• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Prajituri

Prajitura cu fistic si capsune

Prajitura cu fistic si capsune

Fisticul este un ingredient minunat in deserturi. Nu doar gustul si textura, dar si culoarea extraordinara pot transforma un desert banal intr-un unul elegant si delicios. Aceasta prajitura cu fistic si capsune este o prajitura foarte eleganta si bogata in arome. Pe langa deja pomenitul ( si foarte gustosul ) fistic, mai vine o paleta de arome: capsune, lamaie si alune. Alunele le vom intalni atat in blat cat si in crema de alune zi bezea italiana. Lamaie stim deja ca este un puternic antioxidant si va ajuta capsunele sa-si pastreze culoarea frumos, dar le va scoate in evidenta aroma si mai mult.

Poate o sa va intrebati cum am ales sa combin alunele cu fisticul? Este o combinatie chiar buna. Alunele din blat nu se simt, lasa loc fisticului. Le-am folosit pentru a inlocui faina si pentru a fi in armonie cu crema de alune. Practic aromele se pot imparti pe 3 nivele: fistic in blat, crema de capsune si crema de alune. Un rasfat total!

Prajitura cu fistic si capsune

Blat

4 oua mari

4 linguri zahar

2 linguri faina de alune

2 linguri fistic macinat

1 praf sare

25 gr unt

in plus: 100 gr fistic macinat

Crema de capsune

400 gr capsune

sucul si coaja rasa de la o lamaie

3 linguri zahar

50 ml apa + 6 gr gelatina

Crema de alune

100 ml lichior de alune

250 gr mascarpone

1 lingura zahar pudra vaniliat

4 gr gelatina + 40 ml apa

Bezea italiana

4 albusuri

60 ml apa

200 gr zahar

20 gr sirop de glucoza

Prajitura cu fistic si capsune

Blat. Pregatim din timp fisticul. Practic avem nevoie cam de 200 gr de fistic pe care il vom scoate din coaja apoi il vom macina.

Mixam ouale cu sarea si zaharul timp de 10 minute pana cand isi tripleaza volumul. Adaugam untul topit si mai mixam putin.  Oprim mixerul si adaugam faina de alune si fisticul. Amestecam usor cu miscari de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 25/35 cm dimensiuni. Turnam fisticul macinat ( cele 100 de grame ) in tava si acoperim bine toata hartia de copt. Deasupra turnam compozitia pentru blat si nivelam usor pentru a nu strica stratul de fistic de jos.

preparare_2

preparare_3

Coacem blatul timp de 15-18 minute, pana cand de desprinde de de pe margini. Scoatem tava din cuptor si rasturnam prajitura pe un gratar, cu partea verzuie in sus. O taiem in  doua bucati de 17/25cm.

Crema de capsune. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Punem capsunele feliate la macerat cu zaharul si lamaia. Dupa 10 minute le punem pe foc si le lasam la fiert 5 minute. Oprim focul si pasam capsunele. Le trecem prin sita, apasand cu lingura. Dupa ce s-a scurs tot lichidul adaugam gelatina. Amestecam bine si lasam la rece.

preparare_1

Crema de alune. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Punem lichiorul de alune pe foc si il incalzim usor. Adaugam gelatina hidratata si amestecam bine. Incorporam apoi crema mascarpone si zaharul vaniliat. Amestecam pana la omogenizare. Lasam deoparte

Bezea italiana. Punem 60 ml apa, 20 gr sirop de glucoza si 200 gr de zahar intr-o cratita mica. Cratita o punem pe foc mediu. Cand zaharul e topit complet marim putin focul si lasam sa fiarba 6-7 minute pana cand obtinem un sirop gros.
In momentul in care siropul incepe sa fiarba incepem sa mixam albusurile cu un praf de sare pana cand se transforma intr-o spuma ferma. Cand siropul de zahar e gata oprim focul si incepem sa-l turnam incet peste albusurile pe care le batem in continuare la viteza mare. Batem albusurile timp de aproximativ 10 minute pana cand ajung la temperatura camerei si bezeua se ingroasa si devine lucioasa.

preparare_4

Impartim bezeaua italiana in doua. Jumatate o vom incorpora in crema de alune cu miscari de jos in sus. Cealalta jumatate o amestecam cu jumatate din crema de caspune. Restul de crema de capsune il lasam deoparte.

Asamblare. Luam o bucata de blat si o punem pe platou. Punem jumatate din crema de capsune. Acoperim cu cealalta bucata de blat si din nou crema de capsune. Dam la rece pentru jumatate de ora.

Deasupra punem crema de alune si nivelam. Finisam cu jeleul de capsune ramas. Dam prajitura la rece peste noapte. Este o prajitura deosebita, enjoy!

Prajitura cu fistic si capsune


1 Comment

Dulciuri diverse

Verine cu capsune, lamaie si cardamon

Verine cu capsune, lamaie si cardamon

Provocarile Electrolux sunt mereu tentante si nu ai cum sa le refuzi. Prin ElectroluxGourmetFestival am acceptat mai mult decat o provocare. Am acceptat practic sa imi pun imaginatia la incercare. Sa creez un desert in stil gourmet. Dar nu numai atat. Un desert gourmet care sa intre la categoria street-food. Hmm, practic nu e un lucru usor la prima vedere, insa variante sunt destul de multe. Din multitudinea de variante am ales verinele. Mai exact, am ales verine cu capsune, lamaie si cardamon.

Verine cu capsune, lamaie si crumble

Verinele = acele deserturi cochete la pahar, acele portii individuale in pahare mici dar care abunda in arome. Iar in versiunea mea au rezultat verine cu capsune, lamaie si cardamon. O explozie de arome intr-un pahar! Capsune cu lamaie, nuci cu cardamon si capsune cu vanilie. Cam acestea au fost combinatiile iar gustul desavarsit. Enjoy!

Verine cu capsune, lamaie si crumble

Crumble cu nuci si cardamon

50 gr nuci macinate

50 gr faina

40 gr unt

40 gr zahar brun

2 pastai cardamon

Capsune macerate 

200 gr capsune

50 ml lamaie

50 gr zahar

Coulis de capsune

200 gr capsune

20 ml suc lamaie

50 gr zahar

1 pastaie de vanilie

Mousse de capsune

100 gr coulis

200 gr crema de branza

50 gr zahar

5 gr gelatina

200 ml smantana pentru frisca

1 lingurita zahar vanilat

Fasii de zahar caramelizat

70 gr zahar tos

Timp de preparare: 1 ora Nr portii: 10

Verine cu capsune, lamaie si crumble

Vom incepe prin a prepara capsunele. Spalam bine 400 gr de capsune, le rupem coditele si le taiem bucatele. Jumatate din capsune le vom pune intr-un bol impreuna cu 50 ml suc de lamaie proaspat stors si cu 50 gr zahar. Amestecam usor si lasam capsunele deoparte pentru a se macera.

preparare_3

Celelalte capsune le punem intr-o oala cu fundul gros. Le stropim cu 20 ml suc de lamaie si 50 gr de zahar. Punem oala pe foc mic pana cand se dizolva zaharul. Din momentul in care incepe sa fiarba dam focul mai tare si lasam 5 minute la fiert. Oprim focul. Cu ajutorul blenderului transformam caspunele in piure. Trecem piureul prin sita si stoarcem tot lichidul. Adaugam semintele din pastaia de vanilie peste sos. In acest moment avem un minunat coulis de capsune cu aroma de vanilie.

Mousse de capsune. Punem gelatina la hidratat in 30 ml de apa rece. Dupa 5 minute o amestecam cu 100 gr coulis cald. Amestecam bine pana cand se dizolva gelatina. Incorporam cu grija si crema de branza si dam crema la congelator pentru 15 minute. Amestecam in crema din 5 in 5 minute pentru a se intari uniform.

Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul vanilat pana obtinem o spuma ferma. O incorporam in crema de capsune racita. Amestecam usor cu miscari de jos in sus. Dam crema la rece pana asamblam verinele.

preparare_1

Crumble cu nuci si cardamon. Preincalzim cuptorul la 200 de grade.  Tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni medii. Scoatem semintele din pastaile de cardamon si le zdrobim intr-un mojar.

Faina o amestecam cu cardamonul zdrobit si cu nucile macinate. Punem amestecul in robot. Adaugam nucile macinate, zaharul brun si untul taiat bucatele. Pulsam robotul de cateva ori pana obtinem un aluat sfaramicios. Punem gramajoare din amestec in tava pregatita. Coacem aluatul timp de 10 minute, pana se rumeneste si emana un miros irezistibil.

preparare_2

Pentru crumble am folosit zahar brun pentru a obtine un gust de caramel si o aroma mai intensa. Impreuna cu nucile si cardamonul da o aroma inconfundabila acestui crumble.

Fasii de zahar caramelizat. Cat timp se coace aluatul sfaramicios vom pregati zaharul ars. Intr-o craticioara, cu fundul gros, punem zaharul tos. Cratita o punem pe foc mic si lasam zaharul la caramelizat. Cand obtinem o frumoasa culoare aurie-aramie oprim focul. Turnam zaharul ars pe o hartie de copt si il lasam 5 minute deoparte pentru a se intari. Cand zaharul caramelizat s-a intarit il vom rupe in bucatele.

Verine cu capsune, lamaie si crumble

Asamblare. Incepem cu capsunele macerate, care vor fi primul strat din montajul acestui desert. Peste capsunele macerate vom pune crumble cu nuci. Peste crumble, cu ajutorul unui pos, vom pune mousse-ul de capsune. Continuam montajul cu o lingura-doua de coulis de capsune si vanilie. Presaram putin crumble si din nou mousse de capsune. Ornam fiecare verina cu felii de capsune si zahar caramelizat. Se serveste imediat.

Verine cu capsune, lamaie si crumble


1 Comment

Torturi

Tort cu ciocolata si lichior de alune

Tort cu ciocolata si lichior de alune

Torturile marcheaza o sarbatoare – de obicei. Dar uneori sunt si rezultatul unei provocari. Si provocarea a fost sa realizez un tort cat se poate de frumos. Nu stiu cat de bine am reusit, insa acest tort cu ciocolata si lichior de alune este un tort extrem de bun. Ciocolata si alunele ( de fapt lichiorul de alune ) sunt o combinatie fericita pentru oricine. Mai ales pentru adultii care in acest tort se pot bucura de alune in varinata alcoolizata. Si de multa ciocolata…si de multe straturi diferite de texturi si arome.

Asadar straturi fine de blat insiropate cu alune, crema densa de ciocolata cu praline, crema fina de alune cu branza, crema de ciocolata pentru decor, ciocolata alba si bomboane colorate….toate acestea au transformat acest tort cu ciocolata si lichior de alune intr-un tort de exceptie.

Tort cu ciocolata si lichior de alune

 

 

Blat de vanilie

3 oua

3 linguri zahar

3 linguri faina

1 lingura ulei

1 lingurita zahar vanilinat Dr Oetker

 

Blat de cacao

3 oua

3 linguri zahar

2 linguri faina

1 lingura cacao Dr Oetker

1 lingura ulei

Sirop

100 ml lichior de alune

100 ml apa

Crema de alune

200 gr crema de branza

50 ml lichior de alune

50 gr zahar

100 ml lapte

7 gr gelatina + 50 ml apa

200 ml smantana pentru frisca

1 lingurita zahar vanilinat Dr Oetker

Crema de ciocolata si praline

50 gr zahar

25 gr smantana dulce

50 gr alune

150 gr ciocolata neagra

200 ml smantana pentru frisca

1 lingurita zahar vanilat Dr Oetkerzahar vanilinat Dr Oetker

2 gr gelatina

Decor

200 gr crema de branza

200 ml smantana dulce

250 gr ciocolata neagra

50 gr zahar

100 gr ciocolata alba

bomboane colorate Dr Oetker

Tort cu ciocolata si lichior de alune

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si faina doua forme de tort de 18 cm diametru.

Blat de vanilie. Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ) Va dura in jur de 10 minute toata treaba.

Adaugam uleiul in fir subtire si mai amestecam putin. Faina o incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum. Turnam compozitia intr-o tava si nivelam usor.

Blat de cacao. Procedam la fel ca si la blatul de vanilie si punem compozitia in cealalta forma de copt.

Coacem blaturile timp de 25-30 de minute. Facem testul cu scobitoarea si apoi le scoatem din cuptor. Scoatem blaturile cu grija din tava si le lasam pe un gratar la racit.

Tort cu ciocolata si lichior de alune

Crema de ciocolata si praline. Punem zaharul la caramelizat. Alunele le tocam marunt. Cand zaharul se transforma in caramel adaugam smantana si amestecam bine. Punem si ciocolata rupta bucatele si lasam pe foc mic. Amestecam pana cand crema e omogena.

Luam crema de pe foc si adaugam alunele maruntite. Gelatina o punem la hidratat intr-o lingura de apa rece. Adaugam gelatina in crema si amestecam bine. Acoperim cu folie si dam crema la rece.

Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vaniliat. Cand obtinem o spuma ferma ne oprim. Adaugam frisca in crema de ciocolata cu miscari de jos in sus.

Tort cu ciocolata si lichior de alune

Crema de alune. Laptele, lichiorul si zaharul le punem pe foc si le aducem aproape de punctul de fierbere. Gelatina o punem la hidratat in apa rece.

Dupa 5 minute adaugam gelatina peste lapte si o dizolvam. Incorporam usor si crema de branza. Lasam crema la racit.

Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vaniliat. Cand obtinem o spuma ferma ne oprim. Adaugam frisca in crema de alune cu miscari de jos in sus.

Asamblare. Taiem blatul de vanilie in doua blaturi mai subtiri. Blatul de cacao il vom taia in trei blaturi. Insiropam fiecare blat cu siropul de alune.

Punem o bucata de blat de cacao pe un platou. Inconjuram blatul cu un inel reglabil de tort. Peste blat vom pune o treime din crema de alune. Continuam in felul urmator: blat cacao, crema alune, blat vanilie, crema ciocolata, blat vanilie, crema alune, blat cacao, crema ciocolata. Dam tortul la rece pentru 5-6 ore, pana se intaresc cremele.

Tort cu ciocolata si lichior de alune

Decor. Topim ciocolata alba la bain-marie. Decupam 2 fasii de hartie de copt de 4cm latime si 20 cm lungime. Intindem ciocolata alba pe cele doua fasii.

Topim ciocolata impreuna cu smantana pe foc mic. Cand amestecul e omogen oprim focul. Adaugam zaharul si crema de branza si amestecam. Dam crema la rece pana se intareste usor.

Imbracam tortul cu crema de ciocolata. Il invelim apoi cu cele doua fasii de ciocolata alba si-l dam la rece. Dupa 10 minute putem sa dezlipim cu grija hartia de copt. Incalzim usor ciocolata alba cu o torta – sau o punem langa o sursa de caldura pentru a se inmuia putin. Acoperim fasiile de ciocolata alba cu bomboane colorate Dr Oetker. Decoram tortul cu praline, ciocolata alba si physalis. Il dam la rece pentru 2 ore.

Tort cu ciocolata si lichior de alune

Feliem tortul cu un cutit cu taisul fierbinte. Este extrem de aromat – si elegant. Enjoy!

Si pentru ca acest tort l-am facut ca urmare a unei provocari lasate de Dr. Oetker, trebuie sa dau leapsa mai departe Mihaelei si sa o rog sa ne incante cu reteta ei.

Tort cu ciocolata si lichior de alune


6 Comments

Tarte/Placinte dulci

Tarta cu crema de lamaie si capsune

Tarta cu crema de lamaie si capsune

Tartele cu fructe sunt printre preferatele mele in momentul in care vine caldura. O tarta cu crema de lamaie si capsune vine sa sustina peferintele mele si mai ales sa incante simturile cu combinatia de arome. Blatul pufos de vanilie este intregit de o crema fina si aromata de lamaie.

Deasupra tartei avem fructe proaspete, dulci, zemoase si colorate. Avem capsune, bune si carnoase. Avem capsune pline de culoare si savoare. Sunt minunate aceste capsune intr-o tarta. Sunt minunate intr-o tarta cu crema de lamaie. Dulceata capsunelor se imbina perfect cu gustul acrisor si racoros al lamaiei. Asadar, aceasta tarta cu crema de lamaie si capsune este proaspata si minunata! Perfecta pentru o zi de primavara.

Tarta cu crema de lamaie si capsune

Un blat de tarta pufos

reteta de tarta cu fructe de padure

Crema de lamaie

250 ml lapte

50 ml suc de lamaie

coaja rasa de lamaie

4 galbenusuri

100 gr zahar

30 gr amidon

1 lingurita extract de vanilie

1 praf de sare

Decor

400 gr capsune

1 lingura gem de caise

Tarta cu crema de lamaie si capsune

Blatul de tarta il puteti face dupa reteta de la tarta cu crema de vanilie si fructe de padure. Iese un blat minunat, pufos si aromat. Sau, daca sunteti grabiti ( sau primiti un blat cadou ) puteti sa folositi un blat gata facut de la Lidl, care este grozav de bun!

Crema de lamaie. Punem laptele si coaja de lamaie pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.
Luam crema de lamaie de pe foc si adaugam sucul de lamaie. O acoperim cu o folie alimentara apoi o dam la rece.

Punem blatul de tarta pe un platou. Intindem deasupra crema fina si delicioasa de lamaie.

Capsunele le spalam si le stergem cu prosoape de hartie. Le taiem felii. Ornam tarta cu feliile de capsune in forma radiala.

Incalzim putin gemul de caise si ungem capsunele cu gem pentru a le conferi luciu. Servim tarta imediat. Este excelenta!

Tarta cu crema de lamaie si capsune


6 Comments

Torturi Cheesecake Diverse

Brownie Cheesecake cu bezele

Brownie Cheesecake cu bezele

Brownie Cheesecake cu bezele – asa a iesit ultimul tort pe care l-am facut. Este un tort cmplex, cu mai multe elemente care se preparara in mod diferit. Am vrut sa fac un tort mai vesel, mai colorat…ca si pentru copii. Pentru ca, acest tort, intr-adevar a fost facut pentru baiatul meu cel mare ( vorba vine mare ). Si s-a bucurat. Atat de bezele, cat si bomboane, si de bordura de ciocolata. Si da, a fost un brownie cheesecake cu bezele foarte bine apreciat de el. Dar si de cei mai mari, care au cerut si supliment.

Blatul de brownie este unul grozav de bun. Nu este foarte dens, insa are textura umeda, usor aerata si plina de ciocolata. Deasupra vine o crema aromata de capsune si ciocolata ( am vrut sa mai pun capsune si pe tort, dar n-am mai avut loc de ele ) Peste crema un strat generos de cheesecake fin, moale, cremos dar totusi ferm. Ornamentele sunt variate: bordura bicolora de ciocolata, bomboanele colorate de ciocolata ( nu le-am facut eu ) si bezele crocante la exterior, dar moi si gumate in interior. Un deliciu! Un cheesecake minunat.

Alte retete de cheesecake gasiti in colectia mea de retete de cheesecake.

Brownie Cheesecake cu bezele

Brownie

150 gr ciocolata neagra

100 gr unt

50 ml lapte

3 oua mari

120 gr faina

10 gr cacao

100 gr zahar

1 praf de sare

1/2 lingurita praf de copt

1 lingurita extract de vanilie

Cheesecake fara crusta

600 gr crema de branza

3 oua mari

1 lingura suc de lamaie

1 lingurita vanilie

1 lingura faina

120 gr zahar

50 gr smantana grasa

Crema de ciocolata

100 gr ciocolata

100 gr capsune

2 linguri zahar

Bezele

3 albusuri

150 gr zahar

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 2 ore 30 min. Timp de asteptare: 1 zi Nr portii: 12-16

Brownie Cheesecake cu bezele

Brownie. Topim ciocolata impreuna cu untul pe foc mic. Amestecam pentru a omogeniza compozitia. Cand amestecul e complet omogen oprim focul. Adaugam vanilia, zaharul si amestecam din nou. Lasam crema deoparte.

Intr-un alt vas amestecam faina cu cacaoa, un varf cutit sare si o jumatate de lingurita de praf de copt. Folosim un tel si amestecam usor.

Separam ouale. Albusurile le punem in bolul de la mixer iar galbenusurile in crema de ciocolata.

Amestecam din nou in crema de ciocolata apoi adaugam si ingredientele uscate pe care le incorporam cu grija. Adaugam laptele pentru a fluidiza amestecul.

Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Cand obtinem o spuma frumoasa le incorporam in crema de ciocolata cu miscari de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la foc mediu ( 180 de grade ) si tapetam cu hartie de copt o tava de tort de 22-24cm diametru. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 25 de minute. Oprim focul si il mai lasam 5 minute in cuptor apoi scoatem tava pe un gratar la racit.

Cand blatul e racit complet il punem pe un platou.

Crema de ciocolata. Taiem capsunele bucatele.  Le punem pe foc impreuna cu zaharul. Le lasam sa fiarba pana mai scade lichidul si se transforma in dulceata. Ciocolata o topim la bain marie apoi o amestecasm cu capsunele. Punem crema peste blat.

Brownie Cheesecake cu bezele

Cheesecake. Mixam crema de branza impreuna cu smantana si zaharul timp de 3 minute. Adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Urmeaza sa adaugam faina, vanilia, si sucul de lamaie. Amestecam usor pana la omogenizare.

Preincalzim cuptorul la foc mic , 160 de grade, si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diametru mai mic cu 1cm fata de cea in care am copt blatul. Turnam compozitia in tava si coacem cheesecake-ul timp de 45 de minute. Il lasam in cuptor la racit. Dupa ce s-a racit complet mutam cheesecake-ul in frigider. Il lasam peste noapte. Este bine sa fie foarte rece si intarit inainte de a-l scoate din tava. Pentru asta putem sa-l punem jumatate de ora in congelator. Apoi il scoatem cu grija din tava si il punem peste crema. Lucram cu grija pentru a nu strica cheesecake-ul. Dam tortul la rece pentru o ora.

Bezele. Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat, cate o lingura pe rand. Mixam bine dupa fiecare lingura de zahar. Ne oprim din mixat doar cand zaharul e complet topit.

Punem bezeaua intr-un pos cu varf stelat si facem bezele mici pe o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem bezelele timp de o ora la 100 gr. Le lasam la racit in cuptor.

Ornam tortul cu bordura de ciocolata. Deasupra punem bezele si bomboane mici de ciocolata. Servim cu pofta aceste minunat brownie cheesecake cu bezele. Enjoy!

Brownie Cheesecake cu bezele


Leave a Comment

Prajituri

Prajitura cu nuci si caramel sarat

Prajitura cu nuci si caramel sarat

Prajitura cu nuci si caramel, sau mai bine zis inca o prajitura incredibil de buna. Blat moale si aromat cu nuci macinate. Crema fina si onctuoasa de caramel si frisca iar deasupra o glazura fina, dulce, amaruie, de ciocolata neagra.  Este o prajitura bogata in arome si in consistenta. Da, nu este o prajitura de dieta. Insa este o prajitura de delectare. O prajitura de sarbatoare, pe care sa o savurezi usor…bucatica, cu bucatica.

Prajitura cu nuci si caramel se face destul de usor. Nu are multe componente. Este vorba de un blat cu nuci, executat prin procedeul clasic de mixare a untului cu restul ingredientelor. Apoi blatul este aerat cu o spuma de albusuri. Crema este una delicioasa de  caramel, imbogatita cu o spuma de frisca pentru o consistenta mai aerata. Deasupra completam cu un strat lucios de glazura, care invaluie prajitura intr-o aroma superba. Enjoy!

Prajitura cu nuci si caramel sarat

Blat

4 oua intregi

4 albusuri

150 gr zahar

1 lingura zahar vaniliat

150 gr nuci macinate

100 gr faina

180 gr unt

1 praf de sare

1 lingurita praf de copt

Crema caramel

150 gr zahar + 3 linguri apa

4 galbenusuri

150 ml lapte

50 gr unt

1/2 lingurita sare

300 ml smantana pentru frisca + o lingura zahar vaniliat

3 foi gelatina

Glazura

100 gr ciocolata neagra

100 ml smantana pt frisca

100 ml apa

50 gr zahar

40 gr sirop de glucoza

4 gr gelatina + 3 linguri apa

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16+

Prajitura cu nuci si caramel sarat

Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 25/35 cm dimensiuni.

Intr-un bol amestecam faina cu nucile macinate, zaharul vaniliat si praful de copt.

Mixam untul cu zaharul pana cand devine cremos ( 5-10 minute ).  Adaugam alternativ un ou intreg si o lingura de faina. Mixam bine si continuam procedeul pana terminam cele 4 oua intregi. Adaugam si restul de ingrediente uscate.

preparare_1

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Incorporam albusurile cu miscari usoare, de jos in sus, in crema de oua si unt. Turnam compozitia in tava si nivelam.

preparare_2

Coacem blatul timp de 30-35 de minute. Dupa ce trece testul cu scobitoarea il scoatem pe un gratar la racit.

Cand blatul e complet racit il taiem pe verticala in doua bucati mai mici, de 25/17 cm. Fiecare bucata o taiem apoi pe orizontala in doua bucati mai subtiri. Vom obtine astfel patru blaturi de 25/17cm dimensiuni.

Crema caramel. Punem zaharul impreuna cu apa intr-o oala mica cu fund gros. Lasam zaharul sa se topeasca si sa fiarba, pana cand capata culoarea aramie. Oprim focul si adaugam untul. Amestecam energic pentru a omogeniza compozitia. Punem si laptele si amestecam bine. Lasam compozitia pe foc mic.

preparare_3

Batem usor galbenusurile. Turnam in fir subtire din crema caramel peste galbenusuri. Rasturnam apoi compozitia din nou in oala si o lasam pe foc mic. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa se ingroase. Va dura in jur de 8-10 minute ( la foc mic ). Oprim focul.

Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o scurgem bine si o adaugam in crema calduta. Amestecam bine. Vom continua sa amestecam in crema, tot la 10 minute, pana cand aceasta e racita complet.

preparare_4

Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingura de zahar vaniliat pana cand devine ferma. Incorporam frisca n crema caramel cu miscari de jos in sus.

Glazura. Punem gelatina la hidratat in apa rece.

Punem smantana, apa, zaharul si siropul pe foc mediu, Cand siropul e omogen adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana cand ciocolata e topita. Oprim focul. Glazura nu trebuie sa fiarba.

Adaugam gelatina si amestecam bine.  Lasam glazura sa se raceasca si intareasca. Va fi buna de utilizat dupa 2-3 ore.

pre

Asamblare. Luam un blat si-l punem pe un platou. Punem o treime din crema caramel ( racita). Continuam cu blat, crema, blat, crema, blat. Dam prajitura la rece pentru 1-2 ore.

Taiem apoi prajitura in dreptunghiuri pe care le asezam pe un grilaj de copt. Fiecare dreptunghi il glazuram cu glazura de ciocolata. Transferam bucatile de prajitura pe un platou si le dam la rece pentru a se intari glazura.

In momentul servirii decoram prajitura cu bucati de zahar ars. Sa aveti pofta!

Prajitura cu nuci si caramel sarat

Prajitura cu nuci si caramel sarat


2 Comments

Diverse

Provocarea “Virtual Hug”

Provocarea “Virtual Hug”

Luna aceasta am hotarat sa fiu gazda provocarii “Virtual Hug”. Probabil va intrebati despre ce este vorba in aceasta provocare. Nu este nimic complicat. Este vorba de mentionarea unui blog intr-o postare, oferindu-i cateva cuvinte de multumire, apreciere sau chiar sfaturi . Practic prin acest lucru oferim un gand bun, o imbratisare virtuala boggerului al carui site poate ca este o sursa de inspiratie pentru noi.

Mai multe detalii despre provocarea Virtual Hug puteti gasi pe blogul Cristinei. Cristina a fost cea care a initiat aceasta provcare prin care ne indeamna la ganduri bune si gesturi din suflet.

Pe randurile de mai jos veti descoperi cateva retete care au fost pregatite pentru provocarea de luna aceasta:

Maria ( Zambetania  ) a pregatit o frumoasa prajitura cu branza si spanac intr-o combinatie de culori si arome foarte reusita!

virtual hug

 

Lulu ( Povesti din bucatarie ) – ne-a adus turnulete cu mere si violete, foarte dragute si vesele.virtual hug

 

 Loredana ( Ingerica.ro) a pregatit cu mult drag un tort aniversar decorat cu un minunat ponei.virtual hug

Va multumesc tuturor pentru participare si pentru retetele pregatite cu drag!


2 Comments

Aluat dulce

Baigli cu nuca si mac – cozonac unguresc

Baigli cu nuca si mac – cozonac unguresc

Baigli cu nuca si mac, un fel de cozonac care m-a fascinat dintotdeauna. Recunosc ca la inceput alegeam mereu varianta cu mac. Gustul dulce-amarui m-a fermecat multi ani de zile. Treptat insa am inceput sa apreciez si varianta cu nuca. Probabil de cand am descoperit proprietatile benefice ale nucilor. Au urmat apoi cativa ani in care varianta cu nuca ajungea mereu la mine in farfurie. Cea cu mac a ramas in umbra. Asta pana cand m-am hotarat sa incerc si eu cozonacul acesta acasa. Si ma bucur ca am facut ambele variante pentru ca au fost extrem de bune. Cel cu mac a ajuns din nou la sufletul meu si parca l-am redescoperit.

Reteta pe care am incercat-o am preluat-o de la Jamila Cuisine. M-a atras faptul ca ea a tradus reteta chiar de pe un site unguresc. Acest lucru m-a facut sa cred ca se apropie destul de mult de varianta originala. Ceea ce imi doream si eu. Cozonacul a iesit minunat si i-a incantat pe toti din familie. E simplu, delicios, fraged!

Baigli cu nuca si mac

Aluat

500 gr faina

200 gr unt

10 gr drojdie

1/2 lingurita sare

50 gr zahar pudra

2 galbenusuri

150 ml lapte caldut

1 lingurita extract de vanilie

Umplutura mac

200 gr mac

80 gr zahar

100 ml lapte

Umplutura nuca

200 gr nuca

50 gr stafide

70 gr zahar

1 lingurita extract de vanilie

100 ml lapte

1 ou pentru uns

Baigli cu nuca si mac

Aluat. Cernem faina intr-un bol cu sarea. In mijloc punem untul taiat cubulete si incepam sa freamantam pana obtinem un aluat nisipos.

Drojdia o punem in 50 ml lapte caldut impreuna cu o lingura de zahar. Dupa 5 minute o adaugam peste aluat. Deasupra punem si galbenusurile, restul de zahar si extractul de vanilie. Incepem sa framantam. Treptat adaugam lapte caldut. Framantam aluatul timp de 5-10 minute. La final vom obtine un aluat moale, nelipicios. Daca mai este nevoie adaugati lapte, sau faina, dupa caz.

aluat_1

Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l dam la rece pentru jumatate de ora.

Umplutura cu mac. Punem laptele pe foc cu zaharul. Dupa ce zaharul s-a topit complet il adaugam peste macul macinat. Amestecam si lasam deoparte.

aluat_3

Umplutura cu nuca. Punem laptele pe foc cu zaharul si stafidele. Dupa ce zaharul s-a topit complet il adaugam peste nuca macinata. Amestecam apoi adaugam si vanilia. Lasam deoparte.

aluat_2

Scoatem aluatul din frigider si-l impartim in doua bucati.

Intindem prima bucata intr-o foaie dretunghiulara subtire. Punem umplutura cu mac si rulam strans. Punem cozonacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

aluat_4

Intindem si cealalta bucata de aluat si punem umplutura cu nuca. Rulam strans si asezam cozonacul langa cel cu mac.

Ungem cozonacii cu galbenus de ou diluat cu o lingura lapte. Ii dam apoi la rece pentru 10 minute ca sa se intareasca galbenusul.

aluat_5

Dupa 10 minute scoatem cozonacii din frigider si ii ungem cu albus batut. Dam din nou cozonacii la rece pentru 10 minute.

Preincalzim cuptorul la foc mediu ( 180 de grade ). Cand cuptorul e incins punem tava cu cozonacii inauntru. Ii lasam la copt timp de 35-40 de minute, pana cand se rumenesc frumos deasupra.

Vor capata o crusta aurie lucioasa, formidabila. Ii feliem dupa ce s-au racit complet. Enjoy!

Baigli cu nuca si mac

Baigli cu nuca si mac


3 Comments

Torturi

Tort cu mousse de ciocolata, cafea si caramel

Tort cu mousse de ciocolata, cafea si caramel

Tort cu mousse de ciocolata, cafea si caramel sau un altfel de tort. Un tort pe o baza de tarta. Insa nu puteam sa ii spun tarta pentru ca arata mult mai impunator si mai festiv decat o tarta. Asa ca i-am oferit cu mare drag denumirea de tort. Si nu doar un tort ci unul cu arome din cele mai dragi mie. Ciocolata, cafea, caramel. Sa le iau separat…probabil ciocolata ar castiga. Insa impreuna…cred ca sunt mai puternice decat oricare alta combinatie. Si ajung mult mai usor la sufletul meu. Si probabil si in farfuria mea.

Acest tort cu mousse de ciocolata, cafea si caramel nu este greu de facut. Este compus din elemente usoare. O crusta delicioasa de tarta cu migdale si cacao. Un mousse aromat si aerat de ciocolata si cafea. Si un mousse dens de caramel. Se pot executa in pasi simpli dar rezultatul e uimitor. Enjoy!

Tort cu mousse de ciocolata, cafea si caramel

Crusta

200 gr faina

50 gr migdale

20 gr cacao

1/2 lingurita sare

50 gr zahar pudra

2 galbenusuri

125 gr unt rece

apa rece

Mousse de cocolata si cafea

250 gr ciocolata neagra

100 ml cafea tare

2 foi gelatina

300 smantana pentru frisca

Mousse de caramel

100 gr zahar

50 gr lapte

50 gr unt

200 ml smantana pt frisca

2 foi gelatina

Glazura oglinda 

reteta de aici

Tort cu mousse de ciocolata, cafea si caramel

Crusta. Amestecam faina cu faina de migdale, cacaoa, sarea si zaharul pudra. Punem untul rece taiat bucatele si amestecam cu varful degetelor, Trebuie sa obtinem un aluat nisipos.

Batem usor cele doua galbenusuri si le punem pe aluat. Amestecam usor si punem treptat si apa rece pana cand aluatul se leaga. Nu il framantam mai mult de 1 minut. Il invelim in folie si-l dam la rece.

Intindem aluatul intr-o foaie de 0.5 cm grosime. Il decupam cu o forma rotunda, mare, de 24 cm diametru. Intepam aluatul din loc in loc si il acoperim cu folie aliemntara. Il dam la rece.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Coacem crusta timp de 15 minute cu hartia de copt deasupra. Luam apoi hartia si o mai coacem 5 minute. O scoatem pe un gratar la racit.

Mousse de caramel. Punem zaharul la caramelizat. Cand se transforma in caramel adaugam sarea si untul apoi amestecam repede pentru a evita intarirea cremei. Adaugam si laptele si continuam sa amestecam pana obtinem o crema omogena.

Punem gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in crema caramel si amestecam bine. Lasam crema la racit.

Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vaniliat pana devine spumoasa. O incorporam in crema caramel cu miscari de jos in sus. Punem o treime din crema deoparte ( la rece )

Tapetam cu folie alimentara un bol potrivit – eu am folosit un bol de cereale mai putin adanc cu diametru de 10-12cm. Se poate folosi si o forma de copt rotunda de diametru mic. Punem crema caramel in bol si o acoperim cu folie. O dam la congelator pana preparam mousse-ul de ciocolata si cafea.

Mousse de ciocolata si cafea. Incalzim cafeaua si 100 ml smantana pentru frisca pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine.

Punem gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in crema de ciocolata si amestecam bine. Dam crema la rece.

Smantana pentru frisca o mixam cu o lingurita zahar vaniliat pana devine spumoasa. O incorporam in crema de ciocolata si cafea cu miscari de jos in sus.

Tapetam o forma de copt de 20-21 cm diametru cu folie. Eu din nou am folosit un bol termorezistent. Punem 2/3 din mousse-ul de ciocolata. La mijloc rasturnam crema caramel – scoasa din congelator – si acoperim cu restul de crema de ciocolata. Dam la congelator pentru o ora sau doua pana se intareste bine.

Pregatim glazura oglinda dupa reteta de glazura oglinda de aici.

Tort cu mousse de ciocolata, cafea si caramel

Rasturnam mousse-ul de ciocolata peste un grilaj. Acoperim mousse-ul cu glazura de ciocolata. Il dam la frigider pentru jumatate de ora apoi putem sa il transferam – cu grija – peste crusta de cacao.

Decoram marginile crustei cu crema caramel ramasa. Dam din nou la ree pentru 1-2 ore.

Feliem tortul cu un cutit cu taisul fierbinte. Servim cu mare pofta!

Tort cu mousse de ciocolata, cafea si caramel


4 Comments

Aluat dulce Dulciuri de post

Cornuri bicolore de post

Cornuri bicolore de post

Cornurile de post sunt foarte gustoase. Daca avem cornuri bicolore de post putem spuna ca sunt si foarte aratoase. Cu felirute umpluturi pot deveni un desert minunat atat in zilele de post cat si in zilele cand nu tinem post. Aluatul poate sa fie la fel de pufos si de aromat. Daca dozam ingredientele si aromele atat cat trebuie obtinem ceva foarte bun. Un aluat moale si usor de prelucrat, care si dupa coacere ramane pufos, fara sa se usuce. Este un aluat care rezista cateva zile bune. Insa, fiind cornurile atat de bune, cu siguranta vor trece ca painea calda.

Cornuri bicolore de post

Ingrediente

500 gr faina alba

100 gr faina integrala

2 linguri cacao

200-250 ml lapte de soia/migdale/cocos

100 ml apa minerala

3 linguri ulei

1/2 lingurita sare

15 gr drojdie proaspata

3 linguri zahar

1 plic zahar vaniliat

Umplutura

ciocolata neagra

100 gr nuci macinate + 200 gr gem de prune

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min Timp de asteptare: 80 min

Cornuri bicolore de post

Cernem faina iar in mijloc facem o adancitura.
Incalzim usor 100 ml lapte de soia ( migdale, cocos ) impreuna cu o lingura de zahar. Cand e caldut oprim focul si adaugam drojdia si lasam 10 minute la dospit. Daca nu aveti lapte de soia puteti sa folositi apa in schimb.

Punem maiaua peste faina, adaugam sarea si zaharul ramas. Incepem sa framantam. Adaugam restul de lapte treptat si apa minerala pana cand obtinem un aluat omogen si nelipicios. Continuam framantarea inca 10 minute. La final adaugam uleiul si mai framantam pana la omogenizare. Impartim aluatul in doua si intr-una din bucati adaugam cacaoa si mai punem putin lapte vegetal. Framantam bucata cu cacao pana se uniformizeaza. Acoperim ambele bucati de aluat cu folie alimentara si le lasam la dospit timp de 40-50 de minute.

Rasturnam aluatul alb pe masa de lucru infainata si-l intindem intr-un dreptunghi de aproximativ 0.5cm grosime. Procedam la fel cu aluatul cu cacao. Punem aluatul cu cacao peste cel simplu si mai intindem usor pentru a se lipi cele doua bucati de aluat.

Taiem aluatul in triunghiuri. In mijlocul fiecarui triunghi punem o lingurita de gem cu nuca iar apoi rulam astfel incat sa obtinem un cornulet. Procedam la fel cu toate triunghiurile. Putem sa folosim si ciocolata neagra ca umplutura.

Punem cornurile obtinute in tava. Le ungem cu putina miere diluata cu lapte vegetal. Lasam cornurile la dospit pentru jumatate de ora.

Intre timp preincalzim cuptorul la 190 de grade. Dupa ce au dospit cornurile le bagam in cuptor. Dupa 10 minute reducem focul la 175 de grade. Mai coacem cornurile timp de 10-12 minute.

Le scoatem din cuptor si le acoperim cu un prosop curat pentru a evita uscarea. Dupa ce s-au racit le ungem din nou cu putina miere diluata si presaram fulgi de migdale.

Servim cornurile bicolore de post cu un pahar de lapte de soia, cocos, migdale…sau de care va place. Sa aveti pofta!

Cornuri bicolore de post


Leave a Comment

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316