• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat dulce / Mucenici moldovenesti

Aluat dulce Dulciuri de post

Mucenici moldovenesti

Ziua de 9 martie esti ziua Mucenicilor, mai exact a celor 40 de Mucenici care in unele zone se mai numesc si Sfintisori. In aceast zi, datina spune ca…gospodinele se intreceau in a prepara bucate cat mai gustoase, printre care si acesti deliciosi mucenici. Am facut mucenici de cateva ori, si mereu am fost incantata de ei, de aspectul lor…de gustul lor, dar cel mai mult mi-a placut ca sunt asa insiropati….mmmmmm, un deliciu!!! 
 
Reteta mea este de post, stiu ca exista si o varianta a mucenicilor care contine si oua si lapte, practic e un aluat de cozonac…dar eu mereu am facut aceasta varianta pe care v-o prezint si voua acum.
 
Mucenici moldovenesti_1
 
Aluat
400 gr faina
15 gr drojdie proaspata
1 lingura zahar
220-240 ml apa
1/2 lingurita sare
1 lingura ulei
1 lingurita esenta de rom
 
Pentru uns
50 ml apa
1 lingura zahar
 
Sirop
1/2 cana zahar
1 + 1/2 cani apa
1 lingura miere de albine
150 gr nuca macinata
1 lingurita esenta de vanilie
 
Timp de preparare:2 ore Timp de coacere:20 min. Nr. Portii: 6
Mucenici moldovenesti_3
 
Incalzim usor apa (220ml pentru inceput) apoi adaugam zaharul si drojdia. Lasam asa 10 minute pana cand drojdia se umfla usor.
Faina o cernem impreuna cu sarea, in mijloc facem o adancitura. 
Turnam apa cu drojdia in mijlocul fainii si incepem sa framantam. Daca mai este nevoie de apa se poate suplimenta. Cand aluatul devine omogen adaugam si esenta de rom plus lingura de ulei si mai framantam cateva minute. Lasam aluatul la dospit pentru o ora in loc caldut, ferit de curenti de aer – a se traduce cuptor :P.
 
Punem cei 50 ml de apa pe foc mic si adaugam zaharul. Cand zaharul e complet topit oprim focul si lasam deoparte.
 
 
Dupa ce aluatul a dospit suficient il rasturnam pe masa de lucru si-l impartim in 6-8 bucati egale. Fiecare bucata o transformam intr-un sul lung si subtire pe care apoi il rulam si-i dam forma de opt :)
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade.
Punem mucenicii altfel formati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si ii ungem bine cu apa indulcita. Introducem tava in cuptorul incins si coacem mucenicii timp de 20-25 de minute, pana cand sunt usor rumeniti. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade. Scoatem mucenicii din cuptor si ne apucam repede de sirop.
 
Punem apa intr-un vas pe foc, adaugam zaharul si lasam sa fiarba 5-6 minute pana cand siropul este cat de cat legat. Luam de pe foc si adaugam mierea si esenta de vanilie. 
 
Mucenicii ii inmuiem bine pe toate partile in siropul astfel format, apoi ii punem intr-un vas cu peretii inalti. Turnam siropul ramas peste mucenici si apoi presaram nuca macinata din abundenta. Ii lasam asa o ora, doua pana cand sunt bine insiropati – ei vor absorbi tot siropul din vas – apoi putem sa-i servim cu mare pofta!!
Mucenici moldovenesti_2


26 Comments

« Mini torturi cu mousse de ciocolata si visine
Rulada de pui cu spanac si cascaval »

Comments

  1. coco says

    March 9, 2013 at 8:41 am

    m-am servit :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 6:57 am

      Coco, ma bcuur! :)

      Reply
  2. ionela says

    March 9, 2013 at 9:19 am

    Ce mult imi plac….sper sa fac si eu astazi ca mi-ai facut pofta.Te pup draguta.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 6:58 am

      Ionela, ma bucur ca-ti plac! Pupici

      Reply
  3. Anca B. says

    March 9, 2013 at 11:01 am

    Wow ce frumosi sunt!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 6:58 am

      Multumesc Anca! Pup

      Reply
  4. Dohotariu-Avram Alina says

    March 9, 2013 at 12:16 pm

    Delicioși, dar însiropați nu am mâncat niciodată!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 6:59 am

      Alina, eu doar asa i-am mancat :)

      Reply
  5. mandala says

    March 9, 2013 at 1:30 pm

    Deliciosi !

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 6:59 am

      Multumesc Mandala! :)

      Reply
  6. Anonymous says

    March 9, 2013 at 2:14 pm

    Vrednicuto,tare bine arata mereu fac si eu dar cu zeama fierti,anul asta nu am putut, am luat si eu de la tine. pupicei.Gabriela

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 6:59 am

      Gabriela, mereu esti tare amabila. Serveste oricand poftesti 😉

      Reply
  7. Laura Nechita says

    March 9, 2013 at 2:46 pm

    arata excelent! numai buni de papat! :)))

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 7:00 am

      Laurita, asa sunt 😛 Multumesc!

      Reply
  8. Rocsy Ciobanu says

    March 9, 2013 at 5:39 pm

    Foarte frumosi iar de gust nici nu ma indoiesc pentru ca sigur sunt foarte buni!!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 7:00 am

      Rocsi, ma bucur ca-ti plac! Pup

      Reply
  9. Fancy Cake says

    March 9, 2013 at 8:26 pm

    Tare buni!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 7:00 am

      Multumesc Elena!!

      Reply
  10. Daniela says

    March 10, 2013 at 10:24 am

    Vreau si eu un mucenic, ca anul asta nu am reusit sa fac… Pupici si o duminica placuta sa ai !

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 7:01 am

      Daniela, cu drag te servesc!! Pup

      Reply
  11. Simona says

    March 10, 2013 at 11:16 am

    Super arata!!! Fur si eu unu, ca-i diferit de al meu :)
    Pupici

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 7:01 am

      Simo draga, facem schimb daca vrei 😉

      Reply
  12. stefy says

    March 10, 2013 at 12:36 pm

    un premiu dulce te asteapta la mine pe blog

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 7:02 am

      Stefy, iti multumesc mult! Te pup

      Reply
  13. Danutza says

    March 11, 2013 at 6:49 pm

    Sunt foarte, foarte frumusei. Chiar am mare pofta, desi am mancat din cei muntenesti … tot as mai manca si vreo 2 sfintisori :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 19, 2013 at 7:03 am

      Danutza, ma bucur ca-ti plac. Cu drag te servesc! :*

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316