• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Torturi / Tort de ciocolata, curd de capsune si mascarpone

Torturi

Tort de ciocolata, curd de capsune si mascarpone

Acest tort l-am facut de 1 iunie, impreuna cu patratelele cu branza si capsune si pentru ca mi-a mai ramas curd de capsune l-am folosit si in acest tort delicios.
Nu am reusit sa-l postez mai repede fiind plecata si avand acces foooarte limitat la internet :) Daca nu mai gasiti capsune acum se pot folosi alte fructe, sau chiar si dulceata de capsune, cirese, zmeura si cu siguranta gustul va fi la fel de bun, poate si mai bun.
Este un tort cu blat destul de dens, dar nu chiar ca si un brownie, si nu necesita insiropare…doar daca tineti neaparat. Crema este usoara si nici nu am exagerat cu cantiatea din cauza ca am pus mult frosting si nu am vrut sa incarc tortul mai mult decat era nevoie. Am ales sa fac un frosting mai usor, bazat pe ciocolata deocare cele care contin mult unt – desi am facut vreo 2 torturi pana acum cu swiss merengue buttercream – nu prea ma atrag din cauza cremei grase. 
 
 Bun, si acum sa trecem la reteta care nu este foarte complicata. Decoratul cere mai mult timp, in rest totul se face usor :) Masurile pentru blat nu sunt in grame pentru ca am ramas fara cantar in ziua in care am facut blaturile, dar am folosit o cana normala de 250 ml.
 Tort de ciocolata, capsune si mascarpone_1
 Blat
280 gr unt
1 + 1/2 cani zahar
1 cana cacao
1 cana apa fierbinte
5 oua
6 linguri lapte
5 linguri ulei
2 lingurite extract de vanilie
4 cani faina
1 + 1/2 plicuri praf de copt
1 lingurita sare
 
Crema
100 gr curd de capsune
250 gr mascarpone
1 lingura zahar pudra
 
Frosting de ciocolata alba
300 gr ciocolata alba
100 gr smantana dulce
250 gr crema de branza
3-4 lg curd de capsune
300 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 16-20
 Tort de ciocolata, capsune si mascarpone_4
Incepem cu blaturile, pentru ca vor fi 3 la numar.
Apa fierbinte o amestecam cu cacaoa pana cand obtinem o crema omogena. O lasam deoparte la racit.
 
Faina o amestecam cu praful de copt si sarea.
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine o crema. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare pana la incorporarea completa. 
Adaugam crema de ciocolata racita si mixam din nou. Adaugam jumatate din cantitatea de faina si mixam usor, cu grija. Punem laptele, uleiul si extractul de vanilie, apoi restul de faina si mixam usor pana la omogenizarea completa.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Pregatim 3 tavi cu diametrul de 21 cm. Le tapetam fundul cu hartie de copt si lateralele le ungem cu unt, apoi presaram cacao. Scuturam tavile de excesul de cacao. Daca nu aveti 3 tavi de aceeasi dimensiune puteti sa coaceti blaturile pe rand.
 
Turnam compozitia in mod egal in cele 3 tavi. Eu cum nu am avut cantar nu am reusit sa le masor si un blat mi-a iesit mai putin inalt decat celelalte si prin urmare am avut doar 5 straturi in loc sa fie 6 :)
 
Coacem blaturile timp de 30-35 de minute, sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Cand sunt gata le mai lasam 10 minute in tava apoi le scoatem pe un gratar la racit. Cand blaturile sunt racite complet le taiem in doua pe orizontala cu un feliator de tort sau cu un cutit bine ascutit si cu lama lunga. Lasam blaturile deoparte, acoperite cu un prosop de bucatarie.
 Tort de ciocolata, capsune si mascarpone_3
Reteta de curd de capsune o gasiti aici. Mascarpone il mixam impreuna cu lingura de zahar pudra apoi adaugam curdul de capsune si omogenizam. Atat, cu asta am terminat crema pe care o dam la rece pana pregatim frostingul.
 
Ciocolata alba o punem pe foc mic-mic impreuna cu smantana dulce (cele 100 de grame). Cand s-a topit complet o lasam putin la racorit apoi o punem la congelator pentru o jumatate de ora.
 
Smantana pentru frisca (cele 300 grame) o mixam cu cele doua linguri de zahar pudra pana cand se transforma intr-o frisca tare si spumoasa. O dam la rece.
 
Scoatem ciocolata de la congelator si o mixam bine, bine pana cand se deschide la culoare si devine spumoasa. Mixam usor si crema de branza apoi o incorporam treptat – cate o lingura pe rand – in crema de ciocolata si mixam la viteza mica dupa fiecare adaugare. Adaugam si curdul de capsune – 3 sau 4 linguri depinde de cat de tare e crema, daca e mai moale atunci va trebui sa punem doar 3 linguri – si amestecam usor, fara mixer, cu miscari de jos in sus. Dam crema la congelator pentru inca o jumatate de ora.
 
Dupa o jumatate de ora scoatem crema de la congelator si incorporam frisca treptat, cu miscari usoare de jos in sus pentru a nu scoate aerul din frisca.  Dam din nou crema/frostingul la rece si trecem la asambalare.
 
Pe fiecare blat de tort punem cate 2-3 linguri de crema cu mascarpone, nivelam apoi punem un alt blat si continuam asa pana cand terminam toate blaturile. Pe ultimul blat nu mai punem crema.
 
Acum trecem la ornare. Acoperim tortul cu un strat de frosting, astfel incat sa umplem si locurile mai goale. Stratul nu trebuie sa fie foarte gros, doar atat cat sa uniformizeze tortul. Restul de crema il punem intr-un pos si ornam tortul dupa preferinta. Dam tortul la rece pentru 2-3 ore apoi putem sa-l feliem dupa preferinta. Este indicat sa folosim un cutit bagat in apa fierbinte si apoi sters pentru fiecare feliere.
 
Tortul a fost delicios si apreciat de toata lumea, sper sa va placa si voua.
Enjoy!

 Tort de ciocolata, capsune si mascarpone_2
 


30 Comments

« Brownies cu cirese – Cherry brownies
Tarta cu dovlecei »

Comments

  1. johanna says

    June 15, 2013 at 12:40 pm

    Deliciossss.Trebuie incercat si sper sa apuc sa-l fac,mai ales ca la noi inca nu s-au copt capsunile autohtone.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 9:52 am

      Ioana, a fost tare bun si l-am facut cu ceva emotii (nefiind la casa mea :P) insa ma bucur ca a iesit bine :)

      Reply
  2. Cristina says

    June 15, 2013 at 1:07 pm

    Un deliciu perfect!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 9:52 am

      Multumesc mult Cristina! :*

      Reply
  3. Angie S. says

    June 15, 2013 at 2:03 pm

    Arata minunat tortul… si foarte delicat :-):-)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 9:52 am

      Angie, iti multumesc! :*

      Reply
  4. Rocsy Ciobanu says

    June 15, 2013 at 2:31 pm

    Super frumos si super delicios. Bravo!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 9:52 am

      Rocsi, ma bucur ca-ti place ! Pup

      Reply
  5. Cristina says

    June 15, 2013 at 6:08 pm

    Arata spectaculos!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 9:53 am

      Multumesc Cristina! :*

      Reply
  6. mirela says

    June 15, 2013 at 6:18 pm

    Foarte bun!!!!!!pupp!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 9:54 am

      Mirela, ma bucur ca-ti place! :*

      Reply
  7. Daniela says

    June 15, 2013 at 7:14 pm

    Mamma mia, la ce danteluta ai facut la tort si la cite miscari cred ca te durea mina, cum am patit eu cind am facut checul zebrat. Muncit la decor, nu gluma… O feliuta, mai ai si pentru mine ?! Pupici !

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 9:55 am

      Daniela, am avut ceva de munca la el…recunosc, dar am fost multumita ca a iesitr cat de cat bine, avand in vedere ca era f cald afara 😀 Pupici

      Reply
  8. Timea says

    June 15, 2013 at 7:26 pm

    Arata minunat asa cum arata toate torturile tale. Bravo Paula!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 9:55 am

      Iti mmultumesc mult Timea, inca mai am multe de invatat :) Pupici

      Reply
  9. Alexandrina says

    June 15, 2013 at 8:49 pm

    Yummy, ce bine arata!! Felicitari!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 9:57 am

      Multumesc frumos ALexandrina! :*

      Reply
  10. Haplea says

    June 16, 2013 at 1:11 pm

    Superb tortul!!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 11:02 am

      Multumesc mult Haplea! :)

      Reply
  11. Liana10 says

    June 16, 2013 at 5:13 pm

    Ce bunatate de tort!! Si ce imagini fantastice!!Felicitari!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 11:03 am

      Liana, multumesc mult de aprecieri! Pup

      Reply
  12. Miha says

    June 16, 2013 at 6:55 pm

    Superb!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 11:03 am

      Multumesc Miha draga! :*

      Reply
  13. Mihaela Mihalache says

    June 17, 2013 at 12:02 pm

    Arata de nota 10+
    Minunat 😉

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 11:04 am

      Iti multumesc Mihaela, eu i-as da mai putin dar esti tare draguta :) Pup

      Reply
  14. Laura @ Transylvanian Kitchen says

    June 17, 2013 at 3:37 pm

    Frumos si elegant este tortul! Banuiesc ca si delicios!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 11:05 am

      Laura iti multumesc! A fost bun de tot 😉

      Reply
  15. The Wandering Oltean says

    June 17, 2013 at 4:18 pm

    O bijuterie de tort!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 21, 2013 at 11:05 am

      Multumesc Oltean! :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316