• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Uncategorised

Tort cu fistic si crema de unt cu ciocolata alba

Tort cu fistic si crema de unt cu ciocolata alba

Tort cu fistic si crema de unt cu ciocolata alba

Dupa o pauza indelungata am revenit in ‘lumea prajiturilor’ cum s-ar zice. Am luat o pauza probabil, doar ca sa mi se faca dor. Si mi s-a facut dor, un dor mare sa coc, sa asamblez, sa decorez. Pasiunea pentru prajituri nu va disparea niciodata, chiar daca timpul avut la dispozitie este parca tot mai putin.

Insa mereu se gaseste putin timp pentru ceva ce-ti place. Si da, am gasit timp pentru un tort de vara, colorat si aromat. Un tort pe care l-a facut pentru a sarbatori ziua copiilor. Da stiu, a trecut ceva vreme de atunci dar, reteta se poate face oricand. Este un tort cu blaturi usoare, aerate. Crema este mai densa, insa stratul de crema nu este gros. O felie din acest tort va fi pe placul tuturor, de la mic la mare.

Tort cu fistic si crema de unt cu ciocolata alba_2

Blat fistic

3 oua

3 linguri zahar

3 linguri fistic macinat

1 lingurita pudra matcha

1 lingura faina

1 lingura ulei

Blat ciocolata

3 oua

2 linguri cacao

2 linguri faina

2 linguri nuci macinate

2 linguri ulei

Crema de unt

200 gr ciocolata alba

200 gr unt 80% grasime

300 gr crema de branza

2 linguri zahar pudra vaniliat

Decor

100 gr ciocolata alba

50 gr afine

50 gr zmeura

Tort cu fistic si crema de unt cu ciocolata alba

Blat fistic.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava rotunda de 20cm diametru.

Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ). Va dura in jur de 10 minute. Separat amestecam faina cu fisticul si pudra de matcha.

Adaugam uleiul in fir subtire si amestecam usor. Ingredientele uscate le incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum. Turnam compozitia in tava si nivelam usor cu o spatula. Coacem blatul timp de 30 de minute, apoi il scoatem pe un gratar la racit.

Blat ciocolata.

Pentru blatul de ciocolata procedam la fel, doar ca vom inlocui fisticul si pudra de matcha cu cacaoa si nucile macinate. Coacem blatul de cacao tot 30 de minute.

Dupa ce s-au racit blaturile de tort le vom taia in doua pe orizontala. Vor rezulta 4 blaturi de tort mai subtiri.

Crema de unt si ciocolata alba.

Topim ciocolata alba la bain marie. O lasam deoparte la racorit. Trebuie sa ajunga la temperatura camerei, fara insa a se intari.

Untul si crema de branza le lasam la temperatura camerei pana cand devin moi si ajung la aceeasi temperatura.

Untul moale il mixam cu zaharul pudra pana cand devine cremos. Adaugam crema de branza treptat, mixand dupa fiecare adaugare. Daca crema se face ca o branza, e suficient sa o incalzim timp de cateva secunde la microunde apoi amestecam bine.

Dupa ce am obtinut o crema fina de unt si branza adaugam ciocolata alba treptat. Mixam continuu pana cand ciocolata alba e incorporata complet. Cu aceasta crema vom umple tortul si il vom decora la sfarsit.

Pentru un plus de culoare si prospetime, ornam tortul cu fructe de padure. Eu am avut zmeura si afine. Am mai folosit si banuti de ciocolata alba.

Banutii de ciocolata alba se fac usor. Se topeste ciocolata alba la bain marie. Se pune hartie de copt pe un tocator. Cand ciocolata e topita complet, lasam sa cada ciocolata dintr-o lingurita pe hartia de copt. Cand am terminat ciocolata, scuturam tocatorul ( adica il trantim de masa ) de cateva ori pentru ca ciocolata alba sa-si mareasca circumferinta si sa devina mai subtire. Cand e intarita complet se pune la frigider, apoi se decoreaza tortul.

Servim in felii potrivite ( nu ca si cea din imagine care a fost taiata pentru pofticiosi ). Enjoy!

Tort cu fistic si crema de unt cu ciocolata alba


9 Comments

Uncategorised

Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata alba

Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata alba

Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata alba.

Aceasta prajitura am facut-o de Paste. Voiam sa fac ceva bun, bun, dragut dar si cu specific de sarbatori. Asa ca m-am gandit sa imbogatesc o prajitura cu decoruri simbolice. Am ales ceva ce stiam ca pot sa fac in scurt timp: oua de ciocolata si biscuiti in forma de iepurasi. Decorul a iesit dragut, atractiv atat pentru copii dar si pentru cei mari.

Prajitura cu blat de nuca am imbogatit-o cu crema de mascarpone si ciocolata alba. Cuiburile le-am facut din crema de vanilie, fine si aromate. Impreuna cu decorurile a iesit o prajitura draguta si delicioasa in acelasi timp. N-eam delectat cu ea la masa de sarbatori. Enjoy!

Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata alba

Blat

6 albusuri

6 linguri zahar

6 linguri nuca

2 linguri faina

1 lingura ulei

Crema mascarpone cu ciocolata

100 gr ciocolata alba

100 ml smantana pentru frisca

2 foi gelatina

250 gr mascarpone

Crema de vanilie

4 galbenusuri

300 ml lapte

1 pastaie de vanilie

3 linguri amidon

2 foi gelatina

100 gr zahar

250 ml smantana pentru frisca

Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata alba

Preparare

Biscuitii iepuras puteti sa ii faceti din orice aluat de biscuiti doriti. Pentru aceasta prajitura conteaza mai mult aspectul decat aromele folosite. Puteti sa ii faceti dupa aceasta reteta simpla de fursecuri cu ciocolata.

Ouale de ciocolata alba le-am facut simplu: am topit 100 gr ciocolata alba apoi cu lingurita am lasat sa cada ciocolata pe hartie de copt. Am format ouale cu ajutorul linguritei…nu a fost chiar usor.

Blatul de prajitura il puteti face dupa reteta de la prajitura cu blat de bezea si crema de vanilie. Diferenta este ca va trebui copt intr-o tava de 25/35 cm diametru.

Crema mascarpone.

Topim ciocolata alba la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Cand amestecul e omogen oprim focul. Adaugam mascarpone si amestecam bine.

Crema de vanilie.
Pentru crema incalzim laptele pe foc mic impreuna cu zaharul . Despicam pastaia de vanilie, scoatem semintele cu un cutit cu varful ascutit si le punem in lapte cu tot cu pastaie. Galbenusurile le amestecam cu amidonul. Gelatina o punem la hidratat in apa rece.
Cand laptele este fierbinte adaugam cateva linguri peste galbenusuri pentru a le desface. Turnam galbenusurile peste lapte si lasam la foc mediu pana cand crema da in clocot si incepe sa se ingroase.
Luam crema de pe foc o rasturnam intr-un bol curat. Adaugam gelatina si amestecam bine.
Acoperim crema cu folie si o lasam la racit.
Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingura de zahar vaniliat. Cand e ferma oprim mixerul. Adaugam frisca peste crema de vanilie si amestecam usor, cu miscari de jos in sus.
Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata alba
Asamblare.
Turnam crema de ciocolata alba peste blatul cu nuca, nivelam. Lasam la rece pentru o ora.
Peste crema de ciocolata facem cuiburi din crema de vanilie. Ornam cu iepurasi, alune glazurate si oua de ciocolata alba. Servim cu pofta!
Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata alba


2 Comments

Uncategorised

Prajitura cu crema de alune si cafea

Prajitura cu crema de alune si cafea

Prajitura cu crema de alune si cafea

Mereu am sustinut ca prajiturile cu foi sunt prajituri elegante. Si acest lucru este destul de evident. Straturile subtiri si egale ii confera aceasta eleganta. Insa nu este chiar atat de usor sa obtinem straturi egale. Cel putin nu de fiecare data. Pentru acest lucru este nevoie sa obtinem blaturi de aceeasi dimensiune si sa impartim crema in mod egal. Poate la inceput este mai greu, insa treptat ne deprindem cu cantitatile iar prajitura in straturi se apropie de perfectiune.

Acesta prajitura cu crema de alune si cafea este o prajitura in straturi destul de reusita. Mai am nevoie de putin exercitiu in ce priveste portionarea, insa la gust este minunata. Nu mai are nevoie de nimic, decat de o companie buna pentru a fi degustata.

Prajitura cu crema de alune si cafea

Ingrediente

Foi de la prajitura in straturi ( reteta aici )

Crema de alune

200 gr crema de alune ( fara cacao )

200 gr crema de branza

100 gr zahar

1 lingurita extract de vanilie

Crema de ciocolata si cafea

2o0 ml lapte

50 ml cafea tare

4 galbenusuri

50 gr zahar

200 gr ciocolata neagra

100 gr unt

1 lingurita extract vanilie

Glazura de ciocolata

100 gr ciocolata neagra

100 gr smantana pentru frisca

Prajitura cu crema de alune si cafea

Preparare

Blat.

Pentru blat urmati pasii explicati in reteta prajiturii in straturi cu crema de ciocolata.

Crema de alune.

Crema de alune am cumparat-o de la un magazin cu produse naturiste. Este o pasta simpla de alune, usor indulcita. Se poate face si in casa insa este nevoie de un robot puternic pentru a transforma alunele in pasta fina.

Crema de alune o amestecam cu crema de branza, vanilia si zaharul. Omogenizam si lasam deoparte.

Crema de cafea si ciocolata.

Punem laptele pe foc mic. Galbenusurile le frecam cu un praf de sare si zaharul pana se deschid usor la culoare. Ciocolata o rupem bucati mici.

Punem laptele incalzit peste galbenusuri si amestecam usor. Turnam amestecul inapoi in cratita de pe foc. Lasam crema pe foc mic pana incepe sa se ingroasa. Oprim focul. Punem untul si ciocolata maruntita si amestecam bine.

Adaugam cafeaua si omogenizam. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam la rece.

Asamblare

Taiem cele doua blaturi in doua bucati egale, de 15/20cm dimensiuni. Punem o bucata de blat pe un platou, adaugam jumatate din crema de cafea. Nivelam si acoperim cu alta bucata de blat. Continuam cu crema de cafea ramasa. Nivelam si acoperim cu urmatoarea bucata de blat.

Urmeaza crema de alune iar deasupra ultima bucata de blat. Apasam usor si glazuram prajitura cu crema de ciocolata. Nivelam usor si dam la rece. Dupa 2-3 ore prajitura se poate felia si servi cu pofta. Enjoy!

Prajitura cu crema de alune si cafea_2


Leave a Comment

Uncategorised

Rulada cu caramel si cafea

Rulada cu caramel si cafea

Ruladele sunt deserturi usor de facut si usor de combinat. Imi place sa ma joc cu aromele si cu decorul cand vine vorba de o rulada dulce si buna. Azi va aduc o reteta grozava de rulada cu caramel si cafea. Mai exact o rulada cu blat delicat de cacao, o crema de caramel dulce si densa iar in final un mousse aerat si plin de arome. De cafea. Si de vanilie. Si o pulbere fina de cacao si cafea macinata, care sa imbrace aceasta rulada grozava.

Decorul nu este sofisticat. Ar fi putut fi boabe de cafea trase in ciocolata. Dar nu au fost. In schimb am folosit migdale trase in ciocolata, stiind ca negresit vor ajunge pe mana copiilor. Iar rulada a fost foarte buna si fara ele, extrem de buna. Enjoy!

Rulada cu caramel si cafea

Ingrediente

Rulada

4 oua

1 praf sare

4 linguri zahar

3 linguri faina

2 linguri cacao

2 linguri unt topit

Mousse de cafea

100 ml cafea tare

200 gr zahar pudra

1 lingurita extract de vanilie

200 gr crema de branza

400 ml smantana pentru frisca

4 foi gelatina

Crema caramel

100 gr zahar

1 praf sare

50 gr smantana dulce

100 gr unt

Decor

2 linguri cacao

o lingurita cafea macinata

migdale/boabe de cafea trase in ciocolata

banuti de ciocolata

Rulada cu caramel si cafea

Preparare

Blat.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava de dimensiuni 30/40cm.

Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul. Va dura in jur de 10 minute. Separat amestecam faina cu cacaoa.

Adaugam untul topit in fir subtire si mai amestecam putin. Oprim mixerul si incorporam ingredientele uscate cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum.

Turnam compozitia in tava si nivelam. Dam tava la cuptor. Coacem blatul timp de 14-15 de minute, apoi il scoatem pe un gratar. Dupa 2-3 minute rasturnam blatul pe hartie de copt. Il rulam cu tot cu hartie de copt si il lasam la racit.

Crema caramel.

Punem zaharul intr-o cratita mica, pe foc mediu. Lasam sa se caramelizeze. Cand devine auriu adaugam smantana si amestecam energic. Incorporam si untul si mai lasam putin pe foc pana la omogenizare. Adaugam sarea, amestecam. Lasam la racit.

Cand crema caramel devine ferma o putem folosi. Desfacem cu grija rulada. Intindem crema de caramel pe o suprafata cat mai mare. Rulam inapoi si dam la rece.

Mousse de cafea.

Pregatim o cafea tare si masuram 100 de ml. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. O lasam 5 minute pentru a se hidrata. O adaugam peste cafea si amestecam bine. Punem zaharul si amestecam din nou. Incorporam usor crema de branza. Dam amestecul la rece. Cand va capata consistenta unei creme va fi bun de folosit.

Smantana pentru frisca o batem bine impreuna cu o lingurita de zahar vanilat. Cand obtinem o frisca bat ne oprim si o incorporam in crema de cafea cu miscari usoare, de jos in sus.

Asamblare

Pregatim o tava de chec/cozonac, lunga de 30cm. Ungem tava cu putin ulei apoi o tapetam cu folie alimentara. Intindem bine folia sa nu aiba cute. Umplem tava pana la jumatate cu mousse de cafea. Peste acest strat punem cu grija rulada. Apasam usor pentru ca aceasta sa se scufunde in crema. Acoperim rulada cu mousse de cafea, daca a mai ramas. Punem pe deasupra folie alimentara si dam la rece pentru 3-4 ore.

Rasturnam prajitura pe o tava mare, intinsa. Amestercam doua linguri cacao cu o lingurita cafea macinata. Pudram din abundenta prajitura. O imbracam intr-un voal maro. Ornam rulada cu boabe de cafea sau migdale glazurate. Punem pe langa ele si banuti de ciocolata, home-made. Servim cu pofta. Sa va fie de bine!

Rulada cu caramel si cafea


3 Comments

Uncategorised

Cozonac floare

Cozonac floare

Cozonac floare – un cozonac elegant pentru masa de sarbatoare. Plin de umplutura si de arome, va fi un desert minunat. Un desert de nerefuzat, moale, pufos si plin de crema. Da, asa este acest cozonac floare cu umplutura de nuca, cacao si scortisoara. In aluat am strecurat si un strop de lamaie si vanilie. Aroma de scortisoara din umplutura completeaza celelalte mirodenii intr-un mod placut. Astfel, fiecare felie este o placere si o bucurie. Enjoy!

Cozonac floare

Ingrediente

Aluat
1 kg faina
25 gr drojdie
1 ou
4 galbenusuri
100 gr smantana
500 ml lapte
1 lingurita sare
5 linguri zahar
1 lingurita coaja rasa de lamaie
4 linguri ulei
 
Umplutura
700 gr nuca macinata
200 gr zahar
50 gr cirese confiate
2 linguri cacao
1 lingurita scortisoara
4 albusuri
100 ml lapte
1 plic zahar vaniliat
Cozonac floare

Preparare.

Aluat

Pregatim toate ingredientele pentru aluat cu o ora, doua inainte de a ne apuca de treaba. Trebuie sa ajunga toate la aceeasi temperatura.

Faina o cernem intr-un vas mare si facem o adancitura in mijloc. Incalzim usor 100 ml de lapte, adaugam o lingura de zahar si drojdia si lasam 10 minute sa stea la loc caldut.  

Galbenusurile le amestecam cu oul intreg, smantana, sarea, coaja rasa de lamaie si restul de zahar. Punem maiaua in adancitura facuta in faina, apoi adaugam amestecul de galbenusuri si smantana si incepem sa framatam. Laptele il adaugam treptat si ne oprim in momentul in care aluatul devine suficient de moale si framantatul devine mai usor. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, moale dar nelipicios.

Continuam framantarea pentru 10 minute. La final adaugam uleiul si framantam pana cand este incorporat complet. 

Presaram faina pe aluat si-l acoperim cu un prosop curat apoi il punem la loc caldut pentru o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul. 

 Umplutura

Albusurile le batem usormpana fac o oarecare spuma. Nucile macinate le amestecam cu zaharul, cacaoa si scortisoara. Adaugam si zaharul vaniliat. Amestecam bine.

Incorporam albusurile cu miscati de jos in sus. Treptat punem si laptele. Vom obtine o crema groasa de nuci. Asa trebuie sa fie. Laptele il adaugam treptat pentru a nu subtia prea mult crema. Cand devine legata, ne oprim cu laptele. Adaugam ciresele uscate si omogenizam.

preparare_cozonac_1
preparare_cozonac_2
preparare_cozonac_3

Asamblare
Pregatim doua tavi rotunde de tort, cu diametrul de 24cm. Le ungem bine cu ulei.  
Rasturnam aluatul pe masa de lucru bine infainata. Il impartim in doua parti egale. 
Luam o bucata si o intindem intr-un patrat de 40/40 cm. Punem jumatate din umplutura. O distribuim uniform pe suprafata aluatului. Incepem sa rulam  dintr-un capat, cat mai strans. Sulul obtinut il taiem cu un fir subtire in 11-12 bucati egale. Punem doua bucati in mijloc, iar celelalte le asezam radial, in jurul ei. Vom forma astfel o floare.
Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat si punem cozonacul in tava a doua. Ungem cozonacii cu ou batut.
Cozonac floare
Preincalzim cuptorul la 190 de grade iar cand este incins introducem cozonacii. Dupa 10 minute micsoram focul la 180 de grade si ii mai coacem pentru 35-40 de minute, pana cand sunt rumeniti si crescuti frumos. 
 
Scoatem cu grija cozonacii din cuptor si-i lasam in tava 10 minute pentru a se racori usor apoi ii transferam pe un gratar. Daca vrem sa fie moi, ii acoperim cu un prosop curat. Daca vrem crusta mai crocanta, atunci ii mai lasam descoperiti pentru o ora. Pofta buna!
Cozonac floare


Leave a Comment

Uncategorised

Prajitura Boema

Prajitura Boema

Prajitura Boema este o prajitura pe care am consumat-o des din cofetarii, dar pe care nu am prea facut-o la mine in bucatarie. Cel putin pana acum, pentru ca in sfarsit am reusit sa sparg gheata si am facut aceasta minunata prajitura. Si ca sa fie si mai interesant experimentul, am folosit faina fara gluten de la Dr Schar.

Rezultatul e laudabil. O prajitura fina cu blat pufos si plin de cacao, insiropata, multa crema de ciocolata si nelipsitul fondant. Aduce foarte mult cu ce gasim in cofetariile traditionale, insa ingredientele proaspete si naturale fac diferenta. Lipsa glutenului nu influenteaza gustul, doar sporeste finetea blatului. In acelasi timp face posibil ca aceasta prajitura sa fie consumata si de catre cei cu intoleranta la gluten.

Inscriu aceasta delicioasa prajitura in “Gateste romaneste si fara gluten cu Schar” organizata de Ruxandra si Dr. Schar. Detalii despre campanie gasiti aici.

Prajitura Boema - fara gluten_2

Ingrediente

Blat

4 oua

4 linguri Mix Patiserie Dr Schar

4 linguri zahar

2 linguri ulei

2 linguri cacao

Sirop

100 gr zahar brun

250 ml apa

1 lingurita extract vanilie

10 gr ciocolata neagra

Crema

250 gr unt

100 ml lapte

3 galbenusuri

200 gr ciocolata neagra

100 gr zahar

1 lingurita extract vanilie

Fondant

500 gr zahar

200 ml apa

50 gr glucoza lichida

2 linguri cacao

Decor

300 ml frisca

1 lingurita zahar vaniliat

2 linguri zahar pudra

Prajitura Boema - fara gluten_1

Preparare

Blat.
Separam galbenusurile de albusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare apoi adaugam treptat zaharul si la batem bine pana cand zaharul e complet topit. Faina Dr. Schar o amestecam cu cacaoa si praful de copt, galbenusurile le amestecam cu uleiul. Incorporam usor galbenusurile in spuma de albusuri, cu miscari de jos in sus. Procedam si cu ingredientele uscate.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de la dimensiuni 20/30cm. Turnam compozitia in tava si nivelam cu o spatula. Coacem blatul in jur de 25-30 de minute, sau pana trece testul cu scobitoarea. Lasam prajitura la racit.
Sirop.
Punem pe foc apa, iar cand este calduta bine stingem focul si adaugam zaharul, vanilia si ciocolata. Amestecam bine apoi lasam la racit.
Crema.
Punem laptele pe foc mic. Galbenusurile le mixam bine de tot cu zaharul pana cand se deschid la culoare. Turnam putin cate putin laptele peste galbenusuri, amestecand continuu. Punem compozitia pe foc mic si o lasam pana se infierbanta bine si se ingroasa usor, ca o smantana. Nu trebuie sa fiarba. Luam crema de pe foc si o turnam peste ciocolata taiata bucatele. Lasam un minut crema la odihnit, apoi amestecam bine. Adaugam si vanilia. Acoperim crema cu folie transparenta si o dam la rece.
Untul il scoatem de la frigider si il lasam la temperatura camerei una, doua ore. Dupa ce s-a inmuniat il mixam pana devine cremos. Incorporam treptat crema de ciocolata. Dam crema la rece pentru jumatate de ora, nu mai mult.
Fondant.
Pentru fondant treaba e putin mai complicata. Puem apa pe foc impreuna cu zaharul. Din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam pe foc 14-15 minute. Ca sa testam daca e gata, lasam sa cada o picatura de sirop in apa rece. Daca se intareste instant, e gata. Daca nu, mai trebuie lasat 1-2 minute.
Luam siropul de pe foc si il turnam in bolul de la mixer. Il lasam la racit pentru 30-40 minute. Trebuie sa scada temperatura destul de mult, dar inca sa fie cald.
Dupa 40 minute, aproximativ, il mixam la viteza medie. Continuam mixarea pana cand se raceste usor si se deschide la culoare. Adaugam cacaoa si continuam pana la omogenizare.
Fondantul il folosim imediat. Daca s-a intarit, atunci il putem reincalzi pentru a deveni mai fluid si pentru a-l putea folosi la ornat.
Prajitura Boema - fara gluten
Asamblare.
Taiem blatul de prajitura in cuburi. Insiropam fiecare cub apoi il lasam 10 minute pe o plansa de lucru.
Turnam peste blat fondant, astfe incat sa acoperim complet partea superioara si sa imbracam usor marginile.
Lasam 10 minute fondantul la intarit. Decoram prajiturile cu crema de ciocolata. Folosim un pos cu varf stelat.
Peste crema de ciocolata punem frisca. Frisca e simplu de facut. Mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul si vanilia pana devine ferma. Decoram apoi prajitura.
Prajitura Boema este o prajitura minunata. Este fina, cu ciocolata, cu arome felurite si foarte eleganta. Nu se face foarte usor, tocmai datorita fondantului, dar merita efortul. Enjoy!
Prajitura Boema - fara gluten


2 Comments

Uncategorised

Pasca cu smantana si ciocolata

Pasca cu smantana si ciocolata

Pasca traditionala cu branza si stafide era desertul meu favorit de Paste. Pasca cu smantana si ciocolata este noua mea preferinta in ceea ce priveste deserturile Pascale traditionale. Si nu numai. Aceasta pasca poate fi facuta oricand si consumata ca un desert de senzatie intr-o duminica frumoasa in familie.

Pasca cu smantana si ciocolata este cremoasa, pufoasa, usor aerata. Abunda in ciocolata, oua si smantana. Nu este o reteta de dieta, insa este o reteta ce poate fi facuta si consumata si de cei care au intoleranta la gluten. Asta pentru ca nu contine deloc faina de grau. Blatul este facut din biscuiti Dr Schar, biscuiti fara gluten. Crema contine multa ciocolata, cacao si smantana. Este un desert consistent si se consuma in portii mici, insa este plin de arome si multumeste pe toata lumea, celiaci sau nu.

Fiind o reteta de pasca fara gluten, o inscriu in campania “Gateste romaneste si fara gluten cu Schar” organizata de Ruxandra si Dr. Schar. Detalii despre campanie gasiti aici.

Pasca cu smantana si ciocolata

Ingrediente

Crusta

250 gr biscuiti digestivi Dr Schar

50 gr biscuiti Maria Dr Schar

100 gr unt

2 linguri lapte

2 linguri cacao

Umplutura

5 oua medii

600 ml smantana dulce grasa

200 gr ciocolata neagra

150 gr zahar

2 linguri cacao

200 gr crema de branza

1 lingurita extract vanilie

1 praf sare

Decor

200 ml smantana pentru frisca

50 gr ciocolata neagra

1 lingura zahar vaniliat

alune trase in ciocolata

Pasca cu smantana si ciocolata

Preparare

Crusta.

Punem biscuitii in robot si ii macinam fin. Untul il topim la foc mic si il punem peste biscuitii maruntiti. Adaugam cacaoa si laptele. Amestecam bine.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 22-24 cm diametru. Punem biscuitii in tava si ii apasam bine cu fundul unui pahar. Dam tava la cuptor pentru 10 minute.

Dupa 10 miunute scoatem tava din cuptor si micsoram focul la 160 de grade.

Umplutura.

Incalzim 200 ml smantana pana aproape de punctul de fierbere. Optim focul si adaugam ciocolata rupta marunt, Amestecam bine pana la omogenizare.Adaugam crema de branza si amestecam din nou. Punem zaharul, cacaoa, sarea si extractul de vanilie. Amestecam.

Peste crema punem restul de smantana, 400 ml. Separam ouale si galbenusurile le punem peste crema. Amestecam bine de tot. Albusurile le punem in bolul de la mixer. Mixam albusurile pana obtinem o spuma ferma si le incorporam usor peste crema de ciocolata. Ne folosim de o spatula.

Punem crema peste crusta si nivelam. Dam pasca la cuptor pentru 40-45 de minute, pana capata fermitate, dar inca este moale in mijloc. Lasam pasca la racit in cuptor. O dam apoi la rece pentru 2 ore.

Pasca cu smantana si ciocolata

Decor.

Decoram pasca cu crema de ciocolata. Putem face un ganache simplu din smantana si ciocolata. Putem sa decoram cu frisca si alune trase in ciocolata. Pe masa de Paste va fi de senzatie daca stim sa ii adaugam decorurile potrivite. Este o pasca minunata, cremoasa, consistenta, plina de ciocolata. Sa va bucurati de ea!

Pasca cu smantana si ciocolata_6
Pasca cu smantana si ciocolata_1
Pasca cu smantana si ciocolata_4


2 Comments

Uncategorised

Tort de ciocolata fara gluten

Tort de ciocolata fara gluten

Tortul cu ciocolata a fost primul tort pe care l-am mancat cu placere de cand ma stiu. Si aici vorbesc despre tortul acela simplu cu un blat pufos de cacao usor insiropat, si o crema fina de ciocolata. La prima vedere ar parea banal, insa ingredientele simple sunt cele care fac mancarea cea mai buna. Iar aici vorbim despre ingrediente putine, insa suficiente pentru a face un tort de ciocolata perfect.

Reteta aceasta o faceam cu mami, pe vremea cand stateam langa ea prin bucatarie. Imi placea sa ajut la toate, dar cel mai mult imi placea sa mananc crema ramasa in castron dupa ce ornam tortul. In reteta de azi am pastrat crema delicioasa si blatul pufos, dar am inlocuit faina cu mix patiserie Dr. Schar.

Si acesta reteta a tortului cu ciocolata fara gluten participa in campania “Gateste romaneste si fara gluten cu Schar” organizata de Ruxandra si Dr. Schar. Detalii despre campanie gasiti aici.

Tort de ciocolata fara gluten_4

Ingrediente

Blat

6 oua

6 linguri mix patiserie Dr Schar

6 linguri zahar

2 linguri cacao

2 linguri apa

3 linguri ulei

1/2 lingurita praf de copt

Sirop

50 gr zahar brun

150 ml apa

Crema

100 ml lapte

100 ml smantana pentru frisca

4 galbenusuri

1/2 pastaie de vanilie

50 gr zahar

200 gr ciocolata neagra

200 gr unt

Tort de ciocolata fara gluten_2

Preparare

Blat.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava rotunda de 20-22 cm diametru.

Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul. Va dura in jur de 10 minute. Separat amestecam faina fara gluten cu cacaoa.

Adaugam uleiul si apa, mai amestecam putin. Oprim mixerul. Ingredientele uscate le incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum. Turnam compozitia in tava si nivelam usor. Coacem blatul timp de 30 de minute, apoi il scoatem pe un gratar la racit.

Cand s-a racit complet il taiem in 3 blaturi egale.

preparare

Sirop.

Am simplificat treaba la sirop. Am folosit zahar brun si apa, pentru a-i da siropului gustul de caramel, fara a mai carameliza zaharul. Simplu si usor.

Crema.

Punem laptele si smantana intr-o craticioara pe foc mic. Galbenusurile le amestecam cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie. Adaugam putin lapte peste galbenusuri, apoi turnam toata compozitia inapoi in cratita. Lasam pe foc pana se ingroasa usor, fara a fierbe.

Ciocolata o rupem bucati si o punem intr-un bol. Adaugam crema de oua peste ea si amestecam bine. Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam la racit.

Untul la temperatura camerei il mixam pana cand devine cremos. Adaugam cate o lingura din crema de ciocolata si mixam usor. Procedam la fel pana cand incorporam toata crema de ciocolata in unt.

Tort de ciocolata fara gluten_5

Asamblare.

Insiropam fiecare bucata de blat cu o pensula. Asezam o bucata de blat pe un platou. Punem 2-3 linguri de crema si nivelam. Procedam la fel cu celelalte bucati de blat. Crema ramasa o vom folosi ca sa imbracam tortul si sa-l ornam.

Dam tortul la rece pentru 3-4 ore, pentru a se intari crema. In momentul servirii este bine sa il lasam 10 minute la temperatura camerei inainte de a-l taia.

Este un tort de ciocolata fara gluten incredibil de bun, aromat si delicat. Ciocolata este bine scoasa in evidenta, iar iubitorii de ciocolata se vor indragosti de acest tort. Enjoy!

Tort de ciocolata fara gluten_3
Tort de ciocolata fara gluten_6
Tort de ciocolata fara gluten_1


5 Comments

Uncategorised

Placinta cu branza si leurda – fara gluten

Placinta cu branza si leurda – fara gluten

Placinte cu branza si leurda, in varianta fara gluten.

Placintele sunt preferatele copilariei mele, in special cele facute pe lespede. Cu cat mai multa branza au, cu atat mai ispititoare pentru mine. Verdeata nu ma deranjeaza deloc. Ceapa verde, spanac, marar, leurda, usturoi, toate imi plac. Pentru acesta reteta am ales sa combina spanacul cu leurda, ceapa verse si usturoiul. Cam toate preferatele mele. Si stim cu totii ca este o combinatie ce merge foarte bine cu branza de oi, cu gust puternic…asa cum il are la inceputul primaverii.

Aluatul l-am facut simplu. In loc de faina, de data aceasta, am folosit Bread Mix de la Dr. Schar, faina fara gluten. Da, este o faina care nu are deloc grau sau alte ingrediente ce contin gluten, insa se comporta minunat in aluaturile de placinta. Urmeaza sa o testez si in varianta de paine. Sunt convinsa ca va fi la fel de grozava painea, asa cum e acest aluat de placinta.

Aceste placinte cu branza si leurda ( fara gluten ) le inscriu in campania “Gatim romaneste si fara gluten cu Schar” organizata de Ruxandra si Dr. Schar. Mai multe detalii despre aceasta campanie gasiti aici. In continuare va invit sa studiati si incercati aceasta reteta minunata. Enjoy!

Placinta cu branza si leurda - fara gluten

1. Ingrediente

Aluat

450 gr mix Bread Dr Schar

250-300 ml apa calduta

5 gr drojdie uscata fara gluten Dr Schar

1 lingurita sare

1 lingura otet

2 linguri ulei

Umplutura

400 gr branza de oi

100 gr spanac tocat

1 legatura leurda

3 catei ustoroi

2 cepe verzi

sare, piper

ou pentru uns

Pan Grati Dr Schar

Placinta cu branza si leurda - fara gluten

2. Preparare

Aluat.

Punem bread mixul Dr Schar intr-un bol. Adaugam sarea si drojdia uscata si amestecam usor cu un tel. Adaugam apa calduta si incepem sa framantam. Incepem cu 250 ml apa, daca mai este nevoie, completam ulterior. Cand aluatul e omogen si nelipicios adaugam uleiul si lingura de otet. Amestecam bine pana la incorporarea completa. Acoperim aluatul cu un prosp si il lasam la odihnit pentru jumatate de ora.

Umplutura.

Umplutra e simpla si la indemana oricui. Se pot folosi ingrediente proaspete, mai ales ca suntem in plin sezon cu leurda si spanac.

Asadar, dupa ce am spalat si oparit spanacul, il scurgem bine de apa. Cantarim 100 de grame si il tocam marunt. Leurda nu o vom opari, o vom toca marunt asa proaspata cum e.

Curatam usturoiul, il zdrobim apoi il punem peste verdeturi. Amestecam. Adaugam branza de oaie. Amestecam din nou.

Asamblare

Rasturnam aluatul pe masa de lucru, infainta. Il impartim in 4 parti egale. Fiecare bucata o intindem intr-o fasie lunga de 40 cm si lata de 7-8 cm. Trebuie sa obtinem o fasie rotunda. Punem un sfert din umplutura intr-o fasie de-a-lungul aluatului. E bine ca umplutura sa o punem mai in centru. Ungem marginile aluatului cu ou, si le aducem peste umplutura. Apasam bine.

Ruloul rezultat il punem in tava sub forma de spirala. Procedam la fel cu celelalte bucati de aluat. Fiecare rulou il punem in continuarea celuilat, astfel ca sa obtinem o spirala mare si frumoasa.

Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Ungem spirala cu ou. Presaram deasupra pesmet Dr. Schar . Introducem tava in cuptor si coacem spirala pentru 30-35 de minute.

Scoatem placinta din cuptor si o lasam in tava la racorit. Mirosul este imbietor, dar placinta e fierbinte. Asteptam 15 minute dupa care putem sa o portionam si o servim cu pofta. Enjoy!

Placinta cu branza si leurda - fara gluten

 


3 Comments

Uncategorised

Prajitura cu branza si bezea – fara gluten

Prajitura cu branza si bezea – fara gluten

Prajiturile traditionale, facute in casa, imi sunt tare dragi. Ele mereu reusesc sa trezeasca amintiri din vremurile copilariei. Amintiri frumoase, care ma fac sa zambesc cu drag. Ele sunt prajituri simple, de regula, dar gustul este de apreciat tocmai prin aceasta simplititate si bunatate.

Prajitura cu branza si bezea are preferata mea in copilarie. Atunci eram mai mult prietena cu branza decat cu ciocolata. Intre timp gusturile s-au schimbat, dar aceasta prajitura a ramas in topul preferintelor. O prajitura cu aluat de tarta, crema de branza si bezea dulce si crocanta. Un deliciu. O prajitura fina, care se topeste in gura. O prajitura care am recreat-o acum pentru campania “Gatim romaneste si fara gluten”. Campania este sprijinita de produsele fara gluten Dr. Schar si Ruxandra Micu, mai multe detalii despre aceasta campanie gasiti aici.

Si pentru ca mi-a fost greu sa ma abtin, am imbogatit aceasta prajitura cu o crema fina de lamaie, anume lemon curd. Lamaia i-a dat prospetime, culoare si o aroma minunata. In loc de aluat fraged pentru crusta am folosit biscuiti fara gluten Dr. Schar. Pentru a simplifica lucrurile. Iar bezeaua am imbogatit-o cu o crema de branza. Nu m-am putut abtine…

Prajitura cu branza si bezea

Crusta

250 gr biscuiti Dr Schar Maria normali

125 gr biscuiti digestivi Dr Schar

150 gr unt

30 gr migdale

2 linguri lapte

1 lingurita extract de vanilie

Umplutura

600 gr branza proaspata de vaci

300 gr smantana grasa

150 gr zahar

5 oua medii

2 linguri suc de lamie

1 lingurita extract vanilie

Crema

200 gr lemon curd

300 gr crema de branza

50 ml lapte

5 gr gelatina

4 albusuri

200 gr zahar

40 ml apa

Decor

lemo curd

bezea

prajitura cu branza si bezea_4

Crusta. Punem biscuitii in robotul de bucatarie. Ii macinam fin. Untul il topim la foc mic si il adaugam peste biscuiti. Adaugam, laptele, vanilia si migdalele macinate. Omogenizam.

Tapetam cu hartie de copt o tava de 20/30 cm dimenisuni. Punem biscuitii in tava si nivelam. Apasam cu dosul unui pahar.

Crema de branza. Punem branza proaspata de vaci si smantana in robot. Mixam pana obtinem o crema fina. Adaugam ouale, zaharul, sucul si coaja rasa de lamaie. Mixam pana la omogenizare. Turnam crema peste crusta si dam la cuptor. Coacem prajitura timp de 35-40 minute, la foc mic ( 160 de grade ).

Lasam prajitura sa se raceasca in cuptor. Dupa 1 ora o scoatem din cuptor si o dam la rece.

Prajitura cu branza si bezea

Acoperim prajitura cu un strat fin de lemon curd. Ii va da o aroma minunata. Reteta de lemon curd o gasiti aici.

Pregatim bezeaua.  Retata de bezea italiana o gasiti aici. Punem un sfert din bezeaua rezultata intr-un pos cu varful stelat. Posam mici stelute intr-o tava intinsa, tapetata cu hartie de copt. Dam bezelele la cuptor pentru o ora, la 110 grade Celsius.

Crema de branza o punem pe foc impreuna cu laptele. Gelatina o punem la hidratat in apa rece, in 3-4 linguri de apa. Cand crema de branza e calduta, oprim focul si adaugam gelatina hidratata. Amestecam bine. Dam crema la rece pana ajunge la temperatura camerei.

Incorporam bezeaua ramasa in crema de braza. Amestecam usor cu miscari de jos in sus. Punem aceasta crema peste prajitura. Dam prajitura la rece pentru 3-4 ore, pana capata fermitate crema.

In momentul servirii o decoram cu lemon curd si cu bezele. Este un deliciu, rasfat total!

Prajitura cu branza si bezea


Leave a Comment

  • « Previous Page
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316