• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Dulciuri diverse

Mini pavlova cu cirese

Mini pavlova cu cirese

Mini pavlova cu cirese este un desert foarte dragut, delicat si aromat. Asa cum bine stiti, Pavlova este o prajitura formata dintr-o bezea dulce, crocanta la exterior dar cu interiorul moale. Prajitura e completata de o crema mai putin dulce, in general o crema de vanilie. Cremele insa pot fi variate: mascarpone cu vanilie, frisca cu lamaie…sau chiar ciocolata neagra cu un strop de aroma alcoolizata – asa cum am folosit eu azi. Completarea mea la bezeaua dulce este o crema de ciocolata usor amaruie si un sos aromat de cirese cu lamaie. A iesit ceva grozav de bun, colorat si aromat. Un contrast de texturi si arome, care te incanta la fiecare imbucatura. Un deliciu!

Mini pavlova cu cirese

Bezea

3 albusuri ( de la 3 oua mari )

1 praf sare

150 gr zahar alb

20 gr glucoza lichida

40 ml apa

Crema de ciocolata

250 ml lapte

3 galbenusuri

30 gr zahar

1 lingura amidon

80 gr ciocolata neagra

1 lingura coniac

Sos de cirese

300 gr cirese

50 gr zahar

50 ml apa

1 lamaie

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 12

Mini pavlova cu cirese

Bezea.  Punem apa, glucoza si zaharul intr-o cratita mica pe foc mediu. Amestecam pentru a topi zaharul. Cand zaharul e topit complet marim putin focul si lasam sa fiarba 6-7 minute pana cand obtinem un sirop gros.
In momentul in care siropul incepe sa fiarba incepem sa mixam albusurile cu un praf de sare pana cand se transforma intr-o spuma ferma. Cand siropul de zahar e gata oprim focul. Turnam siropul incet peste albusurile pe care le batem in continuare la viteza mare. Batem albusurile timp de aproximativ 10 minute pana cand ajung la temperatura camerei iar bezeua se ingroasa si devine lucioasa.

Preincalzim cuptorul la 100 grade. Pregatim tava mare de la cuptor cu hartie de copt. Punem bezeaua intr-un pos cu varf mare/stelat. Facem turnulete din bezea. Dam tava la cuptor si coacem bezeaua pentru o ora.

prep_Mini pavlova cu cirese_1

Crema de ciocolata. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.
Luam crema de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine apoi incorporam si coniacul. Lasam crema la racit, amestecand din cand in cand pentru a nu face crusta.

Sos de cirese. Spalam ciresele si indepartam coditele si samburii. Le punem intr-o oala cu fundul gros impreuna cu zeama de la o lamaie, zaharul si apa. Punem oala pe foc mediu si lasam la fiert timp de 15-20 de minute, pana cand scade lichidul si se ingroasa.

Asamblare. Punem crema de ciocolata in centrul fiecarui turnulet. Deasupra punem sosul de cirese si servim imediat. Pofta buna!

Mini pavlova cu cirese


5 Comments

Dulciuri diverse

Strawberry Trifle

Strawberry Trifle

Strawberry Trifle este un desert de vara plin de fructe si o crema racoroasa. Este un desert care nu necesita mult efort, doar putina imaginatie si fructe proaspete de vara. Trifle este un desert cu specific englezesc si practic este un desert compus din mai multe straturi si texturi. Porneste de un blat simplu, tip pandispan, care este ulterior insiropat cu un sirop alcoolizat. Aromele folosite pentru sirop pot fi felurite. Urmeaza o crema de vanilie, dulceata de fructe sau chiar fructe proaspete. Ca decor se folosesc frisca si fructe pentru culoare. Aceste desert, de obicei, se asambleaza intr-un vas inalt si incapator de sticla tocmai pentru a vedea modul frumos in care sunt dispuse straturile.

Eu am ales sa fac un trifle simplu cu fructe de vara – capsunele ( preferatele mele ). In locul cremei clasice de vanilie am folosit crema de branza aromata cu vanilie, lamaie si scortisoara. Ca nota personala am mai adaugat si o crema de ciocolata cu parfum de amaretto ( e clar, ciocolata nu putea lipsi ). Siropul pentru blat l-am imbogatit cu coniac si lichior amaretto. Blatul este facut doar cu faina de migdale, pentru un plus de aroma si delicatate. Decorul este simplu din frisca si fructe proaspete. Un deliciu!

Strawberry Trifle

Blat

3 oua

3 linguri faina de migdale

3 linguri zahar

1 lingura ulei

1 varf de sare

Sirop

50 ml coniac

1 lingura amaretto

100 ml apa

50 gr zahar

Crema de branza cu scortisoara

400 gr crema de branza

100 gr iaurt grecesc

1 lingurita scortisoara

1 pastaie de vanilie

100 gr zahar

2 linguri suc de lamaie

coaja rasa de lamaie

Crema de ciocolata

100 gr ciocolata neagra

150 ml smantana dulce

1 lingurita amaretto

2 linguri zahar

Decor

200 ml frisca

1 lingurita zahar pudra

1 lingurita extract de vanilie

1/2 kg capsune

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 15 min. Nr portii: 12-14

Strawberry Trifle

Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 25/35cm.

Ouale, la temperatura camerei le mixam bine cu un praf de sare si zaharul pana isi tripleaza volumul. Adaugam uleiul si mai mixam un minut. Adaugam faina de migdale peste oua si amestecam usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam usor cu o spatula. Coacem blatul timp de 15 minute. Cand e gata il scoatem pe un gratar la racit. Il acoperim pe urma cu un prosop curat.

Sirop. Punem zaharul la caramelizat. Cand s-a topit complet si a ajuns la o culoare aramie adaugam apa. Avem grija la aburi! Lasam amestecul pe foc mic pana cand caramelul se dizolva complet in apa.

Luam siropul de pe foc si adaugam coniacul apoi amaretto. Amestecam totul.

Crema de ciocolata. Punem smantana pe foc mediu si o aducem la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine pentru a omogeniza compozitia. La final adaugam si siropul amaretto. Omogenizam.

Crema de branza. Amestecam crema de branza cu zaharul si scortisoara pana cand devine cremoasa. Treptat adaugam iaurtul, continuand sa amestecam.

Spalam bine o lamaie si razuim coaja deasupra cremei. Stoarcem apoi putin suc de lamaie si adaugam si o lingurita de extract de vanilie. Amestecam bine crema si o dam la rece pentru o ora.

Asamblare. Taiem blatul in doua cercuride dimensiubnea vasului in care vom asambla acest trifle. Punem cele doua creme in doua posuri. Capsunele le spalam si le indepartam frunzulitele. Smantana pentru frisca o mixam cu zaharul pudra pana cand devine cremoasa. Adaugam vanilia si omogenizam.

prep_Strawberry Trifle

Punem 2-3 linguri de crema pe fundul unui vas de sticla incapator. Asezam un blat peste crema. Insiropam bine blatul cu siropul de zahar ars si amaretto. De jur imprejurul vasului punem jumatati de capsune. Punem crema de branza pe langa capsune, lasand un spatiu in centru. In centru vom pune crema de ciocolata. Continuam cu al doilea blat pe cre il insiropam bine. Punem din nou capsune radial, pe marginea vasului. Umplem vasul cu cele doua crema – branza pe exterior si ciocolata in interior.

Decoram acest trifle cu frisca si cu capsune. Il lasam la rece pentru 1-2 ore pentru a se intrepatrunde aromele. Il servim cu pofta. Enjoy!

Strawberry Trifle


3 Comments

Torturi Retete Green Sugar

Tort cu ciocolata, cafea si tonka

Tort cu ciocolata, cafea si tonka

Dulciurile fara zahar nu mai sunt un lucru imposibil de realizat. Multumita Green Sugar ne putem delecta cu deserturi minunate, delicioase insa cu mai putine calorii si chiar mai sanatoase. Acest tort cu ciocolata, cafea si tonka este unul din acele deserturi realizate fara zahar. Zaharul l-am inlocuit complet cu indulcitor din stevie rebaudiana, fara insa a schimba deloc gustul desertului realizat. Si a iesit o minunatie de tort! Un blat fin de migdale cu o crema de ciocolata aromata cu tonka. Urmeaza un mousse de cafea fin si energizant. Pentru a da un plus de prospetime acestui tort am folosit gem de visine fara zahar, peste care am presarat un crumble delicios si aromat de migdale. Tortul este imbracat apoi intr-un mousse delicios de ciocolata si decorat, binenteles, tot cu ciocolata.

Este un tort minunat pe care l-am pregatit pentru competitia Green Sugar Blogger 2016. Un tort plin de arome si texturi, care sper sa va fie pe plac atat voua cat si juriului. Enjoy!

Tort cu ciocolata, cafea si tonka

Blat

1 ou

2 linguri faina de migdale

2 linguri Green Sugar pulbere

1 lingura ulei

Crema de ciocolata si tonka

100 gr ciocolata neagra

200 ml smantana pentru frisca

2 linguri Green Sugar pulbere

1 pastaie tonka

1 lingurita extract de vanilie

 

Mousse de cafea

100 ml smantana pentru frisca

50 ml cafea

4 linguri Green Sugar pulbere

300 ml smantana pentru frisca

1 lg-ta Green Sugar pudra

5 gr gelatina

Strat crocant

40 gr migdale

20 gr unt

20 gr Green Sugar pulbere

Mousse de ciocolata

200 gr ciocolata neagra

400 ml smantana pentru frisca

2 linguri Green Sugar pulbere

1 lingurita extract de vanilie

5 gr gelatina

1 lingura Green Sugar pudra

Tort cu ciocolata, cafea si tonka

Blat. Mixam oul cu un praf de sare si cu indulcitorul pana isi dubleaza volumul. Incorporam usor uleiul si faina de migdale.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 16cm diametru. Turnam compozitia de blat in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 12-13 minute, pana cand se rumeneste usor. Il scoatem pe un gratar la racit.

Tort cu ciocolata, cafea si tonka

 

Crema de ciocolata si tonka. Incalzim 100 ml smantana impreuna cu Green Sugar pulbere pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele si pastaia de tonka macinata fin. Amestecam bine. Dam crema la rece.

Smantana pentru frisca o mixam cu o lingurita Green Sugar pudra pana devine spumoasa. O incorporam in crema de ciocolata  cu miscari de jos in sus.

Tapetam o tava de 16 cm diametru cu folie de acetat. Punem blatul de migdale ( il nivelam daca e cazul ) iar deasupra crema de ciocolata. Nivelam si dam la rece.

Mousse de cafea.Incalzim 100 ml smantana si cafeaua la foc mic. Oprim focul cand amestecul e cald bine. Gelatina o punem la hidratat in 30 ml apa rece. O lasam 5 minute deoparte apoi o adaugam peste cafea. Punem si Green Sugar pulbere si amestecam bine. Dam amestecul la rece. Cand va capata consistenta unei creme va fi bun de folosit.

Restul de smantana il batem bine impreuna cu Green Sugar pudra. Cand obtinem o frisca bat ne oprim. Incorporam frisca in crema de cafea cu miscari usoare, de jos in sus. Punem mousse-ul de cafea peste crema de ciocolata. Dam din nou la rece pentru o ora.

Tort cu ciocolata, cafea si tonka

Strat crocant. Amestecam migdalele macinate cu Green Sugar pulbere si untul. Punem aluatul nisipos intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem acest crumble timp de 10 minute la 180 de grade.

Punem gem de visine peste mousse-ul de cafea iar deasupra presaram crumble. Dam tortul din nou la rece pana cand se intaresc bine cremele.

prep_tort de ciocolata,cafea si tonka_1

Mousse de ciocolata. Incalzim 200 ml smantana pentru frisca pana la punctul de fierbere. Adaugam Green Sugar pulbere si amestecam. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine.

Punem gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in crema de ciocolata si amestecam bine. Dam crema la rece.

Smantana pentru frisca o mixam cu o lingurita de Green Sugar pudra pana devine spumoasa. O incorporam in crema de ciocolata cu miscari de jos in sus. Punem crema in pos.

Tort cu ciocolata, cafea si tonka

Scoatem cu grija cercul detasabil al tavii de 16 cm. Desprindem folia de acetat . Pregatim o alta tava, sau un inel, de 20 cm diametru si il tapetam din nou cu folie de acetat. Punem tortul de 16 cm in mijlocul tavii. De jur imprejur vom umple golurile cu mousse-ul de ciocolata din pos. Nivelam apoi si dam la rece pentru 4-5 ore.

Dupa ce a stat suficient la frigider, scoatem inelul si folia de acetat din jurul tortului. Decoram tortul cu spray de ciocolata velvet, fasii de ciocolata si trufe de ciocolata ( fara zahar ). Servim cu pofta!

Tort cu ciocolata, cafea si tonka


4 Comments

Biscuiti

Biscuiti fragezi cu bezea si caramel

Biscuiti fragezi cu bezea si caramel

Cum ar fi ca intr-o zi sa ne delectam cu ceva special la desert? Cu niste biscuiti fragezi cu bezea si caramel, facuti cu drag in casa. Biscuiti cu unt sfaramiciosi imbracati in bezea dulce su crocanta. In mijloc ascund o delicioasa crema caramel si o dulceata de smochine parfumata  si fara zahar. Eu cred ca ar fi minunat! Un desert delicat si elegant. O bucurie pentru ochi si o delectare pentru gust. Se fac usor de tot. Fiecare parte a acestui biscuite are o tehnica simpla de realizare. Insa, in combinatie, rezulta ceva minunat. Un desert care pur si simplu se topeste in gura. Enjoy!

Biscuiti fragezi cu bezea si caramel

Biscuiti

200 gr faina alba

50 gr faina de migdale

30 gr zahar pudra

1/3 lingurita sare

120 gr unt

2 galbenusuri

3 linguri apa rece

Crema caramel

50 gr zahar

3 linguri apa

50 gr unt

75 ml smantana grasa

Bezea italiana

3 albusuri

150 gr zahar

40 ml apa

15 gr glucoza lichida

In plus dulceata de smochine fara zahar

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 70 min. Timp de asteptare: 2 ore.

Biscuiti fragezi cu bezea si caramel

Biscuiti. Amestecam faina cu faina de migdale, zaharul pudra si sarea. Untutl taiat bucatele il punem peste ingredientele uscate. Amestecam cu varful degetelor pana obtinem un aluat sfaramicios. Galbenusurile le batem usor si le punem peste compozitie impreuna cu apa rece. Amestecam pentru a omogeniza aluatul. Daca mai este nevoie mai adaugam apa. Trebuie sa obtinem un aluat inchegat, fara a fi moale.

Invelim aluatul in folie alimentara. Il lasam la rece pentru o ora.

Dupa o ora scoatem aluatul din frigider si il intindem intr-o foaie groasa de 0.5cm. Decupam cercuri cu o forma de inox. Punem biscuitii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si ii intepam cu furculita din loc in loc.  Ii dam din nou la rece pentru 20 de minute.  In acest timp preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Dupa 20 de minute scoatem biscuitii de la rece si introducem tava in cuptor. Coacem biscuitii timp de 10-12 minute, pana se rumenesc usor de tot. Ii lasam apoi pe un gratar la racit.

Crema caramel. Punem zaharul impreuna cu apa intr-o oala mica cu fund gros. Lasam zaharul sa se topeasca si sa fiarba, pana cand capata culoarea aramie. Oprim focul si adaugam untul. Amestecam energic pentru a omogeniza compozitia. Punem si smantana si amestecam bine. Lasam compozitia pe foc mic pana se omogenizeaza. Oprim focul si lasam crema la racit, amestecand din cand in cand in ea.

Bezea italiana. Punem apa, glucoza si zaharul intr-o cratita mica pe foc mediu. Amestecam pentru a topi zaharul. Cand zaharul e topit complet marim putin focul si lasam sa fiarba 4-5 minute pana cand obtinem un sirop gros.
In momentul in care siropul incepe sa fiarba incepem sa mixam albusurile cu un praf de sare pana cand se transforma intr-o spuma ferma. Cand siropul de zahar e gata oprim focul. Turnam siropul incet peste albusurile pe care le batem in continuare la viteza mare. Batem albusurile timp de aproximativ 10 minute pana cand ajung la temperatura camerei iar bezeua se ingroasa si devine lucioasa.

prep_Biscuiti fragezi cu bezea si caramel_5 Prep_Biscuiti fragezi cu bezea si caramel_4

Asamblare. Punem crema caramel pe fiecare biscuite, altfel incat sa nu ajunga pe margini. In centru facem o adancitura si adaugam o lingurita de dulceata de smochine. Imbracam biscuitele in bezea. Procedam la fel cu toti biscuitii.

Preincalzim cuptorul la 100 de grade. Punem biscuitii imbracati in bezea din nou in tava. Coacem bezeaua timp de o ora. In acest fel am obtinuti biscuiti sfaramiciosi imbracati in bezea crocanta si cu umplutura cremoasa de caramel si dulceata de smochine. Un deliciu!

Biscuiti fragezi cu bezea si caramel


Leave a Comment

Torturi

Tort Fraisier – Fraisier Cake

Tort Fraisier – Fraisier Cake

Fraisier cake – tortul Fraisier este un tort cu origini frantuzesti. Este un tort delicat care se realizeaza destul de usor. Aspectul si crema delicata insa l-au facut foarte celebru. Este un tort perfect pentru zilele de vara. Un tort cu blat delicat, de tip genoise. Urmeaza capsune proaspte asezate radial. Crema este din nou delicata si este o combinatie de crema de vanilie cu frisca delicioasa..
Deasupra se pune martipan, insa eu am inlocuit pasta de martipan cu jeleu din capsune proaspete. Pentru ornare am lasat frau liber imaginatiei si am combinat capsunele cu ciocolata alba si jeleu de portocala. Aroma de portocala am folosit-o si in compozitie. Am adaugat portocala rasa si in crema de vanilie. A iesit o combinatie grozava, proaspata, de vara!

Tort Fraisier - Fraisier Cake

Blat

2 oua

40 gr faina de migdale

10 gr faina

50 gr zahar

20 gr unt

1 praf sare

Crema

300 ml lapte

3 galbensuuri

25 gr amidon

30 gr unt

50 gr zahar

1 pastaia de vanilie

coaja rasa de portocala

2 linguri suc portocala

2 foi gelatina

200 ml smantana pt frisca

1 lingurita zahar vaniliat

200 ml suc de capsune

2 foi gelatina

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 15 min. Nr portii: 12

Tort Fraisier - Fraisier Cake

Blat. Topim untul pe foc mic si-l lasam deoparte. Punem ouale si zaharul in bolul de la mixer. Le mixam timp de 5-10 minute pana isi tripleaza volumul. Adaugam untul si mixam usor pana se incorporeaza. Oprim mixerul.

Faina o amestecam cu faina de migdale. Adaugam ingredientele uscate peste oua si amestecam cu spatula, cu miscari de jos in sus.

Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de 20 cm diametru. Punem compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 15-18 minute, pana cand se rumeneste frumos. Il lasam la racit in tava.

Tort Fraisier - Fraisier Cake

Crema de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa. Oprim focul si adaugam coaja rasa de portocala precum si sucul de portocala. Amestecam bine.
Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o scurgem bine de apa si o adaugam peste crema. Amestecam din nou. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam la rece.

Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingura de zahar vanilat pana cand devine spumoasa. O adaugam in crema de vanilie racit, cu miscari de jos in sus.

Punem blatul din nou in tava in care l-am copt. Il incercium cu un inel detasabil. De jur-imprejur punem capsune taiate in doua. Turnam crema de vanilie si dam la rece.

Jeleu de capsune. Punem sucul de capsune pe foc mediu. Sucul de capsune il facem din piure de caspune trecut prin sita.
Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Cand sucul e fierbinte oprim focul si adaugam gelatina scursa de apa. Amestecam bine.
Turnam jeleul peste crema de vanilie si dam din nou la rece.

Lasam tortul sa stea la rece pentru cel putin patru ore. Scoatem cu grija inelul detasabil. Ornam tortul cu caspune, ciocolata alba si jeleu de portocale. Servim in portii generoase. Enjoy!

Tort Fraisier - Fraisier Cake


4 Comments

Torturi Inghetata

Tort de inghetata cu ciocolata si bezea

Tort de inghetata cu ciocolata si bezea

Vara vrem sa avem parte de dulciuri cat mai racoroase. Dar poate ca unii nu vor sa renunte la ciocolata. Asa ca, o solutie perfecta pentru acei oameni “dependenti” de ciocolata ar fi acest tort de inghetata cu ciocolata si bezea. Un tort care are si ciocolata si inghetata pe deasupra. Este un vis frumos de vara. Perfect atat pentru zile toride, cat si pentru zile ploioase cand ciocolata se dovedeste a fi un prieten de nadejde.

Blatul este unul grozav de aromat. Am folosit nuci de brazilia, insa poate fi facut cu orice fel de nuci. Nucile sunt acelea care confera aroma acestui blat. Si are nuci din plin. Inghetata de ciocolata este facuta practic dintr-un mousse de ciocolata neagra cu bezea italiana. Pentru decor am folosit glazura de ciocolata neagra si bezea italiana. Un adevarat deliciu, un veritabil rasfat!

Tort de inghetata cu ciocolata si bezea

Blat

100 gr nuci de brazilia macinate

20 gr faina
80 gr unt
2 oua medii
80 gr zahar

1 praf de sare

1/2 lingurita praf de copt

1 lingurita extract de vanilie

Bezea italiana

3 albusuri

1 praf sare

150 gr zahar

40 ml apa

Mousse

250 gr ciocolata neagra

200 ml smantana dulce

3 galbenusuri

1 lingurita extract de vanilie

bezea italiana

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 25 min Timp de asteptare: 6 ore

Tort de inghetata cu ciocolata si bezea

Blat. Ungem cu unt si tapetam apoi cu hartie de copt o tava rotunda de 18cm diametru. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Faina o amestecam cu praful de copt si sarea. Mixam bine untul impreuna cu zaharul. Cand amestecul devine cremos adaugam un ou si faina, mixam bine. Adaugfam si al doilea ou si o lingura de nuci macinate. Mixam bine din nou. La final incorporam restul de nuci macinate impreuna cu extractul de vanilie.

Punem compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de aproximativ 25 de minute, pana trece testul cu scobitoarea. Il scoatem pe un gratar la racit.

Mousse de ciocolata.  Punem smantana intr-o cratita cu findul gros la foc mic. Galbenusurile le amestecam usor. Aducem smantana la punctul de fierbere si o adaugam in fir subtire peste galbenusuri, amestecand continuu. Punem din nou compozitia pe foc. O lasam 5 minute pe foc mic pana se ingroasa usor, fara a fierbe. Oprim focul. Ciocolata o rupem bucatele si o adaugam peste smantana. Amestecam bine. Adaugam si vanilia. Lasam crema la rece.

Impartim crema in doua parti. Intr-un vas punem doua treimi din crema, in alt vas o treime.

Bezea italiana. Punem 40 ml apa si 150 gr de zahar intr-o cratita mica iar cratita o punem pe foc mediu. Cand zaharul e topit complet marim putin focul si lasam sa fiarba 5-6 minute pana cand obtinem un sirop gros.
In momentul in care siropul incepe sa fiarba incepem sa mixam albusurile cu un praf de sare pana cand se transforma intr-o spuma ferma. Cand siropul de zahar e gata oprim focul si incepem sa-l turnam incet peste albusurile pe care le batem in continuare la viteza mare. Batem albusurile timp de aproximativ 10 minute pana cand ajung la temperatura camerei si bezeua se ingroasa si devine lucioasa.

 

Tort de inghetata cu ciocolata si bezea

Incorporam bezeaua in cremele de ciocolata. In fiecare vas cu crema de ciocolata vom pune o treime din bezea. Incorporam bezeaua cu miscari de jos in sus. Restul de bezea ( o treime ) o punem deoparte.

Punem blatul din nou in tava in care l-am copt. Crema de ciocolata mai inchisa la culoare o punem peste blat. Punem tortul la congelator pentru 15 minute. Continuam cu crema de ciocolata mai deschisa la culoare. Punem din nou tortul la congelator dar pentru 2-3 ore, pana se congeleaza complet.

Scoatem tortul cu grija din tava in care l-am copt. Preferabil ar fi ca tava sa aiba peretii detasabili. Glazuram tortul cu glazura de ciocolata si decoram cu restul de bezea ( pusa deoparte ). Feliem tortulcu un cutit cu taisul fierbinte. Apoi ne delectam. Enjoy!

Tort de inghetata cu ciocolata si bezea

 


2 Comments

Diverse

Ecleruri cu capsune si crema de lamaie

Ecleruri cu capsune si crema de lamaie

Eclerurile sunt un desert delicat. In ultima vreme au mare trecere la noi in familie, iar eu ma bucur sa le fac de fiecare data. Se fac usor si sunt deosebit de bune. Nu demult am facut ecleruri cu capsune si crema de lamaie. Un produs simplu s-ar zice. Insa tocmai tocmai aceasta simplitate le face atat de bune. Nefiind un desert incarcat de arome, poti sa te bucuri de fiecare aroma in parte. Si nu sunt multe, insa sunt speciale. Vanilie, lamaie si capsune. Asta am folosit la aceste ecleruri. O combinatie proaspata si delicioasa de vara. O combinatie care incanta atat ochii cat si papilele gustative.

Ecleruri cu capsune si crema de lamaie

Baza crocanta – Craquelin

50 gr faina

40 gr unt

50 gr zahar

1 praf sare

Ecleruri

170 gr oua ( 2 oua mari )

110 gr faina

80 gr unt

170 ml apa

5 gr zahar

2 gr sare

Crema patiserie

250 ml lapte

3 galbenusuri

30 gr amidon

50 gr zahar

1 pastaie de vanilie

coaja rasa de lamaie

sucul de la o lamaie

Frisca

200 ml smantana pt frisca

1 lingurita zahar vanilat

coasa rasa de lamaie

300 gr capsune

Ecleruri cu capsune si crema patiserie

Craquelin. Untul moale il amestecam cu zaharul, faina si praful de sare. Trebuie sa obtinem o compozitie omogena. O invelim in folie alimentara si dam la rece pentru o ora.

Dupa o ora scoatem craquelinul si il intindem intr-un strat subtire de 2-3mm.  Pentru a-l intinde mai usor il punem intre doua hartii de copt. Decupam dreptunghiuri de 10/3 cm dimensiuni si le dam din nou la rece.

Ecleruri. Punem apa pe foc impreuna cu untul, sarea si zaharul. Amestecam pana incepe sa fiarba., Adaugam faina, toata odata, si amestecam bine cu o lingura sau un tel . Oprim focul. Lasam aluatul la rece.

Galbenusurile le batem usor. Le adaugam treptat in aluatul racit si amestecam continuu. Punem aluatul intr-un pos cu varf rotund.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava mare. Facem cu posul 10-12 ecleruri. Acoperim aluatul cu cate un dreptunghi de craquelin. Coacem cojile de ecler timp de 35-40 de minute, pana cand se rumenesc frumos. Le scoatem pe un gratar la racit.

Ecleruri cu capsune si crema de lamaie

Crema patiserie de lamaie. Cele trei galbenusuri le frecam cu amidonul. Laptele il punem pe foc impreuna cu zaharul si cu semintele pastaii de vanilie. Cand laptele s-a infierbantat bine si este aproape sa dea in clocot il luam de pe foc si il turnam, in fir subtire peste galbenusuri amestecand energic. Punem apoi amestecul pe foc, la flacara medie spre mare. Fierbem 2-3 minute pana se ingroasa, dupa care luam crema de pe foc. Adaugam coaja rasa de lamaie si amestecam din nou.

Lasam crema deoparte dar continuam sa amestecam in ea tot la 5 minute. Dupce ce s-a mai racorit putin adaugam si sucul de lamaie.

Smantana pentru frisca o batem timp de un minut cu mixerul la viteza medie, adaugam si zaharul apoi continuam mixarea pana cand devine pufoasa.

Taiem cu grija eclerurile in doua, lasand partea de deasupra putin mai ingusta.

Umplem eclerurile cu crema de lamaie. Punem felii de capsune si deasupra ornam cu frisca. Acoperim cu jumatatea de ecler de deasupra. Pudram eclecurile cu zahar si le servim cu pofta. Enjoy!

Ecleruri cu capsune si crema patiserie


4 Comments

Prajituri

Prajitura cu ciocolata si capsune

Prajitura cu ciocolata si capsune

Prahitura cu ciocolata si capsune este o noua prajitura din categoria celor cu multa ciocolata. Asa cum imi plac mie. Gustul puternic de ciocolata este completat in mod delicat de un sirop si un jeleu de capsune. In ansamblu merge de minune impreuna si confera un gust dulce-amarui foarte gustos acestei prajituri. Datorita gustului intens recomand sa o consumati in portii mici. Asa va fi cel mai bine apreciata.

In alta ordine de idei, aceasta prajitura cu ciocolata si capsune este una destul de simpla. Nu presupune tehnici foarte complicate. Un blat de cacao tip negresa, o crema trufa de ciocolata. Culoarea si aroma dulce este adusa ce capsunele pe care le-am transformat in jeleu. Pentru blat am folosit un sirop dulce de capsune, facut printr-o usoara reductie. Tehnici simple, gust intens. Enjoy!

Prajitura cu ciocolata si capsune

Blat

de la negresa cu nuci si mascarpone

Crema de ciocolata

300 ml smantana pentru frisca

150 gr ciocolata neagra

25 gr unt

Jeleu + sirop capsune

300 gr capsune

50 gr zahar

100 ml apa

1 foaie gelatina

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 25 min Nr portii: 20

Prajitura cu ciocolata si capsune

Reteta de blat puteti sa o luati de la reteta de negresa cu nuci. Coacem blatul intr-o tava de 30/40 cm dimenisuni timp de 25 de minute. Dupa ce trece testul cu scobitoarea il scoatem pe un gratar la racit.

Jeleu de capsune. Spalam bin capsunele si le rupem coditele. Le taiem bucatele si le punem pe foc impreuna cu zaharul si apa. Le lasam la fiert timp de 5-6 minute pana ce se inmoaie usor si isi lasa toata zeama. Punem capsunele intr-o sita si colectam tot lichidul separat. Capsunele le punem intr-un bol. Lichidul il punem din nou pe foc si il mai fierbem timp de 10 minute. Vrem sa reducem putin lichidul pentru a obtine un sirop mai consistent. Punem 150 ml de sirop deoparte. Restul de sirop il amestecam cu 1 foaie de gelatina ( hidratata in apa rece in prealabil ) si il rasturam peste capsune.

Crema. Este o crema clasica, o crema trufa de ciocolata. Incalzim smantana pana la punctul de fierbere. Oprim focul. Adaugam ciocolata rupta bucatele si untul cubulete. Dupa doua mintue de odihna amestecam energic. Lasam crema la rece. Dupa ce s-a racorit o punem 30-40 minute la congelator.

Cand crema s-a racit bine o mixam pana se deschide la culoare si devine pufoasa.

Asamblare. Taiem blatul in 3 bucati de cate 13/30 cm dimensiuni. Insiropam fiecare bucata de blat. Punem un blat pe platou si il acoperim cu putin mai mult de o treime din crema. Procedam la fel si cu al doilea blat. Punem si ultimul blat si apasam usor. Il acoperim cu restul de crema.  Decoram prajitura cu jeleul de capsune si banuti de ciocolata alba.

Prajitura cu ciocolata si capsune

Este o prajitura simpla, dar decadenta. Este un deliciu pentru cei care iubesc ciocolata. Va fi un delicu pe masa de duminica din familie. Sau o surpriza pentru musafiri. Sau, de ce nu?, un cadou perfect pentru persoana iubita. Enjoy!

Prajitura cu ciocolata si capsune

 


Leave a Comment

Dulciuri diverse

Caramele – Salted Caramel Fudge

Caramele – Salted Caramel Fudge

Caramelele de casa se pot face intr-o varianta foarte usoara folosind lapte condensat. Se mai adauga cateva ingrediente simple si reteta este gata. Aproape gata. Trebuie sa mai adaugam si faptul ca se pun toate pe foc timp de 15-20 de minute. Apoi asteptam aproximativ o ora pana se racesc complet si le putem servi. Nu este mult de lucru, dar cu siguranta este un desert extrem de bun. Cu totii iubim caramelele, sau cel putin o mare parte dintre noi. Gustul de zahar ars cu lapte este inconfundabil si da,da, ne trezim si cu o usoara dependenta. Dependenta de gustul acesta bun, bun de tot!

Aceasta reteta de caramele este de origine englezeasca, Englezii le numesc ‘salted caramel fudge’ care s-ar traduce in bomboane moi de caramel sarat. Oricum s-ar numi, fudge sau caramele, sunt delicioase, aromate si (usor ) lipicioase. Reteta este simpla, sa o faceti si voi!

Salted Caramel Fudge

Ingrediente

1 cutie lapte condensat indulcit (395 gr)

100 gr zahar brun

2 linguri miere

150 gr unt nesarat 80% grasime

100 gr ciocolata alba

50 gr nuci pecan

50 gr mango confiat

1/2 lingurita sare

Salted Caramel Fudge

Ungem cu unt o tava mica de 20/20cm. O tapetam apoi cu hartie de copt. Ciocolata alba o rupem bucatele. Nucile si mango  confiat le tocam marunt.

Intr-o oala cu fundul gros punem pe rand: untul, zaharul, mierea si laptele condensat. Lasam pe foc mediu timp de 10 minute, pana se omogenizeaza si se dizolva complet zaharul. Amestecam in tot acest timp.

preparare_fudge

Marim focul si lasam compozitia la fierrt timp de 6-8 minute, pana capata o culoare aurie. Oprim focul si adaugam ciocolata alba si sarea. Amestecam bine de tot. Turnam compozitia in tava si nivelam. Deasupra presaram fructele uscate si le apasam usor.  Lasam fudge-ul (caramelele ) la rece timp de o ora. Il portionam in bucati mici – de marimea unei caramele – si servim cu pofta. Enjoy!

Caramele sarate ( salted caramel fudge ) – o reteta simpla si delicioasa!

Salted Caramel Fudge


4 Comments

Muffins/Cupcakes

Cupcakes marmorate cu capsune

Cupcakes marmorate cu capsune

Cupcakes marmorate cu capsune sunt un desert simplu si delicat de inceput de vara. Nici prea sofisticat, nici prea banal. Sunt prajiturele gustoase cu aroma minunata de capsune si lamaie. Sunt minunate pentru zilele cand ne dorim un dulce rapid, nepretentios, dar totusi elegant. Iar copiii, stim cu totii ca ei le adora si nu vor lasa niciuna in farfurie.

Sunt perfecte si pentru picnic. Daca renuntam la decor putem sa la transportam cu usurinta. Si sunt grozave chiar si fara decor. Sunt umede, pufoase, dulci si acrisoare in acelasi timp.Capsunele marmorate de deasupra le confera atat culoare cat si gust. Un deliciu!

Cupcakes marmorate cu capsune

Ingrediente

250 gr faina

1 lingurita praf de copt

1/2 lingurita bicarbonat

1/3 lingurita sare

150 gr zahar

80 gr unt

200 gr iaurt grecesc

2 oua mari

1 lingurita extract de vanilie

100 gr capsune dulci si zemoase

Decor

400 ml smantana pentru frisca

2 linguri zahar pudra

1 lingura suc de lamaie

coaja rasa de lamaie

coulis de capsune ( reteta aici )

Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 25 min Nr portii: 12

Cupcakes marmorate cu capsune

Cupcakes. Spalam bine capsunele si le rupem coditele. Le stropim cu putin suc de lamaie apoi le facem piure cu blenderul. Trecem piureul prin sita si il lasam deoparte

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim 12 forme de briose. Untul moale, la temperatura camerei, il mixam bine cu zaharul pana devine cremos.  Separat amestecam faina cu sarea, praful de copt si bicarbonatul.

Adaugam 2 linguri de faina peste crema de unt si un ou. Mixam bine pana la omogenizare. Procedam la fel si cu urmatorul ou. Adaugam restul de ingrediente uscate si iaurtul. La final adaugam 2 linguri de piure de capsune si extractul de vanilie. Omogenizam usor.

prep_Cupcakes marmorate cu capsune_2 prep_Cupcakes marmorate cu capsune_1

Distribuim compozitia in cele 12 forme. Desupra fiecarei cupcake punem cate o lingurita din pireul de capsune. Marmoram cu varful unui cutit. Punem prajiturele la copt si le coacem timp de 25-27 de minute, pana trec testul cu scobitoarea. Le scoatem pe un gratar la racit.

Cupcakes marmorate cu capsune

Decor. Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana cand devine pufoasa. Adaugam coaja rasa de lamaie si sucul de lamaie si amestecam usor.

Decoram fiecare cupcake cu frisca. Deasupra punem o lingurita de coulis de capsune racit. Reteta de coulis o gasiti aici. Decoram fiecare cupcake cu o capsune proaspata si dulce. Enjoy!

Cupcakes marmorate cu capsune


Leave a Comment

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316