• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Prajituri

Blondies cu lapte condensat

Blondies cu lapte condensat

Blondies nu inseamna nimic altceva decat varianta ‘blonda’ arenumitelor prajituri de tip brownie. Blondies, dupa cum bine ne dam seama, in loc de ciocolata neagra au in compozitie ciocolata alba. Ciocolata aia alba, dulce si cremoasa…care uneori e mult prea dulce pentru gustul meu, dar intr-o prajitura merge de minune. Ii confera o textura si aroma grozave. Iar datorita faptului ca nu duce lipsa de zahar, putem sa reducem considerabil cantitatea de zahar pe care o adaugam in prajitura. La cafeaua de dimineata este cea mai buna prajitura. Enjoy!

Blondies cu lapte condensat

Ingrediente

200 gr unt

100 gr ciocolata alba

100 gr lapte condensat

1 lingurita extract de vanilie

3 oua

100 gr zahar

1 praf sare

175 gr faina alba

1 lingurita praf de copt

Decor

50 gr ciocolata neagra

50 gr ciocolata alba

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 16

Blondies cu lapte condensat

Topim ciocolata alba impreuna cu untul pe foc mic, foarte mic. Cand amestecul e topit adaugam zaharul si amestecam bine.

Amestecam galbenusurile cu laptele condensat si extractul de vanilie. Le adaugam peste ciocolata topita si amestecam bine.

Separat amestecam ingredientele uscate: faina, praful de copt si sarea. Adaugam ingredientele uscate peste crema de mai sus si omogenizam.

Blondies cu lapte condensat

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Cand am obtinut o spuma ferma o incorporam usor in compozitia de mai sus. Amestecam incet, cu miscari de jos in sus.

Tapetam cu hartie de copt o tava de 20/20cm. Turnam compozitia in tava si nivelam. Punem prajitura in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Coacem prajitura timp de 25-30 de minute. O scoatem din cuptor si o lasam la racit pe un gratar.

Dupa ce prajitura s-a racit complet o decoram cu glazura de ciocolata alba si neagra. O portionam in patratele si o servim cu pofta. Sau cu o cafea langa, sau o cana de lapte. Enjoy!

Blondies cu lapte condensat


Leave a Comment

Prajituri

Prajitura cu mousse de afine si zmeura

Prajitura cu mousse de afine si zmeura

Prajiturile sunt cunoscute ca fiind destul de bogate in calorii. Pentru multe din ele acest lucru este foarte adevarat, insa pentru aceasta prajitura cu mousse de afine si zmeura situatia sta putin altfel. Am incercat sa reduc din grasimi si calorii inlocuind crema de branza ( sau mascarpone ) cu un iaurt grecesc cremos, dar totusi usor si sarac in calorii. Rezultatul… grozav de bun, chiar mai racoros decat pana acum.

Iaurtul grecesc nu ii strica deloc din textura, crema e la fel de fina si buna iar in combinatie cu fructele aromate rezulta o crema delicioasa si racoroasa. Aceasta crema merge perfect si in postura de inghetata atat pentru adulti cat si pentru copii. Data viitoare sigur combinatia aceasta de zmeura, afine si iaurt cremos se transforma intr-o inghetata de zile mari,. Dar pana atunci ne delectam cu aceasta minunata prajitura cu mousse de afine si zmeura si…. ciocolata, binentelels.

Prajitura cu mousse de afine si zmeura

Blat

3 oua

3 linguri zahar

2 linguri ulei

3 linguri faina

1 lingura cacao

1 praf sare

Mousse afine

200 gr afine

2 linguri apa

2 linguri zahar

1 lingura zeama de lamaie

2 foi gelatina

150 gr iaurt grecesc 5%

200 ml smantana pt frisca

1 lingura zahar pudra

Mousse zmeura

200 gr zmeura

2 linguri apa

1 lingura zeama de lamaie

2 linguri zahar

2 foi gelatina

150 gr iaurt grecesc 5%

200 ml smantana pt frisca

1 lingura zahar pudra

Crema de ciocolata

250 gr ciocolata neagra

100 ml lapte

Timp de pregatire: 2 ore Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 15

Prajitura cu mousse de afine si zmeura

Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30 cm.

Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ). Va dura in jur de 10 minute. Separat amestecam faina cu cacaoa.

Adaugam uleiul in fir subtire si mai amestecam putin. Ingredientele uscate le incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam usor. Coacem blatul timp de 20-25 de minute, apoi il scoatem pe un gratar la racit.

Mousse de afine. Afinele le punem pe foc cu apa, zaharul si sucul de lamaie. Din momentul in care incep sa fiarba le lasam 10 minute pentru a se inmuia suficient. Punem amestecul in blender si facem un piure pe care il punem din nou pe foc si-l aducem aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul.

Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece iar dupa 5 minute o adaugam in piureul de afine si amestecam bine pentru omogenizare. Lasam piureul de fructe la rece.
Iaurtul il mixam bine cu doua linguri de zahar apoi il adaugam in pireul de afine racit si amestecam bine. Dam crema la rece pana capata consistenta unei smantani cremoase.
Smantana pentru frisca o mixam cu zaharul pudra pana cand devine pufoasa si aerata. O incorporam cu miscari de jos in sus in crema de la frigider.
Prajitura cu mousse de afine si zmeura
 
Mousse de zmeura. Pentru mousse-ul de zmeura procedam la fel ca si pentru mousse-ul de afine.
Crema de ciocolata. Incalzim laptele pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Dupa 2 minute de odihna, amestecam bine de tot.
Asamblare. Punem blatul inapoi in tava in care l-am copt. Peste blat punem mousse-ul de afine si dam prajitura la congelator pentru jumatate de ora.
Turnam deasupra jumatate din crema de ciocolata, nivelam si dam din nou la congelator pentru 10 minute.
Procedam la fel cu mousse-ul de zmeura si cu crema de ciocolata ramasa. Lasam prajituras la rece pentru 2-3 ore, pentru a se intari bine cremele. O portionam cu ajutorul unui cutit cu taisul fierbinte.
Servim cu pofta!
Prajitura cu mousse de afine si zmeura


13 Comments

Dulciuri diverse

Tortulet cu mousse de afine

Tortulet cu mousse de afine

Daca nu este timp pentru un tort mare, atunci facem un tortulet. Un tortulet cu mousse de afine si iaurt. Un tortulet cu blat fraged, extrem de fraged, din aluat de biscuiti si o umplutura cremoasa si lejera de  afiine, iaurt cremos si frisca pufoasa si naturala. Un blat crocant si delicios, cu mult unt – asa cum imi place mie. O umplutura fina, delicata si de o culoare superba. Per total acest tortulet este unul chiar simplu de facut, trebuie doar sa avem ustensilele necesare pentru a-l monta. Enjoy!

Tortulet cu mousse de afine

Blat

200 gr unt

400 gr faina

50 gr zahar pudra

1 llingurita zahar vaniliat

1/3 lingurita sare

2 galbenusuri

3 linguri apa rece

Mousse de afine

200 gr afine

50 ml apa

50 gr zahar

2 linguri suc de lamaie

5 gr gelatina

200 gr iaurt grecesc

2 linguri zahar pudra

200 ml smantana pt frisca

1 lingurita zahar pudra vaniliat

Decor

sos de afine

zahar pudra

Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 3 ore Nr portii: 6

Tortulet cu mousse de afine

Biscuiti.  Faina o cernem intr-un bol incapator, facem o adancitura in mijloc si punem untul taiat cubulete, zaharul pudra si sarea. Amestecam cu ajutorul degetelor pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam si galbenusurile, apa rece si framantam putin, doar pana la omogenizare. Dam aluatul la rece pentru o ora.

Dupa ce aluatul a stat la rece il intindem intr-o foaie subtire de 5mm si taiem cercuri de dimensiunea dorita, preferabil 10-12 cm. Punem biscuitii in tava si ii intepam din loc in loc cu furculita. Ii dam la rece pentru 20 de minute.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Introducem biscuitii in cuptorul incins si ii coacem timp de 12-13 minute, pana se rumenesc usor pe margini.

Mousse de afine. Afinele le punem pe foc cu apa, zaharul si sucul de lamaie. Din momentul in care incep sa fiarba le lasam 10 minute pentru a se inmuia suficient. Punem amestecul in blender si facem un piure pe care il punem din nou pe foc si-l aducem aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul.

Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece iar dupa 5 minute o adaugam in piureul de afine si amestecam bine pentru omogenizare. Lasam piureul de fructe la rece.
Iaurtul il mixam bine cu doua linguri de zahar apoi il adaugam in pireul de afine racit si amestecam bine. Dam crema la rece pana capata consistenta unei smantani cremoase.
Smantana pentru frisca o mixam cu zaharul pudra pana cand devine pufoasa si aerata. O incorporam cu miscari de jos in sus in crema de la frigider.
Pregatim 6 cercuri de 7-8 cm diametru ( sau cel putin sa fie usor mai mici decat biscuitii ) si le umplem cu mousse-ul de afine. Le dam la congelator pentru o ora.
Pentru asamblare vom proceda asa: scoatem cu grija mousse-ul de fructe din cercuri ( vom putea sa il scoatem usor daca mousse-ul e congelat ) apoi il punem peste un biscuite. Acoperim cu alt biscuite. Tortuletul il transferam pe o farfurie in care am pus sos de afine. Decoram cu zahar pudra si cu afine proaspete. Enjoy!
Tortulet cu mousse de afine
Sursa de inspiratie: Michel Roux – Pastry ( the book )


5 Comments

Prajituri

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie este una din cele mai reusite combinatii facute de mine. Caisele stim cu totii ca merg foarte bine cu vanilia, dar caisele caramelizate aduc o aroma aparte. Caramelul este cel care face diferenta, dar nu orice caramel…ci un caramel fructat, plin de caise aromate.

Prajitura se compune din mai multe straturi, usor delicate as putea spune, atat ca aspect cat si ca tehnica de executie. Pentru inceput avem un blat de bezea cu cacao si migdale, un strat de caise caramelizate, un nou strat de bezea, o crema fina de vanilie si un strat simplu de smantana dulce. O simfonie de arome. Enjoy!

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie

Blat bezea

6 albusuri

6 linguri migdale

1 lingura cacao

7 linguri zahar

Crema de vanilie

300 ml lapte

4 galbenusuri

90 gr zahar

4 linguri rase amidon

1 lingurita extract de vanilie

1 praf de sare

2 foi gelatina

200 ml smantana pentru frisca

1 lingurita zahar vanilat

Caise caramelizate

100 gr zahar

10 caise mici si dulci

100 gr unt

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie

Blat. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand obtinem o bezea frumoasa. Amestecam cacaoa cu faina de migdale apoi le adaugam peste bezea si amestecam usor, folosind o spatula/lingura, cu miscari de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic (160 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 25/35cm. Turnam bezeaua in tava, nivelam, si coacem blatul timp de 25-30 de minute pana cand este usor crocant la exterior. Scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit apoi il taiem in doua jumatati de dimensiuni 25/17cm..

Caisele caramelizate. Punem zaharul intr-o tigaie si il lasam la caramelizat. Scoatem samburii din caise si taiem fructele in 4 bucati. Cand zaharul e complet caramelizat adaugam fructele. Amestecam bine si lasam compozitia pe foc mediu timp de 8-10 minute, pana cand scade usor lichidul. Oprim focul si adaugam untul.

Punem aceasta crema peste un blat de bezea, si o acoperim cu celelalt blat. Dam la rece.

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie

Crema de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.
Luam crema de pe foc si acoperim cu o folie alimentara. Gelatina o punem in apa rece. Dupa cinci minute o adaugam in crema calduta. Amestecam bine apoi dam crema la rece.

Smantana pentru frisca o mixam bine cu un praf de zahar. Cand obtinem o spuma bat o adaugam in crema de vanilie cu miscari de jos in sus. Punem crema de vanilie peste prajitura si o dam la rece.

Cand crema de vanilie e intarita adaugam putina crema obtinuta din smantana dulce si zahar vanilat. Decopram prajitura cu bucati de ciocolata. O servim in portii generoase!

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie


7 Comments

Muffins/Cupcakes

Mini cupcakes cu afine si ciocolata

Mini cupcakes cu afine si ciocolata

Mini cupcakes cu afine si ciocolata, mini prajiturele dulci si aromate, mini franturi de bucurie! Mereu am spus despre cupcakes ca sunt de fapt o varianta foarte draguta a prajiturilor individuale. Aceste mini cupcakes sunt o varianta si mai draguta. Sunt adorabile! Cu blatul mic si rotund, crema abundenta si decoruri care, desi mari, nu le acapareaza intru totul, ci le completeaza in cel mai nimerit mod.

Aceste cupcakes cu afine si ciocolata sunt simple si rapide, dar atat de gustoase ca nu te mai saturi de ele. Un blat umed si plin de ciocolata, o crema ciocolatoasa si o afine proaspete si aromate. Un mic deliciu intr-o zi frumoasa de vara!

Mini cupcakes cu afine si ciocolata

Ingrediente

40 gr cacao

40 gr ciocolata neagra

120 gr apa

220 gr faina

120 gr zahar

1 lingurita praf de copt

1/2 lingurita bicarbonat

1 lingurita extract de vanilie

2 oua medii

1 lingurita extract vanilie

100 gr unt

100 gr afine

Decor

150 gr ciocolata neagra

300 ml smantana pentru frisca

1 lingura zahar pudra

1 lingurita esenta amaretto

afine

bomboane ciocolata

Mini cupcakes cu afine si ciocolata

Cupcakes. Amestecam cacaoa cu apa fierbinte si ciocolata neagra. Lasam la racorit. In bolul de la mixer punem faina, bicarbonatul, sarea, zaharul si praful de copt. Amestecam jumatate de minut pana la omogenizare. Adaugam untul si mixam pret de 2-3 minute.

Adaugam apoi ouale, pe rand, apoi vanilia si crema de ciocolata. Mixam 2-3 minute pana cand obtinem o compozitie uniforma.

Mini cupcakes cu afine si ciocolata

Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 grade). Pregatim o tava cu 24 forme de mini muffins. Putem sa le tapetam cu hartiute de copt sau le ungem cu unt si apoi tapetam cu faina.

Punem 1 lingurita de compozitie in fiecare cavitate. Deasupra punem 3-4 afine. Deasupra afinelor mai punem din compozitia de cupcakes astfel incat sa umplem formele pana aproape de marginea superioara. Coacem prajiturelele timp de 15-17 minute, pana cand se desprind frumos de lateralele tavii. Le scoatem pe un gratar la racit.

Mini cupcakes cu afine si ciocolata

Crema. Punem smantana pe foc si o incalzim pana aproape de punctul de fierbere. Adaugam ciocolata rupta bucatele si zaharul pudra. Lasam doua minute la odihnit apoi amestecam bine. Incorporam si amaretto. Lasam crema deoparte. Cand ajunge la temperatura camerei o dam la congelator pentru o ora. Mixam apoi crema cu mixerul pana se deschide la culoare si devine ferma si pufoasa.

Ornam prajiturelele cu crema de ciocolata, afine si bomboane de ciocolata. Enjoy!

Mini cupcakes cu afine si ciocolata


4 Comments

Prajituri

Prajitura frageda cu fructe de padure

Prajitura frageda cu fructe de padure

Ador prajiturile simple si rapide. Ador prajiturile cu blat crocant si foarte fraged, care pur si simplu se topeste in gura.  Ai ce anume mrge cel mai bine cu acest blat? O crema de fructe, sau fructe pur si simplu? Poate fructe si o crema delicata si usoara de iaurt. Cred ca asta este solutia ideala. Un blat fraged si delicios ( cu mult unt, evident ) o crema usoara de iaurt si multe fructe proaspete de vara. Simplu, delicios, rafinat si plin de culoare!

Prajitura frageda cu fructe de padure

Crusta

200 gr unt

400 gr faina

3 galbenusuri

50 gr zahar pudra

1 lingurita sare

1 lingurita praf de copt

Umplutura

3 albusuri

150 gr iaurt grecesc 10% grasime

50 gr zahar

400 gr fructe de padure

Decor

100 gr ciocolata alba

Prajitura frageda cu fructe de padure

Crusta. Faina o amestecam cu sarea, praful de copt si zaharul pudra. Adaugam untul rece, taiat cubulete, si incepem sa framantam cu varful degetelor pana obtinem un aluat nisipos. Batem usor galbenusurile si le amestecam cu 2-3 linguri de apa rece ( de la frigider ) apoi le adaugam peste aluat, Framatam usor, doar pana la omogenizare. Daca aluatul nu este legat mai putem adaugam o lingura de apa rece.

Invelim crusta in folie alimentara si o dam la rece pentru o ora. Dupa o ora il scoatem de la rece si punem o treime inapoi in folie la frigider.

Punem aluatul pe blatul de lucru bine infainat. Il intindem intr-o foaie dreptunghiulara, usor mai mare decat dimensiunea tavii ( eu am folosit o tava de 25/35 cm dimensiuni ). Foaia de aluatul trebuie sa aiba 0.5mm grosime.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Ungem bine cu unt o tava de 25/35 cm dimensiuni. Punem foaia in tava si o nivelam. Urcam usor cu marginile pe lateralele tavii. Intepam din loc in loc cu furculita. Coacem aluatul timp de 15 minute fara umplutura.

Prajitura frageda cu fructe de padure

Umplutura. Albusurile le batem usor cu un praf de sare si zaharul. Nu trebuie sa obtinem spuma, doar cat sa se desfaca albusurile. Adaugam iaurtul si amestecam. Punem compozitia peste crusta din tava. Din loc in loc punem fructele: afine, zmeura, coacaze.

Scoatem aluatul ramas la frigider. Rupem bucatele din el si le presaram peste fructe. Dam din nou prajitura la cuptor ( tot la 180 de grade ) si o coacem timp de 20-25 de minute, pana cand se rumeneste stratul crocant de deasupra.

Cand e gata o scoatem pe un gratar la racit. O decoram cu ciocolata alba topita. O putem servi alaturi de inghetata de vanilie. E un deliciu!

Prajitura frageda cu fructe de padure


6 Comments

Biscuiti

Biscuiti cu ciocolata si capsune

Biscuiti cu ciocolata si capsune

Ne plac biscuitii pentru ca sunt o gustare dulce si taare buna. Tocmai de aceea, biscuitii nu lipsesc de la noi din casa. Ma refer la biscuitii facuti in casa. Ca sunt biscuiti simpli, digestivi, fragezi sau umpluti cu crema, sunt preferatii copiilor. Iar eu ca o mama dornica sa aduca zambete pe fata copilasilor, le fac cate o surpriza dulce in fiecare saptamana. Acesti biscuiti cu ciocolata si capsune i-am facut cu ultima recolta de capsune proaspete din gradina. Au iesit fragezi si aromati. Plini de culoare si cu o multime de texturi. Au crema de ciocolata, capsune coapte si glazura dulce de ciocolata alba. Cum sa ii poti refuza?

Biscuiti cu ciocolata si capsune

Biscuiti

30 gr cacao

200 gr faina

100 gr unt

1 ou

2-3 linguri apa rece

80 gr zahar pudra

1/2 lingurita sare

Crema de ciocolata

100 gr ciocolata amaruie

80 ml smantana dulce

1 lingurita esenta de menta

100 gr capsune proaspete

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 15 min. Nr biscuitii: 20

Biscuiti cu ciocolata si capsune

Amestecam faina cu cacaoa, zaharul si sarea. Adaugam untul taiat cubulete si incepem sa framantam cu degetele un aluat nisipos. Oul il batem usor cu furculita apoi il amestecam cu 2 linguri de apa. Adaugam ingredientele lichide peste aluatul nisipos. Trebuie sa legam aluatul cu acest amestec. Framantam putin, doar pana la omogenizare. Daca aluatul nu este suficient de legat, mai adaugam o lingura-doua de apa.

Invelim aluatul in folie alimentara si-l dam  la rece pentru o ora. In aceste timp pregatim crema de cioocolata. Punem smantana pe foc si o incalzim bine. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana la omogenizare. La final adaugam si esenta de menta. Lasam cremala racit.

Dupa o ora scoatem aluatul din frigider. Il intindem pe blatul infainat intr-un dretunghi de 0.5 mm grosime. Decupam cercuri de 6-7 cm diametru. Punem biscuitii pe o tava tapetata cu hartie de copt. Apasam usor in centrul fiecarui biscuite pentru a face o adancitura. Adaugam crema de ciocolata si deasupra cateva felii de capsune. Presam putin zahar brun deasupra. Procedam la fel cu fiecare biscuite.

Coacem biscuitii timp de 12-15 minute, pana cand se rumenesc frumos pe laterale, iar capsunele sunt coapte. Ii scoatem pe un gratar la racit.

Dupa ce s-au racit complet, ii decoram cu ciocolata alba topita. Sunt un adevarat deliciu!

Biscuiti cu ciocolata si capsune


1 Comment

Torturi

Tort de ciocolata cu cirese

Tort de ciocolata cu cirese

Tort de ciocolata si cirese – pentru ca iubesc torturile, ciocolata si ciresele. O zi fara ciocolata nu prea exista in cazul meu. Ca o consum ca atare, in torturi, inghetata sau prajituri, un lucru este clar: ciocolata sa fie! Imi place gustul ei amarui si catifelat. Vorbesc de ciocolata neagra, binenteles. Nu ma dau in vant dupa ciocolata cu lapte, e prea dulce pentru preferintele mele. O prefer pe cea neagra intotdeauna. Si tocmai de aceea am facut un nou tort cu ciocolata, cu ciocolata neagra mai exact. Cu multa ciocolata in blat, mousse, ganache si decor. Si pentru ca vara iubesc ciresele, am adaugat si un plus de prospetime si culoare la tort prin aceste minunate fructe. Nu lipsesc nici aromele: lamaie, migdale si vanilie. O nebunie dulce, aromata si ciocolataoasa de vara!

Tort de ciocolata cu cirese

Blat genoise

3 oua mari

3 linguri zahar

2 linguri faina

1 lingura cu varf cacao

20 gr unt topit

1 praf sare

Mousse de ciocolata

200 gr ciocolata

400 ml smantana pentru frisca

2 linguri zahar brun

1 lingurita extract de vanilie

4 gr gelatina + 3 linguri apa rece

Compot de cirese

300 gr cirese

50 ml apa

suc de lamaie

50 gr zahar

Jeleu de cirese

200 ml suc de cirese

1 lingurita esenta migdale

4 gr gelatina + 3 linguri apa rece

Ganache de ciocolata

150 ml smantana

100 gr ciocolata neagra

50 gr ciocolata cu lapte

Fasii de ciocolata neagra

50 gr ciocolata neagra

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min Nr portii: 10-12

Tort de ciocolata cu cirese

Blat genoise. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava rotunda de 20cm diametru.

Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ). Va dura in jur de 10 minute. Separat amestecam faina cu cacaoa.

Adaugam untul topit in fir subtire si mai amestecam putin. Ingredientele uscate le incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum. Turnam compozitia in tava si nivelam usor. Coacem blatul timp de 30 de minute, apoi il scoatem pe un gratar la racit.

Tort de ciocolata cu cirese

Mousse de ciocolata. Punem 200 ml smantana pe foc si o aducem la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Dupa 2 minute amestecam bine si omogenizam crema.

Punem gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in crema de ciocolata. Amestecam pentru a o incorpora uniform.

Smantana pentru frisca o mixam cu o lingurita zahar vaniliat pana devine spumoasa. O incorporam in crema de ciocolata cu miscari usoare, de jos in sus.

Compot de cirese. Scoatemn samburii din cirese si le punem intr-o oala mica cu fundul gros. Adaugam apa, zaharul, sucul de lamaie si lasma sa fiarba la foc mic timp de 10 minute. Oprim focul si lasam deoparte.

Jeleu. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in 200 ml suc de cirese – luat din compotul facut mai devreme. Amestecam bine, adaugam si esenta de migdale apoi lasam deoparte.

Asamblare. Taiem blatul in doua bucati. Punem o bucata inapoi in tava in care l-am copt. Peste blat vomm pune ciresele din compot, fara prea mult lichid. Atfel vom insriopa si blatul. Peste cirese punem mousse-ul de ciocolata si nivelam. Deasupra turnam jeleul de cirese si acoperim cu celalalt blat. Dam tortul la rece pentru 3-4 ore.

Deocram tortul cu ganache de ciocolata cu lapte si cu fasii de ciocolata neagra. Servim cu pofta!

Tort de ciocolata cu cirese


2 Comments

Inghetata

Tort de inghetata cu crumble si sos de cirese

Tort de inghetata cu crumble si sos de cirese

Cel mai bun desert pe timp de vara, asa cum am mai spus, este: inghetata! Insa nimic nu se compara parca cu un tort de inghetata facuta casa. Un tort de inghetata cu crumble si sos de cirese. Asta ar fi caracterizare foarte sumara. Insa aceste tort, pe langa faptul ca are crumble si cirese, asa si doua arome minunate de de vanilie si ciocolata. Arome clasice am putea spune. Insa clasiculk vine combinat cu un strat crocant de crumble foarte aromat – cu nuci. Pe langa crumble avem si un delicios sos de cirese cu menta si lamaie. O suita de arome si un desert dulce si racoritor de vara. Enjoy!

Tort de inghetata cu crumble si sos de cirese

Ingrediente

O portie inghetata de vanilie ( reteta aici)

1/2 portie inghetata de ciocolata

Crumble

50 gr faina

50 gr nuci/migdale macinate

40 gr unt

50 gr zahar

Sos cirese

300 gr cirese

50 gr zahar

50 ml apa

zeama si coaja de la o lamaie

Decor

bezele

50 gr ciocolata neagra

50 gr smantana dulce ( de casa )

Tort de inghetata cu crumble si sos de cirese

Reteta de inghetata nu am msa o repet aici. Am cateva reteta foarte bune de inghetata gata scrise pe blog. Printre acestea e si reteta de inghetata de vanilie, cea de baza, de la care putem face cate combinatii dorim. Gasiti reteta de inghetata de vanilie de baza aici.

Pentru inghetata de ciocolata puteti sa porniti de la inghetata de vanilie de baza, sau puteti sa faceti aceasta reteta de inghetata de ciocolata.  Eu va recomand insa sa porniti de la inghetata de vanilie. Faceti doar o jumatate de portie. Pentru a obtine inghetata de ciocolata, in momentul in care luam crema de vanilie de pe foc va trebui sa adaugam 100 gr de ciocolata rupta bucatele. Amestecand bine vom obtine o crema frumoasa de ciocolata. Continuam apoi cu restul pasilor din inghetata de vanilie de baza.

Crumble. Macinam nucile marunt si le amestecam cu faina. Adaugam zaharul si untul si le amestecam rapid pentru a obtine un aluat sfaramicios. Presaram aluatul pe o tava tapetata cu hartie de copt. Punem tava la rece pentru jumatate de ora.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si coacem crumble-ul pentru 10 minute. Scoatem tava din cuptor si-l lasam la racit.

Sos de cirese. Spalam ciresele si le scoatem samburii. Punem ciresele intr-o oala si le stropim cu zeama de lamaie. Adaugam apa si zaharul apoi punem oala pe foc. Fierbem ciresele timp de 10 minute, pana se inmoaie bine. Lasam ciresele pentru 10 minute la racorit. Punem tot amestecul intr-un bleder si facem un sos delicios. Trecem sosul prin sita, pentru a scapa de bucatile de cirese ramase. Dam sosul la rece.

Decor. Punem smantana pe foc mediu., Cand e fierbinte oprim focul si adaugam ciocolata topita bucatele. AMestecam pana la onogenizare. Acoperim crema cu o folie si o lasam deoparte pana se raceste complet. Dam apoi crema la rece pentru a se intari.

Asamblare. Pentru a putea asambla acest tortulet e necesar sa congelam separat cele doua tipuri de inghetata. Insa nu le vom congela de tot, doar jumatate din timp, pentru a le putea prelucra si pune in forma de chec.

Luam o tava de chec ( preferabil de silicon ). Punem 1/2 din inghetata de vanilie. Adaugam 2-3 linguri de sos de cirese apoi crumble. Continuam cu inghetata de vanilie, sos de cirese si crumble. Deasupra vom pune inghetata de ciocolata si nivelam. Dam totul la congelator. Dupa 2-3 ore punem sa rasturnam inghetata pe un platou. Decoram tortul cu sos de cirese, bezele si rozete din crema de ciocolata.

Un rasfat de zile mari. Enjoy ice-cream!

Tort de inghetata cu crumble si sos de cirese


Leave a Comment

Prajituri

Strawberry Cheesecake Brownies

Strawberry Cheesecake Brownies

Diversitatea de fructe din timpul verii ne indeamna sa facem prajituri cu fructe. Starwberry Cheesecake Brownie nu este decat o minunata prajitura cu fructe care combinat un strat dens de brownie si o crema delicioasa de branza. Poate parea complicat sa faci o astefel de prajitura, insa lucrurile nu stau asa. Daca stam sa ne gandim, un brownie se face usor si este mai mult decat ispititor. Stratul dens de ciocolata este completat apoi de un strat cremos de branza, partea de cheesecake cum ar veni. Insa si acesta sa facer usor si repede. Pentru un plus de culoare vom adauga fructe minunate si proaspete de vara. Eu am folosit capsune, se pot folosi cirese, sau delicioasa zmeura. In final … nu poti sa refuzi o astfel de prajitura!

Strawberry Cheesecake Brownies

 

Ingrediente

3 oua mari

160 gr ciocolata neagra

120 gr unt

100 gr zahar

100 gr faina

20 gr cacao

1 praf sare

Crema de branza

200 gr crema de branza

1 ou

1 lingura faina

2 linguri zahar

1 lingurita extract de vanilie

200 gr capsune proaspete

Timp de preparare: 20 min Timp de coacere: 25 min Nr portii: 16

Strawberry Cheesecake Brownies

Tapetam cu hartie de copt o tava de 20/20 cm dimensiuni. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Intr-o oala cu fundul gros punem untul, ciocolata rupta bucatele si zaharul. Punem oala la foc mic si lasam sa se topeasca ingredientele. Cand amestecul e omogen oprim focul. Adaugam galbenusurile, cate unul pe rand, si amestecam bine. Separat amestecam faina cu cacaoa. Le adaugam peste crema de ciocolata, amestecand usor.

Albusurile le mixam bine cu un praf de sare pana cand se transforma intr-o bezea frumoasa. Incorporam albusurile in compozitia de ciocolata cu miscari de jos in sus. Punem intreaga compozitie in tava.

Crema de branza. AMestecam branza cu oul, faina si zaharul pana cand devine o crema omogena. Adaugam vanilia la final. Punem cate o lingura din crema de branza peste blatul din tava, din loc in loc. Luam un cutit cu varful ascutit si marmoram usor compozitiile.

Capsunele le spalam si le indepartam frunzulitele. Le punem peste crema de branza tot asa, din loc in loc.

Strawberry Cheesecake Brownies

Dam tava la cuptor. Coacem prajitura timp de 25-30 de minute, pana cand partea de deasupra este coapta complet, iar interiorul mai este putin moale. Scoatem prajitura din cuptor si o lasam la racit in tava. Dupa aproximativ 2 ore ( daca avem rabdare atata timp ) o putem felia. O servim imediat ca atare, sau cu portii generoase de inghetata. Enjoy!

Strawberry Cheesecake Brownies


Leave a Comment

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316