• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone

Prajituri

Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone

Din nou aduc o prajitura pentru voi mai ales ca vin doua zile de sarbatoare in care avem timp sa ne rasfatam cu nenumarate bunatati.
Prajiturica asta am facut-o mai demult dar nu am apucat sa o postez. Va spun ca e tare buna, cu o crema fina si un blat delicat ce se topeste in gura. Este putin de munca la ea pentru ca eu i-am facut doua creme, dar se poate renunta la cea de vanilie in caz ca va grabiti.
 Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone_2
Blat
3 oua
3 albusuri
6 linguri zahar
5 linguri faina de migdale
2 linguri cacao
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
 
Crema de vanilie
3 galbenusuri
50 ml apa
70 gr zahar
75 gr unt
1 lingurita extract de vanilie
 
Crema mascarpone
250 gr mascarpone
200 ml frisca lichida
2 linguri crema de whisky
3 linguri zahar pudra
 
Sirop
200 ml apa
2 linguri zahar
 
Decor
100 ciocolata neagra
80 ml smantana grasa
bombonele colorate
 
Timp de preparare: 1 ora+ Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 12
 Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone_1
Incepem cu blatul. Cele 6 albusuri le batem spuma cu un praf de sare. Cand au devenit spumoase incepem sa adaugam zaharul treptat, cate o lingura pe rand. Mixam bine pana cand zaharul e complet topit, abia apoi mai adaugam o lingura de zahar. 
Separat amestecam faina de migdale cu cacaoa si praful de copt. Incorporam galbenusurile in albusuri cu miscari de jos in sus si la fel procedam si cu ingredientele uscate.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam tava mare de la aragaz cu hartie de copt si turnam compozitia de blat. Nivelam usor cu o lingura, fara sa apasam prea tare pentru nu a scoate aerul din coca. Coacem timp de 15-20 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasam blatul la rece pe un gratar apoi il taiem in 3 parti egale (pe verticala).
 
Crema de vanilie: galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul. Apa o punem pe foc iar in momentul in care e fierbinte o turnam peste galbenusuri si mixam energic. Punem compozitia din nou pe foc mic-mic si amestecam continuu pana cand incepe sa se ingroase. Focul trebuie sa fie foarte mic pentru ca altfel riscam sa se taie crema. Luam crema de pe foc, punem esenta de vanilie si untul si omogenizam. Dam la rece.
 
Crema mascarpone: mixam mascarpone pana cand devine ca o crema, adaugam 2 linguri de zahar pudra si lichiorul de whisky apoi omogenizam. Dam la rece si ne ocupam de frisca. Smantana pentru frisca o mixam timp de un minut pana capata consistenta. Adaugam o lingura de zahar pudra si mai mixam pana cand se face bat. 
 
Incorporam usor frisca in mascarpone cu miscari de jos in sus si apoi dam la rece pentru cel putin o ora.
 
Pentru sirop punem la caramelizat cele doua linguri de zahar iar apoi turnam apa peste ele, cu grija sa nu ne ardem. Lasam pe foc pana cand caramelul e complet topit apoi dam la rece. Cu acest sirop vom insiropa fiecare din cele 3 blaturi.
 Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone_3
Pentru asamblare procedam asa: punem un blat de prajitura (insiropat) pe un platou. Peste el punem 2 linguri de crema de vanilie, iar apoi o treime din crema mascarpone. Punem un nou blat si procedam la fel. Deasupora punem si ultimul blat si dam din nou la rece pana pregatim glazura.
 
Pentru glazura e simplu de tot, topim pe foc mic ciocolata impreuna cu smantana. Scoatem prajitura de la rece si turnam glazura peste ea iar apoi nivelam cu grija. Dam din nou la rece.
 
Cand glazura e intarita ornam cu crema de mascarpone ramasa si cu bombonele colorate. 
Pofta buna!
Prajitura cu crema de vanilie si mascarpone_4


30 Comments

« Tort de inghetata cu cirese, vanilie si ciocolata
Cheesecake cu visine – fara coacere »

Comments

  1. mirela says

    June 22, 2013 at 1:56 pm

    Tare buna prajiturica!!!!Pupp!

    Reply
  2. Cristina says

    June 22, 2013 at 2:03 pm

    Delicioasa prajitura.

    Reply
  3. Buburuza Bubu says

    June 22, 2013 at 2:08 pm

    Delicioasa!Uneori imi este si teama sa mai vin la tine pe blog….pun kg numai citind si privind la poze :) Pup

    Reply
  4. deyu says

    June 22, 2013 at 3:38 pm

    e perfecta!:X:X arata minunat!pupici

    Reply
  5. M. Angi S. says

    June 22, 2013 at 4:19 pm

    Superb!! Arata atat de perfect. :-*

    Reply
  6. Rocsy Ciobanu says

    June 22, 2013 at 5:43 pm

    O bunatate de prajitura. Ti-a iesit asa frumoasa. Seara placuta. Pup!

    Reply
  7. Haplea says

    June 22, 2013 at 6:45 pm

    Grozava prajitura!

    Reply
  8. Simona says

    June 22, 2013 at 7:40 pm

    De-ai stii tu cate retete am eu salvate de la tine… Binenteles ca si aceasta :)) Sper sa-mi fac si timp sa ma ocup de ele.. ca prea mi-ai facut pofta de de-toate!!
    Pupici

    Reply
  9. Valentina Mihaescu says

    June 22, 2013 at 7:52 pm

    Foarte apetisanta! Un weekend placut!

    Reply
  10. Alexandrina says

    June 22, 2013 at 8:17 pm

    Delicioasa prajitura! Si foarte aspectuoasa!

    Reply
  11. Laura says

    June 22, 2013 at 8:32 pm

    Delicioasa prajiturica !!!

    Reply
  12. DiaMar bucataria galbena says

    June 22, 2013 at 8:44 pm

    Si gustoasa si frumoasa!Pup!

    Reply
  13. agenda nico says

    June 22, 2013 at 10:51 pm

    Arata super ,ca la cofetarie !!! La gust trebuie sa fie o bunatate ,imi plac cremele cu mascarpone.
    o duminica placuta..pa!

    Reply
  14. Danutza says

    June 23, 2013 at 1:43 pm

    Foarte fina pajiturica ta!! Si foarte gustoasa :)

    Reply
  15. Fancy Cake says

    June 23, 2013 at 2:11 pm

    Yammmy! Super delicioasa! Trebuie sa o incerc!

    Reply
  16. Cătău says

    June 23, 2013 at 3:14 pm

    immmm…iamiii…as vrea si eu o portie!!!

    Reply
  17. Sidy says

    June 24, 2013 at 12:22 pm

    Cred ca am ajuns putin cam tarziu pe aici……
    E minunata prajitura aceasta, mai ales cu crema de vanilie !
    Te tzuc cu drag fata scumpa !

    Reply
  18. Mihaela Mihalache says

    June 25, 2013 at 11:30 am

    Am ramas fara cuvinte……. Felicitari! Pupici

    Reply
  19. Paula Gafitescu says

    June 28, 2013 at 6:33 am

    Va multumesc mult, mult de tot pentru toate cuvintele frumoase! :*

    Reply
  20. Mara Rizea says

    July 11, 2013 at 12:51 pm

    Doamne iarta-ma cum pot arata prajiturile tale!!

    http://mararizea.blogspot.ro/

    Reply
  21. marioara says

    August 29, 2013 at 3:28 pm

    foarte bine arata prajitura, cred ca e si foarte gustoasa, n-am inteles un lucru: untul se adauga in crema de vanilie calda? sau trebuie racita odata

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 8, 2014 at 9:37 am

      Buna Marioara, ma bucur ca-ti place prajitura mea! Untul se adauga in crema de vanilie calda iar apoi se lasa la racit. Se va intari frumos.

      Reply
  22. Andreea says

    October 8, 2013 at 7:41 pm

    Arata Foarte bine!!! Dar ce masuri are tava???

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      October 13, 2013 at 3:52 pm

      Andreea, ma bucur mult ca-ti place! Tava are dimensiunile de aproximativ 35/40cm.

      Reply
  23. Anonymous says

    December 27, 2013 at 3:25 pm

    E nemaipomenita prajitura. Ingredientele de la “Decor” sunt pentru glazura. O zi buna!

    Reply
  24. Anonymous says

    March 2, 2014 at 5:51 am

    doar exclamatii de admiratie!!!
    se incumeta cineva sa incerce reteta ?
    am incercat-o si acum pot spune ca data viitoare voi schimba anumite lucruri la reteta.

    Reply
  25. Anonymous says

    December 6, 2014 at 9:40 am

    Pentru ce dimensiuni de tava sunt gramajele?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 8, 2014 at 9:36 am

      Tava in care am copt blatul are dimensiunile de aproximativ 35/40cm. Insa prajitura iese undeva la dimensiunile de 13x15cm, 12 portii in total deci nu e mult. Pentru o prajitura mai mare trebuie sa dublezi cantitatile.

      Reply
  26. mirela says

    December 12, 2016 at 10:18 pm

    Nu am faina de migdale si crema de whiscki. Se poate folosi altceva ?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 13, 2016 at 6:24 am

      Buna Mirela, Se poate folosi faina normala in locul celei de migdale. Daca nu ai crema de whisky atunci poti folosi alt tip de lichior: de ciocolata, de alune, sau chiar deloc.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316