• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura frageda cu gem de caise si merisoare

Prajituri

Prajitura frageda cu gem de caise si merisoare

Eu iubesc prajiturile/torturile iar pustiul meu adora biscuitii/fursecurile asa ca a trebuit sa gasesc si un desert ca sa ne impace pe amandoi in aceeasi masura. Asa s-a nascut aceasta prajitura cu un blat facut din aluat fraged, o umplutura delicioasa si aromata ( nu credeam ca o combinatie caise + merisoare poate sa aiba un gust asa bun pana cand am facut prajitura asta si m-am convins) si un strat fraged si crocant la exterior. Sunt multumita de rezultat, a fost delicioasa si s-a consumat repede, ceea ce inseamna ca va urma inca o portie cat de curand. O prajiturica de genul asta ochisem eu la Corina si tare mi-a placut ideea, asa ca am incropit si eu o reteta pe gustul meu:
 Prajitura cu gem de caise si merisoare_2
Blat fraged
200 gr unt
1/2 cana* zahar alb
1/2 cana* zahar brun
1 praf de sare
2 lingurite extract de vanilie
1 cana* faina de migdale
2 + 1/2 cani* faina alba
2 linguri apa rece
 
Umplutura
100 gr gem de caise
200 gr merisoare
3 linguri apa
100 gr zahar
 
*am folosit o cana normala de 250ml
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min Nr. portii: 16
 Prajitura cu gem de caise si merisoare_1
Incepem cu aluatul care trebuie sa stea putin la rece. Punem faina de migdale impreuna cu zaharul alb in robotul de bucatarie si le macinam putin. In loc de faina de migdale putem folosi aceeasi cantitate de migdale pe care le macinam in prealabil in robot, apoi adaugam si zaharul si continuam procedeul.
 
Cernem faina alba intr-un vas incapator. Adaugam faina de migdale macinata cu zaharul alb, zaharul brun si sarea si amestecam usor cu telul. Punem untul taiat cubulete si incepem sa framantam usor un aluat nisipos, cu ajutorul degetelor. La final adaugam esenta de vanilie si o lingura sau doua de apa rece (in functie de cat cere aluatul) si framantam inca putin pana cand obtinem un aluat omogen, nelipicios. Impartim aluatul in doua parti, le invelim in folie alimentara si le dam la rece pentru cel putin jumatate de ora.
 
Merisoarele le spalam bine apoi le punem pe foc intr-o cratita cu fundul gros impreuna cu apa si zaharul. Din momentul in care compozitia incepe sa fiarba micsoram usor focul si lasam la fiert timp de aproximativ 10 minute, pana cand merisoarele se inmoaie si amestecul devine mai consistent. Luam gemul de pe foc, il lasam 10-15 minute la racit apoi il amestecam cu gemul de caise – o combinatie extrem de buna, va garantez eu.
  
Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartie de copt (sau cu unt si faina) o tava medie de dimensiuni 24/24cm sau 20/30cm. Scoatem o bucata de aluat din frigider si o intindem intr-un foaie de dimensiunile tavii. Aluatul meu a fost cam moale asa ca eu l-am intins direct in tava cu ajutorul degetelor. Nivelam aluatul cu dosul unui pahar apoi il intepam din loc in loc cu o furculita. Coacem blatul timp de 10 minute.
 
Dupa cele 10 minute scoatem tava din cuptor. Intindem gemul de fructe pe toata suprafata blatului iar deasupra razuim (sau pur si simplu rupem bucatele mici) cealalta bucata de aluat fraged. Dam din nou la cuptor pentru 25-30 de minute, pana cand se rumeste usor la suprafata.  Scoatem prajitura din cuptor si o lasam la racit in tava dupa care putem sa o portionam dupa bunul plac.
 
Pofta buna!
 Prajitura cu gem de caise si merisoare_3


24 Comments

« Prajitura grilaj cu urda si cacao
Profiterols – choux à la crème »

Comments

  1. Laura M says

    October 16, 2013 at 7:26 am

    Cat de delicioasa pare! Nu as refuza o bucata! 😀

    Reply
  2. Liana says

    October 16, 2013 at 7:29 am

    Pfoai, ce poftă mi-ai făcut :)

    Reply
  3. Top Cuisine avec Lavi says

    October 16, 2013 at 9:20 am

    Ce bine arata aceasta prajitura!!!! Bunica ne-o facea destul de des, dar fara merisoare!
    Te pup!

    Reply
  4. DiaMar bucataria galbena says

    October 16, 2013 at 10:17 am

    Este numai buna de pus in ghiozdan la scoala!

    Reply
  5. Gabriela says

    October 16, 2013 at 12:19 pm

    Ce frumos arata! Si mama facea o prajitura asemanatoare, “Blanita mielului”. O umplea de cele mai multe ori cu dulceata de gutui. Trebuie sa fie buna si varianta ta cu merisoare si gem de caise.

    Reply
  6. Cristina says

    October 16, 2013 at 1:34 pm

    Dupa ce va saturati voi, iau si eu o feliuta! Cu poftele nu te pui!

    Reply
  7. Corina Ureche says

    October 16, 2013 at 1:43 pm

    ma bucur ca ti-am oferit inspiratie. Cred ca e super cu caise!
    Te pup :*

    Reply
  8. Rocsy Ciobanu says

    October 16, 2013 at 3:49 pm

    Prajiturile de genul asta ies foarte bune si sunt pe placul meu!

    Reply
  9. Alice Kitchenette says

    October 16, 2013 at 6:50 pm

    arata tare bine, gustul nu poate fi decat pe masura…!

    Reply
  10. Sara & Miki says

    October 16, 2013 at 7:38 pm

    Ma servesc ca tare apetisant arata! Pup!

    Reply
  11. Mihaela Mihalache says

    October 17, 2013 at 6:29 am

    arata tare bine! Nu refuz o bucatica 😉 Pupici

    Reply
  12. Brindusa says

    October 17, 2013 at 4:29 pm

    ah, ce buna e cu merisoare! super reteta

    Reply
  13. Licuta Marin says

    October 17, 2013 at 5:46 pm

    Mmm, ce bunatate frageda si aromata ai facut!!!Yummy!Pup!

    Reply
  14. GelaDumi says

    October 17, 2013 at 6:00 pm

    CE bine arata si ce pofta de prajiturit imi fac pozele tale! Am fost tare ocupata si n-am avut timp de prajiturit! Inghit in sec rau de tot!

    Reply
  15. maria mihalache says

    October 17, 2013 at 7:22 pm

    si eu ma servesc!
    pup!

    Reply
  16. pansy says

    October 18, 2013 at 6:21 am

    Asta e o prajiturica de incercat !

    Reply
  17. Laura Nechita says

    October 18, 2013 at 11:53 am

    m-ai convins si mi-ai facut pofta! :))) te pup si weekend frumos!

    Reply
  18. stefy says

    October 18, 2013 at 6:47 pm

    cum reusesti sa faci numai bunatati?

    Reply
  19. Laura says

    October 19, 2013 at 6:23 am

    Ce bine arata !!! Un adevarat deliciu :)

    Reply
  20. adnia says

    October 19, 2013 at 9:56 am

    Buna! a sosit timpul ca Adnia’s blog sa treaca la un nou nivel, sa primeasca un nume si o casuta noua, care iti sta la dispozitie incepand de azi! Asadar, te invit cu emotii sa treceti pragul Retetelor mele dragi, pe care le gasiti de acum aici: http://www.retetelemeledragi.com/
    De asemenea, daca ma urmaresti le blogroll, te rog din suflet sa modifici (din nou, cu toate scuzele de rigoare) linkul din blogrollul tau!

    Reply
  21. Danutza says

    October 20, 2013 at 4:01 pm

    Super delicioasa! Arata excelent :)

    Reply
  22. Simona says

    October 20, 2013 at 6:33 pm

    foarte fain arata… cum sa fac sa fur si eu o bucata?!

    Reply
  23. blue mireille says

    February 23, 2014 at 5:10 pm

    e delicioasa! am si eu o intrebare: Cu ce pot inlocui faina de migdale? sau se poate face si fara? se modifica cantitatile? multumesc mult!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 25, 2014 at 9:00 am

      Buna Mireille. Poti sa inlocuiesti cu faina normala, insa nu pot sa-ti spun exact raportul…probabil mai putina faina normala, pentru ca e mai densa si intra mai mult intr-o cana. Daca nu ai faina de migdale, poti sa maruntesti migdalele la robot si tot bine o sa iasa.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316