• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura cu crema de ciocolata si capsune

Prajituri

Prajitura cu crema de ciocolata si capsune

Cine nu iubeste ciocolata? Aud aceasta intrebare de multe ori, si chiar daca poate sa para ciudat pentru unii (adica pentru cei care o iubesc) sa stiti ca mai exista si persoane care nu o prea iubesc, si prefera sa se indulceasca cu alte delicii. Pentru ei…am avut recent o serie de dulciuri fara ciocolata, a se vedea pavlova, prajitura cu capsune si deliciosul clafoutis cu cirese. Acum schimbam tinta si aduc o prajitura cu crema de ciocolata si capsune – super,extra ciocolatoasa pentru toti iubitorii de ciocolata. Este divina!! Fiecare muscatura e savurata la maxim si te face sa iti mai doresti alta, si alta…
 
Blatul e unul din cele mai bune blaturi de ciocolata facute pana acum. Nici nu stiu cum sa-l descriu ca sa pot exprima adevarata lui valoare, nu e uscat, dar nici foarte dens…e putin umed, dar usor si delicat. Crema este usor aerata insa cu un gust intens de ciocolata. Vrea cineva?  
 Prajitura cu crema de ciocolata si capsune_1
Blat
130 gr ciocolata neagra
1 lingura cafea instant
1/4 cana apa fierbinte
4 oua separate
1/2 cana zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
1/4 lingurita cream of tartar
1/4 cana faina
 
Umplutura
150 gr ciocolata neagra
1/4 cana lapte
250 gr mascarpone
3 linguri zahar pudra
300 gr smantana pentru frisca
2 lingurite zahar pudra
200 gr dulceata de capsune
 
Decor
50 gr ciocolata neagra
1 lingura lapte
10 gr unt
frisca
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 15 min. 
 Prajitura cu crema de ciocolata si capsune_2
 
Ciocolata neagra o punem la bain marie impreuna cu cafeaua si apa. O lasam pana cand este complet topita, apoi o luam de pe foc si dam deoparte.
Galbenusurile se freaca cu jumatate din cantitatea de zahar pana cand se mai deschid la culoare. Adaugam ciocolata treptat si amestecam pana la omogenizare. Punem si extractul de vanilie.
 
Albusurile le batem usor cu sarea. Cand devin spumoase adaugam cream of tartar si mai mixam bine pana cand obtinem o spuma tare. Adaugam zaharul ramas cate o lingura pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand e complet topit zaharul. Daca nu aveti ‘cream of tartar’ puteti sa puneti aceeasi cantitate de otet sau zeama de lamaie. Sauuuu…puteti sa-l omiteti de tot 😉
 
Incorporam faina si albusurile alternativ in compozitia de oua si ciocolata cu miscari usoare de jos in sus. 
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam o tava de dimensiuni 35/25cm cu hartie de copt. Turnam compozitia in tava si nivelam cu grija. Compozitia va fi destul de lichida si usor aerata, asa si trebuie sa fie.
 
Coacem prajitura timp de 12-15 minute in functie de cuptor. 
 
Scoatem prajitura din tava si o rastunam pe o hartie de copt. O lasam acolo pana la acirea completa, apoi o acoperim cu un prosop de bucatarie. 
 
Pentru crema asta delicioasa trebuie sa procedam asa: Topim ciocolata pe foc mic impreuna cu laptele. Luam de pe foc si lasam 10-15 minute deoparte.
 
Mascarpone il mixam usor cu 3 linguri de zahar pudra pana cand devine cremos. Il incorporam in crema de ciocolata si apoi dam la rece.
 
Frisca o mixam timp de un minut la viteza medie. Adaugam zaharul pudra si mai mixam pana cand se face bat. Incorporam usor frisca in crema de ciocolata cu miscari de jos in sus. Dam crema la rece pentru o ora.
 
Trecem repede la asamblare. Taiem blatul in doua pe verticala astfel incat sa obtinem doua blaturi egale. Punem crema pe un blat, nivelam frumos iar apoi punem dulceata de capsune (proaspat facuta in casa preferabil dar merge si altfel) si nivelam din nou. Acoperim cu blatul doi si punem prajitura la rece pentru jumatate de ora. 
 
Pregatim repede o glazura de ciocolata din ciocolata neagra, unt si lapte pe care le topim la bain marie. Acoperim intreaga prajitura cu aceasta glazura. Glazura nu e multa, deci stratul de glazura va fi destul de subtire. Daca doriti puteti sa dublati cantitatile pentru glazura.
 
Prajitura trebuie lasata la rece cateva ore bune, preferabil peste noapte, apoi se poate portiona usor. Se decoreaza fiecare bucata cu frisca, eventual si capsune si gata…am obtinut o prajitura mega delicioasa. Ciocoholicii vor fi in extaz 😀
 
Enjoy! 
Prajitura cu crema de ciocolata si capsune_3
 
Sursa inspiratie pentru blat.


39 Comments

« Clafoutis cu cirese
Tort cu zmeura, afine si crema de ciocolata alba »

Comments

  1. coco says

    May 30, 2013 at 10:10 am

    mamaaa…ce bine arataaa…!!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 4, 2013 at 6:38 am

      Multumesc Coco!!

      Reply
  2. Laura @ Transylvanian Kitchen says

    May 30, 2013 at 10:11 am

    M-ai omorat cu prajitura asta! Ma duc sa beau niste apa :)))

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:10 am

      Laura :)) Ma bucur ca-ti place 😛

      Reply
  3. Dorina says

    May 30, 2013 at 11:01 am

    Nu pot refuza niciodata un dulce cu ciocolata , mai ales cand arata asa cum arata prajiturica asta .

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:10 am

      Multumesc mult Dorina! :)

      Reply
  4. Dohotariu-Avram Alina says

    May 30, 2013 at 11:51 am

    Nu te-aș putea refuza, Paula. Arată prea bine! Prefer ciocolata de o mie de ori mai mult decât frișca.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:10 am

      Alina, asa sunt si eu….nu prea ma dau in vant dupa frisca 😛

      Reply
  5. Corina Ureche says

    May 30, 2013 at 12:24 pm

    Doamne ce bine poate arata prjitura asta, Paula!! spune-mi, te rog, de unde iei crem of tartar?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:10 am

      Corina, multumesc! Am luat de pe http://www.pastaidevanilie.ro 😉

      Reply
  6. Anonymous says

    May 30, 2013 at 12:31 pm

    Dis de dimineata o astept pe gustul meu, deliciosa si ciocolatoasa.pupicei.Gabriela

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:11 am

      Gabriela, ma bucur mult ca-ti place! :*

      Reply
  7. Alina Vicu says

    May 30, 2013 at 2:37 pm

    Yei, ciocolata, ciocolata. Vreau si eu o bucata! :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:11 am

      Alina, ma bucur ca-ti place! :)

      Reply
  8. Gabriela Gitoi says

    May 30, 2013 at 6:36 pm

    Mai Paula, cred ca vrei sa fac infarct! si eu care planuisem un diplomat zilele astea…vorba Laurei, ma duc sa beau si eu un pahar cu apa :-))).Puuuup

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:11 am

      Gabriela :))) faci un diplomat cu ciocolata 😛 Te pup

      Reply
  9. Liana10 says

    May 30, 2013 at 10:03 pm

    Sunt ciocoholica declarata, deci vreau toata tava!!! :-)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:12 am

      Liana, ma bucur ca-ti place! :*

      Reply
  10. Maria says

    May 30, 2013 at 10:45 pm

    Prajitura perfecta cu ciocolata ! Nu am mai vazut pana acum reteta aceasta, pare perfecta si prajitura arata de nota 10 !
    Ma inscriu si eu la un pahar cu apa :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:12 am

      Maria, iti multumesc mult pentru aprecieri! Pup

      Reply
  11. Anonymous says

    May 31, 2013 at 6:51 am

    arata tare bine! cu ce poate inlocui 1/4 lingurita cream of tartar?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 31, 2013 at 8:00 am

      Buna. Cream of tartar se poate inlocui cu aceeasi cantitate de otet sau zeama de lamaie, sau se poate omite complet :)

      Reply
  12. Mihaela Mihalache says

    May 31, 2013 at 9:38 am

    waw ce minunatie 😉

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:12 am

      Mihaelam, iti multumesc! :)

      Reply
  13. Cristina says

    May 31, 2013 at 10:29 am

    delicioasa!!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:12 am

      Cristina, multumesc mult! :)

      Reply
  14. DiaMar bucataria galbena says

    May 31, 2013 at 10:41 am

    Si frumoasa si super gustoasa…banuiesc!
    Pup!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:14 am

      Miahela, iti multumesc si ma bucur ca-ti place! Pupici

      Reply
  15. Simona says

    May 31, 2013 at 1:52 pm

    Waw…. imi ploua in gura!!!! Arata absolut minunat!!! Cream of tartar se poate inlocui cu lamaie in reteta asta?!
    Pupici

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:14 am

      Simona ma bucur mult ca-ti place :) dada, de poate inlocui!

      Reply
  16. Timea says

    May 31, 2013 at 4:56 pm

    Minunat desert ai facut Paula. As manca si eu o feliuta :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:14 am

      Timea, iti multumesc frumos!

      Reply
  17. Danutza says

    May 31, 2013 at 7:28 pm

    Arata mega delicios de bine 😀 Ciocolata, capsune – este perfecta! :*

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:15 am

      Multumesc Danutza! :*

      Reply
  18. Cătău says

    June 2, 2013 at 6:05 am

    arata superrr si daca are capsuniii clar e super delicioasaaaa

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 5, 2013 at 6:15 am

      Multumesc mult Catau! Pup

      Reply
  19. Bucate apetisante says

    June 7, 2013 at 7:21 pm

    Vai de mine cum poate arataaaa!
    Vreau sa o fac si eu, o voi face.De-as putea gusta macar putin din poza…

    Reply
  20. Savulescu Alexandra says

    June 3, 2015 at 8:37 pm

    Ma bucur f tare ca am descoperit acesta pagina. Abia astept sa incerc dintre rețetele postate. As avea însă niște întrebări: ce înseamnă mai exact extrac de vanilie sau esența amareto ? Multumesc

    Reply
    • Paula says

      June 4, 2015 at 4:35 am

      Buna Alexandra, si eu ma bucur sa te am printre cititori.
      Extractul de vanilie este extractul natural pe care il poti face in casa, sau se poate cumpara gata preparat din magazinele specializate de condimente sau chiar de pe net.
      Essenta amaretto este o esenta extrasa din migdale, eu am gasit-o la un magazin cu ceaiuri si condimente. Cred ca si esenta asta o poti gasi online. Se foloseste de multe ori la aromatizarea cafelei, este foarte aromata si delicioasa.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316