• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Checuri

Chec cu ciocolata si alune de padure

Chec cu ciocolata si alune de padure
Daca vreodata va este pofta de ceva bun de tot si cu multa ciocolata va recomand acest chec. Si nu doar pentru ca este cu ciocolata si delicios ci si pentru faptul ca este un chec ce se face rapid. Rapiditatea este unul din marele avantaje pe care il are un chec. Nu are are tinuta sau eleganta unui tort insa are alte avantaje. Nu necesita mult timp sau efort dar poate sa fie la fel de bun.
Eu am facut un chec dens cu ciocolata si am mai strecurat prin el niste alune de padure si putin nougat de ciocolata pe care l-am achizitinat de prin tarti straine. Daca nu gasiti nougat de ciocolata cred ca se poate folosi si ciocolata de orice fel.
 
Chec cu ciocolata si nougat_1
 
Ingrediente
3 oua medii
70 gr unt
150 gr zahar
200 gr faina
40 gr cacao
1 praf de sare
1/2 plic praf de copt
120 ml smantana
1 lingurita esenta de vanilie
50 gr nougat cu ciocolata
50 gr alune de padure
 
Decor
50 gr ciocolata neagra
50 ml smantana
alune in ciocolata
 
Timp de preparare: 20 min Timp de coacere: 50 min Nr portii: 12
 
Chec cu ciocolata si nougat_3
 
Ingredientele trebuie pregatite cu 1-2 ore inainte de a incepe prepararea pentru a putea ajunge la aceeasi temperatura.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (170-180 de grade). Tapetam o forma medie de chec (17-20cm lungime) cu hartie de copt.
 
Mixam untul moale impreuna cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare pana la incorporarea completa.
 
Separat amestecam cu un tel faina cu cacaoa, sarea si praful de copt. Alune de padure le taiem grob, la fel procedam si cu nougatul/ciocolata. 
 
Punem jumatate din ingredientele uscate peste crema de oua si unt si mixam usor. Adaugam smantana si restul de ingrediente uscate si mai mixam pana la omogenizare. La final adaugam extractul de vanilie, alunele de padure si nougatul apoi omogenizam.
 
Turnam compozitia in tava si nivelam bine cu o spatula. Coacem checul timp de 40-50 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasam checul 10-15 minute in tava la racorit apoi il transferam pe un gratar,
 
Pentru decor topim ciocolata impreuna cu smantana la foc mic. Turnam glazura peste chec cand acesta este complet racit iar apoi ornam cu alune de padure glazurate. Atentie, nu puneti alunele imediat dupa ce ati pus glazura pe chec pentru ca astfel vor aluneca. Trebuie sa asteptati cateva minute pentru ca glazura sa se intareasca si sa poate sustine greutatea alunelor.
 
Feliem checul si servim cu pofta. Enjoy!
Chec cu ciocolata si nougat_2


18 Comments

Tarte/Placinte dulci

Placinta cu dovleac copt

Placinta cu dovleac copt
Imi place dovleacul si imi place aceasta perioada a toamnei cand vedem tarabele pline cu dovleci de diferite forme si marimi, toti asteptandu-si cumparatorii. Asa se face ca de fiecare data cand trec pe la piata cu greu rezist tentatiei de a cumpara o minunatie de dovleac. 
 
De cele mai multe ori il consumam simplu, copt cu putina scortisoara. Insa cand am pofta de altceva atunci prepar din el fel si fel de bunatati: inghetata, cheesecake sau chiar si un tort delicios. De data aceasta va prezint o reteta destul de simplu de facut si anume o placinta cu dovleac. Are umplutura din plin, e aromat si cu un aluat fraged. Daca va place dovleacul copt (caci despre el e vorba si in placinta asta) atunci sa nu ezitati sa o faceti. 
 Placinta cu dovleac copt_2 
Aluat
450 gr faina
50 gr untura
10 gr drojdie
1 ou mare
100 gr smantana grasa
100 ml lapte
1 praf de sare
o lingura zahar
 
Umplutura
500 gr dovleac copt
130 gr zahar
200 gr smantana grasa
2 oua
scortisoara
1 lingurita extract de vanilie
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 50 min Nr portii: 16
 Placinta cu dovleac copt_3
Incalzim usor laptele impreuna cu lingura de zahar apoi adaugam drojdia si lasam 10 minute la dospit.
Separat cernem faina intr-un bol incapator. Adaugam untura si incepem sa framantam cu varful degetelor pana cand obtinem un aluat sfaramicios. Facem apoi o adancitura in mijloc. Turnam laptele cu drojdia in centru apoi adaugam oul batut cu un praf de sare si smantana si incepem sa framantam. Daca mai este nevoie se poate adauga lapte sau faina, in functie de consistenta aluatului. Acoperim aluatul cu  folie alimentara si-l dam la rece pentru o ora.
 
Umplutura nu e greu de facut nici ea. Avem nevoie de aproximativ 1/2 kg de dovleac copt. Pentru aceasta ar fi nevoie de 800 grame de dovleac crud taiat in bucati potrivit de mari si puse la cuptor la foc mare timp de aproximativ o ora. Cand dolveacul e patruns il scoatem din cuptor, il curatam de coaja (daca nu am facut-o inainte de a-l da la cuptor) si punem miezul intr-un bol mare. Acum este momentul sa punem blenderul in functiune pentru ca avem nevoie de o pasta de dovleac. Dupa ce am obtinut pasta de dovleac adaugam zaharul apoi ouale, cate unul pe rand, si mixam bine. La final punem smantana si mirodeniile: scortisoara dupa gust si extract de vanilie. Amestecam din nou si lasam deoparte.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu. Pregatim o tava medie (24/24cm sau 20/30 cm) si o ungem cu unt apoi tapetam fundul cu hartie de copt.
 
Impartim aluatul in doua parti egale. Intindem jumatate intr-un dretunghi de dimensiunea tavii si punem foaia cu grija in tava. Turnam si umplutura peste aluat. Intindem si cealalta bucata de aluat si o punem peste umplutura. Din loc in loc intepam cu o furculita. Ungem placinta cu ou batut si o introducem la cuptor cand acesta este incins.
 
Coacem placinta timp de 40-50 de minute, pana cand este frumos rumenita. Scoatem placinta din cuptor si o lasam la racorit in tava. Portionam dupa preferinta iar in momentul servirii o pudram cu zahar pudra din abundenta. 
 
Enjoy! 
 Placinta cu dovleac copt_1


14 Comments

Ovo-lacto-vegetarian Aperitive

Flanuri cu usturoi si ardei copt

Flanuri cu usturoi si ardei copt
Stiu ca in ultima perioada m-am axat mai mult pe dulciuri insa cate o reteta de mancare/aperitiv nu strica niciodata. Tocmai de aceea m-am gandit sa va aduc acum o reteta simpla insa foarte gustoasa. Faptul ca are usuturoi, mult usturoi, o face numai buna pestru aceasta perioada de toamna cand trebuie sa ne mai imunizam putin. Pe langa faptul ca-mi place mie usturoiul si eram convinsa ca asa ceva va fi exact pe gustul meu, m-am gandit si la proprietatile benefice pe care le are si de care trebuie sa se bucure toata familia.

Flanuri cu usturoi si ardei copt


Ingrediente

40 gr catei de usturoi
200 ml smantana cremoasa
200 ml lapte
2 oua
1 lingura cu varf amidon
unt pentru uns formele
1 ardei mare rosu
sare
piper

Timp de preparare: 20 min Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 2 (sau 4)

Flanuri cu usturoi si ardei copt


Reteta este extrem de simpla, in doi pasi e gata. Usturoiul il curatam bine, il spalam apoi il zdrobim. Frecam bine usturoiul astfel zdrobit cu o lingura de smantana si putina sare. Adaugam restul de lapte (mai putin o lingura) si de smantana si amestecam.


Separat desfacem lingura de amidon cu lingura de lapte ramasa. Cand amestecul e omogen adaugam cele doua oua si amestecam bine. Turnam ouale peste compozitia cu smantana si usturoi, mai punem sare si piper dupa gust si cu asta suntem aproape gata.

Pregatim doua forme ceramice medii, sau 4 mai mici si le ungem bine cu unt. Preincalzim cuptorul la foc mic (140-150 de grade). Spalam bine ardeiul si-l taiem in fasii mai groase.

Turnam compozitia in formele pregatite. Ardeiul il punem separat intr-o alta forma/tava/vas termorezistent. Punem cele 3 vase intr-o tava mai mare in care turnam apa calda pana la jumatatea formelor. 

Introducem tava mare (cu tot cu flanurile noastre si cu ardeiul) in cuptor si le coacem timp de 50 de minute. La jumatatea timpului scoatem tava din cuptor, luam fasiile de ardei din vas si le punem in formele cu compozitia de flan, apoi reintroducem tava la cuptor pana cand flanurile sunt ferme. 

Eu am copt ardeiul impreuna cu flanurile, insa daca aveti ardei gata copti inainte de a pregati reteta nu mai este necesar sa faceti acest lucru. Pur si simplu puneti ardeii copti in flanuri la jumatatea timpului de coacere.

Servim flanurile reci sau caldute si va asigur ca sunt la fel de bune. Merg foarte bine ca aperitiv (de aceea am precizat ca pot fi si 4 portii) sau ca fel principal alaturi de chiftelute in sos, cotlete la gratar…sau orice alt preparat va place voua :)

Trimit repede aceasta reteta Cristinei pentru provocarea Dulce Romanie de luna aceasta. Sper sa-i placa! :)

Pofta buna!
Flanuri cu usturoi si ardei copt

Flanuri cu usturoi si ardei copt



12 Comments

Muffins/Cupcakes

Cupcakes cu ciocolata, alune si visine

Cupcakes cu ciocolata, alune si visine
Daca tot suntem la capitolul deserturi simple, atunci mai vin cu o reteta care se face usor dar care este taare delicioasa, cum altfel ar putea fi? Este vorba de aceste mici si dragalase cupcakes care ascund o multitudine de arome, toate imbietoare. De data asta am ascuns in ele visine, alune, amaretto si vanilie si a iesit o combinatie extrem de buna. Daca doriti sa vedeti si alte variatiuni ale acestor dulciuri mici si dragalase puteti rasfoi retetele mele de cupcakes/briose.
 Cupcakes cu ciocolata, alune si visine_1
 
Cupcakes
80 gr unt moale
120 gr zahar
2 oua mari
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita amaretto
120 gr faina
100 gr alune macinate
40 gr cacao
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
200 ml lapte
visine congelate
 
Topping
200 gr crema de branza
200 ml frisca lichida
1 lingurita zahar pudra
50 gr dulce de leche
 
Timp de preparare:30 de minute Timp de coacere:20 min. Nr. portii:12-16 
 Cupcakes cu ciocolata, alune si visine_3
Untul moale il mixam impreuna cu zaharul pana cand devine cremos si aerat. Incorporam ouale pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare.
 
Separat amestecam cu un tel faina cu alunele de padure macinate ( le puteti macina in robot sau puteti cumpara faina de alune), cacaoa, sarea si praful de copt. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste crema de unt si oua si mixam usor la viteza mica pana obtinem un amestec omogen. Adaugam laptele si restul de ingrediente uscate si mai mixam pana la omogenizare. La final adaugam extractul de vanilie si esenta amaretto si mai mixam putin.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (190 grade pentru cuptor electric) si pregatim o forma de briose. Ungem forma de briose cu unt si o tapetam cu faina sau putem sa ne folosim de hartii speciale pentru briose. Turnam compozitia de cupcakes in forme pana la 2/3 din capacitate – eu am vrut sa le fac mai micute si mi-au iesit 16 bucati, dar puteti sa umpleti formele si 3/4 din capacitate si vor iesi mai mari. Punem in fiecare cupcake o visina congelata (proaspata) fara sambure si apasam usor. Visinele folosite de mine au fost mari si una a fost suficienta pentru o briosa, daca aveti visine mai mici puteti pune mai multe.
 
Coacem prajiturelele timp de aproximativ 20 de minute pana cand cresc frumos si emana un miros irezistibil. Binenteles ca putem face testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca sunt gata. Scoatem tava din cuptor si lasam prajiturelele in tava inca 5 minute apoi le transferam pe un gratar. Le vom orna doar dupa ce s-au racit complet.
 
Mixam frisca impreuna cu zaharul pudra pana cand devine spumoasa si aerata apoi o dam la rece. Crema de branza o mixam cu dulce de leche pana obtinem o crema fina. Incorporam usor frisca in crema de branza, cu miscari de jos in sus apoi dam din nou crema la rece pentru cel putin o ora.
 
Cand crema este suficient de tare putem sa ornam cupcakes dupa preferinta si binenteles ca apoi le vom servi cu pofta. Enjoy!
 Cupcakes cu ciocolata, alune si visine_2


12 Comments

Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
De multe ori am facut eu cheesecake cu fel de fel de umpluturi si variatiuni, dar iata ca a venit vremea in care sa fac si unul simplu, delicios in stilul new yorkezilor. Tocmai de aceeia i se si spune New York Cheesecake, pentru ca este o reteta de cheesecake des intalnita acolo, foarte delicioasa de altfel.
 
Crusta de regula este facuta din diferite sortimente de fructe uscate oleaginoase: migdale, caju, alune de padure, nuci pecan, nuci simple si putin unt, fara biscuiti. Eu nu am reusit sa fac o asa crusta insa am aruncat cateva migdale in ea pentru a-i da o aroma mai buna, Umplutura este simpla, iar deasupra se pune un topping facut din fructe de padure.
 
New York Cheesecake_3
 
Crusta
300 gr biscuiti digestivi
100 gr migdale
80 gr unt
 
Umplutura
1kg crema de branza
200 ml smantana
5 oua
175 gr zahar
2 linguri suc de lamaie
2 linguri amidon
1 lingurita extract de vailie
 
Topping
frisca
dulceata de fructe de padure
 
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 16
 
New York Cheesecake_2
 
Migdalele le macinam fin in robot, aruncam biscuitii peste ele si le mai macinam putin. Untul il topim la foc mic apoi il adaugam peste amestecul de biscuiti si migdale si omogenizam. Daca amestecul este prea uscat atunci putem sa punem 2-3 linguri de lapte rece. 
 
Pregatim o tava rotunda de diametru 22-25cm iar cuptorul il preincalzim la foc mediu(180 de grade). O ungem cu unt si tapetam fundul cu hartie de copt. Punem biscuitii pe fundul tavii, eventual putem sa ridicam si pe laterale si apasam bine cu fundul unui pahar. Coacem crusta timp de 10 minute apoi scoatem tava din cuptor si trecem la umplutura.
 
Ingredientele pentru umplutura ar trebui sa fie la temperatura camerei, deci trebuie pregatite din timp.
Mixam crema de branza impreuna cu smantana si zaharul timp de 3 minute. Punem cele 2 linguri de amidon si mixam usor pana la omogenizare. Adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final adaugam extractul de vanilie si sucul de lamaie si omogenizam. Turnam umplutura peste crusta, nivelam si dam la cuptor pentru o ora, o ora si un sfert. Cand este gata vom observa ca s-a desprins usor de pe margini insa centrul inca este destul de moale. Lasam cheesecake-ul la racit in cuptor timp de 2 ore apoi il dam la rece pentru minim 6 ore, sau peste noapte.
New York Cheesecake_4
 
Pentru ornat am folosit putina frisca (facuta in casa) si dulceata de fructe de padure si va spun drept ca a fost delicios, mai bun decat multe alte cheesecake-uri cu umpluturi mai sofisticate.
 
Enjoy!
New York Cheesecake_1


16 Comments

Aluat sarat Tarte/Placinte sarate

Placinta cu branza sarata

Placinta cu branza sarata
De cele mai multe ori cand fac placinta acasa ma pun sa fac si aluatul cu manutele mele. Imi place aluatul de casa, e gustos si il mananc mai cu placere. Insa cand nu am timp, cand sunt chiar pe fuga mereu ma salveaza foietajul sau foile de placinta din comert. Cand stiu ca sunt gata pregatite pentru mine si nu trebuie decat sa prepar umplutura parca lucrurile stau mult mai simplu.
Asa a fost si in cazul de fata cand am apelat la foile din comert pentru a face o placinta cu branza sarata foarte delicioasa. Si bine am facut, sincer nu stiu cum mi-ar fi iesit mie foile de placinta. 
Placinta cu branza sarata
Ingrediente
10 foi placinta
ulei pentru uns foile
1 kg branza de vaci + telemea
5 oua
200 ml smantana
piper
marar
100 ml iaurt
1 ou
 
Timp de preparare: 20 min Timp de coacere: 40 min 
Placinta cu branza sarata

Foile de placinta se lasa la dezghetat in frigider cu o seara inainte.

Pregatim o tava medie (25/35cm), o ungem din abundenta cu unt sau putem foarte bine sa o tapetam cu hartie de copt. Preincalzim cuptorul la 200 de grade.
 
Pentru umplutura eu am folosit branza de vaci si telemea, in total a iesit un kg de branza. Proportiile le puneti voi dupa cum doriti, insa eu cred ca branza telemea nu ar trebui sa depaseasca o jumatate de kilogram, asta pentru a evita ca placinta sa fie prea sarata. 
 
Peste branza zdrobita punem smantana, ouale si amestecam bine. La final punem piper si marar dupa gust.
Luam cate o foaie de placinta si o ungem usor cu ulei – o pensula ar fi minunata pentru acest procedeu. Punem 2 foi una peste cealalta -fiecare unsa cu ulei – iar apoi 1/4 din cantitatea de umplutura. Repetam procedeul pana cand se termina umplutura.
 
Eu am folosit in total 10 foi de placinta, restul se pot folosi in alt scopuri. Cand am terminat de montat placinta turnam deasupra ei iaurtul amestecat cu oul dupa care introducem tava la cuptor.
Dupa 20 de minute miscoram  focul la 180 de grade si mai coacem placinta pana cand este frumos rumenita deasupra.
 
O lasam sa se raceasca putin in tava, apoi vom putea sa o portionam mai usor si sa o servim cu mare pofta. Merge bine ca aperitiv la o masa festiva, sau la micul dejun alaturi de o cana de iaurt.
 
Pofta buna!
Placinta cu branza sarata


15 Comments

Dulciuri diverse Aluat dulce

Profiterols – choux à la crème

Profiterols – choux à la crème
Aceste mici dulcegarii, adica profiterols – choux à la crème sau mini eclere – se fac tare usor si sunt atat de dragalase ca iti vine sa le mananci cu tot cu farfurie :) Merg de minune atat pentru un desert obisnuit in familie (cei mici vor fi incantati) dar si la o masa festiva.Va las pe voi sa alegeti ocazia, eu azi va aduc doar reteta.
 
Profiterols -  choux a la creme
 Aluat eclere
85 gr unt
220 ml apa
100 gr faina
3 oua mari
 
Umplutura
200 gr crema de branza
200 ml frisca lichida
2 linguri zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
 
Decor
100 gr ciocolata neagra
100 ml smantana lichida
 
Profiterols -  choux a la creme
 Untul se pune impreuna cu apa pe foc mediu. In momentul in care incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga toata faina odata. Se amesteca bine pana cand nu se mai lipeste de fundul cratitei si de lasa deoparte pana ajunge la temperatura camerei. Procedeul acesta pentru aluat il puteti gasi si la reteta de eclere precum si unele poze din timpul prepararii.
 
Ouale le batem usor cu o furculita. Cand aluatul s-a racorit suficient adaugam cate putin din compozitia de oua si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Procedam asa pana cand obtinem un aluat omogen si de consistenta unei creme. Daca ouale sunt foarte mari s-ar putea sa nu trebuiasca adaugat chiar tot amestecul de oua.
 
Punem aluatul intr-un pos si formam mini eclerele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Este bine sa lasam spatiu intre ele pentru ca vor creste la coacere. Mie mi-au iesit 2 tavi de ‘gogosele’.
 
Preincalzim cuptorul la 220 de grade. Punem tava cu mini eclere pe treapta a 2-a de jos in sus, si le lasam la 220 de grade timp de 10 minute. Micsoram focul la 190 de grade si mai coacem eclerele pentru 20-25 de minute. Este important ca ele sa fie bine rumenite peste tot, altfel vor ramane portiuni de aluat necopt inauntru cu gust neplacut.
 
Cat timp se coace aluatul putem sa ne apucam de umplutura, care se face foarte usor. In mod normal profiterols sunt umplute doar cu frisca, dar eu am vrut sa-i dau putin mai multa consistenta cremei si am adaugat si o cutie de branza cremoasa. Asadar punem crema de branza si frisca intr-un bol. Mixam timp de un minut apoi adaugam zaharul pudra si continuam sa mixam pana cand obtinem o crema ‘pufoasa’. La final adaugam extractul de vanilie si mixam pentru omogenizare. Dam crema la rece.
 
Profiterols -  choux a la creme
 
Cand aluatul e gata copt scoatem tava din cuptor si transferam mini eclerele pe un gratar. Le sectionam usor (dar nu de tot) pentru a permite aerului cald sa iasa din ele si le lasam la racit.
 
Pregatim glazura. Topim la foc foarte mic ciocolata neagra impreuna cu smantana, omogenizam si lasam deoparte.
 
Umplem aluatul cu crema, pentru asta e bine sa folosim din nou un pos pentru a merge treaba mai repede si mai usor. La decorare ne folosim tot de un pos cu varful subtire (sau o punga la care am taiat foarte putin varful) si glazuram usor fiecare profiterol.
 
Asezam profiterols pe un platou si servim cu pofta. Enjoy!
Profiterols -  choux a la creme_4
 


23 Comments

Prajituri

Prajitura frageda cu gem de caise si merisoare

Prajitura frageda cu gem de caise si merisoare
Eu iubesc prajiturile/torturile iar pustiul meu adora biscuitii/fursecurile asa ca a trebuit sa gasesc si un desert ca sa ne impace pe amandoi in aceeasi masura. Asa s-a nascut aceasta prajitura cu un blat facut din aluat fraged, o umplutura delicioasa si aromata ( nu credeam ca o combinatie caise + merisoare poate sa aiba un gust asa bun pana cand am facut prajitura asta si m-am convins) si un strat fraged si crocant la exterior. Sunt multumita de rezultat, a fost delicioasa si s-a consumat repede, ceea ce inseamna ca va urma inca o portie cat de curand. O prajiturica de genul asta ochisem eu la Corina si tare mi-a placut ideea, asa ca am incropit si eu o reteta pe gustul meu:
 Prajitura cu gem de caise si merisoare_2
Blat fraged
200 gr unt
1/2 cana* zahar alb
1/2 cana* zahar brun
1 praf de sare
2 lingurite extract de vanilie
1 cana* faina de migdale
2 + 1/2 cani* faina alba
2 linguri apa rece
 
Umplutura
100 gr gem de caise
200 gr merisoare
3 linguri apa
100 gr zahar
 
*am folosit o cana normala de 250ml
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min Nr. portii: 16
 Prajitura cu gem de caise si merisoare_1
Incepem cu aluatul care trebuie sa stea putin la rece. Punem faina de migdale impreuna cu zaharul alb in robotul de bucatarie si le macinam putin. In loc de faina de migdale putem folosi aceeasi cantitate de migdale pe care le macinam in prealabil in robot, apoi adaugam si zaharul si continuam procedeul.
 
Cernem faina alba intr-un vas incapator. Adaugam faina de migdale macinata cu zaharul alb, zaharul brun si sarea si amestecam usor cu telul. Punem untul taiat cubulete si incepem sa framantam usor un aluat nisipos, cu ajutorul degetelor. La final adaugam esenta de vanilie si o lingura sau doua de apa rece (in functie de cat cere aluatul) si framantam inca putin pana cand obtinem un aluat omogen, nelipicios. Impartim aluatul in doua parti, le invelim in folie alimentara si le dam la rece pentru cel putin jumatate de ora.
 
Merisoarele le spalam bine apoi le punem pe foc intr-o cratita cu fundul gros impreuna cu apa si zaharul. Din momentul in care compozitia incepe sa fiarba micsoram usor focul si lasam la fiert timp de aproximativ 10 minute, pana cand merisoarele se inmoaie si amestecul devine mai consistent. Luam gemul de pe foc, il lasam 10-15 minute la racit apoi il amestecam cu gemul de caise – o combinatie extrem de buna, va garantez eu.
  
Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartie de copt (sau cu unt si faina) o tava medie de dimensiuni 24/24cm sau 20/30cm. Scoatem o bucata de aluat din frigider si o intindem intr-un foaie de dimensiunile tavii. Aluatul meu a fost cam moale asa ca eu l-am intins direct in tava cu ajutorul degetelor. Nivelam aluatul cu dosul unui pahar apoi il intepam din loc in loc cu o furculita. Coacem blatul timp de 10 minute.
 
Dupa cele 10 minute scoatem tava din cuptor. Intindem gemul de fructe pe toata suprafata blatului iar deasupra razuim (sau pur si simplu rupem bucatele mici) cealalta bucata de aluat fraged. Dam din nou la cuptor pentru 25-30 de minute, pana cand se rumeste usor la suprafata.  Scoatem prajitura din cuptor si o lasam la racit in tava dupa care putem sa o portionam dupa bunul plac.
 
Pofta buna!
 Prajitura cu gem de caise si merisoare_3


24 Comments

Prajituri

Prajitura grilaj cu urda si cacao

Prajitura grilaj cu urda si cacao
Imi plac prajiturile rapide, si chiar daca uneori fac si prajituri mai sofisticate, parca tot mai mult inclin inspre cele simple si gustoase. La fel e si prajitura de azi, care desi e cu foi se face foarte simplu. Umplutura este delicioasa pentru cei ce iubesc urda, cei care insa nu sunt foarte incantati de acest tip de branza pot sa o inlocuiasca cu branza dulce de vaci iar rezultatul cu siguranta va fi pe placul lor.
 Prajitura grilaj cu urda si cacao_1
Blat
350 gr faina
50 gr cacao
100 gr unt
1 galbenus
1 praf de sare
100 ml lapte gras
70 gr zahar
 
Umplutura
500 gr urda
100 gr branza
3 oua
1 albus
150 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura suc de lamaie
 
Timp de preparare: 1h 30 min Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 16
Prajitura grilaj cu urda si cacao_3
 
Cernem faina si cacaoa intr-un bol incapator. Adaugam untul taiat cubulete si incepem sa framantam cu ajutorul degetelor pana obtinem un aluat nisipos. Batem usor galbenusul cu putina sare, adaugam laptele si zaharul si apoi turnam amestecul lichid peste faina si framantam un aluat omogen si nelipicios. Impartim aluatul in doua parti egale si invelim fiecare bucata in folie alimentara apoi le dam la rece pentru cel putin o ora.
 
Pentru umplutura amestecam bine toate ingredientele, ideal ar fi sa folosim un mixer pentru a obtine o crema mai omogena.
 
Tapetam o tava de dimensiuni 24/24cm ( sau 20/30cm ) cu hartie de copt. Preincalzim cuptorul la foc mediu (in jur de 180 de grade).
Scoatem o bucata de aluat (dupa cel putin o ora) din frigider si o intindem intr-o foaie de dimensiunile tavii, sau chiar putin mai mare ca sa o putem urca usor si pe laterale. Deasupra turnam umplutura si nivelam.
Scoatem si cealalta bucata de aluat, o intindem intr-o foaie putin mai mare decat dimensiunile tavii si taiem fasii egale ca latime. Punem fasiile deasupra prajiturii sub forma de grilaj si apasam putin peste imbinari. Intepam grilajul din loc in loc cu furculita.
 
Cand este incins cuptorul introducem prajitura si o coacem timp de 40-45 de minute pana cand aluatul este bine patruns – se poate face testul cu scobitoarea. Scoatem prajitura din cuptor si o lasam la racit in tava dupa care o putem portiona dupa preferinta.
 
Enjoy!
Prajitura grilaj cu urda si cacao_2


19 Comments

Muffins/Cupcakes

Briose cu ciocolata alba si alune de padure – Blondie Muffins

Briose cu ciocolata alba si alune de padure – Blondie Muffins

Cand ma apuca pofta de ceva bun si rapid mereu ma gandesc la briose, care se fac atat de simplu si sunt atat de dragalase incat iti vine sa le mananci pe toate odata. Aceste briose ‘blonde’ le veti indragi cu siguranta, un blat pufos si rumen iar in interior uun amestec de ciocolata alba delicioasa si alune de padure crocante. Va puteti dori ceva mai bun? Eu cred ca nu…decat poate o cana de ciocolata calda alaturi, ca sa fie meniul complet. Si nu, de data aceasta nu ne gandim ca ingrasa pentru ca sunt prea bune ca sa ne facem astfel de complexe.

Blondie Cupcakes_5

Ingrediente

80 gr unt

300 gr ciocolata alba

100 gr alune de padure

3 oua

60 gr zahar

1 lingurita extract de vanilie

240 gr faina

1 lingurita praf de copt

1/2 lingurita sare

40 ml lapte

Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 30 min Nr. portii: 16

Blondie Cupcakes_2

Topim untul impreuna cu 200 grame de ciocolata alba la foc foarte mic. Lasam deoparte la racorit.

Intr-un bol separat amestecam faina cu praful de copt si sarea. 

Restul de 100 gr de ciocolata alba le tocam cu cutitul, dar nu foarte marunt. Tocam grosier si alunele de padure.

Mixam usor ouale cu zaharul apoi incorporam treptat ciocolata topita. Peste compozitia rezultata rasturnam ingredientele uscate si amestecam usor cu miscari de jos in sus, fara insa a exagera cu mixarea. Adaugam laptele si extractul de vanilie si omogenizam. La final incorporam ciocolata alba si alunele taiate grosier.

Blondie Cupcakes_3

Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade). Pregatim o tava de briose si tapetam formele cu hartiute colorate sau, in caz ca nu avem, cu unt si faina. Umplem formele cu compozitia de briose pana la 3/4 din capacitate.

Coacem briosele timp de aproximativ 30 de minute, pana cand se rumenesc frumos si emana un miros irezistibil in casa :) Facem si testul cu scobitoarea, in cazul in care iese curata le scoatem din cuptor, altfel le mai lasam 5 minute.

Dupa ce le scoatem din cuptor le mai lasam 10 minute in tava apoi le transferam pe un gratar.

Blondie Cupcakes_4

Sunt delicioase – dar cred ca am mai spus – si merg de minune la micul dejun sau la o gustare alaturi de o ceasca de cafea, lapte sau de ce nu…chiar o ciocolata calda!

Enjoy!

Blondie Cupcakes_1


25 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316