• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura cu dulce de leche si fistic

Prajituri

Prajitura cu dulce de leche si fistic

Dulce de leche e un dulce din lapte (dupa cum s-ar traduce) dar nu este orice fel de dulce ci unul fin, delicat, cremos, delicios…care se consuma de obicei in portii mari, pentru ca nimeni nu se poate opri la o singura lingurita. Dulce de leche confera si prajiturilor un farmec aparte, tocmai de aceea am ales sa-l folosesc in aceasta prajitura minunata, o prajitura cu dulce de leche si fistic, pe care va invit sa o incercati. Noi am devorat-o. 
 Prajitura cu dulce de leche si fistic_4
Blat
3 albusuri – 90 gr
160 gr lapte
1 lingurita extract de vanilie
100 gr fistic macinat
100 gr faina
5 gr praf de copt
1 lingurita pudra de matcha
100 gr unt
140 gr zahar
 
Crema
300 gr lapte condensat
300 gr crema de branza
4 gr gelatina
2-3 linguri apa rece
250 ml smantana pt frisca
1 lingurita zahar vanilat
 
Ganache de ciocolata si caramel
50 gr dulce de leche
50 gr ciocolata neagra
50 gr smantana pt frisca
 
Timp de preparare: 2+ ore Timp de coacere: 40 min. Nr. portii: 20 
 Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea_2
Albusurile (la temperatura camerei) le amestecam cu 3 linguri lapte si extractul de vanilie. Le batem usor cu furculita.
Faina o amestecam cu celelalte ingrediente uscate: fisticul macinat marunt, praful de copt, pudra matcha si zaharul. Mixam cu mixerul la viteza mica timp de jumatate de minut. Incepem sa adaugam alternativ untul (moale) si laptele. Mixam timp de 1-2 minute apoi adaugam albusurile si mai mixam pana la omogenizarea completa (nu mai mult de 2 minute).
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam o tava de dimensiuni 24/24cm cu hartie de copt. Turnam compozitia de blat in tava si coacem pentru 35-40 de minute. Dupa 35 de minute facem testul cu scobitoarea, daca nu iese curata mai lasam blatul inca 5 minute.
Scoatem blatul la racit pe un gratar.
 Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea_1
Crema…hmmm. Pentru crema e musai sa aveti lapte condensat. Se gaseste si in comert, dar se poate prepara si in casa (eu inca nu am facut asta). 
Asadar, dupa ce am rezolvat problema cu laptele condensat (cumparat sau facut acasa) pregatim o forma termorezistenta (nu foarte mare, un vas de yena ar fi ideal) Turnam laptele condensat acolo, punem jumatate de lingurita de sare si amestecam. Acoperim vasul cu folie de aluminiu.
Preincalzim cuptorul la 220 de grade. Punem vasul de yena intr-o tava mai mare, turnam apa in tava astfel incat sa ajunga pana la jumatatea vasului de yena. Introducem vasul de yena cu tot cu tava la cuptor si lasam acolo pentru o ora si 15 minute. E suficient atat. Daca nu aveti incredere puteti sa mai verificati din cand in cand, dar atentie mare la aburi.
Daca scade prea mult apa din tava, puteti sa mai completati dar tot cu apa fierbinte. 
 
Bun, cand e gata dulcele de leche il scoatem din cuptor, il lasam la racit apoi il mixam bine pana cand devine cremos si omogen.
Punem gelatina la hidratat in 2-3 linguri de apa rece, o lasam asa 5 minute,
Mixam crema de branza si adaugam treptat dulce de leche. Pastram 50 de grame de dulce de leche pentru ganache. Vom obtine o crema delicioasa (nu va atingeti de ea, ca nu mai ramane nimic pentru prajitura). Gelatina o incalzim timp de 10-15 secunde la microunde apoi o amestecam in crema de branza.
 
Frisca o batem spuma tare cu o lingurita de zahar vanilat apoi incorporam usor crema de branza si dulce de leche cu miscari de jos in sus.  
 
Punem 2/3 din crema peste blatul racit si dam la rece peste noapte. A doua zi portionam prajitura in bucati de dimensiunea dorita si turnam ganache-ul de ciocolata si caramel. Ganache-ul? Simplu de facut. Punem pe foc smantana pentru frisca. Cand e fierbinte adaugam ciocolata rupta bucatele si dulcele de leche, omogenizam apoi oprim focul. Turnam ganache-ul peste fiecare bucata de prajitura, apoi ornam cu crema ramasa. 
 
V-am facut pofta? Daca nu…nu-i problema, o pastrez pentru mine :)
Enjoy!
 Prajitura cu ciocolata, nuci si bezea_3


24 Comments

« Tiramisu – cu ciocolata si fara oua
Tocanita de pui cu cartofi si brocolli »

Comments

  1. Sara & Miki says

    April 24, 2013 at 8:07 pm

    Foarte buna si aspectoasa, nu poti refuza! Pup!

    Reply
  2. Oana says

    April 24, 2013 at 8:32 pm

    Dulce de leche este un dulce atat de dulce…. cel mai bun dulce din tot ce e dulce :)
    Buna tare de tot trebuie sa fie prajiturica ta!

    Reply
  3. diamond says

    April 24, 2013 at 8:55 pm

    vreau eu unaaa 😀

    Reply
  4. mandala says

    April 24, 2013 at 8:59 pm

    Da, o pofta de zile mari !

    Reply
  5. Plooshy-cuisine says

    April 24, 2013 at 9:41 pm

    Arata minunat aceasta prajitura!! :) :) Yummy yummy…

    Reply
  6. bia oana says

    April 25, 2013 at 12:18 am

    CE POFTA MI-E…..super combinatie:)

    Reply
  7. Alina Vicu says

    April 25, 2013 at 5:02 am

    Ah, ce-as mai infuleca un patratel ca taaare bine mai arata!

    Reply
  8. Anonymous says

    April 25, 2013 at 5:08 am

    Deci tu ma ademenesti in fiecare zi cu cate o prajiturica care mai de care mai apetisanta,o sa ma fac cat casa poporului, pacat ca stau la sat si nu ma pot aproviziona cu ce trebuie,abia ieri am luat zmeurica pt cea cu cioco.pup Gabriela

    Reply
  9. Mihaela Mihalache says

    April 25, 2013 at 6:48 am

    nu te refuz cu asa minunatie de prajiturica :) Pupici

    Reply
  10. Cristina says

    April 25, 2013 at 7:39 am

    Nu stiu cum faci, dar ma lasi sa poftesc in fata ecranului…

    Reply
  11. Dorina says

    April 25, 2013 at 7:53 am

    Arata tare fain , o bucatica vreau si eu!

    Reply
  12. Simona says

    April 25, 2013 at 11:09 am

    Pana acum n-am indraznit sa fac dulce de leche.. dar tare ma tenteaza.. Mai ales prajitura asta a ta… care arata demential!!!
    Pupici

    Reply
  13. Mare Maria says

    April 25, 2013 at 11:11 am

    Delicioasa aceasta prajitura !

    Reply
  14. mirela says

    April 25, 2013 at 4:51 pm

    Mai ai si pentru pofticiosi?pupp!

    Reply
  15. Bogdan Alina says

    April 25, 2013 at 6:30 pm

    tare apetisant arata! cu siguranta e si delicioasa!

    Reply
  16. Timea says

    April 25, 2013 at 8:17 pm

    Cat de bine arata!!!

    Reply
  17. Cătău says

    April 26, 2013 at 6:23 am

    fisticul e preferatul meu, vreau si eu o portieeee!!!

    Reply
  18. Adina says

    April 26, 2013 at 11:09 am

    Interesanta si inovatoare!:)

    Reply
  19. Laura says

    April 26, 2013 at 11:11 am

    Cu prajitura asta m-ai dat gata! Cred ca e suuuper buna, o sa incerc sa o gatesc si eu, desi nu gasesc lapte condensat si cand mi-a trebuit dulce de leche am stat 3 ore cu laptele si zaharul pe foc, ca sa-l prepar 😛

    Reply
  20. Anonymous says

    May 17, 2013 at 8:51 pm

    As vrea sa stiu daca albusurile raman doar batute putin cu furculita sau se bat spuma?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 17, 2013 at 8:53 pm

      Anonim, albusurile se bat doar usor cu furculita. O sa iasa un blat mai dens care nu necesita insiropare. Nu este ca si pandispanul, mai mult ca si briosele. O seara frumoasa!

      Reply
  21. Elena says

    February 18, 2016 at 12:42 pm

    am lapte condensat 12% neindulcit. Cat zahar pun in crema? Pudra de macha banuiesc ca da culoarea verde blatului. Daca nu o gasesc cu ce o pot inlocui, sau iese ok si fara ea?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 18, 2016 at 7:45 pm

      Buna Elena, prajitura iese ok si fara pudra de matcha. Pentru crema as zice ca poti pune 150 gr de zahar si cred ca va fi suficient de dulce crema. Eventual poti adauga zaharul treptat si adaptezi pe urma.

      Reply
      • Elena says

        February 20, 2016 at 10:22 am

        Multumesc mult! Esti extrem de talentata in ceea ce faci! Felicitari!

        Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316