• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura cu nuca

Prajituri

Prajitura cu nuca

Prajiturim, prajiturim? Daaa…si nu oricum, ci in mod secret, pentru o provocare draguta pe care o astept cu interes si nerabdare in fiecare luna. Este vorba de provocarea Amei care luna aceasta mi-a soptit la ureche ca am de ales o reteta de pe un blog dragut, plin de retete delicioase si diverse – numai bune de pus la masa pentru ora Doi si un sfert. 
 
Blogul Irinei mi-a placut de la prima vedere, si mai ales modul ei dragut si amuzant de a descrie fiecare reteta in parte. Mereu citesc cu placere retetele ei, si ii admir munca depusa. Pentru provocare eu am ales o reteta…de prajitura cu nuca. O prajitura delicioasa foc, cu nuca (asa cum imi place mie…multa, multa) cu gem acrisor de caise si o glazura dulce. Sa trecem asadar la treaba.
 Prajitura cu nuca si dulceata de caise_2
Aluat
50 gr untura
100 gr unt
100 gr zahar
1 ou
3 linguri smantana
400 gr faina
1 lingura plina cacao
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
1 lingurita esenta de rom
 
Crema
dulceata de caise 300 gr
250 gr nuca
150 gr zahar
4 albusuri
 
Glazura
4 galbenusuri
150 gr zahar pudra
bombonele colorate
 Prajitura cu nuca si dulceata de caise_4
Untura si untul sa fie la temperatura camerei, eventual putem sa le incalzim putin inainte de folosire, dar atentie sa nu le topim!
Mixam untul si untura cu zaharul pana devin spumoase, adaugam oul, esenta de rom si smantana apoi omogenizam. Faina o cernem impreuna cu sarea, praful de copt si cacaoa. Ingredientele uscate le adaugam treptat peste celelalte. Eu am renuntat la mixer si am amestecat cu mana, si a mers grozav de repede.
 
Impartim aluatul obtinut in doua parti egale. Pregatim o tava de copt de dimensiuni 25/35cm, o tapetam cu unt si faina. Intindem o foaie de aluat si o punem in tava. Cealalta jumatate o dam la rece (noroc cu pontul de la Irina).
 
Nucile la macinam fin. Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul in ploaie, cate o lingura pe rand si mixam bine pana obtinem o bezea bine legata. Lasam mixerul deoparte si adaugam nucile, amestecand cu ajutorul unei spatule cu miscari de jos in sus.
Peste foaia din tava intindem gemul de caise, se poate folosi si altfel de gem, dar eu l-am ales pe acesta fiind mai acrisor, si mai ales pentru ca imi place enorm in combinatia cu nuca. Peste gemul de caise punem albusurile cu nuca. 
 
Intindem foaia numarul doi. Aici a fost partea mai delicata, pentru ca desi am reusit sa intind foaia cat de cat bine, nu am reusit sa o distribui chiar uniform in tava…si au ramas unele mici goluri pe margine. Dar dupa ce am adaugat si glazura nici ca ai fi putut observa ceva in neregula.
Prajitura cu nuca si dulceata de caise_3
 
Dam prajitura la copt pentru 45-50 de minute la foc mediu (180 grade). 
Cu 15 minute inainte de a fi gata prajitura ne apucam de glazura. Mixam bine galbenusurile cu zaharul pudra pana isi tripleaza volumul. Eu am folosit mixerul manual…adica mana si telul:))…asa ca am asudat putin, dar rezultatul a fost cel asteptat – de retinut este ca se poate si asa.
Scoatem prajitura din cuptor si peste ea intindem uniform glazura, si pe cat posibil ar trebui sa executam rapid operatiunea asta pentru ca glazura se intareste repede, prajitura fiind calda.
 
Cand este racita complet o portionam dupa preferinta si o putem orna cu orice avem la indemana. Eu am ales niste bombonele de zahar (nu sunt pietricele :P) si bucati de nuca.
 
Enjoy!

P.S. Eu am mai redus cantitatea de zahar, dar daca va place mai dulce puteti sa mai adaugati cate 50 de grame atat la albusuri cat si la glazura din galbenusuri.
Prajitura cu nuca si dulceata de caise_1


61 Comments

« Quiche lorraines
Spirale cu crema de branza si praz »

Comments

  1. Kyra says

    November 19, 2012 at 9:38 pm

    Buna, buna, buuunaaaa!

    Reply
  2. Dohotariu-Avram Alina says

    November 19, 2012 at 9:41 pm

    Delicioasă și aspectuoasă!

    Reply
  3. Nicoleta - Agenda di Nico says

    November 19, 2012 at 9:56 pm

    Ce bine arata si sunt sigura ca este si buna! Eu fac ceva asemanator doar blat de pandispan cu nuca si deasupra glazura cu galbenusuri.
    salut…ciao!

    Reply
  4. diamond says

    November 19, 2012 at 11:26 pm

    la cafea as savura vreo doua patratele. bine trei!:D :*

    Reply
  5. Cristina says

    November 20, 2012 at 6:30 am

    Ce bine arata! Super prezentare.

    Reply
  6. Alina Vicu says

    November 20, 2012 at 6:31 am

    Am aparut si eu cu cersitul la prima ora ;;) 😀 Foarte frumoasa a iesit!

    Reply
  7. Mihaela Mihalache says

    November 20, 2012 at 6:50 am

    Dacă porția este de trei mă bag și eu :)
    Arată de milioane! Pupici

    Reply
  8. Irina says

    November 20, 2012 at 7:13 am

    Minunat arata! Ma bucur ca ti-a placut, este intr-adevar foarte gustoasa si mie personal mi-a amintit de prajiturile din copilarie.
    Multumesc!

    Reply
  9. Daniela says

    November 20, 2012 at 7:56 am

    Lumea doarme si tu publici prajiturici… Delicioasa si super frumoasa… Tare as minca vreo 3-4 patratele… Pupici si o zi minunata sa ai !

    Reply
  10. Irina (Bucataria Irinei) says

    November 20, 2012 at 8:06 am

    Daca e cu nuca vreau si eu! Tot ce este cu nuca imi place!

    Reply
  11. kalua says

    November 20, 2012 at 8:25 am

    Minunat arata!
    Propunere: sa se puna “pietricelele” ☺ pe glazura neintarita, altfel aluneca toata decoratia la mancat.
    (Eu-s cu practicu’ ☺)

    Reply
  12. Adina says

    November 20, 2012 at 9:26 am

    Nu mai gasesc untura pe nicaieri.Am cautat si in supermarketuri,degeaba.Lidl a avut intr-o perioada la vanzare dar acum cand imi trebuie,pustiu.
    Imi place prajiturica asta;o salvez, ca de untura trebuie sa dau eu acum cand se apropie”porcariile”.:))

    Reply
  13. Monica says

    November 20, 2012 at 12:09 pm

    arata demential! as manca cateva bucatele :). imi sun sotul sa caute untura pt ca vreau neaparat sa o fac si eu.

    Reply
  14. mirela says

    November 20, 2012 at 12:20 pm

    Am si eu reteta,este super buna!!!!!pupp!!

    Reply
  15. Micky Apostu says

    November 20, 2012 at 1:04 pm

    Arata nemaipomenit prajiturica! Felicitari

    Reply
  16. daniela64 says

    November 20, 2012 at 1:37 pm

    questi quadrotti dolci sono una meraviglia da addentare, segno ubito la ricetta. Buon pomeriggio Daniela.

    Reply
  17. Buburuza Bubu says

    November 20, 2012 at 2:39 pm

    ok…ok…unde locuiesti?Nu de alta dar sa stiu in ce zona sa vin pentru concediu :) Hugs

    Reply
  18. Mare Maria says

    November 20, 2012 at 3:15 pm

    Arata de milioane:)!

    Reply
  19. Liana10 says

    November 20, 2012 at 3:18 pm

    Prajiturile cu gem de caise imi amintesc de copilarie, si daca e cu nuca, cu atat mai mult imi plac 😉 puup

    Reply
  20. Flori says

    November 20, 2012 at 3:34 pm

    Aspectul e de nota 10, iar gustul nu pot decat sa mi-l imaginez! :)

    Reply
  21. Simona says

    November 20, 2012 at 5:16 pm

    Ehhh… ce-mi faci tu mie.. Te iert doar daca-mi dai 2 bucati!! :))

    Reply
  22. GelaDumi says

    November 20, 2012 at 6:54 pm

    Imi doresc sa o fac exact in momentul acesta, asa de mult imi place!

    Reply
  23. Laura Admache says

    November 20, 2012 at 9:02 pm

    O combinatie absolut perfecta! Arata teribil de bine!
    Pup cu drag!

    Reply
  24. Haplea says

    November 20, 2012 at 9:42 pm

    Ce bunatate de prajitura!!

    Reply
  25. liana says

    November 21, 2012 at 7:49 am

    Excelenta! Imi plac toate ingredientele … (oare iti dai seama ca suntem in acelasi oras? daca mai ai praji, iti spun unde sunt … :)) )

    Reply
  26. Delicious Flavours says

    November 21, 2012 at 12:15 pm

    Foarte bine arata si este si interesanta! Felicitari ptr prezentare, pupici!

    Reply
  27. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:01 am

    Kyra, multumesc!! pup

    Reply
  28. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:05 am

    Alina, multumesc!! Pup

    Reply
  29. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:06 am

    Nicoleta, ma bucur ca-ti place! Sunt sigura ca si varianta ta este extrem de buna, doar imi place tot ce e cu nuca! Pupici

    Reply
  30. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:08 am

    Diamond, te astept cu cafeaua :) Pup

    Reply
  31. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:09 am

    Cristina, multumesc mult! :*

    Reply
  32. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:09 am

    Alina :))) Ma bucur mult ca-ti place! Nu e cazul de cersit, dau de bunavoie 😛 Pup

    Reply
  33. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:12 am

    Mihaela, ma bucur!! pup

    Reply
  34. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:14 am

    Irina, cum sa nu-mi placA! Imi prlac grozav prajiturile cu nuca, si da…intr-adevar te duce cu gandul la copilarie! Pup

    Reply
  35. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:15 am

    Daniela, eu le pregatesc noaptea sa fie numai bune pentru dimineata la cafea 😛 Pup

    Reply
  36. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:22 am

    Irina, asa sunt si eu! Ma bucur ca-ti place, Pup!

    Reply
  37. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:22 am

    Kalua, dada…normal ca asa era mai bine, dar eu le-am pus mai mult pentru decor 😛
    Pupici!

    Reply
  38. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:24 am

    Adia, eu de untura fac rost de la rudele ce stau pe la tara, mare noroc cu ei! Prin magazine, sincer nici n-am cautat…
    Pupici!

    Reply
  39. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:38 am

    Monica, ma bucur mult ca-ti place! :*

    Reply
  40. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:39 am

    Mirela, asa este! pup

    Reply
  41. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:41 am

    Micky, multumesc frumos!

    Reply
  42. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:42 am

    Daniela, grazzie molto!

    Reply
  43. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:45 am

    Buburuza :)) esti simpatica, eu te astept cu drag la mine! Pup

    Reply
  44. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 7:49 am

    Maria, multumesc frumos! :*

    Reply
  45. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 8:47 am

    Liana, asa este…si mie imi aduc aminte de anii tineretii :) Sunt delicioase! Pup

    Reply
  46. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 10:29 am

    Flori, multumesc frumos! Pup

    Reply
  47. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 10:29 am

    Simo, iti dau 3…ca sa fiu sigura ca sunt iertata 😉 :*

    Reply
  48. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 10:35 am

    GelaDumi, ma bucur tare mult ca-ti place!

    Reply
  49. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 10:35 am

    Laura multumesc frumos si ma bucur tare ca-ti place! Pupici

    Reply
  50. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 10:36 am

    Haplea, multumesc frumos!

    Reply
  51. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 10:37 am

    Liana, multumesc! Stiam ca suntem vecine de oras, daca spuneai mai repede ca-ti place te chemam…acum nu mai este 😛 Pup

    Reply
  52. Paula Gafitescu says

    November 22, 2012 at 12:37 pm

    Angela, ma bucur mult ca-ti place! Pupicei!

    Reply
  53. Timea says

    November 25, 2012 at 9:56 pm

    Ce frumos arata prajitura asta! Bravo Paula!

    Reply
  54. The Wandering Oltean says

    November 26, 2012 at 4:24 am

    Foarte finuta prajiturica asta… si delicioasa in acelasi timp! Foarte reusite pozele!

    Reply
  55. Ghiocel07 says

    January 14, 2013 at 8:29 am

    Tare-mi place cum arata si cand ma gandesc la gust…ce sa mai spun….Trebuie s-o incerc si eu.

    Reply
  56. dulciuri si nu numai says

    January 26, 2013 at 1:31 am

    o super combinatie! chiar poti spune enjoy dessert!

    Reply
  57. Laura says

    February 20, 2013 at 11:08 am

    Cred ca ungurului meu ii va placea tare mult reteta asta!

    Reply
  58. Anonymous says

    March 14, 2013 at 2:07 pm

    daca nu punem untura si anlocuim tot cu unt sau margarina nu este bun

    Reply
  59. Paula Gafitescu says

    March 20, 2013 at 9:00 am

    Anonim, este o intrebare? Daca da…atunci se poate inlocui untura cu unt (recomandat) doar ca pui putin mai mult. Mie mi se pare buna si asa, dar probabil ideal e sa folosesti untura :)

    Reply
  60. Anonymous says

    March 24, 2013 at 4:14 pm

    Eu am incercato este foarte buna ,am facut in tava mare ,o portie si jumatate,a fost greu pana am inceputo ,ca apoi s-a evaporat ca si cum nici nu a fost. PUPICI !

    Reply
  61. Anonymous says

    April 10, 2013 at 4:15 am

    Hi! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
    There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

    Here is my web blog: wiki.edu-sud.org

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316