• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Aluat dulce

Pasca cu branza si ciocolata

Pasca cu branza si ciocolata
De Paste, la noi in familie, se prepara anumite feluri de mancare in fiecare an. Sunt nelipsite de pe masa de sarbatoare si nu am putea concepe masa traditionala de Paste fara ele. Printre acestea se numara: friptura de miel ( la cuptor sau in tigaie), cozonacul si binenteles pasca.
 
O reteta delicioasa de pasca am sa va prezint astazi, este facuta din aluat de cozonac – asa cum se face ea in mod traditional – are in umplutura branzica proaspata de vaca si fulgi de ciocolata pentru a impaca si iubitorii de ciocolata (printre care ma numar si eu).
 
Pasca cu branza si ciocolata_1

Ingrediente
300-400 gr aluat de cozonac
500 gr branza de vaca
200 gr smantana grasa
2 oua
100 gr zahar
2 linguri pline de gris
1 praf de sare
1 lingurita coaja rasa de lamaie
50 gr fulgi de ciocolata neagra
1 ou pentru uns
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 12
 
Pasca cu branza si ciocolata_4
Preparam aluatul ca si cel pentru cozonac dupa cum este descris in reteta mea de cozonac, sau cel mai bine facem pasca in acelasi timp cu cozonacul, marind cantitatile pentru a ne ramane aluat si pentru pasca.
 
Intindem 2/3 din aluat intr-o foaie rotunda de 0.5cm grosime cu diametrul mai mare decat cel al tavii unde urmeaza sa o coacem. Ungem tava cu ulei apoi punem aluatul avand grija sa fie ridicat si pe margini. 
Pasca cu branza si ciocolata_2
 
Umplutura se face usor. Amestecam branza cu smantana, ouale si zaharul pana cand devin o crema. Putem folosi mixerul sau telul. Adaugam sarea, coaja rasa de lamaie, grisul si fulgii de ciocolata neagra si amestecam usor. Punem umplutura in tava peste aluat. 
 
Restul de 1/3 de alalut il folosim pentru a face niste impletituri care vor fi puse deasupra umpluturii. Asezam fasiile impletite frumos in tava apoi le ungem cu ou batut. Dam pasca la cuptorul preincalzit (la foc mediu) si o coacem timp de 45-50 de minute pana cand este frumos rumenita. Cand este gata o scoatem din cuptor si o lasam 10 minute la racit in tava apoi o transferam pe un gratar.
 
Este delicioasa! Pofta buna!
Pasca cu branza si ciocolata_3


12 Comments

Biscuiti

Alfajores – Biscuiti cu dulce de leche

Alfajores – Biscuiti cu dulce de leche
Alfajores – Biscuiti cu dulce de leche, biscuiti de care auzizem eu de multa vreme. Sincer nu mi se parea ca au ceva special, si nu intelegeam de ce sunt asa renumiti. Insa i-am incercat, mai ales pentru faptul ca au crema caramel. Cand au fost gata am fost tare curioasa sa vad cum sunt. Verdictul? Extraordinari de buni! Atat de fragezi, sfaramiciosi, cu crema fina de caramel…e tot ce-ti poti dori de la un biscuite umplut. Si se fac atat de usor, parca nu-ti vine sa crezi ca pot fi chiar asa buni. E drept, pentru asta este nevoie de dulce de leche. Dulce de leche se poate cumpara, sau se poate face din lapte condensat prin fierberea cutiei timp de 2 ore in apa care sa o acopere complet. Eu am folosit crema caramelo de la DeLatte si pot sa va spun ca e grozava!
Alfajores - Biscuiti cu dulce de leche_3
 
Ingrediente
150 gr faina alba
150 gr amidon de porumb
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
125 gr unt
2 galbenusuri
60 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura brandy/coniac
 
Umplutura + decor
1 cutie dulce de leche
zahar pudra
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 12 min.
Timp de asteptare: 1 ora Nr biscuiti: 16
Alfajores - Biscuiti cu dulce de leche_1
Faina o amestecam cu amidonul, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Lasam deoparte.
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam galbenusurile pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Punem si extractul de vanilie si lingura de brandy iar apoi adaugam ingredientele uscate treptat. Mixam usor, cu mixerul la viteza mica. Cand aluatul e omogem oprim mixerul si-l rasturnam pe masa de lucru. Presaram aluatul cu putina faina si-l invelim in folie alimentara apoi il dam la rece pentru cel putin o ora.
 
Dupa o ora preincalzim cuptorul la 175 de grade. Intindem aluatul de biscuiti pe masa bine infainata intr-o foaie subtire de 0.5cm. Pe masura ce intindem s-ar putea sa mai fie nevoie de faina, presaram atat cat este necesar pentru a nu se lipi aluatul. Din aluatul intins taiem cercuri de aproximativ 5-6 cm in diametru cu o forma rotunda, bine infainata. Punem biscuitii intr-o tava incapatoare, tapetata cu hartie de copt, la distanta de 2-3 cm unul de altul. Coacem biscuitii timp de 12-13 minute pana cand incep sa se rumeneasca usor. Ii transferam pe un gratar si-i lasam sa se raceasca complet.
 Alfajores - Biscuiti cu dulce de leche_4
 
Umplem biscuitii cu crema de caramel – dulce de leche – ii asezam pe un platou apoi putem sa-i pudram cu zahar. Sunt mai mult decat deliciosi! Cu siguranta nu va veti putea opri la un singur biscuite.
 
Enjoy!
 Alfajores - Biscuiti cu dulce de leche_2


13 Comments

Prajituri

Negresa cu ciocolata si mascarpone

Negresa cu ciocolata si mascarpone
Uneori timpul nu este prietenul meu si atunci caut sa fac deserturi simple, rapide insa delicioase. Negresele sunt exact acel desert pe care il cauti cand esti in lipsa de timp si cand ai pofta de o prajitura buna cu ciocolata, sau cand se anunta musafiri la masa. Am mai facut eu tot felul de variante ale acestor negrese (brownies) insa aceasta negresa cu ciocolata si mascarpone contine mascarpone atat in blat cat si in crema pentru decor. Mascarpone ii da o textura mai cremoasa, mai fina…numai buna de savurat 😉
 Negresa cu ciocolata si mascarpone
Negresa
120 gr unt
150 gr ciocolata neagra
150 gr zahar
50 gr cacao
125 gr mascarpone
3 oua
1/2 pastaie de vanilie
70 gr faina
1 praf de sare
 
Ganache
100 gr ciocolata neagra
50 gr smantana
 
Crema
125 gr mascarpone
200 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar vanilat
 
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 12
 Negresa cu ciocolata si mascarpone
Topim untul si ciocolata pe foc mic. Cand amestecul e omogen adaugam zaharul si cacaoa si mixam bine. 
Mascarpone la temperatura camerei il mixam usor pana devine cremos apoi il incorporam in crema de ciocolata. Adaugam si ouale cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final adaugam faina, praful de sare si semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie. Amestecam usor si turnam compozitia intr-o tava mica de dimensiuni 20/20cm. Nu stiu daca am mai spus insa pentru negrese/brownies eu ma folosesc doar de un tel, nu murdaresc deloc mixerul :)
 
Coacem prajitura timp de 25-30 de minute la foc mediu in cuptorul preincalzit. O lasam sa se raceasca in tava si ne ocupam de decor.
 
Pentru ganache topim ciocolata impreuna cu smantana pe foc mic apoi turnam crema peste prajitura racita. Nivelam si dam la rece.
 
Crema se face si ea usor. Mixam bine smantana pentru frisca impreuna cu zaharul vanilat pana cand devine spumoasa. Separat mixam mascarpone pentru a-i da cremozitate apoi il incorporam in frisca usor, cu miscari de jos in sus. Punem crema intr-un pos si decoram prajitura cu rozete. Feliem si servim cu pofta.
 
Enjoy!
Negresa cu ciocolata si mascarpone


14 Comments

Aluat dulce Dulciuri de post

Gogosi de post

Gogosi de post
Cine nu iubeste gogosile? Aceste bilute mici de aluat dulce sunt pe placul tuturor, si celor mici si celor mari. Simple sau umplute sunt bune oricum, chiar si in varianta de post. Asa se face ca intr-o zi i-am surprins pe baietii mei cu aceste gogosi delicioase de post, atat de bune incat nimeni nu m-a crezut ca sunt chiar de post. Au fost pufoase, moi, dulci atat cat trebuie si tare aromate. Va invit sa incercati reteta mea de gogosi de post, simpla si la indemana oricui.
 
Gogosi de post_2
Ingrediente
650 gr faina
20 gr drojdie proaspata
100 ml lapte de soia
200-250 ml apa minerala
coaja rasa de lamaie
3 linguri zahar
1/2 lingurita sare
1 plic zahar vanilat
50 gr margarina topita
2 linguri ulei
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de asteptare: 1 ora
Gogosi de post_3
 
Punem laptele de soia la incalzit. Cand e caldut oprim focul, adaugam o lingura de zahar si drojdia si lasam la dosipit timp de 10 minute. Intre timp cernem faina impreuna cu sarea iar in mijloc facem o adancitura.
 
Dupa 10 minute de asteptare punem maiaua in centrul fainii, adaugam coaja rasa de lamaie (dupa plac), restul de zahar, zaharul vanilat, margarina topita si 200 ml de apa minerala. Incepem sa framantam usor. Pe masura ce framantam ne vom da seama daca mai este nevoie de apa minerala sau nu. Trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic, usor de framantat insa nelipicios. 
 
Transferam aluatul pe masa de lucru usor infainata si mai framantam 10 minute. La final adaugam si uleiul si framantam pana la incorporarea completa. Punem aluatul intr-un vas incapator, presaram putina faina deasupra si acoperim cu un servet de bucatarie curat. Lasam aluatul la dospit intr-un loc caldut pentru o ora sau pana isi dubleaza volumul.
 
Rasturnam aluatul pe masa infainata si-l intindem intr-o foaie groasa de aproximativ 1cm. Taiem cercuri cu ajutorul unei forme rotunde sau cu un pahar daca nu avem forma de taiat. Lasam gogosile astfel formate la dospit inca 20-30 de minute apoi le prajim in ulei bine incins. Le scoatem pe un servetel pentru a absorbi surplusul de ulei apoi putem sa le servim cu zahar pudra, cu gem de fructe, cu miere…sau cu orice altceva ne face placere.
 
Enjoy!

Gogosi de post_1


5 Comments

Torturi

Tort de ciocolata cu visine si mascarpone

Tort de ciocolata cu visine si mascarpone
Torturile sunt pasiunea mea si de multe ori le fac fara sa am o ocazie speciala. Acest tort l-am facut pentru ca imi era dor de un tort bun, dar foooarte bun. Si am combinat cateva din ingredientele care mie imi plac grozav si anume ciocolata, visinele si mascarpone. Normal ca tortul care a iesit nu putea fi decat delicios si mancat pana la ultima firimitura. 
 Tort de ciocolata cu visine si mascarpone_4 
Blat
reteta de la tortul de ciocolata cu capsune si bezea elvetiana
 
Crema visine
300 gr visine
3 linguri zahar
1 lingura amidon
1 lingura apa rece
 
Crema alba
250 gr mascarpone
300 ml smantana pentru frisca
200 gr ciocolata alba
 
Decor
fulgi de ciocolata neagra
bomboane de ciocolata alba
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 1 ora( noapte) 
Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 10
 Tort de ciocolata cu visine si mascarpone_2
Pentru blat nu am sa va mai scriu instructiunile de preparae, va spun doar ca am folosit blatul de la tortul de ciocolata cu capsune si bezea elvetiana si ca modul de preparare este exact la fel, doar ca am folosit o tava cu diametru de 18 cm. Am copt tot 3 blaturi, pe care le-am taiat in doua cand s-au racit complet. Bun, sa trecem la creme care nu se fac deloc greu.
 
Punem visinele pe foc – eu am avut congelate- impreuna cu zaharul si lasam sa fiarba 5-6 minute. Separat desfacem amidonul cu o lingura de apa rece apoi il adaugam peste visine si mai lasam la fiert 2-3 minute pana se ingroasa. Dam crema la rece.
 
Topim ciocolata alba impreuna cu frisca la foc mic. Cand amestecul e omogen il dam deoparte si-l lasam putin sa se racoreasca apoi il introducem la congelator pentru o ora, sau il lasam la frigider peste noapte. Crema rece-rece o mixam bine de tot pana cand devine spumoasa apoi o lasam deoparte.
 
Mascarpone, la temperatura camerei, il mixam bine pana cand devine cremos apoi il adaugam peste crema de ciocolata alba amestecand usor cu miscari de jos in sus. Dam crema la rece pentru o jumatate de ora apoi putem trece la asamblare.
 Tort de ciocolata cu visine si mascarpone_1
Punem o lingura de crema pe un platou (pentru a fixa mai bine tortul), asezam o bucata blat pe care o ungem bine cu putina crema alba apoi punem 2-3 linguri din crema de visine si nivelam. Continuam in acest mod pana cand terminam toate bucatile de blat. Deasupra nu mai punem nimic. Imbracam tortul cu crema alba ramasa si il ornam cu fulgi de ciocolata rasa, crema de visine si bomboane de ciocolata alba.
 
Enjoy!
Tort de ciocolata cu visine si mascarpone_3


74 Comments

Ovo-lacto-vegetarian Retete de mancare

Pastitsio cu dovleac, spanac si branza feta

Pastitsio cu dovleac, spanac si branza feta
In ultima vreme am inceput sa fac tot mai multe retete cu paste. Desi imi placeau si inainte pastele parca nu-mi gaseam timp pentru ele. Acum, de cand sunt in criza de timp si cum pastele sunt mereu o solutie rapida, le fac tot mai des in diverse combinatii. Azi am sa va prezint o reteta delicioasa, usor dulce si usor sarata in acelasi timp. Nu este o reteta foarte simplu de facut dar tot nu depaseste jumatate de ora de preparare. Este atat de buna incat ar fi pacat sa nu o incercati. 

Pastitsio cu dovleac, spanac si branza feta

Ingrediente
300 gr penne
4 catei de usturoi
2 linguri ulei de masline
600 gr piure de dovleac
4 oua medii
300 ml iaurt grecesc
200 ml smantana
sare, piper, nucsoara rasa
200 gr branza feta
200 gr spanac oparit
2 linguri smantana
parmezan ras
unt si pesmet pentru tapetat tavile

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 6-8

Pastitsio cu dovleac, spanac si branza feta

Curatam usturoiul si-l tocam marunt. Incingem intr-o tigaie incapatoare uleiul si calim usor usturoiul. Adaugam piureul de dovleac si-l lasam la calit pentru 2-3 minute, nu mai mult. Oprim focul si condimentam cu sare, piper si nucsoara rasa dupa gust. Adaugam branza feta rasa, ouale, iaurtul grecesc si cei 200 ml de smantana. Amestecam bine. 

Separat taiem marunt spanacul oparit (dupa ce a fost scurs bine de apa). Il amestecam cu doua linguri de smantana si condimentam cu sare si piper dupa gust. Lasam deoparte.

Fierbem pastele al dente in apa cu sare, aproximativ 7-8 minute. Le scurgem bine si le spalam in cateva ape.

Pregatim o tava termorezistenta, mare, dreptunghiulara sau mai multe tavi mai mici. Eu am folosit 3 tavi mai mici, fiecare tava ajungand pentru doua persoane. Ungem tava/tavile cu unt si tapetam bine cu pesmet. Punem 2-3 linguri din compozita cu dovleac pe fundul tavii. Aranjam un rand de paste, apoi punem compozitia cu spanac, un nou rand de paste si peste el din nou compozita cu dovleac. Alternam pastele cu dovleacul pana cand se umple tava. Deasupra trebuie sa fie un strat de dovleac. Razuim parmezan si dam tava la cuptor pentru 40 de minute, pana cand budinca este rumenita frumos.

Pastitsio cu dovleac, spanac si branza feta

Servim pastitsio cald alaturi de o salata de vara si un sos de smantana. Este delicios.
Pofta buna!
Pastitsio cu dovleac, spanac si branza feta


11 Comments

Prajituri

Prajitura cu mousse de ciocolata fara coacere

Prajitura cu mousse de ciocolata fara coacere
Desi imi plac prajiturile coapte uneori mai fac si dulciuri care nu necesita cuptor. Asa este si aceasta prajitura cu mousse de ciocolata fara coacere – deosebita spun eu – care se face si destul de usor chiar daca sunt unii pasi delicati de urmat. Este ciocolatoasa cu un blat aproape de raw-vegan si o crema aerata, usoara si parfumata.
Ceea ce o face deosebita este contrastul din blatul fructat, dulce-acrisor si crema dulce-amaruie. Chiar daca la prima lingurita am fost putin sceptica, cu cat gustam mai mult din ea cu atat imi placea mai mult iar la final m-a cucerit complet. S-o incercati si voi! 
 Prajitura cu mousse de ciocolata
Blat
50 gr nuci
50 gr alune
100 gr biscuiti integrali
50 gr caise uscate
100 gr prune uscate
 
Umplutura
3 oua mari
200 ml lapte
1/2 pastaie de vanilie
1 lingurita esenta amaretto
6 gr gelatina
200 gr ciocolata neagra
5 linguri zahar
 
Timp de preparare: 1 ora Nr portii: 12 
 Prajitura cu mousse de ciocolata
Punem intr-un robot de bucatarie nucile si alunele si le mixam bine. Adaugam biscuitii si fructele uscate si mixam pana cand obtinem un amestec omogen, usor nisipos dar si umed in acelasi timp.
 
Tapetam cu hartie de copt o tava mica, de dimensiuni 20/20
cm si tapetam fundul cu amestecul obtinut. Va fi un amestec usor umed cu care se va putea lucra usor, deci se poate forma o crusta buna. Dam tava la rece pentru a permite crustei sa se intareasca.
 
Separam galbenusurile de albusuri. Albusurile le punem intr-un bol incapator. Galbenusurile le mixam bine cu doua linguri de zahar pana cand devin spumoase. Punem laptele pe foc intr-o oala cu fundul gros. Adaugam semintele de la pastaia de vanilie si lasam laptele la incalzit. Cand e fierbinte adaugam 2-3 linguri peste galbenusuri si amestecam bine ca sa evitam formarea omletei. Transferam galbenusurile peste restul de lapte din oala si lasam la foc mic pana cand se ingroasa. In acest timp vom amesteca continuu pentru a nu se taia crema. Va dura cam 10 minute pana cand va fi gata. Intre timp punem gelatina la hidratat in 3 linguri de apa rece. 
 
Cand crema s-a ingrosat o luam de pe foc, adaugam ciocolata si esenta amaretto si amestecam bine. La final adaugam si gelatina si amestecam din nou pentru a repartiza gelatina uniform. Dam crema la rece si mai amestecam din cand in cand pentru a nu-si forma crusta.
 
Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Adaugam apoi cele trei linguri de zahar treptat si mixam bine pana cand zaharul este topit complet. Incorporam usor spuma de albusuri in crema racita cu miscari de jos in sus. Punem crema peste crusta si o dam la rece pentru cel putin 6 ore, preferabil peste noapte, pentru a se stabiliza crema. Servim prajitura pudrata cu cacao. Daca vi se pare prea moale crema pentru a putea fi feliata puteti sa o dati la congelator pentru 10 minute inainte de servire.
 
Enjoy!
Prajitura cu mousse de ciocolata


7 Comments

Dulciuri de post

Mini tarte cu fructe de padure de post

Mini tarte cu fructe de padure de post
De mult nu mai postasem un dulce de post insa acest lucru s-a datorat lipsei de timp si de organizare probabil. Tocmai de aceea am ales acum un dulce simplu si rapid, insa grozav de bun. Tot ce ne trebuie pentru acest dulce sunt niste ingrediente congelate si cateva mirodenii pentru un plus de savoare. Eu am folosit ce aveam prin congelator si anume zmeura si afine, insa puteti folosi orice fel de fructe congelate va plac.
Mini tarte cu fructe de padure de post_4
Ingrediente
400 gr foietaj
200 gr zmeura congelata
100 gr afine congelate
2 linguri zahar + 1 lingura extra
1 lingura amidon
2 linguri apa
fulgi de banane confiate
2 linguri nuca de cocos
1 lingurita extract de vanilie
fulgi de migdale
 
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 6
Mini tarte cu fructe de padure de post_1
 
Fructele le punem pe foc impreuna cu doua linguri de zahar. Cand incep se fiarba adaugam amidonul dizolvat in cele doua linguri de apa rece si mai lasam pe foc inca 2-3 minute pana cand amestecul se ingroasa. Dam crema deoparte, apoi adaugam nuca de cocos si bananele confiate (daca aveti, daca nu atunci puteti sa le omiteti sau sa puneti alte fructe uscate).
Mini tarte cu fructe de padure de post_2
 
Foietajul il intindem usor sa ajunga la 2 mm grosime, apoi taiem 6 cercuri de 8 cm diametru. Fiecare cerc de aluat il apasam bine cu furculita in mijloc iar lateralele le ridicam usor. In centru punem 1-2 linguri de crema apoi presaram fulgi de migdale deasupra. Punem tartele pe tava tapetata cu hartie de copt si introducem tava la cuptorul incins la foc mediu spre mare (190 grade) timp de 30-35 de minute pana cand aluatul este bine copt. Se lasa putin la racit apoi se servesc cu pofta.
 
Enjoy!

Mini tarte cu fructe de padure de post_3


8 Comments

Prajituri

Mississippi Mud Cake – Prajitura umeda cu ciocolata

Mississippi Mud Cake – Prajitura umeda cu ciocolata
Aceasta reteta am vazut-o la Martha Stewart si pot sa va spun ca m-a fascinat pe loc. Era si normal, doar abunda in straturi de ciocolata. Asa ca nu am stat mult pe ganduri si m-am pus pe treaba. Rezultatul? Absolut divin!!! Cred ca a fost cea mai buna prajitura cu ciocolata mancata de mine vreodata, cel putin pana acum. Greu m-am putut satura cu o singura felie (desi e consistenta) si abia astept ocazia sa o mai refac inca o data. Pana vine acel moment v-a mai trece putin timp, insa o sa ma delectez cu pozele ramase si cu amintirea gustului perfect.
 Mississippi Mud Cake - Prajitura umeda cu ciocolata
Crusta
32 biscuiti oreo
40 gr unt
 
Blat
40 gr unt
140 gr ciocolata neagra
40 ml cafea tare
1 lingura espresso
1 lingurita esenta de vanilie
1 praf de sare
4 oua
100 gr zahar
 
Crema de ciocolata
150 gr zahar
3 galbenusuri
350 ml lapte
30 gr unt
2 lingurite extract de vanilie
70 gr ciocolata neagra
40 gr cacao neagra
20 gr amidon
Decor
200 ml smantana pentru frisca
2 lingurite zahar vanilat
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 12
 Mississippi Mud Cake - Prajitura umeda cu ciocolata_0075
Nu pot sa neg ca este ceva de lucru la aceasta prajitura, insa merita fiecare efort. Cele trei straturi de ciocolata si unul de frisca va vor satisface pe deplin pofta de dulce si va vor rasplati efortul 😉
 
Pregatim o forma de tort cu peretii detasabili de diametru 21-23 cm. Tapetam fundul cu hartie de copt iar lateralele le ungem cu unt. Macinam biscuitii cu ajutorul robotului si apoi adaugam untul topit si omogenizam. Punem biscuitii pe fundul tavii si apasam bine sa formam o crusta. Urcam crusta si pe lateralele tavii, pana sus daca se poate. Coacem crusta timp de 10 minute la cuptorul preincalzit la foc mic (150 de grade). Scoatem tava din cuptor, o lasam deoparte si marim focul la 175 de grade.
 
Pregatim blatul de ciocolata care nu contine deloc faina. Separam galbenusurile de albusuri. Topim untul impreuna cu ciocolata la foc mic sau bain-marie apoi lasam compozitia deoparte pana se racoreste usor. Separat amestecam cafeaua cu extractul de vanilie si cu lingura de espresso. 
 
Mixam galbenusurile impreuna cu 60 gr de zahar pana cand isi dubleaza volumul. Adaugam crema de ciocolata si mai mixam usor pana la omogenizare. Adaugam si amestecul de cafea si omogenizam.
 
Separat mixam albusurile cu un praf de sare pana cand devin spumoase. Adaugam treptat cele 40 de grame de zahar ramase si mixam bine pana cand obtinem o bezea ferma. 
 
Adaugam o treime din bezea peste crema de galbenusuri si amestecam bine. Restul de bezea o incorporam usor cu miscari de jos in sus, pentru a nu-si pierde din volum. Punem blatul peste crusta de biscuiti si-l coacem timp de aproximativ 40 de minute. Marginile trebuie sa se desprinda usor de tava insa mijlocul trebuie sa para putin necopt. Punem tava pe un gratar la racit. In momentul in care prajitura e racita complet o acoperim cu folie de aluminiu si o dam la rece pentru aproximativ 2-3 ore.
 
Crema de ciocolata. Punem laptele intr-o oala cu fund gros la foc mediu. Intr-un bol amestecam cacaoa, zaharul, amidonul si sarea. Adaugam galbenusurile si mixam bine. Cand laptele e fierbinte punem 2-3 linguri peste galbenusuri, apoi transferam intreaga compozitie in oala de pe foc. Marim usor focul si amestecam continuu pana cand se ingroasa. Oprim focul si adaugam untul, ciocolata si extractul de vanilie. Omogenizam apoi acoperim crema cu folie alimentara si dam la rece. Cand crema este racita complet o turnam peste blat si nivelam.
 
Acum chiar am scapat de partile mai complicate, urmeaza de facut doar frisca. Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat pana cand devine spumoasa, o punem peste crema si dam prajitura la rece pentru cel putin 2 ore inainte de a o servi. 
 
O portionam in felii generoase (nu o sa va para rau) cu ajutorul unui cutit inmuiat in apa fierbinte si sters bine, apoi servim cu mare pofta. Enjoy!

Si pentru ca luna martie este ultima editie a provocarii Dulce Romanie, am sa trimit reteta Elenei care este gazda de onoare din aceasta luna.
 
Sursa Martha Stewart
Mississippi Mud Cake - Prajitura umeda cu ciocolata


21 Comments

Muffins/Cupcakes

Caramel Cupcakes – Briose cu caramel

Caramel Cupcakes – Briose cu caramel
Din nou suntem la capitolul dulciuri rapide si asta pentru ca timpul din pacate nu imi permite mai mult acum. Insa desi mi-ar placea sa fac si dulciuri mai complicate va spun ca si aceste briose sunt extrem de bune, doar au in compozitie caramelul care mie imi place grozav de mult, si probabil ca multi dintre voi il adora. 
 
Caramel Cupcakes - Briose cu caramel_2
 
Cupcakes
80 gr unt
2 oua mari
100 gr zahar
250 gr faina
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
220 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
100 gr caramel
 
Frosting
200 gr crema de branza
100 gr unt
2 linguri zahar pudra
70 gr caramel 
 Caramel Cupcakes - Briose cu caramel_3
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine cu zaharul pana cand devine ca o crema. Adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Incorporam si caramelul si mixam pana la omogenizare. Caramelul trebuie sa fie preparat dinainte iar o reteta buna de caramel gasiti la mine pe blog aici sau aici.
 
Laptele il amestecam cu extractul de vanilie. Separat amestecam cu un tel faina cu sarea si praful de copt. Peste compozitia de unt si oua punem jumatate din cantitatea de faina si mixam usor pana la omogenizare, turnam jumatate din ingredientele lichide si omogenizam. Procedam la fel si cu ingredientele ramase. 
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Pregatim 12-16 forme de briose. Eu am facut 16 pentru ca imi place sa le fac mai mici, ca sa am loc sa le acopar cu frosting.
 
Coacem prajiturelele timp de 18-20 de minute, pana cand cresc frumos si trec trestul cu scobitoarea. Scoatem briosele pe un gratar la racit si ne ocupam de decor. 
 
Crema de branza, la temperatura camerei, o mixam bine cu caramelul pana cand obtinem o compozitie omogena. Separat mixam untul, care trebuie sa fie foarte moale, cu zaharul pudra pana cand devine cremos. Adaugam treptat crema de branza peste unt si mixam la viteza medie pana cand obtinem un amestec fin. Daca se taie crema, atunci putem sa o incalzim timp de 20 de secunde la microunde si sa continuam mixarea apoi. Dam crema la rece pentru jumatate de ora apoi ornam cupcakes cu ea dupa preferinta si inspiratie.
 
Enjoy!
 
Caramel Cupcakes - Briose cu caramel_1


15 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316