• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Inghetata

Tiramisu Charlotte cu inghetata

Tiramisu Charlotte cu inghetata

Tiramisu Charlotte cu inghetata, un desert cu un nume ce suna destul de complicat, sunt convinsa. Ceea ce reprezinta el in realitata este un desert incredibil de bun, dar care poate fi facut cu usurinta acasa. Pentru realizarea lui avem nevoie, in primul rand, de ingrediente de calitate. Acestea il vor transforma intr-un desert suprem, vedeta oricarei petreceri. Incepem cu inghetata, care e nelipsita de la mine din congelator. Iar aici vorbim despre inghetata Carte d’Or, inghetata care ne ofera cele mai gustoase combinatii. Iar pentru acest desert am ales aromele Tiramisu si Banana Chocolate. Ele au facut posibila realizarea acestei Tiramisu Charlotte intr-un mod elegant, dar totodata simplu.

Si pentru ca orice Charlotte are nevoie de piscoturi, este obligatoriu sa avem piscoturi in casa. Si cafea. Si binenteles rom, coniac, sau vin Marsala, pentru ca asta cere un tiramisu bun. Dupa ce ne-am pregatit toate ingredientele, si mai ales dupa ce am facut rost de inghetata aceasta minunata, putem sa trecem la treaba. Tiramisu Charlotte cu inghetata sa fie!

Tiramisu Banana Charlotte

Ingrediente

30 piscoturi

2 banane coapte

1 inghetata Tiramisu Carte d’Or

1 inghetata Banana Chocolate Carte d’Or

100 ml cafea tare

30 ml rom

50 gr ciocolata neagra fasii

Timp de preparare: 20 min. Timp de asteptare: 3 ore

Tiramisu Charlotte cu inghetata

 

Scoatem inghetata de la congelator. Tapetam cu hartie de copt o tava de 20-21 cm diametru.

Crusta. Amestecam 15 piscoturi cu bananele la mixer. Mixam pana obtinem o pasta pe care o vom intinde pe fundul tavii. Nivelam cu ajutorul unei linguri.

Sirop. Siropul pentru piscoturi se face simplu. Pregatim o cafea tare. Dupa ce se raceste la temperatura camerei, amestecam cafeaua cu romul si o dam deoparte.

prep_11
prep_12
prep_16

Rupem fiecare piscot in doua. Trecem piscoturile prin sirop, insa foarte putin. Piscotul nu trebuie sa fie foarte moale, doar putin aromatizat. Asezam piscoturile pe marginea tavii, unul langa altul, pana facem un cerc complet.

Amestecam inghetata de banane si ciocolata Carte d’Or, pentru a fi mai usor de prelucrat. Punem inghetata in tava si nivelam cu ajutorul unei linguri. Dam la congelator pentru 10 minute. In felul acesta, ne asiguram ca stratul de inghetata de banane si ciocolata poate sa-l sustina pe urmatorul strat, cel cu aroma tiramisu.

Urmeaza inghetata tiramisu Carte d’Or pe care, la fel, o amestecam pentru omogenizare. Intindem inghetata in tava, pana la marginea superioara a piscoturilor. Nivelam frumos. Punem desertul la congelator pentru 2-3 ore, pana ingheata complet.

In momentul servirii, desprindem usor marginile tavii si detasam partea laterala. Ornam aceasta minunata Tiramisu Charlotte cu bezele si cu fasii de ciocolata neagra. Servim imediat pentru ca e irezistibila!

Tiramisu Charlotte cu inghetata


Leave a Comment

Tarte/Placinte dulci

Tarta cu gutui caramelizate

Tarta cu gutui caramelizate

Se prea poate spune ca tartele de toamna sunt preferatele mele. Motivul sa fie fructele robuste si zemoase de toamna. Sau usurinta cu xcare integrezi fructele de toamna intr-o tarta? Oricare din ele ar fi,  rezultatul este ca sunt delicioase, iar aceasta tarta cu gututi caramelizate este in topul lor. O explozie de arome intalnim in aceasta tarta: gutui parfumate si galbene, lamaie proaspata, vanilie delicata, zahar caramelizat. Aromele acestea sunt invaluite de o crusta super frageda si cu un gust subtil de unt. E un aluat de tarta atat de fraged ca se topeste in gura, si e dovedit ca nu te saturi usor de el. Pentru mine o felie a fost prea putin. Voi cate doriti?

Tarta cu gutui caramelizate

Crusta

300 gr faina

180 gr unt

1/2 lingurita sare

50 gr zahar pudra

1 galbenus

apa rece

Crema

2 oua mari

100 ml smantana

100 ml lapte

2 linguri amidon

50 gr zahar

1 lingurita extract de vanilie

Gutui caramelizate

80 gr zahar

2 gutui medii/1 mare

1 lamaie

Tarta cu gutui caramelizate

Crusta. Faina o cernem intr-un bol incapator impreuna cu sarea sui zaharul pudra. Facem o adancitura in mijloc si punem untul taiat cubulete. Amestecam cu varful degetelor pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam si galbenusul, apa rece si framantam putin, doar pana la omogenizare.  Invelim aluatul in folie si il dam la rece pentru o ora. Intre timp pregatim o forma rotunda de tarta pe care o vom ungem foarte bine cu unt. Forma de tarta pe care am folosit-o avea 20 cm diametru, pentru ca am vrut o tarta mica. Insa cantitatile din reteta sunt potrivite pentru o forma mai mare, gen 24-26 cm.

Gutui caramelizate. Spalam bine merele gutui si le curatam cotorul. Taiem gutuile in felii potrivit de subtiri apoi le stropim cu zeama de lamaie. Punem zaharul la caramelizat intr-o tigaie neaderenta. Cand devine auriu la culoare adaugam feliile de gutui. Amestecasm bine si lasam 6-7 minute pe foc mediu, pana se inmoaie fructele. Lichidul nu trebuie sa scada de tot. La final adaugam putina coaja de lamaie.

Crema. Amestecam ouale cu amidonul, zaharul si vanilia. Cand obtinem o crema omogena adaugam smantana si laptele. Nu este nevoie sa punem crema pe foc, deoarece se va ingrosa in cuptor.

Dupa ce aluatul a stat la rece il intindem intr-o foaie subtire de 3-4mm si il punem in tarta. Aranjam aluatul frumos, il intepam din loc in loc cu furculita. Deasupra punem hartie de copt si boabe de fasole. Punem tarta la rece.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Coacem tarta pentru 20 de minute. Dupa 15 minute indepartam hartia de copt si boabele de fasole apoi reintroducem tarta in cuptor pentru inca 5 minute.
Scoatem forma din cuptor, dar nu oprim cuptorul. Aranjam feliile de gutui in crusta de tarta. Lichidul ramas il adaugam in crema. Turnam crema peste gutui si dam la cuptor la foc mediu, de 170 grade. Coacem tarta timp de 30-35 minute, pana se rumeneste frumos. Decoram tarta cu frunze de aluat fraged.
O lasam la racit o ora apoi o feliem dupa preferinta. Enjoy!
Tarta cu gutui caramelizate


4 Comments

Torturi

Entremet cu piersici si fructe de padure

Entremet cu piersici si fructe de padure

Un tort este mereu o bucurie. Un tort colorat si aranjat intr-un mod elegant este o bucurie si mai mare. Bucuria de a gati, bucuria de a-l aranja, bucuria de a vedea si bucuria de gusta! Deja suna coplesitor, insa nimic  nu este prea mult cand vine vorba de acest entremet cu piersici si fructe de padure. Un tort cu ingrediente simple, dar combinate intr-un mod elegant si foarte placut atat vizual cat si din punct de vedere al aromelor. Arome ce te duc cu gandul la vara, este drept. Insa vara, este oricand binevenita in mintea si bucataria mea. Iar acest tort este vesel ca o zi frumoasa de vara. Un blat genoise simplu, mousse de piersici, dulceata de fructe de padure, piersici din compot si jeleu de piersici. Un deliciu!

Entremet cu piersici si fructe de padure

Blat genoise

3 oua

3 linguri zahar

3 linguri faina

20 gr unt topit

1 praf sare

Compot/crema de fructe

200 gr fructe de padure

2 linguri zahar

2 linguri apa

Mousse de piersici

400 gr piersici din compot cu suc

10 gr gelatina + 50 ml apa

200 gr crema de branza

50 gr zahar

250 gr smantana pentru frisca

1 lingura zahar vaniliat

1 lingurita extract de vanilie

Decor

grilaj de ciocolata

piersici glazurate

coacaze rosii

Entremet cu piersici si fructe de padure

Blat genoise. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de 18cm diametru si o tava de dimensiuni 15×20 cm.
Ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Se adauga faina si se incorporeaza usor prin miscari de jos in sus. Adaugam si untul topit si racit si din nou amestecam usor.

Turnam compozitia in cele doua tavi si nivelam. Coacem blaturile timp de 15-16 minute, pana cand se rumenesc usor. Le scoatem pe un gratar si le lasam la racit.
Scoatem blatul din tava dreptunghiulara si-l taiem in doua bucati de 6/20 cm. Cu aceste bucati vom imbraca marginile tavii rotunde, de 18 cm diametru.

Entremet cu piersici si fructe de padure

Mousse de piersici. Piersicile le facem piure. Punem piureul de piersici intr-o oala, pe foc mic. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Cand piureul e fierbinte oprim focul, adaugam zaharul si gelatina si amestecam bine. Acoperim crema si o dam la rece pana ajunge la temperatura camerei. Punem 150 gr de jeleu de pierisci deoparte. Incorporam in jeleul ramas crema de branza si amestecam pana la omogenizare.

Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat pana cand obtinem o spuma ferma. Incorporam usor frisca in crema de piersici racita.

Dulceata de fructe. Punem fructele intr-o oala cu fundul gros, pe foc mediu. Adaugam apa si zaharul. Lasam sa fiarba 10 minute, pana cand scade lichidul si obtinem consistenta unei dulceti de fructe de padure. Lasam la racit.

prep_1
prep_2
prep_3

 

Asamblare. Punem dulceata de fructe de padure peste blat. Deasupra punem 2-3 linguri de mousse si nivelam. Peste mousse punem 3 jumatati de piersici din compot. Acoperim piersicile cu mousse-ul de piersici si nivelam. Deasupra turnam jeleu de piersici si dam tortul la rece pana a doua zi. Ornam tortul cu decoratiuni de ciocolata, piersici din compot si fructe de padure.

Servim cu pofta. Enjoy!

Entremet cu piersici si fructe de padure_3
Entremet cu piersici si fructe de padure_2
Entremet cu piersici si fructe de padure_6


7 Comments

Inghetata

Dacquoise cu brownie si lemon pie

Dacquoise cu brownie si lemon pie

Sunt o iubitoare a inghetatei, in orice zi, indiferent de temperatura de afara. Nu o refuz niciodata, mai ales daca este vorba de o inghetata buna, buna si aromata. Arome fine asa cum numai Carte d’Or stie sa le imbine. Arome care pot sa transforme orice desertul intr-unul special, de impartit cu cei dragi. Sau poate de savurat in tihna seara, in fata televizorului, dupa ce s-au culcat copiii.

Dar cum ar fi sa imbinam cateva din aceste arome minunate? Lemon pie si brownie sunt deserrturi puternic aromate si cu personalitate. Lemon pie cu gustul dulce acrisor, cu crema fina si strat crocant de bezea iar brownie cu blatul dens si cu gust intens de ciocolata. Impreuna? Merg de minune! Iar dovada este aceste daquoise cu brownie si lemon pie, inghetate marca Carte d’Or. Un desert suprem pe care l-am facut zilele trecute pentru cei dragi. Un tort cu blat dacquoise, inghetata brownie, inghetata lemon pie, cercuri din ciocolata si zahar ars cu migdale. Gust fin si senzatii tari la fiecare imbucatura.

Aceasta reteta vine si cu un CONCURS surpiza pentru iubitorii de inghetata. Detalii despre participare gasiti in josul postarii.

Dacquoise cu brownie si lemon pie_4

Blat

4 albusuri

100 gr zahar

80 gr faina de migdale

20 gr faina

5 gr cacao

1 praf sare

Filling

Brownie Carte d’Or

Lemon pie Carte d’Or

Decor de ciocolata

100 gr ciocolata neagra

Migdale caramelizate

50 gr migdale

100 gr zahar

Dacquoise cu brownie si lemon pie_3

Dacquoise. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand obtinem o bezea frumoasa. Amestecam faina cu cacaoa si faina de migdale. Adaugam ingredientele uscate peste bezea si amestecam usor, folosind o spatula/lingura, cu miscari de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic (160 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30 cm. Turnam bezeaua in tava, nivelam, si coacem blatul timp de 25-30 de minute pana cand este usor crocant la exterior. Scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit apoi il taiem intr-un dreptunghi de 15/30 cm dimensiuni.

Filling Carte d’Or. Lasam inghetatele Carte d’Or la temperatura camerei pana se inmoaie usor. Tapetam cu folie alimentara o tava dreptunghiulara de 10/30cm. Inghetata cu aroma Brownie o punem in tava, incercand sa obtinem un aspect cat mai omogen. Acoperim inghetata broniw cu folie si o dam la rece pana ingheata complet.

Inghetata cu aroma lemon pie o vom pune in forme mici dreptunghiulare. Umplem cu grija formele pana sus, apoi dam din nou inghetata la congelator. Inghetatele vor sta la odihna timp de 4 ore.

Decor de ciocolata. Ciocolata o rupem in bucati mici si o topim la bain marie. Cand e topita aproape complet, oprim focul. Luam ciocolata de pe aburi si amestecam pana la omogenizare.

Intindem ciocolata pe o folie de acetat. Folosim o spatula pentru a o intinde uniform. Lasam ciocolata la racit, insa fara a se intari complet. Decupam cercuri de 6 cm diametru. In fiecare cerc decupam un cerc mic de 2 cm diametru. Lasam ciocolata deoparte pana se intareste complet.

Migdale caramelizate. Punem zaharul intr-o tigaie cu fund gros. Lasam zaharul la topit pana se caramelizeaza si capata o culoare aurie. Oprim focul. Rasturnam zaharul caramelizat pe hartie de copt si il intindem repede, dar cu mare grija.Presaram migdale din loc in loc peste caramel. Lasam zaharul caramelizat deoparte pana se raceste.

Dacquoise cu brownie si lemon pie

Asamblare. Rasturnam inghetata Brownie peste blatul dacquoise. Centram inghetata. Peste brownie punem inghetata cu gust de lemon pie. Decoram fiecare bucata de lemon pie cu cercuri de ciocolata si bucati de zahar ars cu migdale. Dam la congelator sau servim imediat. Cu siguranta as merge pe varianta a doua, pentru ca este un desert irezistibil!

Dacquoise cu brownie si lemon pie

Dacquoise cu brownie si lemon pie_5

Concurs surpriza cu accesorii pentru inghetata!

Voi oferi 4 premii ce consta in: 1 x scooper, 4 x cupe inghetata, 1x carticica deserturi. Da, da, vor fi patru castigatori care se vor bucura atat de aceste accesorii dragute pentru a servi inghetata, cat si de o carticica cu deserturi delicioase.

Pentru a va inscrie in concurs trebuie doar sa lasati un comentariu pe blog cu o idee de reteta la care sa folositi inghetata Carte d’Or. De asemenea, va rog sa introduceti o adresa de email valida in casuta de email, pentru a va putea notifica in cazul castigarii unuia dintre premii.

Concursul incepe azi si se incheie in data de 16.11.2016. Castigatorii vor fi extrasi prin random.org. Va doresc mult succes!

vizual premii

!!!Avem si castigatorii concursului.

Numele participantilor au fost inregistrate in ordinea participarii Felicitarile pentru premiu merg la: Alina, Gaby, Valentina si Cristian.

concurs


11 Comments

Dulciuri diverse

Savarine cu cimbru si roscove

Savarine cu cimbru si roscove

Savarine cu cimbru si roscove. Cu totii stim de savarine, acel desert simplu, foarte insiropat, dar grozav de gustos. Dar cum sunt oare acele savarine cu cimbru si roscove? Poate unii ar fi speriati de astfel de combinatii, insa cu siguranta unii ar fi foarte tentati sa deguste aceste savarine si sa se lase surprinsi de o combinatie indrazneata de arome. Iar acestia din urma ar fi cu adevarat placut surprinsi. Pentru ca fiecare aroma folosita in aceasta reteta lasa o nota subtila, iar intregul este foarte delicat si aromat exact atat cat trebuie. Deci va poftesc la savarine cu sirop de cimbru si roscove, un deliciu inedit care ne surprinde placut la fiecare inghititura.

Savarine

Savarine

250 gr faina

15 gr drojdie proaspata

60 ml lapte

1 lingura zahar

1 praf sare

3 oua medii

100 gr unt moale

Sirop

500 ml apa

150 gr zahar

1 lingura pasta de roscove

2 crengute cimbru

coaja rasa de lamaie

1 pastaie de vanilie

Crema

250 ml smantana pentru frisca

2 linguri suc de lamaie

1 lingura zahar vaniliat

Savarine

Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 12

Mai intai pregatim aluatul. Punem laptele pe foc si il incalzim putin. Atentie, nu trebuie sa fie foarte cald. Adaugam zaharul si drojdia. Amestecam bine. Deasupra punem 30 de grame de faina, amestecam din nou. Acoperim maiaua si o lasam 20 de minute la odihnit.

Untul il scoatem din frigider si il punem in loc caldut. Ouale le batem usor cu un praf de sare. Punem faina ramasa in bolul de la mixer. Incepem sa framantam la viteza mica. Adaugam maiaua si ouale. Framantam timp de 3 minute, pana la omogenizare. Adaugam untul taiat cubulete si omogenizam. Continuam framantarea pentru inca 10 minute, pana cand aluatul devine lucios si uniform.

Acoprim aluatul cu un prosop si il lasam la dospit intr-un loc caldut, timp de 45 de minute.

Savarine

In acest timp pregatim siropul. Punem apa pe foc impreuna cu zaharul. Amestecam bine pana cand zaharul se topeste. Adaugam fasii din coaja de lamaie ( spalata bine inainte ) apoi 2 crengute ( ramurele de fapt ) de cimbru. Punem o lingura plina de pasta de roscove si omogenizam. Lasam siropul la fiert timp de 10 minute. Pe urma il lasam deoparte la racorit.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il apasam ca sa-i scoatem aerul. Il punem intr-un pos cu varful mare, rotund. Posam aluat in forme de briose. Nivelam frumos la suprafata si il lasam din nou la dospit timp de 20 de minute.

Preincalzim cuptorul la foc mediu ( 180 grade ). Coacem aluatul de savarine timp de 15-20 de minute, pana cand se rumeneste frumos. Scoatem savarinele la racit pe un gratar.

Dupa ce s-au racit complet, le scufundam pe rand in siropul nostru aromat. Le lasam 2-3 minute pentru a absorbi cat mai mult sirop. Le punem pe o farfurie cu partea de jos in sus.

Smantana pentru frisca o mixam bine cu zaharul vaniliat. Cand e aproape gata adaugam sucul de lamaie si mai mai mixam usor. Punem frisca intr-un pos si decoram savarinele dupa plac. Le dam la rece sau le putem servi imediat. Este preferabil sa fie mancate in cel mult 2 zile.

Servim alaturi de fructe confiate, sau din compot. Enjoy!

Savarine


2 Comments

Aluat dulce

Cornuri bicolore pufoase cu ciocolata

Cornuri bicolore pufoase cu ciocolata

Imi plac pufoseniile gustoase facute la cuptor. Imi plac la nebunie si aceste cornuri bicolore pufoase cu umplutura de ciocolata, migdale, portocala si stafide. Cu o umplutura aromata ce ma duce cu gandul la serile reci de iarna, cand iti doresti sa ajungi acasa si sa te rasfeti cu ceva bun, cald si cu un miros imbatator. Un miros de aluat dulce, copt. Un miros fin si aromat de portocala cu note subtile de vanilie, ciocolata si migdale. Sunt delicioase aceste cornuri, iar aluatul lor pufos te face sa nu te mai saturi de ele. Se fac simplu si multumesc intreaga familie. Enjoy!

Cornuri bicolore pufoase cu ciocolata

Ingrediente

800 gr faina

30 gr cacao + doua linguri lapte

3 oua

80 gr unt

1 lingura ulei

350 ml lapte + 20 gr drojdie

1/2 lingurita sare

1 lingurita zahar vanilat

3 linguri zahar

Umplutura

150 gr ciocolata

100 gr stafide

50 gr migdale

coaja rasa de portocala

Cornuri bicolore pufoase cu ciocolata

Aluat. Incalzim putin laptele pe foc mic, dizolvam zaharul si drojdia, apoi il lasam sa se odihneasca 10 minute.

Faina o cernem iar in milocul ei facem o gropita. Ouale le batem usor cu furculita apoi adaugam sarea,  zaharul si zaharul vaniliat. Untul il topim la foc mic. Cacaoa o amestecam cu doua linguri de lapte sa facem o pasta.

Punem laptele si drojdia in mijlocul fainii. Turnam si amestecul de oua, untul topit si incepem sa framantam. Continuam framantarea pana obtinem un aluat elastic, omogen, moale dar nelipicios. Dupa caz mai adaugam faina sau lapte. La final adaugam lingura de ulei si framantam pana la omogenizare.

Impartim aluatul in doua. O jumatate o punem intr-un vas, presaram putin faina si acoperim cu folie. Cealalta jumatate o amestecam cu pasta de cacao, pana la omogenizare. Punem si acest aluat intr-un vas, presaram faina apoi acoperim cu folie.

Lasam aluaturile la dospit pentru o ora la loc caldut, ferit de curenti.

Umplutura. Ciocolata o tocam grosier. La fel procedam cu migdalele. Stafidele le lasam la macerat in apa calduta. Portocala o slama bine, o stergem cu un servetel curat si razuim fin coji aromate.

Scoatem aluatul alb si il intindem intr-un dreptunghi de 50/50cm dimensiuni. Procedam la fel cu partea maro a aluatului. Punem partea maro peste cea alba si mai intindem putin, pentru a lipi cele doua aluaturi. Taiem tringhiuri mari din aluat. Pe latura mai ingusta a triunghiului punem umplutura: ciocolata, migdale, coaja de portocala si stafide scurse de apa. Rulam aluatul astfel incat sa formam un corn.

Procedam la fel pana terminam aluatul. Punem cornurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Le ungem cu ou batut si le mai lasam jumatate de ora la dospit.

Intre timp incalzim cuptorul la 180 de grade. Dupa ce au dospit cornurile, le bagam la cuptor si le coacem pentru 25-30 de minute, pana cand se rumenesc frumos. Le scoatem din cuptor si le lasam jumatate de ora la racit. Apoi putem sa le servim cu pofta langa o cana de lapte cald, sau iaurt rece.

Cornuri bicolore pufoase cu ciocolata


Leave a Comment

Prajituri

Rulada zebra cu zmeura si menta

Rulada zebra cu zmeura si menta

Rulada zebra cu zmeura si menta – am facut-o pentru ca mereu mi-am dorit sa fac o rulada zebra. Acesta a fost motivul principal- dorinta de a experimenta. Al doilea motiv a fost pentru ca arata foarte bine. E o rulada eleganta fara prea mult efort. Umpluturile pot fi diverse. Eu am ales o umplutura racoroasa: menta si zmeura. Plus o crema fina de branza. Este o combinatie clasica, dar una dintre cele mai bune. Iar cand ne dorim o prajitura rapida, frumoasa si gustoasa, cred ca este una din cele mai bune alegeri.

Rulada zebra cu zmeura si menta

Blat

4 oua mari

4 linguri zahar

4 linguri faina

1 lingura cacao

2 linguri ulei

1 praf de sare

1 lingurita extract de vanilie

Crema

200 gr zmeura

4 linguri zahar

200 gr crema de branza

100 gr smantana pentru frisca

1 lingurita extract de menta

Decor

50 gr ciocolata neagra

zmeura proaspata

Rulada zebra cu zmeura si menta

Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava de diametru 30/40cm.

Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ). Va dura in jur de 10 minute. Separat amestecam faina cu cacaoa.

Adaugam uleiul in fir subtire si mai amestecam putin. Oprim mixerul si incorporam faina cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum. Jumatate de compozitie o amestecam cu cacaoa, iar cealalta jumatate cu vanilia.

Turnam cele doua compozitii in doua posuri. Incepem sa trasam linii oblicein tava cu compozitia din pos. Incepem cu partea alba, si intre fiecare linie lasam un spatiu. Umplem spatiile goale cu compozitia cu cacao. Dam tava la cuptor. Coacem blatul timp de 15 de minute, apoi il scoatem pe un gratar.

Dupa 2-3 minute rasturnam blatul pe hartie de copt. Il rulam cu tot cu hartie de copt si il lasam la racit.

Punem zmeura la macerat impreuna cu 3 linguri suc de lamaie si 2 linguri de zahar. Smantana pentru frisca o mixam cu o lingurita de zahar pudra vanilat. Crema de branza o amestecam cu celelalte doua linguri de zahar ramase si cu extractul de menta. Incorporam apoi frisca, cu miscari de jos in sus.

Asamblare. Desfacem usor rulada. Punem zmeura macerata, uniform, pe suprafat blatului. Deasupra intindem crema de branza. Rulam inapoi prajitura si o dam la rece. Dupa 1-2 ore topim ciocolata nragra. Intindem o fasie subtire in partea de sus a ruladei. Decoram cu zmeura. Servim in portii generoase.

Rulada zebra cu zmeura si menta


Leave a Comment

Prajituri

Entremet cu piersici, ciocolata si tonka

Entremet cu piersici, ciocolata si tonka

Taste of Roma a fost primul festival de acest gen ( culinar ) unde am avut deosebita placere sa particip. Placerea nu ar fi fost posibila fara Electrolux, care a reusit sa transforme un vis in realitate.

Si pentru ca visele nu se termina niciodata, Electrolux, de asemenea, continua sa le transpuna in realitate. De data aceasta la Londra, orasul pe care oricine ar dori sa il vada si sa ii cunoasca frumusetea. Acolo, in cadrul festivalului Taste of London, vor fi trimisi 4 bloggeri culinari prin intermediul Electrolux.

Taste of London este un festival ce reuneste cele mai renumite nume ale gastronomiei mondiale: Gordon Ramsay, fratii Roux, Rocha si multi altii.
Printre invitatii festivalului se afla si chef Sergio Sanz Blanco. Despre el vreau sa va vorbesc in introducerea acestei postari, pentru ca el m-a inspirat in alegerea retetei. Specializarea lui sunt dulciurile cu ciocolata, iar desertul lui favorit este ‘chocolate fondente’, un desert cu aroma intensa de ciocolata.
In prezent este head-chef la Ametsa in Londra, restaurant ce a dobandit o stea Michelin in primul an de la deschidere.Talentul si experienta culinara alaturi de Arzak au fost combinatia perfecta pentru a-l urca pe culmile succesului.

Pasiunea lui pentru ciocolata a fost cea care mi-a atras atentia asupra lui la prima vedere. Ulterior, afland despre parcursul carierei lui, am inceput sa-l admir pentru perseverenta, daruirea lui pe plan culinar, dar si originalitatea creatiilor lui.

Toate aceste aspecte m-au motivat si m-au indemnat sa realizez un desert suprem cu ciocolata. Si pe acesta vreau sa vi-l prezint azi: entremet cu piersici, ghimbir, ciocolata si tonka. Si sper ca acest desert sa ma duca pe strazile minunate ale Londrei, alaturi de Electrolux si bloggeri minunati.

Entremet cu piersici, ciocolata si tonka_2

Blat
3 oua mari
3 albusuri
100 gr unt
100 gr zahar
50 gr ciocolata neagra 80%
1 lingurita extract vanilie
50 gr nuci
1/4 lingurita sare
20 gr amidon
50 gr faina

Chocolate cremeux
150 gr ciocolata neagra
150 ml smantana pt frisca
100 ml lapte gras
3 galbenusuri
50 gr zahar brun
1 praf sare
2 pastai tonka

Mousse piersici
200 gr pulpa de piersici
150 gr iaurt grecesc
2 lingurite ghimbir ras
2 linguri zeama de lamaie
1 lingurita extract de vanilie
50 gr zahar pudra
4 foi gelatina
250 ml smantana naturala pt frisca

Jeleu piersici
100 gr pulpa de piersica
250 ml apa
100 gr zahar
50 gr glucoza lichida
2 foi gelatina

Mousse de ciocolata
300 ml smantana naturala pt frisca
100 gr ciocolata neagra
2 linguri zahar brun pudra

Decoratiuni de ciocolata
200 gr ciocolata neagra

Entremet cu piersici, ciocolata si tonka_3

Prajitura incepe cu un blat. Un blat fin cu gust grozav de ciocolata si franturi de nuci.

Blat. Punem untul si ciocolata intr-o oala mica cu fundul gros. Punem oala pe foc mic si lasam ciocolata la topit. Amestecam usor din cand in cand. Dupa ce obtinem o compozitie omogena oprim focul si o lasam deoparte la racit.

Punem cele 3 oua in bolul mixerului impreuna cu zaharul. Mixam timp de 10 minute pana isi tripleaza volumul.

Faina o amestecam cu amidonul si apoi le incorporam in crema de oua. Amestecam usor, cu miscari de jos in sus. Procedam la fel cu ciocolata topita.
In alt bol punem albusurile cu sarea. Mixam bine pana obtinem o spuma ferma. Incorporam albusurile in compozitia de blat cu miscari usoare, de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 grade si tapetam cu hartie de copt o tava de 25/35 cm dimensiuni.
Nucile le tocam grosier. Le adaugam in compozitie amestecand usor. Turnam compozitia in tava si nivelam.
Introducem tava la cuptor si coacem prajitura timp de 20-23 de minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Scoatem tava din cuptor si rasturnam prajitura pe un grilaj. Desprindem hartia de copt apoi o lasam la racit.

Blatul are nevoie de o crema densa, onctuoasa cu arome puternice. Descrierea ei urmeaza acum.
Chocolate cremeux. Zdrobim pastaile de tonka in mojar.
Punem smantana si laptele pe foc mic intr-o oala cu fund dublu. Galbenusurile le mixam cu zaharul pana se albesc usor. Ciocolata o tocam grosier si o punem intr-un bol impreuna cu tonka maruntita bine.
Cand laptele e fierbinte il turnam in fir subtire peste galbenusuri. Amestecam bine. Punem amestecul inapoi in oala. Lasam crema pe foc timp de aproximativ 10 minute, pana se ingroasa. Crema nu trebuie sa fiarba. In tot acest timp amestecam usor.
Cand crema e gata o turnam peste ciocolata si amestecam bine.
Blatul il taiem intr-un dreptunghi de 20/30 cm si il punem intr-o forma detasabila, de aceleasi dimensiuni.
Turnam crema peste blat si nivelam. Acoperim tava cu folie si o dam la rece.

O crema onctuoasa se completeaza perfect cu una fina, aerata si cu aroma delicata de fructe.

Mousse de piersici. Scoatem samburii din doua piersici coapte si frumoase. Punem la fiert 200 ml apa cu 50 gr zahar si o pastaie de vanilie despicata in doua. Adaugam si piersicile. Le lasam la fiert 10 minute apoi oprim focul si acoperim oala.

Cantarim 300 de grame de piersici si le taiem in bucatele. Stropim fructele cu zeama de lamaie apoi le punem in blender. Dupa ce am facut un piure de piersici fin, il trecem printr-o sita deasa.
Punem deoparte 100 gr de piure pentru jeleu.
Piureul ramas il incalzim usor impreuna cu ghimbirul ras. Foile de gelatina le punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute la adaugam in piureul de piersici. Amestecam bine. Urmeaza sa adaugam vanilia si iaurtul grecesc. Omogenizam si dam la rece.
Cand crema capata consistenta incepem sa mixam smantana pentru frisca. Adaugam zaharul pudra si o mixam pana obtinem o spuma ferma.
Incorporam frisca in crema de piersici.
Punem 2/3 din crema peste prajitura si o dam la rece.

Entremet cu piersici, ciocolata si tonka_10
Din folie de acetat facem 2 suluri lungi de 30 cm si cu diametrul de 1.5 cm.
Punem mousse-ul ramas intr-un pos si umplem cele doua suluri. Le inchidem la capete cu follie. Dam sulurile la congelator.

O prajitura are nevoie de luciu, si acel luciu nu poate fi decat un jeleu aromat de fructe.
Jeleu de piersici. Punem apa impreuna cu zaharul si glucoza pe foc mediu. Din momentul in care incep sa fiarba le lasam 6 minute pentru a se reduce usor lichidul.
Piureul de piersici il mai dam prin sita apoi il amestecam cu siropul.
Punem gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam peste sucul de piersici.
Amestecam bine si lasam la racorit.
Decupam 6 dreptunghiuri din folie de acetat de 7/5 cm. Intindem jeleul racit peste folie.

Scoatem sulurile cu mousse din congelator. Desprindem folia si taiem repede in bucati de 7 cm. Rulam fiecare bucata de mousse in folia acoperita cu jeleu. Fixam rulourile cu banda scotch si le dam din nou la congelator.

Entremet cu piersici, ciocolata si tonka_11

Mousse-ul de ciocolata este des intalnit in prajiturile bune cu ciocolata, asadar nu lipseste nici de aici.
Mousse de ciocolata. Topim ciocolata la bain-marie. O lasam apoi la racit, fara insa a se intari.
Smantana pentru frisca o mixam bine cu zaharul pana obtinem o spuma ferma. O incorporam in ciocolata racita cu miscari de jos in sus. Punem crema in pos.
Taiem 6 bucati din prajitura intarita
Fiecare bucata o ornam cu crema de ciocolata. Dam prajitura din nou la rece.

Entremet cu piersici, ciocolata si tonka_12

Cea ce face o prajitura cu adevarat frumoasa este decorul. Cu cat mai elegant, cu atat mai apreciata este prajitura.
Decor. Temperam ciocolata. Punem doua treimi la bain marie si o lasam deasupra aburilor pana e topita si are in jur de 60 de grade. Adaugam restul de ciocolata si amestecam bine pentru a o topi si pentru a reduce temperatura la 40 de grade. Oprim focul, ciocolata e gata pentru a fi folosita.
Din folie de acetat taiem un dreptunghi de 16/14 cm si inca 6 dreptunghiuri de 7/14 cm.
Dreprunghiul mare il acoperim cu ciocolata. Nivelam si lasam deoparte.
Pe dreptunghiurile mici facem 7-8 linii pe lungime. Vor fi 7-8 linii lungi de 14 cm.  Pe marginile scurte (  de 7 cm ) tragem linii, cate una pe fiecare margine. Unim apoi capetele scurte, astfel incat liniile sa fie in interiorul cercului. Lasam cercurile de ciocolata la racit. Pentru aceste cercuri de ciocolata m-am ghidat dupa procedeul ilustrat aici, in imagini.
Foaia mare de ciocolata o taiem in dreptunghiuri de 2/7 cm. Folosim un cutit subtire. Curatam taisul dupa fiecare taietura. Punem dreptunghiurile la rece.

Entremet cu piersici, ciocolata si tonka_4

Asamblarea este momentul de glorie al prajiturii. La finalul ei urmeaza exclamatiile.
Asamblare. Pe fiecare bucata de prajitura vom punem 2 dreptunghiuri de ciocolata in mod oblic.
Desprindem usor folia de acetat din jurul spiralei de ciocolata si o transferam deasupra prajiturii.
Scoatem un rulou cu mousse de piersici din congelator. Desprindem folia si il plasam in mijlocul spiralei de ciocolata. Procedam la fel si cu celelalte 5 bucati.
Acum prajitura este gata! Plina de arome, texturi, straturi, dar mai ales de ciocolata…va asteapta sa o degustati. Enjoy!

Entremet cu piersici, ciocolata si tonka_1


8 Comments

Cheesecake

Cheesecake cu jeleu de mure si cimbrisor

Cheesecake cu jeleu de mure si cimbrisor

Nu cred ca trece o luna din an fara sa fac macar un cheesecake. Fie el copt, fie la pahar, fie un cheesecake la rece, cheesecake-ul ramane printre deserturile mele preferate. Si adevar este ca, cu cat il faci mai des, cu atat iese mai bun. Experimentand, exersand, degustand putem ajunge la cea mai buna varianta a acestui desert atat de mediatizat. Iar pentru acest cheesecake cu jeleu de mure si cimbrisor pot sa spun ca am ajuns aproape de perfectiune. O crusta frageda cu aroma de nuca, o crema usoara si delicata de branza cu lapte de cocos. Deasupra putem intalni un minunat jeleu de mure aromatizat cu cimbrisor. Deliciu!

Cheesecake cu jeleu de mure si cimbrisor

Cheesecake

200 gr biscuiti digestivi

50 gr nuci

70 gr unt topit

200 ml lapte de cocos

800 gr crema de branza

150 gr zahar

4 oua mari

1 lingurita extract de vanilie

1 praf sare

Dulceata

200 gr mure

50 gr apa

50 gr zahar

1 lingurita extract de vanilie

1/2 lingurita cimbrisor uscat

Timp de preparare: 30 minute Timp de coacere:40 minute Nr portii: 12

Cheesecake cu jeleu de mure si cimbrisor

Cheesecake. Nucile le macinam fin in robot, adaugam biscuitii peste ele si le mai macinam putin. Untul il topim la foc mic apoi il adaugam peste amestecul de biscuiti si nuci si omogenizam.

Pregatim o tava rotunda de diametru 20-22cm iar cuptorul il preincalzim la foc mediu (180 de grade). Tava o ungem cu unt si tapetam fundul cu hartie de copt. Punem biscuitii pe fundul tavii si apasam bine cu fundul unui pahar. Coacem crusta timp de 10 minute  Focul il micsoram la 160 de grade.
Mixam crema de branza impreuna cu zaharul timp de 3 minute. Adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Urmeaza sa adaugam laptele de cocos, vanilia si un praf de sare. Omogenizam totul.
Turnam crema de branza peste crusta si introducem din nou tava la cuptor pentru 40 de minute.
Dupa ce s-a copt prajitura, oprim focul si lasam cheesecake-ul la racit in cuptor. Dupa 2 ore putem sa il punem la frigider.
Cheesecake cu jeleu de mure si cimbrisor

Jeleu de mure. Maruntim bine cimbrisorul uscat. Murele le spalam si le punem intr-o cratita pe foc mediu. Adaugam apa, zaharul si cimbrisorul.  Amestecam bine si lasam sa fiarba 5 minute. Dupa 5 minute trecem murele prin blender si le punem din nou pe foc. Mai lasam sa fiarba 5-10 minute, pana scade lichidul si ramane o pasta.

Turnam jeleul peste cheesecake si il dam din nou la rece pentru 3-4 ore, pana se intareste suficient de bine. Il portionam cu ajutorul unui cutit fierbinte. Fiecare felie din acest cheesecake cu jeleu de mure si cimbrisor va oferi un gust minunat si un contrast superb de culori. Enjoy!

Cheesecake cu jeleu de mure si cimbrisor


Leave a Comment

Muffins/Cupcakes

Briose cu caramel si nuci pecan

Briose cu caramel si nuci pecan

Briosele sunt printre cele mai indragite prajituri de catre cei mici ai mei. Iar eu le fac briose de multe ori pentru ca stiu ca sunt prajituri rapide, dragute si gustoase. Pe langa asta, ele pot fi ornate in diferite feluri atractive pentru copii. De multe ori fac briose sarate, cu branza, spanac sau alte combinatii. Insa uneori este nevoie si de varianta lor dulce. Si atunci, acel dulce prefer sa fie cat mai gustos. Ciocolata si caramelul se stie deja ca este una din cele mai delicioase  si dulci combinatii. Dar, daca folosim o ciocolata neagra, de calitate, vom putea echilibra gustul de dulce. In final vom avea  aceste briose cu caramel si nuci pecan, moi, pufoase, cu textura umeda si arome delicioase si un gust fin de ciocolata.

Briose cu caramel si nuci pecan_

Ingrediente

35 gr cacao

180 ml apa fierbinte

85 gr ciocolata neagra

1/2 lingurita bicarbonat

1/2 lingurita praf de copt

1 praf de sare

2 oua mari

70 ml ulei

2 linguri iaurt

150 gr faina

1 lingurita extract de vanilie

120 gr zahar

50 gr nuci pecan

50 gr caramel

Glazura

100 gr caramel ( reteta aici )

50 gr ciocolata neagra

nuci pecan

Timp de preparare: 60 min. Timp de coacere: 25 min Nr portii: 12

Briose cu caramel si nuci pecan

Briose. Amestecam cacaoa cu apa fierbinte si ciocolata neagra. Lasam la rece. Intr-un bol incapator punem ingredientele uscate:  faina, bicarbonatul, sarea, zaharul si praful de copt. Amestecam usor cu un tel.

Separat amestecam uleiul cu ouale, iaurtul si vanilia. Adaugam si crema de ciocolata racita. Omogenizam compozitia.

Punem ingredientele lichide peste cele uscate si amestecam pana la omogenizare. Ne folosim de un tel sau o spatula. La final incorporam caramelul si nucile pecan tocate marunt.

Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 grade). Pregatim o tava cu 12 forme de muffins. Putem sa le tapetam cu hartiute de copt sau le ungem cu unt si apoi tapetam cu faina.

Umplem formele pana la 3/4 din capacitate. Coacem prajiturile timp de 20-25 de minute, pana cand trec testul cu scobitoarea. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar la racit.

Glazura.

O varianta grozava de caramel gasiti la reteta de biscuiti fragezi cu caramel si bezea.

Incalzim usor caramelul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana la omogenizare apoi oprim focul. Lasam glazura o jumatate de ora la odihna apoi putem sa o turnam peste briose. Le decoram cu bucati de ciocolata si nuci pecan. Enjoy!

Briose cu caramel si nuci pecan


5 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316