• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Dulciuri diverse / Verine cu capsune, lamaie si cardamon

Dulciuri diverse

Verine cu capsune, lamaie si cardamon

Provocarile Electrolux sunt mereu tentante si nu ai cum sa le refuzi. Prin ElectroluxGourmetFestival am acceptat mai mult decat o provocare. Am acceptat practic sa imi pun imaginatia la incercare. Sa creez un desert in stil gourmet. Dar nu numai atat. Un desert gourmet care sa intre la categoria street-food. Hmm, practic nu e un lucru usor la prima vedere, insa variante sunt destul de multe. Din multitudinea de variante am ales verinele. Mai exact, am ales verine cu capsune, lamaie si cardamon.

Verine cu capsune, lamaie si crumble

Verinele = acele deserturi cochete la pahar, acele portii individuale in pahare mici dar care abunda in arome. Iar in versiunea mea au rezultat verine cu capsune, lamaie si cardamon. O explozie de arome intr-un pahar! Capsune cu lamaie, nuci cu cardamon si capsune cu vanilie. Cam acestea au fost combinatiile iar gustul desavarsit. Enjoy!

Verine cu capsune, lamaie si crumble

Crumble cu nuci si cardamon

50 gr nuci macinate

50 gr faina

40 gr unt

40 gr zahar brun

2 pastai cardamon

Capsune macerate 

200 gr capsune

50 ml lamaie

50 gr zahar

Coulis de capsune

200 gr capsune

20 ml suc lamaie

50 gr zahar

1 pastaie de vanilie

Mousse de capsune

100 gr coulis

200 gr crema de branza

50 gr zahar

5 gr gelatina

200 ml smantana pentru frisca

1 lingurita zahar vanilat

Fasii de zahar caramelizat

70 gr zahar tos

Timp de preparare: 1 ora Nr portii: 10

Verine cu capsune, lamaie si crumble

Vom incepe prin a prepara capsunele. Spalam bine 400 gr de capsune, le rupem coditele si le taiem bucatele. Jumatate din capsune le vom pune intr-un bol impreuna cu 50 ml suc de lamaie proaspat stors si cu 50 gr zahar. Amestecam usor si lasam capsunele deoparte pentru a se macera.

preparare_3

Celelalte capsune le punem intr-o oala cu fundul gros. Le stropim cu 20 ml suc de lamaie si 50 gr de zahar. Punem oala pe foc mic pana cand se dizolva zaharul. Din momentul in care incepe sa fiarba dam focul mai tare si lasam 5 minute la fiert. Oprim focul. Cu ajutorul blenderului transformam caspunele in piure. Trecem piureul prin sita si stoarcem tot lichidul. Adaugam semintele din pastaia de vanilie peste sos. In acest moment avem un minunat coulis de capsune cu aroma de vanilie.

Mousse de capsune. Punem gelatina la hidratat in 30 ml de apa rece. Dupa 5 minute o amestecam cu 100 gr coulis cald. Amestecam bine pana cand se dizolva gelatina. Incorporam cu grija si crema de branza si dam crema la congelator pentru 15 minute. Amestecam in crema din 5 in 5 minute pentru a se intari uniform.

Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul vanilat pana obtinem o spuma ferma. O incorporam in crema de capsune racita. Amestecam usor cu miscari de jos in sus. Dam crema la rece pana asamblam verinele.

preparare_1

Crumble cu nuci si cardamon. Preincalzim cuptorul la 200 de grade.  Tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni medii. Scoatem semintele din pastaile de cardamon si le zdrobim intr-un mojar.

Faina o amestecam cu cardamonul zdrobit si cu nucile macinate. Punem amestecul in robot. Adaugam nucile macinate, zaharul brun si untul taiat bucatele. Pulsam robotul de cateva ori pana obtinem un aluat sfaramicios. Punem gramajoare din amestec in tava pregatita. Coacem aluatul timp de 10 minute, pana se rumeneste si emana un miros irezistibil.

preparare_2

Pentru crumble am folosit zahar brun pentru a obtine un gust de caramel si o aroma mai intensa. Impreuna cu nucile si cardamonul da o aroma inconfundabila acestui crumble.

Fasii de zahar caramelizat. Cat timp se coace aluatul sfaramicios vom pregati zaharul ars. Intr-o craticioara, cu fundul gros, punem zaharul tos. Cratita o punem pe foc mic si lasam zaharul la caramelizat. Cand obtinem o frumoasa culoare aurie-aramie oprim focul. Turnam zaharul ars pe o hartie de copt si il lasam 5 minute deoparte pentru a se intari. Cand zaharul caramelizat s-a intarit il vom rupe in bucatele.

Verine cu capsune, lamaie si crumble

Asamblare. Incepem cu capsunele macerate, care vor fi primul strat din montajul acestui desert. Peste capsunele macerate vom pune crumble cu nuci. Peste crumble, cu ajutorul unui pos, vom pune mousse-ul de capsune. Continuam montajul cu o lingura-doua de coulis de capsune si vanilie. Presaram putin crumble si din nou mousse de capsune. Ornam fiecare verina cu felii de capsune si zahar caramelizat. Se serveste imediat.

Verine cu capsune, lamaie si crumble


1 Comment

« Tort cu ciocolata si lichior de alune
Prajitura cu fistic si capsune »

Trackbacks

  1. Verine cu zmeura si crumble de nuci - Reteta Video • Retetele mele dragi says:
    July 18, 2016 at 9:52 pm

    […] Verinele cu zmeura si crumble de nuci cu cardamom se pregatesc foarte usor si este aproape imposibil sa nu le iubeasca toata lumea. Ideea pregatirii lor mi-a venit mai demult, cand am ajuns la Gourmet Festival. Mi-au ramas la suflet pampustele Danei (pe care le-a servit cu un delicios sos de capsuni) si verinele cu capsuni si crumble ale Paulei. […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316