• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Prajituri

Brownie cheesecake – Negresa cu branza

Brownie cheesecake – Negresa cu branza
Brownies (negresele) sunt prajituri care se fac foarte repede insa sunt grozav de bune. Textura lor umeda si ciocolatoasa le tranforma intr-un desert apreciat de toata lumea. In combinatie cu branza sunt si mai bune, mai dense, mai decadente. Asa este si reteta de azi, de brownie cheesecake, unde se combina foarte frumos ciocolata cu branza si rezulta o prajitura care te face sa te lingi pe degete.
Brownie cheesecake - Negresa cu branza
Brownie
150 gr unt
250 gr ciocolata neagra
100 gr zahar
3 oua
2 linguri crema de whiskey/brandy
70 gr smantana
1 lingurita extract de vanilie
200 gr faina
20 gr cacao
1/2 lingurita sare
 
Cheesecake
300 gr crema de branza
1 ou mare
60 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie.
 
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 12 
Brownie cheesecake - Negresa cu branza_1
Topim ciocolata impreuna cu untul pe foc mic. Adaugam zaharul si amestecam bine. Separat amestecam faina cu cacaoa si sarea. Peste crema de ciocolata punem ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Adaugam smantana, crema de whiskey si extractul de vanilie si omogenizam usor. La final adaugam ingredientele uscate.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni mai mici (20/20 cm).
 
Pentru stratul de branza mixam bine crema de branza cu zaharul, adaugam oul si extractul de vanilie si omogenizam. 
 
Turnam alternativ cele doua compozitii in tava. La inceput punem un strat mai gros de brownie, apoi punem o treime din crema de branza si marmoram usor. Alternam cele doua compozitii si pastram pentru final cateva linguri din crema de branza pe care le punem din loc in loc deasupra blatului. Cu un cutit cu varful ascutit marmoram straturile prajiturii.
 
Dam prajitura la cuptor si o coacem pentru 45-50 de minute. Cand e gata trebuie sa se desprinda usor marginile insa interiorul sa fie inca putin umed. O lasam la racorit in tava, apoi putem sa o portionam dupa preferinta.
 
Enjoy!
 Brownie cheesecake - Negresa cu branza


11 Comments

Biscuiti

Biscuiti spirala

Biscuiti spirala
Imi plac biscuitii/fursecurile de casa. Si nu doar mie, ci toti membrii familiei sunt mari amatori. Alaturi de o cana de cafea, lapte, sau de iaurt sunt o gustare perfecta pentru toate varstele. Probabil am mai spus acest lucru, nu vreau sa ma repet, vreau doar sa-mi intaresc afirmatiile. Si drept dovada am mai dat gata o portie zdravana de biscuiti de casa, fragezi si deliciosi
In urma cu ceva vreme am postat o reteta de biscuiti in straturi care seamana destul de bine cu aceasta, insa reteta de biscuiti spirala pe care v-o prezint azi este putin mai simplificata, deci pentru oameni mai comozi (asa ca mine uneori) sau mai grabiti merge de minune. 
 Biscuiti spirala_2 
Stratul de vanilie. 
100 gr unt moale
50 gr zahar pudra
50 gr amidon
140 gr faina
1 ou mare
1 lingurita extract de vanilie
 
Stratul de cacao
100 gr unt moale
50 gr zahar pudra
50 gr amidon
120 gr faina
20 gr cacao neagra
1 ou mare
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de asteptare: 1 ora 15 min. 
Timp de coacere: 12 min. 
 Biscuiti spirala_3
 
Stratul de vanilie. Untul moale il amestecam cu zaharul, amidonul, faina pana cand obtinem un aluat nisipos. Adaugam oul si extractul de vanilie si framantam putin pentru omogenizare. Daca aluatul este putin cam moale mai adaugam faina. La final trebuie sa obtinem un aluat moale, usor de lucrat, poate chiar putin lipicios insa trebuie sa fie un aluat care sa se poate intinde. Invelim aluatul in folie alimentara si-l dam la rece pentru o ora.
 
Stratul de cacao. Untul moale il amestecam cu zaharul, amidonul, faina si cacaoa pana cand obtinem un aluat nisipos. Adaugam oul si framanatam putin pentru omogenizare. Daca aluatul este prea moale mai adaugam faina. Invelim aluatul in folie alimentara si-l dam la rece pentru o ora.
 
Scoatem aluatul cu vanilie de la rece si-l intindem intr-o foaie dreptunghiulara subtire de aproximativ 0.3cm. Procedam la fel si cu aluatul cu cacao. Peste aluatul cu vanilie il vom pune pe cel cu cacao apoi rulam strans cele doua straturi. Punem ruloul la congelator pentru 10-15 minute, pana cand este suficient de intarit pentru a putea fi taiat usor in felii.
 
Scoatem ruloul din congelator si il taiem in felii subtiri cu ajutorul unui cutit bine ascutit. Punem spiralele astfel obtinute intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le coacem timp de aproximativ 12-13 minute in cuptorul incins la foc mediu, pana cand incep sa se rumeneasca usor pe margini. Vor iesi doua tavi de spirale. Le lasam pe un gratar la racit, apoi le servim cu pofta.
 
Enjoy!
 Biscuiti spirala_1


11 Comments

Torturi

Sacher torte

Sacher torte
Sacher torte este un tort de ciocolata special inventat de austriacul Franz Sacher, al carui nume l-a si preluat. Este unul dintre cele mai renumite deserturi din Viena si dateaza de prin secolul al 19-lea. Caracteristicile lui sunt un blat dens de ciocolata umplut cu dulceata de caise dulce-acrisoara si acoperit cu o glazura de ciocolata neagra. 
Acum ca v-am povestit putin despre acest tort am sa va spun ca l-am facut pentru a-mi satisface curiozitatea. Probabil multi dintre voi ati auzit de el, asa ca mine, insa nu l-ati incercat inca acasa. Ei bine, eu am vrut sa vad ce anume il face pe acest tort atat de renumit si m-am hotarat sa-l fac. A iesit excelent! Un tort elegant, dens, dulce si racoritor in acelasi timp. 
 
Desi eram sceptica la inceput tocmai din cauza umpluturii, ma gandeam cum poate un tort umplut si acoperit cu dulceata de caise sa fie atat de bun? Ei bine poate, tocmai datorita blatului dens care absoarbe din umiditatea dulcetii si ajunge la o textura perfecta. Are un gust intens de ciocolata care parca e si mai accentuat datorita gemului dulce-acrisor. Glazura se combina perfect cu blatul si dulceata, iar in completare vine frisca pentru un plus de prospetime. Un deliciu, parerea mea! 
 Sacher torte_4
 Blat
140 gr ciocolata neagra
140 gr unt
100 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
5 oua
1 praf de sare
60 gr faina alba
80 gr faina de migdale
 
Crema
300 gr dulceata de caise
 
Glazura
150 gr zahar
120 ml apa
120 gr ciocolata neagra
 
Decor
100 gr ciocolata alba
smantana pentru frisca
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 2-3 ore 
Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 12
 
Sacher torte
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de tort cu diametru de 22-24cm. 
 
Topim ciocolata neagra la bain-marie apoi o lasam deoparte pentru a se racori putin. Separam galbenusurile de albusuri. Untul moale la temperatura camerei il mixam impreuna cu zaharul pana cand devine cremos si aerat. Incorporam treptat ciocolata si omogenizam bine. Adaugam galbenusurile, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Incorporam si faina alba si cea de migdale, iar la final extractul de vanilie si omogenizam.
 
Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Incorporam o patrime din albusuri in mixul de ciocolata si omogenizam. Restul de albusuri il incorporam usor cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de aproximativ 50 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Intredeschidem usa cuptorului si lasam blatul sa se raceasca in cuptor timp de 10-15 minute inainte de a-l scoate afara pe un gratar (unde va sta pana la racirea completa). 
 
Cand blatul este racit complet il taiem in doua pe orizontala cu un cutit bine ascutit si cu lama lunga. 
Incalzim usor gemul de caise, pentru a-l putea folosi mai usor. Lasam blatul de la baza pe gratar iar deasupra il ungem cu dulceata de caise intr-un strat potrivit de gros, acoperim cu cealalta bucata de blat si acoperim tot tortul intr-un strat subtire de dulceata de caise. Lasam tortul 1-2 ore la temperatura camerei pentru a se fixa mai bine dulceata. Pregatim glazura doar in momentul in care dulceata este intarita pe tort. 
 
Punem apa la fiert impreuna cu zaharul si ciocolata neagra. In momentul in care incepe sa fiarba reducem focul la moderat, si fierbem amestecul timp de 10 minute. Luam glazura de pe foc si o lasam 2-3 minute pentru a se stabiliza.
 
Punem tortul cu tot cu gratar intr-o tava mai mare. Turnam glazura peste tort, incercand sa-l acoperim cat mai bine posibil. Nu trebuie sa ne folosim de lingura sau cutit pentru a nivela glazura sau pentru a acoperi locurile goale, pentru ca vor ramane urme. Pur si simplu turnam glazura din vasul in care a fost pregatita peste tort, inclinandu-l usor pentru a putea acoperi si lateralele. Lasam tortul inca o ora, doua, la temperatura camerei pentru a se intari glazura apoi putem sa-l transferam la rece.  
 Sacher torte_2 
Pentru decor topim ciocolata alba la bain marie, apoi o intindem pe o hartie de copt intr-un strat potrivit de gros (mai subtire decat o tableta de ciocolata). Cand ciocolata alba este aproape intarita, dar inca se mai poate lucra cu ea, taiem triunghiuri pe care le transferam pe o alta bucata de hartie de copt. Punem triunghiurile la rece pana cand sunt intarite complet. Decoram fiecare triunghi cu litera ‘S’ folosind glazura de ciocolata ramasa. Dispunem triunghiurile radial deasupra tortului iar in mijloc ornam cu frisca batuta.
 
In momentul servirii putem sa decoram fiecare felie de tort cu frisca batuta. Enjoy!
Sacher torte_3


27 Comments

Provocarea secreta

Provocarea Secreta – Februarie 2014

Provocarea Secreta – Februarie 2014

Dupa cum va spuneam intr-o postare anterioara, luna aceasta am avut placerea de a fi gazda Provocarii secrete, un proiect frumos initiat de Ama, proiect in care fiecare participant prepara o reteta de pe un alt blog pe care are menirea sa-l rasfoiasca in luna respectiva. La finalul lunii apare si parada retetelor astfel prepararete. Asadar si in luna februarie, ca in toate lunile de pana acum, avem o parada frumoasa  in care participantii si-au dat silinta si au preparat o gramada de retete imbietoare si frumos prezentate. Va invit sa le rasfoiti 😉

1. Iolanda si Giorgiana Voinea au facut waffe cu spanac si parmezan pe care iti vine sa le musti din priviri.

2. Laura Mimmi a pregatit un chec aperitiv cu mazare si ciuperci foarte apetisant.


3. Adela Zilahi a ales sa prepare un somon inabusit, perfect pentru o masa usoara si sanatoasa.


4. Andreea Mohorea ne rasfata cu briose aperitiv frumoase si colorate.


5. Gabriela Petre a pregatit o supa crema de cartofi delicioasa si satioasa.


6. Aura Carolina Popa a pregatit o reteta delicioasa de mucenici moldovenesti. Arata tare bine!

7.  Daniela Mircea-Addario ne rasfata cu o prajitura cu blat de nuca si crema de vanilie grozav de apetisanta.


8. Iuliana Florentina Avram a pregatit o reteta rapida pentru pranz si anume sandwhich-uri cu ton.


9. Cristina Pana a reusit sa prepare un Kringel Estonian delicios care era de multa vreme pe lista ei de asteptare.


10. Elena Toma ne invita la o tocanita de cartofi si conopida cu arome indiene. Suna delicios!


11. Mihaela Apostu ne serveste la desert cu o bunatate de tarta cu iaurt.


12. Cerasela Bard El-Din a pregatit o specialitate cu peste: rulouri cu somon si spanac


13. Ana-Maria Nicolae vine cu o bunatate de chec cu afine si merisoare.


14. Iulian Dobrea ne tenteaza cu inca un preparat din peste apetisant: somon cu sos de portocale la cuptor


15. Ioana Tone ne aduce inca un chec reusit si deosebit de gustos: chec cu susan.


16. Stefy harnicuta a preparat o mancare numai buna de devorat si anume farfalle cu ton.


17.  Claudia Rusu ne serveste cu o delicioasa si aromata ciocolata calda de casa cu vanilie


18. Lacrimioara Mihaela ne ispiteste cu o deosebita ciorba de burta.


19.  Monica Horoiu a preparat o salata speciala cu nuci si bacon numai buna de pus pe masa.


20. Gina Bradea a preparat chifle keto perfecte pentru toata lumea, chiar si pentru cei care sunt la dieta.


21. Ioana Muresan ne imbie cu un foietaj cu sunca extrem de aratos.


22. Ramona Mironeasa ne invita sa aniversam blogul ei cu un delicios tort cu iaurt, zmeura si waffe


23. Laura Melenti ne-a pregatit o delicioasa ciulama cu ciuperci. E de nerefuzat!


24.  Iuliana Miu a pregatit o reteta grozava, rapida si sanatoasa de bilute din branza cu chimen


25. Ioana Ristea ne propune o varianta inedita de baghete cu seminte de ceapa

26. La final vin si eu cu o reteta minunata pe care am avut ocazia sa o descopar datorita acestei provocari, coronite cu unt si cascaval


Va multumesc tuturor pentru participare, a iesit o parada minunata!


11 Comments

Aluat sarat Provocarea secreta

Coronite cu unt si cascaval

Coronite cu unt si cascaval
Luna aceasta Provocarea secreta ma gaseste in postura de gazda pentru prima data. Pe langa acest privilegiu am avut si ocazia sa studiez un blog foarte complex si complet, al unei doame pe care o admir foarte mult si care pune multa pasiune in munca pe care o face. Este vorba de blogul Elenei Toma unde puteti gasi retete variate, dulci si sarate, autohtone sau de prin lume adunate, retete consistente insa si multe retete de dieta. Din multitudinea de retete am ales o reteta de patiserie delicioasa pentru ca la noi in casa aluaturile dulci/sarate au mare trecere- coronite cu unt si cascaval. Si pot sa va spun ca am facut o alegere minunata, deoarece coronitele acestea au trecut ca painea calda. Multumesc doamna Elena pentru minunata reteta de coronite.
Coronite cu unt si cascaval
Aluat
550 gr faina
20 gr drojdie proaspata
1 ou
100 gr urda (ricotta)
200-250 ml lapte caldut
50 gr unt
1 lingura ulei
1 lingura zahar
1 lingurita sare
Umplutura
100 gr unt moale
Decor
50 gr cascaval
chimen
sare
1 ou
Timp de preparare: 1 ora Timp de dospire: 1 ora Timp de coacere: 30 min.
 Coronite cu unt si cascaval
Faina o cernem impreuna cu sarea iar in mijlocul ei facem o adancitura. Incalzim usor laptele (pentru inceput 200 de ml) adaugam zaharul si drojdia si lasam la dospit timp de 10 minute dupa care turnam amestecul in mijlocul fainii. Adaugam oul, untul moale si urda la temperatura camerei si incepem sa framantam. Daca mai este nevoie adaugam lapte, in functie de cat cere faina. Trebuie sa obtinem un aluat elastic, usor de lucrat insa nelipicios. Nu este nevoie sa framantam mult, 10 minute sunt suficiente. Acoperim aluatul cu un prosop curat si-l lasam la dospit intr-un loc caldut aproximativ o ora.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il rasturnam pe masa de lucru si-l impartim in 12 bilute. Fiecare biluta o intindem intr-un oval lung de aproximativ 12cm. Ungem aluatul cu unt moale din abundenta si taiem suvite de aproximativ 1,5cm. Rulam aluatul pe diagonala incepand dintr-un capat. Rasucim ruloul iar capetele le pliem dedesubt formand o coronita. Punem fiecare coronita in tava tapetata cu hartie de copt.
Ungem coronitele cu ou batut iar deasupra presaram cascaval ras, sare si seminte de chimen – asta e nota de originilatite pe care am adus-o eu fata de reteta initiala.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade, iar cand este incins introducem tava cu coronite. Dupa 10 minute miscoram focul la 180 de grade si mai coacem coronitele pana cand sunt frumos rumenite. Le servim caldute alaturi de un pahar cu lapte sau o cana de iaurt. Sunt delicioase si va veti indragosti de ele.
Enjoy!
Coronite cu unt si cascaval
Coronite cu unt si cascaval


11 Comments

Prajituri

Tiramisu

Tiramisu
Tiramisu este un desert pe care l-am indragit de la prima degustare. Este atat de fin, delicat, are o crema cu parfum intens si culmineaza cu un strat decadent de cacao. Cei care iubesc cafeaua cu siguranta ca nu pot refuza o portie de tiramisu. Nici eu nu o refuz, chiar daca nu consum cafea in mod normal insa la deserturi aroma de cafea mi se pare irezistibila.
 
Am incercat sa fac o reteta aproape de original insa mi-a lipsit un lucru – poate unii spun ca e esential insa eu nu stiu si nici nu contrazic – si anume vinul de Marsala. Insa fiindca la noi se gaseste destul de greu, iar mie imi era o pofta grozava de tiramisu, m-am hotarat sa fac fara vin de Marsala si sa inlocuiesc cu ce cred eu ca merge, si anume cu rom si esenta amaretto. A iesit deosebit de bun, va garantez! 
Tiramisu 
Ingrediente
16 piscoturi de casa sau din comert
250 gr mascarpone
3 oua mari
1 praf sare
80 gr zahar
120 ml cafea tare
50 ml rom
2 linguri esenta amaretto
1 lingurita extract de vanilie
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de asteptare: 5-6 ore Nr portii: 8-10 
Tiramisu  
Pregatim cafeaua, care nu trebuie sa fie deloc calda atunci cand o folosim ci la temperatura camerei. 
Dupa ce masuram cei 120 ml de cafea adaugam aproximativ 50 ml rom si o lingura de esenta amaretto. Suntem gata cu lichidul pentru insiropare. 
 
Crema se face foate usor, insa tin sa precizez ca eu am folosit ouale crude, exact cum e in reteta originala. Nu am pus la aburi galbenusurile impreuna cu zaharul asa cum am gasit in numeroase retete. Am facut acest lucru pentru a fi cat mai aproape de original si am folosit oua foarte proaspete, din surse sigure. Daca respectati si voi aceste indicii nu ar trebui sa fie probleme, insa daca va este teama sa folositi oua crude, atunci puteti pune galbenusurile la bain-marie impreuna cu zaharul pana se albesc, si le amestecati cu mascarpone abia dupa ce ajung la temperatura camerei.
 
Revenim la crema mea. Mascarpone, la temperatura camerei, il mixam usor pana cand devine cremos. Separat mixam galbenusurile cu zaharul pana cand se albesc la culoare si isi dubleaza volumul. In acest moment adaugam mascarpone si continuam sa mixam pana cand obtinem o crema omogena. La final adaugam o lingurita de extract de vanilie si o lingura de amaretto. Lasam crema deoparte.
 
Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Incorporam usor albusurile in crema de mascarpone, la inceput o patrime din spuma de albus pana cand crema devine mai usor de lucrat, apoi restul de spuma o incorporam cu miscari de jos in sus. Albusurile vor face crema sa fie mai aerata.
 
Pregatim o forma mare de chec si o tapetam cu folie de aluminiu. Luam fiecare piscot si il insiropam pe fiecare parte in cafea, fara a-l tine prea mult in lichid pentru a nu se inmuia prea tare. Dupa ce am acoperit fundul tavii de chec cu piscoturi punem jumatate din crema si apoi trecem la restul de piscoturi. Acoperim si al doilea strat de piscoturi cu crema, invelim tiramisu cu folie si-l dam la rece pentru aproximativ 5-6 ore pentru a se stabiliza crema.  
Tiramisu
 
In momentul servirii pudram tiramisu cu cacao din abundenta – sau cu ciocolata rasa pentru cei care il prefera mai dulce – si astfel ne vom delecta cu una din cele mai bune portii de tiramisu de casa. Acest tiramisu este bine de servit in maxim 2 zile de la preparare.
 
Enjoy!
 Tiramisu


19 Comments

Cheesecake

Cheesecake cu mascarpone, amaretto si rodie

Cheesecake cu mascarpone, amaretto si rodie
In urma cu cateva zile publicam reteta de piscoturi si atunci va spuneam ca am pregatit ceva delicios cu o parte din ele. Iata ca azi a venit momentul sa va si spun despre ce e vorba. Este un cheesecake cu mascarpone, amaretto si rodie. Un cheesecake minunat, cu un blat si o bordura de piscoturi, cu o crema fina si parfumata si un picut de prospetime data de boabele de rodie. A trecut ca painea calda, si a primit laudele de rigoare, iar eu am fost foarte multumita de rezultat.
Nu se face foarte greu, partea putin mai anevoioasa fiind piscoturile insa se pot folosi si piscoturi cumparate (dar va asigur eu ca satisfactia nu va fi la fel de mare ).
 
Cheesecake cu mascarpone, amaretto si rodie_4

Ingrediente

baza si bordura de piscoturi
500 gr crema de branza
250 gr mascarpone
200 ml smantana
3 oua
1 lingura esenta amaretto
2 linguri indulcitor (sau 150 gr zahar)
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri zeama de lamaie
 
Decor
100 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
boabe de rodie
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 10
 
Cheesecake cu mascarpone, amaretto si rodie
Pentru a preparara acest cheesecake avem nevoie de o tava cu diametru de 21-23cm. Pregatim o jumatate de portie de aluat de piscoturi dupa reteta de aici. Preincalzim cuptorul la 200 de grade si tapetam cu hartie de copt tava pregatita. Punem la baza tavii, intr-un strat subtire, o parte din aluatul de piscoturi. Cu restul de aluat formam piscoturi mai mici lipite intre ele, de aproximativ 6 cm lungime, intr-o alta tava (tapetata de asemenea cu hartie de copt). Presaram zahar pudra atat peste baza cat si peste piscoturi, si le coacem timp de 12-13 minute pana cand se rumenesc usor.
 
Scoatem baza si piscoturile din cuptor. Baza o lasam in tava rotunda , iar piscoturile le luam cu grija din tava cu ajutorul unui cutit, daca e nevoie. Taiem putin capetele ca sa le nivelam si, cat timp sunt inca destul de calde, le punem in tava rotunda si le lipim de marginea tavii, formand astfel bordura cheesecake-ului. Partea mai dificila a trecut, trecem la procedura standard a cheesecake-ului.
 
Cheesecake cu mascarpone, amaretto si rodie_3

Cum am spus si mai sus, baza se poate forma din piscoturi cumparate, taiate astfel incat sa incapa in tava si sa umple golurile. Si bordura se poate face din piscoturi taiate dupa dimensiunea tavii iar apoi puse in picioare unul langa altul.
 
Crema de branza se mixeaza impreuna cu mascarpone, smantana si zaharul (sau indulcitorul) timp de 3 minute pana cand obtinem un amestec cremos. Adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam cate un minut dupa fiecare adaugare. La final adaugam esenta amaretto, extractul de vanilie si sucul de lamaie si omogenizam. Turnam compozitia peste piscoturi. Marginile cheesecake-ului (de fapt cepatele piscoturilor) le invelim in folie de aluminiu pentru a nu se arde. Coacem cheesecake-ul timp de aproximativ o ora in cuptorul preincalzit la 160 de grade. 
 
Lasam prajitura sa se raceasca in cuptor, iar apoi o punem in frigider pentru cel putin 6 ore. 
Decoram cheesecake-ul cu frisca obtinuta din mixarea smantanii pentru frisca impreuna cu zaharul vanilat pana cand capata consitenta unei smantani groase. Peste frisca presaram boabe de rodie apoi putem servi cu pofta.
 
Enjoy!

Cu aceasta reteta particip la Provocarea Dulce Romanie gazduita luna aceasta de draga de Stefy. 

Cheesecake cu mascarpone, amaretto si rodie_2


22 Comments

Prajituri Dulce Romanie

Magdalene cu ciocolata

Magdalene cu ciocolata
Din nou ajungem la capitolul dulcegarii mici si delicate, insa frumoase si gustoase peste masura. Daca in urma cu ceva vreme faceam varianta magdalenelor cu lamaie si strugurei acum le-am incercat si in varianta cu ciocolata. Nu ma pot pronunta care au fost mai bune, pentru ca mi-au placut ambele variante extrem de mult. Cele cu ciocolata au fost putin mai dense, iar cele cu lamaie au avut un aer mai ‘fresh’, mai racoritor.
   Magdalene cu ciocolata
Ingrediente
3 oua mari
130 gr unt
150 de zahar
1 praf de sare
50 gr cacao
80 gr faina
1 lingurita extract de vanilie
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 13 min. Nr bucati: 36
Magdalene cu ciocolata
 
Faina se amesteca cu sarea si cacaoa. Ouale se mixeaxa bine impreuna cu zaharul pana cand devin spumoase si isi dubleaza volumul. Se adauga ingredientele uscate in doua reprize si se mixeaza usor dupa fiecare adaugare. La final se adauga si untul moale la temperatura camerei si extractul de vanilie si se omogenizeaza. 
 
Punem compozitia la rece pentru cel putin o ora. Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Ungem cu unt si tapetam cu faina formele de magdalene (daca aveti forme de silicon nu mai este nevoie sa le ungeti). Umplem formele cu compozitia de magdalene pana la 2/3 din capacitatea maxima. Punem tava la rece pentru inca 20 de minute.
 
Dupa cele 20 de minute scoatem tava din frigider si o introducem in cuptorul incins. Coacem magdalene timp de 12-13 minute.
 
Scoatem magdalenele pe un gratar la racit apoi le servim cu pofta. Merg de minune la cafea, sau alaturi de o cana cu lapte. Putem sa le decoram cu ciocolata alba topita, asa cum am facut eu, pentru un plus de efect.
 
Enjoy!
Magdalene cu ciocolata


8 Comments

Tarte/Placinte sarate

Placinta cu varza

Placinta cu varza
Placinta asta am facut-o cu ceva vreme in urma, insa nu am apucat sa v-o prezint pana acum. Stiu ca inca mai este varza din abundenta la piata, asa ca a face aceasta placinta nu este o problema. Eu am folosit varza dulce, probabil se poate folosi si varza murata, insa trebuie putin lasata in apa inainte de a fi folosita in placinta, pentru a mai scoate din sare.
 
Placinta cu varza_2
Aluat
300 gr faina
50 gr unt
1 ou
2 linguri smantana
1/2 lingurita sare
lapte rece
 
Umplutura
2 linguri ulei de masline
o varza de 1 kg
1 ceapa
marar
cimbru
4 catei usturoi
2 oua
200 gr telemea
piper
1 ou pentru uns
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 10
 
Placinta cu varza_1
Faina se cerne impreuna cu sarea si in mijloc se face o adancitura. Se adauga untul si cu ajutorul degetelor se framanta un aluat nisipos. Adaugam oul si smantana si incepem sa framantam. Adaugam lapte rece treptat, in timp ce framantam pana cand obtinem un aluat moale, usor de lucrat insa nelipicios. Nu trebuie sa framantam foarte mult. Invelim aluatul in folie alimentara si-l dam la rece pana ne ocupam de umplutura.
 
Varza o spalam, curatam si o taiem marunt. Ceapa o curatam si o taiem marunt. Punem uleiul la incins intr-o tigaie teflonata si calim ceapa. Cand devine sticloasa adaugam varza si lasam 2-3 minute la calit. Punem jumatate de pahar de apa si continuam calirea pana cand varza se inmoaie. Daca mai este cazul mai adaugam apa. Cand varza este suficient de moale, luam tigaia de pe foc. Condimentam dupa gust cu sare (dar nu prea multa pentru ca urmeaza si branza telemea), piper, marar si cimbru. Lasam compozitia la racit.
 
Cand varza a ajuns la temperatura camerei adaugam oul, branza telemea rasa si cateii de usturoi zdrobiti si amestecam bine. 
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade si ungem bine cu unt o tava medie (20/30 cm). Intindem jumatate din aluat si acoperim bine baza tavii si lateralele. Adaugam umplutura si nivelam. Peste umplutura facem grilaje din aluatul ramas. Ungem placinta cu ou batut si o dam la cuptor pentru 40-45 de minute, pana cand este rumenita frumos deasupra. Cand e gata scoatem placinta din cuptor si o lasam putin sa se racoreasca. O putem servi atat calda cat si rece, este la fel de buna.
 
Mai multe retete delicioase de tarte si placinte puteti gasi in colectia mea de retete de tarte si placinte sarate, pe care v-o invit sa o rasfoiti. 
 
Enjoy!
Placinta cu varza_3


11 Comments

Prajituri

Prajitura cu crema de ciocolata si foi

Prajitura cu crema de ciocolata si foi
Din nou suntem la capitolul ciocolata, insa de data aceasta as putea spune ca e vorba de ciocolata la superlativ. Aceasta prajitura cu crema de ciocolata si foi este una dintre cele mai bune si mai fine prajituri cu ciocolata mancate de mine vreodata. 
Ce o face atat  de buna? Ciocolata, si aici vorbesc de ciocolata neagra de calitate, care se ragaseste din plin in aceasta prajitura.
De ce spun ca e fina? Pentru ca are un blat fara un strop de faina iar foile sunt fragede, delicate si se topesc in gura. 
Una peste alta aceasta prajitura este deliciul ciocoholicilor, si o recomand din tot sufletul. 
 Prajitura cu crema de ciocolata si foi
Foi
6 oua
120 gr ciocolata neagra
75 gr zahar
1 praf de sare
 
Crema
300 gr ciocolata neagra
300 ml smantana pentru frisca
1 lingura coniac
 
Decor
fulgi de ciocolata neagra
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 16-17 minute Nr portii: 12
 Prajitura cu crema de ciocolata si foi 
Blat. Topim ciocolata neagra la bain marie, apoi o lasam sa se racoreasca, insa e important ca aceasta sa fie inca lichida.
 
Separam galbenusurile de albusuri. Mixam galbenusurile cu 50 grame de zahar pana cand isi tripleaza volumul. Adaugam treptat ciocolata topita si racita, continuand sa mixam la viteza medie. Lasam amestecul deoparte.
 
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam cele 25 grame de zahar si continuam sa mixam pana cand zaharul este complet topit. 
 
Punem o patrime din albusuri peste galbenusuri si amestecam bine. Adaugam si restul de albus iar de data aceasta vom amesteca usor, cu miscari de jos in sus.
 
Preincalzim cuptorul la temperatura medie (175 grade) si tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor.
Turnam compozitia in tava si nivelam usor cu o spatula. Coacem blatul timp de 16-17 minute. Scoatem tava din cuptor si acoperim blatul cu un prosop curat. Il lasam asa pana cand este racit complet apoi scoatem usor blatul din tava, inlaturand hartia de copt. Taiem blatul in 4 dreptunghiuri egale. Le punem unul peste altul, intre fiecare blat punand hartie de copt, apoi le infasuram in folie alimentara si le dam la frigider pana cand preparam crema. Asta le va face mai usor de manevrat si mai putin sensibile.
 
Crema. Topim ciocolata impreuna cu frisca pe foc mic. Cand amestecul este fluid si omogen stingem focul apoi adaugam o lingura de coniac si dam la rece. Punem crema la frigider pentru cel putin 2 ore, sau la congelator pentru o jumatate de ora – daca ne grabim.
 
Scoatem crema de la rece si o mixam bine pana cand devine pufoasa si se deschide la culoare. Acum e momentul sa trecem la asamblare.
 
Pregatim un platou dreptunghiular si incapator. Punem o lingura de crema pe platou pentru a fixa mai bine prajitura. Luam un blat si-l punem pe platou, peste el punem o patrime din crema de ciocolata si nivelam. Procedam la fel pana cand terminam toate cele patru blaturi. Deasupra punem crema ramasa, nivelam si decoram cu ciocolata neagra (sau cu lapte, dupa preferinta) rasa. Dam prajitura la rece pentru o ora dupa care putem sa o servim cu mare pofta. 
 
Enjoy!
 Prajitura cu crema de ciocolata si foi


12 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316