Provocarile Electrolux sunt mereu tentante si nu ai cum sa le refuzi. Prin ElectroluxGourmetFestival am acceptat mai mult decat o provocare. Am acceptat practic sa imi pun imaginatia la incercare. Sa creez un desert in stil gourmet. Dar nu numai atat. Un desert gourmet care sa intre la categoria street-food. Hmm, practic nu e un lucru usor la prima vedere, insa variante sunt destul de multe. Din multitudinea de variante am ales verinele. Mai exact, am ales verine cu capsune, lamaie si cardamon.
Verinele = acele deserturi cochete la pahar, acele portii individuale in pahare mici dar care abunda in arome. Iar in versiunea mea au rezultat verine cu capsune, lamaie si cardamon. O explozie de arome intr-un pahar! Capsune cu lamaie, nuci cu cardamon si capsune cu vanilie. Cam acestea au fost combinatiile iar gustul desavarsit. Enjoy!
Crumble cu nuci si cardamon
50 gr nuci macinate
50 gr faina
40 gr unt
40 gr zahar brun
2 pastai cardamon
Capsune macerate
200 gr capsune
50 ml lamaie
50 gr zahar
Coulis de capsune
200 gr capsune
20 ml suc lamaie
50 gr zahar
1 pastaie de vanilie
Mousse de capsune
100 gr coulis
200 gr crema de branza
50 gr zahar
5 gr gelatina
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
Fasii de zahar caramelizat
70 gr zahar tos
Timp de preparare: 1 ora Nr portii: 10
Vom incepe prin a prepara capsunele. Spalam bine 400 gr de capsune, le rupem coditele si le taiem bucatele. Jumatate din capsune le vom pune intr-un bol impreuna cu 50 ml suc de lamaie proaspat stors si cu 50 gr zahar. Amestecam usor si lasam capsunele deoparte pentru a se macera.
Celelalte capsune le punem intr-o oala cu fundul gros. Le stropim cu 20 ml suc de lamaie si 50 gr de zahar. Punem oala pe foc mic pana cand se dizolva zaharul. Din momentul in care incepe sa fiarba dam focul mai tare si lasam 5 minute la fiert. Oprim focul. Cu ajutorul blenderului transformam caspunele in piure. Trecem piureul prin sita si stoarcem tot lichidul. Adaugam semintele din pastaia de vanilie peste sos. In acest moment avem un minunat coulis de capsune cu aroma de vanilie.
Mousse de capsune. Punem gelatina la hidratat in 30 ml de apa rece. Dupa 5 minute o amestecam cu 100 gr coulis cald. Amestecam bine pana cand se dizolva gelatina. Incorporam cu grija si crema de branza si dam crema la congelator pentru 15 minute. Amestecam in crema din 5 in 5 minute pentru a se intari uniform.
Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul vanilat pana obtinem o spuma ferma. O incorporam in crema de capsune racita. Amestecam usor cu miscari de jos in sus. Dam crema la rece pana asamblam verinele.
Crumble cu nuci si cardamon. Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni medii. Scoatem semintele din pastaile de cardamon si le zdrobim intr-un mojar.
Faina o amestecam cu cardamonul zdrobit si cu nucile macinate. Punem amestecul in robot. Adaugam nucile macinate, zaharul brun si untul taiat bucatele. Pulsam robotul de cateva ori pana obtinem un aluat sfaramicios. Punem gramajoare din amestec in tava pregatita. Coacem aluatul timp de 10 minute, pana se rumeneste si emana un miros irezistibil.
Pentru crumble am folosit zahar brun pentru a obtine un gust de caramel si o aroma mai intensa. Impreuna cu nucile si cardamonul da o aroma inconfundabila acestui crumble.
Fasii de zahar caramelizat. Cat timp se coace aluatul sfaramicios vom pregati zaharul ars. Intr-o craticioara, cu fundul gros, punem zaharul tos. Cratita o punem pe foc mic si lasam zaharul la caramelizat. Cand obtinem o frumoasa culoare aurie-aramie oprim focul. Turnam zaharul ars pe o hartie de copt si il lasam 5 minute deoparte pentru a se intari. Cand zaharul caramelizat s-a intarit il vom rupe in bucatele.
Asamblare. Incepem cu capsunele macerate, care vor fi primul strat din montajul acestui desert. Peste capsunele macerate vom pune crumble cu nuci. Peste crumble, cu ajutorul unui pos, vom pune mousse-ul de capsune. Continuam montajul cu o lingura-doua de coulis de capsune si vanilie. Presaram putin crumble si din nou mousse de capsune. Ornam fiecare verina cu felii de capsune si zahar caramelizat. Se serveste imediat.
[…] Verinele cu zmeura si crumble de nuci cu cardamom se pregatesc foarte usor si este aproape imposibil sa nu le iubeasca toata lumea. Ideea pregatirii lor mi-a venit mai demult, cand am ajuns la Gourmet Festival. Mi-au ramas la suflet pampustele Danei (pe care le-a servit cu un delicios sos de capsuni) si verinele cu capsuni si crumble ale Paulei. […]