• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura tavalita – Lamingtons

Prajituri Provocarea secreta

Prajitura tavalita – Lamingtons

De mult imi doream sa fac aceasta prajitura cunoscuta la noi sub denumirea de ‘prajitura tavalita’ – prin alte tari se numeste ‘lamingtons’. Recunosc ca am mai contribuit la facerea ei in tinerete cand mereu stateam pe langa mama la bucatarie incercand sa ma fac utila. Prajitura imi aminteste asadar de copilarie cand o pregateam aproape pentru fiecare sarbatoare mare. 

De multi ani insa nu am mai facut-o insa i-a venit si ei momentul acum. Acest lucru se datoreaza si Provocarii Secrete de luna aceasta cand am avut de rasfoit blogul Lilianei si m-am oprit la acest desert delicios si aspectuos. Am facut eu unele modificari, adica am marit numarul de oua si am scazut cantitatea de lichid, in rest am incercat sa ma tin de reteta. Multumesc Lili!
Prajitura tavalita - Lamingtons_1

Blat

3 oua
50 ml lapte
50 ml ulei
250 gr faina
100 gr zahar
2 linguri miere
 praf de sare
o lingurita praf de copt
o lingura zeama de lamaie
 
Glazura
100 ml lapte
200 gr zahar
50 gr cacao
200 gr unt
1 lingura rom
1 lingurita amaretto
 
Ornat
nuca de cocos

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min Nr bucati: 36
Prajitura tavalita - Lamingtons_2

Separam albusurile de galbenusurile. Faina o amestecam cu praful de copt. Galbenusurile le amestecam cu uleiul, laptele, zeama de lamaie si mierea.

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul si mixam bine dupa fiecare lingura. Vom obtine o bezea frumoasa.
 
Peste bezea turnam usor galbenusurile si amestecam cu miscari de jos in sus folosind o spatula. Procedam la fel cu faina. Nu trebuie sa amestecam foarte mult insa trebuie sa obtinem un aluat omogen. 
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 grade) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30cm. Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor. Coacem prajitura timp de 25-30 de minute pana cand este usor rumenita si trece testul cu scobitoarea.
Prajitura tavalita - Lamingtons_4
 
Scoatem prajitura pe un gratar la racit si trecem la glazura.
Punem laptele impreuna cu zaharul si cacaoa pe foc. Cand incepe sa fiarba si zaharul e complet topit oprim focul si dam deoparte amestecul. Adaugam untul taiat cubulete, lingura de rom si amaretto apoi lasam putin la racorit pentru a capata consistenta.
 
Taiem prajitura in cuburi – mie mi-au iesit 36 de bucati – si pregatim un bol cu nuca de cocos – 100 de grame pentru inceput, daca mai este nevoie mai putem adauga ulterior.

Intepam fiecare bucata de prajitura cu o furculita, o trecem prin glazura, o acoperim bine pe toate partile si apoi o tavalim prin nuca de cocos. Punem fiecare bucata pe un platou si continuam cu urmatoarele. Vom obtine un platou frumos cu prajiturele ciocolatoase ninse din abundenta cu nuca de cocos. Enjoy!

Prajitura tavalita - Lamingtons_3


21 Comments

« Prajitura fina cu foi de nuca
Prajituri si torturi pentru Craciun si Revelion »

Comments

  1. bia oana says

    December 16, 2013 at 8:30 pm

    o ador ,prajitura copilariei, o facea mama mereu:)

    Reply
  2. Kyra says

    December 17, 2013 at 6:50 am

    Delicioasa si tare aspectuoasa!
    Festiva!

    Reply
  3. Alina Vicu says

    December 17, 2013 at 6:52 am

    Minunata! Nu-ti cer fiindca am facut si eu sambata astfel de bunaciune. :)

    Reply
  4. Valentina Mihaescu says

    December 17, 2013 at 8:56 am

    Foarte frumos arata, numai buna pentru o masa festiva. Delicioasa!

    Reply
  5. Trandafiri Din Zahar says

    December 17, 2013 at 9:13 am

    Cred ca e una din preferatele mele! :)

    Reply
  6. maria mihalache says

    December 17, 2013 at 3:26 pm

    daaaaaaaaaaaa…………..parca este ninsa!

    Reply
  7. Top Cuisine avec Lavi says

    December 17, 2013 at 4:00 pm

    Langa o cana de lapte sau de cafea, sunt delicioase! Ti-au iesit perfect! Te pup!

    Reply
  8. Rocsy Ciobanu says

    December 17, 2013 at 4:24 pm

    Este una din prajiurile mele preferate!

    Reply
  9. Gabriela says

    December 17, 2013 at 5:02 pm

    Si noi facem “tavalita”! Foarte buna si usor de preparat!

    Reply
  10. Simona says

    December 17, 2013 at 7:04 pm

    Bune tavalitele astea.. :)

    Reply
  11. Mihaelaa says

    December 22, 2013 at 8:43 pm

    merge sa le fac si fara miere?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 23, 2013 at 12:05 pm

      Buna Mihaela, prajiturelele se pot face si fara miere.

      Reply
  12. kadiavsd.com says

    December 31, 2013 at 12:11 pm

    Multumesc pentru participare! Astazi voi publica parada provocarii secrete 😉
    Un An Nou fericit si petrecere frumoasa diseara de revelion!

    Reply
  13. Cristina says

    January 13, 2014 at 7:20 am

    Foarte buni si ti-au iesit foarte frumosi!

    Reply
  14. TeoBucatar says

    January 13, 2014 at 10:27 am

    Simpla, rapida si de efect!

    Reply
  15. daniela64 says

    January 20, 2014 at 8:31 am

    Che buoni i lamingtons , è da un po’ che non li preparo. I tuoi sono bellissimi e perfetti, splendida la foto. Un abbraccio, buona settimana Daniela.

    Reply
  16. Simona says

    April 8, 2014 at 5:49 am

    Buna tare prajitura asta , mi-o facea mama acasa mereu de sarbatori !!!

    Reply
  17. agenda nico says

    April 23, 2014 at 9:12 am

    Imi place foarte mult, cunosc dulcele asta! Trebuie sa-l fac ..neaparat! o zi buna..pa!

    Reply
  18. Liliana Toma says

    May 6, 2014 at 1:28 pm

    ce buna e prajitura.
    Te invit la mine pe blog sa participi la “Campanie de sarbatoare”.
    http://liligospodini.blogspot.ro/2014/05/campanie-de-sarbatoare.html

    Reply
  19. Ciuperci Shiitake says

    May 27, 2014 at 7:03 pm

    Arata extraordinar de bine!

    Reply
  20. Cristina Iuliana Pana says

    November 9, 2014 at 7:41 am

    Delicioasa! 😉

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316