• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Aluat sarat

Placinta lipoveneasca

Placinta lipoveneasca
Aceasta reteta de placinta lipoveneasca am vazut-o la Sidy si in prima faza m-a atras numele si eram foarte curioasa sa vad ce fel de placinta o mai fi si asta. Dupa ce am studiat reteta si am salivat la poze mi-am zis ca trebuie sa o incerc si eu doar se stie ca nu pot rezista placintelor de nici un fel. Si chiar nu mi-a parut rau pentru ca la putin timp dupa ce am dat gata o portie am mai facut una. Se fac destul de usor si sunt perfecte pentru gustare sau pentru o masa delicioasa alaturi de o cana de lapte sau iaurt. 
Sidy, ma bucur ca am descoperit aceasta reteta la tine, e grozava! 
 
Placinta lipoveneasca
 
Aluat
500 gr faina
15 gr drojdie proaspata
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
150 ml lapte
3 linguri iaurt
2 linguri smantana
2 oua
50 gr unt
 
Umplutura
400 gr cas de oaie
250 gr branza de vaci
1/2 lingurita sare
1 ou
1 albus
 
Extra
200 gr smantana grasa
2 oua
1 galbenus + 2 linguri lapte pentru uns
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min.
Placinta lipoveneasca
 
Reteta am mai modificat-o eu cate putin, insa am pastrat ingredientele de baza. 
Laptele se incalzeste usor si se adauga in el drojdia si zaharul. Lasam amestecul 10 minute la odihnit. Cernem faina si in mijloc facem o adancitura. Adaugam laptele, ouale batute usor cu sarea, iaurtul si smantana. Incepem sa fratamantam usor pana cand obtinem un aluat omogen. Adaugam untul topit si racit si mai fratamantam pana la omogenizare. In functie de necesitate mai putem adauga lapte sau faina, dupa caz. Trebuie sa obtinem un aluat moale si nelipicios. Acoperim aluatul cu putina faina si cu un prosop curat apoi il lasam la dospit intr-un loc caldut timp de 1 ora, sau pana cand isi dubleaza volumul. 
 
In timp ce aluatul dospeste pregatim umplutura. Dam casul de oaie pe rezatoarea cu gauri mari apoi il amestecam cu branza de vaci, sarea, oul intreg si albusul. Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. 
Separat amestecam smantana cu doua oua si un praf de sare. Acest amestec il vom turna peste placinte.
 
Dupa ce aluatul a dospit il rasturnam pe masa de lucru bine infainata. Il impartim in 4 parti egale. Fiecare parte o intindem intr-o foaie subtire de 0.5 cm si punem pe ea o patrime de umplutura. Rulam foaia si vom obtine un sul. Sulul il vom taia in 6-7 bucati egale pe care le vom pune cu taietura in sus in tava pregatita. 
Dupa ce am terminat de aranjat toate bucatile in tava le ungem cu galbenusul amestecat cu cele doua linguri de lapte iar apoi turnam amestecul cu oua si smantana peste rulouri. 
 
Lasam placintele inca 10-15 minute la dospit apoi le introducem in cuptorul preincalzit la 190 de grade. Dupa 10 minute reducem focul la 170 de grade si le mai coacem timp de 20-25 de minute pana cand se rumenesc frumos. 
 
Le servim calde (cu putina smantana deasupra) sau reci, sunt delicioase oricum. Pofta buna!
Placinta lipoveneasca


5 Comments

Tarte/Placinte dulci

Tarta cu banane si crema de vanilie

Tarta cu banane si crema de vanilie
Tartele dunt un desert grozav. Combinatia de crusta crocanta si crema moale este super iar daca se mai adauga si niste fructe si frisca pe deasupra e un desert de zile mari. La tarta aceasta am conbinat vanilia si bananele care merg de minune. Enjoy!
Tarta cu banane si crema de vanilie_3
 
Crusta
200 gr faina
100 gr unt rece
1 ou
1 lingura zahar pudra
1 praf de sare
 
Crema
2 oua
3 linguri smantana grasa
2 linguri zahar + 1 lingura extra
2 linguri amidon alimentar
1 lingurita extract de vanilie
2 banane medii coapte
 
Decor
200 ml smantana pentru frisca
ciocolata rasa
banane confiate
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 6
 
Tarta cu banane si crema de vanilie_4
Crusta. Amestecam faina cu praful de sare, zaharul pudra si cu untul rece taiat cubulete. Incercam sa ne folosim mai mult de degete si nu de palme. Vom obtine un aluat sfaramicios. Oul il batem usor apoi il punem peste aluat si omogenizam usor, fara sa exageram cu amestecarea. Invelim aluatul in folie si-l dam la rece pentru o ora.
 
Dupa o ora preincalzim cuptorul la 180 de grade. Ungem bine cu unt o forma de tarta dreptunghiulara. Intindem aluatul intr-o foaie subtire de 0.5 cm si transferam aluatul in tava. Inderpartam surplusul si aranjam marginile tartei. Intepam crusta din loc in loc cu o furculita. Peste crusta punem hartie de copt si boabe de fasole, apoi dam crusta la rece pentru 20 de minute. Eu am folosit cam jumatate din aluat, restul se poate pune la frigider pentru 2-3 zile sau la congelator pentru o luna.
 
Dupa 20 de minute introducem crusta in cuptor si o coacem timp de 20 de minute. Scoatem tava, indepartam boabele de fasole si hartia de copt apoi reintroducem crusta pentru inca 5 minute in cuptor. Oprim focul, scoatem crusta si o lasam la racit. Micsoram focul la 160 de grade.
Tarta cu banane si crema de vanilie_1
 
Crema. Amestecam ouale cu smantana, cele doua linguri de zahar, amidonul si extractul de vanilie. Turnam crema peste crusta apoi asezam din loc in loc felii de banane. Deasupra presaram lingura de zahar ramasa. Dam tarta la cuptor si o coacem pentru 30-40 de minute pana cand crema devine ferma. 
 
Scoatem tarta din cuptor si o lasam la racit. Batem smantana spuma tare cu o lingurita de zahar pudra pana cand obtinem o frisca ferma. Decoram tarta cu frisca, ciocolata rasa si banane confiate. Servim rece!
Tarta cu banane si crema de vanilie_2


10 Comments

Inghetata

Inghetata cu capsune si mascarpone

Inghetata cu capsune si mascarpone
Care este desertul vostru preferat vara? Al meu sigur este inghetata, si nu orice inghetata ci inghetata grozava de casa. Gustul ei delicat/natural intrece cremozitatea celei cumparate asa ca mereu am sa optez sa fac eu inghetata cand vine vorba de a-mi potoli poftele. Zilele trecute am cumparat capsune de la piata si le-am transformat in dulcele perfect de vara – inghetata cu capsue si mascarpone-  cu toate ca inca nu este vara afara, dar o asteptam cu totii. I-am adaugat o glazura de ciocolata neagra si cateva capsune proaspete si inghetata a fost gata de pus pe masa. Enjoy!
Inghetata cu capsune si mascarpone_1
Inghetata
400 gr capsune
250 gr mascarpone
200 gr crema de branza
100 ml iaurt
300 ml smantana pentru frisca
100 gr zahar pudra
1 lingurita zahar vanilat
 
Crusta de biscuiti
200 gr biscuiti cu ciocolata
50 gr unt
4 linguri lapte
 
Decor
100 gr ciocolata neagra
50 gr unt
50 ml lapte
capsune invelite in ciocolata
 Inghetata cu capsune si mascarpone_2
Zdrobim 200 gr de capsune pana le transformam in piure.Restul de capsune le punem deoparte. 
 
Mixam mascarpone impreuna cu crema de branza si iaurtul pana cand obtinem o compozitie omogena si cremoasa. Adaugam piureul de capsune si omogenizam. 
Frisca o batem spuma tare cu o lingurita de zahar vanilat apoi o incorporam in restul de crema cu miscari de jos in sus. Punem crema intr-un recipient termorezistent si o dam la congelator. Amestecam din jumatate in jumatate de ora. Dupa 2 ore o scoatem si incorporam usor capsunele puse deoparte, taiate in bucatele. Punem inghetata intr-o forma de chec tapetata cu folie alimentara. O lasam deoparte pana preparam crusta. 
 
Macinam fin biscuitii apoi ii amestecam cu untul topit si cu laptele. Punem stratul de biscuiti deasupra inghetatei si apasam bine. Invelim totul in folie alimentara si mai dam la rece pentru cateva ore, preferabil peste noapte.
 
Dupa ce inghetata s-a intarit complet o rasturnam pe un platou si preparam glazura.
Topim ciocolata impreuna cu untul si laptele pe foc mic. Cand ciocolata e topita aproape complet oprim focul si dam deoparte. Amestecam bine pentru a se topi ciocolata complet apoi turnam glazura peste inghetata. Ornam cu capsune invelite in ciocolata, sau o lasam asa pur si simplu. Servim in felii generos de racoritoare.
 
Pofta buna! 
 Inghetata cu capsune si mascarpone_3


9 Comments

Prajituri

Prajitura cu branza si crema caramel

Prajitura cu branza si crema caramel
Daca este sarbatoare atunci mancam prajituri. Si nu numai atunci, nu cred ca trebuie sa existe un motiv special pentru a face o prajitura buna de casa. Iar daca ingredientele sunt cat mai naturale si prajitura nu contine foarte mult zahar, atunci putem sa o consumam fara prea mari regrete. Prajitura de azi combina branza si caramelul, doua ingrediente dragi mie si care chiar merg foarte bine impreuna. Se face usor si este de efect si unde mai pui ca este si extrem de buna.
 Prajitura cu branza si caramel
Blatul
60 gr unt
60 gr zahar
3 oua
200 gr branza de vaci cremoasa
100 gr faina
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
 
Crema caramel
150 gr zahar
200 ml lapte
100 gr unt
2 oua
5 gr gelatina
 
Decor
80 gr ciocolata neagra
1 lingura lapte
20 gr unt
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16
Prajitura cu branza si caramel
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam branza si continuam mixarea. Adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. 
Amestecam faina cu sarea si praful de copt apoi si apoi o adaugam peste crema de branza si amestecam usor.  
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam o tava mica de cuptor ( de dimensiuni 20/20 cm ) cu hartie de copt si turnam compozitia in tava. Nivelam si dam la cuptor pentru jumatate de ora, sau pana cand este frumos rumenita deasupra. Vom obtine un blat dens, nu pufos, insa asa trebuie sa fie. Scoatem blatul pe un gratar la racit. 
 
Punem gelatina la hidratat in 3-4 linguri de apa rece. Caramelizam zaharul intr-o tigaie neaderenta. Adaugam laptele si amestecam bine. Punem din nou pe foc pana cand se topeste caramelul iar apoi adaugam untul. 
Ouale le batem usor si le punem peste caramel in tigaie amestecand bine pentru a nu se face cocoloase. Lasam crema pe foc pana cand se ingroasa usor apoi oprim focul si adaugam gelatina. Amestecam bine apoi o lasam jumatate de ora pentru a se racori usor.
 
Punem din nou blatul in tava si turnam crema deasupra, nivelam, acoperim cu folie alimentara si dam la rece pana cand se intareste complet. Cand crema e ferma o decoram cu glazura de ciocolata pe care o obtinem topind pe foc mic ciocolata impreuna cu untul si laptele. Taiem prajitura cu branza si crema caramel in patratele si servim cu pofta.
 
Enjoy!
 Prajitura cu branza si caramel


8 Comments

Cheesecake

Cheesecake cu lapte condensat si ciocolata

Cheesecake cu lapte condensat si ciocolata
Cheesecake-ul imi place grozav de mult, e una din prajiturile mele preferate (cum am mai spus de atatea ori) si de multe ori il fac in loc de un tort sau de o pasca. Acest desert merge grozav pe masa de sarbatoare mai ales daca il decoram in mod festiv. Prin urmare va prezint o noua reteta de cheesecake, o combinatie de vis cu ciocolata, branza cremoasa si lapte condensat. Enjoy!
 
Cheesecake cu lapte condensat si ciocolata_5
 
Crusta
250 gr biscuiti integrali
1 lingura cacao
100 gr unt
2 linguri lapte
 
Crema de ciocolata
150 gr ciocolata neagra
150 gr lapte condensat
25 gr unt
 
Crema de branza
400 gr crema de branza
200 gr lapte condensat
2 oua mari
semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie
1 lingura suc de lamaie
1 praf de sare
 
Decor
100 gr smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
bombonele de ciocolata, caramel
 
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 10
 
Cheesecake cu lapte condensat si ciocolata_4
 
Procesam biscuitii intr-un robot de bucatarie. Dupa ce i-am maruntit frumos adaugam cacaoa, untul topit si racit usor, laptele si incepem sa amestecam. Vom obtine un aluat nisipos si umed, daca mai este nevoie mai adaugam o lingura de lapte.
 
Preincalzim cuptorul la 150 de grade. Tapetam o tava mica de tort (18 cm diametru) cu hartie de copt. Punem biscuitii in tava si apasam bine. Urcam crusta si pe lateralele tavii. Dam tava la frigider pana terminam umplutura.
 
Topim ciocolata impreuna cu untul si laptele condensat pe foc mic. Cand amestecul e omogen il turnam peste crusta din frigider si dam din nou la rece.
 
Cheesecake cu lapte condensat si ciocolata_3
 
Mixam crema de branza impreuna cu laptele condensat timp de 2-3 minute. Adaugam ouale pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final adaugam sarea, semintele de vanilie si sucul de lamaie apoi omogenizam. Turnam aceasta crema peste ciocolata apoi introducem prajitura la cuptor pentru o ora. Cand este gata oprim focul si lasam cheesecake-ul inca 2 ore la cuptor cu usa usor intredeschisa apoi il dam la rece pentru minim 6 ore.
Cheesecake cu lapte condensat si ciocolata_2
 
Pentru decor e simplu. Mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul vanilat pana cand devine spumoasa. O turnam peste cheesecake apoi o decoram cu bomboane de ciocolata si sos caramel (optional). Este un desert mai mult decat bun, este o combinatie care nu poate sa nu va placa.
 
Sarbatori fericite va doresc!

Cheesecake cu lapte condensat si ciocolata_1


22 Comments

Prajituri

Prajitura cu foi din bezea cu nuca, crema de ciocolata si vanilie

Prajitura cu foi din bezea cu nuca, crema de ciocolata si vanilie
Imi place sa prajituresc si de cele mai multe ori ma folosesc de ce am prin casa. Si pentru ca imi plac nucile, si am mereu in casa asa ceva, m-am gandit sa fac ceva cu nuci si cu ciocolata dar nu prea multa ciocolata si…atunci am zis sa fie si o crema mai usoara cum este cea de vanilie. Zis si facut! Asa s-a nascut aceasta prajitura cu blat din bezea cu nuca (imi era dor de asa ceva) si doua creme delicioase, de ciocolata si vanilie. E buna de tot!
 Prajitura cu bezea, crema de ciocolata si vanilie 
Bezea cu nuca
6 albusuri
6 linguri zahar
1 lingura zahar vanilat
6 linguri nuca macinata
3 linguri faina
 
Crema
500 ml lapte
6 galbenusuri
5 linguri zahar
1 pastaie de vanilie
3 linguri amidon
3 foi gelatina
100 gr ciocolata neagra
 
Decor
aschii de ciocolata alba si neagra
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16
Prajitura cu bezea, crema de ciocolata si vanilie
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand obtinem o bezea frumoasa. Amestecam faina cu nuca macinata apoi le adaugam peste bezea si amestecam usor, folosind o spatula/lingura, cu miscari de jos in sus. 
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic (160 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 25/35cm. Turnam bezeaua in tava, nivelam, si coacem blatul timp de 25-30 de minute pana cand este usor crocant la exterior. Scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit apoi il taiem in doua jumatati de dimensiuni 25/17cm.
 
Pentru crema incalzim laptele pe foc mic impreuna cu zaharul . Despicam pastaia de vanilie, scoatem semintele cu un cutit cu varful ascutit si le punem in lapte cu tot cu pastaie. Galbenusurile le amestecam cu amidonul. Gelatina o punem la hidratat in apa rece.
Cand laptele este fierbinte adaugam cateva linguri peste galbenusuri pentru a le desface. Turnam galbenusurile peste lapte si lasam la foc mediu pana cand crema da in clocot si incepe sa se ingroase.
 
Luam 200 grame din crema si o amestecam cu ciocolata neagra pana cand ciocolata e topita complet. In restul de crema punem foile de gelatina scurse bine de apa si amestecam bine. Lasam cremele deoparte timp de jumatate de ora dupa care montam prajitura. 
 
Punem o bucata de blat in tava si peste ea intindem crema de ciocolata. Asezam cea de-a doua bucata de blat in tava si apoi punem crema de vanilie si nivelam. Dam prajitura la rece pana a doua zi pentru a se intari cremele. O decoram cu aschii de ciocolata alba si neagra si apoi o feliem dupa preferinta. Este o prajitura cu foi din bezea cu nuca, crema de ciocolata si vanilie grozav de buna!
 
Pofta buna!
 Prajitura cu bezea, crema de ciocolata si vanilie


16 Comments

Tarte/Placinte sarate

Placinta pascala

Placinta pascala
Aceasta placinta este delicioasa si de mare efect pe masa de Paste. Binenteles ca se poate face oricand, insa si numele spune ca ii sta bine in zi de sarbatoare. Eu i-am facut o umplutura duo, una de branza delicioasa si cealata de spanac. Umpluturile sunt despartite prin oua fierte tare asezate radial. Reteta e simpla si se face dupa cum urmeaza…
Placinta pascala_0183
 
Aluat
300 gr faina
50 gr unt
1 ou
lapte rece
1 lingurita sare
 
Umplutura de branza
300 gr branza
100 gr smantana
sare
piper
1 ou
 
Umplutura de spanac
300 gr spanac (dupa oparire)
1 legatura ceapa verde
1 legatura marar
1 ou
sare
piper
 
8 oua fierte tare
1 ou pentru uns
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 45 min. Nr portii: 8
Placinta pascala_1
 
Aluat. Cernem faina cu sarea si in mijloc punem untul taiat cubulete. Framantam cu degetele pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam oul batut si lapte rece dupa necesitate pana cand obtinem un aluat omogen, elastic si nelipicios. Invelim aluatul in folie alimentara si-l dam la rece pentru cel putin jumatate de ora.
 
Intre timp fierbem 8 oua tare, aproximativ 7-8 minute si pregatim umpluturile.
 
Umplutura de branza. Amestecam branza cu smantana, oul pana cand obtinem o crema. Condimentam cu sare si piper dupa gust.
 
Umplutura de spanac. Spanacul oparit il tocam marunt. Tocam ceapa verde si mararul si le adaugam peste spananc. Punem oul si condimentam cu sare si piper dupa gust. Amestecam totul.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu unt o forma de tarta/placinta. Intindem jumatate din aluat dandu-i forma de cerc putin mai mare decat diametrul tavii. Punem aluatul in tava, apasam bine si acoperim si lateralele.
 
La baza placiontei punem umplutura de branza, aranjam cele 8 oua radial apoi acoperim cu umplutura de spanac. Intindem aluatul ramas tot intr-o forma rotunda si acoperim placinta cu el. Intepam placinta din loc in loc cu o furculita.Ungem placinta cu ou batut si o dam la cuptor pentru 40-45 de minute, pana cand este rumenita frumos. Lasam placinta sa se odihneasca cel putin jumatate de ora dupa care o putem felia.
 
Enjoy!

Placinta pascala_2


3 Comments

Torturi

Tort Dobos – Dobos Torte

Tort Dobos – Dobos Torte
Prima mea dragoste in materie de dulciuri a fost ‘Dobosul’. Imi amintesc cu drag perioada copilariei mele cand mergeam impreuna cu mama la cofetaria de langa noi si mereu imi alegeam o felie delicioasa de tort Dobos. Mama avea alte preferinte, insa eu nu intelegeam cum nu poate sa ii placa acest desert grozav. Atatea straturi de pandispan si ciocolata, acoperita cu ciocolata si o fasie generoasa de caramel. Era desertul ideal si trebuie sa va spun ca inca mai este. La orice cofetarie mergeam se stia dinainte ce urma eu sa aleg, eram pur si simplu incantata de acest desert.
 
Tort Dobos - Dobos Torte
 
Asa s-a facut ca prima prajitura pe care am vrut sa o incerc cat mai repede in bucatarie a fost chiar dobosul. Inca eram in liceu si am rugat-o pe mama sa facem un tort dobos. Tin minte ca l-am facut, desi usor modificat. Am facut mai putine blaturi, insa crema am pregatit-o exact asa cum era ea pentru ca e grozava si are un gust inconfundabil. Asa s-a facut ca prima mea experienta ‘veritabila’ in randul dulciurilor a fost marcata de acest renumit tort Dobos, tort pe care il savuram mereu cu drag si multa placere.
 
Motivul pentru care v-am povestit eu despre ‘prima dragoste’ in bucatarie a fost faptul ca am acceptat provocarea celor de la Dr. Oetker, si anume sa impartasesc prima experienta culinara in materie de dulciuri. Si nu ramanem doar cu povestea pentru ca vin si cu reteta acestui minunat tort, reteta pe care am reusit sa o realizez folosindu-ma de produsele primite cadou din partea echipei Dr. Oetker. Reteta nu este chiar cea pe care am facut-o in tinerete, insa este adaptata dupa o reteta grozava gasita pe Epicurious. 
 Tort Dobos - Dobos Torte_2 
Blat
6 oua mari
6 linguri faina cu varf
6 linguri zahar rase
3 linguri ulei
1 praf de sare
1 lingurita zahar vanilat Dr. Oetker
 
Crema
6 galbenusuri
200 gr zahar
180 ml apa
250 gr ciocolata neagra
300 gr unt moale
2 linguri cacao neagra Dr. Oetker
2 linguri rom
2 lingurite extract de vanilie
 
Caramel
100 gr zahar
2 linguri apa
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 3*8 min. Nr portii: 12 
 Tort Dobos - Dobos Torte_3
Ouale, la temperatura camerei, le separam. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Separat amestecam galbenusurile cu uleiul si zaharul vanilat. Punem galbenusurile peste albusuri si amestecam usor cu miscari de jos in sus. Procedam la fel si cu faina, pe care o adaugam toata odata peste amestecul de oua.
 
Desenam pe hartie de copt cercuri de dimensiunea dorita pentru tort – eu am facut 11 cercuri de diametru 16 cm pe care le-am copt in trei ture, am folosit tava mare de la cuptor si in fiecare tura am copt 4 blaturi – punem cate 2-3 linguri de compozitie in fiecare cerc desenat si coacem blaturile in cuptorul preincalzit la foc mediu (180 grade) timp de 7-8 minute pana cand se rumenesc usor la suprafata. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar la racit cu tot cu hartia de copt, iar dupa ce se racesc complet desprindem cu grija blaturile de pe hartie. 
 
Crema este una dintre cele mai bune creme de ciocolata mancate vreodata si ma bucur ca am descoperit-o. 
Topim ciocolata impreuna cu 50 grame de unt si cacaoa pe foc mic apoi dam crema deoparte pentru a se racori. Restul de unt il mixam separat pana devine cremos.
 
Punem apa si zaharul pe foc mediu. In momentul in care incepe se fiarba marim usor focul si lasam pe foc timp de aproximativ 10 minute pana cand se transforma intr-un sirop.
 
Cu un minut inainte de a fi gata siropul incepem sa mixam galbenusurile la viteza medie. Adaugam treptat siropul fierbinte si mixam in continuare pana cand galbenusurile se tranforma intr-o spuma frumoasa si amestecul ajunge la temperatura camerei. Adaugam treptat untul (care a fost mixat in prealabil) iar apoi ciocolata topita si racita. La final incorporam romul si extractul de vanilie. Omogenizam si dam crema la rece pentru 1-2 ore.
 
Tort Dobos - Dobos Torte
 
Incepem asamblarea. Punem un blat, 2 linguri de crema, alt blat si tot asa pana cand vom avea 10 randuri de blat si crema. Ultimul blat (blatul numarul 11) il vom folosi pentru decor. Invelim tortul in crema, lasand putina si pentru decor, si-l dam la rece apoi ne apucam de caramel.
Tort Dobos - Dobos Torte_5
 
Topim zaharul impreuna cu apa pe foc mediu. In momentul in care incepe sa fiarba marim focul si nu amestecam deloc cu lingura. Cand devine auriu oprim focul si turnam caramelul peste ultima foaie de blat pusa deoparte. Cu un cutit uns cu unt marcam foaia in 12 triunghiuri, fara insa a o taia complet. Lasam 2-3 minute la racit dupa care incercam sa taiem tringhiurile folosindu-ne tot de cutitul uns cu unt. 
 
Punem crema ramasa intr-un pos si facem 12 rozete deasupra tortului. Langa fiecare rozeta punem un triunghi de caramel, iar in mijloc facem o alta rozeta. Dam tortul la rece pentru 1-2 ore dupa care poate fi feliat dupa preferinta. Este grozav de bun, minunat se poate spune!
 
Enjoy! 
 Tort Dobos - Dobos Torte_4 
Adaptata dupa reteta de pe Epicurious


20 Comments

Retete sarbatori

Retete dulci pentru Paste

Retete dulci pentru Paste
 
Sarbatorile Pascale bat la usa asa ca am adunat intr-o postare cateva idei dulci pentru masa de Paste. Eu mereu pregatesc din timp meniul iar selectiile de genul asta ma ajuta si pe mine sa hotarasc mai usor ce bunatati vreau sa prepar/savurez. Sper sa va placa si voua si sa va inspire 😉
 
1. Cozonac cu nuca si ciocolata
Cozonac cu nuca si ciocolata_4 
 
2. Cozonac cu nuca
 
 Cozonac cu nuca_1
 
3. Pasca traditionala cu branza si fulgi de ciocolata
 
 Pasca cu branza si ciocolata_3
 
4. Pasca napoletana
 
 Pasca napoletana_1
 
5. Alfajores 
 Alfajores - Biscuiti cu dulce de leche_4
 
6. Ciocolata de casa cu cafea
 
 Ciocolata de casa cu cafea_3
 
7. Cheesecake cu mascarpone, amaretto si rodie
 Cheesecake-cu-mascarpone-amaretto-si-rodie_1
 
8. Snickers Cheesecake
 Snickers Cheesecake_2
 
9. Amandina
Amandine_2 
 
10. Negresa cu ciocolata si mascarpone
 
Negresa cu ciocolata si mascarpone_1
 
11. Tiramisu
 
Tiramisu_3
 
12. Prajitura cu foi si crema de ciocolata
 
Prajitura cu crema de ciocolata si foi_2
 
13. Prajitura milionarului
 
Prajitura milionarului - Millionaire's shortbread_1
 
14. Tort cu crema brandy
Tort cu crema brandy_2 
 
15. Tort de ciocolata cu visine si mascarpone
 
Tort de ciocolata cu visine si mascarpone_1
 
16. Sacher Torte 
 Sacher-torte_1
 
17.  Tort de morcovi
 
Carrot Cake - Tort de morcovi cu crema de branza_1


3 Comments

Torturi

Carrot Cake – Tort de morcovi cu crema de branza

Carrot Cake – Tort de morcovi cu crema de branza
Nu mai tin minte exact cand am auzit prima oara de tortul acesta de morcovi insa stiu sigur ca prima oara l-am gustat in New York. Coincidenta a facut sa se intample asta. Pana sa ajung acolo mi se parea un desert tare ciudat, cum adica tort de morcovi? Poate fi el bun oare? Si uite ca ajunsa intr-una din cofetariile din New York (si sunt multe sa stiti si tare apetisante) am zis sa incerc si eu aceasta ciudatenie. Mi-am schimbat parerea despre el de la prima lingurita. Este atat de aromat, cu blat dens si o crema fina incat nu se poate sa nu-ti placa. Asa s-a facut ca in toata perioada cat am stat eu acolo am mancat doar ‘carrot cake’ si ‘cheesecake’. Au fost delicioase, americanii stiu sa faca dulciuri grozave chiar daca uneori mai exagereaza cu zaharul.
 
A trecut ceva vreme de la primea mea degustare a acestui tort si pentru ca mi s-a facut dor (foarte dor) am incercat si eu o reteta de tort cu morcovi la mine in bucatarie. Probabil ca nu este la fel cu cel de peste meleaguri – mai ales ca nici nu am respectat reteta originala intr totul – insa a fost cu adevarat delicios si mancat cu placere de toata familia. Combinatia de arome: morcovi, scortisoara, nucsoara, nuci si crema fina de branza pe mine m-a cucerit complet, cu siguranta am sa-l mai fac cat de curand. 
Carrot Cake - Tort de morcovi cu crema de branza_1 
Blat
450 gr morcovi
270 gr zahar
550 gr faina
1 plic praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita sare
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
100 gr nuci pecan sau normale
100 ml iaurt
3 oua mari
200 ml ulei
100 ml lapte
 
Crema + decor
200 gr unt
150 gr zahar pudra
400 gr crema de branza
1 lingurita extract de vanilie
drajeuri din zahar colorate
 
Timp de preparare: 1 ora min. Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 12
Carrot Cake - Tort de morcovi cu crema de branza_3
 
Blaturile. Intr-un bol incapator amestecam faina cu praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara si nucsoara.
Nucile le taiem geosier si le lasam deoparte. Morcovul il curatam si-l dam pe razatoarea cu gauri mici.
 
Separat amestecam usor ouale cu telul, adaugam zaharul si le batem usor. Peste oua punem restul de ingrediente lichide: uleiul, laptele si iaurtul apoi amestecam. Adaugam si morcovul ras si omogenizam.
Combinam cele doua compozitii, lichide plus solide, adica turnam ingredientele lichide peste faina si cu un tel mare (sau o spatula) omogenizam totul. La final punem si nucile tocate grosier.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu. Tapetam cu hartie de copt 2 tavi rotunde cu diametru de 20 cm. Impartim compozitia in mod egal in cele doua tavi si le dam la cuptor. Coacem blaturile timp de 40-45 de minute pana cand trec testul cu scobitoarea. Lasam blaturile in tava 10 minute dupa care putem sa le transferam pe un gratar la racit.
 
Crema. Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam treptat si crema de branza si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final punem extractul de vanilie si omogenizam. Dam crema la rece pentru o ora pentru a se intari. 
Blaturile reci le taiem in doua pe orizontala. Crema de branza o vom folosi pentru a umple blaturile si pentru a le decora. Eu am ales sa il decorez simplu cu niste trandafiri facuti din crema si drajeuri colorate. 
Dupa ce il decoram il dam la rece pentru cel putin o ora apoi putem sa il feliem dupa preferinta.
 
Enjoy!
Carrot Cake - Tort de morcovi cu crema de branza_2


40 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316