Prahitura cu ciocolata si capsune este o noua prajitura din categoria celor cu multa ciocolata. Asa cum imi plac mie. Gustul puternic de ciocolata este completat in mod delicat de un sirop si un jeleu de capsune. In ansamblu merge de minune impreuna si confera un gust dulce-amarui foarte gustos acestei prajituri. Datorita gustului intens recomand sa o consumati in portii mici. Asa va fi cel mai bine apreciata.
In alta ordine de idei, aceasta prajitura cu ciocolata si capsune este una destul de simpla. Nu presupune tehnici foarte complicate. Un blat de cacao tip negresa, o crema trufa de ciocolata. Culoarea si aroma dulce este adusa ce capsunele pe care le-am transformat in jeleu. Pentru blat am folosit un sirop dulce de capsune, facut printr-o usoara reductie. Tehnici simple, gust intens. Enjoy!
Blat
de la negresa cu nuci si mascarpone
Crema de ciocolata
300 ml smantana pentru frisca
150 gr ciocolata neagra
25 gr unt
Jeleu + sirop capsune
300 gr capsune
50 gr zahar
100 ml apa
1 foaie gelatina
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 25 min Nr portii: 20
Reteta de blat puteti sa o luati de la reteta de negresa cu nuci. Coacem blatul intr-o tava de 30/40 cm dimenisuni timp de 25 de minute. Dupa ce trece testul cu scobitoarea il scoatem pe un gratar la racit.
Jeleu de capsune. Spalam bin capsunele si le rupem coditele. Le taiem bucatele si le punem pe foc impreuna cu zaharul si apa. Le lasam la fiert timp de 5-6 minute pana ce se inmoaie usor si isi lasa toata zeama. Punem capsunele intr-o sita si colectam tot lichidul separat. Capsunele le punem intr-un bol. Lichidul il punem din nou pe foc si il mai fierbem timp de 10 minute. Vrem sa reducem putin lichidul pentru a obtine un sirop mai consistent. Punem 150 ml de sirop deoparte. Restul de sirop il amestecam cu 1 foaie de gelatina ( hidratata in apa rece in prealabil ) si il rasturam peste capsune.
Crema. Este o crema clasica, o crema trufa de ciocolata. Incalzim smantana pana la punctul de fierbere. Oprim focul. Adaugam ciocolata rupta bucatele si untul cubulete. Dupa doua mintue de odihna amestecam energic. Lasam crema la rece. Dupa ce s-a racorit o punem 30-40 minute la congelator.
Cand crema s-a racit bine o mixam pana se deschide la culoare si devine pufoasa.
Asamblare. Taiem blatul in 3 bucati de cate 13/30 cm dimensiuni. Insiropam fiecare bucata de blat. Punem un blat pe platou si il acoperim cu putin mai mult de o treime din crema. Procedam la fel si cu al doilea blat. Punem si ultimul blat si apasam usor. Il acoperim cu restul de crema. Decoram prajitura cu jeleul de capsune si banuti de ciocolata alba.
Este o prajitura simpla, dar decadenta. Este un deliciu pentru cei care iubesc ciocolata. Va fi un delicu pe masa de duminica din familie. Sau o surpriza pentru musafiri. Sau, de ce nu?, un cadou perfect pentru persoana iubita. Enjoy!
Leave a Reply