stratul de piscot sa nu fie prea gros. Eu am facut o tava de piscoturi sub forma de bastonase, iar cu restul am facut un desert foarte aspectuos pe care o sa vi-l prezint in curand. Pe langa asta se pot folosi cu mare succes si la reteta mea de tiramisu fara oua. Insa cel mai simplu este sa le servim alaturi de o cana cu lapte sau de cafea pentru amatori.
 
Enjoy!

Piscoturi - LadyFingers_1


18 Comments

Prajituri

Prajitura cu ciocolata si crema de zmeura

Prajitura cu ciocolata si crema de zmeura
Cateodata cand am pofta de ceva dulce incep sa ‘prajituresc’ cu ce am prin casa. Si cum mereu am ciocolata in casa, sansele ca sa fie un desert cu ciocolata sunt foarte mari. Asa a fost si cu prajitura asta care combina un blat dens de ciocolata cu o crema de zmeura – zmeura aveam in congelator si trebuia sa eliberez locul. Una peste alta a iesit un dulce foarte bun, dens si delicat in acelasi timp. 
 Prajitura cu ciocolata si crema de zmeura
Blat
1 ou
100 gr ciocolata neagra
80 gr unt
50 gr zahar
100 gr faina
1 praf de sare
2 linguri lapte
 
Crema
200 gr piure de zmeura
250 gr mascarpone
4 linguri zahar pudra
5 gr gelatina
 
Decor
frisca
bomboane colorate
glazura de ciocolata
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 9
Prajitura cu ciocolata si crema de zmeura_1
Blatul este un fel de brownie, asadar se face foarte rapid. 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie cu copt o tava mica (de 20/20 cm).
 
Topim ciocolata impreuna cu untul la foc mic, adaugam si zaharul si omogenizam. Luam amestecul de pe foc si adaugam oul apoi mixam bine. La final punem faina, praful de sare si laptele apoi omogenizam. Turnam compozitia in tava si o dam la cuptor pentru 18-20 de minute, nu mai mult. Scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit in tava.
 
Zmeura o punem pe foc impreuna cu 2 linguri de zahar. Fierbem fructele timp de 5 minute ca sa se inmoaie bine. Scurgem sucul de zmeura printr-o sita deasa. Presam cu o lingura pentru a obtine cat mai mult lichid.
 
Punem gelatina la inmuiat in 3-4 linguri de apa rece. 
Mascarpone (la temperatura camerei) il mixam bine cu restul de zahar pana cand devine cremos.
 
Punem sucul de zmeura din nou pe foc si-l aducem pana aproape de punctul de fierbere. Oprim focul, adaugam gelatina si amestecam bine. Lasam compozitia sa ajunga la temperatura camerei apoi amestecam usor cu crema de mascarpone. Punem crema obtinuta peste blatul din tava si dam prajitura la rece pana a doua zi.
 
Portionam prajitura dupa preferinta si o decoram cu frisca si optional cu bomboane colorate. Glazura de ciocolata am folosit-o pentru prezentare, insa se poate folosi si deasupra prajiturii.
 
Enjoy!
 
Prajitura cu ciocolata si crema de zmeura_3


10 Comments

Retete de mancare

Lasagna cu carne de pui

Lasagna cu carne de pui
Lasagna, o mancare delicioasa, satioasa si care nu putea sa lipseasca din cartea mea de retete. Chiar daca in ultima vreme m-am axat mai mult pe dulciuri si gustari sa stiti ca mereu experimentez si cand vine vorba de mancare. Lasagna nu este o reteta noua deloc, toata lumea cred ca stie despre ce e vorba, insa eu am experimentat-o in varianta cu carne de pui si cred ca este a doua oara cand gatesc acest preparat. Ocazie cu care am si pozat-o si m-am hotarat sa va prezint varianta mea. Rezultatul este cel pe care il vedeti si va asigur ca este extrem de bun, provoaca dependenta!

Lasagna cu carne de pui

Ingrediente
16 foi de lasagna
200 gr cascaval + parmezan

Sos bolognese
1/2 kg piept de pui
100 gr bacon nu foarte gras
1 ardei rosu
1 ardei verde
50 gr unt
1 ceapa mare
1 telina mare
1 morcov mare
4 catei usturoi
200 gr pasta de rosii
2 linguri smantana
300 ml apa
sare, piper, boia
ierburi italienesti

Sos bechamel
50 gr unt
60 gr faina
500 ml lapte
sare, piper, nucsoara
2 linguri smantana
1 ou

Timp de preparare: 90 min. Timp de coacere: 40 min. Nr. portii: 8

Lasagna cu carne de pui

Pregatim foile de lasagna. Punem o oala, mai intinsa, cu 2 litri de apa la fiert. In momentul in care fierbe adaugam pastele si le lasam la fiert timp de 2-3 minute pana cand se inmoaie usor. Le scoatem pe o planseta, si pe cat posibil ar fi bine sa nu le punem una peste alta pentru ca se lipesc foarte usor.

Sosul bolognese cere putin mai multa munca. Taiem baconul cubulete, sau fasii inguste. Pieptul de pui il tocam (cu masina de tocat, sau robotul) apoi il condimentam dupa gust cu sare, piper, boia si amestec de ierburi italienesti si amestecam bine de tot.

Ceapa o tocam marunt ( eu recunosc ca am folosit robotul pentru asa ceva). Morcovul si telina le curatam apoi le punem la robot, sau le dam prin razatoare (putin mai anevoios zic eu). Ardeii ii curatam de seminte si-i taiem marunt. Tocam si usturoiul si putem trece la treaba mai serioasa.

Punem untul intr-o tigaie teflonata si mai incapatoare. Calim ceapa pana cand devine sticloasa. Adaugam morcovul si telina si lasam pe foc pana se patrund usor legumele. Daca mai este nevoie putem adauga putina apa. Adaugam usturoiul, ardeiul si doua linguri de apa si mai lasam legumele la calit inca aproximativ 5 minute.

Peste legume punem baconul maruntit si lasam la calit timp de cateva minute (4,5) apoi punem si carnea tocata si amestecam bine pana cand se omogenizeaza compozitia. Lasam amestecul pe foc inca 5 minute amestecand continuu. Dupa acest timp adaugam apa si pasta de rosii si lasam sosul pe foc timp de 30-40 de minute pana cand scade lichidul si obtinem un sos consistent, legat. Luam sosul de pe foc si adaugam smantana iar apoi il lasam la racit.

Sosul bechamel este mult mai usor. Punem untul la topit intr-o tigaie. Adaugam faina si lasam pe foc pana cand faina incepe sa se rumeasca foarte usor. In acest moment adaugam laptele treptat, amestecand continuu pentru a nu se face cocoloase. Lasam sosul pe foc pana cand prinde consistenta – va arata ca o smantana groasa. La final adaugam o lingura de smantana si condimentam cu sare, piper si nucsoara rasa dupa gust.

Trecem la montat lasagna. Eu am folosit un vas termorezistent de 25/25cm. 
Ungem vasul cu unt. Punem un rand de foi de lasagna, adica 4 foi, apoi o treime din sosul bolognese. Peste sosul bolognese turnam un sfert din sosul bechamel si presaram deasupra putin amestec de parmezan si cascaval. Se poate folosi doar parmezan, insa eu am vrut sa le combin pentru a mai diminua din gustul puternic al parmezanului. 
Repetam procedeul inca de doua ori, iar ultimul strat de foi (cel de-al patrulea) il vom acoperi cu restul de sos bechamel in care am mai adaugat un ou si o lingura de smantana. Deasupra presaram restul de parmezan si cascaval.

Introducem lasagna in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru aproximativ 40 de minute. Dupa ce e gata o lasam la odihnit 10-15 minute iar apoi o putem servi cu pofta. Este delicioasa si a doua zi.

Enjoy!
Lasagna cu carne de pui

Sursa: Gourmandine


12 Comments

Torturi

Tort cu crema brandy

Tort cu crema brandy
In urma cu ceva vreme, mai exact cu ocazia sarbatorilor de iarna, cei de la Dr. Oetker mi-au facut o surpriza frumoasa. M-au cadorisit cu un cos plin de produse esentiale pentru un pasionat de prajitureala, asa ca mine :) Cu aceste produse am realizat un tort minunat cu crema de brandy, un tort destul de rapid spun eu, si care merita facut oricand nu doar in momentele in care ne confruntam cu lipsa de timp. Reteta nu-mi apartine ci am primit-o alaturi de produsele Dr. Oetker si a fost o sugestie minunata prin care am putut profita din plin de produsele primite.

Multumesc frumos Dr Oetker pentru surpriza facuta si pentru ca am avut ocazia de a realiza acest tort delicios cu ajutorul lor.
Tort cu crema brandy_2
Blat
4 oua mari
3 linguri apa fierbinte
100 gr zahar
1 lingura rasa zahar vanilat Dr. Oetker
150 gr faina
50 gr amidon Dr. Oetker
1 praf de sare
5 gr praf de copt Dr. Oetker
 
Sirop
50 gr zahar
300 ml apa
1 lingurita esenta de rom Dr. Oetker
 
Crema
2 plicuri crema cu gust de brandy Dr. Oetket
450 ml lapte rece
4 linguri zahar pudra vanilat Dr. Oetker
 
Decor
70 gr ciocolata neagra
20 gr unt
1 lingura lapte
 
150 ml lapte rece
1 plic spuma pentru frisca Dr. Oetker
trandafiri din napolitana Dr Oetker
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 12
Tort cu crema brandy_1
Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. 
Ouale mari la temperatura camerei le mixam bine impreuna cu apa fierbinte, zaharul si zaharul vanilat pana cand isi dubleaza volumul si devin spumoase si deschise la culoare. Separat amestecam faina cu amidonul, praful de copt si sarea. Incorporam ingredientele uscate in compozitia de oua cu miscari usoare de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam. Introducem blatul la cuptor si-l coacem pentru 15-20 de minute, pana cand se rumeneste usor la suprafata si marginile se desprind de pe lateralele tavii. Scoatem blatul din cuptor, il desprindem de pe hartia de copt si-l acoperim cu un prosop curat.
 
Sirop. Caramelizam cele 50 de grame de zahar. Turnam apa si lasam siropul pe foc pana cand caramelul s-a dizolvat complet in apa. Luam de pe foc si adaugam esenta de rom.
 
Crema se prepara foarte usor, cand ne grabim este o solutie foarte convenabila dar si foarte gustoasa. Turnam laptele in bolul mixerului, apoi cele doua plicuri cu crema de brandy si zaharul vanilat si incepem sa mixam la viteza mica. Dupa un minut marim viteza si mixam pana cand crema devine tare si spumoasa. O dam la rece.
 
Tort cu crema brandy
 
Pregatim si frisca pentru decor. Punem cei 150ml de lapte intr-un bol impreuna cu praful pentru frisca si incepem sa mixam usor. Marim viteza si continuam mixarea pana cand obtinem o frisca consistenta. O dam la rece.
 
Asamblare. Taiem blatul in 3 fasii egale (pe verticala nu pe orizontala) si insiropram bine fiecare parte din blat. Eu am folosit tot siropul pe care l-am facut si a fost chiar bine insiropat. Punem o bucata de blat pe un platou si o ungem din abundenta cu crema. Punem urmatoarea bucata de blat, din nou crema si apoi ultima bucata de blat. Cu crema ramasa vom acoperi tortul. 
 
Pentru decor trebuie sa mai preparam glazura. Topim la foc mic ciocolata neagra, untul si laptele. Punem ciocolata astfel topita intr-un pos si decoram tortul cu fasii de ciocolata. Din loc in loc facem rozete din frisca, iar deasupra lor punem trandafiri din napolitana, tot de la Dr. Oetker.
 
Tort cu crema brandy
 
Dam tortul la rece pana in momentul servirii. Este delicios si cu siguranta va fi apreciat de toti amatorii de dulciuri aromate.
 
Enjoy!
Tort cu crema brandy
 


14 Comments

Provocarea secreta Tarte/Placinte sarate

Placinta dobrogeana creata

Placinta dobrogeana creata
De mult imi doream sa incerc si eu acasa o reteta de placinta dobrogeana. Motivul este ca imi place foarte mult, si de fiecare data cand mergeam pe litoralul romanesc sau prin sudul tarii (ca la noi nu prea se gaseste) imi cumparam placinte dobrogene pe saturate. Cu branza dulce sau sarata, nu conta prea mult, le savuram cu mare placere. Stiam ca la un moment dat voi incerca si acasa placinta asta minunata si iata ca s-a intamplat acest lucru.
 
Reteta am preluat-o de la Alina Dumitru cu ocazia Provocarii Secrete gazduita luna aceasta de catre Simona, si pot sa va spun ca am fost foarte multumita de rezultat. E super buna!

Placinta dobrogeana creata_1

Ingrediente
1 pachet foi placinta
750 gr crema de branza
250 gr telemea de oaie
sare, piper
6 oua mari
200 ml iaurt
100 ml smantana
ulei pt uns
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 10
 
Placinta dobrogeana creata_3
Foile pentru placinta la lasam la dezghetat in frigider pana in momentul in care ne apucam de treaba.
Pregatim o tava rotunda mai mare, o tapetam cu hartie de copt sau…o ungem cu ulei si presaram putina faina deasupra.
 
Umplutura se face foarte simplu. Amestecam branza cu telemeaua de oaie rasa, adaugam 4 oua apoi condimentam dupa gust cu sare si piper.
 
Separat amestecam iaurtul cu smantana si cu celelalte 2 oua ramase, adaugam putina sare si piper si lasam deoparte.
 
Cuptorul il preincalzim la 190 de grade si trecem repede la asamblare. Luam o foaie de placinta, o ungem usor cu ulei si punem deasupra alta foaie de placinta. Punem2-3 linguri pline de umplutura si intindem doar pe o jumatate din foile de placinta. Acoperim umplutura cu cealalta jumatate neunsa. Incretim foile si le punem in tava. Continuam in acest mod cu foile ramase, pana cand umplem tava. Daca ne mai raman foi si umplutura putem sa le punem intr-o alta tava. Dam placinta la cuptor pentru 50 de minute. Dupa 20 miunute o scoatem si turnam amestecul de iaurt si reintroducem placinta la cuptor pentru inca 30 de minute pentru a se rumeni frumos. O servim calda sau rece, alaturi de o cana de iaurt. E delicioasa!
 
Enjoy!
Placinta dobrogeana creata_2
 


6 Comments

Tarte/Placinte dulci

Tarta cu crema de vanilie, bezea si coulis de zmeura

Tarta cu crema de vanilie, bezea si coulis de zmeura
De mult nu mai pregatisem o tarta si mi-am zis ca ar fi momentul sa fac o tarta buna, dar buna de tot. Nu am vrut sa folosesc ingrediente greu accesibile, insa pe cele pe care le-am folosit am vrut sa le combin in ceva delicios. Asadar m-am gandit la o crema de vanilie care merge de minune cu o bezea dulce si crocanta si un sos dulce-acrisor de fructe, si a iesit aceasta tarta cu crema de vanilie, bezea si coulis de zmeura, o tarta colorata si delicioasa!
 Tarta cu crema de vanilie, bezea si coulis de zmeura_2
 
Crusta
200 gr faina
100 gr unt rece
1/2 lingurita sare
1 ou
 
Crema
250 ml lapte
2 galbenusuri
1 ou intreg
1 jumatate de pastaie de vanilie
2 linguri rase amidon
2 linguri zahar
 
Bezea
2 albusuri
1 praf de sare
90 gr zahar
 
Coulis de zmeura
200 gr zmeura congelata
3 linguri zahar
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 1 ora 20 min Nr. portii: 6-8 
 Tarta cu crema de vanilie, bezea si coulis de zmeura_1
Crusta. Amestecam faina cu praful de sare si cu untul rece taiat cubulete. Incercam sa ne folosim mai mult de degete si nu de palme. Vom obtine un aluat sfaramicios. Oul il batem usor apoi il punem peste aluat si omogenizam usor, fara sa exageram cu amestecarea. Invelim aluatul in folie si-l dam la rece pentru o ora.
 
Dupa o ora preincalzim cuptorul la 180 de grade. Ungem bine cu unt o forma de tarta dreptunghiulara. Intindem aluatul intr-o foaie subtire de 0.5 cm si transferam aluatul in tava. Inderpartam surplusul si aranjam marginile tartei. Intepam crusta din loc in loc cu o furculita. Peste crusta punem hartie de copt si boabe de fasole, apoi dam crusta la rece pentru 20 de minute. Eu am folosit cam jumatate din aluat, cu restul am facut o tarta delicioasa cu ciocolata amaruie :)
 
Dupa 20 de minute introducem crusta in cuptor si o coacem timp de 20 de minute. Scoatem tava, indepartam boabele de fasole si hartia de copt apoi reintroducem crusta pentru inca 5 minute in cuptor. Oprim focul, scoatem crusta si o lasam la racit.
 
Crema. Punem laptele pe foc mediu impreuna cu zaharul. Pastaia de vanilie o despicam, scoatem semintele, le punem in lapte apoi punem si pastaia de vanilie. Separat amestecam galbenusurile cu oul intreg si cu amidonul pana cand obtinem o compozitie fara cocoloase. Cand laptele este fierbinte turnam 2-3 linguri peste oua si amestecam bine pentru a evita formarea omletei. Turnam amestecul de oua peste laptele fierbinte de pe foc si continuam sa amestecam pana cand crema se ingroasa. Luam crema de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o dam la rece. 
 
Bezea. Albusurile la temperatura camerei le mixam bine impreuna cu un praf de sare. Cand obtinem o spuma ferma incepem sa adaugam zaharul, cate o lingura pe rand. Mixam bine dupa fiecare lingura, abia apoi trecem la urmatoarea. 
 
Preincalzim cuptorul la foc mic, 120 de grade, si tapetam cu hartie de copt tava mare de la aragaz. Punem bezeaua intr-un pos si formam bezele dupa bunul plac. Coacem bezelele timp de o ora apoi le scoatem din cuptor si le lasam in tava la racit.
 
Coulis de zmeura. Punem zmeura congelata impreuna cu zaharul pe foc mic. Lasam sa fiarba aproximativ 10 minute dupa care strecuram sosul de seminte si e gata de a fi folosit. 
 
Asamblare: Peste crusta de tarta intindem frumos crema de vanilie. Peste crema asezam bezelele si decoram cu sos de zmeura dupa bunul plac.
 
Enjoy!
Tarta cu crema de vanilie, bezea si coulis de zmeura_3


18 Comments

Prajituri

Prajitura inteligenta – Magic Custard Cake

Prajitura inteligenta – Magic Custard Cake
Prajitura inteligenta, care mai poarta denumirea de prajitura desteapta, este o prajitura foarte cunoscuta si indragita pe la noi. Varianta ei americana/englezeasca are un nume care atrage si mai mult atentia: magic custard cake – adica o prajitura magica cu crema de lapte si oua.
 
Ce este magic la aceasta prajitura este modul in care se separa straturile, cele trei, in momentul coacerii. Daca la inceput este un sigur aluat pe parcurs acesta se transforma in trei straturi: baza este putin mai tare si poate fi considerata un fel de crusta, urmeaza crema asemanatoare celei cu lapte, oua si faina (custard) iar deasupra avem un blat pufos. Care este secretul prin care se intampla acest lucru nu-l stiu, insa stiu ca e o prajitura extrem de buna care dispare imediat din farfurie.
 Prajitura inteligenta - Magic Custard Cake
 Ingrediente
500 ml lapte caldut
4 oua
1 praf de sare
120 gr zahar
115 gr faina
115 gr unt
1 lingurita extract de vanilie
 
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 9
 Prajitura inteligenta - Magic Custard Cake_3
Preincalzim cuptorul la 160 de grade. Tapetam cu unt si faina (sau cu hartie de copt) o tava mica de dimensiuni 20/20cm. Pozitionam grilajul cuptorului pe nivelul 3 de sus in jos. 
 
Topim untul la foc mic si-l lasam deoparte. Galbenusurile le mixam bine de tot cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam untul topit si amestecam usor. Adaugam si faina si amestecam din nou. Treptat adaugam laptele si mixam incontinuu pentru a obtine un amestec omogen. La final adaugam si extractul de vanilie.
 
Cele 4 albusurile le batem bine de tot impreuna cu un praf de sare pana cand obtinem o spuma ferma. Incorporam 1/3 din albusuri in compozitia de blat si amestecam bine. Restul de spuma o incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Vom obtine o compozitie putin neuniforma, cu ‘insulite’ mici de spuma insa asa si trebuie sa iasa. Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor.
Prajitura inteligenta - Magic Custard Cake_2
 
Coacem prajitura timp de 45-50 de minute, sau pana cand se rumeneste frumos deasupra. O lasam la racit in tava dupa care putem sa o portionam dupa preferinta. O pudram cu zahar inainte de servire
 
Enjoy!
 Prajitura inteligenta - Magic Custard Cake
Sursa: aici


15 Comments

Clatite

Clatite cu inghetata de vanilie si mere caramelizate

Clatite cu inghetata de vanilie si mere caramelizate
La noi in casa nu trebuie sa existe un motiv anume ca sa facem clatite. Ne plac si gata! Chiar daca le mancam cu gem, cu branza, cu nutella sau goale tot bune sunt si nu se demodeaza niciodata. Insa cand am un motiv special pentru a le face, cum a fost cel de acum, atunci caut o combinatie mai altfel. Care a fost motivul? Provocarea Dulce Romanie de luna aceasta in care Corina ne indeamna sa facem clatite fel de fel :)
 
Clatite cu inghetata de vanilie si mere caramelizate_1
 
Clatite
3 oua
1 cana cu lapte
1/4 cana smantana
1 cana faina
1/2 cana apa minerala
2 linguri zahar
1/2 lingurita sare
 
Mere caramelizate
4 mere medii
100 gr zahar
3 linguri apa
50 gr unt
100 ml smantana
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 6
Clatite cu inghetata de vanilie si mere caramelizate_3
Ouale se bat putin cu zaharul si sarea, se adaugava obtine o compozitie de consistenta smantanii, care se da la frigider pentru cel putin juma’ de ora.
Se coc clatite intr-o tigaie, cu diametrul de 23 cm, asa am folosit eu dar voi puteti sa le faceti de ce dimensiune doriti. Se lasa clatitele la odihnit :)
 
Se spala bine merele apoi se taie felii. Se pune untul intr-o tigaie iar cand este topit se adauga si merele felii, apa si zaharul. Se lasa pe foc pana cand zaharul se topeste si se face de culoarea caramelului, in acel moment se adauga smantana si se mai lasa pe foc 2-3 minute sa fiarba. Lasam crema deoparte.
 
Ingheteta de vanilie se poate face dupa reteta mea de aici care este delicioasa, sau se poate folosi si inghetata cumparata din comert. 
 
Aranjam clatitele in farfurie dupa cum urmeaza: punem doua clatite pliate, turnam mere si sos caramel deasupra iar apoi punem un glob generos de inghetata si servim cu pofta. Simplu si delicios!
 
Enjoy!

Clatite cu inghetata de vanilie si mere caramelizate_1


24 Comments

Muffins/Cupcakes

Cupcakes cu nutella

Cupcakes cu nutella
Imi plac briosele si imi place si nutella, atunci am zis sa fac un dulce care sa combine aceste mici slabiciuni ale mele. Au iesit niste cupcakes dragute si delicioase, bune de savurat impreuna cu prietenii. Reteta este simpla dupa cum urmeaza…
Cupcakes cu nutella_1 
Cupcakes
80 gr unt
2 oua mari
80 gr zahar
200 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
220 gr faina
20 gr cacao neagra
100 gr nutella
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
 
Topping
200 ml frisca lichida
50 gr nutella
alune glazurate
 
Timp de preparare: 50 min Timp de coacere: 20 min Nr portii: 12-16
Cupcakes cu nutella_3
 
Untul moale il mixam impreuna cu zaharul pana cand devine cremos si aerat. Incorporam ouale pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare.
 
Separat amestecam cu un tel faina cu cacaoa, sarea si praful de copt. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste crema de unt si oua si mixam usor la viteza mica pana obtinem un amestec omogen. Adaugam laptele si restul de ingrediente uscate si mai mixam pana la omogenizare. La final adaugam extractul de vanilie si nutella moale si mixam pana la incorporarea completa.

Preincalzim cuptorul la foc mediu (190 grade pentru cuptor electric) si pregatim o forma de briose. Ungem forma de briose cu unt si o tapetam cu faina sau putem sa ne folosim de hartii speciale pentru briose. Turnam compozitia de cupcakes in forme pana la 2/3 din capacitate. 

Coacem prajiturelele timp de aproximativ 20 de minute pana cand cresc frumosl. Binenteles ca putem face testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca sunt gata. Scoatem tava din cuptor si lasam prajiturelele in tava inca 5 minute apoi le transferam pe un gratar. Le vom orna doar dupa ce s-au racit complet.

Incalzim usor frisca impreuna cu nutella la foc mic. Cand obtinem un amestec omogen luam de pe foc si dam la congelator timp de 30 de minute. Scoatem frisca din congelator si o mixam bine. Atentie, nu va fi foarte pufoasa insa in momentul in care obtinem o frisca usor aerata, care se poate orna, ne oprim din mixat. Ornam cupcake-urile cu frisca astfel obtinuta apoi decoram cu alune glazurate si servim cu pofta.
Enjoy!

Cupcakes cu nutella_2


22 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316