• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Checuri / Guguluf/Chec cu afine si iaurt

Checuri

Guguluf/Chec cu afine si iaurt

Aceste guguluf l-am facut in urma cu ceva vreme cand am fost in vizita la o prietena draga mie. Am vrut sa fac ceva rapid, usor…dar care sa fie si delicios si sa fie pe placul gazdelor. Sper ca am reusit sa-mi indeplinesc misiunea…mai ales ca ‘feedbackul’ primit a fost de bine :)
Asadar va recomand sa incercati acest chec cu lamaie si afine, un chec aromat, fructat, usor de facut si usor de mancat.
 Guguluf cu afine si iaurt_3
Ingrediente
2+1/2 cani faina
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita sare
1 cana zahar
150 gr unt
3 oua mari
150 gr iaurt
coaja rasa de la o lamaie mica
2 linguri suc de lamaie
1 lingurita esenta de vanilie
300 gr afine
 
Decor
150 gr smantana grasa
2 linguri zahar pudra
 
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 50-55 min.
 Guguluf cu afine si iaurt_1
 Amestecam faina, mai putin 2 linguri pe care le punem deoparte, cu praful de copt si cu sarea.
Afinele le spalam bine, le lasam la scurs apoi le amestecam cu cele doua linguri de faina pe care le-am pus deoparte. 
 
Lamaia o spalam bine bine, apoi razuim coaja si o amestecam cu zaharul – putem folosi si mixerul/blenderul pentru operatiunea asta.
 
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul aromat pana devine cremos. Adaugam ouale pe rand
si mixam bine (cel putin un minut) dupa fiecare adaugare.
 Guguluf cu afine si iaurt_4
 
Peste crema de unt si de oua punem alternativ din ingredientele uscate si din iaurt. Mixam usor, fara sa exageram, pana cand compozitia e omogena. La final adaugam extractul de vanilie si zeama de lamaie si omogenizam.
Incorporam usor si afinele cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu unt si faina o tava de guguluf, sau una de chec mai mare. Turnam compozitia in tava si nivelam. 
Introducem checul in cuptorul incins si-l coacem timp de aproximativ 50-55 de minute, pana cand este bine rumenit si trece testul cu scobitoarea. Il lasam la racit in tava timp de 10-15 minute apoi il rasturnam pe un gratar. 
 
Smantana rece de le frigider o mixam cu zaharul pudra pana cand capata consistenta, dar nu trebuie sa fie foarte groasa/spumoasa, pentru ca ea trebuie sa curga usor pe lateralele checului. 
Turnam crema peste guguluf, apoi dam la rece. 
 
Este foarte bun daca e consumat in maxim 2-3 zile de la preparare. Checul este dulce-acrisor si merge de minune cu crema de smantana mai dulceaga.
 
Enjoy! 
 Guguluf cu afine si iaurt_2


14 Comments

« Tort aniversar cu ciocolata alba, crema de lamaie si visine
Briose marmorate cu branza si ciocolata – Cheesecake Chocolate Cupcakes »

Comments

  1. M. Angi S. says

    August 9, 2013 at 10:22 am

    Arata superb checul!! Bravo!! :-*

    Reply
  2. Mihaela Mihalache says

    August 9, 2013 at 11:24 am

    arata divin :)

    Reply
  3. Alexandrina says

    August 9, 2013 at 3:51 pm

    Mmm, delicios si aspectuos!
    Eu tot cu afine am bucatarit, le ador.

    Reply
  4. Rocsy Ciobanu says

    August 9, 2013 at 5:48 pm

    Ce imi face cu ochiul.

    Reply
  5. coco says

    August 10, 2013 at 6:33 am

    o minunatie!!!!!!!!!!!!!!!!

    Reply
  6. Laura Nechita says

    August 10, 2013 at 6:23 pm

    Am lesinat de pofta. Daca imi este acceptata exprimarea, textura este mai mult decat perfecta! minunat, Paula!

    Reply
  7. Cristina says

    August 11, 2013 at 12:35 pm

    Love it!

    Reply
  8. GelaDumi says

    August 18, 2013 at 8:49 am

    Aiscris o noua fila la revista, Paula, bravos!

    Reply
  9. Anonymous says

    August 27, 2013 at 1:48 pm

    Foarte bun Paulici, multumim mult :* Va pupacim!

    Reply
  10. Dana says

    May 28, 2015 at 7:20 pm

    Eu am facut checul si nu mi-a iesit nici pe departe ca in poza. Mi s-au flescait afinele chiar daca le-am pus in faina si nu mi s-a copt bine, desi l-am lasat mai mult de o ora in cuptor.
    Cu ce am gresit?:(

    Reply
    • Paula says

      May 29, 2015 at 11:24 am

      Buna Dana.Imi pare tare rau ca nu iesit checul cum trebuia. Nu stiu exact care sa fi fost problema insa pot sa ma gandesc la cateva:
      – nu a fost suficienta faina. Desi eu am scris o cantitatea de faina in reteta posibil ca tu sa fi folosit un alt tip de faina si nu a fost suficienta. Compozitia de chec trebuie sa arate ca o crema groasa, ca si un aluat lipicios. Cand vedem ca e prea moale mai adaugam 1-2 linguri de faina
      – afinele. Daca au fost congelate atunci au lasat mai multa apa decat cele proaspete.
      – tava. Tava trebuie sa fie mai larga/lunga. O tava mica si ingusta poate sa necesite mai timp de copt pt chec, si chiar si asa…aluatul sa nu se coaca suficient.
      Sper sa fi fost de ajutor sfaturile mele si poate data viitoare cand il faci vii sa-mi dai vesti bune :)
      O zi frumoasa!

      Reply
      • Alexandra says

        May 24, 2016 at 1:38 pm

        Si eu am observat ca timpul meu de coacere era diferit ca cel prezentat in reteta si am prelungit. A iesit un chef super super… si chiar am pus zmeura in loc de afine. Numai bine!

        Reply
  11. maia says

    November 22, 2017 at 4:31 pm

    Buna! Imi spui te rog cate grame are cana? Ca sa stiu cate grame de faina si zahar sa pun :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 10, 2017 at 7:39 pm

      Buna, am folosit o cana normala de 250 ml. Asta ar veni 140 gr faina si 200 gr zahar.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316