• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Torturi / Tort de ciocolata cu caramel sarat

Torturi

Tort de ciocolata cu caramel sarat

A fost o perioada buna in care ma feream de dulciurile cu ciocolata, nu ma mai atrageau de nici un fel. Atunci m-am axat mai mult pe creme mai fresh, mai fructate si dulciuri mai light. Ma gandeam ingrijorata daca mi s-au schimbat chiar atat de mult gusturile (avand in vedere vechea mea iubire pentru ciocolata) si daca o sa ma mai pot bucura de o felie de tort ciocolatos. Toate aceste ganduri au fost in zadar pentru ca, in mod miraculos, dragostea mea pentru ciocolata a revenit in forta. 
 
Asa se face ca pentru ziua jumatatii mele am reusit sa fac un tort cu multa, foarte multa ciocolata la care am adaugat caramel sarat – un fel de cireasa de pe tort. Este un tort dens, ce poate fi consumat si in portii mici iar iubitorii de ciocolata vor fi extaz, cu siguranta o portie mare nu va fi o problema pentru ei :)
Tort de ciocolata cu caramel sarat_1
Blat
3 cani faina
1 cana cacao
1 lingurita bicarbonat 
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita sare
1 + 1/2 cana zahar
5 oua medii
240 ml iaurt
60-100 ml lapte
120 ml ulei
2 lingurite extract de vanilie
 
Crema de ciocolata
400 gr ciocolata neagra
200 ml frisca lichida/smantana dulce
50 gr cacao
200 gr zahar pudra
200 gr unt
50 ml frisca lichida
2 lingurite extract de vanilie
 
Caramel sarat
175 gr zahar
3 linguri apa
1 lingurita rasa de sare de mare
50 ml smantana grasa
200 gr unt gras nesarat
 
Decor
fulgi de ciocolata
mini marshmallows
batoane de nougat cu ciocolata
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 16
Tort de ciocolata cu caramel sarat_4
Faina o amestecam cu cacaoa, bicarbonatul, praful de copt, sarea si zaharul. Ne folosim de tel si amestecam bine.
Separat amestecam ingredientele lichide: ouale, iaurtul, 60 ml lapte, uleiul si vanilia. 
 
Adaugam ingredientele lichide peste cele uscate si mixam bine, timp de aproximativ 3 minute pana cand obtinem o compozitie omogena. Daca aluatul este prea dens mai putem adauga putin lapte. Trebuie sa aiba o consistenta unei smantani grase de tara.
Preincalzim cuptorul la foc mediu. Pregatim 3 tavi cu diametrul de 18-20 cm, le ungem cu unt si le tapem la baza cu hartie de copt, Pe laterale tapetam tavile cu faina si scuturam excesul. 
Repartizam compozitia in cele 3 tavi in mog egal, apoi coacem blaturile timp de 30-40 de minute sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Daca nu aveti 3 forme de aceeasi dimensiune puteti sa coaceti blaturile pe rand.
Scoatem blaturile la racit pe un gratar si trecem la caramel.
 
Zaharul il punem impreuna cu cele trei linguri de apa pe foc mediu intr-o tigaie neaderanta (recomandat dar nu obligatoriu). Cand vedem ca fierbe atunci marim putin focul si asteptam sa se caramelizeze. Cand ajunge la o culoare aurie-aramie, dar nu foarte inchisa atunci luam caramelul de pe foc si amestecam usor cu lingura, punem sarea de mare si smantana si amestecam bine si repede pentru a nu se solidifica caramelul. Punem si untul taiat cubulete si omogenizam. Lasam caramelul la racit.
 
Topim ciocolata neagra impreuna cu cei 200ml de frisca lichida pe foc mic. Cand amestecul e omogen si lichid il luam de pe foc si-l dam la rece. Trebuie sa ajunga la temperatura camerei, nu mai rece. 
Tort de ciocolata cu caramel sarat_3
 
Untul moale il mixam cu zaharul pudra pana cand devine cremos si aerat. Adaugam cacaoa si mai mixam pana la omogenizarea completa. Ciocolata topita si racita (la temperatura camerei) o adaugam treptat si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final incorporam cei 50 de ml de frisca lichida si extractul de vanilie. Mixam inca un minut apoi dam compozitia la frigider pentru aproximativ jumatate de ora.
 
Cand blaturile sunt racite le taiem in doua pe orizontala. Punem putina crema de ciocolata pe platoul pe care vom servi tortul, chiar in mijloc. Luam un blat si-l punem pe platou. Punem 2-3 linguri de crema si nivelam. Peste crema de ciocolata punem si 2-3 linguri de caramel sarat. Procedam la fel pana cand terminam toate cele 6 felii de blat. Ornam tortul cu restul de crema, din abundenta, pentru a putea face un model pe exterior. Eu m-am ajutat de o spatula pentru intins crema, si am trasat ‘dungi’ pornind de jos in sus. 
Deasupra presaram fulgi de ciocolata neagra. Eu am mai folosit pentru decor mini marshmallows si bucati de nougat cu ciocolata. In loc de mini-marshmallows puteti sa folositi fulgi de ciocolata alba, iar in loc de nougat se pot pune bucati din batoane de ciocolata gen mars.
 
Sa va mai spun ca a fost o nebunie? Nu va mai spun pentru ca sigur o sa va convingeti cand il faceti. E fost unul dintre cele mai bune torturi cu ciocolata de pana acum, daca nu cel mai bun.
 
Enjoy!
Tort de ciocolata cu caramel sarat_2


40 Comments

« Panna cotta cu jeleu de merisoare
Minciunele – Uscatele »

Comments

  1. Anonymous says

    September 20, 2013 at 8:03 am

    Deci dis de dimineata,nu puteam sta locului,din 5 in 5 min, veneam la calc sau pe fb, domnule trebuia sa vina reteta, ca nu mai puteam sta locului,deja imi imaginam cum o sa arate, dar e superb asa cum ne -ai obisnuit , e un rasfat pt iubitori de ciocolata,si LA MULTI ANI SOTULUI.pupicei multiiiiiiii.Gabriela.

    Reply
  2. Kyra says

    September 20, 2013 at 8:06 am

    Fericita “jumatate”!
    Sa iti traiasca si impreuna sa va bucurati de muuuuuuulte zile minunate.
    Inspirata alegere, caramelul sarat fiind in trend ascendent.
    (Eu mor dupa el)

    Reply
  3. Laura M says

    September 20, 2013 at 8:17 am

    Sigur nu as refuza o bucata! 😀 E delicios!

    Reply
  4. Monya says

    September 20, 2013 at 10:16 am

    mama moooamaaa cum arata tortul asta. Fenomenal. si pariez ca e si bun de tot. Promiti ca de ziua mea(care e acus acus) imi faci si mie(macar virtual) un tort ciocolatos rau???

    Reply
  5. Adina says

    September 20, 2013 at 10:44 am

    Sa-ti traiasca jumatatea 100 de ani fara reparatii !;)
    La muLti ani !

    S-a mancat tot guguloiul asta de ciocolata,chiar nu mai aveti?!:(((

    Reply
  6. stefy says

    September 20, 2013 at 11:09 am

    cu caramel dulce sau sarat, eu tot as accepta o feliuta!!!:)

    Reply
  7. bia oana says

    September 20, 2013 at 12:15 pm

    frumos, migalos….cred ca e si f bun, felicitari:)

    Reply
  8. Angelica says

    September 20, 2013 at 12:26 pm

    Paula tortul arata minunat!
    As servi si eu o bucatica chiar acum ce pofta mi-ai facut!
    La multi ani fericiti !!!

    Reply
  9. Diana says

    September 20, 2013 at 2:06 pm

    Oh, cum arata minunatia asta ciocolatoasa! Imi imaginez cat este de bun!!! Weekend frumos <3

    Reply
  10. Alina Vicu says

    September 20, 2013 at 3:49 pm

    O minunatie de tort! Ceva bun cu caramel sarat am si eu in plan. :)

    Reply
  11. Alina Vicu says

    September 20, 2013 at 3:50 pm

    P.S. “La multi ani” jumatatii tale!

    Reply
  12. DiaMar bucataria galbena says

    September 20, 2013 at 5:33 pm

    Cu siguranta este pe gustul meu.

    Reply
  13. Rocsy Ciobanu says

    September 20, 2013 at 5:52 pm

    La multi ani pentru jumatatea ta. Tortul este o adevarata minunatie, asa cum faci tu mereu de altfel. Pup!

    Reply
  14. Valentina Mihaescu says

    September 21, 2013 at 8:52 am

    La multi ani pentru sotul tau! Tortul imi face cu ochiul rau de tot. Arata atat de bine si e exact pe gustul meu. Sunt nevoita sa ma mai abtin de la ciocolata si-i tare greu!!!

    Reply
  15. Gabriela Gitoi says

    September 21, 2013 at 11:48 am

    mama cate straturi are! inghit in sec! te felicit draga mea! Pup

    Reply
  16. Mihaela Mihalache says

    September 21, 2013 at 2:48 pm

    mai mult ca perfect! Sigur merita jumatatea 😉

    Reply
  17. Anonymous says

    September 21, 2013 at 6:24 pm

    Bun bun bun.e delicios de bun, trebuie sa ai putina rabdare cu el dar meritaaaaaa.Gabriela.

    Reply
  18. Haplea says

    September 21, 2013 at 6:37 pm

    Ce bunatate!!!De decor ce sa mai zic… minunat!

    Reply
  19. Laura says

    September 21, 2013 at 8:09 pm

    O combinatie delicioasa !!!

    Reply
  20. Anonymous says

    September 22, 2013 at 5:35 pm

    Buna,

    Vreau sa fac si eu acest tort, dar am o intrebare legata de cantarirea ingredientelor pentru blat, “cana” se refera la masurile americane (cup/cups) sau poate sa fie orice cana, cu conditia sa se foloseasca aceeasi cana pentru masurarea tuturor ingredientelor? Aceeasi intrebare legata si de “lingurita”, te referi la faimoasa “level teaspoon” folosita de englezi, americani samd, sau lingurita noasta de cafea/desert?

    Eu am si masurile speciale cat si cani/lingurite “normale”, doar vreau sa fiu sigura ca suntem pe aceeasi lungime de unda.

    Iti multumesc anticipat pentru raspuns :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      September 22, 2013 at 7:09 pm

      Buna. Intr-adevar am folosit pentru masurarea ingredientelor acele ‘cups’ insa se poate folosi orice cana normala de 250ml. Cat despre lingurite, nu am dintr-acele americane ‘level teaspoon’ insa am folosit lingurite normale de desert, pe care nu le-am umplut cu varf ci au fost rase (pe cat posibil). Probabil tu poti sa le folosesti pe cele americane pentru mai multa precizie. Spor la treaba si astept sa-mi spui cum a iesit! :)

      Reply
  21. Andie says

    September 23, 2013 at 9:17 am

    Whoooooaaaa! It’s a monster. No, it’s a cake. No, it’s a monster cake. Il vreau, si-l vreau acum, cu toate straturile lui! :) Felicitari pentru poze, Paula!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      September 26, 2013 at 7:58 am

      Andie draga esti mortala :))) Dar astia stiai tu deja 😛 Multumesc mult pentru aprecieri! Pupici

      Reply
  22. Andie says

    September 23, 2013 at 9:18 am

    PS De unde ai luat mini-marshmallows, zi-mi si mie, inainte sa-mi infig o furculita in ochi de ciuda.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      September 26, 2013 at 7:59 am

      Mini marshmallows le-am luat de pe pastaidevanilie.ro Nu stiu daca mai au acum, dar stiu sigur ca de acolo le-am luat :)

      Reply
  23. Liana10 says

    September 24, 2013 at 9:54 am

    Sa-ti traiasca jumatatea multi ani fericiti de-acum incolo si tu pe langa el! <3
    Mie, ca o ciocoholica, ce sunt, mi-a scazut tensiunea si iar mi-a urcat pana m-am trezit cautand in dulap dupa o ciocolata…:P puup

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      September 27, 2013 at 11:32 am

      Liana, ma bucur mult ca-ti place! Iti multumesc frumos pentru urari!

      Reply
  24. Danutza says

    September 24, 2013 at 11:20 am

    Wow, cat de bine arata, un adevarat rasfat cu ciocolata si caramel…mmmmm!! :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      September 27, 2013 at 11:34 am

      Danutza, a fost un adevarat rasfat, trebuie sa recunosc :)

      Reply
  25. Nico says

    September 26, 2013 at 5:56 am

    Superb si cu siguranta absolut delicios. Si eu sunt fan ciocolata, imi place tare mult. La multi ani sotului tau iubit!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      September 27, 2013 at 11:34 am

      Nico, iti multumesc frumos pentru urari si pentru aprecieri, Te pup

      Reply
  26. Cătău says

    October 1, 2013 at 8:57 pm

    oauuuuu.. ce bine arata… vreau si eu una bucata mare desi e cam tarziu pentru ciocolata!!!

    Reply
  27. Anca says

    October 20, 2013 at 1:00 pm

    Paula, l-am facut ieri, foarte bun tortul, singura problema a fost ca mie caramelul mi s-a amestecat cu crema de ciocolata in tort, nu se vede asa frumos ca tie, pare ca e o singura crema, de ce oare?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      October 22, 2013 at 10:31 am

      Buna Anca. Probabil caramelul nu a fost suficient de intarit in momentul in care ai asamblat tortul. La mine ambele creme au fost destul de ferme si astfel nu au ‘interactionat’ deloc. Ma bucur insa ca ti-a placut tortul si ca l-ai incercat.

      Reply
  28. Anonymous says

    February 16, 2014 at 11:24 am

    Am facut ieri tortul acesta pentru mine si prietenul meu, ca un cadou de Ziua Indragostitilor. E cel mai bun tort pe care l-am mancat vreodata! Din pacate, mi-a iesit putin stramb si cred ca crema d caramel trebuia sa o fac in portie dubla ca sa se vada asa ca in pozele tale :))) O sa il mai incerc cu siguranta, mai ales ca pentru noi a devenit tortul nostru, adica reteta aceea foarte buna pe care nu vrei sa o schimbi vreodata, cu care mergi la sigur de fiecare data si pe care o faci mereu cu placere. Multumesc pentru ea

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 17, 2014 at 8:12 am

      Buna. Ma bucur tare mult sa aud asta. Intr-adevar e un tort bun, blatul e delicios si merge bine cu orice fel de crema. Caramelul probabil trebuia sa-l lasi putin mai mult sa se intareasca, probabil de aceea a iesit stramb. E un tort inalt si mai dificil de lucrat cu el dar se poate face si in tava mai mare, cu mai putine straturi. Oricum ma bucur ca ti-a placut tortul si ca ai pus reteta la favorite :)

      Reply
  29. smn nicoleta says

    January 13, 2015 at 11:32 am

    Buna,

    tortul arata fenomenal! Imi poti spune daca nu am 3 vase egale sa coc blaturile si le coc pe rand, compozitia care ramane va avea de suferit?

    multumesc anticipat pentru raspuns!
    Nicoleta

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 14, 2015 at 8:37 pm

      Buna Nicoleta. Si eu am copt blaturile in doua ture pentru ca nu am avut decat 2 tavi de aceeasi dimensiune. Nu s-a intamplat nimic rau cu cel de-al treilea blat, deci poti sa le coci asa linisitita. O seara frumoasa!

      Reply
  30. Sanda says

    March 13, 2018 at 6:53 am

    Vrem o rețetă separata cu sosul/crema de caramel însoțită de poze cu fiecare pas :).
    Sa ne dam seama Cum trebuie sa iasă. Mulțumim pentru rețetă.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 13, 2018 at 12:59 pm

      Buna Sanda. Multumesc pentru sugestie, am sa incerc sa fac o reteta pentru sosul caramel. Se face simplu, dar uneori e mai usor cand vezi mai multe imagini din timpul prepararii :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316