• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Mississippi Mud Cake – Prajitura umeda cu ciocolata

Prajituri

Mississippi Mud Cake – Prajitura umeda cu ciocolata

Aceasta reteta am vazut-o la Martha Stewart si pot sa va spun ca m-a fascinat pe loc. Era si normal, doar abunda in straturi de ciocolata. Asa ca nu am stat mult pe ganduri si m-am pus pe treaba. Rezultatul? Absolut divin!!! Cred ca a fost cea mai buna prajitura cu ciocolata mancata de mine vreodata, cel putin pana acum. Greu m-am putut satura cu o singura felie (desi e consistenta) si abia astept ocazia sa o mai refac inca o data. Pana vine acel moment v-a mai trece putin timp, insa o sa ma delectez cu pozele ramase si cu amintirea gustului perfect.
 Mississippi Mud Cake - Prajitura umeda cu ciocolata
Crusta
32 biscuiti oreo
40 gr unt
 
Blat
40 gr unt
140 gr ciocolata neagra
40 ml cafea tare
1 lingura espresso
1 lingurita esenta de vanilie
1 praf de sare
4 oua
100 gr zahar
 
Crema de ciocolata
150 gr zahar
3 galbenusuri
350 ml lapte
30 gr unt
2 lingurite extract de vanilie
70 gr ciocolata neagra
40 gr cacao neagra
20 gr amidon
Decor
200 ml smantana pentru frisca
2 lingurite zahar vanilat
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 12
 Mississippi Mud Cake - Prajitura umeda cu ciocolata_0075
Nu pot sa neg ca este ceva de lucru la aceasta prajitura, insa merita fiecare efort. Cele trei straturi de ciocolata si unul de frisca va vor satisface pe deplin pofta de dulce si va vor rasplati efortul 😉
 
Pregatim o forma de tort cu peretii detasabili de diametru 21-23 cm. Tapetam fundul cu hartie de copt iar lateralele le ungem cu unt. Macinam biscuitii cu ajutorul robotului si apoi adaugam untul topit si omogenizam. Punem biscuitii pe fundul tavii si apasam bine sa formam o crusta. Urcam crusta si pe lateralele tavii, pana sus daca se poate. Coacem crusta timp de 10 minute la cuptorul preincalzit la foc mic (150 de grade). Scoatem tava din cuptor, o lasam deoparte si marim focul la 175 de grade.
 
Pregatim blatul de ciocolata care nu contine deloc faina. Separam galbenusurile de albusuri. Topim untul impreuna cu ciocolata la foc mic sau bain-marie apoi lasam compozitia deoparte pana se racoreste usor. Separat amestecam cafeaua cu extractul de vanilie si cu lingura de espresso. 
 
Mixam galbenusurile impreuna cu 60 gr de zahar pana cand isi dubleaza volumul. Adaugam crema de ciocolata si mai mixam usor pana la omogenizare. Adaugam si amestecul de cafea si omogenizam.
 
Separat mixam albusurile cu un praf de sare pana cand devin spumoase. Adaugam treptat cele 40 de grame de zahar ramase si mixam bine pana cand obtinem o bezea ferma. 
 
Adaugam o treime din bezea peste crema de galbenusuri si amestecam bine. Restul de bezea o incorporam usor cu miscari de jos in sus, pentru a nu-si pierde din volum. Punem blatul peste crusta de biscuiti si-l coacem timp de aproximativ 40 de minute. Marginile trebuie sa se desprinda usor de tava insa mijlocul trebuie sa para putin necopt. Punem tava pe un gratar la racit. In momentul in care prajitura e racita complet o acoperim cu folie de aluminiu si o dam la rece pentru aproximativ 2-3 ore.
 
Crema de ciocolata. Punem laptele intr-o oala cu fund gros la foc mediu. Intr-un bol amestecam cacaoa, zaharul, amidonul si sarea. Adaugam galbenusurile si mixam bine. Cand laptele e fierbinte punem 2-3 linguri peste galbenusuri, apoi transferam intreaga compozitie in oala de pe foc. Marim usor focul si amestecam continuu pana cand se ingroasa. Oprim focul si adaugam untul, ciocolata si extractul de vanilie. Omogenizam apoi acoperim crema cu folie alimentara si dam la rece. Cand crema este racita complet o turnam peste blat si nivelam.
 
Acum chiar am scapat de partile mai complicate, urmeaza de facut doar frisca. Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat pana cand devine spumoasa, o punem peste crema si dam prajitura la rece pentru cel putin 2 ore inainte de a o servi. 
 
O portionam in felii generoase (nu o sa va para rau) cu ajutorul unui cutit inmuiat in apa fierbinte si sters bine, apoi servim cu mare pofta. Enjoy!

Si pentru ca luna martie este ultima editie a provocarii Dulce Romanie, am sa trimit reteta Elenei care este gazda de onoare din aceasta luna.
 
Sursa Martha Stewart
Mississippi Mud Cake - Prajitura umeda cu ciocolata


21 Comments

« Caramel Cupcakes – Briose cu caramel
Mini tarte cu fructe de padure de post »

Comments

  1. Laura M says

    March 17, 2014 at 10:39 am

    Chiar arata minunat! Si nu pare foarte greu de facut. O voi incerca si eu neaparat! :*

    Reply
  2. Laura Nechita says

    March 17, 2014 at 1:04 pm

    Fara cuvinte… fara cuvinteee! :))) Muaah pe toti frumosii!

    Reply
  3. Micul says

    March 17, 2014 at 1:59 pm

    Minunata. Cu siguranta am sa incerc reteta.
    Te pup si-ti doresc o saptamana faina.

    Reply
  4. Cristina says

    March 17, 2014 at 2:15 pm

    Hmm, fara cuvinte raman si eu, caci as manca tot fara sa scot un sunet!

    Reply
  5. Anonymous says

    March 17, 2014 at 3:59 pm

    Arata divin gustul pe masura! Gabriela

    Reply
  6. Liana10 says

    March 17, 2014 at 11:02 pm

    Doar pentru ciocoholici! Adica, doar pentru mine 😛 😉 :*

    Reply
  7. Didi says

    March 18, 2014 at 4:31 am

    esti regina prajiturilor si a sectiunilor de prajituri bune de pus in rama

    Reply
  8. sandra neiva says

    March 18, 2014 at 7:47 am

    adoro as receitas da Martha e então o seu novo livro é um encanto.
    que combinação tão gulosa e esse interior fantástico, está lindo e guloso.

    beijinhos

    Reply
  9. Alina Vicu says

    March 18, 2014 at 8:56 am

    Oh vai! Arata de milioane!
    Pup cu drag!

    Reply
  10. Miha B. says

    March 18, 2014 at 11:14 pm

    Am nevoie de o lamurire legata de ingrediente: 1 lingura espresso pudra sau 1 lingura espresso lichid? :) Multumesc!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 20, 2014 at 11:20 am

      Buna Miha. E vorba de o lingura de espresso pudra :)

      Reply
  11. Adina says

    March 19, 2014 at 9:16 am

    Cred ca este de milioane !
    Eu am reteta lui Gordon Ramsay in una dintre cartile lui .

    Mi-ai adus aminte de ea.

    Buna treaba ai facut !

    Reply
  12. Claudia Zeta says

    March 19, 2014 at 10:35 am

    Demult nu am mai fost pe aici….sí ce de bunătăți ai mai facut!!! Minunata aceasta tarta ciocolatoasa!

    Reply
  13. roxana moise says

    March 19, 2014 at 1:12 pm

    prajitura arata grozav! sunt o ciocoholica si cu siguranta o voi face! dar am o intrebare: 32 de sandwich-uri biscuiti oreo, adica 32 jumatati sau 16 sandwich-uri, adica 64 jumatati? cu tot cu crema? multumesc!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 20, 2014 at 11:20 am

      Buna Roxana.Trebuie 32 de sandwichuri cu tot cu crema. Can m-am referit la biscuiti Oreo, un biscuite = un biscuite dublu cu tot cu crema :)

      Reply
    • roxana moise says

      March 31, 2014 at 8:56 am

      multumesc!

      Reply
  14. Haplea says

    March 19, 2014 at 7:41 pm

    WOW ce bunatate!!!!!

    Reply
  15. Paula Gafitescu says

    March 22, 2014 at 2:59 pm

    Ma bucur mult ca va place si va multumesc pentru aprecieri! Pupici la toata lumea!

    Reply
  16. Bogdan Uri says

    April 6, 2014 at 4:22 pm

    Felicitari pentru reteta, dar nu prea ai respectat cantitatile din reteta originala…:P
    ma refer ca nu au fost toate reduse proportional la fel :)
    “6 ounces good-quality dark chocolate” = 170 gr ciocolata neagre – tu ai folosit 140 gr
    “6 large eggs, separated” = 6 galbenusuri, tu ai folosit 4…etc

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      April 8, 2014 at 8:51 am

      Buna Bogdan. Reteta mea este adaptata dupa reteta Marthei, nu am respectat exact cantitatile/proportiile si nici nu cred ca am spus asta. Am pus doar 4 oua pentru ca atat mi s-a parut mie rezonabil pentru tava pe care am folosit-o :) E cumva vreo problema in asta?

      Reply
  17. Timea says

    September 3, 2014 at 4:36 pm

    Uf cum arata!<3

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316